watchOS logo

watchOS 5 voor de Apple Watch: het complete overzicht met functies, releasedatum en meer

Alles over watchOS 5 voor de Apple Watch: lees alles over de verwachte vernieuwingen, releasedatum en meer. Op welke Apple Watch-modellen kun je watchOS 5 naar verwachting installeren en hoe zit het met de aankondiging van deze nieuwe Apple Watch-update? Je leest het hier!

watchOS 5 komt eraan! Wat heeft Apple gepland voor de volgende grote update van watchOS? We hebben in dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen en geruchten voor je op een rijtje gezet, zoals de verwachte releasdatum, nieuwe funcites en meer.


watchOS is het besturingssysteem waarmee alle Apple Watch-modellen werken. Het zorgt voor de aansturing van alle functies, zorgt dat je er apps op kunt installeren en dat je instellingen kunt wijzigen. watchOS bevat van zichzelf al allerlei functies, maar je kunt dit verder aanvullen met apps die je installeert. Wat gaat 2018 brengen voor de Apple Watch? Dat lees je in dit overzicht!

watchOS 5

watchOS 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS 5:

 • Aankondiging verwacht 4 juni tijdens de WWDC 2018 ontwikkelaarsconferentie.
 • Officiële release verwacht in september 2018.
 • Meerdere beta’s tijdens de zomermaanden van 2018.
 • Ondersteuning voor Apple Watch-modellen uit 2015 vervalt mogelijk.
 • Vanaf watchOS 5 zijn alleen native apps toegestaan.

watchOS 5 releasedatum

watchOS 5 zal naar verwachting worden aangekondigd op 4 juni, tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018. Het zal vanaf dat moment ook als beta beschikbaar zijn voor ontwikkelaars. In de zomer van 2018 zullen meerdere beta’s verschijnen waarmee ontwikkelaars alvast de aangekondigde vernieuwingen kunnen testen.

De definitieve release vindt plaats in het najaar van 2018, waarschijnlijk in september. Het zal een gratis update zijn voor alle geschikte Apple Watch-modellen.

watchOS 5 update installeren

Zodra de watchOS 5 update of de beta beschikbaar komt, kun je deze op de gebruikelijke wijze installeren. Hiervoor moet je op de Watch-app op de iPhone gebruiken. Hoe het installeren van Apple Watch updates gaat, leggen we uit in onderstaand artikel. Ook leggen we uit hoe je watchOS beta’s installeert.

Welke Apple Watch is geschikt voor watchOS 5?

Tot en met watchOS 4 heeft Apple de nieuwste software-updates steeds beschikbaar gesteld voor alle modellen, ook de eerste generatie Apple Watch (Series 0) uit 2015. Bij watchOS 5 zou dat wel eens kunnen veranderen. De Apple Watch Series 0 is dan de grootste kanshebber om af te vallen. Dit model heeft namelijk een tragere processor en is minder krachtig dan de Series 1 en nieuwer. Dit is nog niet door Apple bevestigd.

Voorlopig gaan we er vanuit dat watchOS 5 beschikbaar komt voor de volgende Apple Watch-uitvoeringen:

Deze vallen mogelijk af:

watchOS 4 op de Apple Watch.

Alleen native apps in watchOS 5

In watchOS 5 zijn alleen native apps toegestaan. Dit zijn apps die zelfstandig op een Apple Watch kunnen draaien, zonder daarbij afhankelijk te zijn van een gekoppelde iPhone. Bij de eerste Apple Watch-apps draaide een deel van de benodigde code van een app op de iPhone, omdat Apple bang was voor slechte performance. Dit werkte erg slecht, omdat het soms minutenlang duurde voordat een app was opgestart. Daarom heeft Apple in watchOS 2 native apps ingevoerd, die minder afhankelijk zijn van de iPhone. Eigenlijk begint de overstap naar native-only apps al eerder in 2018, want ontwikkelaars moeten op 1 april hun apps hebben aangepast. Je kunt er bij watchOS 5 daarom zeker van zijn dat alle apps die je installeert vlot zullen reageren tijdens het gebruik.

Nieuwe functies in watchOS 5

watchOS 5 brengt mogelijk een aantal nieuwe functies naar je Apple Watch. Als we iets hebben geleerd, is dat Apple soms behoorlijke wijzigingen aanbrengt in de wijzerplaten, de toegang tot veelgebruikte apps en de bediening met knoppen. Zo kreeg de zijknop bij nieuwe watchOS-updates nieuwe functies en verscheen er een nieuwe Dock voor apps.

We zetten de belangrijkste verwachtingen hieronder voor je op een rij:

Nieuwe wijzerplaten

Bij voorgaande watchOS-updates heeft Apple steeds nieuwe wijzerplaten toegevoegd, zoals de Toy Story-wijzerplaten en de Siri-wijzerplaat in watchOS 4. In watchOS 5 verwachten we ook weer vernieuwingen op dit gebied. De wijzerplaten met nieuwe stripfiguren zijn uiteraard leuk meegenomen, maar we zijn vooral benieuwd naar de wijzerplaten met nog slimmere Siri-functies.

Aanpasbaar Bedieningspaneel

Apple geeft je op de iPhone de mogelijkheid om het Bedieningspaneel aan te passen. Je bepaalt zelf welke knoppen aanwezig zijn en in welke volgorde. Op de Apple Watch is dit ook eenvoudig te realiseren, vooral omdat het Bedieningspaneel op het horloge veel eenvoudiger is. Zo zou je als gebruiker de knoppen voor de Apple Watch zaklampfunctie of de theatermodus op de Apple Watch onzichtbaar kunnen maken, als je beide functies niet gebruikt. De Niet Storen-knop zouden veel mensen hoger in beeld willen hebben en niet pas op het tweede scherm. Ook zou het handig zijn als je de helderheid meteen vanuit het Bedieningspaneel zou kunnen aanpassen.

Meer sportfuncties

Apple heeft bij elke nieuwe Apple Watch sterker de nadruk gelegd op gezondheid, sport en fitness. In watchOS 5 verwachten we meer coachingfuncties op het gebied van sport en bewegen, bijvoorbeeld de suggestie om even 10 minuten te gaan lopen om je activiteitenringen te sluiten. Ook zou Apple meer dagelijkse of wekelijkse doelen en uitdagingen kunnen toevoegen, afgestemd op jouw mate van beweging.

Overige mogelijke functies in watchOS 5

Voor watchOS 5 valt heel wat te wensen. Hier zijn een aantal suggesties:

 • Wijzerplaten die afhankelijk zijn van de locatie.
 • Slimmere functies voor de Siri-wijzerplaat, ook van externe ontwikkelaars.
 • Aanpasbare Siri-wijzerplaat.
 • Betere ondersteuning van 4G-apps voor externe ontwikkelaars.
 • Een officiële Podcasts-app voor de Apple Watch.
 • Meer offline functies, zoals offline Kaarten.

Andere wensen vinden we wat minder geloofwaardig:

 • Ondersteuning voor wijzerplaten van derden. Apple wil hier waarschijnlijk zelf controle over houden.
 • Een always-on wijzerplaat, zodat je het horloge kunt aflezen zonder je pols op te tillen. Dit zal impact hebben op de batterijduur.
 • Ondersteuning voor Android.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!