Apple Music-logo

Apple Music: alles over Apple’s eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De bibliotheek van Apple Music bestaat uit meer dan 40 miljoen nummers waar je ongelimiteerd naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de eigenschappen van Apple Music in dit overzicht.

Gift Card voor Apple Music.

Met Apple Music luister je naar muzieknummers voor een vast bedrag per maand. In dit uitlegartikel lees je alles over Apple Music: wat is het, hoe kun je een abonnement afsluiten en wat is het verschil met bijvoorbeeld Spotify?

Lees voor veelgestelde vragen ook onze Apple Music FAQ en Beats 1 uitleg. Daarnaast hebben we diverse tips over Apple Music geschreven, waar we vanuit dit dossier naar verwijzen.

Apple Music: prijzen

Apple is een streaming muziekdienst, waarmee je voor €9,99 per maand onbeperkt kun luisteren naar meer dan 40 miljoen muzieknummers. Gezinnen betalen €14,99 per maand voor maximaal zes personen. Je krijgt eerst eenmalig een proefperiode van drie maanden en pas daarna moet je betalen. Studenten kunnen in aanmerking komen voor een abonnement van €4,99 per maand.

In totaal zijn er (na de proefperiode) drie abonnementen beschikbaar:

 • Proefperiode: €0,99 voor drie maanden (eenmalig per Apple ID)
 • Individueel: €9,99 per maand
 • Student: €4,99 per maand
 • Gezin: €14,99 per maand (maximaal zes personen)

Apple Music studentenkorting

In meerdere winkels kun je ook een Apple Music Gift Card kopen. Deze zijn te koop bij veel winkels die ook de normale iTunes-kaarten verkopen. Er zijn twee soorten: een Apple Music Gift Card van €29,97 voor drie maanden en een Apple Music Gift Card van €99 voor een jaar. Bij de laatste optie bespaar je dus €20 op een jaarabonnement.

Een van de grote pluspunten van Apple Music is dat je een gezinsabonnement kunt afsluiten voor €14,99 per maand. Daarmee hebben 6 gezinsleden (of vrienden) onbeperkt toegang tot het muziekaanbod. Ze kunnen ook hun eigen afspeellijsten maken. Om dit te gebruiken is overigens wel Gezinsdeling verplicht (iCloud Family Sharing), waardoor het wat lastiger wordt om het abonnement met vijf willekeurige vrienden te gaan delen.

Geschikte apparaten voor Apple Music

Om naar Apple Music te luisteren, heb je wel een geschikt apparaat nodig. Op onderstaande toestellen kun je naar Apple Music luisteren:

Behalve via bovenstaande apparaten, kun je muziek in Apple Music ook streamen via AirPlay. Je kunt op deze manier je muziek over allerlei draadloze speakers of een oudere afspelen. Je hebt dan alleen wel een iPhone, iPad of Mac met een geldig account nodig om de muziek te selecteren.

Apple Music: muziekaanbod

Apple Music bevat meer dan 40 miljoen nummers. Dat is qua aantal vergelijkbaar met Spotify, dat ook beweert meer dan 40 miljoen muzieknummers te hebben. In sommige gevallen kan het zo zijn dat bepaalde artiesten (nog) niet in Apple Music aanwezig zijn. In dat geval zul je de nummers zelf moeten aanschaffen via de iTunes Store. Over het algemeen gezien is nagenoeg alle muziek in Apple Music te vinden: van pop tot hardrock en van hip-hop tot dance. Alle bekende en onbekende artiesten zijn in Apple Music aanwezig, zowel van nationale als internationale bodem.

Daarnaast biedt Apple ook allerlei videocontent aan via Apple Music. Bekende voorbeelden zijn Carpool Karaoke: The Series, een spin-off van de populaire YouTube-hit. In meerdere afleveringen gaan verschillende artiesten met elkaar de weg op en bespreken ze hun favoriete nummers. Ook de serie Planet of the Apps vind je op Apple’s muziekdienst. In Planet of the Apps gaan kunnen beginnende ontwikkelaars hun app-ideeen pitchen bij vier geldschieters, waaronder Will.I.Am en Jessica Elba.

Ontdekken in Apple Music.

Tot slot vind je er ook allerlei documentaires en concertregistraties, zoals die van P!nk en Taylor Swift. De docu’s op Apple’s muziekdienst bestaan onder andere uit een twee uur durende film over muziekproducer Clive Davis. Je vindt alle videocontent in onder andere de Muziek-app bij het kopje Ontdekken > Tv en film.

Alle Apple Music-functies in een overzicht

Is het nodig om een abonnement op Apple Music af te sluiten, of krijg je al genoeg gratis? Dat is af te lezen in onderstaand overzicht. Met alleen een Apple ID krijg je al gratis toegang tot Beats 1 en Connect, maar wil je bijvoorbeeld onbeperkt luisteren, offline luisteren of aanbevelingen krijgen, dan zul je een abonnement moeten nemen.

Hieronder zie je welke functies je krijgt, als je een abonnement op Apple Music neemt.

Apple Music tabel met functies met en zonder abonnement.

Apple Music: twee onderdelen

Apple Music bestaat in feite uit twee onderdelen:

 • Muziek-app: toegang tot de streaming muziekdienst.
 • Beats 1: een 24-uurs radiostation.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om muziek te uploaden naar iCloud, net zoals eerder al met iTunes Match mogelijk was. De limiet hiervoor ligt op 100.000 nummers. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen, te beginnen met de Muziek-app.

Apple Music muziek luisteren.

Muziek-app voor Apple Music

De Muziek-app is het kloppend hart van Apple Music. In de Muziek-app luister je naar het complete aanbod van de muziekdienst, terwijl je vanuit daar ook naar video’s kunt kijken. Je maakt in de app je eigen bibliotheek aan, zoekt naar nummers of afspeellijsten, checkt waar je vrienden naar luisteren of zet een radiostation op. De Muziek-app bestaat uit een aantal onderdelen:

 • Bibliotheek: Op deze plek vind je al je muziek die je aan je bibliotheek toegevoegd hebt. Dit kan dus ook muziek zijn uit je oude iTunes-bibliotheek. Nummers die je via Apple Music luistert en wil bewaren, voeg je toe aan je bibliotheek. Dankzij iCloud-muziekbibliotheek worden alle nummers over je apparaten gesynchroniseerd. Ook nummers die je offline opslaat vind je hier terug.
 • Voor jou: In dit onderdeel vind je je drie persoonlijke mixen (Favorieten mix, Chill mix en Nieuwe muziek mix) die afgestemd zijn op basis van jouw persoonlijke smaak. Door nummers te liken en aan je bibliotheek toe te voegen, verschijnen hier albums, nummers en afspeellijsten op basis van jouw smaak. Ook de Connect-posts van artiesten en curatoren die je volgt vind je hier terug.
 • Ontdekken: Ontdek nieuwe muziek, artiesten en afspeellijsten op deze pagina. Apple zet hier artiesten in het zonnetje, bijvoorbeeld als ze een nieuw album uitgebracht hebben. Je kunt hier ook bladeren naar de hitlijsten of zoeken op genre.
 • Radio: Luister naar radiostations gebaseerd op genre of zet Beats 1 aan, Apple’s eigen online radiostation. Bij radiostations kun je niet zelf nummers kiezen en ook niet terug gaan naar een vorig nummer.
 • Zoeken: Met de zoekfunctie zoek je naar nummers door de Apple Music-bibliotheek, maar ook door je eigen persoonlijke bibliotheek. Je bekijkt hier ook trending zoekopdrachten, oftewel populaire zoektermen.

Bibliotheek en Voor jou in Apple Music.

Meer over de functies in de Muziek-app lees je in onze uitgebreide gids.

Beats 1

Beats 1 is een radiozender die 24 uur per dag live uitzendt. Dit gebeurt vanuit drie steden: Londen, New York en Los Angeles. De dj’s die Apple heeft ingeschakeld draaien de hele dag muzieknummers, net zoals bij een normaal radiostation. Apple heeft hiervoor de bekende BBC-radioman Zane Lowe aangetrokken, die in het verleden artiesten zoals Adele en The Arctic Monkeys heeft ontdekt. Ook niet-Apple Music-leden kunnen luisteren naar Beats 1. Lees meer over Beats 1 in onze Beats 1 uitleg met meestgestelde vragen.

Radio en Beats 1 in Apple Music.

Connect

Met Apple Music kun je als fan ook in contact komen met bands en artiesten. Via Connect kunnen artiesten berichten, foto’s, video’s en audio delen met fans. Als fan kun je je abonneren op een bepaalde pagina. Alles wat een artiest via Connect deelt komt terecht in jouw overzicht. Het lijkt een beetje op iTunes Ping, het sociale netwerk dat Apple ooit optuigde, maar dat geen succes werd.

Connect was in het begin een belangrijk onderdeel, maar is in de loop der tijd naar de achtergrond verschoven. Je vindt Connect nu niet meer op een eigen pagina, maar alleen nog als je naar artiesten zoekt en in de Voor jou-sectie. Er is echter weinig interactie tussen artiesten en gebruikers, getuige de beperkte aantal likes en reacties op een Connect-post.

Samenwerking met Siri

Apple Music werkt nauw samen met Siri. Je kunt aan Siri vragen om een bepaald nummer af te spelen. De app zoekt meteen het nummer op en begint te spelen. Je kunt daarbij ook ingewikkelde vragen stellen, zoals ‘speel het nummer van de film Frozen’ en ‘wat was het populairste nummer van 2010’. Dit werkt zowel op de iPhone en iPad als via CarPlay, op de Apple TV en op je Mac.

Siri speelt ook een belangrijke rol op de HomePod in combinatie met Apple Music. Je kunt aan de HomePod vragen om bepaalde muziek of afspeellijsten af te spelen, simpelweg door met Siri te communiceren. In onze aparte tip lees je alles over Siri en muziek op de HomePod.

Verschil met Spotify

Qua opzet verschillen Apple Music en Spotify niet veel van elkaar. Beide diensten bieden een bibliotheek van meer dan 40 miljoen nummers en ook de abonnementsprijs is gelijk, hoewel er van Spotify ook een gratis variant is. Bij Apple Music ligt wel meer de focus op video, omdat je daar ook documentaires en andere shows kunt bekijken. Het grote voordeel van Apple Music ten opzichte van Spotify, is dat het allemaal nauw samenwerkt met Apple-producten. Zowel op de Apple TV als Apple Watch kun je Apple Music gebruiken, terwijl dat met Spotify niet kan. In onze vergelijking van streaming muziekdiensten lees je meer over de verschillen tussen Spotify, Apple Music en andere diensten.

Tips voor Apple Music

Met onderstaande tips haal je meer uit je Apple Music-abonnement:

Lees ook onze enorm uitgebreide Apple Music FAQ met onder andere uitleg over de verschillen tussen Apple Music en iTunes Match.

Revisiegeschiedenis:

 • 2016 - 15 juni: Apple Music krijgt in iOS 10 een redesign en nieuwe functies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018