iOS 12 met de iPhone en iPad.

iOS 12 beschikbaar met vernieuwingen voor iedereen!

Het is zover: iOS 12 downloaden kan vanaf nu! Vanaf 17 september 2018 vanaf 19:00 uur is iOS 12 beschikbaar en kun je alle vernieuwingen bekijken. In dit overzicht en onze video zie je welke nieuwe functies jij vanaf nu op je iPhone en iPad kunt proberen. We vertellen je alles over beschikbaarheid, downloaden, vernieuwingen en wat je verder nog moet weten over iOS 12.

iOS 12 downloaden is nu mogelijk

Het lange wachten is eindelijk voorbij: iOS 12 downloaden is vanaf nu mogelijk! In dit artikel lees je alles over iOS 12 installeren en wat je moet doen als je tegen iOS 12 installatieproblemen aan loopt. Je leest ook over de nieuwe iOS 12 functies en alles wat je verder nog moet weten. iOS 12 is ook een noodzakelijke update als je watchOS 5 wilt installeren. En als je toch bezig bent met het wachten op de update, kun je meteen even tvOS 12 downloaden, want ook die is beschikbaar gekomen.

Wil je je ervaringen delen met het installeren van de update? In onze Praat mee over de grote updates kun je met andere lezers discussiëren over je favoriete functies of bijvoorbeeld problemen waar je tegenaan loopt.

iOS 12: ja, je kunt los!

Als iOS 12 ook voor jou zichtbaar is, neem je de volgende stappen om deze over-the-air te installeren. We raden aan om dit niet meteen te doen, omdat het vaak erg druk is op de servers van Apple. Wie slim is wacht tot de volgende ochtend, want dan gaat het veel sneller.

iOS 12 installeren gaat als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Software-update.
 2. Je ziet nu de melding dat er een update beschikbaar is. Tik op de installatielink en accepteer de voorwaarden.
 3. Ga een kwartiertje iets anders doen, bijvoorbeeld onze iOS 12 tips lezen.
 4. Hoera: iOS 12 staat op je toestel geïnstalleerd!
 5. Doorloop de stappen op je iPhone of iPad om de installatie af te ronden.
 6. Krijg je geen update te zien? Probeer het later nog eens, of gebruik onderstaande update-methode via iTunes.

iOS 12 installeren via iTunes

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op de Mac of Windows-pc.
 2. Druk op je iOS-apparaat in het overzicht linksboven bij je bibliotheek.
 3. Druk op Zoeken naar update. Je krijgt de volgende stappen in iTunes uitgelegd.
 4. Wacht tot het installatiebestand gedownload is en installeer deze vervolgens op je toestel.
 5. Doorloop de stappen op je iPhone of iPad om de installatie af te ronden.

iOS 12 Final.

Alles over iOS 12

iOS 12 is de eerstvolgende grote update voor de iPhone en iPad. Twee belangrijke pijlers van iOS 12 zijn performance en meer controle voor gebruikers. Zo is extra aandacht besteed aan het verbeteren van de prestaties van oudere toestellen en kun je met opties als schermtijd en verbeterde notificaties zorgen dat je minder vaak doelloos op je scherm zit te staren. Maar er zitten nog veel meer interessante verbeteringen in! We lopen de belangrijkste met je langs. Klinkt goed? Lees dan snel verder over de iOS 12 installatie.

iOS 12 in het kort

 • iOS 12 werd op 4 juni aangekondigd tijdens WWDC 2018.
 • iOS 12 downloaden kan vanaf 17 september 2018.
 • Nadruk ligt op performance en meer controle voor gebruikers.
 • Bevat verbeterde notificaties en Niet Storen.
 • Memoji, nieuwe Animoji en leuke camera-effecten.
 • FaceTime met groepen tot 32 personen.

iOS 12 downloaden

iOS 12 is vanaf maandag 17 september om 19:00 uur beschikbaar voor iedereen.

Na een lange testperiode met maar liefst elf iOS 12 betaversies was de iOS 12 Golden Master de laatste stap richting de definitieve versie. Daarmee is iOS 12 de langst geteste iOS-versie tot nu toe.

Moet je nog updaten naar iOS 12, dan kun je jezelf met deze tips voorbereiden op de iOS 12 installatie.

Welke iPhones krijgen iOS 12?

iOS 12 is te installeren op alle toestellen die nu al geschikt zijn voor iOS 11. Er valt dus geen iPhone of iPad af. Het betekent dat ook de iPhone 5s nog een update krijgt. Dit zijn alle geschikte iPhone-modellen:

Welke iPads zijn geschikt voor iOS 12?

iOS 12 zal op de volgende iPad-modellen te installeren zijn:

iOS 12 review

Wil je snel worden bijgepraat over alle nieuwe functies in iOS 12? Lees dan onze iOS 12 review en kijk onderstaande video, waarin we een nabeschouwing geven van de iOS 12 aankondigingen.

iOS 12 functies: dit is er nieuw

Hieronder lopen we de belangrijkste functies van iOS 12 met je langs:

Functies van iOS 12.

Wil je nog veel meer iOS 12 functies ontdekken, lees dan ons overzicht met: ‘Deze iOS 12 vernieuwingen zijn ook de moeite waard‘.

iOS 12 performance: oude iPhones worden sneller

In iOS 12 legt Apple extra de nadruk op performance. Dat geldt ook als je een ouder toestel hebt. Apple biedt je dus de mogelijkheid om je oudere toestel nog wat langer te gebruiken. Dagelijkse activiteiten zoals het activeren van de camera (tot 70% sneller) en typen met het toetsenbord (tot 50% sneller) gaan soepeler. Ook starten apps twee keer zo snel op bij zware activiteiten.

iOS 12 schermtijd

Schermtijd is een nieuwe functie die je meer inzicht geeft hoe je je Apple-apparaten gebruikt. Je ziet per dag, week of maand hoeveel tijd je de iPhone hebt gebruikt en welke apps je het meest intensief gebruikt. Je krijgt statistieken hoe vaak je de iPhone of iPad hebt ontgrendeld en welke apps de meeste meldingen sturen. Je kunt limieten instellen voor het gebruik van apps, bijvoorbeeld maximaal 1 uur per dag YouTube of Instagram. Vlak voordat de tijdsduur is verstreken krijg je een waarschuwing dat de tijd bijna om is. In noodgevallen kun je deze waarschuwingen negeren.

Melding van Screentime in iOS 12.

Schermtijd is niet alleen bedoeld voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Ouders kunnen met schermtijd bepalen hoeveel tijd kinderen met de iPhone of iPad mogen spelen en op welke tijdstippen. Ook kunnen ouders limieten instellen voor apps. Je regelt dit via Delen met gezin.

Statistieken in Schermtijd.

In onze uitleg over schermtijd lees je meer over de mogelijkheden.

iOS 12 notificaties

Als je niet oppast krijg je steeds notificaties binnen. Apps vragen voortdurend om aandacht, waardoor je een opgejaagd gevoel kunt krijgen en snel bent afgeleid. In iOS 12 gaat Apple daar iets aan doen. Notificaties in iOS 12 worden voortaan gegroepeerd, zodat je ze allemaal tegelijk kunt wegvegen.

Notificaties in een groep in iOS 12.

Blijft een app te veel meldingen geven, dan kun je dit meteen vanuit de notificatie zelf uitschakelen. Siri gaat je daarbij helpen door slimme suggesties te geven welke notificaties je het beste kunt uitschakelen, bijvoorbeeld omdat je ze toch altijd wegdrukt.

In ons artikel over notificaties in iOS 12 lees je meer hierover. Ook in watchOS 5 gaat Apple de notificaties verbeteren.

Niet storen in iOS 12

Niet Storen wordt in iOS 12 verbeterd, omdat je meer controle krijgt over de momenten waarop je meldingen wilt ontvangen. Via het Bedieningspaneel geef je snel aan dat je het komende uur niet gestoord wilt worden, of dat je de rest van de dag geen notificaties meer wilt ontvangen. Je kunt Niet Storen in iOS 12 ook instellen op basis van een locatie, tijdstip of evenement. Dat is bijvoorbeeld handig als je naar een herdenking gaat of aan je scriptie wilt werken.

Niet Storen in iOS 12.

Niet Storen krijgt ook een nachtmodus, die ervoor zorgt dat je ‘s nachts geen meldingen te zien krijgt. De iPhone laat ‘s nachts alleen zien hoe laat het is, zodat je niet in de verleiding komt om je notificaties te gaan checken. Pas de volgende ochtend kun je rustig alle meldingen van de afgelopen nacht bekijken.

Siri Shortcuts

Siri Shortcuts is een van de belangrijkste nieuwe functies in iOS 12. Hiermee kun je taken automatiseren, vergelijkbaar met Workflow en IFTTT. Met Shortcuts laat je meerdere acties achter elkaar uitvoeren, die je kunt activeren met een spraakopdracht. Zeg je bijvoorbeeld ‘Ik ga naar huis’ dan berekent Siri de reistijd, stuurt een berichtje met de verwachte aankomsttijd naar je partner en zet Siri alvast de thermostaat wat hoger, dankzij HomeKit.

Siri geeft ook suggesties welke dagelijkse routines je kunt automatiseren. Dit werkt ook met apps van derden. Met de nieuwe Shortcuts-app, die in een latere iOS 12 beta beschikbaar komt, kun je zelf allerlei shortcuts maken. Daarnaast geeft Siri suggesties, bijvoorbeeld om je oma te feliciteren als ze bijna jarig is of om de iPhone op niet storen te zetten als je een avondje bioscoop hebt gepland.

Memoji in iOS 12: Animoji van jezelf

In iOS 12 komen er nieuwe Animoji bij, te weten: een tijger, panda, spook en T-Rex dinosaurus. Nog veel leuker is de mogelijkheid om een Animoji te maken die sprekend op jou lijkt. Apple noemt het Memoji en geeft je enorm veel mogelijkheden om je poppetje te personaliseren met elke denkbare huid- en haarkleur, kapsels, sproetjes, zonnebrillen, petjes en meer.

Memoji maken iOS 12

Een Memoji bootst alle gezichtsbewegingen na, net zoals je bij Animoji gewend was. Je hebt er nog wel een iPhone X voor nodig. Je kunt zelf een Memoji maken en deze vervolgens gebruiken in iMessage-chats en in de nieuwe FaceTime groepschats.

FaceTime groepschats in iOS 12

In FaceTime wordt het eindelijk mogelijk om groepsgesprekken te voeren. Dat kan met 32 mensen tegelijk, waarbij elke persoon wordt afgebeeld op een vlakje, dat automatisch groter wordt als de persoon praat. Zo weet je meteen wie er aan het woord is. Je kunt ook je favoriete gespreksdeelnemers aantikken zodat deze altijd in beeld blijven. Tijdens een gesprek kun je je hoofd vervangen door een Animoji of Memoji, voor een grappig effect. Daarnaast heb je cartoonfilters tot je beschikking.

FaceTime groepschat

De FaceTime groepschats worden ook mogelijk in macOS Mojave en heb je alleen een Apple Watch, dan kun je via FaceTime Audio meedoen aan het gesprek. Verder kun je makkelijk wisselen tussen een iMessage-groepschat en een FaceTime-groepsgesprek met video. Het maken van een groep werkt op dezelfde manier als in iMessage. Deelnemers kunnen op elk moment aanhaken of weggaan uit het gesprek.

iMessage in iOS 12

iMessage krijgt in iOS 12 allerlei nieuwe vormen, teksten en filters. Deze kun je activeren door linksonder op het sterretje te tikken. Uiteraard kun je er ook de nieuwe Animoji en Memoji in gebruiken. We hebben in een apart artikel uitgelegd wat de vernieuwingen voor iMessage in iOS 12 zijn.

Foto’s in iOS 12

De Foto’s-app krijgt in iOS 12 verbeterde zoekfuncties. Je krijgt zoeksuggesties en hoogtepunten van momenten en personen die belangrijk voor jou zijn. Dit werkt ook met plaatsen en categorieën. De Foto’s-app indexeert evenementen voortaan op tijd en locatie. Nog voordat je begint te typen geeft de Foto’s-app al wat slimme suggesties voor recente evenementen, mensen en plaatsen. Je kunt je zoekopdracht verfijnen door meerdere zoektermen in te voeren.

iOS 12 Foto's zoeken

In de Foto’s-app vind je voortaan een Voor Jou-tabblad, met suggesties voor filters die je op recente foto’s zou kunnen toepassen. Er staan op dit tabblad ook suggesties om foto’s met bepaalde vrienden te delen. Als jij foto’s deelt van een bepaald evenement waar je samen met vrienden bent geweest, krijgen die vrienden ook het verzoek om hún foto’s van dat evenement terug te delen. Zo krijg je een completere fotoreportage van de gebeurtenis.

Augmented reality en ARKit 2 in iOS 12

Augmented reality is belangrijk voor Apple en daarom deed het bedrijf meerdere aankondigingen op dit gebied. Zo komt er voor ArKit een nieuw bestandsformaat USDZ, dat samen met Pixar is ontwikkeld. Bedrijven zoals Adobe kunnen hiermee hun content geschikt maken voor augmented reality. Adobe gaat het standaard ondersteunen in Creative Cloud: alles wat een ontwikkelaar in Creative Cloud heeft ontwikkeld is naar een AR-omgeving te brengen.

ARKit 2 in de huiskamer

Ook kondigde Apple ARKit 2.0 aan, met verbeterde face tracking en een meer realistische weergave van objecten. Maar het meest interessant is het feit dat je nu met meerdere mensen tegelijk dezelfde AR-objecten kunt zien, dankzij gedeelde eraringen. Zo kun je een multiplayer-game spelen, waarbij vier mensen tegelijk via hun iPhone dezelfde spelomgeving zien. Apple demonstreerde dit met een katapult-spel.

ARKit 2.0 ondersteunt ook persistent experiences. Dit houdt in dat een AR-object op dezelfde locatie blijft bestaan. Je kunt dus in een app bouwen aan een spelomgeving en als je later verder wilt gaan met bouwen is het object nog steeds op dezelfde locatie intact. Tijdens de WWDC-keynote kregen we een demonstratie van LEGO te zien, waarbij het LEGO-pakket ‘Assembly Square’ tot leven kwam. Je kunt dan een AR-game spelen rondom een LEGO-bouwwerk. In het najaar van 2018 zullen we nog meer geschikte apps te zien krijgen.

Nieuwe app Measure (Meten) in iOS 12

In iOS 12 introduceert Apple een nieuwe app Measure (in het Nederlands is de naam ‘Meten’), waarmee je dingen kunt opmeten. Met de camera van de iPhone kun je bijvoorbeeld de afmetingen van een koffer en andere objecten opmeten. Er bestonden al diverse apps op dit gebied, die vanaf nu overbodig worden. Measure is gebouwd met het nieuwe bestandsformaat USDZ, zoals hierboven genoemd. De app meet de lengte, breedte en hoogte van een object, maar echt nauwkeurig is het niet.

Diverse app-updates in iOS 12

In iOS 12 komen twee nieuwe apps beschikbaar op de iPad. Je kent ze al van de iPhone: het gaat om Dictafoon en Aandelen. De Aandelen-app krijgt bovendien een redesign en bevat in iOS 12 nieuwsberichten uit Apple News (alleen in landen waar dit al beschikbaar is). De Dictafoon-app is compleet vernieuwd en komt ook naar de iPad. Je kunt opnames synchroniseren via iCloud, zodat ze op al je apparaten beschikbaar zijn. Dictafoon, Aandelen en Apple News komen bovendien naar macOS Mojave. Dit heeft ermee te maken dat Apple het overzetten van apps van iOS naar macOS wil vereenvoudigen.

De iBooks-app krijgt een nieuwe naam en heet voortaan Apple Books. De app heeft een nieuw design gekregen en zet de boeken waar je momenteel mee aan het lezen bent centraal op de Leeslijst. Ook is er een verlanglijstje van boeken die je nog wilt lezen en je hebt meer mogelijkheden om verzamelingen te maken.

CarPlay werkt in iOS 12 met navigatie-apps van derden

Voor CarPlay komt er in iOS 12 één grote vernieuwing aan: het wordt eindelijk mogelijk om navigatie-apps van derden te gebruiken. Dat kan dus ook Google Maps of Waze zijn, twee apps die Apple met name noemde. Je bent daardoor niet meer verplicht om met Apple Kaarten te navigeren. Ontwikkelaars moeten hun navigatie-apps hier wel voor aanpassen. Voor de Nederlanders is het interessant om te weten dat Flitsmeister op CarPlay.

HomeKit en iOS 12: speakers en remotes

HomeKit krijgt in tvOS 12 en iOS 12 ondersteuning voor twee nieuwe productcategorieën: speakers en remotes van derden. Dit laatste werkt met systemen van Control4, Crestron en Savant. Daarbij moet het ook mogelijk worden om Siri via deze afstandsbedieningen te gebruiken voor spraakopdrachten. Er is nog veel onduidelijk hierover; zo weten we nog niet of het met elke IR/RF-remote werkt of alleen de producten die met de Apple TV werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!