ios logo

iOS 12: deze functies heeft Apple gepland voor najaar 2018

iOS 12 staat gepland voor najaar 2018. Lees alles over de datum, verwachte functies en beschikbaarheid van deze nieuwe iOS-versie. De aankondiging van iOS 12 staat gepland voor 4 juni 2018 als WWDC 2018 van start gaat.

iOS 12 in het kort

 • De datum van de iOS 12 aankondiging zal waarschijnlijk op 4 juni zijn als WWDC 2018 begint.
 • iOS 12 komt waarschijnlijk in september 2018 beschikbaar.
 • De update heeft codenaam Peace.
 • Nadruk zou liggen op stabiliteit, niet op nieuwe functies.
 • Verwacht: betere functies voor ouders.
 • Verwacht: universele apps voor iOS en macOS
 • Verwacht: verbeteringen voor FaceTime en Foto’s.

iOS 12 datum: wanneer is de iOS 12 aankondiging?

Al jarenlang kondigt Apple nieuwe iOS-versies aan tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC. Voor de iOS 12 datum zou dat betekenen dat we op WWDC 2018, dat op 4 juni begint, de nieuwe functies voorgeschoteld krijgen. Tim Cook zal iOS 12 aankondigen, waarna Craig Federighi de verschillende functies zal langslopen. Federighi is Senior Vice President of Software Engineering en onder zijn leiding is de nieuwe versie ontwikkeld.

iOS 12 beta’s

De eerste iOS 12 beta voor ontwikkelaars zal waarschijnlijk dezelfde dag al beschikbaar komen, zoals bij eerdere versies van iOS ook al gebeurde. De eerste publieke beta volgt dan een of twee weken later. Uiteindelijk zal de definitieve versie van iOS 12 in het najaar van 2018 verschijnen, gelijktijdig met de nieuwe iPhones.

Welke iPhones zijn geschikt voor iOS 12?

In iOS 11 stopte Apple met de ondersteuning van toestellen met 32-bit processor. We verwachten dat er bij iOS 12 weer enkele modellen afvallen en dat de update op de volgende iPhone-modellen te installeren is:

Welke iPads zijn geschikt voor iOS 12?

We verwachten dat iOS 12 op de volgende iPad-modellen te installeren is:

 • 12,9-inch iPad Pro (eerste en tweede generatie)
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 9,7-inch iPad Pro
 • iPad Air 2 en iPad Air
 • 9,7-inch iPad (2017-model en 2018-model)
 • iPad mini 4 en iPad mini 3

Het is mogelijk dat Apple wat toestellen laat afvallen, zoals de iPhone 5s, iPad mini 2 en iPad mini 3.

iOS 11 geschikte iPhones, iPad en iPod touch.

Wat wordt er verwacht in iOS 12?

Er zijn al meerdere nieuwe functies van iOS 12 vroegtijdig gelekt. Dit is wat er wordt voorspeld voor iOS 12:

 • Een vernieuwde Aandelen-app.
 • Een vernieuwde Niet Storen-functie waarbij je meer opties hebt om telefoongesprekken af te wijzen en meldingen te dempen.
 • Nauwere integratie van Siri en de Spotlight-zoekfunctie.
 • Een vernieuwde interface voor het importeren van foto’s op de iPad.
 • Vernieuwingen in de augmented reality-functies, waardoor meerdere mensen tegelijk een multiplayer-game kunnen spelen.
 • Een Digital Health-tool waarmee ouders kunnen zien hoeveel tijd hun kinderen op de iPhone of iPad hebben gespeeld.
 • Verbeteringen in animoji: nieuwe karakters, een menu dat gemakkelijker te navigeren is en animoji op de iPad en in FaceTime.
 • De grootste vernieuwing die wordt verwacht is echter de introductie van universele apps, die zowel op iPhone, iPad als Mac te gebruiken zijn. Mogelijk wordt dit AppleOS.

Deze iOS 12 functies zijn mogelijk uitgesteld

Er zouden ook elke functies die voor iOS 12 gepland waren, zijn uitgesteld naar een latere versie:

 • Een vernieuwd beginscherm voor iPhone, iPad en CarPlay
 • Een vernieuwde Foto’s-app, die suggesties geeft welke foto’s je moet bekijken.
 • Groepsgesprekken voor FaceTime.

Het uitstel zou te maken hebben met het feit dat Apple zich in iOS 12 meer op de kwaliteit en stabiliteit van de software zou willen richten, in plaats van het toevoegen van zoveel mogelijk nieuwe functies. Volgens Bloomberg wil Apple kiezen voor een tweejaarlijkse cyclus, waarbij om de twee jaar een grote iOS-update met veel nieuwe functies en het volgende jaar een kleinere iOS-update verschijnt. Software-ontwikkelaars krijgen meer mogelijkheden om functies door te schuiven als ze nog niet goed genoeg zijn.

Doorgeschoven naar de opvolger van iOS 12

Voor 2019 zijn nog wat andere functies gepland, zoals:

 • Op de iPad: meerdere tabbladen binnen een app, waar je makkelijk tussen kunt wisselen.
 • Op de iPad: twee schermen van dezelfde app naast elkaar.
 • Nieuwe functies voor de Apple Pencil.
 • Een schakelaar in de e-mailapp waarmee je meldingen van een specifieke conversatie kunt dempen.

Hoe de opvolger van iOS 12 gaat heten is nog niet bekend. Mogelijk gaat Apple iOS en macOS meer samenvoegen en zou het nieuwe besturingssysteem dus appleOS kunnen heten.

iOS 12 functies

Apple zou zich in iOS 12 willen focussen op stabiliteit, waarbij belangrijke functies doorschuiven naar iOS 13. Dat zegt het doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg. Deze functies zouden wel naar iOS 12 komen:

Meer functies voor ouders in iOS 12

Op aandringen van enkele aandeelhouders heeft Apple beloofd om ouderlijk toezicht uit te breiden. Ouders krijgen de mogelijkheid om te zien hoe lang hun kinderen op de iPhone of iPad aan het spelen zijn en welke apps ze hebben gebruikt. Deze functie heet volgens geruchten Digital Health. Ook zou iOS 12 opties kunnen krijgen om het gebruik van de iPhone en iPad te beperken, om daarmee verslaving te voorkomen.

Universele apps voor iOS en macOS

Apple wil ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om universele apps voor iOS en macOS te maken. Deze zijn op beide platformen te gebruiken. Mogelijk leidt dit er uiteindelijk toe dat beide App Stores ook worden samengevoegd. Dit zal waarschijnlijk de grootste verandering in iOS 12 zijn. Een app die op je iPhone werkt is dan ook op je MacBook of iMac te gebruiken. Het levert in ieder geval een veel grotere keuze uit macOS-apps op.

iOS 12 krijgt verbeteringen voor FaceTime en de Foto’s-app

Update: volgens geruchten van Bloomberg zijn deze functies uitgesteld.
Apple zou in iOS 12 van plan zijn om groepsgesprekken voor FaceTime in te voeren, een functie die eigenlijk al in iOS 11 werd verwacht. De kans is aanwezig dat we nog langer hierop moeten wachten. Daarnaast zou de standaard Foto’s-app een opknapbeurt krijgen, met nieuwe algoritmes die je foto’s beter kunnen sorteren. Het gaat hier dus vooral om verbeterde slimme functies. Ook dit zou zijn uitgesteld naar de opvolger van iOS 12.

Nieuwe emoji in iOS 12

Apple gaat in iOS 12 waarschijnlijk ook weer nieuwe emoji toevoegen. Versie 11.0 van de officiële emoji-collectie is inmiddels goedgekeurd door het Unicode Consortium. De gigantische lijst bevat onder andere superhelden en superschurken, roodharige varianten van populaire emoji en andere haardrachten zoals kroeshaar en kaal. Ook wordt gesproken over omkeerbare emoji, zodat je het plaatje andersom kunt spiegelen.

Kandidaten voor emoji 11.

Nauwere samenwerking Siri en Spotlight

Apple zou plannen hebben om de zoekfunctie in iOS (Spotlight) nauwer te laten samenwerken met Siri, zodat je beter kunt bepalen welke suggesties je krijgt. Dit blijkt uit geruchten van Bloomberg. Ook zouden animoji naar de iPad komen.

iOS 12 geruchten

Heel veel weten we nog niet over iOS 12, maar er is wel één belangrijk en betrouwbaar gerucht verschenen. Apple zou namelijk van plan zijn om iOS en macOS samen te voegen. Hierdoor kan één enkele app voor alle apparaten tegelijk gemaakt worden. Je kunt daardoor een app voor de iPhone in geoptimaliseerde vorm installeren op een Mac, zoals dat nu ook al tussen iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV kan.

Het heeft een aantal voordelen als Apple besluit om apps met ingang van iOS 12 samen te voegen. Je zou daardoor profiteren van betere apps, met name op de Mac. Apps in de Mac App Store lopen nu vaak achter op de iOS-versies wat betreft functies. Met snellere updates ben je daardoor ook op de Mac altijd bij de tijd.

Een andere bron meldt dat Apple met iOS 12 focust op stabiliteit. Omdat er meer gelet wordt op betere prestaties en kwaliteit, zou Apple besloten hebben om enkele nieuwe functies uit te stellen.

Diezelfde bron meldt dat iOS 12 verbeteringen krijgt voor het beginscherm en voor CarPlay, Apple’s autosysteem. Ook verbeteringen voor standaardapps zoals de Mail-app staan op de planning, net als fotobewerking en het delen van content met anderen. Deze functies komen er dus nog wel aan, maar zouden pas volgend jaar beschikbaar komen.

Voor dit jaar kun je nog wel rekenen op verbeteringen voor augmented reality en ouderlijk toezicht.

iOS 12 concepten

We weten officieel pas in juni 2018 meer over de nieuwe functies voor iOS 12. Wel heeft een designer alvast wat afbeeldingen gemaakt, met onder andere een Dark Mode en een nieuw uiterlijk. Ze zijn een goed uitgangspunt om eens te kijken wat Apple nog in iOS kan verbeteren.

ios12 concept

Let op dat het hier om een externe ontwerper gaat, die niet in dienst is van Apple. Het concept laat dan ook vooral zien wat deze designer zou willen zien en het is dus geen gelekte info waar Apple mee bezig is.

iOS 12 design

iOS 12 zou volgens deze ontwerper een nieuw design kunnen krijgen, met een virtuele thuisknop en een randloos design. De statusbalk zit bovenin het scherm en is in twee stukken verdeeld. Ook zitten er context-afhankelijke shortcuts bij de thuisknop, waarmee je snel toegang hebt tot camera, wekker, appswitcher en een terugknop.

iOS 12 notificaties

Deze ontwerper zou ook graag nieuwe notificaties willen zien, die per app gebundeld worden. Je kunt dan met één veegbeweging alle notificaties van een app wissen.

iOS 12 dock

Er is ook een zogenaamde Quick Switcher te zien, die je tevoorschijn haalt door vanaf de linkerkant op het scherm te vegen, maar de vraag is of Apple dit gaat doen. In dit concept kun je alle geopende apps gemakkelijk sluiten.

iOS 12 Dark Mode

iOS 12 video

Bekijk je het liever in een video? Apple zou aan de slag kunnen gaan met onderstaande realistisch uitziende Dark Mode, waar gebruikers al een tijdje naar vragen. De ontwerper van dit concept laat in een video zien hoe dit er concreet uitziet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!