tvOS 12 op Apple TV

tvOS 12 voor Apple TV: downloaden, nieuwe functies, installeren en meer

tvOS 12 is de grote update voor de Apple TV in 2018. De belangrijkste toevoeging is de ondersteuning van Dolby Atmos, maar er zitten nog meer verbeteringen in. Lees hier alles over tvOS 12 installeren, functies en meer.

tvOS 12: alles wat je wil weten

tvOS 12 is in september 2018 uitgebracht als grote update voor de Apple TV. In dit overzicht praten we je bij over de iOS 12 functies, vernieuwingen en hoe je deze update kunt downloaden en installeren. tvOS 12 zorgt voor een betere geluidservaring voor je thuisbioscoop, bevat nieuwe screensavers van de Aarde en maakt het intikken van wachtwoorden net iets makkelijker. Inmiddels is deze versie opgevolgd door tvOS 13.

tvOS 12 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

 • Officiële release van tvOS 12 is 17 september 2018.
 • Bevat ondersteuning voor Dolby Atmos.
 • Makkelijker wachtwoorden invoeren met AutoFill via je iPhone of iPad.
 • Nieuwe screensavers met ruimtebeelden, gemaakt door het ruimtestation ISS.
 • Zero sign-on voor diverse tv-diensten in de VS.
 • Opgevolgd door tvOS 13.

Releasedatum tvOS 12

tvOS 12 is beschikbaar sinds 17 september 2018. In de zomer van 2018 verschenen er meerdere tvOS 12 beta’s, zowel voor ontwikkelaars als voor publieke betatesters. Iedereen kon deze beta’s op een Apple TV 4 of Apple TV 4K proberen.

tvOS 12 op Apple TV

tvOS 12 nieuwe functies

Er zitten doorgaans niet zoveel verbeteringen in tvOS-updates en dat was ook bij tvOS 12 weer het geval. Toch zijn er een paar leuke vernieuwingen die de update de moeite waard maken:

Dolby Atmos

De belangrijkste vernieuwing in tvOS 12 is de toevoeging van Dolby Atmos, de nieuwste standaard van Dolby voor 3D-geluid. Deze functie is alleen beschikbaar voor de Apple TV 4K. Via de iTunes Store kun je films huren die Dolby Atmos ondersteunen. Films die je in het verleden al hebt gekocht worden gratis bijgewerkt naar een nieuwe versie, als deze beschikbaar is. De Apple TV 4K is dankzij tvOS 12 de eerste streamingspeler die zowel Dolby Vision Certified als Dolby Atmos Certified is. Dit levert een betere thuisbioscoopervaring op.

Bekijk ook

Wat is Dolby Atmos en wat is het verschil met Spatial Audio?

Met Dolby Atmos heb je een nog mooier ruimtelijk geluid. Op welke Apple-producten is Dolby Atmos beschikbaar en wat heb je eraan? Is de audiokwaliteit echt beter? En wat is het verschil met Spatial Audio, dat ook ruimtelijk geluid biedt? Alles over Dolby Atmos lees je hier.

Ruimtelijke screensavers

Apple heeft in tvOS 12 nieuwe screensavers toegevoegd die gemaakt zijn door astronauten in het International Space Station (ISS). De beelden zijn vastgelegd in 4K HDR. De screensavers zijn ook interactiever: je kunt locatiegegevens bekijken en swipen door de verzameling. Bij de prachtige screensavers op de Apple TV krijg je voortaan te zien waar de beelden zijn gemaakt.

tvOS 12 screensavers ruimte

In onze tip over de Apple TV-screensavers lees je hoe je deze instelt en hoe je tussen screensavers wisselt. Door op de touchpad te tikken, zie je linksonder waar de screenshot gemaakt is.

Bekijk ook

Screensavers instellen en bedienen op de Apple TV (met je eigen terugblikken vanaf tvOS 17)

Op de Apple TV kun je screensavers instellen, met foto's of bewegende luchtbeelden (Aerial screensavers). In deze tip leggen we uit hoe je de schermbeveiliging op de Apple TV kunt instellen en inschakelen.

Meer functies voor de TV-app

De Apple TV-app heeft ondersteuning gekregen voor zero sign-on. Voorheen moest je je eenmalig aanmelden voor videodiensten van je kabelaanbieder. In tvOS 12 is dat nog makkelijker geworden, omdat je je als gebruiker helemaal niet meer handmatig hoeft aan te melden (zero sign-on). De Apple TV detecteert zelf het breedbandnetwerk en meldt de gebruiker automatisch aan bij alle ondersteunde diensten en apps. Dit werkt alleen in de VS.

De TV-app, waarmee je live naar televisiezenders via streams kunt kijken, heeft in de VS nog meer nieuws- en sportzenders gekregen. Daardoor zijn er met de komst van tvOS 12 meer dan 100 zenders beschikbaar in de VS. In Nederland en België was de TV-app bij de introductie van tvOS 12 nog niet beschikbaar. Apple heeft de app in 2018 wel in Frankrijk en Zwitserland uitgebracht dankzij samenwerking met lokale providers.

TV-app met meer zenders in tvOS 12

Meer tvOS 12 functies

Naast de bovengenoemde functies bevat tvOS 12 nog een aantal andere verbeteringen:

 • Een handige functie voor iPhone-bezitters is dat de Apple TV Remote-app voortaan automatisch beschikbaar komt in het Bedieningspaneel, zodat je Apple TV makkelijker kunt bedienen met je iPhone.
 • Je kunt wachtwoorden voortaan automatisch invullen vanaf je iPhone, zodat je je makkelijker en veiliger kunt aanmelden bij apps. Anderen kunnen niet meer meekijken welk wachtwoord je intikt.
 • Daarnaast ondersteunt de Apple TV een aantal smarthome-afstandsbedieningen van andere fabrikanten. Het gaat om producten van Control4, Crestron en Savant. Je kunt daarmee ook Siri-commandos geven om iets op te zoeken of om de Apple TV te bedienen.

tvOS 12 remote app

tvOS 12 geschikte Apple TV’s

tvOS 12 is installeren op:

Weet je niet welke Apple TV je hebt? In ons artikel met Apple TV-modellen vind je een overzicht en kun je achterhalen welk model je hebt.

Bekijk ook

Welke Apple TV heb ik? Zo herken je Apple TV-modellen

Weet je niet precies welke Apple TV je hebt? In dit overzicht lees je welke Apple TV-modellen er allemaal zijn en laten we je zien hoe je Apple TV-modellen kunt herkennen, bijvoorbeeld aan eigenschappen of modelnummers. Check op deze pagina alle verschillende modellen van de Apple TV.

tvOS 12 installeren

tvOS 12 installeren gaat heel eenvoudig en is in een paar minuten gebeurd. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte Apple TV, je Siri Remote of je iPhone of iPad, een televisie en een internetverbinding. Je kan tvOS 12 installeren op de volgende modellen:

 • Apple TV 4
 • Apple TV 4K

tvOS 12 is dus niet beschikbaar op oudere Apple TV-modellen.

Op één van de twee geschikte modellen, doe je het volgende:

 1. Start de Apple TV en open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Systeem > Software-update.
 3. Je Apple TV zoekt nu naar de nieuwste versie. Selecteer Downloaden en wacht de installatie af.
 4. De Apple TV zal een paar keer opnieuw opstarten. Wacht rustig af tot het installeren is voltooid.

Meer over het updaten van je Apple TV lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Apple TV updaten en apps bijwerken doe je zo

Om de Apple TV te updaten zijn er een aantal handelingen nodig. In deze tip leggen we uit hoe je niet alleen je Apple TV zelf, maar ook afzonderlijke apps kunt updaten om gebruik te maken van e nieuwste functies.

tvOS 12 aankondiging

De aankondiging van tvOS 12 vond plaats tijdens WWDC 2018 in juni. De belangrijkste vernieuwingen werden daarbij op het podium getoond, zoals de uitbreiding van de TV-app en het feit dat CANAL+ in Frankrijk de Apple TV gaat meeleveren als standaard tv-box.

Beschikbaarheid tvOS 12

tvOS 12 is sinds 17 september 2018 gratis te downloaden voor de Apple TV 4 en de Apple TV 4K. Wil je meer weten over de tvOS 12 beta’s die daarvoor beschikbaar kwamen, dan moet je ons artikel over de tvOS 12-beta bekijken.

Welke tvOS 12 versies zijn er verschenen?

De volgende tvOS 12 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
tvOS 12 2018-09-17 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
tvOS 12.0.1 2018-09-24 Bugfixes voor Apple TV 4 en Apple TV 4K.
tvOS 12.1 2018-10-30 Bugfixes voor Apple TV 4 en Apple TV 4K.
tvOS 12.1.1 2018-12-05 Bugfixes voor Apple TV 4 en Apple TV 4K.
tvOS 12.1.2 2019-01-22 Bugfixes voor Apple TV 4 en Apple TV 4K.
tvOS 12.2 2019-03-25 Bugfixes en ondersteuning voor de vernieuwde Remote op iOS.
tvOS 12.2.1 2019-04-10 Bugfixes voor de Apple TV HD en Apple TV 4K.
tvOS 12.3 2019-05-13 Ondersteuning voor de nieuwe TV-app, ook in Nederland en België.
tvOS 12.4 2019-07-22 Bugfixes voor Apple TV HD en Apple TV 4K.
tvOS 12.4.1 2019-08-26 Belangrijke beveiligingsupdate voor Apple TV HD en Apple TV 4K.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
tvOS, tvOS 12