tvOS-logo

tvOS voor Apple TV: het complete overzicht met versies, functies en nieuws

Alles over tvOS, de software waarop de Apple TV draait. Lees over de tvOS versies, algemene functies, mogelijkheden en meer.

tvOS is het besturingssysteem van de vierde generatie Apple TV 4e generatie. Dankzij tvOS is het mogelijk om apps en games op de Apple TV te installeren. De nieuwste versie tvOS 11 verschijnt in het najaar van 2017 en heet tvOS 11. Je leest alles over de mogelijkheden van tvOS in dit overzicht.

tvOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

  • Eerste versie werd op 9 september 2015 aangekondigd tijdens een media-event.
  • Eerste versie tvOS 9 verscheen op 30 oktober 2015.
  • Verscheen gelijktijdig met de Apple TV 4.
  • Grootste vernieuwing was de App Store.
  • Bediening met speciale Siri Remote.

Wat is tvOS?

In oktober 2015 bracht Apple een compleet vernieuwde Apple TV 4 uit, voorzien van het nieuwe besturingssysteem. Hiermee was het voor het eerst mogelijk om apps en games te installeren op de Apple TV. tvOS is sterk afgeleid van iOS en biedt daarom allerlei functies die je ook van de iPhone en iPad kent, zoals een App Store. Ook kan de Apple TV notificaties ontvangen die er hetzelfde uitzien als op iOS. Speel je een game? Dan kun je dezelfde gamepads gebruiken die eerder al werkten op de iPhone en iPad. Ontwikkelaars hebben voor het maken van Apple TV-apps toegang tot bekende functies zoals Game Center, CloudKit en meer.

tvOS met HomeKit

tvOS versies

In het najaar van 2016 verscheen de meest recente versie tvOS 10 met onder andere ondersteuning voor Nederlandse spraakbediening op de Apple TV. Tijdens WWDC 2017 werd tvOS 11 aangekondigd, dat in het najaar van 2017 zal verschijnen. In de tussentijd zullen er betaversies voor ontwikkelaars en publieke betatesters worden uitgebracht. tvOS 11 is de eerste versie waarvan ook publieke beta’s beschikbaar komen.

Er is dus sprake van drie versies voor tvOS:

  • tvOS 11: momenteel in beta
  • tvOS 10: verschenen op 13 september 2016
  • tvOS 9: verschenen op 30 oktober 2015

tvOS geschikte apparaten

tvOS is alleen te installeren op de Apple TV 4 en mogelijk ook op de Apple TV 5, die in het najaar van 2017 wordt verwacht. Je kunt het dus niet installeren op oudere modellen, die draaien op eerdere versies van de Apple TV-software.

De oudere Apple TV’s (1e t/m 3e generatie) werken met een gesloten systeem, waarbij Apple zelf bepaalt welke toepassingen er te zien zijn op het scherm. Deze oudere Apple TV’s zijn nog wel te gebruiken, maar krijgen geen updates meer. Verderop lees je meer over deze voorgangers van de huidige Apple TV-software.

tvOS functies

tvOS heeft een aantal algemene functies, die je in alle versies tegenkomt. Zo kun je door de schermen bladeren met de speciale Siri Remote. Deze afstandsbediening bevat een aanraakgevoelig gedeelte voor multitouch-vingerbewegingen. Ook kun je apps openen en het afspelen van muziek en films starten door Siri-commando’s te geven. Je kunt Siri activeren door op de speciale Siri-knop op de remote te drukken.

Siri Remote (Apple TV Remote)

Met Siri-spraakbediening kun je zoeken naar films en tv-shows, terugbladeren, vooruit bladeren of op basis van acteur of regisseur zoeken.

Je hebt ook toegang tot de App Store voor de Apple TV, waarmee je apps en games kunt installeren. Externe ontwikkelaars kunnen sinds tvOS eigen apps uitbrengen, terwijl ze voorheen waren aangewezen op een nauwe samenwerking met Apple. Partijen zoals CNN en MLB maakten voorheen wel apps voor de Apple TV, maar konden dat alleen doen als Apple er toestemming voor gaf.

Netflix starten via Siri op de Apple TV.

Je kunt afstandsbedieningen en gamecontrollers van derde partijen aansluiten. Dit zijn dezelfde MFi gamecontrollers die ook met iPhones en iPads te gebruiken zijn. Verder kun je een Bluetooth-toetsenbord aansluiten om gemakkelijker zoektermen en wachtwoorden in te tikken. Wil je muziek luisteren zonder anderen te storen, dan kun je draadloze oordopjes zoals de AirPods koppelen.

tvOS zorgt er verder voor dat je je Apple TV als HomeKit-hub kunt gebruiken. Je kunt dan HomeKit-accessoires op afstand bedienen via de Woning-app.

Heb je meerdere Apple TV’s, dan kun je het beginscherm van alle apparaten met elkaar synchroniseren zodat je op elk apparaat dezelfde apps en instellingen hebt staan. Voor prettig gebruik tijdens de avonduren is er een donkere modus, die automatisch inschakelt als het donker wordt.

tvOS voor ontwikkelaars

Met tvOS kwamen er ook speciale ontwikkeltools voor developers beschikbaar. In deze SDK zit bijvoorbeeld ondersteuning voor technieken zoals Metal. Omdat tvOS is gebaseerd op iOS is het gemakkelijk om bestaande iPhone- en iPad-apps om te zetten in Xcode, zonder grote aanpassingen te hoeven doen voor het grotere scherm. Ontwikkelaars kunnen universele apps maken, die zowel op de iPhone, iPad als Apple TV te installeren zijn.

tvOS voorgangers

Voordat het nieuwe besturingssysteem van de Apple TV verscheen waren er een aantal voorgangers, die we hieronder bespreken.

Eerste generatie Apple TV-software: versie 1.0 t/m 3.0.2

De eerste versie van de Apple TV-software was gebaseerd op Mac OS X Tiger (10.4.7) uit 2006. De gebruikersinterface was een speciale versie van Front Row, de speciale weergave waarmee je door albumhoezen kon bladeren. In februari 2008 kreeg de Apple TV voor het eerst een eigen gebruikersinterface in versie 2.0. Apple noemde het ‘Take 2’ en wat daarbij het meest opviel is dat het felgekleurde geanimeerde menu van Front Row werd vervangen door een stemmig, rechthoekig menu in zwartwit-tinten.

Ook werden er nieuwe functies toegevoegd, zoals toegang tot YouTube, Flickr, MobileMe en de iTunes Store (voor het aanschaffen van films in HD-kwaliteit). Daarnaast werd het mogelijk om audio te streamen via AirPlay. Deze techniek heette destijds nog AirTunes.

In versie 2.4 kreeg je de mogelijkheid om vanuit iPhoto diashows met achtergrondmuziek af te spelen. Versie 3.0 verscheen op 29 oktober 2009 en gaf het hoofdmenu een nieuwe layout. Je kreeg directe toegang tot de nieuwste media en de Apple TV kreeg ondersteuning voor iTunes Genius-mixen, iTunes-radiostations, iTunes LP en iTunes Extras. Je kon ook zoeken naar gebeurtenissen en gezichten in iPhoto en Aperture.

Tweede generatie Apple TV-software: versie 4.0 t/m 6.2.1
Met de tweede generatie Apple TV verscheen ook versie 4.0 van de Apple TV-software. Dit gebeurde in september 2010. Het uiterlijk bleef hetzelfde, maar de software zelf was niet langer op OS X maar op iOS gebaseerd. De Apple TV 2 beschikte over een A4-processor, terwijl de eerste generatie op een Intel-processor met IA-32-architectuur draaide. Het was daardoor niet meer mogelijk om de eerste generatie Apple TV te updaten.

Bij de derde generatie Apple TV verscheen versie 5.0 van de Apple TV-software. Daarbij veranderde het uiterlijk. Het beginscherm kreeg kleurrijke icoontjes die op iOS leken. Ook werd de bediening simpeler en werd het mogelijk om vanaf meerdere iOS-apparaten te streamen.

In versie 5.2 werd audio-uitvoer via AirPlay toegevoegd en werd het koppelen van draadloze Bluetooth-toetsenbordjes mogelijk. Versie 6.0 bracht automatische software-upates, podcasts, iTunes Radio (alleen in de VS) en iMovie Theater.

Derde generatie Apple TV-software (versie 7.0 t/m 7.2.1

In september 2014 verscheen versie 7.0 van de Apple TV-software, die alleen geschikt was voor de derde generatie Apple TV. De grootste vernieuwing was het design waarbij skeuomorfische elementen werden vervangen door flat design. Dit gebeurde gelijktijdig met de introductie van iOS 7. Ook voegde Apple ondersteuning voor iCloud-gezinsfuncties en peer-to-peer AirPlay toe. Dit laatste werkte alleen op de Apple TV Rev A. Nieuwere diensten zoals Apple Music zijn nooit toegevoegd aan de Apple TV-software, maar zijn alleen te vinden in de opvolger tvOS.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!