Apple jaaroverzicht: 2018 was een druk jaar

Apple bracht in 2018 een behoorlijk aantal nieuwe producten uit, waaronder een aantal die we niet meer hadden verwacht. Zo verscheen er een nieuwe Mac mini en kreeg de MacBook Air na jaren weer eens een grote update. Het was ook het jaar waarin Apple afscheid nam van een aantal producten, waaronder de AirPort-familie. Wat gebeurde er nog meer in het afgelopen jaar? We hebben per maand de mooie en mindere momenten en de belangrijkste producten voor je op een rijtje gezet!

januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december

Apple Korea 500e Store

Januari 2018: 500ste Apple Store

Apple opende op zaterdag 27 januari in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul de 500ste Apple Store. In aanwezigheid van Angela Ahrendts opende Apple Garosugil z’n deuren. Sommige enthousiaste fans hadden meer dan 18 uur in de rij gestaan in de vrieskou. Deze Apple Store heeft een 7,5 meter hoge façade van glas, met bomen aan buiten- en binnenkant. Het is het 23ste land waar Apple een Store opent. Gek genoeg rept Apple in de persberichten met geen woord over het feit dat dit de 500ste Apple Store wereldwijd is. Dat heeft er wellicht mee te maken dat er in de loop der jaren wel meer dan 500 Stores zijn geopend, maar dat sommige alweer permanent gesloten zijn. Momenteel zijn er 506 Apple Stores operationeel. Daarnaast is Apple druk bezig met het renoveren van heel veel Stores, waaronder die op Fifth Avenue in New York.

Seoul Apple Garosugil

Meer foto’s van de opening van Apple Garosugil vind je hier. Ook kun je Apple’s persbericht erop nalezen. De Apple Stores verwelkomden dit jaar wereldwijd meer dan 500 miljoen bezoekers. Datzelfde aantal bezoekt wekelijks de App Store.

Andere gebeurtenissen in januari 2018:

Februari 2018: HomePod beschikbaar

Februari is de maand waarin de HomePod voor het eerst beschikbaar kwam in de eerste landen. De slimme speaker maakte geen gelukkige start: hij zou oorspronkelijk al in december op de markt kwamen, miste enkele functies en was wat aan de dure kant in vergelijking met alternatieven. Reviewers vonden de audiokwaliteit goed, maar klaagden over de beperkingen van Siri. Dat heeft onder andere te maken met Apple’s focus op privacy. In onze HomePod-review Ondertussen is de HomePod in meer landen verkrijgbaar, waaronder Duitsland en Frankrijk. Maar op een introductie in Nederland en België zitten we nog steeds te wachten tot de HomePod in de verkoop gaat.

Apple HomePod

Andere gebeurtenissen in februari 2018:

Schoolwerk-app voor docent

Maart 2018: Apple’s onderwijsevent

Maart stond in het teken van Facebook-schandalen én van Apple’s onderwijsevent 2018. Op een school in Chicago werd de nieuwe iPad 2018 aangekondigd, met voor het eerst ondersteuning voor Apple Pencil. Ook vertelde Apple daar hoe ze in 2018 het onderwijs willen veroveren, met bijvoorbeeld een Schoolwerk-app voor leraren. Veel impact heeft het event niet gehad en veel scholen vonden de instapprijs van de iPad 2018 nog steeds te hoog vanwege de krappe budgetten die ze hebben. Maar het leverde voor consumenten wel een betaalbare iPad op met meer mogelijkheden dan ooit. Lees onze iPad 2018 review voor al onze testervaringen.

Andere gebeurtenissen in maart 2018:

April 2018: Een blik op de toekomst en einde van een favoriet

De twee belangrijkste gebeurtenissen van april 2018 hebben betrekking op oudere Apple-producten. Al vroeg in de maand maakte Apple namelijk tijdens een speciale bijeenkomst bekend dat de vernieuwde Mac Pro in 2019 op de markt komt. Hiervoor is een speciaal Pro Workflow Team opgericht, dat ervoor zorgt dat hardware en software nauwer met elkaar samenwerken. Ook wordt daarbij rekening gehouden met de wens voor de professionele gebruikers, waar deze Mac Pro 2019 voor bedoeld is. Ondertussen zijn we het afgelopen jaar nog niet veel wijzer geworden van deze Mac Pro. Deze maand vierde het meest recente model haar vijfde verjaardag, dus dat het tijd is voor een nieuwe is wel duidelijk.

AirPort-routers.

Het andere product waar in april opvallend nieuws over was, is de AirPort-lijn. Eind april maakte Apple bekend dat ze officieel stoppen met de AirPort-routers. De laatste modellen verschenen alweer een aantal jaar geleden, maar werden altijd nog verkocht. Voor huidige bezitters is er wel goed nieuws, want Apple blijft de komende jaren nog gewoon updates uitbrengen. Sterker nog, er waren al geruchten dat de AirPort Express AirPlay 2 zou krijgen. In september bleek dit inderdaad het geval, na het verschijnen van de AirPort Express-update.

Andere gebeurtenissen in april 2018:

Mei 2018: MacBook Pro-gebruikers in opstand over toetsenbord

In mei kwam het beruchte MacBook Pro-toetsenbord weer in opspraak. Er werd een petitie gestart tegen het vlindertoetsenbord, waarin gestreden werd om het mechanisme te vervangen door het vroegere schaarmechanisme. De klachten over het toetsenbord zijn niet nieuw, maar de petitie haalde wel in een rap tempo een grote hoeveelheid handtekeningen op. Het is één van de dieptepunten van Apple van het afgelopen jaar. De petitie was de aanloop naar het reparatieprogramma van het MacBook-toetsenbord en de vernieuwingen die Apple later in het jaar doorvoerde in de MacBook Pro 2018. Vergeet niet dat je nog steeds in aanmerking komt voor een vervanging. Helaas vervangt Apple het oudere toetsenbord niet door de nieuwe verbeterde derde generatie.

Andere gebeurtenissen in mei 2018:

Juni 2018: Apple legt de focus op prestaties met nieuwe software

Zoals we in ons Apple-jaaroverzicht van 2017 al schreven, was 2017 niet Apple’s allerbeste jaar. iOS 11 werd geplaagd door veel bugs en op de Mac waren er meerdere beveiligingslekken. Er was zelfs een bug waar Apple openlijk excuses voor aanbood. Met de updates die Apple in juni aankondigde, mocht dit echt niet meer gebeuren. De belangrijkste focus was namelijk prestaties en betrouwbaarheid, vooral bij iOS 12. Er zitten minder grote nieuwe functies in, in ruil voor een betere werking. Apple heeft er zelfs voor gezorgd dat de iOS 12 performance op oudere toestellen flink verbeterd is. Zelfs de iPhone 5s uit 2013 kan nog bijgewerkt worden, dus de update is voor iedereen de moeite waard om te installeren.

Andere gebeurtenissen in juni 2018:

Juli 2018: 10 jaar App Store en nieuwe MacBook Pro zet eerste stap voor professionals

Juli was de maand dat de App Store zijn grote jubileum vierde. Op 10 juli 2008 opende Apple voor het eerst de digitale winkel waar je apps en games kan downloaden. In die tien jaar is er veel veranderd, zowel aan het design van de App Store als de trends van de apps. De grote vraag is dan ook: hoe ziet de App Store er over tien jaar uit? In onze speciale over 10 jaar App Store kun je alles nog eens rustig nalezen. Vergeet ook niet te luisteren naar onze nog lopende serie van de iCulture Podcast over 10 jaar App Store, waarin we praten met allerlei ontwikkelaars van toen en nu.

In 2018 werd vaak geroepen dat Apple de professionals in de steek laat. De nieuwste MacBook Pro 2018 was het eerste teken dat Apple hier verandering in gaat brengen. De MacBook Pro werd krachtiger dan ooit en Apple lijkt geluisterd te hebben naar de klachten rondom het toetsenbord. Een speciaal membraan zorgt ervoor dat er minder kruimels tussen de toetsen komt te zitten. Bovendien is het toetsenbord stiller dan voorheen. In onze review van de MacBook Pro 2018 kun je lezen wat wij van dit nieuwste model vinden.

Andere gebeurtenissen in juli 2018:

Augustus 2018: Diensten worden steeds belangrijker voor Apple (en anderen)

Uit elke Apple-kwartaalcijfers blijkt wel hoe groot de omzet bij de categorie diensten wordt. Onder deze groep vallen heel veel onderdelen van Apple, waaronder de App Store, Apple Music, iCloud, Apple Pay en nog veel meer. Het is dan ook niet gek dat Apple steeds meer focus legt op dergelijke diensten. Zo kreeg Apple Music de Friends Mix en kwam er advies voor klassieke muziek dankzij een samenwerking met een Duitse partij. Maar het is niet alleen Apple die druk is met diensten. Google bracht namelijk YouTube Music naar Nederland, een concurrent voor Apple Music en Spotify. Daarbij kwam ook YouTube Premium beschikbaar, zodat je zonder reclame naar YouTube kunt kijken. De geruchten over een eigen streamingdienst van Apple houden ook nog aan en er kwamen steeds meer Apple-shows bij. In 2019 moet het dan gaan gebeuren, maar de exacte details blijven nog een raadsel.

Andere gebeurtenissen in augustus 2018:

September 2018: Productaankondigingen, met als hoogtepunt de Apple Watch

September is traditiegetrouw de grote Apple-maand met alle productaankondigingen. De iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR stalen de show, maar eigenlijk was het vooral de Apple Watch Series 4 die het meest verbaasde.

Apple Champs Elysees, klant past Apple Watch

De iPhones waren vooral een verbeteringen ten opzichte van de iPhone X uit 2017, maar de Series 4 was het eerste grote redesign van de Apple Watch. Het afgelopen jaar heeft de Apple Watch zichzelf dan ook bewezen. Waar voorgaande jaren mensen vaak het nut niet zagen van de Apple Watch, heeft het horloge inmiddels zijn publiek gevonden. Je ziet de Apple Watch steeds meer en alle verbeteringen van de Series 4 zijn voor veel vroege kopers de reden om nu toch te upgraden. In onze review van de Apple Watch Series 4 waren we dan ook erg te spreken over het grote scherm, de verbeterde prestaties en de andere nieuwe functies. Wel blijft het jammer dat de ECG-app in Nederland nog niet werkt, maar we blijven hopen dat Apple in 2019 deze medische functie ook in Europa uitbrengt.

Andere gebeurtenissen in september 2018:

Oktober 2018:

Oktober is de maand waarin de iPhone XR in de verkoop ging. Het is ook de maand waarin het iPad event 2018 plaatsvond. Apple kondigde er de nieuwe iPad Pro 2018, een nieuwe MacBook Air 2018 met voor het eerst een Retina-scherm en een vernieuwde Mac mini aan. Hoe deze nieuwe producten bevallen lees je in onze iPad Pro 2018 review en in onze MacBook Air 2018 review. Vooral de mini was een grote verrassing, want er waren maar weinig mensen die nog geloof erin hadden dat Apple deze kleinste Mac zou vernieuwen.

Andere gebeurtenissen in oktober 2018:

November 2018: Apple Pay in België

Een grote verrassing: Apple Pay België ging van start. Er gingen al een paar weken geruchten, maar Apple hield stijf de kaken op elkaar. Erg breed is de uitrol overigens niet, want je kunt maar bij een beperkt aantal banken terecht. Ruim 200 kilometer verderop was er ook groot nieuws: Apple opende aan de Champs Elysees in Parijs een gigantische nieuwe Apple Store en iCulture was er uiteraard bij!

Andere gebeurtenissen in november 2018:

December 2018: ECG-functie op de Apple Watch

December kan nog verrassingen gaan brengen, maar voorlopig houden we het erop dat de ECG-functie op de Apple Watch de belangrijkste ontwikkeling van deze maand was. Maar na een druk jaar vol aankondigingen lijkt Apple even rustig aan te doen. Helaas kunnen we de ECG-functie nog niet in Nederland en België gebruiken, maar daar komt hopelijk spoedig verandering in. Ook kunnen we nog veel meer medische functies verwachten, want Apple blijkt 50 artsen in dienst te hebben, die functies ontwikkelen voor serieuze ziekten. Niet alleen voor hypochonders dus, al die handige hartslagfuncties op de Watch.

Andere gebeurtenissen in december 2018:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 december 2018, 11:33
Categorie Apple
Onderwerpen apple, jaaroverzicht
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.