watchOS 5 Walkie Talkie

watchOS 5 voor de Apple Watch: alles over functies, releasedatum en meer

Alles over watchOS 5 voor de Apple Watch: lees alles over de vernieuwingen, functies en meer. Op welke Apple Watch-modellen kun je watchOS 5 installeren en wat zijn de belangrijkste functies? Je leest het hier!

watchOS 5: dit moet je weten

watchOS 5 voor de Apple Watch is de grote software-update voor de Apple Watch uit 2018. In dit uitgebreide overzicht lees je alles over de nieuwe functies en voor welke Apple Watch-modellen deze update geschikt is. De hoogtepunten van watchOS 5 zijn extra sportfuncties, een nieuwe Walkie-Talkie-app en verbeteringen voor meldingen.

watchOS 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten van watchOS 5:

 • Officiële releasedatum 17 september 2018.
 • Verbeteringen voor sport en notificaties.
 • Nieuwe Walkie-Talkie-app om met elkaar te communiceren.
 • Apple’s Podcasts-app op de Apple Watch.
 • Nieuwe wijzerplaten, sommige exclusief voor Apple Watch Series 4.
 • Geschikt voor Apple Watch Series 1 en nieuwer.

watchOS 5 functies: wat zijn de watchOS 5 verbeteringen?

Zoals de laatste jaren wel vaker het geval is, staan sport en gezondheid centraal bij de nieuwste watchOS-update. Bij watchOS 5 is dat ook het geval. Er zijn verbeteringen voor de Activiteit-app en de Workout-app, maar ook voor mensen die minder actief zijn, zitten er handige vernieuwingen in.

Sportfuncties in watchOS 5

In de Activiteit-app kun je nu wedstrijden organiseren tegen je Apple Watch-vrienden. In een zevendaagse competitie neem je het één-op-één tegen een vriend met een Apple Watch. Je strijdt vervolgens om wie na de zeven dagen de meeste aantal punten gehaald heeft door te blijven bewegen en te trainen. Als beloning krijg je als winnaar een medaille. Met meldingen blijf je op de hoogte van de voortgang van de wedstrijd. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je wel je Apple Watch Activiteiten delen.

Bekijk ook

Wedstrijden in de Activiteit-app: zo daag je vrienden uit op de Apple Watch

Met een wedstrijd in de Activiteit-app op de Apple Watch daag je je vrienden uit voor een sportieve uitdaging. Wie verzamelt er in zeven dagen de meeste punten? In deze tip leggen we je uit hoe je zo'n competitie start.

De Workout-app heeft twee nieuwe sporten gekregen: yoga en hiken (stevig wandelen). Dat betekent dat je nu dus ook nauwkeurige metingen kunt krijgen als je gestrekt op een yogamatje ligt. Bovendien herkent de Apple Watch of je met een training begonnen hebt. Heb je nog geen workout gestart, dan kun je dat meteen doen vanuit een melding die je ontvangt. Ook als je vergeet om je workout te stoppen, krijg je een melding van je horloge. In onze tip lees je alles over de workout-herinneringen op de Apple Watch.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe sportfuncties in watchOS 5

Wat is er nieuw voor sporters in watchOS 5? In dit artikel bespreken we de drie grootste verbeteringen op het gebied van sport en gezondheid waar je in watchOS 5 op de Apple Watch gebruik van kan maken.

Nieuwe Walkie-Talkie-app

Om nog beter met Apple Watch-vrienden te kunnen communiceren, is er de Walkie-Talkie-app. Hiermee kun je korte gesprekken voeren door een knop op het scherm ingedrukt te houden. Het is wat sneller dan het versturen van een spraakbericht in iMessage, maar niet zo uitgebreid als een compleet telefoongesprek. De app werkt echt als een gewone walkie-talkie, waardoor je dus altijd om beurten spreekt. Walkie-Talkie werkt met de techniek van FaceTime Audio en gaat dus ook niet van je belminuten af.

watchOS 5 walkie talkie

Bekijk ook

Alles over Walkie Talkie, onderling praten op de Apple Watch

Met Walkie Talkie kun je onderling praten met vrienden die ook een Apple Watch hebben. Walkie Talkie kan gemakkelijk zijn als je meteen contact met iemand wilt hebben, bijvoorbeeld als je snel iets wilt vragen. Hoe werkt Walkie Talkie en op welke modellen is het beschikbaar? Je leest er hier alles over.

Betere notificaties

Net als in iOS 12 worden meldingen in watchOS 5 gegroepeerd. Dat betekent dat je meldingenoverzicht niet vol staat met tientallen meldingen van dezelfde app, omdat deze keurig bij elkaar gezet worden. Wil je individuele meldingen bekijken, dan tik je op de groep om deze uit te klappen. Je hoeft daardoor minder te scrollen en ziet in één oogopslag welke meldingen je gemist hebt. Bovendien zijn meldingen nu interactiever. Bij apps die dit toestaan kun je meteen actie ondernemen, zonder naar de app zelf te hoeven gaan. Denk bijvoorbeeld aan het inchecken voor een vlucht. Je bent daardoor minder tijd kwijt aan het bladeren door de desbetreffende app.

Bekijk ook

Zo werken de gegroepeerde meldingen op de iPhone, iPad en Apple Watch

Meldingen op je iPhone, iPad en Apple Watch worden sinds iOS 12 en watchOS 5 gegroepeerd. Hierdoor verschijnen meldingen van dezelfde app in het overzicht bij elkaar. Hoe werken deze meldingen en hoe schakel je het uit?

Podcast-app

Met de nieuwe Podcasts-app op de Apple Watch kun je ook zonder iPhone naar je favoriete podcasts luisteren. Je kan de podcasts downloaden, wat bijvoorbeeld van pas komt als je een rondje gaat hardlopen zonder dat je je iPhone mee hoeft te nemen. Podcasts werkt ook met Siri, waarmee je direct nieuwe podcasts kunt opzoeken. In ons artikel over podcasts luisteren op de Apple Watch lees je er meer over.

Podcast-app voor Apple Watch

https://www.iculture.nl/tips/podcasts-apple-watch/

Nieuwe wijzerplaten

watchOS 5 biedt ook een aantal nieuwe wijzerplaten. Er is bijvoorbeeld een wijzerplaat die geïnspireerd is op de Ademhaling-app en er zijn nieuwe wijzerplaten met water, vuur, rook en vloeibaar metaal. Vooral op de Apple Watch Series 4 met het grotere scherm komen deze wijzerplaten goed uit de verf. Het vuur loopt dan bijvoorbeeld helemaal tot de schermranden. Op de Apple Watch Series 3 en ouder kun je deze wijzerplaten alleen in een ronde weergave gebruiken. Lees ook ons artikel over de watchOS 5 wijzerplaten.

Bekijk ook

De nieuwe watchOS 5 wijzerplaten bewijzen Apple's oog voor detail

In watchOS 5 vind je de nieuwe Infograaf-wijzerplaat, bedoeld voor de Apple Watch Series 4. Maar er zitten ook een paar nieuwe wijzerplaten in die iedereen kan gebruiken met water, vuur en vloeibaar metaal. Er komen geen computeranimaties aan te pas. Deze video laat zien hoe Apple ze heeft gemaakt.

Voor de Apple Watch Series 4 zijn er de exclusieve Infograaf-wijzerplaten. De gewone Infograaf is een analoge klok met plek voor maar liefst acht complicaties. De Infograaf Modulair biedt naast de datum vijf complicaties, maar ze zijn allemaal wel groter en uitgebreider dan bij de gewone modulaire wijzerplaat. Ontwikkelaars moeten hun complicaties dan ook aanpassen aan deze nieuwe Infograaf-wijzerplaten.

Meer verbeteringen in watchOS 5

Naast deze hoogtepunten kent watchOS 5 nog meer verbeteringen:

 • Je kan het Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen, zodat je zelf de volgorde van de knoppen kan bepalen.
 • Het Bedieningspaneel en meldingenoverzicht zijn nu ook vanuit apps te openen.
 • De Weer-app is opnieuw ingedeeld en laat je steden toevoegen.
 • De Siri-wijzerplaat krijgt nieuwe functies en werkt met apps van derden.
 • Niet Storen ook op basis van locatie in te stellen, zodat het automatisch uit gaat als je ergens vertrekt.

Nog meer verbeteringen lees je in ons artikel over watchOS 5 functies.

Bekijk ook

Naar deze vijf watchOS 5 functies kijken wij het meest uit

Heb je een Apple Watch, dan is er genoeg om naar uit te kijken in watchOS 5. Er zitten allerlei handige functies in die het gebruik van je Watch nog prettiger maken. Dit zijn volgens ons de beste 5 functies, plus nog een heleboel andere minder bekende functies om naar uit te kijken.

Alleen nog native apps in watchOS 5

Belangrijk aan watchOS 5 is dat de Apple Watch vanaf deze versie alleen native apps ondersteunt. Dat betekent dat apps die oorspronkelijk gemaakt zijn toen de Apple Watch uitkwam in 2015, niet meer werken als ze tussentijds niet zijn bijgewerkt. Je kan zelf controleren welke van jouw apps verouderd zijn. Vanaf watchOS 4.3.1 geeft de Apple Watch een melding als je zo’n verouderde app opent. Als een ontwikkelaar zijn of haar app niet bijwerkt, weet je dat deze vanaf watchOS 5 niet meer te gebruiken is.

watchOS 5 geschikte modellen

watchOS 5 is te installeren op de Apple Watch Series 1 en nieuwer. Dat betekent dat de originele Apple Watch Series 0 afvalt. watchOS 5 is dus geschikt voor:

Weet je niet welke Apple Watch je hebt? In ons artikel met Apple Watch-modellen vind je een overzicht met alle modellen.

watchOS 5 installeren

Wil je watchOS 5 downloaden en installeren? Je kan watchOS 5 downloaden op jouw geschikte Apple Watch. Ook heb je iOS 12 nodig op de gekoppelde iPhone. Dat betekent dat je minimaal een iPhone 5s nodig hebt om je Apple Watch bij te werken.

Deze Apple Watch-modellen zijn geschikt voor watchOS 5:

Je kan watchOS 5 dus niet installeren op de volgende modellen:

Weet je niet welke Apple Watch je hebt? Check dan ons artikel over de Apple Watch-modellen.

Bekijk ook

Welke Apple Watch heb ik? Zo herken je alle Apple Watch-modellen

Heb je geen idee welk Apple Watch-model je precies hebt? In dit overzicht vind je alle Apple Watch-modellen op een rij, inclusief modelnummers en specifieke kenmerken.

Is je Apple Watch geschikt? Mooi! Volg dan deze stappen:

 1. Werk je iPhone bij naar iOS 12. Dit is vereist voordat je je Apple Watch kan bijwerken.
 2. Nadat je iOS 12 geïnstalleerd hebt, open je de Watch-app.
 3. Tik op Instellingen > Algemeen > Software-update.
 4. Leg je Apple Watch aan de oplader.
 5. Je iPhone zoekt naar de update. Tik op Downloaden om de update te downloaden en daarna te installeren.
 6. Hou tijdens de installatie de Apple Watch aan de oplader.
 7. Belangrijk: heb geduld! Het installeren van de Apple Watch-update kan tot een uur duren. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt en de Apple Watch niet update vlak voordat je de deur uit moet.

In ons artikel over het installeren van Apple Watch updates lees je nog uitgebreider hoe je de update installeert.

Bekijk ook

Apple Watch updaten: zo installeer je een watchOS update

Hoe installeer je watchOS updates op de Apple Watch? En waar moet je met de Apple Watch-updates rekening mee houden? iCulture legt het je uit.

watchOS 5 releasedatum

watchOS 5 is sinds 17 september 2018 beschikbaar. Voor die tijd konden ontwikkelaars aan de slag met de watchOS 5-beta’s. Daarvan zijn er in totaal tien verschenen. Om watchOS 5 te downloaden, heb je wel iOS 12 op je iPhone nodig.

De aankondiging van watchOS 5 was op maandag 4 juni tijdens de WWDC 2018. Op het podium besprak Apple de belangrijkste functies, zoals de sportfuncties en betere notificaties. Ook werden daar de nieuwe horlogebandjes met zomerkleuren 2018 aangekondigd, die nog dezelfde dat beschikbaar waren.

Welke watchOS 5 versies zijn er verschenen?

watchOS 5 is sinds 17 september 2018 gratis te downloaden. Gedurende de zomer werden er meerdere beta’s uitgebracht. Meer over de watchOS 5 beta lees je in ons artikel.

De volgende watchOS 5 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
watchOS 5 2018-09-19 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
watchOS 5.0.1 2018-09-27 Fix voor probleem met activiteitsringen.
watchOS 5.1 2018-10-30 Nieuwe wijzerplaten en emoji, maar zorgde voor vastlopers
watchOS 5.1.1 2018-11-05 Fix vastlopers van watchOS 5.1.
watchOS 5.1.2 2018-12-06 ECG-app voor Amerikaanse gebruikers, nieuwe complicaties en Walkietalkie-schakelaar.
watchOS 5.1.3 2019-01-22 Bugfixes voor de Apple Watch.
watchOS 5.2 2019-03-27 Apple Watch ECG in Europa (waaronder Nederland en België), melding voor onregelmatige hartritme op Apple Watch, nieuwe Hermes-wijzerplaten en ondersteuning voor AirPods 2.
watchOS 5.2.1 2019-05-13 Nieuwe Apple Watch Pride-wijzerplaat toegevoegd en ondersteuning voor de Apple Watch ECG in Tsjechië, Polen en meer.
watchOS 5.3 2019-07-22 Oplossing voor privacybug in Walkie-Talkie. Deze update of nieuwer is vereist om de Walkie-Talkie-functie te kunnen gebruiken.
watchOS 5.3.1 2019-08-26 Belangrijke beveiligingsupdate die een lek in watchOS dicht.
watchOS 5.3.2 2019-09-26 Bugfixes en verbeteringen in de beveiliging (alleen voor modellen die gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 12).
watchOS 5.3.3 2019-10-29 Bugfixes en verbeteringen in de beveiliging (alleen voor modellen die gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 12).
watchOS 5.3.4 2019-12-10 Bugfixes en verbeteringen in de beveiliging (alleen voor modellen die gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 12).
watchOS 5.3.5 2019-02-18 Bugfixes en verbeteringen in de beveiliging (alleen voor modellen die gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 12).

Inmiddels zijn er nieuwere versies van watchOS verschenen. Bekijk ons algemene overzicht voor de meest recente en de verwachte versie!

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.