Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay in Duitsland gaat van start: dit heb je eraan

Apple Pay gaat op korte termijn officieel van start in Duitsland! De pagina is inmiddels live. In dit artikel lees je welke banken meedoen en wat je er als Nederlandse en Belgische gebruiker aan hebt.

Apple Pay start in Duitsland

Terwijl we in Nederland en België nog wachten op de start van Apple Pay, kunnen onze oosterburen al veel eerder contactloos betalen met hun iPhone. De Duitstalige Apple Pay-pagina is vanaf vandaag officieel online gegaan en dat wijst erop dat de betaalmethode al deze week van start gaat. “Leuk”, zul je denken, “maar wat heb ik eraan?” Misschien wel meer dan je denkt, want bij sommige deelnemende banken en financiële aanbieders is het ook als niet-Duitser mogelijk om een account te openen. Al kan het wel helpen als je familie of vrienden in Duitsland hebt wonen.

Apple Pay Duitsland: deze banken doen mee

In Duitsland doet een behoorlijk aantal banken en financiële aanbieders mee met Apple Pay, wat eigenlijk uitzonderlijk is voor een land dat nog nauwelijks op contactloos betalen is ingesteld. In hoeverre het voor jou gemakkelijk is om een account te openen, is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je (via een ander) land al een Apple Pay-account, dan kun je bij de betaalterminals natuurlijk gewoon betalen. Al is het wel zo dat veel winkels nog een oud type betaalterminal hebben, waar je de pinpas aan de achterkant moet insteken.

Apple Pay Duitsland banken

Heb je ouders of andere familieleden die in Duitsland wonen, dan kan het erg gemakkelijk zijn om een rekening te openen bij een traditionele bank. Als je in de grensstreek woont en al een bankrekening in Duitsland hebt, kan het ook erg simpel zijn. Geldt dit niet voor jou, dan ben je vooral aangewezen op de nieuwe generatie financiële dienstverleners zoals N26, boon en bunq.

Apple Pay Duitsland

We maken hieronder dan ook onderscheid tussen de ‘nieuwe generatie’ aanbieders en de wat meer traditionele partijen.

Nieuwe generatie ‘banken’
De volgende ‘nieuwe generatie’ banken en aanbieders doen mee als partner voor Apple Pay Duitsland:

 • Boon: al langer actief met Apple Pay, werkt echter met prepaid creditcard (Wirecard). Heeft debitcard, dus je kunt alleen afrekenen op plekken waar ze creditcards accepteren. Daardoor kun je bijvoorbeeld niet betalen bij Albert Heijn.
 • bunq: Nederlandse bank, waar je gemakkelijk een account kunt openen al zul je voor Apple Pay wel het Premium-account nodig hebben. Het is afwachten of de truc om via Italië en Spanje Apple Pay te activeren ook werkt bij Duitsland. We houden je op de hoogte!
 • N26: een online bank vergelijkbaar met bunq. Ook buitenlanders kunnen een N26 account openen voor Apple Pay. Was al met Apple Pay actief in vijf andere landen. Heeft als voordeel dat je behalve een Mastercard ook een Maestro-betaalpas kunt krijgen (dus geen creditcard). Het was tot medio 2018 vanuit Nederland vrij gemakkelijk om een account te openen, maar N26 heeft helaas de regio-check strenger gemaakt.
 • O2 Banking: Biedt een gratis account met debitcard (Mastercard), alles is te regelen via een app.
 • VimPay: gevestigd in Beieren, biedt een girorekening met Mastercard. Volledig gericht op betalen zonder cash en bestaat naar eigen zeggen uit ‘Java-junkies en creatieve koppen’. Minder bekende aanbieder, dus we hebben nog weinig ervaringsverhalen gehoord.

Apple Pay Duitsland

Traditionele banken en aanbieders
De volgende traditionele banken en financiële aanbieders zullen wat moeilijker doen over het openen

 • American Express: hiervoor heb je een Duitse creditcard van American Express nodig.
 • Deutsche Bank: bracht eerder al promotiemateriaal voor Apple Pay naar buiten. Traditionele bank, dus wat lastiger om als buitenlander een account te openen.
 • Comdirect: in grootte de derde online bank van Duitsland, opgericht in 1994 door Commerzbank, die nog steeds grootaandeelhouder is. Account openen is wat lastiger voor buitenlanders.
 • Fidor Bank: online bank, opgericht in 2009. Tegenwoordig onderdeel van het Franse concern Groupe BPCE.
 • HypoVereinsbank: traditionele bank in Zuid-Duitsland met hoofdkantoor in München, onderdeel van UniCredit.
 • Hanseatic Bank: traditionele bank in Hamburg, opgericht in 1969 als kredietinstituut voor postorderklanten van Otto.
 • Edenred: Een van oorsprong Frans bedrijf voor financiële diensten, actief in 45 landen. Vooral bekend van cadeaubonnen, Ticket Restaurants en andere prepaid diensten.

Ook het van oorsprong Spaanse bankconcern Santander zou meedoen, al richt het zich in Duitsland vooral op de financiering van auto’s en consumentengoederen zoals koelkasten en meubels.

Apple Pay Duitsland gestart

Google Pay al langer in Duitsland actief

Google Pay is in juni 2018 al van start gegaan in Duitsland. Het werkt met de banken Comdirect, Commerzbank, N26 en met aanbieder boon en werkt uitsluitend met Mastercard en VISA. Sinds september kun je er ook met smartwatches met Wear OS mee betalen. Het is ook mogelijk om met een debitcard van Mastercard de betaalmethode in winkels te gebruiken. De afrekening vindt daarbij plaats via PayPal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2018, 11:05
Categorie Diensten
Onderwerp apple pay

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

  Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.