iPhone batterij vol waarschuwing

Toekomstige iOS-update maakt vertraagde iPhones weer sneller

Apple gaat binnen enkele maanden een update van iOS uitbrengen, waarbij je de keuze hebt om een iPhone met verouderde accu weer sneller te maken. Ook krijg je duidelijker te zien in welke mate de accu van je telefoon verouderd is.

Apple was de afgelopen weken in het nieuws vanwege het trager maken van iPhones met verouderde accu’s. De maatregel was volgens Apple genomen om te voorkomen dat de telefoon plotseling uitvalt – een probleem dat sinds de iPhone 6s regelmatig optrad. Apple gaat gebruikers nu de keuze bieden: dankzij een toekomstige update kunnen ze hun iPhone met verouderde accu weer sneller maken, al verhoogt dit wel de kans op plotselinge uitval. Dat vertelde CEO Tim Cook in een interview op de Amerikaanse televisie. Ook bood Cook excuses aan voor de gang van zaken.

Hoe denk jij erover? We horen het graag in onderstaande poll:


Je kunt de poll hier invullen.

De update komt eerst beschikbaar in de beta van de volgende iOS-update, beloofde Cook. Ongeveer een maand later kan iedereen de update installeren. Apple adviseert om de optie echter niet te gebruiken, omdat het kan leiden tot onverwacht herstarten van de telefoon. Volgens Cook is dat onhandig als je aan het bellen bent, een foto maakt of een berichtje verwacht. Cook ontkende in het interview dat Apple de iPhones heeft vertraagd om klanten aan te moedigen om sneller op een nieuwe iPhone over te stappen. Cook:

Het gaat voor ons om de gebruikerservaring en wij dachten dat het beter was de snelheid te verlagen dan het risico te lopen dat de telefoon herstart.

Cook: ‘We hebben het toch gezegd?’

De vertraging is bij de iPhone 6s ingevoerd in iOS 10.2.1. Bij een piekbelasting bleken deze toestellen uit te schakelen, met name als de accu niet meer zo best is. Cook biedt in het interview excuses aan, maar is van mening dat Apple wel open is geweest over de gang van zaken.

Wij hebben het wel gezegd, maar blijkbaar schonk niemand er aandacht aan. Misschien hadden we duidelijker moeten zijn.

Wij vragen ons af Cook hier de waarheid spreekt. Alles wat Apple doet wordt gewoonlijk onder een vergrootglas gelegd en aankondigingen over het vertragen van iPhones hadden zeker de nieuwskoppen op alle Apple-sites gehaald. Van alle bekende Apple-sites is er echter geen enkele die het destijds heeft opgemerkt en erover heeft gepubliceerd. Het is daarom onduidelijk wat Cook bedoelt. Ook in de releasenotes van iOS 10.2.1 staat niets over het vertragen van iPhones, maar staat er alleen in verhulde termen iets over ‘energiebeheer’:

iOS 10.2.1 bevat oplossingen voor problemen en verbetert de beveiliging van je iPhone of iPad.
Het verbetert ook het energiebeheer tijdens pieken in werklasten om het onverwacht afsluiten van de iPhone te voorkomen.

Het enige wat Apple rondom de release van iOS 10.2.1 heeft gezegd is dat het probleem van het plotseling uitvallen van de iPhone 6s onder controle was. Wat we destijds schreven over de update sluit grotendeels aan bij wat Cook nu zegt, maar over het trager maken van iPhones heeft Apple nooit gesproken:

Volgens Apple ontstond het probleem door intensieve processortaken, die bij oudere batterijen problemen opleverden. Daardoor treedt een noodmaatregel in werking, waardoor de iPhone zichzelf uitschakelt. Een gevaar voor gebruikers is er niet, het kan vooral knap onhandig zijn als je net met iets belangrijks bezig bent.

Apple reageerde traag

Ook reageerde Apple niet meteen toen een paar weken geleden het vertragen van iPhones met oudere accu’s aan het licht kwam. Pas nadat uit benchmarkcijfers van Geekbench bleek dat er daadwerkelijk vertraging optrad, kwam Apple’s crisisteam in actie. Kort daarna kondigde Apple de mogelijkheid aan om tegen gereduceerde prijs de accu van oudere toestellen te laten vervangen. Aanvankelijk zou het alleen gaan om toestellen waarvan de accu aan bepaalde verouderingseisen voldoet. Later wijzigde Apple de voorwaarden nog een paar keer, waardoor het bij de getroffen toestellen altijd mogelijk is om de accu voor €29 te vervangen. Dit geldt overigens maar één keer per toestel, dus je kunt niet in januari je batterij goedkoop laten vervangen en in december nogmaals.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2018, 9:02
Categorie iDevices
Onderwerpen accu, batterij
Device iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.