Team Apple: de personen achter het bedrijf

Ontdek wie de belangrijke personen van het Apple-team zijn: van Tim Cook tot Eddy Cue. Deze mensen zijn de sleutelfiguren binnen Apple.

Apple heeft 80.000 medewerkers in dienst, die ervoor zorgen dat we elk jaar nieuwe iPhones, Macs en andere producten kunnen aanschaffen, uitpakken en gebruiken. Het meest bekend zijn de 11 mensen die de directie van Apple vormen, waarvan we hieronder een aantal zullen bespreken.

Apple: de mensen achter het bedrijf

Het bedrijf Apple is op een bijzondere manier georganiseerd in vergelijking met andere bedrijven. Er is niet één aparte afdeling die alleen maar iPhones maakt, of een afdeling die zich alleen met Macs bezighoudt. Hoofdontwerper Jony Ive ontwerpt met zijn team alle producten en COO Jeff Williams zorgt er vervolgens voor dat ze tijdig in de winkels liggen.

Dit zijn de belangrijkste sleutelfiguren binnen Apple:

Team Apple: de mensen achter Apple

Enkele minder bekende directieleden zijn:

  • Jeff Williams, hoofd operationele zaken
  • Johny Srouji, hoofd hardwaretechnologieën
  • Katherine Adams, hoofd juridische zaken

Daarnaast is hoofd milieuzaken Lisa Jackson regelmatig in het nieuws als er iets te melden is over Apple’s gebruik van schone energie. Luca Maestri is viermaal per jaar te horen tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers. De afgelopen jaren kwam Bruce Sewell regelmatig opdraven als Apple in een of andere rechtszaak was verwikkeld, maar hij is in oktober 2017 vervangen door Katherine Adams.

Uiteraard zijn er ook duizenden andere mensen, die achter de schermen werken aan producten, verkoop en support. De meeste mensen kennen het bedrijf vooral vanwege de Apple Store, waar Angela Ahrendts de leiding over heeft.

Twee opvallende werknemers zijn Dr. Dre en Jimmy Iovine, die door de overname van Beats Electronics in dienst kwamen van Apple (ze zijn te zien op de foto bovenaan dit artikel). Beide hebben geen directiefunctie, maar zijn wel invloedrijk als het erom gaat welke deals met artiesten en platenlabels worden gesloten. Eddy Cue is hiervoor eindverantwoordelijk.

Het complete managementteam is te bekijken op deze pagina bij Apple.

iPhone 8 Apple Store Palo Alto met Tim Cook

Apple CEO’s

Apple heeft in de loop der tijd verschillende CEO’s gehad. Je denkt misschien dat mede-oprichter Steve Jobs het grootste deel van de tijd CEO is geweest, maar dat is niet zo. Opvallend is juist dat Jobs pas relatief laat als CEO werd aangesteld en na de introductie van de iPod de grootste succesjaren heeft meegemaakt:

  • 1977-1981: Michael Scott
  • 1981-1983: Mike Markkula
  • 1983-1993: John Sculley
  • 1993-1996: Michael Spindler
  • 1996-1997: Gil Amelio
  • 1997-2011: Steve Jobs
  • 2011-heden: Tim Cook

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017