iOS 12 toestellen ondersteuning

Zes jaar ondersteuning: dit doet Apple voor oudere iPhones en iPads

Dit jaar kondigde Apple op WWDC 2018 aan dat iOS 12 geschikt zal zijn voor alle apparaten die nu op iOS 11 draaien. En dat niet alleen: er is speciaal rekening gehouden met gebruikers van oudere apparaten, zodat de performance er niet op achteruit gaat. Vijf tot zes jaar ondersteuning is bij Apple de norm geworden, zo blijkt uit cijfers van Statista.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Regelmatig zijn er Apple-pessimisten die dreigen over te stappen naar Android (ja, maar nu écht!) omdat ze Apple niet innovatief meer vinden, omdat hun favoriete nieuwe functie steeds maar niet komt of omdat ze gewoon Apple-moe zijn. Eén ding zul je dan wel gaan missen: de lange ondersteuning voor apparaten. Geen enkel bedrijf probeert oudere apparaten zo lang in de lucht te houden als Apple. Bij iOS 12 heeft Apple opnieuw rekening gehouden met mensen die een ouder toestel gebruiken. Dankzij de performance-verbeteringen kun je nog even door met je huidige toestel. Dat zal geen einde maken aan de samenzweringstheorieën dat Apple erop uit is om je zo snel mogelijk weer naar de winkel te lokken, maar het is wél fijn voor mensen die niet elk jaar geld hebben voor een nieuwe.

Zes jaar ondersteuning

Cijfers van Statista laten zien dat Apple met de meest recente iOS-versies steeds zes modellen teruggaat. In de loop van de tijd is de ondersteuning voor oudere modellen steeds langer geworden. Aanvankelijk was het nog drie of vier jaar, maar sinds iOS 9 gaat Apple zes modellen terug. Sindsdien heeft Apple bij nieuwere iOS-versies daaraan vastgehouden. Ook bij iOS 12 gaat het zes modellen terug, van de iPhone 5s tot en met de allernieuwste X.

iOS ondersteuning 6 jaar
Afbeelding via Statista

In feite is de situatie bij iOS 12 nog iets gunstiger, want als het goed is komen er dit jaar nog drie nieuwe 2018 iPhones bij. Dat zou betekenen dat je iOS 12 op maar liefst negen verschillende iPhone-modellen kunt gebruiken – en dan zijn de Plus-modellen van de 6, 6s, 7 en 8 nog niet eens apart meegeteld.

iOS 12 op oudere toestellen

Hoe krijgt Apple het voor elkaar dat iOS 12 ook op oudere toestellen goed blijft draaien? Daarvoor gebruiken ze een tweak: telkens wanneer dit nodig is voert iOS 12 de performance korte tijd op, om stotteren en lange laadtijden te voorkomen.

Craig Federighi zei tijdens de aankondiging van iOS 12: “We richten onze inspanningen vooral op de oudere toestellen. Hoewel het nog vroeg is zijn we verheugd over de resultaten die we tot nu toe hebben gezien.” Je merkt het aan het opstarten van apps, het intikken van teksten op het toetsenbord en het openen van de camera. Dat leverde op oudere iPhones nog wel eens vertraging op. Het is goed dat Apple ook op oudere iPhones let, want bij het ontwikkelen van nieuwe software (en het testen van beta’s) ligt de nadruk vaak op de allernieuwste toestellen.

Apple’s ondersteuning voor oudere toestellen is misschien niet zo spannend en roept weer opmerkingen op dat er ‘eigenlijk te weinig nieuws’ in iOS 12 zit, maar als je een ouder toestel hebt is er toch wel degelijk iets nieuws onder de zon.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 november 2018, 15:41
Categorie iOS
Onderwerp ios 12
Devices iPad, iPhone
Software iOS

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.