tvOS-logo

tvOS 12 voor Apple TV: alles over functies, releasedatum en meer

tvOS 12 is de nieuwste update van de Apple TV-software. De Dit wordt de eerstvolgende grote update van tvOS, het besturingssysteem van de Apple TV 4 en Apple TV 4k. De belangrijkste toevoeging is de ondersteuning van Dolby Atmos.

tvOS 12: alles wat je wilt weten

In het najaar van 2018 verschijnt tvOS 12, de nieuwste update voor de Apple TV. De nieuwe functies zijn inmiddels bekend en in dit overzicht praten we je bij over functies, verwachte releasedatum en meer. tvOS 12 zorgt voor een betere geluidservaring voor je thuisbioscoop, bevat nieuwe screensavers van de aarde en maakt het intikken van wachtwoorden net iets makkelijker.

tvOS 12 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

  • Officiële release van tvOS 12 wordt verwacht in najaar 2018.
  • Bevat ondersteuning voor Dolby Atmos.
  • Nieuwe screenshaveers met ruimtebeelden, gemaakt door de ISS.
  • Zero sign-on voor diverse tv-diensten in de VS.
  • Meerdere beta’s in de zomer van 2018.

Releasedatum tvOS 12

tvOS 12 komt in het najaar van 2018 beschikbaar, waarschijnlijk in september. In de zomer van 2018 verschijnen er meerdere tvOS 12 beta’s, zowel voor ontwikkelaars als voor publieke betatesters. Iedereen kan alvast meedoen aan de publieke betatest. Rond september 2018 kun je de update installeren op de Apple TV 4 en Apple TV 4K.

tvOS 12 op Apple TV

tvOS 12 nieuwe functies

Er zitten doorgaans niet zoveel verbeteringen in tvOS-updates en dat is ook bij tvOS 12 weer het geval. Toch zijn er een paar leuke vernieuwingen die de update de moeite waard maken:

Dolby Atmos

De belangrijkste vernieuwing in tvOS 12 is de toevoeging van Dolby Atmos, de nieuwste standaard van Dolby voor 3D-geluid. Deze functie komt alleen beschikbaar voor de Apple TV 4K. Via de iTunes Store kun je in de loop van 2018 films huren die Dolby Atmos ondersteunen. Films die je in het verleden al hebt gekocht worden gratis bijgewerkt naar een nieuwe versie, als deze beschikbaar is. De Apple TV 4K is dankzij tvOS 12 de eerste streamingspeler die zowel Dolby Vision Certified als Dolby Atmos Certified is. Dit levert een betere thuisbioscoopervaring op.

Ruimtelijke screensavers

Apple heeft in tvOS 12 nieuwe screensavers toegevoegd die gemaakt zijn door astronauten in het International Space Station (ISS). De beelden zijn vastgelegd in 4K HDR. De screensavers zijn ook interactiever: je kunt locatiegegevens bekijken en swipen door de verzameling. Bij de prachtige screensavers op de Apple TV krijg je voortaan te zien waar de beelden gemaakt.

tvOS 12 screensavers ruimte

Meer functies voor de TV-app

De Apple TV-app krijgt ondersteuning voor zero sign-on. Tot voor kort hoefde je je maar eenmalig aan te melden voor videodiensten van je kabelaanbieder. In tvOS 12 wordt dat nog makkelijker, omdat je je als gebruiker helemaal niet meer handmatig hoeft aan te melden (zero sign-on). De Apple TV detecteert zelf het breedbandnetwerk en meldt de gebruiker automatisch aan bij alle ondersteunde diensten en apps. Dit werkt alleen in de VS.

De TV-app, waarmee je live naar televisiezenders via streams kunt kijken, krijgt in de VS nog meer nieuws- en sportzenders. Daardoor zijn er met de komst van tvOS 12 meer dan 100 zenders beschikbaar in de VS> In Nederland en België is de TV-app nog niet beschikbaar en daar lijken ook geen plannen voor. Apple brengt de app dit jaar wel in Frankrijk en Zwitserland uit dankzij samenwerking met lokale providers.

TV-app met meer zenders in tvOS 12

Meer tvOS 12 functies

Naast de bovengenoemde functies bevat tvOS 12 nog een aantal andere verbeteringen:

  • Een handige functie voor iPhone-bezitters is dat de Apple TV Remote-app voortaan automatisch beschikbaar komt in het Bedieningspaneel, zodat je Apple TV makkelijker kunt bedienen met je iPhone.
  • Je kunt wachtwoorden voortaan automatisch invullen vanaf je iPhone, zodat je je makkelijker en veiliger kunt aanmelden bij apps. Anderen kunnen niet meer meekijken welk wachtwoord je intikt.
  • Daarnaast gaat de Apple TV een aantal smarthome-afstandsbedieningen van andere fabrikanten ondersteunen. Het gaat om producten van Control4, Crestron en Savant. Je kunt daarmee ook Siri-commandos geven om iets op te zoeken of om de Apple TV te bedienen.

tvOS 12 remote app

tvOS 12 aankondiging

De aankondiging van tvOS 12 vond plaats tijdens WWDC 2018 in juni. De belangrijkste vernieuwingen werden daarbij op het podium getoond, zoals de uitbreiding van de TV-app en het feit dat CANAL+ in Frankrijk de Apple TV gaat meeleveren als standaard tv-box.

tvOS 12 geschikte Apple TV’s

tvOS 12 is installeren op:

Als Apple in het najaar ook een nieuwe Apple TV uitbrengt, zal deze uiteraard op tvOS 12 draaien. Het is echter maar de vraag of Apple van plan is jaarlijks nieuwe Apple TV-modellen op de markt te brengen.

Beschikbaarheid tvOS 12

tvOS 12 zal vanaf komend najaar gratis te downloaden zijn voor de Apple TV 4 en de Apple TV 4K. Ontwikkelaars kunnen de tvOS 12 beta installeren en voor publieke betatesters is er inmiddels ook een publieke beta beschikbaar die je (op eigen risico) kunt gaan testen. Lees alles over de tvOS beta installeren in onderstaande tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!