iPhone Xr

iPhone XR – de kleurrijke 6,1″ LCD iPhone

Nu aangekondigd: alles over prijs en pre-order

Apple heeft tijdens het Apple Event de iPhone XR aangekondigd: een nieuw toestel met 6,1-inch LCD-scherm en Face ID. In dit artikel lees je alles over de specs, prijs, releasedatum en wat je verder nog kunt verwachten van de 6,1" iPhone XR met LCD-scherm, die eerder ook wel iPhone Xc werd genoemd.

De iPhone XR kun je zien als een goedkopere versie van de iPhone X. Hij heeft ongeveer hetzelfde design metsmallere schermranden, Face ID en draadloos opladen. Drie belangrijke kenmerken van de iPhone X ontbreken echter: het OLED-scherm, 3D Touch en de dubbele camera. In plaats daarvan heeft het toestel een LCD-scherm, genaamd Liquid Retina en een enkele camera.

Eerder gingen er al geruchten over de komst van dit model onder de naam iPhone 9 en iPhone Xc, maar Apple heeft uiteindelijk voor iPhone XR gekozen. We lopen de functies, specs en prijzen van de iPhone XR langs.

iPhone XR kleuren

iPhone XR prijs

De iPhone XR zal in Nederland beschikbaar zijn vanaf €859,- voor het instapmodel met 64GB opslag. Een echt budgetmodel is het dus niet, maar dat zijn we wel gewend van Apple. De versies met meer opslag zijn nog iets duurder: Apple rekent €919 voor het model met 128GB en €1.029 voor de uitvoering met 256GB opslag.

Dit is de iPhone XR prijs voor elke opslagcapaciteit.

  • iPhone XR 64GB: €859,-
  • iPhone XR 128GB: €919,-
  • iPhone XR 256GB: €1029,-

iPhone XR specificaties

De iPhone XR bevat dezelfde A12 Bionic-chip als de iPhone XS en ook dezelfde TrueDepth-camera voor Face ID. 3D Touch ontbreekt echter. De accu zou 1,5 uur langer mee moeten gaan dan die van de iPhone 8 plus en uiteraard ondersteunt het toestel draadloos opladen. De iPhone XR is waterdicht (IP67) en zal verkrijgbaar zijn in zes kleuren: zwart, wit, geel, koraal, blauw en rood.

Qua verbindingen ondersteunen de iPhone XR uiteraard 4G, waarbij het mogelijk is twee simkaarten tegelijkertijd te gebruiken dankzij dual-sim technologie. Hiervoor gebruikt het toestel een ingebouwde eSIM, maar deze technologie wordt in Nederland op dit moment nog niet ondersteund. Uiteraard kun je met iPhone XR op wifi en wordt de nieuwe Bluetooth 5.0-standaard ondersteund.

De iPhone XR camera is een nieuwe 12 megapixel-camera met een enkele lens, die Apple’s nieuwe technologie Smart HDR en portretmodus ondersteunt, ondanks het ontbreken van een tweede lens. De TrueDepth-camera aan de voorkant heeft een 7 megapixel-lens en ondersteunt alle functionaliteiten die de iPhone XS ook heeft.

iPhone XR preorder datum

Je kunt vanaf 19 oktober een pre-order plaatsen voor de iPhone XR, zodat je hem een week later thuisbezorgd krijgt. Ook kun je hem dan alvast reserveren om hem bij de start van de verkoop op te halen in de winkel. De iPhone XR verkoop in Nederland start op 26 oktober.

iPhone XR naam

Via de Apple-website was voor de aankondiging al bevestigd dat het nieuwe toestel de naam iPhone XR gaat krijgen. Die naam is bedoeld om duidelijk te maken dat dit toestel een stapje lager ligt dan de iPhone XS, die dit najaar ook op de markt komt. Je spreekt de naam officieel uit als iPhone 10r.

iphone Xr camera

iPhone XR kleuren en opslag
Dit zijn de verkrijgbare iPhone XR kleuren:

  • Zwart
  • Wit
  • Rood
  • Geel
  • Koraal
  • Blauw

De iPhone XR is te koop in met 64GB opslag, 128GB en 256GB.

iPhone XR video

In onderstaande video van Apple kun je de iPhone XR, samen met de iPhone XS en Xs Max bekijken.

Vooraf maakten we al een video van wat je van de iPhone 2018’s kon verwachten.

Is de iPhone XR niet helemaal wat je zoekt? Misschien vind je deze andere 2018 iPhones interessanter:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!