iPhone verzekeren: heb je een iPhone-verzekering nodig?

Moet je je iPhone verzekeren en welke iPhone-verzekeringen zijn er dan zoal? Wij hebben in dit artikel alle afwegingen op een rij gezet: bij schade, diefstal en verlies van je iPhone komt een toestelverzekering van pas, maar je iPhone verzekeren is lang niet altijd nodig.

Is het nodig om je iPhone te verzekeren voor diefstal, vallen of een ander ongelukje? En wat is dan de beste toestelverzekering? Wij helpen je bij de afweging of het verstandig is een iPhone verzekering af te sluiten, want je hebt nogal wat keuze: je kunt je iPhone verzekeren bij je provider, een verzekeraar of bij Apple zelf in de vorm van AppleCare+. Wat is verstandig? Voor een iPad verzekering lees je ons aparte artikel iPad verzekeren.


Hieronder lees je over:

Welke iPhone-verzekeringen zijn er?

Kies je ervoor om een speciale toestelverzekering af te sluiten, dan is er heel veel keuze. Het loont dan ook de moeite om iPhone-verzekeringen goed te vergelijken. De premies zijn vrij laag: tussen de 5 en 10 euro per maand, maar als je over de hele looptijd gaat kijken kan het toch behoorlijk oplopen. Let op dat een toestelverzekering alleen geldt voor het verzekerde apparaat en dat het meestal niet overdraagbaar is als je je toestel doorverkoopt. Als ondernemer kun je de kosten van een iPhone-verzekering aftrekken.

Hieronder noemen we iPhone-verzekeraars met een goede reputatie:

iPhone-verzekering van SmartphonePolis.nl

Bij SmartphonePolis kun je tot een jaar na aankoop een verzekering afsluiten. Je hoeft je dus niet te haasten. Deze toestelverzekering geldt voor bijna alle onverwachte schades. Je geeft aan welke iPhone je wilt verzekeren en of je diefstaldekking wilt. Je krijgt uitgebreide dekking en kunt gemakkelijk online een polis afsluiten.

Meer info: SmartPhonePolis

iPhone-verzekering van NowInsure

NowInsure biedt een smartphoneverzekering aan die ook voor de iPhone geschikt is. Je kunt deze iPhone-verzekering tot 12 maanden na aankoop afsluiten en hebt vervolgens 14 dagen bedenktijd. Ook handig: er is geen jaarcontract, dus besluit je je toestel tussentijds te verkopen dan kan dat. De verzekering is namelijk maandelijks opzegbaar. Behalve een iPhone kun je bij NowInsure ook een tablet, e-reader, laptop, camera, smartwatch en allerlei andere elektronica verzekeren.
Je kiest het merk smartphone en het model, geeft de waarde aan (bijv. €1001 tot €1500 voor een iPhone 12 Pro en kiest voor de gewenste dekking. Daarbij heb je keuze uit schade, met of zonder diefstal. Bij het eigen risico ben je ook flexibel: je kunt kiezen uit €25, €75 of €125.

Meer info: NowInsure

iPhone-verzekering van Centraal Beheer

Centraal Beheer biedt een smartphoneverzekering aan. Deze is onderdeel van de bundel Kostbaarheden buitenshuis. Je krijgt de nieuwwaarde terug bij telefoons die jonger zijn dan 1 jaar en ook je nieuwe aankopen zijn verzekerd. Waardevolle spullen van het hele gezin zijn meeverzekerd, zowel binnen als buiten. De dekking geldt in heel Nederland.
De verzekert je iPhone hiermee tegen schade, verlies of diefstal. Om de Kostbaarheden Buitenshuisverzekering te kunnen afsluiten moet je wel een inboedelverzekering van Centraal Beheer hebben.

Meer info: Centraal Beheer

Moet ik mijn iPhone verzekeren?

Het voordeel van een iPhone-verzekering is dat je niet zelf voor de kosten opdraait bij vallen, schade, diefstal of een ongelukje. Maar het afsluiten van een dergelijke toestelverzekering kost natuurlijk wel geld en misschien is je iPhone al gedekt onder een bestaande verzekering, bijvoorbeeld de inboedelverzekering (dat laatste is overigens steeds minder vaak het geval).

Of je een toestelverzekering afsluit is een persoonlijke keuze. Een verzekering geeft je gemoedsrust en voorkomt dat je plotseling voor een grote uitgave komt te staan. Een handige vuistregel is dat je schade die je niet zelf kunt dragen het beste kunt verzekeren, bijvoorbeeld het afbranden van je huis of een dure medische operatie.

iPhone-schade met glasbreuk

Bij iPhones ligt dat wat genuanceerder: heb je genoeg spaargeld achter de hand om bij verlies of diefstal een nieuwe iPhone te kopen? Of betaal je liever een klein bedrag per maand om van alle ‘gezeur’ af te zijn? Als je je prettiger voelt met een iPhone-verzekering zijn dit alle zaken die meespelen bij de keuze of je een iPhone-verzekering nodig hebt:

 • Heb je AppleCare+ afgesloten? Zo ja, dan is een extra iPhone-verzekering vaak niet nodig.
 • Gebruik je een iPhone-hoesje? Zeker met ‘rugged’ hoesjes is de kans klein dat je iPhone beschadigd raakt.
 • Ben je zuinig met je spullen? Dan heb je waarschijnlijk geen iPhone-verzekering nodig.

Checklist iPhone-verzekeringen

Een checklist waar je op moet letten bij je iPhone verzekeren:

 • Wat is de premie per maand?
 • Zijn er bijkomende kosten, zoals assurantiebelasting en afsluitkosten?
 • Geldt er een hogere premie voor dure toestellen zoals de iPhone?
 • Wat is de opzegtermijn?
 • Zijn persoonlijke ongelukjes zoals laten vallen gedekt?
 • Is cosmetische schade zoals deukjes en krassen gedekt?
 • Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde uitgekeerd bij verlies of diefstal? Of keert de verzekeraar alleen in natura uit (in dat geval kun je een ouder toestel krijgen dat je niet wilt, bijvoorbeeld van een ander merk)?
 • Moet je schadeformulieren, politierapporten en dergelijke opsturen in geval van schade?
 • Krijg je bij schade een nieuw toestel, of krijg je een bedrag uitgekeerd waarmee je zelf een nieuw toestel moet kopen?
 • Regelt de verzekeraar de iPhone reparatie, of krijg je een vergoeding waarmee je zelf de reparatie kunt laten uitvoeren?
 • Wat is de verwerkingstijd bij het afhandelen van schade? Actua hanteert bijvoorbeeld een wachttijd van 30 dagen in verband met het mogelijk terugvinden van het toestel, maar dan zit je wel een maand zonder toestel.
 • Wat is het eigen risico bij schade?
 • Moet je de verzekering meteen bij aankoop van de iPhone afsluiten of kan het ook achteraf, na bepaalde tijd?
 • Is het mogelijk om een leentoestel te krijgen?
 • Wat is er geregeld bij het vervangende toestel of leentoestel? Krijg je een vervangende iPhone in dezelfde prijsklasse, of kun je ook worden opgescheept met een goedkoop Android-toestel?
 • Informeer in de winkel of er nog meer verzekeringen zijn. Soms prijst de verkoper alleen de meeste lucratieve variant aan, terwijl er ook goedkopere varianten zijn die beter bij jouw situatie passen.

Toestelverzekering

Je kunt je iPhone vaak ook verzekeren via je mobiele provider. Vaak betaal je een vast bedrag bovenop je normale maandelijkse kosten. Reken op tussen de 10 en 15 euro per maand. Dat een iPhone-verzekering duurder is dan een iPad-verzekering komt omdat een smartphone kwetsbaarder is, intensiever gebruikt wordt en vaker buiten de deur wordt meegenomen.

Veel providers hebben de iPhone-verzekering uitbesteed aan een externe partner, zoals de verzekeraars ProAssist, ACE en Actua. Let goed op de voorwaarden of alleen technische defecten zijn gedekt, of dat ook verlies en diefstal onder de dekking valt. Als de reparatie langere tijd gaat duren kun je een vervangend toestel krijgen, maar dat is niet altijd een iPhone. Het vervangende toestel is vaak een goedkoper of ouder model dan je gewend was.

De verzekeraar is niet verplicht om bij verlies van je toestel een gloednieuw exemplaar terug te geven. Een refurbished iPhone mag ook, zo heeft de rechter in 2017 geoordeeld.

Het is vaak onverstandig om je al in de winkel een toestelverzekering te laten aanpraten. Je kunt beter wat meer tijd nemen om onderzoek te doen en te vergelijken, zodat je thuis even rustig de voorwaarden kunt nalezen.

Wat de premie van een toestelverzekering betreft geldt simpelweg: hoe soepeler de voorwaarden, hoe hoger de premie. Als de verzekeraar vrij soepele regels hanteert, snelle service verleent en gemakkelijk het volledige aankoopbedrag uitkeert, zal de premie vaak wat hoger zijn. Er zullen dan ook vaker mensen zijn die misbruik maken van de soepele regels. Je betaalt als eerlijke klant mee aan mensen die bij het minste of geringste een claim indienen. Kies daarom de verzekering die het best bij je past.

Heb ik een iPhone-verzekering of AppleCare” nodig?

AppleCare+ voor iPhone is in feite ook een verzekering. Hiermee je heb je tot twee jaar recht op telefonische ondersteuning en iPhone-reparaties. Daarnaast is er dekking voor maximaal twee schadegevallen die door jezelf zijn veroorzaakt, dus als gevolg van een ongelukje. Hiervoor geldt een eigen risico van €49 per voorval.

Je kunt AppleCare+ tot 60 dagen na aankoop van je iPhone afsluiten. Het best schaf je AppleCare+ gelijktijdig met je nieuwe iPhone aan, want de dekking geldt vanaf het moment van aankoop.

Of dit aantrekkelijker of voordeliger is dan een iPhone-verzekering is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder zie je de prijzen:

Toestel AppleCare
iPhone 12 mini €169
iPhone 12 €169
iPhone 12 Pro €229
iPhone 12 Pro Max €229
iPhone 11 €169
iPhone SE €99
iPhone XR €169

Prijzen van AppleCare+ voor overige iPhones vind je hier.

Bekijk ook

AppleCare+: de complete uitleg over Apple's verlengde garantie

Wat is AppleCare+, de verlengde garantie voor iPhones, iPads en andere Apple-producten? In dit uitlegartikel lees je over AppleCare+, of je het nodig hebt en welke Apple-gebruikers er het meest van profiteren.

Hoe zit het met iPhone-verzekering en garantie?

Bij Apple krijg je standaard 1 jaar iPhone-garantie. Op producten die je in de EU hebt gekocht geldt voor consumenten een langere garantie van 2 jaar, waar Apple gelukkig rekening mee houdt.

Goed om te weten: dergelijke garantie alleen geldt voor fabrieksfouten en andere hardwaredefecten. Verlies, diefstal en beschadiging door een ongelukje vallen niet onder de garantie, maar wordt vaak wel vergoed als je een speciale iPhone-verzekering afsluit. Daarom kan het zin hebben om toch een iPhone-verzekering af te sluiten. Dat geeft gemoedsrust.

Bekijk ook

iPhone-garantie: dit moet je weten over garantie op iPhones

Hoe is de iPhone garantie geregeld bij Apple? Geldt de iPhone garantie ook in het buitenland? Is AppleCare iets anders dan gewone garantie? Kortom: je leest hier alles over de garantie op je iPhone.

Wordt iPhone vergoed via de inboedelverzekering?

Soms kan dit inderdaad het geval zijn. Vergoed jouw inboedelverzekering schade aan je iPhone, dan heb je geen aparte verzekering nodig, maar het loont wel de moeite om even goed de voorwaarden te bekijken. Check daarom de polis of elektronica gedekt is. Sommige verzekeraars bieden alleen dekking als de schade binnenshuis ontstaat.

Omdat er veel misbruik werd gemaakt van deze dekking zijn steeds meer verzekeraars dit uit hun voorwaarden gaan schrappen. Bij een groot deel van de claims bleek het te gaan om gestolen of beschadigde iPhones en iPads, waardoor de inboedelverzekering onbetaalbaar dreigde te worden. Verzekeraars brengen dit nu vaak onder in een aparte elektronica- of kostbaarhedenverzekering, waarvoor je apart moet betalen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Kostbaarheden buitenshuis’-verzekering van Centraal Beheer.

Daarnaast vergoed de inboedelverzekering vaak alleen bij bepaalde oorzaken, bijvoorbeeld brand of diefstal. Buitenshuis is je iPhone vaak niet verzekerd en dat geldt ook voor verlies. Wil je dat ongelukjes zijn meeverzekerd, dan kun je vaak een extra buitenshuisdekking afsluiten. Daarmee is de iPhone ook verzekerd als je onderweg bent. Je kunt hiervoor terecht bij bekende verzekeraars zoals Aegon, Delta Lloyd, Reaal, ASR, Avero, Nationale Nederlanden, Centraal Beheer, SNS en Unigarant. De kosten en voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Als de iPhone onder je inboedelverzekering valt, heeft dat een aantal voordelen. De dekking geldt voor alle apparaten die je in bezit hebt, dus al je iPhones, iPads en MacBooks. Bij toestelverzekeringen geldt de dekking altijd voor één, specifiek apparaat.

Het nadeel is dat je niet zo gemakkelijk kunt wisselen van inboedelverzekeraar en dat je daardoor langere tijd vastzit aan bepaalde voorwaarden. Omdat de inboedelverzekering voor particulieren is bedoeld zijn de kosten niet zakelijk aftrekbaar. Ben je ondernemer, dan kun je beter even kijken of je de iPhone kunt verzekeren via de bedrijfsverzekering.

Je kunt je iPhone verzekeren bij:

Kan ik de iPhone verzekeren met een kostbaarhedenverzekering?

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om elektronica, sieraden, antiek en andere kostbaarheden te verzekeren met een kostbaarhedenverzekering. Lees in de voorwaarden of de iPhone is gedekt. Er zijn verzekeraars waarbij alle kostbare voorwaarden in huis onder de kostbaarhedenverzekering vallen, terwijl het bij andere verzekeraars alleen geldt voor voorwerpen zoals kunst, juwelen en meubels.

Daarnaast kun je een pc- of elektronicaverzekering afsluiten. Let goed op of je de dagwaarde of de aankoopwaarde krijgt vergoed en of de verzekeraar bij schade ook de reparatie verzorgt. Bij kostbaarhedenverzekeringen omvat de dekking meestal alleen diefstal, brand en dergelijke en geen hardware-schades. Een van de aanbieders waarbij je terecht kan is het eerder genoemde Centraal Beheer.

Is de iPhone gedekt op mijn reisverzekering?

Als je een iPhone meeneemt op vakantie kun je deze ook meeverzekeren via extra modules. Daarmee is vaak alle elektronica zoals smartphones, tablets en laptops gedekt. Let op dat je soms maar een kleine vergoeding krijgt bij diefstal, bijvoorbeeld 300 euro. Dat is te weinig om bij diefstal weer een nieuwe iPhone te kopen. Als de iPhone is meeverzekerd bij het onderdeel Bagage, dan is de vergoeding vrijwel altijd te laag.

Let bij reisverzekeringen op de volgende punten:

 • Vergoedt de verzekeraar de nieuwwaarde of de dagwaarde van de iPhone?
 • Tot welke waarde is apparatuur gedekt? Bij sommige verzekeraars is dit €500, bij andere €1.250.
 • Wat is de maximale vergoeding bij verlies van je iPhone? Dit kan €250 maar ook €500 zijn.
 • Wat is het eigen risico? Soms geldt er geen eigen risico, maar €200 komt ook voor.
 • Geldt de vergoeding per persoon en per reis? En geldt het ook voor andere dure apparatuur zoals navigatiesystemen, camera’s en laptops?
 • Is er sprake van een vakantiedekking of zakelijke dekking?

Bij diefstal moet je wel altijd kunnen aantonen dat je op reis was (dus niet een dagje naar de Efteling). Je moet ook aangifte hebben gedaan bij de plaatselijke politie. Je kunt voor een reisverzekering terecht bij ABN AMRO, Aegon, ANWB, Avéro, Centraal Beheer, De Europeesche, ING, Interpolis, OHRA, Intergarant en andere aanbieders.

iPhone verzekeren via Apple Premium Resellers: iCare

Bij sommige APR’s kun je ook een verzekering afsluiten voor je aankoop. Bij AMac heet dit iCare en het biedt een basisdekking voor technische defecten, valschade, stoten en water- of vochtschade. Daarnaast kun je iCare Plus afsluiten, waardoor je ook gedekt bent tegen diefstal, beroving en hoge kosten bij misbruik van je bundel na diefstal. Er geldt een eigen risico per schade, om te voorkomen dat mensen er misbruik van maken.

Je betaalt voor deze verzekering een vast bedrag per maand en het is maandelijks opzegbaar, met een minimale contractduur van 3 maanden. iCare geldt wereldwijd, dus ook op vakantie. Het maandbedrag is afhankelijk van de verkoopwaarde van je product.

Wil je ook een iPad verzekeren? Bekijk dan onze tips over een iPad-verzekering.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2020
Onderwerp