watchOS 5 Walkie Talkie

watchOS 5 voor de Apple Watch: alles over functies, releasedatum en meer

Alles over watchOS 5 voor de Apple Watch: lees alles over de vernieuwingen, releasedatum en meer. Op welke Apple Watch-modellen kun je watchOS 5 installeren en wanneer werd deze versie aangekondigd? Je leest het hier!

watchOS 5: dit moet je weten

watchOS 5 voor de Apple Watch is de eerstvolgende grote update die in het najaar van 2018 verschijnt. In dit uitgebreide overzicht lees je alles over de nieuwe functies, de watchOS 5 releasedatum en voor welke Apple Watch-modellen deze update geschikt is. De hoogtepunten van watchOS 5 zijn extra sportfuncties, een nieuwe Walkie-Talkie-app en verbeteringen voor meldingen.

watchOS 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten van watchOS 5:

 • Officiële releasedatum in het najaar van 2018.
 • Verbeteringen voor sport en notificaties.
 • Nieuwe Walkie-Talkie-app om met elkaar te communiceren.
 • Apple’s Podcasts-app op de Apple Watch.
 • Geschikt voor Apple Watch Series 1 en nieuwer.
 • Meerdere watchOS 5 beta’s in de zomer van 2018.

watchOS 5 download: wat is de watchOS 5 releasedatum?

watchOS 5 wordt later dit jaar verwacht, nadat ontwikkelaars aan de slag gegaan zijn met de betaversies. Als we naar voorgaande jaren kijken, gokken we dat watchOS 5 halverwege of eind september te downloaden zal zijn. Apple heeft zelf nog geen specifieke datum aangekondigd, maar de update komt in ieder geval in de tweede helft van 2018 beschikbaar. Om watchOS 5 te downloaden, heb je wel iOS 12 nodig die op dezelfde dag verschijnt.

watchOS 5 functies: wat zijn de watchOS 5 verbeteringen?

Zoals de laatste jaren wel vaker het geval is, staat sport en gezondheid centraal bij de nieuwste watchOS-update. Bij watchOS 5 is dat dus niet anders. Er zijn verbeteringen voor de Activiteit-app en de Workout-app, maar ook voor mensen die minder actief zijn zitten er handige vernieuwingen in.

Sportfuncties in watchOS 5

In de Activiteit-app kun je nu wedstrijden organiseren tegen je Apple Watch-vrienden. In een zevendaagse competitie neem je het één-op-één tegen een vriend met een Apple Watch. Je strijdt vervolgens om wie na de zeven dagen de meeste aantal punten gehaald heeft door te blijven bewegen en te trainen. Als beloning krijg je als winnaar een medaille. Met meldingen blijf je op de hoogte van de voortgang van de wedstrijd. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je wel je Apple Watch Activiteiten delen.

De Workout-app krijgt twee nieuwe sporten: yoga en hiken (stevig wandelen). Dat betekent dat je nu dus ook nauwkeurige metingen kunt krijgen als je gestrekt op een yogamatje ligt. Bovendien herkent de Apple Watch of je met een training begonnen hebt. Heb je nog geen workout gestart, dan kun je dat meteen doen vanuit een melding die je ontvangt. Ook als je vergeet om je workout te stoppen, krijg je een melding van je horloge.

Nieuwe Walkie-Talkie-app

Om nog beter met Apple Watch-vrienden te kunnen communiceren, is er de Walkie-Talkie-app. Hiermee kun je korte gesprekken voeren door een knop op het scherm ingedrukt te houden. Het is wat sneller dan het versturen van een spraakbericht in iMessage, maar niet zo uitgebreid als een compleet telefoongesprek. De app werkt echt als een gewone walkie-talkie, waardoor je dus altijd om beurten spreekt. Walkie-Talkie werkt met de techniek van FaceTime Audio en gaat dus ook niet van je belminuten af.

watchOS 5 walkie talkie

Betere notificaties

Net als in iOS 12 worden meldingen in watchOS 5 gegroepeerd. Dat betekent dat je meldingenoverzicht niet vol staat met tientallen meldingen van dezelfde app, omdat deze keurig bij elkaar gezet worden. Wil je individuele meldingen bekijken, dan tik je op de groep om deze uit te klappen. Je hoeft daardoor minder te scrollen en ziet in één oogopslag welke meldingen je gemist hebt. Bovendien zijn meldingen nu interactiever. Bij apps die dit toestaan kun je meteen actie ondernemen, zonder naar de app zelf te hoeven gaan. Denk bijvoorbeeld aan het inchecken voor een vlucht. Je bent daardoor minder tijd kwijt aan het bladeren door de desbetreffende app.

Podcast-app

Met de nieuwe Podcasts-app op de Apple Watch kun je ook zonder iPhone naar je favoriete podcasts luisteren. Je kan de podcasts downloaden, wat bijvoorbeeld van pas komt als je een rondje gaat hardlopen zonder dat je je iPhone mee hoeft te nemen. Podcasts werkt ook met Siri, waarmee je direct nieuwe podcasts kunt opzoeken. In ons artikel over podcasts luisteren op de Apple Watch lees je er meer over.

Podcast-app voor Apple Watch

Meer verbeteringen in watchOS 5

Naast deze hoogtepunten kent watchOS 5 nog meer verbeteringen:

 • Je kan het Bedieningspaneel op de Apple Watch aanpassen, zodat je zelf de volgorde van de knoppen kan bepalen.
 • Het Bedieningspaneel en meldingenoverzicht zijn nu ook vanuit apps te openen.
 • De Weer-app is opnieuw ingedeeld en laat je steden toevoegen.
 • De Siri-wijzerplaat krijgt nieuwe functies en werkt met apps van derden.
 • Niet Storen ook op basis van locatie in te stellen, zodat het automatisch uit gaat als je ergens vertrekt.

Nog meer verbeteringen lees je in ons artikel over watchOS 5 functies.

Alleen nog native apps in watchOS 5

Belangrijk aan watchOS 5 is dat de Apple Watch vanaf deze versie alleen native apps ondersteunt. Dat betekent dat apps die oorspronkelijk gemaakt zijn toen de Apple Watch uitkwam in 2015, mogelijk niet meer werken als ze tussentijds niet zijn bijgewerkt. Je kan zelf controleren welke van jouw apps verouderd zijn. Vanaf watchOS 4.3.1 geeft de Apple Watch een melding als je zo’n verouderde app opent. Als een ontwikkelaar zijn of haar app niet bijwerkt, weet je dat deze vanaf watchOS 5 niet meer te gebruiken is.

watchOS 5 geschikte modellen

watchOS 5 is te installeren op de Apple Watch Series 1 en nieuwer. Dat betekent dat de originele Apple Watch Series 0 afvalt. watchOS 5 is dus geschikt voor:

Weet je niet welke Apple Watch je hebt? In ons artikel met Apple Watch-modellen vind je een overzicht met alle modellen.

watchOS 5 installeren

Zodra watchOS 5 in het najaar beschikbaar is, kun je deze installeren op jouw geschikte Apple Watch. Wel heb je iOS 12 nodig op de gekoppelde iPhone. Dat betekent dat je minimaal een iPhone 5s nodig hebt om je Apple Watch bij te werken. In ons artikel over het installeren van Apple Watch updates lees je hoe je dit moet doen.

watchOS 5 aankondiging

De aankondiging van watchOS 5 was op maandag 4 juni tijdens de WWDC 2018. Op het podium besprak Apple de belangrijkste functies, zoals de sportfuncties en betere notificaties. Ook werden daar de nieuwe horlogebandjes met zomerkleuren 2018 aangekondigd, die nog dezelfde dat beschikbaar waren.

Beschikbaarheid watchOS 5

watchOS 5 is in de tweede helft van 2018 gratis te downloaden. De watchOS 5 beta is nu te installeren door ontwikkelaars. Gedurende de zomer worden er meerdere beta’s uitgebracht, waar Apple nog kleine wijzigingen doorvoert en de stabiliteit verbetert. Meer over de watchOS 5 beta lees je in ons artikel. Er komt geen publieke beta van watchOS 5 beschikbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!