Apple Music-logo

Apple Music: alles over Apple’s eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De bibliotheek van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je ongelimiteerd naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de eigenschappen van Apple Music in dit overzicht.

Je kan natuurlijk nog losse nummers kopen in iTunes, maar tegenwoordig is een muziek streamingdienst veel gebruikelijker. Met Apple Music luister je naar muzieknummers voor een vast bedrag per maand. Hoe sluit je een Apple Music-abonnement af en wat is het verschil met bijvoorbeeld Spotify? Dat en meer lees je in dit artikel.

Lees voor veelgestelde vragen ook onze Apple Music FAQ en Beats 1 uitleg. Daarnaast hebben we diverse tips over Apple Music geschreven, waar we vanuit deze uitleg naar verwijzen.

Apple Music prijzen: wat kost Apple Music?

Apple is een streaming muziekdienst, waarmee je voor €9,99 per maand onbeperkt kun luisteren naar meer dan 45 miljoen muzieknummers. Gezinnen betalen €14,99 per maand voor maximaal zes personen. Je krijgt eerst eenmalig een proefperiode van drie maanden en pas daarna moet je betalen. Studenten kunnen in aanmerking komen voor een abonnement van €4,99 per maand.

Gift Card voor Apple Music.

De proefperiode in Nederland en België houdt in dat je drie maanden onbeperkt en gratis gebruik kan maken van alle functies van Apple Music. De enige voorwaarde is dat jouw Apple ID nog nooit eerder gebruikt is voor een proefabonnement voor Apple Music. Om een proefabonnement te kunnen starten, heb je wel een geldige betaalmethode voor je Apple ID nodig of moet er voldoende geld op je iTunes-saldo staan om de eventuele eerste betaalde maand te kunnen betalen. Mocht je alleen het proefabonnement willen, vergeet dan niet om de automatische verlening uit te schakelen. Dat doe je op de pagina waar je App Store-abonnementen kan opzeggen en beheren.

In totaal zijn er (na de proefperiode) drie abonnementen beschikbaar:

  • Individueel: €9,99 per maand
  • Student: €4,99 per maand
  • Gezin: €14,99 per maand (maximaal zes personen)

Apple Music studentenkorting

Voorheen waren er ook Apple Music Gift Cards voor drie maanden of een heel jaar. Deze kostten respectievelijk €29,97 en €99, waardoor je met de laatste optie dus €20 bespaart op een jaarabonnement. Sinds oktober 2018 kun je deze kaarten niet meer online kopen. In de fysieke Apple Store zijn deze mogelijk nog wel beschikbaar. In alle andere gevallen kun je ook een App Store en iTunes-kaart gebruiken en die inwisselen voor een Apple Music-abonnement. Deze zijn ook gewoon online te verkrijgen.

Een van de grote pluspunten van Apple Music is dat je een gezinsabonnement kunt afsluiten voor €14,99 per maand. Daarmee hebben 6 gezinsleden (of vrienden) onbeperkt toegang tot het muziekaanbod. Ze kunnen ook hun eigen afspeellijsten maken. Om dit te gebruiken is overigens wel Gezinsdeling verplicht (iCloud Family Sharing), waardoor het wat lastiger wordt om het abonnement met vijf willekeurige vrienden te gaan delen.

Hoe kan ik Apple Music afsluiten?

Wil je nu meteen onbeperkt luisteren, dan kan je je via deze link abonneren op Apple Music. Je kiest dan een geschikt abonnement of start de gratis proefperiode als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Toch liever Apple Music opzeggen, dan lees je de benodigde stappen in ons aparte artikel.

Welke apparaten werken met Apple Music?

Om naar Apple Music te luisteren, heb je wel een geschikt apparaat nodig. Op onderstaande toestellen kun je naar Apple Music luisteren:

Behalve via bovenstaande apparaten, kun je muziek in Apple Music ook streamen via AirPlay. Je kunt op deze manier je muziek over allerlei draadloze speakers of een oudere afspelen. Je hebt dan alleen wel een iPhone, iPad of Mac met een geldig account nodig om de muziek te selecteren.

Apple Music muziekaanbod: welke muziek staat er op Apple Music?

Apple Music bevat meer dan 45 miljoen nummers. Dat is qua aantal iets meer dan bij Spotify, dat beweert meer dan 35 miljoen muzieknummers te hebben. In sommige gevallen kan het zo zijn dat bepaalde artiesten (nog) niet in Apple Music aanwezig zijn. In dat geval zul je de nummers zelf moeten aanschaffen via de iTunes Store. Over het algemeen gezien is nagenoeg alle muziek in Apple Music te vinden: van pop tot hardrock en van hip-hop tot dance. Alle bekende en onbekende artiesten zijn in Apple Music aanwezig, zowel van nationale als internationale bodem.

Ontdekken in Apple Music.

Naast muziek vind je bij Apple Music ook een groot aanbod van videoclips. Je kan de muziekvideo’s bekijken, in afspeellijsten verwerken en in je bibliotheek plaatsen. Apple heeft ook speciale afspeellijsten met muziekvideo’s van specifieke artiesten of van bepaalde genres.

Series en documentaires in Apple Music

Daarnaast biedt Apple ook allerlei originele videocontent aan via Apple Music. Bekende voorbeelden zijn Carpool Karaoke: The Series, een spin-off van de populaire YouTube-hit. In meerdere afleveringen gaan verschillende artiesten met elkaar de weg op en bespreken ze hun favoriete nummers. Ook de serie Planet of the Apps vind je op Apple’s muziekdienst. In Planet of the Apps gaan kunnen beginnende ontwikkelaars hun app-ideeen pitchen bij vier geldschieters, waaronder Will.I.Am en Jessica Elba.

Tot slot vind je er ook allerlei documentaires en concertregistraties, zoals die van P!nk en Taylor Swift. De docu’s op Apple’s muziekdienst bestaan onder andere uit een twee uur durende film over muziekproducer Clive Davis. Je vindt alle videocontent in de Muziek-app bij het kopje Ontdekken > Tv en film. Maar Apple is nog meer van plan en in ons artikel over Apple-shows lees je waar Apple allemaal mee bezig is.

Welke functies heeft Apple Music?

Is het nodig om een abonnement op Apple Music af te sluiten, of krijg je al genoeg gratis? Dat is af te lezen in onderstaand overzicht. Met alleen een Apple ID krijg je gratis toegang tot Beats 1, maar wil je bijvoorbeeld onbeperkt luisteren, offline luisteren of aanbevelingen krijgen, dan zul je een abonnement moeten nemen.

Hieronder zie je welke functies je krijgt, als je een abonnement op Apple Music neemt.

Apple Music tabel met functies met en zonder abonnement.

Uit welke onderdelen bestaat Apple Music?

Apple Music bestaat in feite uit twee onderdelen:

  • Muziek-app: toegang tot de streaming muziekdienst.
  • Beats 1: een 24-uurs radiostation.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om muziek te uploaden naar iCloud, net zoals eerder al met iTunes Match mogelijk was. De limiet hiervoor ligt op 100.000 nummers. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen, te beginnen met de Muziek-app.

Apple Music muziek luisteren.

Hoe werkt de Muziek-app voor Apple Music?

De Muziek-app is het kloppend hart van Apple Music. In de Muziek-app luister je naar het complete aanbod van de muziekdienst, terwijl je vanuit daar ook naar video’s kunt kijken. Je maakt in de app je eigen bibliotheek aan, zoekt naar nummers of afspeellijsten, checkt waar je vrienden naar luisteren of zet een radiostation op. De Muziek-app bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Bibliotheek: Op deze plek vind je al je muziek die je aan je bibliotheek toegevoegd hebt. Dit kan dus ook muziek zijn uit je oude iTunes-bibliotheek. Nummers die je via Apple Music luistert en wil bewaren, voeg je toe aan je bibliotheek. Dankzij iCloud-muziekbibliotheek worden alle nummers over je apparaten gesynchroniseerd. Ook nummers die je offline opslaat vind je hier terug.
  • Voor jou: In dit onderdeel vind je je drie persoonlijke mixen (Favorieten mix, Chill mix en Nieuwe muziek mix) die afgestemd zijn op basis van jouw persoonlijke smaak. Door nummers te liken en aan je bibliotheek toe te voegen, verschijnen hier albums, nummers en afspeellijsten op basis van jouw smaak.
  • Ontdekken: Ontdek nieuwe muziek, artiesten en afspeellijsten op deze pagina. Apple zet hier artiesten in het zonnetje, bijvoorbeeld als ze een nieuw album uitgebracht hebben. Je kunt hier ook bladeren naar de hitlijsten of zoeken op genre.
  • Radio: Luister naar radiostations gebaseerd op genre of zet Beats 1 aan, Apple’s eigen online radiostation. Bij radiostations kun je niet zelf nummers kiezen en ook niet terug gaan naar een vorig nummer.
  • Zoeken: Met de zoekfunctie zoek je naar nummers door de Apple Music-bibliotheek, maar ook door je eigen persoonlijke bibliotheek. Je bekijkt hier ook trending zoekopdrachten, oftewel populaire zoektermen.

Bibliotheek en Voor jou in Apple Music.

Meer over de functies in de Muziek-app lees je in onze uitgebreide gids.

Beats 1

Beats 1 is een radiozender die 24 uur per dag live uitzendt. Dit gebeurt vanuit drie steden: Londen, New York en Los Angeles. De dj’s die Apple heeft ingeschakeld draaien de hele dag muzieknummers, net zoals bij een normaal radiostation. Apple heeft hiervoor de bekende BBC-radioman Zane Lowe aangetrokken, die in het verleden artiesten zoals Adele en The Arctic Monkeys heeft ontdekt. Ook niet-Apple Music-leden kunnen luisteren naar Beats 1. Lees meer over Beats 1 in onze Beats 1 uitleg met meestgestelde vragen.

Radio en Beats 1 in Apple Music.

Wat is Apple Music Connect?

Apple Music Connect is een functie die vanaf mei 2019 niet meer beschikbaar is. Met Connect kon je als fan in contact komen met bands en artiesten. Je kon bijvoorbeeld artiesten berichten, foto’s, video’s en audio delen met fans door je te abonneren op de updates van een artiest. Het leek een beetje op iTunes Ping, het sociale netwerk dat Apple ooit optuigde, maar dat ook geen succes werd.

Connect was in het begin een belangrijk onderdeel, maar verdween in de loop van de tijd steeds verder naar de achtergrond. Er was weinig interactie tussen artiesten en gebruikers, gezien het beperkte aantal likes en reacties op Connect-posts. Daarom is Apple gestopt met Connect.

Hoe werkt Apple Music met Siri?

Apple Music werkt nauw samen met Siri. Je kunt aan Siri vragen om een bepaald nummer af te spelen. De app zoekt meteen het nummer op en begint te spelen. Je kunt daarbij ook ingewikkelde vragen stellen, zoals ‘speel het nummer van de film Frozen’ en ‘wat was het populairste nummer van 2010’. Dit werkt zowel op de iPhone en iPad als via CarPlay, op de Apple TV en op je Mac.

Siri speelt ook een belangrijke rol op de HomePod in combinatie met Apple Music. Je kunt aan de HomePod vragen om bepaalde muziek of afspeellijsten af te spelen, simpelweg door met Siri te communiceren. In onze aparte tip lees je alles over Siri en muziek op de HomePod.

Wat zijn de verschillen tussen Apple Music en Spotify?

Qua opzet verschillen Apple Music en Spotify niet veel van elkaar. Beide diensten bieden een bibliotheek van meer dan 40 miljoen nummers en ook de abonnementsprijs is gelijk, hoewel er van Spotify ook een gratis variant is. Bij Apple Music ligt wel meer de focus op video, omdat je daar ook documentaires en andere shows kunt bekijken. Het grote voordeel van Apple Music ten opzichte van Spotify, is dat het allemaal nauw samenwerkt met Apple-producten. Zowel op de Apple TV als Apple Watch kun je Apple Music gebruiken, terwijl dat met Spotify niet kan. In onze vergelijking van streaming muziekdiensten lees je meer over de verschillen tussen Spotify, Apple Music en andere diensten.

Tips voor Apple Music

Met onderstaande tips haal je meer uit je Apple Music-abonnement:

Lees ook onze enorm uitgebreide Apple Music FAQ met onder andere uitleg over de verschillen tussen Apple Music en iTunes Match.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019