tvOS-logo

tvOS voor Apple TV: het complete overzicht

Alles over tvOS, de software waarop de Apple TV draait. Welke tvOS versies zijn er verschenen, wat zijn de algemene functies van tvOS en welke mogelijkheden heb je allemaal? Je leest het allemaal in dit tvOS-overzicht.

tvOS is het besturingssysteem van de meest recente Apple TV’s. Dankzij tvOS is het mogelijk om apps en games op de Apple TV te installeren. De nieuwste versie tvOS heet tvOS 14 maar ondertussen kijken we alweer uit naar de opvolger tvOS 15, de update die in het najaar van 2021 wordt verwacht. Je leest alles over de mogelijkheden van tvOS in dit overzicht.

tvOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

 • Aangekondigd in 2015 op 9 september tijdens een media-event.
 • Huidige versie tvOS is tvOS 14, verschenen in september 2020.
 • Eerstvolgende versie is tvOS 15, verwacht in september/oktober 2021.
 • Alleen te installeren op Apple TV HD en Apple TV 4K.
 • Eerste versie tvOS 9 verscheen op 30 oktober 2015.
 • Grootste vernieuwing was de App Store.
 • Bediening met speciale Siri Remote.

Wat is tvOS?

In oktober 2015 bracht Apple een compleet vernieuwde Apple TV uit, voorzien van een nieuw besturingssysteem: tvOS. Hiermee was het voor het eerst mogelijk om apps en games te installeren op de Apple TV. tvOS is afgeleid van iOS en biedt daarom allerlei functies die je ook van de iPhone en iPad kent, zoals een App Store. Speel je een game? Dan kun je dezelfde gamecontrollers gebruiken die eerder al werkten op de iPhone en iPad. Ontwikkelaars hebben voor het maken van Apple TV-apps toegang tot bekende functies zoals Game Center, CloudKit en meer. Omdat tvOS geïnspireerd is op iOS, loopt het versienummer van beide besturingssystemen ook gelijk op.

tvOS 14 HomeKit

Wat zijn de tvOS geschikte apparaten?

tvOS is alleen te installeren op de Apple TV HD (2015) en Apple TV 4K (2017). Je kunt het dus niet installeren op oudere modellen.

De oudere Apple TV’s (1e t/m 3e generatie) werken met een gesloten systeem, waarbij Apple zelf bepaalt welke toepassingen er te zien zijn op het scherm. Deze oudere Apple TV’s zijn nog wel te gebruiken, maar krijgen geen grote updates meer. Verderop lees je meer over deze voorgangers van de huidige Apple TV-software. Bekijk ook ons overzicht van alle Apple TV-modellen.

Welke tvOS versies zijn er?

In het najaar van 2020 verscheen de meest recente versie tvOS 14 met onder andere uitgebreidere ondersteuning voor HomeKit. In totaal zijn er zes versies van tvOS verschenen:

 • tvOS 14: verscheen op 16 september 2020. In deze versie is het beginscherm opgefrist, is er ondersteuning voor HomeKit-camera’s, YouTube en AirPlay in 4K, picture-in-picture en meer.
 • tvOS 13: verscheen op 24 september 2019. Introduceerde een nieuw beginscherm, vernieuwde apps, Apple Arcade, meerdere gebruikers en het Bedieningspaneel.
 • tvOS 12: verscheen op 17 september 2018. Bracht ondersteuning voor Dolby Atmos, nieuwe screensavers en ondersteuning voor AutoFill voor wachtwoorden.
 • tvOS 11: verscheen op 19 september 2017. Introduceerde het synchroniseren van beginschermen en een verbeterde donkere weergave op de Apple TV.
 • tvOS 10: verscheen op 13 september 2016. Bracht onder andere Nederlandse Siri op de Apple TV.
 • tvOS 9: eerste versie, standaard meegeleverd op de Apple TV 4. Verscheen op 30 oktober 2015

Meer informatie lees je hieronder:

tvOS 15 – verwacht in september 2021

Apple gaat met ingang van tvOS 15 het besturingssysteem mogelijk op de schop gooien. In 2021 staat een nieuwe Apple TV op de planning en in het najaar heeft Apple mogelijk plannen om tvOS te vernieuwen. Ook zijn er geruchten geweest over ondersteuning voor Schermtijd en een aparte kindermodus.

tvOS 14 – 16 september 2020

tvOS 14 verscheen in september 2020 en bracht een aantal welkome toevoegingen voor gebruikers. In het vernieuwde Bedieningspaneel kun je HomeKit-scènes activeren en de livestream van je HomeKit-camera bekijken. Ook kun je op de Apple TV 4K YouTube in 4K bekijken. Ook ondersteunt deze versie meer gamecontrollers, kun je AirPods delen en meer.

tvOS 13 – 24 september 2019

tvOS 13 verscheen in het najaar van 2019 en heeft een iets vernieuwd design. Ook zit er ondersteuning in voor meerdere accounts op de Apple TV en je krijgt snel toegang tot belangrijke functies dankzij het Apple TV Bedieningspaneel. Apple heeft ook nieuwe screensavers toegevoegd en ondersteuning voor gamecontrollers.

tvOS 12 – 17 september 2018

tvOS 12 heeft als belangrijkste vernieuwing de ondersteuning voor Dolby Atmos. Via de iTunes Store kun je films huren die Dolby Atmos ondersteunen. Ook zitten er ruimtelijke screensavers in en kreeg de TV-app meer functies.

tvOS 11 – 19 september 2017

tvOS 11 was de kleinste update voor tvOS tot nu toe. Deze versie introduceerde vooral verbeteringen achter de schermen. Voor eindgebruikers kwam er de mogelijkheid om de weergave automatisch aan te laten passen aan de hand van de tijd. Op deze manier wissel je dus ‘s avonds automatisch naar de donkere weergave. Heb je meerdere Apple TV’s, dan kun je de beginschermen synchroniseren.

Lees onze tvOS 11 informatiepagina voor meer info.

tvOS 10 – 13 september 2016

Met de komst van tvOS 10 werd het voor Nederlandse gebruikers mogelijk om Siri op de Apple TV te gebruiken. Hierdoor kun je makkelijker zoeken naar films en series. Bijkomend voordeel is dat tvOS 10 de Apple TV ook geschikte maakte om je HomeKit-accessoires te bedienen. Daarnaast werd de donkere weergave voor het eerst geïntroduceerd en kwam er een vernieuwde interface voor de Muziek-app.

Lees onze tvOS 10 informatiepagina voor meer info.

tvOS 9 – 26 oktober 2015

tvOS 9 is de allereerste versie van tvOS. Deze versie verscheen tegelijkertijd met de Apple TV 4 en dankt zijn versienummer aan iOS 9 die in diezelfde periode verscheen voor de iPhone en iPad. Deze versie bracht voor het eerst de App Store naar de Apple TV, zodat je zelf apps kunt downloaden. Latere versies van tvOS 9 kregen ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden en de Remote-app. Ook verscheen er een Podcast-app op de Apple TV.

Lees onze tvOS 9 informatiepagina voor meer info.

Wat zijn de tvOS functies?

tvOS heeft een aantal algemene functies, die je in alle versies tegenkomt. Zo kun je door de schermen bladeren met de speciale Siri Remote. Deze afstandsbediening bevat een aanraakgevoelig gedeelte voor multitouch-vingerbewegingen. Ook kun je apps openen en het afspelen van muziek en films starten door Siri-commando’s te geven. Je kunt Siri activeren door op de speciale Siri-knop op de remote te drukken.

Siri Remote (Apple TV Remote)

Met Siri-spraakbediening kun je zoeken naar films en tv-shows, terugbladeren, vooruit bladeren of op basis van acteur of regisseur zoeken.

Je hebt ook toegang tot de App Store voor de Apple TV, waarmee je apps en games kunt installeren. Externe ontwikkelaars kunnen sinds tvOS eigen apps uitbrengen, terwijl ze voorheen waren aangewezen op een nauwe samenwerking met Apple. Partijen zoals CNN en MLB maakten voorheen wel apps voor de Apple TV, maar konden dat alleen doen als Apple er toestemming voor gaf. In Nederland zijn er ook enkele aanbieders van Apple TV-apps, zoals Ziggo, NPO Start, Videoland en Pathé Thuis.

Netflix starten via Siri op de Apple TV.

Je kunt afstandsbedieningen en gamecontrollers van derde partijen aansluiten. Dit zijn dezelfde MFi gamecontrollers die ook met iPhones en iPads te gebruiken zijn. Verder kun je een Bluetooth-toetsenbord aansluiten om gemakkelijker zoektermen en wachtwoorden in te tikken. Wil je muziek luisteren zonder anderen te storen, dan kun je draadloze oordopjes zoals de AirPods koppelen.

tvOS zorgt er verder voor dat je je Apple TV als HomeKit-hub kunt gebruiken. Je kunt dan HomeKit-accessoires op afstand bedienen via de Woning-app.

Heb je meerdere Apple TV’s, dan kun je het beginscherm van alle apparaten met elkaar synchroniseren zodat je op elk apparaat dezelfde apps en instellingen hebt staan. Voor prettig gebruik tijdens de avonduren is er een donkere modus, die automatisch inschakelt als het donker wordt.

Wat betekent tvOS voor ontwikkelaars?

Met tvOS kwamen er ook speciale ontwikkeltools voor developers beschikbaar. In deze SDK zit bijvoorbeeld ondersteuning voor technieken zoals Metal. Omdat tvOS is gebaseerd op iOS is het gemakkelijk om bestaande iPhone- en iPad-apps om te zetten in Xcode, zonder grote aanpassingen te hoeven doen voor het grotere scherm. Ontwikkelaars kunnen universele apps maken, die zowel op de iPhone, iPad als Apple TV te installeren zijn.

Wat zijn de tvOS voorgangers?

Voordat het nieuwe besturingssysteem van de Apple TV verscheen waren er een aantal voorgangers, die we hieronder bespreken.

Eerste generatie Apple TV-software: versie 1.0 t/m 3.0.2

De eerste versie van de Apple TV-software was gebaseerd op Mac OS X Tiger (10.4.7) uit 2006. De gebruikersinterface was een speciale versie van Front Row, de speciale weergave waarmee je door albumhoezen kon bladeren. In februari 2008 kreeg de Apple TV voor het eerst een eigen gebruikersinterface in versie 2.0. Apple noemde het ‘Take 2’ en wat daarbij het meest opviel is dat het felgekleurde geanimeerde menu van Front Row werd vervangen door een stemmig, rechthoekig menu in zwartwit-tinten.

Ook werden er nieuwe functies toegevoegd, zoals toegang tot YouTube, Flickr, MobileMe en de iTunes Store (voor het aanschaffen van films in HD-kwaliteit). Daarnaast werd het mogelijk om audio te streamen via AirPlay. Deze techniek heette destijds nog AirTunes.

In versie 2.4 kreeg je de mogelijkheid om vanuit iPhoto diashows met achtergrondmuziek af te spelen. Versie 3.0 verscheen op 29 oktober 2009 en gaf het hoofdmenu een nieuwe layout. Je kreeg directe toegang tot de nieuwste media en de Apple TV kreeg ondersteuning voor iTunes Genius-mixen, iTunes-radiostations, iTunes LP en iTunes Extras. Je kon ook zoeken naar gebeurtenissen en gezichten in iPhoto en Aperture.

Deze eerste versies van de oude Apple TV-software verschenen alleen op de allereerste generatie Apple TV. Dit model had een behoorlijk grote harde schijf aan boord, waarop je alle gedownloade films kon opslaan. De eerste generatie Apple TV was dus qua opzet heel anders dan de latere modellen, waarop je vooral films en series streamt.

Tweede generatie Apple TV-software: versie 4.0 t/m 6.2.1

Met de tweede generatie Apple TV verscheen ook versie 4.0 van de Apple TV-software. Dit gebeurde in september 2010. Het uiterlijk bleef hetzelfde, maar de software zelf was niet langer op OS X maar op iOS gebaseerd. De Apple TV 2 beschikte over een A4-processor, terwijl de eerste generatie op een Intel-processor met IA-32-architectuur draaide. Het was daardoor niet meer mogelijk om de eerste generatie Apple TV te updaten.

Bij de derde generatie Apple TV verscheen versie 5.0 van de Apple TV-software. Daarbij veranderde het uiterlijk. Het beginscherm kreeg kleurrijke icoontjes die op iOS leken. Ook werd de bediening simpeler en werd het mogelijk om vanaf meerdere iOS-apparaten te streamen.

In versie 5.2 werd audio-uitvoer via AirPlay toegevoegd en werd het koppelen van draadloze Bluetooth-toetsenbordjes mogelijk. Versie 6.0 bracht automatische software-upates, podcasts, iTunes Radio (alleen in de VS) en iMovie Theater.

Derde generatie Apple TV-software (versie 7.0 t/m 7.6.2)

In september 2014 verscheen versie 7.0 van de Apple TV-software, die alleen geschikt was voor de derde generatie Apple TV. De grootste vernieuwing was het design waarbij skeuomorfische elementen werden vervangen door flat design. Dit gebeurde gelijktijdig met de introductie van iOS 7. Ook voegde Apple ondersteuning voor iCloud-gezinsfuncties en peer-to-peer AirPlay toe. Dit laatste werkte alleen op de Apple TV Rev A. Nieuwere diensten zoals Apple Music zijn nooit toegevoegd aan de Apple TV-software, maar zijn alleen te vinden in de opvolger tvOS.

Apple brengt sporadisch nog updates uit voor de derde generatie Apple TV. De meest recente versie is Apple TV-software-update 7.6.2 van 2021. Noemenswaardige toevoegingen van de afgelopen versies zijn de toevoeging van de Apple TV-app en het bedienen van de Apple TV vanuit het Bedieningspaneel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
tvOS