tvOS-logo

tvOS voor Apple TV: het complete overzicht

Alles over tvOS, de software waarop de Apple TV draait. Welke tvOS versies zijn er verschenen, wat zijn de algemene functies van tvOS en welke mogelijkheden heb je allemaal? Je leest het allemaal in dit tvOS-overzicht.

tvOS is het besturingssysteem van de meest recente Apple TV’s. Dankzij tvOS is het mogelijk om apps en games op de Apple TV te installeren. De huidige versie tvOS heet tvOS 16 maar ondertussen kijken we alweer uit naar de opvolger tvOS 17, de update die in het najaar van 2023 wordt verwacht. Je leest alles over de mogelijkheden van tvOS in dit overzicht.

tvOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

 • Huidige versie tvOS is tvOS 16, verschenen in september 2022.
 • Eerstvolgende versie is tvOS 17, verwacht in september/oktober 2023.
 • Alleen te installeren op Apple TV HD en Apple TV 4K.
 • Eerste versie tvOS 9 verscheen op 30 oktober 2015.
 • Grootste vernieuwing was de App Store.
 • Bediening met speciale Siri Remote.

Wat is tvOS?

In oktober 2015 bracht Apple een compleet vernieuwde Apple TV uit, voorzien van een nieuw besturingssysteem: tvOS. Hiermee was het voor het eerst mogelijk om apps en games te installeren op de Apple TV. tvOS is afgeleid van iOS en biedt daarom allerlei functies die je ook van de iPhone en iPad kent, zoals een App Store. Speel je een game? Dan kun je dezelfde gamecontrollers gebruiken die eerder al werkten op de iPhone en iPad. Ontwikkelaars hebben voor het maken van Apple TV-apps toegang tot bekende functies zoals Game Center, CloudKit en meer. Omdat tvOS geïnspireerd is op iOS, loopt het versienummer van beide besturingssystemen ook gelijk op.

tvOS 14 HomeKit

Wat zijn de tvOS geschikte apparaten?

tvOS is alleen te installeren op de Apple TV HD (2015) en Apple TV 4K (2017). Je kunt het dus niet installeren op oudere modellen.

De oudere Apple TV’s (1e t/m 3e generatie) werken met een gesloten systeem, waarbij Apple zelf bepaalt welke toepassingen er te zien zijn op het scherm. Deze oudere Apple TV’s zijn nog wel te gebruiken, maar krijgen geen grote updates meer. Verderop lees je meer over deze voorgangers van de huidige Apple TV-software. Bekijk ook ons overzicht van alle Apple TV-modellen.

Welke tvOS versies zijn er?

In het najaar van 2022 verscheen de meest recente versie tvOS 16. In totaal zijn er acht versies van tvOS verschenen:

 • tvOS 17: verwacht in september 2023. Ondersteuning voor FaceTime, afstandsbediening zoeken, slaaptimer en meer.
 • tvOS 16: verscheen op 12 september 2022. Ondersteuning voor nieuwe gamecontrollers, Matter en diverse tweaks in de videospeler.
 • tvOS 15: verscheen op 20 september 2021. Met een vernieuwde videospeler, verbeteringen in de TV-app, Gedeeld met jou en meer.
 • tvOS 14: verscheen op 16 september 2020. In deze versie is het beginscherm opgefrist, is er ondersteuning voor HomeKit-camera’s, YouTube en AirPlay in 4K, picture-in-picture en meer.
 • tvOS 13: verscheen op 24 september 2019. Introduceerde een nieuw beginscherm, vernieuwde apps, Apple Arcade, meerdere gebruikers en het Bedieningspaneel.
 • tvOS 12: verscheen op 17 september 2018. Bracht ondersteuning voor Dolby Atmos, nieuwe screensavers en ondersteuning voor AutoFill voor wachtwoorden.
 • tvOS 11: verscheen op 19 september 2017. Introduceerde het synchroniseren van beginschermen en een verbeterde donkere weergave op de Apple TV.
 • tvOS 10: verscheen op 13 september 2016. Bracht onder andere Nederlandse Siri op de Apple TV.
 • tvOS 9: eerste versie, standaard meegeleverd op de Apple TV 4. Verscheen op 30 oktober 2015

Meer informatie lees je hieronder:

tvOS 17 – september 2023 (verwacht)

tvOS 17 bevat verrassend veel verbeteringen. Zo krijg je FaceTime op Apple TV, kun je de afstandsbediening zoeken en is er een slaaptimer om tijdens het tv-kijken in slaap te vallen. Er is ook ondersteuning voor VPN’s van derden en je kunt automatisch van gebruiker wisselen. Je leest er meer over in ons artikel over tvOS 17 functies.

Bekijk ook

tvOS 17 is er: deze verbeteringen vind je nu op je Apple TV

In tvOS 17 heeft Apple behoorlijk wat verbeteringen voor je Apple TV in klaar staan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over tvOS 17 op de Apple TV, die nu voor iedereen te downloaden is.

tvOS 16 – 12 september 2022

tvOS 16 was een relatief beperkte update. De Apple TV kreeg ondersteuning voor Nintendo Switch-controllers, support voor Matter en werkt het toetsenbord nu ook in meerdere talen. Ook werkt de Apple TV nu beter samen met je iPhone en zijn er nieuwe opties voor toegankelijkheid. Tot slot zijn er verbeteringen voor gebruik met meerdere profielen.

Bekijk ook

Alles over tvOS 16 voor de Apple TV: dit is de grote 2022-update

tvOS 16 is de nieuwste grote update voor de Apple TV. Wat zijn de functies en hoe kun je tvOS 16 downloaden?

tvOS 15 – 20 september 2021

In tvOS 15 voegt Apple een aantal handige verbeteringen toe. Zo werkt de Apple TV beter samen met HomePods en AirPods, zijn er nieuwe screensavers en zijn er verbeteringen voor HomeKit. Ook zie je in de TV-app kijksuggesties van films en series die gebaseerd zijn op de kijkgeschiedenis van jou en je gezin en kun je de Apple TV starten vanaf de HomePod.

Bekijk ook

Alles over de tvOS 15 update: deze 2021-functies zijn nieuw op de Apple TV

tvOS 15 brengt nieuwe functies naar de Apple TV, zoals ruimtelijke audio voor AirPods. Ontdek wat er nieuw is in deze grote Apple TV-update van 2021!

tvOS 14 – 16 september 2020

tvOS 14 verscheen in september 2020 en bracht een aantal welkome toevoegingen voor gebruikers. In het vernieuwde Bedieningspaneel kun je HomeKit-scènes activeren en de livestream van je HomeKit-camera bekijken. Ook kun je op de Apple TV 4K YouTube in 4K bekijken. Ook ondersteunt deze versie meer gamecontrollers, kun je AirPods delen en meer.

Bekijk ook

tvOS 14 voor de Apple TV: de update van 2020

tvOS 14 is de 2020-update voor de Apple TV. De update bevat onder andere Picture-in-Picture, uitgebreidere HomeKit-ondersteuning en verbeterde AirPlay. Welke functies zijn er nog meer en wat moet je verder nog weten over tvOS 14? Je leest het hier!

tvOS 13 – 24 september 2019

tvOS 13 verscheen in het najaar van 2019 en heeft een iets vernieuwd design. Ook zit er ondersteuning in voor meerdere accounts op de Apple TV en je krijgt snel toegang tot belangrijke functies dankzij het Apple TV Bedieningspaneel. Apple heeft ook nieuwe screensavers toegevoegd en ondersteuning voor gamecontrollers.

Bekijk ook

tvOS 13 voor de Apple TV: dit moet je weten over de update

Ontdek wat er nieuw is in tvOS 13, de meest recente grote update voor de Apple TV. tvOS 13 is te downloaden voor iedereen met een geschikte Apple TV en bevat weer diverse nieuwe functies. Lees hier alles wat je wil weten over tvOS 13!

tvOS 12 – 17 september 2018

tvOS 12 heeft als belangrijkste vernieuwing de ondersteuning voor Dolby Atmos. Via de iTunes Store kun je films huren die Dolby Atmos ondersteunen. Ook zitten er ruimtelijke screensavers in en kreeg de TV-app meer functies.

Bekijk ook

tvOS 12 voor Apple TV: downloaden, nieuwe functies, installeren en meer

tvOS 12 is de grote update voor de Apple TV in 2018. De belangrijkste toevoeging is de ondersteuning van Dolby Atmos, maar er zitten nog meer verbeteringen in. Lees hier alles over tvOS 12 installeren, functies en meer.

tvOS 11 – 19 september 2017

tvOS 11 was de kleinste update voor tvOS tot nu toe. Deze versie introduceerde vooral verbeteringen achter de schermen. Voor eindgebruikers kwam er de mogelijkheid om de weergave automatisch aan te laten passen aan de hand van de tijd. Op deze manier wissel je dus ’s avonds automatisch naar de donkere weergave. Heb je meerdere Apple TV’s, dan kun je de beginschermen synchroniseren.

Lees onze tvOS 11 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

tvOS 11 voor Apple TV: het complete overzicht met functies, versies en meer

Alles over tvOS 11 voor de Apple TV. Bekijk de nieuwe functies, uitleg over tvOS 11 installeren en voor welke modellen deze update geschikt is.

tvOS 10 – 13 september 2016

Met de komst van tvOS 10 werd het voor Nederlandse gebruikers mogelijk om Siri op de Apple TV te gebruiken. Hierdoor kun je makkelijker zoeken naar films en series. Bijkomend voordeel is dat tvOS 10 de Apple TV ook geschikte maakte om je HomeKit-accessoires te bedienen. Daarnaast werd de donkere weergave voor het eerst geïntroduceerd en kwam er een vernieuwde interface voor de Muziek-app.

Lees onze tvOS 10 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

tvOS 10 voor Apple TV: het complete overzicht

tvOS 10 voor de Apple TV bevat diverse nieuwe functies. Lees hier alles over de tvOS 10 update, vernieuwingen, functies en wat je verder nog wilt weten!

tvOS 9 – 26 oktober 2015

tvOS 9 is de allereerste versie van tvOS. Deze versie verscheen tegelijkertijd met de Apple TV 4 en dankt zijn versienummer aan iOS 9 die in diezelfde periode verscheen voor de iPhone en iPad. Deze versie bracht voor het eerst de App Store naar de Apple TV, zodat je zelf apps kunt downloaden. Latere versies van tvOS 9 kregen ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden en de Remote-app. Ook verscheen er een Podcast-app op de Apple TV.

Lees onze tvOS 9 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

tvOS 9 voor Apple TV: het complete overzicht

Alles over tvOS 9 en de vernieuwingen die dit voor de Apple TV met zich meebracht. Lees over de tvOS 9 aankondiging, release en meer.

Wat zijn de tvOS functies?

tvOS heeft een aantal algemene functies, die je in alle versies tegenkomt. Zo kun je door de schermen bladeren met de speciale Siri Remote. Deze afstandsbediening bevat een aanraakgevoelig gedeelte voor multitouch-vingerbewegingen. Ook kun je apps openen en het afspelen van muziek en films starten door Siri-commando’s te geven. Je kunt Siri activeren door op de speciale Siri-knop op de remote te drukken.

Siri Remote (Apple TV Remote)

Met Siri-spraakbediening kun je zoeken naar films en tv-shows, terugbladeren, vooruit bladeren of op basis van acteur of regisseur zoeken.

Bekijk ook

Zo werkt Siri op de Apple TV: dit kun je allemaal vragen

Siri werkt op de Apple TV, zodat je vragen kan stellen en films en series kunt opzoeken. In deze tip lees je hoe Siri op de Apple TV werkt, hoe je het instelt en wat je kunt vragen.

Je hebt ook toegang tot de App Store voor de Apple TV, waarmee je apps en games kunt installeren. Externe ontwikkelaars kunnen sinds tvOS eigen apps uitbrengen, terwijl ze voorheen waren aangewezen op een nauwe samenwerking met Apple. Partijen zoals CNN en MLB maakten voorheen wel apps voor de Apple TV, maar konden dat alleen doen als Apple er toestemming voor gaf. In Nederland zijn er ook enkele aanbieders van Apple TV-apps, zoals Ziggo, NPO Start, Videoland en Pathé Thuis.

Netflix starten via Siri op de Apple TV.

Je kunt afstandsbedieningen en gamecontrollers van derde partijen aansluiten. Dit zijn dezelfde MFi gamecontrollers die ook met iPhones en iPads te gebruiken zijn. Verder kun je een Bluetooth-toetsenbord aansluiten om gemakkelijker zoektermen en wachtwoorden in te tikken. Wil je muziek luisteren zonder anderen te storen, dan kun je draadloze oordopjes zoals de AirPods koppelen.

tvOS zorgt er verder voor dat je je Apple TV als HomeKit-hub kunt gebruiken. Je kunt dan HomeKit-accessoires op afstand bedienen via de Woning-app.

Heb je meerdere Apple TV’s, dan kun je het beginscherm van alle apparaten met elkaar synchroniseren zodat je op elk apparaat dezelfde apps en instellingen hebt staan. Voor prettig gebruik tijdens de avonduren is er een donkere modus, die automatisch inschakelt als het donker wordt.

Bekijk ook

Zo synchroniseer je de beginschermen van meerdere Apple TV's

Heb je meerdere Apple TV's in huis staan? Dan kun je de beginschermen van deze Apple TV's synchroniseren. In deze tip leggen we je uit hoe je dit instelt en wat je zoal nodig hebt. Dit komt ook van pas als je een nieuwe Apple TV gaat instellen.

Wat betekent tvOS voor ontwikkelaars?

Met tvOS kwamen er ook speciale ontwikkeltools voor developers beschikbaar. In deze SDK zit bijvoorbeeld ondersteuning voor technieken zoals Metal. Omdat tvOS is gebaseerd op iOS is het gemakkelijk om bestaande iPhone- en iPad-apps om te zetten in Xcode, zonder grote aanpassingen te hoeven doen voor het grotere scherm. Ontwikkelaars kunnen universele apps maken, die zowel op de iPhone, iPad als Apple TV te installeren zijn.

Wat zijn de tvOS voorgangers?

Voordat het nieuwe besturingssysteem van de Apple TV verscheen waren er een aantal voorgangers, die we hieronder bespreken.

Eerste generatie Apple TV-software: versie 1.0 t/m 3.0.2

De eerste versie van de Apple TV-software was gebaseerd op Mac OS X Tiger (10.4.7) uit 2006. De gebruikersinterface was een speciale versie van Front Row, de speciale weergave waarmee je door albumhoezen kon bladeren. In februari 2008 kreeg de Apple TV voor het eerst een eigen gebruikersinterface in versie 2.0. Apple noemde het ‘Take 2’ en wat daarbij het meest opviel is dat het felgekleurde geanimeerde menu van Front Row werd vervangen door een stemmig, rechthoekig menu in zwartwit-tinten.

Ook werden er nieuwe functies toegevoegd, zoals toegang tot YouTube, Flickr, MobileMe en de iTunes Store (voor het aanschaffen van films in HD-kwaliteit). Daarnaast werd het mogelijk om audio te streamen via AirPlay. Deze techniek heette destijds nog AirTunes.

In versie 2.4 kreeg je de mogelijkheid om vanuit iPhoto diashows met achtergrondmuziek af te spelen. Versie 3.0 verscheen op 29 oktober 2009 en gaf het hoofdmenu een nieuwe layout. Je kreeg directe toegang tot de nieuwste media en de Apple TV kreeg ondersteuning voor iTunes Genius-mixen, iTunes-radiostations, iTunes LP en iTunes Extras. Je kon ook zoeken naar gebeurtenissen en gezichten in iPhoto en Aperture.

Deze eerste versies van de oude Apple TV-software verschenen alleen op de allereerste generatie Apple TV. Dit model had een behoorlijk grote harde schijf aan boord, waarop je alle gedownloade films kon opslaan. De eerste generatie Apple TV was dus qua opzet heel anders dan de latere modellen, waarop je vooral films en series streamt.

Tweede generatie Apple TV-software: versie 4.0 t/m 6.2.1

Met de tweede generatie Apple TV verscheen ook versie 4.0 van de Apple TV-software. Dit gebeurde in september 2010. Het uiterlijk bleef hetzelfde, maar de software zelf was niet langer op OS X maar op iOS gebaseerd. De Apple TV 2 beschikte over een A4-processor, terwijl de eerste generatie op een Intel-processor met IA-32-architectuur draaide. Het was daardoor niet meer mogelijk om de eerste generatie Apple TV te updaten.

Bij de derde generatie Apple TV verscheen versie 5.0 van de Apple TV-software. Daarbij veranderde het uiterlijk. Het beginscherm kreeg kleurrijke icoontjes die op iOS leken. Ook werd de bediening simpeler en werd het mogelijk om vanaf meerdere iOS-apparaten te streamen.

In versie 5.2 werd audio-uitvoer via AirPlay toegevoegd en werd het koppelen van draadloze Bluetooth-toetsenbordjes mogelijk. Versie 6.0 bracht automatische software-upates, podcasts, iTunes Radio (alleen in de VS) en iMovie Theater.

Derde generatie Apple TV-software (versie 7.0 t/m 7.8)

In september 2014 verscheen versie 7.0 van de Apple TV-software, die alleen geschikt was voor de derde generatie Apple TV. De grootste vernieuwing was het design waarbij skeuomorfische elementen werden vervangen door flat design. Dit gebeurde gelijktijdig met de introductie van iOS 7. Ook voegde Apple ondersteuning voor iCloud-gezinsfuncties en peer-to-peer AirPlay toe. Dit laatste werkte alleen op de Apple TV Rev A. Nieuwere diensten zoals Apple Music zijn nooit toegevoegd aan de Apple TV-software, maar zijn alleen te vinden in de opvolger tvOS.

Apple brengt sporadisch nog updates uit voor de derde generatie Apple TV. De meest recente versie is Apple TV-software-update 7.8 van 2021. Noemenswaardige toevoegingen van de afgelopen versies zijn de toevoeging van de Apple TV-app en het bedienen van de Apple TV vanuit het Bedieningspaneel.

Bekijk ook

Welke Apple TV heb ik? Zo herken je Apple TV-modellen

Weet je niet precies welke Apple TV je hebt? In dit overzicht lees je welke Apple TV-modellen er allemaal zijn en laten we je zien hoe je Apple TV-modellen kunt herkennen, bijvoorbeeld aan eigenschappen of modelnummers. Check op deze pagina alle verschillende modellen van de Apple TV.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2023
Software
tvOS