Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iPad 2018 met tekening met Apple Pencil.

iPad 2018: alles over functies en verbeteringen

Het instapmodel is nog beter geworden

Lees hier alles over de iPad 2018, de betaalbare 9,7-inch tablet van Apple die voor iedereen geschikt is. Wat heeft deze iPad te bieden en welke functies zitten erin? Check hier alles!

iPad 2018 review Prijs (vanaf €359,-)

iPad 2018

De iPad 2018 is Apple’s betaalbare iPad met 9,7-inch schermformaat uit 2018. Deze iPad is gericht op een brede gebruikersgroep: van studenten tot mensen die thuis op de bank een filmpje willen kijken. Hij is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een goedkope iPad voor algemeen gebruik en de iPad Pro te duur vindt. Check hier alle details!

Inmiddels is er een nieuwer model van de standaard iPad verschenen. Check ons overzicht iPad kopen om te zien welke jij het beste kunt kiezen.

iPad 2018 in het kort

  • 9,7-inch scherm, geen antireflectie
  • 10 uur gebruiksduur
  • Snelle A10 Fusion-chip
  • Werkt met Apple Pencil
  • GPS en kompas
  • Beschikbaar met 32GB of 128GB opslag
  • Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver of goudkleur

In onze iPad 2018 review noemen we deze 9,7-inch tablet een echte aanrader voor consumenten, omdat je een snellere iPad met meer functies krijgt die ook nog eens goedkoper is geworden. Ook voor scholieren en studenten kan het een aantrekkelijke iPad zijn, omdat het voor het standaardmodel eerst werkt met de Apple Pencil, zodat je er ook handgeschreven notities, schetsen en tekeningen op kunt maken.

Bekijk ook

iPad 2018 review

In deze uitgebreide iPad 2018 review lees je over onze ervaringen met Apple's goedkoopste nieuwe iPad. Hoe goed werkt de Apple Pencil, is deze iPad echt sneller? En voor wie is dit de ideale tablet? We hebben het uitgebreid voor je getest!

iPad 2018 prijs en verkrijgbaarheid

Voor de 9,7-inch iPad van 2018 werden de volgende prijzen gerekend:

Wil je daar nog 4G bij, dan betaalde je €130 extra. De prijs van de Apple Pencil is bij het verschijnen van deze iPad gedaald van €109 naar €99.

iPad 2018 uitvoeringen

Je kunt bij de iPad 2018 kiezen uit de kleuren spacegrijs, zilver en een nieuwe gouden kleur. Wat opslag betreft heb je de keuze uit 32GB en 128GB. Zoek je een iPad waar je meerdere jaren plezier van hebt, dan raden we aan om voor 128GB te kiezen omdat dit iets toekomstbestendiger is. Ben je van plan om je iPad alleen voor lichte toepassingen en voor internetten te gebruiken, dan is 32GB wel genoeg.

iPad 2018 specs en verschillen

Dit model verschilt op een aantal punten met de 9,7-inch iPad uit 2017:

  • Er is nu ondersteuning voor de Apple Pencil. Het is voor het eerst dat een ‘gewone’ iPad hiervoor geschikt is.
  • Snellere A10 Fusion-chip, vergelijkbaar met die in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.
  • Goedkoper: de prijs van het instapmodel is van €409 naar €359 gegaan.

Er zijn ook veel overeenkomsten met het eerdere model, zoals een niet-gelamineerd 9,7-inch scherm zonder speciale vetwerende of antireflecterende coating. De iPad is net als de traditionele modellen gewoon nog voorzien van een thuisknop met Touch ID-beveiliging. Je hoeft dus niet te rekenen op Face ID, zoals in de iPad Pro 2018. De afmetingen en de schermranden zijn gelijk aan de vorige 9,7-inch iPad. Er zijn twee speakers (stereo) aanwezig aan de onderkant. De Touch ID-sensor is nog steeds van de eerste generatie.

iPad 2018 met tekening met Apple Pencil.

De iPad heeft een batterij die 10 uur mee gaat. De 2018-editie van de iPad is verder voorzien van een A10 Fusion-chip, een stapje lager dan in de vorige iPad Pro-modellen en dezelfde als in de iPhone 7. Dit is een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van de A9-chip die in de 2017 iPad te vinden is. Naast het model met Wi-Fi is er ook weer een 4G-model, die voorzien is van GPS en ingebouwd kompas.

Qua camera’s kun je rekenen op een 8MP-camera en een FaceTime HD-camera. Dit is vergelijkbaar met de iPad 2017 maar vanwege de A10-chip krijg je mooiere foto’s omdat de beeldbewerkingschip nieuwer is. Dit levert vooral bij matige lichtomstandigheden betere foto’s op. De hoeveelheid RAM is met 2GB hetzelfde gebleven.

De iPad is krachtig genoeg voor ARKit, Apple’s platform voor augmented reality. Wat benchmarks betreft is deze iPad vergelijkbaar met de iPhone 7-familie, zowel voor single-core als voor multi-core prestaties. Er zit dan ook dezelfde A10 Fusion-processor in.

iPad 2018 met multitasking.

iPad 2018 en Pencil: hoe goed werkt het?

De iPad 2018 werkt samen met de Apple Pencil. De iWork-software is er speciaal voor aangepast, zodat je gemakkelijk aantekeningen in documenten kunt maken. Alle functies worden ondersteund, inclusief kantelen en drukgevoeligheid. Daarnaast kun je gebruik maken van de Logitech Crayon, een nieuwe tekenpen die voor 70 euro bij de Apple Store verkrijgbaar is. Deze is goedkoper maar is technisch gezien ook iets minder dan Apple’s eigen Pencil, omdat er geen drukgevoeligheid in zit. Logitech gaat ook nog een case en toetsenbord voor deze iPad maken.

De grote vraag is natuurlijk: hoe goed werkt de Pencil op de iPad 2018? Wil je de best mogelijke ervaring, dan moet je nog steeds de nieuwste iPad Pro’s hebben, omdat alleen die voorzien zijn van ProMotion-technologie met een hogere verversingsgraad. Bij de iPad 2018 is de verversingsgraad 240 Hz, vergelijkbaar met de eerste generatie iPad Pro’s. Dit houdt in dat 240 keer per seconde de locatie van je pen wordt vastgesteld. De weergave van lijnen op het scherm wordt ververst met een snelheid van 60 frames per seconde. Hierbij wordt een schatting gemaakt hoe de lijn eruit zal zien, vlak voordat deze op het scherm te zien is.

Bij de iPad Pro’s van 2017 wordt het scherm ververst met 120 posities per seconde. Dit halveert de vertraging (lag) van de Pencil van 40ms naar 20ms. Je zult bij tekenapps zoals Procreate een kleine vertraging kunnen merken bij het schetsen. Voor optimale prestaties van deze apps zul je de iPad Pro moeten hebben, maar die is een paar honderd euro duurder. Je kunt helaas niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Het niet-gelamineerde scherm van de iPad 2018 heeft geen invloed op het gebruik van de Pencil. Wel is het scherm daardoor wat lastiger af te lezen in helder zonlicht.

Bekijk ook

iPad kopen in Nederland: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Devices
iPad, iPad 2018