iPhone XS concept

Review iPhone XS Max

Alles draait om het grote scherm

In deze iPhone XS Max review lees je over onze ervaringen met Apple's grootste iPhone ooit. We kijken daarbij vooral naar het formaat en de verbeteringen in de camera.

iPhone XS Max review

iPhone XS Max review

Apple brengt dit jaar twee topmodellen uit. In onze iPhone XS review heb je kunnen lezen wat we vinden van het model met 5,8-inch scherm. Hou je van extra groot, dan heeft Apple dit jaar ook de iPhone XS Max, met het grootste scherm dat Apple ooit gemaakt heeft voor een smartphone.

Tekst, review en productfoto’s: Gonny van der Zwaag; video: Adam Bazuin; cameratest: Lyan van Furth. De test is uitgevoerd in oktober 2018 en beschrijft de situatie op dat moment.


Bekijk hieronder onze reviewvideo van de iPhone XS (Max):

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Afgezien van het formaat en de prijs zijn de XS en XS Max op veel punten hetzelfde. Dezelfde A12 Bionic-processor, dezelfde materialen en hetzelfde OLED-scherm met een pixeldichtheid van 458ppi. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om alle algemene eigenschappen te bespreken in onze iPhone XS review. Dat geeft ons de mogelijkheid om in deze iPhone XS Max review de aandacht vooral te richten op twee andere aspecten, namelijk het formaat en de verbeteringen in de camera.

iPhone XS Max review doosje

Het is niet zo dat de XS Max meer geschikt is voor fotografie dan de XS (want de camera’s op beide toestellen zijn gelijk) maar het geeft ons de gelegenheid om elke review toe te spitsen op een specifiek onderdeel, zodat je niet tweemaal hetzelfde zit te lezen. Alles wat je hieronder lees over de camera geldt in grote lijnen ook voor de iPhone XS. Je hebt op de iPhone XS Max alleen wat meer schermruimte om de foto’s die je maakt te bekijken. Wil je meer weten over de verschillen tussen iPhone XS en iPhone XS Max, dan vind je hieronder meer info.

https://www.iculture.nl/gids/verschillen-iphone-xs-vs-iphone-xs-max/


iPhone XS Max review achterkant

iPhone XS Max Formaat: groot genoeg of te groot?

  • Iets groter en zwaarder dan de iPhone 8 Plus, al merk je het verschil nauwelijks
  • Past moeilijker in je broekzak

Het grootste pluspunt van de iPhone XS Max is ongetwijfeld het grotere scherm. Vroeger liep ik rond met een vrij grote Plus, met brede schermranden, waardoor ik maar een deel van het gigantische oppervlak effectief kon gebruiken. Nu ik de iPhone XS Max op zak heb bestaat vrijwel het hele frontje uit scherm. Tijdens het bekijken van foto’s, films of een website is dat veel prettiger. Je kunt misschien klagen dat het toestel wat groot is, maar niemand zal klagen dat het scherm te groot is. Ik heb niet het idee dat ik met een iPad mini rondloop.

iPhone XS Max review hand

Na een week in gebruik merk ik dat de iPhone XS Max voor mij precies goed is: niet te groot, niet te klein. Omdat ik eerder een Plus-model heb gebruikt, voelde het formaat meteen vertrouwd aan. Grappig is dat een eerder gebruikt Plus-hoesje best aardig paste, al bleek het niet praktisch omdat de knoppen en de camera op een heel andere plek zitten.

Wel moet ik er vanaf nu weer rekening mee houden dat de XS Max niet in mijn broekzak past. Dat was zelfs bij de iPhone X wel eens een probleem. We zullen moeten wennen aan steeds groter wordende iPhones, steeds kleiner wordende broekzakken en schermen die je niet meer met één hand kunt bedienen.

Het grotere formaat brengt uiteraard ook nog wat andere voordelen met zich mee, zoals een langere gebruiksduur en een grotere schermresolutie. Ook een mooie bijkomstigheid: de notch is op de iPhone XS Max even groot als op de XS, waardoor hij minder aanwezig is.

Of dit grotere formaat veel mensen aanspreekt is op dit moment nog moeilijk te zeggen. De levertijden van de iPhone XS Max liepen vrij snel op, maar dat kan ook liggen aan lagere productieaantallen.

iPhone XS Max review scherm

Scherm van de iPhone XS Max: de grootste ooit

  • Grootste iPhone-scherm ooit
  • Volledige voorkant bestaat uit scherm

Dat het scherm zo groot is, merk je direct wanneer je de iPhone XS Max uitpakt. Je zult bij de iPhone XS Max echt een afweging moeten maken, zeker als je kleine handen hebt. Wil je nog steeds alles met één hand bedienen, dan is de gewone iPhone XS misschien een beter toestel voor jou.

Vind je een groot scherm belangrijker en vind je het geen probleem om af en toe je toestel met twee handen vast te houden of Bereikbaarheid te activeren, dan is de XS Max echt een feestje. Het scherm laat foto’s goed tot hun recht komen en omdat Apple voor realistische kleurweergave heeft gekozen ziet het er wat mij betreft beter uit dan de overdreven kleuren die je op sommige Android-toestellen vindt.

iPhone XS Max review hand

Dit is een high-end toestel en dat zie je ook aan de afwerking: het gebogen scherm loopt langs de randen mooi over in de behuizing en de stalen rand rondom het scherm geeft het toestel een luxe uitstraling. Dat luxe gevoel wordt nog eens extra benadrukt als je de iPhone XS Max in de hand houdt: met ruim 200 gram is dit bepaald geen lichtgewicht die zomaar uit je hand waait. Door het gebruik van staal in plaats van aluminium is de XS Max nog iets zwaarder dan de 8 Plus.

Software op de iPhone XS Max: weinig aanpassingen

Wat opvalt is dat Apple weinig aanpassingen in de software heeft gedaan om gebruik te maken van het grotere scherm. Er is geen Split View zoals op de iPad en je krijgt ook geen extra rij met icoontjes op het beginscherm. Picture-in-picture voor video? Nope.

Apps zien er gewoon wat groter uit en vaak zijn ze nog niet aangepast voor het 2688 bij 1242‑pixels grote scherm van de XS Max (ter vergelijking: de XS heeft 2436 bij 1125 pixels, maar heeft als voordeel dat veel apps al waren aangepast voor de iPhone X, die dezelfde schermresolutie heeft). Je ziet bij de meeste apps net zoveel informatie op het scherm als bij de iPhone XS. Dat zal ongetwijfeld veranderen als meer ontwikkelaars hun apps aanpassen voor 6,5-inch. Je hebt dan ook vooral profijt van het grotere scherm als het gaat om het bekijken van foto’s, video’s en webpagina’s.

iPhone XS Max review doosje

Het enige wat Apple heeft gedaan is weergavezoom (Display Zoom) toevoegen en bij een handjevol apps (waaronder Instellingen, Notities en Mail) krijg je in landschapsweergave een weergave in twee kolommen. Maar als je het beginscherm een kwartslag draait, draaien de icoontjes niet meer. Een iPad is wat dat betreft veel beter aangepast om afwisselend in landschaps- en portretstand te gebruiken. Ik had ook liever gezien dat Apple het grotere scherm had gebruikt om meer informatie te laten zien. In plaats daarvan zijn de meeste apps gewoon wat meer opgeblazen. Da’s op zich wel weer handig voor mensen die een leesbril nodig hebben.

Wat je op de iPhone XS Max ook wat vaker nodig zult hebben is het eerder al even genoemde Bereikbaarheid (Reachability), de handige functie waarbij je het scherm naar beneden trekt. Zo kun je nog steeds bij de uithoeken van het scherm. Bij de iPhone X had ik het niet nodig, maar bij de XS Max is het weer een uitkomst!

iPhone XS Max review hand

Prestaties van de iPhone XS Max

Omdat de iPhone XS Max dezelfde A12-processor heeft als zijn kleinere tegenhanger, komen de ervaringen daarmee overeen. Ook de Geekbench 4-scores is voor beide toestellen vrijwel hetzelfde: rond de 11.000 punten. Maar veel belangrijker is hoe zo’n toestel bij dagelijkse taken presteert. We zetten daarom een 2 minuten durende video van 4K om naar 1080p. De iPhone XS Max was er in 40 seconden klaar mee, de iPhone X deed er ruim een minuut over. Dit zijn verschillen die je bij langere video’s en complexere taken echt gaat merken, al zul je bij gangbare dagelijkse handelingen nauwelijks verschil merken. Dat de Face ID-camera bijvoorbeeld een fractie sneller je gezicht herkent vind ik niet iets om voor te gaan upgraden. Maar bewerk je veel video’s dan kan de XS Max het verschil maken tussen vanavond een video afmaken, of uitstellen tot morgen. Het openen van een game zoals Fortnite kost op de iPhone XS 20 seconden en op de iPhone X 30 seconden.

Het is niet dat je leven er vanaf hangt, maar zoals we al in onze iPhone XS review schreven: nu maakt het misschien nog niet zoveel verschil, maar als je dit toestel over vijf jaar nog steeds gebruikt zul je blij zijn dat Apple de XS met een vooruitziende blik heeft gemaakt en dat alles in iOS 17 nog steeds soepel draait. Wil je nu al het maximale uit de processor halen, dan zul je aan de slag moeten met AR-games zoals Smash Tanks (link).

iPhone XS Max review verpakking

Accuduur van de iPhone XS Max: grote accu, lang laden

De iPhone XS Max heeft accu met een vrij grote capaciteit van 3.174 mAh, maar heeft ook een veel groter scherm en moet meer pixels aansturen. Tijdens intensief testen ging de batterij 10,5 uur mee, maar dit zal niet representatief zijn voor dagelijks gebruik waarbij de iPhone een groot deel van de dag ongebruikt op je bureau ligt. Zo’n grote batterij heeft ook meer tijd nodig om te laden en ik raad daarom aan om te kiezen voor snelladen. Alleen levert Apple daar de benodigde accessoires niet voor mee. Ik gebruikte een 10 Watt iPad-adapter om de batterij weer snel op te laden, die veel mensen wel ergens thuis hebben liggen. Na 1 uur was de accu van 0% naar 70% gegaan, voldoende om ermee de deur uit te gaan. Had ik de standaard meegeleverde 5 Watt lader gebruikt, dan had het veel langer geduurd.

Je zou ook de USB-C-adapter van de MacBook gebruiken, maar die moet je er weer apart bij kopen. Het is jammer dat Apple het bij deze dure toestellen niets meelevert voor snelladen of draadloos opladen, zoals je ziet bij Android-toestelmakers. Je zult het bij Apple allemaal uit eigen zak moeten betalen.

iPhone XS Max review verpakking

Camera van de iPhone XS Max

Er is heel wat verbeterd aan de camera van de iPhone XS (Max). Apple noemde op het podium vooral de nieuw ontworpen sensor en het feit dat je bij zwak licht mooiere foto’s maakt. Ook de aanpasbare portretmodus kwam aan bod. Maar er zitten nog veel meer verbeteringen in de camera, die Apple niet uitgebreid heeft besproken. Apple moest wel verbeteringen in de camera aanbrengen, want ze worden op de hielen gezeten door toestellen zoals de Pixel 2 en de Galaxy Note 9, die ook heel behoorlijke foto’s maken bij slechte lichtomstandigheden.

Wij vroegen de professionele fotograaf (en iCulture-vriend) Lyan van Furth van LVF Photography om voor ons op stap te gaan met een iPhone XS Max, iPhone 8 Plus en iPhone 7. We hebben hiervoor gekozen omdat die toestellen het meest voor de hand liggen upgrade-pad vertegenwoordigen: je hebt nu een Plus-model met dubbele camera of je hebt een 4,7-inch toestel met enkele camera. Op pad gaan met twintig verschillende toestellen was uiteraard niet praktisch, ook omdat we veel portretten van mensen wilden gaan schieten.

Grotere pixels
De cameralens zelf is iets groter geworden, wat te merken is bij hoesjes die eigenlijk voor de X zijn bedoeld. Ze passen nét niet. Ook de pixels zelf zijn groter: de groothoeklens van de iPhone XS Max bevat grotere pixels, namelijk 1,4 micron in plaats van 1,22 micron op de X. Dat lijkt een klein verschil van bijna 20%, maar het heeft toch invloed op de hoeveelheid licht die elke pixel ontvangt. Daardoor krijg je mooiere foto’s bij zwak licht. Ze zijn ook dieper: van 3,1 micron naar 3,5 micron.

Langere belichtingstijd
De groothoeklens van de iPhone XS (Max) vangt tot 50% meer licht op dan die van de iPhone X. Dit hangt nog met iets anders samen. De belichtingstijd kan nu veel langer zijn. Eerdere iPhones hadden een sluitertijd van maximaal 1/3e seconde, terwijl het bij de iPhone XS Max maximaal 1 seconde kan zijn. Voorheen had je apps van derden nodig voor zo’n langere belichtingstijd. Je kunt nu makkelijker foto’s met lichtstrepen maken – iets waar je voorheen een trucje voor nodig had, namelijk het maken van een Live Photo. De langere belichtingstijd kan mooie effecten geven op nachtfoto’s.

Kortere brandspuntsafstand
Apple vertelde er zelf niets over, maar de brandpuntsafstand van de groothoeklens is kleiner geworden op de iPhone XS (Max). Je kunt foto’s uit een grotere hoek maken en ook hierbij geldt weer dat de camera meer licht kan opvangen. De groothoeklens van de iPhone XS (Max) heeft een brandpuntsafstand van 26mm, iets meer dan die van de X (28mm). In onderstaande foto’s die door onze fotograaf zijn gemaakt zul je dan ook zien dat bij de iPhone XS Max vanuit hetzelfde standpunt vaak meer te zien is.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Apple belooft dat bij de iPhone XS een nieuw tijdperk voor fotografie is aangebroken. Dat belooft nogal wat. We kunnen dat het beste samenvatten als het tijdperk van ‘computational photography’, een term die Apple tijdens de keynote gebruikte. De camera is eigenlijk de grootste verbetering, al zit het ‘m niet in de optische verbeteringen in de lenzen of in megapixels. Het gaat vooral om verbeteringen die met de A12-chip te maken hebben: machine learning maakt Smart HDR en aanpasbare portretbelichting mogelijk. Ook zit er een nieuwe ISP (Image Signal Processor) in die ervoor moet zorgen dat foto’s en video’s altijd lukken.

Qua specs is op het eerste gezicht veel hetzelfde gebleven, maar schijn bedriegt. De iPhone XS heeft twee 12-megapixel camera’s (een groothoek met ƒ/1.8 diafragma en een telefoto met ƒ/2.4). Je hebt 2x optische zoom en 10x digitale zoom. Nieuw is dat beide camera’s zijn voorzien van beeldstabilisatie. De ledflitser met 4 lampjes is volgens Apple iets verbeterd, zodat je natuurlijker huidtonen krijgt. Nieuw is dat je nu een breder dynamisch bereik krijgt bij filmen op 30 fps en dat je bij videofilmen nu geluid in stereo opneemt.

Aan de voorkant heb je een 7-megapixelcamera (ƒ/2.2) die tevens gebruikt wordt voor Face ID en Animoji. Maar de meeste verbeteringen zitten op vlak van selfies, al lijkt Apple daarin iets te ver te zijn doorgeschoten, getuige ‘beautygate’. Omdat de iPhone XS met een hogere ISO-waarde en sluitertijd werkt, kan er meer ruis optreden. Dit probeert Apple te compenseren met meer ruisonderdrukking, maar daardoor kan er wel wat detail en contrast verloren gaan. Dit merkten we wel wat tijdens het testen met de iPhone XS, al is het verschil vooral te zien als je foto’s naast elkaar legt.

En dat is dan ook precies wat onze fotograaf Lyan heeft gedaan bij de foto’s hieronder.

De camera regelt veel meer zelf en dat is een uitkomst als je de iPhone gebruikt als een point-and-click-camera, zoals de meeste mensen doen. Of dat goed is? Een professionele fotograaf wil wat meer controle en daarvoor heb je apps zoals Camera+ en Halide. Voor gewone gebruikers is al die ‘computational photography’ in feite alleen maar gunstig: je foto’s zien er op de iPhone XS gewoon mooier en beter uit. We zijn vooral onder de indruk van Smart HDR.

Maar ook het aanpassen van de scherptediepte in de portretmodus is bijzonder. Een doorsnee consument zal zich afvragen wat de f-stop getallen betekenen, die je in beeld ziet. Maar je hoeft het niet te begrijpen om heen en weer te swipen en te zien dat de achtergrond meer of minder blur krijgt. In onderstaande portretfoto laten we het zien.

Scherptediepte portretten

Apple heeft er volgens topman Phil Schiller bewust voor gekozen om rekening te houden met hoe een fysieke cameralens werkt, ook al gebeurt bij de iPhone geen groot deel met computerberekeningen. Bij een fysieke camera betekent een hogere f-stop een kleinere diafragma-opening en een grotere scherptediepte (depth of field). Een instelling van f1.4 zorgt ervoor dat de persoon scherp is en de achtergrond vaag. Dit is te zien op de linker foto. Apple probeert daarbij het gezicht scherp te krijgen, waarbij petjes en haren steeds onscherper worden, naarmate ze verder naar achteren op het hoofd zitten. Dit is iets wat de iPhone XS beter aan kan dan smartphones van andere fabrikanten. Bij f16 probeert de camera op alles scherp te stellen, ook op de achtergrond.

Bij de iPhone 7 Plus was er nog sprake van twee vlakken: een soort ‘uitgeknipt’ object op de voorgrond en een vage achtergrond. Bij de iPhone XS (Max) is er sprake van een bijna onbeperkt aantal vlakken tussen voor- en achtergrond. Apple noemt dit ‘lens modeling’. De werking van een lens is omgezet naar een wiskundig model en volgens Apple zijn ze de enige die het zo doen. De meeste andere fabrikanten maken nog steeds de achtergrond vaag.

Apple’s manier van scherptediepte aanpassen heeft als bijzonderheid dat je het diafragma kunt aanpassen, zonder dat de belichting verandert. Op dat punt werkt de camera van de iPhone anders dan een traditionele camera. Het gebeurt allemaal in real-time.

Apple laat op voorbeeldfoto’s zien dat je met de iPhone XS (Max) probleemloos tegen de zon in kunt fotograferen en toch nog detail blijft zien. Dat wilden we graag testen door een foto te maken met tegenlicht:

↓ Bijenkorf, foto gemaakt met iPhone 7
Bijenkorf, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Bijenkorf, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Bijenkorf, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Bijenkorf, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Bijenkorf, foto gemaakt met iPhone XS Max

De foto die met de iPhone 7 is gemaakt is duidelijk van mindere kwaliteit. Ook zien we daar meer lensflare. De 8 Plus en XS Max leveren beide betere foto’s op.

Nog een andere foto die laat zien hoe de camera omgaat met grote contrasten tussen licht en donker. Bij de iPhone 7 kunnen we de belichting afstemming op de lichte wolkenlucht of op de donkere ingang. Als de ingang goed te zien is, is de lucht te fel (en andersom) bij de iPhone 7. Een tussenweg is er niet.

↓ Centraal Station, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Centraal Station, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Centraal Station, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Centraal Station, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Centraal Station, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Centraal Station, foto gemaakt met iPhone XS Max

De 8 Plus en de XS Max gaan daar beter mee om: zowel het wolkenpatroon als de mensen in de donkere opening zijn goed te zien.

Terwijl andere smartphones zoals de Pixel 2 meerdere onderbelichte beelden schieten, doet de iPhone XS (Max) daar nog een schepje bovenop. Er worden ook meerdere overbelichte beelden gemaakt, waardoor extra detail in de schaduw kan worden vastgelegd. De chip kijkt vervolgens of er met de vele frames in de buffer extra detail te vinden is en voegt alles vervolgens samen. Daarbij wordt extra gelet op gezichten en beweging, omdat de camera weet wat jij wilde fotograferen. Deze ‘computational photography’ kost een hoop processorkracht en er zijn dan ook weinig DSLR’s die dat kunnen bijbenen (maar daarbij zitten de ‘brains’ vooral in de persoon die de camera vasthoudt).

Wel hebben we gewerkt dat Smart HDR iets te ijverig kan zijn, waardoor contrast verloren gaat en alles er net iets te gladjes en warm uitziet. Dit is iets waar we bij Samsung aan gewend zijn, met overdreven verzadiging. Het is maar net wat je prettig vindt: de Pixel-smartphones van Google kiezen voor een wat meer realistischer weergave. Daardoor kan het er in de ogen van een consument wel eens wat rauw, ongepolijst en daardoor minder mooi uit zien.

De camera van de iPhone XS Max maakt alles net een tikje mooier. Veel mensen willen dat, maar het is niet altijd de werkelijkheid. Dat de iPhone XS Max meer detail laat zien, is uiteraard wel toe te juichen.

Onderstaande foto is gemaakt in een vrij donkere fietsenstalling, waar geen natuurlijk licht was.

↓ Fietsenstalling, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Centraal Station, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Fietsenstalling, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Fietsenstalling, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Fietsenstalling, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Fietsenstalling, foto gemaakt met iPhone XS Plus

Bij deze foto’s valt de iets bredere crop van de XS Max op. Ook het bordje aan het plafond is beter leesbaar.

↓ Borstbeelden, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Borstbeelden, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Borstbeelden, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Borstbeelden, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Borstbeelden, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Borstbeelden, foto gemaakt met iPhone XS Max

Omdat de iPhone 7 geen portretmodus heeft, is het kader hiervan iets anders. Bij de 8 Plus en XS Max zie je meer detail.

↓ Twee vrouwen, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Twee vrouwen, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Twee vrouwen, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Twee vrouwen, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Twee vrouwen, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Twee vrouwen, foto gemaakt met iPhone XS Max

Bij deze portretten van twee vrouwen vinden we dat de iPhone XS Max mooiere kleuren oplevert en meer warmte uitstraalt. Ook is de software-blur beter.

Extreem inzoomen met iPhone 7, 8 Plus en XS Max

Extreem inzoomen met de drie toestellen levert het bovenstaande resultaat op. De iPhone 7 kan minder ver inzoomen. Omdat alledrie voorzien zijn van een 12 megapixel camera is de resolutie van de uiteindelijke foto bij allemaal hetzelfde.

↓ Metrohal, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Metrohal, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Metrohal, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Metrohal, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Metrohal, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Metrohal, foto gemaakt met iPhone XS Max

Bij deze foto’s is de trapopening op de achtergrond een witte vlek geworden, behalve bij de iPhone XS Max. De wand achter de toegangshekken is ook minder overbelicht. Wel vinden we de tint bij deze foto’s wat te koel.

↓ Straatje, foto’s gemaakt met iPhone 7 ↓
Straatje, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Straatje, foto’s gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Straatje, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Straatje, foto’s gemaakt met iPhone XS Max ↓
Straatje, foto gemaakt met iPhone XS Max

Bij dit straatje hadden alle iPhones moeite om een mooie foto te maken. De lucht is te veel uitgebleekt, het lijkt alsof de camera niet goed weet wat je wilt vastleggen. De 8 Plus presteert hierbij nog als beste.

↓ Panorama, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Panorama, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Panorama, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Panorama, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Panorama, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Panorama, foto gemaakt met iPhone XS Max

Deze panoramafoto’s verschillen op het eerste gezicht niet zo sterk. Maar bij de groene struiken op de voorgrond is meer detail te zien bij de iPhone XS Max.

↓ Twee mensen aan het IJ, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
Twee mensen aan het IJ, foto gemaakt met iPhone 7

↓ Twee mensen aan het IJ, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
Twee mensen aan het IJ, foto gemaakt met iPhone 8 Plus

↓ Twee mensen aan het IJ, foto gemaakt met iPhone XS Max ↓
Twee mensen aan het IJ, foto gemaakt met iPhone XS Max

Bij dit dubbelportret van twee mensen aan het IJ hadden we met de iPhone 7 erg veel moeite om een mooie foto te maken. Ofwel de lucht werd overbelicht, of de gezichten waren te donker. Uiteindelijk hebben we de beste uit de serie gekozen. Op de 8 Plus en XS Max hoefden we minder moeite te doen om tegelijk een portretfoto te maken en HDR z’n werk te laten doen.

Betekent het bij deze nieuwe iPhones nu dat je na de compactcamera ook de DSLR de deur uit kunt doen? Misschien. Als je alleen een DSLR had gekocht omdat het er professioneel uit ziet, maar geen idee hebt wat je met de lenzen en instellingen kunt doen, dan is de iPhone XS voor jou een betere keuze. Wie graag met nabewerking en meerdere lenzen bezig is, heeft met een DSLR veel meer controle en uiteindelijk veel meer mogelijkheden.

Apple probeert echter het niveau van een professioneel uitziende foto te benaderen, op een manier die voor miljoenen mensen te begrijpen is. En dat is gelukt.

iPhone XS Max doelgroep

In onze iPhone XS review schreven we dat de nieuwkomer met 5,8-inch scherm niet zo snel gekocht zal worden door mensen die nu een iPhone X hebben. Bij de iPhone XS Max is dat anders: een Apple-smartphone met een gigantisch 6,5-inch scherm, dat was er nog niet. Er zullen best mensen zijn die na een jaar toch alweer willen overstappen. Maar dat zijn de hard-core Apple-gebruikers die elk jaar het nieuwste van het nieuwste kopen.

Bij de gewone gebruikers denken we dat vooral mensen met een Plus-model met Touch ID en brede schermranden de overstap zullen wagen. Ze zijn al gewend aan het grotere formaat en profiteren bij de overstap meteen van alle vernieuwingen uit de X-familie zoals draadloos opladen en het vrijwel randloze scherm. Wil je de grootste iPhone die momenteel te koop is en mag het wat kosten, dan is de iPhone XS Max een toestel dat je positief zal verrassen.

Wat de prijs betreft is er nog iets extra’s waar je rekening mee moet houden: bij zo’n supersized iPhone zal je niet zo snel kiezen voor 64GB. Apple biedt bij dit toestel echter geen 128GB aan, waardoor je uitkomt op de eerstvolgende stap: 256GB. Dat kost je maar liefst €1429. Voor die prijs koop je bijna een 12-inch MacBook!

Zou je moeten kiezen tussen de iPhone XS en iPhone XS Max, dan zou ik de meeste mensen aanraden om voor de 5,8-inch variant te kiezen. Die is veel handzamer, het scherm is groot genoeg en je krijgt alle functies. Bovendien is dit toestel 100 euro goedkoper. Ben je filmfanaat, maak je graag foto’s of wil je gewoon het grootste en het beste, dan heb je vast voor jezelf al besloten dat het de 512GB iPhone XS Max wordt. Waarschijnlijk loop je er al met eentje rond.

In onze iPhone XS review lees je meer over de 5,8-inch variant. Daarin gaan we ook wat meer in op algemene aspecten zoals design en hardware.

Bekijk ook

iPhone XS review

De iPhone XS verbetert de toch al uitstekende iPhone X op meerdere punten. In deze iPhone XS review lees je onze ervaringen met de 5,8-inch grote iPhone XS. Lees ook onze iPhone XS Max review, waarin we extra veel aandacht besteden aan de camera.

Score

8.5

iPhone XS Max

iPhone XS Max

€1259

Voordelen +

  • Uitstekende performance, voorbereid op de toekomst
  • Groot OLED-scherm met HDR en realistische kleurweergave
  • Premium materialen en bouwkwaliteit
  • Praktische verbeteringen waar iedereen iets aan heeft
  • Waterbestendiger en duurzamer, gaat lang mee
  • Verbeterde camera, je foto lukt altijd
  • Meer opties qua kleuren en opslag

Nadelen -

  • Glazen achterkant is kwetsbaar
  • Dualsim nog niet in NL te gebruiken
  • Nog steeds geleverd met trage 5 Watt adapter
  • Prijzig

Conclusie iPhone XS Max review

Je kiest de iPhone XS Max vooral vanwege het formaat. Technisch zijn er verder namelijk nauwelijks verschillen met de XS. Het grote formaat brengt allerlei voordelen met zich mee, zoals een groter scherm en een langere accuduur. Er zijn ook nadelen: je steekt dit toestel minder makkelijk in je broekzak, dus een tas of jaszak is de aangewezen plek om deze iPhone mee te nemen. Het grotere scherm is heerlijk in gebruik en als je zoals ik van fotograferen houdt, dan is het wel zo prettig als je je foto’s op een gigantisch randloos scherm kunt bekijken. Dat dit een high-end toestel is blijkt uit alles: niet alleen het prijskaartje, maar ook de afwerking, de materialen en de vernieuwingen die erin zitten.

Vind je de iPhone XS Max toch nog iets te groot of te duur, kijk dan eens naar de iPhone XS, want die biedt vrijwel dezelfde functies en is een stuk handzamer. Bovendien is ‘ie honderd euro goedkoper.

iPhone XS Max kopen

Wil je na het lezen van deze review de iPhone XS Max kopen? Dat zal lastig worden, want dit toestel is bijna nergens meer verkrijgbaar. Eventueel zou je kunnen kiezen voor refurbished, maar ook dan is de keuze beperkt. Bij Rebuy kun je soms nog wel modellen vinden met een prijs rond de 200 euro.

Toch is het een beter idee om naar recente modellen te kijken als je aan een nieuwe iPhone toe bent. Je leest er meer over in ons overzicht iPhone kopen.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.