Apple Music-logo

Apple Music: alles over Apple’s eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De muziekcollectie van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je onbeperkt naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de plus- en minpunten van Apple Music in dit overzicht.

Je kan natuurlijk nog steeds losse nummers kopen in iTunes, maar tegenwoordig is het veel gebruikelijker om een abonnement te nemen op een streaming muziekdienst, zoals die van Apple. Met Apple Music luister je naar muzieknummers voor een vast bedrag per maand. Hoe sluit je een Apple Music-abonnement af en wat is het verschil met bijvoorbeeld Spotify? Dat en meer lees je in dit artikel.

Lees voor veelgestelde vragen ook onze Apple Music FAQ. Daarnaast hebben we diverse tips over Apple Music geschreven, waar we vanuit deze uitleg naar verwijzen.

Wat is Apple Music?

Apple Music is Apple’s eigen streaming muziekdienst die sinds 2015 beschikbaar is. In plaats van losse albums of nummers kopen, betaal je een vast bedrag per maand waarmee je onbeperkt naar muzieknummers kunt luisteren. Tegenwoordig kiezen mensen voor muziekdiensten, omdat ze daarmee toegang hebben tot veel meer muzieknummers. Maar er zijn ook nog altijd mensen die liever muziek kopen, omdat je het nummer dan altijd kunt blijven afspelen. Bij Apple Music is het zo dat de toegang tot de muzieknummers meteen stopt zodra je niet meer betaalt. De muziek wordt dus nooit van jou, want je koopt dus als het ware een licentie om onbeperkt naar het volledige aanbod te kunnen luisteren.

Apple Music is daardoor een concurrent van Spotify, Deezer en andere soortgelijke diensten. In Nederland is Spotify verreweg de populairste muziekdienst, gevolgd door Apple Music. Helaas maakt Apple geen regionale cijfers bekend, waardoor het lastig is om te vergelijken.

Bekijk ook

Spotify: alles over deze populaire muziekdienst

Spotify is een streaming muziekdienst voor iPhone, iPad, Sonos en meer. Lees alles over onbeperkt muziek luisteren via Spotify met een gratis of betaald abonnement.

Apple Music prijs: wat kost Apple Music?

Apple Music kun je op meerdere manieren afsluiten, onder andere via providers zoals Vodafone. De meeste mensen zullen een normaal abonnement afsluiten, rechtstreeks via Apple. Dit zijn de prijzen:

  • Individueel: €10,99 per maand
  • Gezin: €16,99 per maand
  • Student: €5,99 per maand (inclusief Apple TV+)

Hierbij is rekening gehouden met de prijsverhoging die in oktober 2022 werd doorgevoerd. Je krijgt een eenmalige proefperiode van één tot zes maanden en pas daarna ga je betalen. De lengte van de proefperiode is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld via welke aanbieder je het afsluit, of je een nieuw device hebt gekocht en of je al eerder gebruik hebt gemaakt van een proefperiode. Studenten komen in aanmerking voor het goedkopere abonnement van €5,99 waarbij Apple TV+ gratis is inbegrepen. Je moet hiervoor wel kunnen bewijzen dat je student bent.

Apple apparaten met Apple Music.

De proefperiode in Nederland en België houdt in dat je één tot zes maanden onbeperkt en gratis gebruik kan maken van alle functies van de muziekdienst van Apple.

Om via Apple een proefabonnement te kunnen starten, heb je wel een geldige betaalmethode voor je Apple ID nodig (zoals een creditcard of PayPal) of er moet voldoende geld op je iTunes-saldo staan om de eventuele eerste betaalde maand te kunnen betalen. Ook als je meteen na de proefperiode wil stoppen moet er toch voor één maand tegoed op je account staan. Mocht je alleen het proefabonnement willen, vergeet dan niet om de automatische verlenging uit te schakelen. Dat doe je op de pagina waar je App Store-abonnementen kan opzeggen en beheren.

Bekijk ook

Alles over App Store abonnementen: beheren, opzeggen en misleiding

Steeds meer apps gebruiken abonnementen voor extra functies. Je kunt het lidmaatschap automatisch verlengen of tijdig opzeggen en in deze tip lees je hoe dat werkt. We bespreken ook hoe je misleiding voorkomt.

Je kan ook een App Store en iTunes-kaart gebruiken en die inwisselen voor een Apple Music-abonnement. Deze zijn gewoon online te verkrijgen. Check ook ons artikel met de beste iTunes-aanbiedingen voor korting of bonustegoed op iTunes-kaarten.

Bekijk ook

Apple Gift Card-aanbiedingen: hier vind je de beste deals

Hier vind je onze actuele lijst met Apple Gift Card- en iTunes-aanbiedingen. Door een Apple-tegoedbon met korting of extra's te kopen, krijg je meer voor je aankopen uit de Apple Store, App Store en in iTunes.

Een van de grote pluspunten van Apple Music is dat je een gezinsabonnement kunt afsluiten. Daarmee hebben 6 gezinsleden (of vrienden) onbeperkt toegang tot het muziekaanbod. Ze kunnen ook hun eigen afspeellijsten maken. Om dit te gebruiken is overigens wel Gezinsdeling verplicht (iCloud Family Sharing), waardoor het wat lastiger wordt om het abonnement met vijf willekeurige vrienden te gaan delen.

Apple Music via Apple One

Er is nog een andere manier om te betalen voor Apple Music. Via Apple One kun je een bundel aanschaffen waar meerdere diensten van Apple in gecombineerd zijn, zoals extra iCloud-opslag, Apple TV+ en Apple Arcade. Op deze manier kun je extra geld besparen. Apple One is beschikbaar vanaf €16,95 voor meerdere diensten. Lees er meer over in onze uitleg over Apple One.

Bekijk ook

Apple One: de alles-in-1 bundel voor Apple's betaaldiensten

Apple One is een allesomvattende bundel waarin meerdere betaalde diensten van Apple met elkaar gecombineerd zijn. Zo bespaar je geld op diensten die je toch al gebruikte.

Hoe kan ik Apple Music afsluiten?

Wil je nu meteen onbeperkt luisteren, dan kan je je via deze link abonneren op Apple’s muziekdienst. Je kiest dan een geschikt abonnement of start de gratis proefperiode als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Toch liever Apple Music opzeggen, dan lees je de benodigde stappen in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Apple Music opzeggen: zo kun je je abonnement stoppen

Wil je Apple Music opzeggen omdat het te duur is geworden, of omdat je na de gratis proefperiode klaar bent met luisteren? Volg dan deze stappen om het automatisch verlengen van je abonnement uit te schakelen. Dat kan op meerdere manieren.

Welke apparaten werken met Apple Music?

Om naar Apple Music te luisteren, heb je wel een geschikt apparaat nodig. Op onderstaande toestellen kun je naar Apple’s muziekdienst luisteren:

Behalve via deze apparaten, kun je muziek in Apple Music ook streamen via AirPlay. Je kunt op deze manier je muziek over allerlei draadloze speakers of een oudere afspelen. Je hebt dan alleen wel een iPhone, iPad of Mac met een geldig account nodig om de muziek te selecteren.

Bekijk ook

AirPlay en AirPlay 2: alles over draadloos afspelen op iPhone, iPad en Mac

AirPlay betekent draadloos muziek, foto's en video's afspelen vanaf een iOS-apparaat of Mac naar een Apple TV, speaker of televisie. En met AirPlay 2 is er nog meer mogelijk, zoals muziek op meerdere speakers afspelen. In deze uitleg lees je alles over AirPlay en AirPlay 2.

Apple Music muziekaanbod: welke muziek staat er op Apple’s muziekdienst?

Apple Music bevat meer dan 70 miljoen nummers. Dat is qua aantal net zo veel als bij Spotify, dat ook beweert meer dan 70 miljoen muzieknummers te hebben. In sommige gevallen kan het zo zijn dat bepaalde artiesten (nog) niet in Apple’s muziekdienst aanwezig zijn. In dat geval zul je de nummers zelf moeten aanschaffen via de iTunes Store. Over het algemeen gezien is er nagenoeg alle muziek te vinden: van pop tot hardrock en van hip-hop tot dance en klassiek. Alle bekende en onbekende artiesten zijn in Apple Music aanwezig, zowel van nationale als internationale bodem.

Apple Music-app met Luister nu en Ontdek.

Naast muziek vind je bij Apple’s streamingdienst ook een groot aanbod van videoclips. Je kan de muziekvideo’s bekijken, in afspeellijsten verwerken en in je bibliotheek plaatsen. Apple heeft ook speciale afspeellijsten met muziekvideo’s van specifieke artiesten of van bepaalde genres.

Series en documentaires in Apple Music

In de eerste paar jaar bracht Apple sporadisch ook series en documentaires uit op Apple Music. De bekendste voorbeelden zijn Carpool Karaoke: The Series, een spin-off van de populaire YouTube-hit, en Planet of the Apps. In Planet of the Apps gingen beginnende ontwikkelaars hun app-ideeën pitchen bij vier geldschieters, waaronder Will.I.Am en Jessica Elba. Documentaires en concertregistraties van P!nk en Taylor Swift waren ook op de streamingdienst te vinden.

Maar inmiddels heeft Apple een eigen videostreamingdienst genaamd Apple TV+. Dergelijke content vind je nu dan ook voornamelijk daar. Voor Apple TV+ moet je apart betalen, al kan je het ook combineren met Apple One.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple TV+ is Apple's eigen streaming videodienst. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series kun je kijken? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Welke functies heeft Apple Music?

Is het nodig om een abonnement op Apple Music af te sluiten of krijg je al genoeg gratis? Dat is af te lezen in onderstaand overzicht. Met alleen een Apple ID krijg je gratis toegang tot bepaalde radiostations, maar wil je bijvoorbeeld onbeperkt luisteren, offline luisteren of aanbevelingen krijgen, dan zul je een abonnement moeten nemen.

Gratis (ingelogd met Apple ID) Apple Music abonnee
Bladeren door catalogus en afspeellijsten ✅ (inclusief 30 seconden preview)
 Music 1
 Music Hits
 Music Country
Nederlandse en buitenlandse radiostations
Onbeperkt luisteren naar complete bibliotheek, afspeellijsten en meer
Muziek offline opslaan
Eigen muziekbibliotheek opbouwen
Nummers liken
Persoonlijke afspeellijsten en aanbevelingen
Overige radiostations luisteren
Eigen afspeellijsten maken
Meezingen met scrollende songteksten
Muziekvideo’s bekijken
Lossless audio
Ruimtelijke audio (Dolby Atmos)

Uit welke onderdelen bestaat Apple Music?

Apple Music bestaat in feite uit twee onderdelen:

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om muziek te uploaden naar iCloud, net zoals eerder al met iTunes Match mogelijk was. De limiet hiervoor ligt op 100.000 nummers. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen, te beginnen met de Muziek-app.

Apple Music app met huidige muziek.

Hoe werkt de Muziek-app voor Apple Music?

De Muziek-app is het kloppend hart van Apple Music. In de Muziek-app luister je naar het complete aanbod van de muziekdienst, terwijl je vanuit daar ook naar video’s kunt kijken. Je maakt in de app je eigen bibliotheek aan, zoekt naar nummers of afspeellijsten, checkt waar je vrienden naar luisteren of zet een radiostation op. De Muziek-app bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Bibliotheek: Op deze plek vind je al je muziek die je aan je bibliotheek toegevoegd hebt. Dit kan dus ook muziek zijn uit je oude iTunes-bibliotheek. Nummers die je via Apple’s muziekdienst luistert en wil bewaren, voeg je toe aan je bibliotheek. Dankzij iCloud-muziekbibliotheek worden alle nummers over je apparaten gesynchroniseerd. Ook nummers die je offline opslaat vind je hier terug.
  • Luister nu (voorheen Voor jou): In dit onderdeel vind je je persoonlijke mixen (waaronder Favorieten mix, Chill mix en Nieuwe muziek mix) die afgestemd zijn op basis van jouw persoonlijke smaak. Door nummers te liken en aan je bibliotheek toe te voegen, verschijnen hier albums, nummers en afspeellijsten op basis van jouw smaak. Alle suggesties op deze pagina zijn gebaseerd op jouw muzieksmaak en luistergeschiedenis.
  • Ontdek: Ontdek nieuwe muziek, artiesten en afspeellijsten op deze pagina. Apple zet hier artiesten in het zonnetje, bijvoorbeeld als ze een nieuw album uitgebracht hebben. Je kunt hier ook bladeren naar de hitlijsten of zoeken op genre. Ook de Dagelijkse top 100 (zowel wereldwijd als alleen voor Nederland, België en andere landen) vind je hier.
  • Radio: Luister naar radiostations gebaseerd op genre of zet  Music 1 aan, Apple’s eigen online radiostation. Bij radiostations kun je niet zelf nummers kiezen en ook niet terug gaan naar een vorig nummer.
  • Zoeken: Met de zoekfunctie zoek je naar nummers door de complete muziekcatalogus, maar ook door je eigen persoonlijke bibliotheek. Je bekijkt hier ook trending zoekopdrachten, oftewel populaire zoektermen.

Apple Music en Muziek-app: bibliotheek en mixen.

Meer over de functies in de Muziek-app lees je in onze uitgebreide gids.

Bekijk ook

Dit moet je weten over Apple's Muziek-app op iPhone en iPad

De Muziek-app in iOS is een veelzijdige muziekspeler. Je gebruikt de Muziek-app voor Apple Music, maar ook voor je eigen gesynchroniseerde muziek. In deze gids lees je alles over de Muziek-app in iOS.

Apple Music 1
Apple Music 1 (voorheen Beats 1) is een radiozender die 24 uur per dag live uitzendt. Dit gebeurt vanuit drie steden: Londen, New York en Los Angeles. De dj’s die Apple heeft ingeschakeld draaien de hele dag muzieknummers, net zoals bij een normaal radiostation. Apple heeft hiervoor de bekende BBC-radioman Zane Lowe aangetrokken, die in het verleden artiesten zoals Adele en The Arctic Monkeys heeft ontdekt. Ook niet-leden kunnen luisteren naar Apple Music 1. Lees meer over dit radiostation in onze Apple Music Muziek app met radio.

Wat is Apple Music Connect?

Apple Music Connect is een voormalig onderdeel van de muziekdienst. Sinds mei 2019 is Connect niet meer beschikbaar. Met Connect kon je als fan in contact komen met bands en artiesten. Je kon bijvoorbeeld artiesten berichten, foto’s, video’s en audio delen met fans door je te abonneren op de updates van een artiest. Het leek een beetje op iTunes Ping, het sociale netwerk dat Apple ooit optuigde, maar dat ook geen succes werd.

Connect was in het begin een belangrijk onderdeel, maar verdween in de loop van de tijd steeds verder naar de achtergrond. Er was weinig interactie tussen artiesten en gebruikers, gezien het beperkte aantal likes en reacties op Connect-posts. Daarom is Apple gestopt met Connect.

Hoe werkt Apple Music met Siri?

Apple Music werkt nauw samen met Siri. Je kunt aan Siri vragen om een bepaald nummer af te spelen. De app zoekt meteen het nummer op en begint te spelen. Je kunt daarbij ook ingewikkelde vragen stellen, zoals ‘speel het nummer van de film Frozen’ en ‘wat was het populairste nummer van 2010’. Dit werkt zowel op de iPhone en iPad als via CarPlay, op de Apple TV en op je Mac.

Siri speelt ook een belangrijke rol op de HomePod in combinatie met Apple Music. Je kunt aan de HomePod vragen om bepaalde muziek of afspeellijsten af te spelen, simpelweg door met Siri te communiceren. In onze aparte tip lees je alles over Siri en muziek op de HomePod.

Bekijk ook

Zo kun je muziek bedienen met Siri op de HomePod (mini)

Hoe kun je met Siri muziek bedienen op de HomePod? Hoe beluister je een bepaald nummer of genre? En Wat moet kun je nog meer aan Siri vragen bij muziek afspelen op de HomePod? In deze tip lees je alle optie met genres, stemmingen en andere commando's.

Wat zijn de verschillen tussen Apple Music en Spotify?

Qua opzet verschillen Apple Music en Spotify niet veel van elkaar. Beide diensten bieden een bibliotheek van meer dan 70 miljoen nummers en ook de abonnementsprijs is gelijk, hoewel er van Spotify ook een gratis variant is. Bij Apple Music ligt ook wat meer focus op video, met een groot aanbod van muziekclips. Bij Spotify luister je weer naar een groot aantal podcasts. Het grote voordeel van Apple’s muziekdienst ten opzichte van Spotify, is dat het allemaal nauw samenwerkt met Apple-producten. In onze vergelijking van streaming muziekdiensten lees je meer over de verschillen tussen Apple’s muziekdienst, Spotify en andere diensten.

Tips voor Apple Music

Met onderstaande tips haal je meer uit de muziekdienst van Apple:

Bekijk ook

De beste Apple Music tips voor muziekliefhebbers

De mogelijkheden van Apple Music zijn groot en met deze tips haal je nog meer uit Apple's muziekdienst. Van het maken van afspeellijsten tot aan het beheren van je account: de beste Apple Music tips waar muziek in zit.

Lees ook onze enorm uitgebreide Apple Music FAQ met onder andere uitleg over de verschillen tussen Apple’s muziekdienst en iTunes Match.

Bekijk ook

Apple Music FAQ: alle veelgestelde vragen over Apple's muziekdienst

Wat is Apple Music, wat het het verschil met iTunes Match en waarom zou je een betaald abonnement nemen? Lees het in onze Apple Music FAQ!

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music