iOS 18 Bedieningspaneel

iOS 18: dit is de grote software-update van 2024

iOS 18 wordt dé grote iPhone software-update van 2024. Ontdek alles over geschikte toestellen, nieuwe functies en releasedatum.

Ieder jaar brengt Apple in het najaar een grote iOS-update uit voor de iPhone. Na iOS 17 in september 2023, is het dit najaar de beurt aan iOS 18. Het duurt nog even voordat iOS 18 beschikbaar komt, maar er zijn al wel geruchten over mogelijke nieuwe functies. Op deze pagina lees je alles over iOS 18, geruchten, releasedatum, geschikte toestellen en de verwachte vernieuwingen.

Wil je meepraten over de aankomende aankondigingen? In onze Praat mee over Apple’s WWDC 2024 keynote kun je met andere iCulture-lezers discussiëren over de aankomende aankondigingen en je mening delen.

Bekijk ook

Praat mee: bespreek hier de (verwachte) aankondigingen van de WWDC 2024 keynote!

Vanavond is het zo ver: de keynote van WWDC 2024. Het belooft een bijzonder event te worden met veel aankondigingen op het gebied van 'Apple Intelligence' (AI). Daar wil je natuurlijk over meepraten! Zit je te wachten op al die AI-functies? Laat je mening achter en vertel wat je ervan vindt, vóór, tijdens en na de keynote van WWDC!

iOS 18 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iOS 18:

  • Grote software-update voor de iPhone in 2024
  • Aankondiging vond plaats tijdens WWDC 2024
  • Release in september 2024
  • Heel veel vernieuwingen en vernieuwde apps

iOS 18 functies: dit is er nieuw

Welke nieuwe functies krijgt iOS 18? Daar kunnen we je nu alles over vertellen!

#1 Vernieuwd beginscherm

Het beginscherm van iOS 18 is vernieuwd. Je krijgt meer vrijheid bij het inrichten van dit scherm, want je hoeft de apps niet meer op vaste plaatsen in het raster te plaatsen. Je kunt ook bepaalde vakjes leeg laten, zoals op de foto hieronder. Dit geldt ook voor widgets. Er komt een nieuwe dark mode voor appiconen.

iOS 18 dark mode app icoontjes

#2 Vernieuwd Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel krijg een nieuwe controls gallery om alles aan te passen. Je kiest zelf waar je de knoppen neerzet en hebt niet te maken met vaste plekken. Verder kun je de controls over meerdere schermen verdelen. Ontwikkelaars kunnen nu ook regelaars toevoegen. Op die manier kan er een nieuwe variant van widgets ontstaan. Met de nieuwe Control API kunnen ontwikkelaars de knoppen op het toegangsscherm en de actieknop anders instellen.

iOS 18 Bedieningspaneel

#3 Apps verbergen

Om je privacy te verbeteren kun je apps afschermen voor andere mensen, zodat je Face ID of Touch ID nodig hebt om ze te openen. De data komt ook niet in zoekresultaten en andere apps terecht. Je kunt ook apps verbergen door ze in een verborgen appfolder op je toestel te zetten. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke contacten de apps kunnen zien. En er komen beperkingen voor toegang tot netwerken en accessoires. Het koppelen van (Bluetooth-)accessoires wordt ook gemakkelijker.

iOS 18 accessoires instellen

#4 iMessage: berichten inplannen

De Berichten-app krijgt een aantal verbeteringen, waaronder het inplannen van berichten. Ook kun je tapbacks doen met emoji en stickers. Je zit dus niet meer aan het beperkte rijtje grijze reacties vast. En nog beter: je kunt nu tekst in een bericht vetgedrukt, schuingedrukt of onderstreept maken! Daarnaast komen er nieuwe teksteffecten zoals jitter, shake en bounce.

Op iPhone 14 en nieuwer kun je straks ook berichten via de satelliet sturen. Dit geldt ook voor sms-berichten naar Android-toestellen. Over RCS-ondersteuning werd maar heel kort iets gezegd (zie ook verderop).

iOS 18 tekstopmaak in Berichten

#5 Mail-app krijgt betere categorieën

In de Mail-app vind je voortaan aparte mappen voor transacties, updates en promoties. Er komt ook een nieuwe digest-email waarin je een samenvatting krijgt van alle e-mailberichten die je van een bepaald bedrijf hebt gekregen, zodat je snel overzicht hebt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Apple Intelligence, de nieuwe AI-functies die vanavond ook zijn aangekondigd.

Bekijk ook

Officieel: Dit is Apple Intelligence, Apple's eigen variant van AI

Apple Intelligence is Apple's eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple's aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

#6 Redesign voor Foto’s-app

De Foto’s-app krijgt de grootste redesign ooit met een filterknop om iets te zoeken. Ook kun je screenshots eruit filteren, zodat je sneller een normale foto vindt. Er komt een nieuw raster voor collecties zoals mensen en huisdieren en je kunt ook zelf collecties maken en vastzetten. Hieronder zie je de nieuwe dagelijkse samenvatting van je foto’s.

iOS 18 Foto's met dagelijkse overzichten

#7 Slimmere Siri

Tijdens de aankondiging van iOS 18 is er niet veel over gezegd, maar aan het einde van de keynote was een lang stuk ingeruimd over Apple Intelligence en de nieuwe functies die naar Siri komen. Siri krijgt nieuwe taalmodellen, dankzij een samenwerking met OpenAI. De stem klinkt vloeiender en natuurlijker. Daarnaast kun je meerdere stemcommando’s achter elkaar geven en kan Siri in informatie op je toestel zoeken wat er wordt bedoeld. Siri gaat ook samenwerken met de Opdrachten-app, zodat er meer mogelijk is.

Het maakt allemaal deel uit van Apple Intelligence, de slimme functies die vanaf de zomer beschikbaar komen in Amerikaans Engels. In de loop van dit jaar zullen nog meer talen volgen, maar het is nog de vraag of daar ook Nederlands bij zit. De functies omvatten onder andere het samenvatten van meerdere berichten uit de Mail-app of het controleren van de spelling.

Bekijk ook

Officieel: Dit is Apple Intelligence, Apple's eigen variant van AI

Apple Intelligence is Apple's eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple's aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Overige verbeteringen

Er komen nog meer verbeteringen in apps, zoals topografische routes in Kaarten met turn-by-turn navigatie. In de Wallet-app krijg je Tap to Cash, waarmee je geld naar anderen kunt overmaken. Er komen ook meer manieren om met Apple Pay online te betalen. En tickets van festivals krijgen een nieuw uiterlijk, met bijvoorbeeld een schema van het event.

Apple Kaarten topografische kaarten

Er komen ook updates voor de Dagboek-app en Game Mode komt naar de iPhone.

Dit wisten we al: ondersteuning RCS

Apple heeft al eerder beloofd dat de iPhone in 2024 ondersteuning voor RCS krijgt, de opvolger van sms. Vermoedelijk wordt dat in een latere update van iOS 18 toegevoegd, bijvoorbeeld iOS 18.1 of 18.2. Dankzij RCS kun je chat-achtige functies ook voor berichtjes via je provider gebruiken, zoals leesbewijzen, typindicatoren en het versturen van afbeeldingen.

Bekijk ook

iPhone krijgt in 2024 ondersteuning voor RCS, Google verklapt wanneer

Apple heeft aangekondigd dat ze volgend jaar RCS gaan ondersteunen. RCS is de opvolger van sms en heeft veel voordelen. iMessage blijft echter exclusief voor Apple-apparaten.

iOS 18 release en beta’s

Nu Apple de grote iPhone-update van 2024 heeft aangekondigd tijdens de WWDC, is het tijd om vooruit te kijken. De ontwikkelaarsbeta van iOS 18 komt vandaag al beschikbaar, waardoor je in feite meteen al aan de slag kan. Gedurende zomer zullen er meerdere beta’s verschijnen, waaronder een publieke beta voor niet-ontwikkelaars. De officiële release verwachten we zoals gebruikelijk in september 2024.

iOS 18 overzicht
iOS 18 overzicht

iOS 18 geschikte toestellen

Er waren al geruchten over de geschikte toestellen van iOS 18 en nu de officiële aankondiging heeft plaatsgevonden hebben we zekerheid om welke toestellen het gaat. Deze krijgen de update naar iOS 18:

Als jouw toestel een update krijgt, wil dat niet zeggen dat je alle functies kunt gebruiken. Het is goed mogelijk dat bepaalde functies niet beschikbaar zijn op de oudere toestellen.

Lees ook:

Zijn deze iPhones nog een goede keuze? 

Bekijk ook

Zijn deze iPhones in 2024 nog een goede keuze?

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, maar hoeft het niet de allernieuwste te zijn? Bekijk in dit artikel wat we vinden van eerdere iPhone-modellen. Welke zijn nog een goede keuze in 2024 en welke kun je beter laten liggen? Ook vertellen we welke iPhones je nog prima nieuw kunt kopen en welke alleen als tweedehands iPhone nog interessant zijn.

Nu de update is aangekondigd kun je de komende weken op iCulture alles lezen over de nieuwe fucnties, verbeteringen en meer. Gedurende de gehele zomer volgt er een langdurige betatest, waarbij ontwikkelaars en publieke testers aan de slag kunnen en waarbij ook nog allerlei nieuwe functies worden ontdekt, die eerder niet op het podium zijn besproken. Hou dus iCulture in de gaten, want we gaan de komende dagen helemaal los met allerlei tips en uitleg over de vernieuwingen.

Bekijk ook

Vanaf deze zomer: zo bereid je je voor op de publieke beta van iOS 18 en meer

Ben je van plan om deze zomer de publieke beta's te installeren van iOS 18, iPadOS 18 en macOS 15? In deze tip leggen we uit hoe je je voorbereidt op de publieke beta's en hoe je je nu alvast aanmeldt voor het publieke betaprogramma. Uiteraard vertellen we ook hoe je de publieke beta's kunt installeren zodra ze beschikbaar zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2024
Software
iOS 18