Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone Xr

iPhone XR: specificaties, functies, deals en meer

Alles over Apple’s goedkope toestel van 2018

De iPhone XR is een betaalbaar toestel van Apple, met een vrijwel randloos 6,1-inch scherm met Face ID. Op deze pagina lees je alles over de specs, prijs en wat je verder moet weten over de iPhone XR.

iPhone XR review Prijs los toestel (vanaf €399,-) ⦁ Met abonnementRefurbished

iPhone XR: meer voor minder

De iPhone XR kun je zien als een goedkopere versie van de iPhone XS. Het toestel heeft ongeveer hetzelfde design met smalle schermranden, Face ID en draadloos opladen maar is flink goedkoper. De iPhone XR was tot medio 2021 in het assortiment van Apple te vinden. Zoek je iets betere specs, dan zou je naar de iPhone 11 kunnen kijken.


Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen van de iPhone XR op een rijtje:

 • 6,1-inch LCD scherm, Face ID en draadloos opladen
 • Verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder zwart en rood
 • Kies uit 64GB, 128GB en 256GB opslag

Inmiddels is dit toestel opgevolgd door de iPhone 11.

Meer weten over de iPhone XR?

iPhone XR adviesprijs

De iPhone XR lag ooit voor een adviesprijs vanaf 859 euro in de winkel, maar is gaandeweg steeds betaalbaarder geworden. Je betaalt nu rond de 450-500 euro en bij een refurbished model is het zelfs nog iets lager.

Lees voor meer informatie over losse toestelprijzen ons artikel over de losse iPhone XR, waarbij je zelf een sim only kunt afsluiten.

https://www.iculture.nl/iphone/iphone-xr/los-toestel/
iPhone XR kleuren

Hoe kan de iPhone XR prijs zo laag zijn?

Hoe is Apple erin geslaagd om de iPhone XR bijna dezelfde functies te geven als de XS, terwijl je driehonderd euro minder betaalt? Daarvoor heeft Apple een aantal wijzigingen doorgevoerd:

 • Aluminium in plaats van staal
 • LCD-scherm in plaats van OLED
 • Enkele camera in plaats van dubbele
 • Diverse kleine aanpassingen, zoals een iets ander materiaal voor de glaspanelen

Apple kreeg bij de iPhone X kritiek op het feit dat het toestel meer dan duizend euro kostte. Veel mensen hadden dat er niet voor over om een nieuwe iPhone te kopen. Vandaar dat Apple je dit jaar de keuze biedt: wie het beste van het beste wil kiest voor de allerduurste 512GB iPhone XS Max en wie wat minder te besteden heeft kan vanaf 859 euro veelal dezelfde functies krijgen in een toestel dat wat goedkoper is uitgevoerd.

iPhone XR specificaties

De iPhone XR bevat dezelfde A12 Bionic-chip als de iPhone XS en ook dezelfde TrueDepth-camera voor Face ID. Aan de voorkant vind je ongeveer hetzelfde randloze design en ook dit toestel biedt dualsim voor gebruik van twee simkaarten.

Dit zijn de belangrijkste specificaties van de iPhone XR op een rijtje:

 • LCD-scherm van 6,1-inch
 • Kleuren: zwart, wit, rood, geel, koraal en blauw
 • Opslag: 64GB, 128GB en 256GB
 • Face ID
 • Apple A12-chip
 • Draadloos opladen
 • iOS 12
 • Verbeterde camera met Smart HDR, portretfunctie en meer

iPhone XR verbeteringen: dit is er nieuw

Hieronder zetten we de belangrijkste iPhone XR vernieuwingen en eigenschappen onder elkaar:

 1. iPhone XR kleuren
 2. Scherm
 3. Camera
 4. A12 Bionic chip
 5. Face ID
 6. Dualsim

#1 iPhone XR kleuren

De iPhone XR is verkrijgbaar in meerdere kleuren, waardoor je meer keuze hebt dan ooit. Naast de rustiger kleuren zwart en wit kun je dit jaar ook kiezen uit een aantal knalkleuren om extra op te vallen.

Dit zijn de verkrijgbare iPhone XR kleuren:

 • Zwart
 • Wit
 • Rood
 • Geel
 • Koraal
 • Blauw

#2 iPhone XR scherm

Apple heeft de iPhone XR voorzien van een nieuwe generatie LCD-scherm, dat al jaren in iPhones wordt gebruikt en dat steeds verder is geperfectioneerd. Apple is erin geslaagd om dit bij de iPhone XR zo te maken dat een vrijwel randloos scherm mogelijk is. De pixeldichtheid van dit scherm ligt iets lager dan van de OLED-schermen in de iPhone XS (Max), maar er is nog steeds sprake van een Retina-scherm. De schermkwaliteit van de XR is uitstekend, maar uiteraard ziet het er op een XS nog net iets mooier uit. Je betaalt daar dan ook driehonderd euro meer voor. Het scherm van de iPhone XR werkt niet met 3D Touch maar met Haptic Touch, een nieuwe schermtechniek waarbij je je vinger op het scherm moet drukken om extra opties te zien.

#3 iPhone XR camera

De iPhone XR camera is een vernieuwde 12 megapixel-camera met een enkele lens, die Apple’s nieuwe technologie Smart HDR en portretmodus ondersteunt, Dat laatste is een knappe prestatie, want er ontbreekt immers een tweede lens die de diepte kan inschatten. De TrueDepth-camera aan de voorkant heeft een 7 megapixel-lens en ondersteunt alle functies die de iPhone XS ook heeft, dus portretfoto’s met achteraf aanpasbaar diepte-effect.

iPhone XR camera

#4 iPhone XR met A12 Bionic chip

Hoewel de iPhone XR prijs maar liefst driehonderd euro lager ligt dan de iPhone XS, krijg je toch precies dezelfde processor. Het gaat hier om een A12 Bionic chip met Neural Engine die voor het eerst gebruik maakt van de 7 nanometer-architectuur. Dit maakt de chip kleiner, sneller en energiezuiniger. Andere chipmakers kunnen nog niet dergelijke chips produceren, waardoor Apple een voorsprong heeft. De functies voor energiebeheer zorgen ervoor dat de accu 1,5 uur langer mee gaat dan die van de iPhone 8 Plus. Uiteraard ondersteunt het toestel ook draadloos opladen. De iPhone XR is waterdicht (IP67) en gemaakt van aluminium.

iPhone XR camera

#5 iPhone XR met Face ID

Veel functies van de iPhone X zien we ook terug in de iPhone XR. Zo heeft het toestel een ‘notch’ bovenin het scherm met daarin de TrueDepth-camera voor gezichstherkenning. De iPhone XR werkt dan ook met Face ID en dat betekent dat Touch ID is verdwenen. Er zit geen thuisknop meer onder het scherm. Bij de iPhone X is al gebleken dat Face ID erg snel en betrouwbaar is, waardoor het een goed alternatief is. In de iPhone XR is de herkenning van Face ID nog sneller dankzij de en in de XR is de herkenning nog sneller.

#6 Dualsim in iPhone XR

Qua verbindingen ondersteunt de iPhone XR uiteraard 4G, waarbij het mogelijk is twee simkaarten tegelijkertijd te gebruiken dankzij dual-sim technologie. Hiervoor gebruikt het toestel een ingebouwde eSIM. Deze technologie wordt in Nederland op dit moment nog niet ondersteund, maar je kunt wel in landen zoals Duitsland en Spanje een eSIM-abonnement afsluiten. Dit geeft je de mogelijkheid om makkelijk tussen abonnementen te wisselen als je vaak in het buitenland komt.

De iPhone XR is verder voorzien van Bluetooth 5.0 met een groter bereik en een stabielere verbinding. Uiteraard zit er draadloos opladen in de iPhone XR, waarbij elke Qi-oplader geschikt is. Snelladen is ook mogelijk, maar hiervoor zul je wel zelf de stekker moeten aanschaffen. Je kunt de standaard 10W of 12W iPad-oplader gebruiken of een MacBook-adapter met USB-C-kabel.

iPhone XR video

In onderstaande video van Apple kun je de iPhone XR wat beter bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=tG7vx7-3sl0


https://www.youtube.com/watch?v=uqeMa1cZchY

Ook zijn er diverse iPhone XR hands-on video’s verschenen van youtubers.

Is de iPhone XR niet helemaal wat je zoekt? Misschien vind je deze andere 2018 iPhones interessanter:

Bekijk ook

iPhone 2018: alles over de iPhone 2018 functies en release

Lees hier alles over de nieuwe iPhones van 2018: welke iPhone-modellen heeft Apple in september 2018 uitgebracht, wat is de iPhone 2018 prijs en wat zijn de nieuwe iPhone functies? Lees alles over de iPhone 2018 release, functies en meer 📲

Verder lezen

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2021
Device
iPhone XR