iMacs 2017

Mac: het complete overzicht

Lees alles over Apple's Mac-desktops in alle uitvoeringen. Bekijk de verschillende Mac-modellen en check welke het best bij jou past.

Prijs vanaf €929,-

Bij een Mac denk je misschien aan de iMac, maar Apple brengt ook andere modellen zoals de Mac Pro en de Mac mini op de markt. Deze desktopcomputers zijn gebruiksvriendelijk en er is voor iedereen een geschikt model te vinden. In dit overzicht lees je alles over de verschillende modellen.

Waarom een Mac?

Apple’s desktopcomputers zijn erg geliefd en dat heeft meerdere redenen:

  • Ze zien er mooi, luxueus en tijdloos uit dankzij hun behuizing van aluminium en glas.
  • Ze houden lang hun waarde en doen het tweedehands altijd goed.
  • Ze zijn gebruiksvriendelijk en bevatten alles wat je nodig hebt, zoals een agenda, browser en fotobewerker.
  • Apple heeft de hardware en software als geen andere fabrikant op elkaar afgestemd, zodat alles prettig samenwerkt.
  • Je krijgt jarenlange ondersteuning met gratis software-updates van macOS.

Mac kopen: er is keuze genoeg
Er zijn vier modellen verkrijgbaar:

Model Prijs Vernieuwd Omschrijving
iMac 2020 vanaf €1.299,- De bekende desktopcomputer met geïntegreerde computer achter het scherm
iMac Pro 2020 vanaf €5.499,- De krachtige en professionele alles-in-één Mac
Mac mini 2020 vanaf €929,- Het compacte kastje waarbij je zelf voor een beeldscherm en toetsenbord moet zorgen
Mac Pro 2019 vanaf €6.499,- De zakelijke krachtpatser voor professionele gebruikers

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor Macs en MacBooks:

Lees meer prijzen in ons overzicht desktop Mac kopen.

iMac – de alles-in-één desktop
De iMac is de bekendste desktopcomputer in Apple’s assortiment. Voor veruit de meeste mensen is dit het model dat het meest interessant is. Het grote voordeel van de iMac is dat je in één keer klaar bent. In het scherm zit de computer verwerkt, dus je hoeft geen aparte kast op de grond of op je bureau te zetten. Bij de iMac zit ook een toetsenbord en een muis of trackpad.

iMac 2019 in twee formaten.

Het huidige design van de iMac stamt uit 2012. De iMac bestaat uit een aluminium behuizing met aan de voorkant van het scherm een glasplaat. Het scherm is vrij dun en achter de bolling aan de achterkant zitten alle computeronderdelen. Met de aluminium voet kun je het beeldscherm wat kantelen. De iMac is er in 21,5- en 27-inch.

De iMac is beschikbaar vanaf €1.299,- bij Apple en voor een vaak iets lagere prijs bij andere winkeliers.

iMac Pro – de professionele variant van de iMac
Professionals die op zoek zijn naar een alles-in-één desktop kunnen terecht bij de iMac Pro. Het eerste model werd in 2017 uitgebracht en kreeg in 2020 een update. Deze is nu standaard voorzien van een 10-core processor van Intel. Qua kleur is de iMac Pro meteen te herkennen: dit is de enige iMac die in spacegrijs verkrijgbaar is. Het formaat is altijd hetzelfde: 27-inch.

iMac Pro upgraden naar meer RAM

De iMac Pro wordt standaard geleverd met een 10-core Intel Xeon processor. Je kan deze uitbreiden tot maar liefst 18-cores. Andere specificaties van de iMac Pro zijn ongewijzigd gebleven ten opzichte van het model uit 2017. Een 1080p-camera was op dit model al aanwezig, evenals een T2-chip. Bij de iMac Pro ontbreekt de optie voor een glas met nanotextuur, terwijl dat bij de normale iMacs wel als betaalde optie beschikbaar is.

De iMac Pro is bedoeld voor professionals die vooral druk bezig zijn met grafische toepassingen zoals video en fotobewerking.

De iMac Pro is beschikbaar vanaf €5.499,-.

Mac mini – Apple’s goedkoopste Mac
De Mac mini is Apple’s goedkoopste Mac. Dat komt vooral omdat er geen scherm of toetsenbord bij zit. Het is een minicomputer waar je zelf nog de nodige randapparatuur op aan moet sluiten. De Mac mini was jarenlang geliefd en werd veel gebruikt als server, maar Apple verwaarloosde dit model nogal. Sinds 2018 is de Mac mini weer up-to-date, met een nieuw design in spacegrijs en verbeterde specs. In 2020 is de Mac mini vernieuwd met standaard 256GB opslag. Het basismodel wordt geleverd met een 3,6 GHz quad-core Intel Core i3-processor van de 8e generatie.

Mac mini desktop spacegrijs

De Mac mini is ook te gebruiken als server dankzij macOS Server. Het is bovendien een praktisch instapmodel als je bijvoorbeeld wil overstappen van Windows naar Mac omdat je je vertrouwde beeldscherm, muis en toetsenbord kunt meenemen.

De Mac mini is beschikbaar vanaf €929.

Mac Pro – voor de echte professionals
De Mac Pro is Apple’s meest modulaire, geavanceerde en krachtigste Mac in het gehele assortiment. De Mac Pro is vooral bedoeld voor grafische professionals die hun Mac gemakkelijk willen upgraden met nieuwe onderdelen en betere specificaties. De nieuwste Mac Pro 2019 bestaat uit een grotere kast (eventueel met wieltjes) die je zowel horizontaal als verticaal kan plaatsen.

De Mac Pro heeft een kenmerkend design die wat doet denken aan een kaasrasp. Je moet er wel een eigen beeldscherm op aansluiten. Als je echt pro wil gaan, dan heeft Apple daar het Pro Display XDR voor.

Mac Pro rack mounted

De Mac Pro heeft een Xeon-processor met maximaal 28 cores, tot 1,5TB werkgeheugen en is voorzien van 8 PCie uitbreidingsslots. De Mac Pro kan werken met maximaal 4 GPU’s (ook extern) en heeft maximaal 2 ingebouwde Radeon Pro II Duo GPU’s. Met maximaal 8TB SSD opslag is de Mac Pro een echt bakbeest en daar betaal je dan ook voor. Voor de gewone consument is de Mac Pro daarom ook niet geschikt.

De Mac Pro is verkrijgbaar vanaf €6.499.

Algemene eigenschappen van de Mac

Met een Mac-desktop kan je alles doen: van browsen tot videobellen en van foto- en videobewerking tot het spelen van games. De Mac wordt geroemd om de toegankelijkheid, het prettig werken en het mooie design. Kenmerkend van een Mac is het besturingssysteem, macOS. Elke Mac wordt standaard geleverd met de nieuwste versie van macOS en krijgt ook nog jarenlang gratis software-updates.

Elke Mac is gemaakt van hoogwaardige materialen zodat ze lang mee gaan. Een Mac desktop koop je dan ook niet voor een paar jaar, want je weet zeker dat je er nog heel veel jaar mee kan doen. Alle recente Macs zijn uitgerust met USB-C en Thunderbolt, zodat je er eenvoudig externe schermen op kan aansluiten. Ook Ethernet, USB 3 en een SD-kaartgleuf zijn vaak inbegrepen. Je kan er dus met gemak een printer of andere apparaten op aansluiten. De modellen zonder scherm zijn voorzien van HDMI 2.0.

Elke Mac is een eyecatcher in je woonkamer of op kantoor. Ze zijn betrouwbaar, zien er mooi uit en een investering voor de toekomst. Het besturingssysteem is veelzijdig, al moeten Windows-gebruikers in het begin misschien wel even wennen aan de bediening. Een nadeel is ook dat niet alle software beschikbaar is voor macOS, al is dat de afgelopen jaren al veel minder vaak het geval.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!