Apple Music-logo

Apple Music: alles over Apple’s eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De bibliotheek van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je ongelimiteerd naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de eigenschappen van Apple Music in dit overzicht.

Je kan natuurlijk nog losse nummers kopen in iTunes, maar tegenwoordig is een muziek streamingdienst veel gebruikelijker. Met Apple Music luister je naar muzieknummers voor een vast bedrag per maand. Hoe sluit je een Apple Music-abonnement af en wat is het verschil met bijvoorbeeld Spotify? Dat en meer lees je in dit artikel.

Lees voor veelgestelde vragen ook onze Apple Music FAQ en Apple Music 1 uitleg. Daarnaast hebben we diverse tips over Apple Music geschreven, waar we vanuit deze uitleg naar verwijzen.

Wat is Apple Music?

Apple Music is Apple’s eigen streaming muziekdienst dat sinds 2015 beschikbaar is. In plaats van dat je losse albums of nummers koopt, betaal je een vast bedrag per maand zodat je onbeperkt naar muzieknummers kunt luisteren. Tegenwoordig heeft dit voor de meeste mensen de voorkeur, maar er zijn ook nog altijd liefhebbers van gekochte muziek omdat het dan altijd van jou blijft. Als je niet meer voor Apple’s muziekdienst betaalt, kan je ook niet meer luisteren. De muziek wordt dus nooit van jou, want je koopt dus als het ware een licentie om onbeperkt naar het volledige aanbod te kunnen luisteren.

Apple Music is daardoor een concurrent van Spotify, Deezer en andere soortgelijke diensten. In Nederland is Spotify verreweg de populairste muziekdienst, al heeft Apple’s muziekdienst ook een grote schare fans. In Nederland is Apple’s muziekdienst dan ook de op één na populairste streamingdienst, al is de afstand tot Spotify erg groot. Er zijn geen actuele cijfers over hoeveel gebruikers Apple’s muziekdienst momenteel heeft. In 2019 stond de teller op wereldwijd 60 miljoen luisteraars.

Apple Music prijs: wat kost Apple Music?

Apple Music is een streaming muziekdienst, waarmee je voor €9,99 per maand onbeperkt kun luisteren naar meer dan 45 miljoen muzieknummers. Gezinnen betalen €14,99 per maand voor maximaal zes personen. Je krijgt eerst eenmalig een proefperiode van drie maanden en pas daarna moet je betalen. Studenten kunnen in aanmerking komen voor een abonnement van €4,99 per maand.

Apple apparaten met Apple Music.

De proefperiode in Nederland en België houdt in dat je drie maanden onbeperkt en gratis gebruik kan maken van alle functies van de muziekdienst van Apple. De enige voorwaarde is dat jouw Apple ID nog nooit eerder gebruikt is voor een proefabonnement. Om een proefabonnement te kunnen starten, heb je wel een geldige betaalmethode voor je Apple ID nodig (zoals een creditcard of PayPal) of moet er voldoende geld op je iTunes-saldo staan om de eventuele eerste betaalde maand te kunnen betalen. Mocht je alleen het proefabonnement willen, vergeet dan niet om de automatische verlening uit te schakelen. Dat doe je op de pagina waar je App Store-abonnementen kan opzeggen en beheren.

In totaal zijn er (na de proefperiode) drie abonnementen beschikbaar:

  • Individueel: €9,99 per maand
  • Student: €4,99 per maand
  • Gezin: €14,99 per maand (maximaal zes personen)

Voorheen waren er ook Gift Cards voor de muziekdienst voor drie maanden of een heel jaar. Deze kostten respectievelijk €29,97 en €99, waardoor je met de laatste optie dus €20 bespaart op een jaarabonnement. Sinds oktober 2018 kun je deze kaarten niet meer online kopen.

Je kan ook een App Store en iTunes-kaart gebruiken en die inwisselen voor een Apple Music-abonnement. Deze zijn gewoon online te verkrijgen. Check ook ons artikel met de beste iTunes-aanbiedingen voor korting of bonustegoed op iTunes-kaarten.

Een van de grote pluspunten van Apple Music is dat je een gezinsabonnement kunt afsluiten voor €14,99 per maand. Daarmee hebben 6 gezinsleden (of vrienden) onbeperkt toegang tot het muziekaanbod. Ze kunnen ook hun eigen afspeellijsten maken. Om dit te gebruiken is overigens wel Gezinsdeling verplicht (iCloud Family Sharing), waardoor het wat lastiger wordt om het abonnement met vijf willekeurige vrienden te gaan delen.

Apple Music via Apple One

Er is nog een andere manier om te betalen voor Apple Music. Via Apple One kun je een bundel aanschaffen waar meerdere diensten van Apple in gecombineerd zijn, zoals extra iCloud-opslag, Apple TV+ en Apple Arcade. Op deze manier kun je extra geld besparen. Apple One is beschikbaar vanaf €14,95 voor meerdere diensten. Lees er meer over in onze uitleg over Apple One.

Hoe kan ik Apple Music afsluiten?

Wil je nu meteen onbeperkt luisteren, dan kan je je via deze link abonneren op Apple’s muziekdienst. Je kiest dan een geschikt abonnement of start de gratis proefperiode als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Toch liever Apple Music opzeggen, dan lees je de benodigde stappen in ons aparte artikel.

Welke apparaten werken met Apple Music?

Om naar Apple Music te luisteren, heb je wel een geschikt apparaat nodig. Op onderstaande toestellen kun je naar Apple’s muziekdienst luisteren:

Behalve via deze apparaten, kun je muziek in Apple Music ook streamen via AirPlay. Je kunt op deze manier je muziek over allerlei draadloze speakers of een oudere afspelen. Je hebt dan alleen wel een iPhone, iPad of Mac met een geldig account nodig om de muziek te selecteren.

Apple Music muziekaanbod: welke muziek staat er op Apple’s muziekdienst?

Apple Music bevat meer dan 70 miljoen nummers. Dat is qua aantal net zo veel als bij Spotify, dat ook beweert meer dan 70 miljoen muzieknummers te hebben. In sommige gevallen kan het zo zijn dat bepaalde artiesten (nog) niet in Apple’s muziekdienst aanwezig zijn. In dat geval zul je de nummers zelf moeten aanschaffen via de iTunes Store. Over het algemeen gezien is er nagenoeg alle muziek te vinden: van pop tot hardrock en van hip-hop tot dance en klassiek. Alle bekende en onbekende artiesten zijn in Apple Music aanwezig, zowel van nationale als internationale bodem.

Apple Music-app met Luister nu en Ontdek.

Naast muziek vind je bij Apple’s streamingdienst ook een groot aanbod van videoclips. Je kan de muziekvideo’s bekijken, in afspeellijsten verwerken en in je bibliotheek plaatsen. Apple heeft ook speciale afspeellijsten met muziekvideo’s van specifieke artiesten of van bepaalde genres.

Series en documentaires in Apple Music

In de eerste paar jaar bracht Apple sporadisch ook series en documentaires uit op Apple Music. De bekendste voorbeelden zijn Carpool Karaoke: The Series, een spin-off van de populaire YouTube-hit, en Planet of the Apps. In Planet of the Apps gingen beginnende ontwikkelaars hun app-ideeën pitchen bij vier geldschieters, waaronder Will.I.Am en Jessica Elba. Documentaires en concertregistraties van P!nk en Taylor Swift waren ook op de streamingdienst te vinden.

Maar inmiddels heeft Apple een eigen videostreamingdienst genaamd Apple TV+. Dergelijke content vind je nu dan ook voornamelijk daar. Voor Apple TV+ moet je apart betalen, al kan je het ook combineren met Apple One.

Welke functies heeft Apple Music?

Is het nodig om een abonnement op Apple Music af te sluiten of krijg je al genoeg gratis? Dat is af te lezen in onderstaand overzicht. Met alleen een Apple ID krijg je gratis toegang tot bepaalde radiostations, maar wil je bijvoorbeeld onbeperkt luisteren, offline luisteren of aanbevelingen krijgen, dan zul je een abonnement moeten nemen.

Gratis (ingelogd met Apple ID) Apple Music abonnee
Bladeren door catalogus en afspeellijsten ✅ (inclusief 30 seconden preview)
 Music 1
 Music Hits
 Music Country
Nederlandse en buitenlandse radiostations
Onbeperkt luisteren naar complete bibliotheek, afspeellijsten en meer
Muziek offline opslaan
Eigen muziekbibliotheek opbouwen
Nummers liken
Persoonlijke afspeellijsten en aanbevelingen
Overige radiostations luisteren
Eigen afspeellijsten maken
Meezingen met scrollende songteksten
Muziekvideo’s bekijken

Uit welke onderdelen bestaat Apple Music?

Apple Music bestaat in feite uit twee onderdelen:

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om muziek te uploaden naar iCloud, net zoals eerder al met iTunes Match mogelijk was. De limiet hiervoor ligt op 100.000 nummers. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen, te beginnen met de Muziek-app.

Apple Music app met huidige muziek.

Hoe werkt de Muziek-app voor Apple Music?

De Muziek-app is het kloppend hart van Apple Music. In de Muziek-app luister je naar het complete aanbod van de muziekdienst, terwijl je vanuit daar ook naar video’s kunt kijken. Je maakt in de app je eigen bibliotheek aan, zoekt naar nummers of afspeellijsten, checkt waar je vrienden naar luisteren of zet een radiostation op. De Muziek-app bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Bibliotheek: Op deze plek vind je al je muziek die je aan je bibliotheek toegevoegd hebt. Dit kan dus ook muziek zijn uit je oude iTunes-bibliotheek. Nummers die je via Apple’s muziekdienst luistert en wil bewaren, voeg je toe aan je bibliotheek. Dankzij iCloud-muziekbibliotheek worden alle nummers over je apparaten gesynchroniseerd. Ook nummers die je offline opslaat vind je hier terug.
  • Luister nu (voorheen Voor jou): In dit onderdeel vind je je persoonlijke mixen (waaronder Favorieten mix, Chill mix en Nieuwe muziek mix) die afgestemd zijn op basis van jouw persoonlijke smaak. Door nummers te liken en aan je bibliotheek toe te voegen, verschijnen hier albums, nummers en afspeellijsten op basis van jouw smaak. Alle suggesties op deze pagina zijn gebaseerd op jouw muzieksmaak en luistergeschiedenis.
  • Ontdek: Ontdek nieuwe muziek, artiesten en afspeellijsten op deze pagina. Apple zet hier artiesten in het zonnetje, bijvoorbeeld als ze een nieuw album uitgebracht hebben. Je kunt hier ook bladeren naar de hitlijsten of zoeken op genre. Ook de Dagelijkse top 100 (zowel wereldwijd als alleen voor Nederland, België en andere landen) vind je hier.
  • Radio: Luister naar radiostations gebaseerd op genre of zet  Music 1 aan, Apple’s eigen online radiostation. Bij radiostations kun je niet zelf nummers kiezen en ook niet terug gaan naar een vorig nummer.
  • Zoeken: Met de zoekfunctie zoek je naar nummers door de complete muziekcatalogus, maar ook door je eigen persoonlijke bibliotheek. Je bekijkt hier ook trending zoekopdrachten, oftewel populaire zoektermen.

Apple Music en Muziek-app: bibliotheek en mixen.

Meer over de functies in de Muziek-app lees je in onze uitgebreide gids.

Apple Music 1
Apple Music 1 (voorheen Beats 1) is een radiozender die 24 uur per dag live uitzendt. Dit gebeurt vanuit drie steden: Londen, New York en Los Angeles. De dj’s die Apple heeft ingeschakeld draaien de hele dag muzieknummers, net zoals bij een normaal radiostation. Apple heeft hiervoor de bekende BBC-radioman Zane Lowe aangetrokken, die in het verleden artiesten zoals Adele en The Arctic Monkeys heeft ontdekt. Ook niet-leden kunnen luisteren naar Apple Music 1. Lees meer over dit radiostation in onze Apple Music Muziek app met radio.

Wat is Apple Music Connect?

Apple Music Connect is een voormalig onderdeel van de muziekdienst. Sinds mei 2019 is Connect niet meer beschikbaar. Met Connect kon je als fan in contact komen met bands en artiesten. Je kon bijvoorbeeld artiesten berichten, foto’s, video’s en audio delen met fans door je te abonneren op de updates van een artiest. Het leek een beetje op iTunes Ping, het sociale netwerk dat Apple ooit optuigde, maar dat ook geen succes werd.

Connect was in het begin een belangrijk onderdeel, maar verdween in de loop van de tijd steeds verder naar de achtergrond. Er was weinig interactie tussen artiesten en gebruikers, gezien het beperkte aantal likes en reacties op Connect-posts. Daarom is Apple gestopt met Connect.

Hoe werkt Apple Music met Siri?

Apple Music werkt nauw samen met Siri. Je kunt aan Siri vragen om een bepaald nummer af te spelen. De app zoekt meteen het nummer op en begint te spelen. Je kunt daarbij ook ingewikkelde vragen stellen, zoals ‘speel het nummer van de film Frozen’ en ‘wat was het populairste nummer van 2010’. Dit werkt zowel op de iPhone en iPad als via CarPlay, op de Apple TV en op je Mac.

Siri speelt ook een belangrijke rol op de HomePod in combinatie met Apple Music. Je kunt aan de HomePod vragen om bepaalde muziek of afspeellijsten af te spelen, simpelweg door met Siri te communiceren. In onze aparte tip lees je alles over Siri en muziek op de HomePod.

Wat zijn de verschillen tussen Apple Music en Spotify?

Qua opzet verschillen Apple Music en Spotify niet veel van elkaar. Beide diensten bieden een bibliotheek van meer dan 70 miljoen nummers en ook de abonnementsprijs is gelijk, hoewel er van Spotify ook een gratis variant is. Bij Apple Music ligt ook wat meer focus op video, met een groot aanbod van muziekclips. Bij Spotify luister je weer naar een groot aantal podcasts. Het grote voordeel van Apple’s muziekdienst ten opzichte van Spotify, is dat het allemaal nauw samenwerkt met Apple-producten. In onze vergelijking van streaming muziekdiensten lees je meer over de verschillen tussen Apple’s muziekdienst, Spotify en andere diensten.

Tips voor Apple Music

Met onderstaande tips haal je meer uit de muziekdienst van Apple:

Lees ook onze enorm uitgebreide Apple Music FAQ met onder andere uitleg over de verschillen tussen Apple’s muziekdienst en iTunes Match.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!