iMac vergelijken.

Mac computers vergelijken: welke past bij jou? Jouw desktop-Mac keuzehulp!

In onze Mac-keuzehulp lees je over de verschillende modellen. Welke desktop Mac past bij jou: de iMac, Mac Pro of Mac mini? Hoe presteren ze in de vergelijking en voor wie zijn ze bedoeld?

Prijs (vanaf €719,-)

Ben je op zoek naar een nieuwe desktop Mac, dan helpen we je met deze pagina op weg. Je hebt de keuze uit verschillende Mac-modellen in prijsklassen die variëren van een paar honderd euro tot meer dan twintigduizend euro. Met deze Mac keuzehulp weet je precies wat het beste bij jou past. Wil je liever een MacBook kopen? Dan hebben we daarvoor een apart overzicht ‘MacBook vergelijken‘.

Wil je de Mac vergelijken? Zoek niet langer:

Mac keuzehulp: de modellen en verschillen bij het vergelijken van de Mac

Zoek je een desktop Mac, dan biedt Apple voldoende keuze. Het meest bekend is de iMac, een alles-in-een model waarbij alle technologie is ingebouwd achter het beeldscherm. Daarnaast kun je kiezen voor de Mac mini, Mac Studio en Mac Pro, waarbij je zelf voor je muis, toetsenbord en beeldscherm moet zorgen. Dit biedt wat meer flexibiliteit, terwijl de iMac vooral gemak biedt. Met deze Mac keuzehulp helpen we je op weg en kijken we naar de verschillen.

Mac desktop vergelijken: de huidige modellen

De huidige line-up bestaat bij Apple uit deze modellen:

Hou er rekening mee dat er nog wel enkele oudere modellen in omloop zijn bij andere winkeliers, zoals de 21,5- en 27-inch iMac. Dit zijn uitlopende modellen die niet meer door Apple verkocht worden en alleen beschikbaar zijn zolang de voorraad strekt.

Zoek je een draagbare Mac, bekijk dan ons MacBook-overzicht of de pagina MacBook kopen.

Mac keuzehulp: iMac

Vooral geschikt voor: alledaags gebruik, surfen, semi-professionele apps
Apple’s iMac is een superplatte alles-in-een computer voor op je bureau. De 24-inch is het allernieuwste model uit april 2021, met een compleet nieuwe design, snelle M1-chip en meer. Dit is ook nog het enige model dat door Apple verkocht wordt.

Apple had voorheen ook de 27- en 21,5-inch versies. Bij de 27-inch iMac uit 2020 had je allerlei mogelijkheden om bepaalde onderdelen te upgraden. De 27-inch iMac die nog bij winkeliers verkocht wordt is het model uit 2020. De 21,5-inch versie bij winkeliers is gebaseerd op het 2017-model, met in 2020 een aantal kleine wijzigingen. We adviseren niet meer om voor deze modellen te kiezen.

iMac vergelijken.

Bij de iMac zitten de processor, grafische kaart en andere onderdelen achter het beeldscherm verwerkt. Daardoor heb je een vrij compacte desktopcomputer en hoef je geen computerkast op of onder je bureau te zetten. De iMac wordt geleverd met een Magic Mouse, die beide via Bluetooth worden gekoppeld. Eventueel kun je de muis vervangen door een Magic Trackpad of natuurlijk één van de vele andere Mac-muizen gebruiken.

Je kunt dus kiezen uit meerdere formaten en modellen. Hou er rekening mee dat de 21,5- en 27-inch versies nog het oude uiterlijk uit 2012 hebben. Wil je de nieuwste, dan moet je sowieso de 24-inch iMac hebben. De iMac heeft een unibody behuizing van aluminium. De nieuwe 24-inch iMac is maar 11,5mm dun en komt in maar liefst 7 verschillende kleuren. De andere twee zijn er alleen in het zilver.

24-inch iMac 4K

Zoek je de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de nieuwe 24-inch 4.5K Retina iMac waarschijnlijk de beste keuze, vooral als je de hele dag op je Mac werkt. Deze iMac is vooral geschikt voor iedereen die graag een snelle desktop-Mac zoekt in een niet al te groot formaat, maar wel goede prestaties wil. Dankzij de M1-chip is hij razendsnel, misschien nog wel sneller dan de snelste Intel-chip. Dit model is maar zo’n €200 duurder dan het oude 21,5-inch model en dat is wat ons betreft het geld meer dan waard. Studenten kunnen prima uit de voeten met deze iMac, maar hij is ook geschikt voor op kantoor of thuis. Door het mooie design en de vrolijke kleuren is het ook een blikvanger in je woonkamer, bijvoorbeeld op een klein bureau.

iMac 2021 features


Bekijk hier de prijzen voor de 24-inch iMac 8-core GPU

24-inch iMac 2021 met 8-core GPU

Bekijk hier de prijzen voor de 21,5-inch iMac 2020 (oud model)

21,5-inch iMac 2020 adviesprijzen


iMac 2021 kleuren

27-inch iMac 5K

Werk je in een grafisch beroep én heb je liever een Intel-chip, dan is de 27-inch 5K Retina iMac het overwegen waard. Je kon dit model bij Apple voorheen upgraden met meer werkgeheugen, een snelle Intel-processor en een grotere SSD. Nu ben je aangewezen op de standaardconfiguraties bij overige winkels. Dit model heeft van alle iMacs het beste scherm en had (bij Apple) zelfs een optie voor glas met nanotextuur, waardoor je minder last hebt van weerspiegeling. Deze 27-inch iMac heeft ook een 1080p-camera en veel poorten aan de achterkant. Onthoud dat dit model dus wel het oude design heeft. Het is de verwachting dat Apple op z’n vroegst in 2023 pas een opvolger uit gaat brengen, met een 27-inch scherm of groter. Kies dus alleen voor dit model als je écht geen betere optie hebt. Zoek je extra power, dan adviseren we eerder om te kiezen voor de Mac Studio in combinatie met een eigen extern display.

De 27-inch iMac van 2020 was verkrijgbaar bij Apple vanaf €1.999,-. Sinds 2022 vind je hem alleen nog bij andere winkeliers:
Specs Mac desktop vergelijken

In de tabel kun je nog eens rustig de specificaties van de desktop Macs vergelijken. We hebben in de tabel de iMac-modellen meegenomen, omdat dit voor de meeste mensen de meest gangbare modellen zijn. De Mac mini, Mac Studio en Mac Pro bespreken we verderop in dit artikel, maar zijn vooral voor een specifieke doelgroep bestemd.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Zie ook ons artikel iMac vergelijken, waarin we de iMac-modellen naast elkaar hebben gezet.

Mac keuzehulp: Mac mini

Vooral geschikt voor: gebruik als server, iedereen die eens een Mac wil proberen, professionals die graag hun eigen scherm willen
Het is lastig om de Mac mini te vergelijken met de andere modellen. De Mac mini is een simpele Mac, die opvallend veelzijdig is. Je kunt de mini gebruiken voor thuis, huiswerk of zakelijk gebruik, en ondersteunt ook zwaardere grafische taken in de duurdere variant.

De Mac mini is de goedkoopste Mac in het assortiment, omdat je zelf voor je muis, toetsenbord en beeldscherm moet zorgen. De meest recente versie dateert uit begin 2023. Deze heeft een snelle M2-chip van Apple, maar je kan ook kiezen voor de krachtigere M2 Pro-variant. De M2 Pro-versie is vooral bedoeld voor de meer zware grafische taken, zoals foto- en videobewerking. Deze versie vervangt de vroegere Intel-versie, die Apple niet meer verkoopt. De Intel-versie met minimaal een 3,6-GHz quad-core Intel i3-processor van de 8e generatie vind je nog wel bij enkele andere winkeliers.

Mac mini 2023 spec sheet

De kleine mini is erg flexibel en is ideaal als je al een beeldscherm en muis en toetsenbord hebt. Het model is krachtig genoeg voor de meeste toepassingen, zeker door de toevoeging van de snelle M2-chip. Pro’s kunnen uit de voeten met de M2 Pro-variant. Die biedt meer Thunderbolt 4-poorten, heeft een betere ondersteuning ovor externe schermen en een krachtigere chip voor foto- en videobewerking. De Intel-versie is eventueel ook een goede optie voor studenten, die afhankelijk zijn van Windows-programma’s maar ook graag op een Mac werken.

Via de Thunderbolt/USB 4-poorten (vier keer Thunderbolt 3 op de Intel-versie) kun je allerlei randapparaten aansluiten. Er zit ook Ethernet op en twee usb-a-poorten. Je display sluit je aan via hdmi. Het voordeel is dat hij lekker compact is, dus zelfs als je weinig plek hebt kan je de Mac mini makkelijk kwijt. Zoek je een krachtiger oplossing, dan is de Mac Studio een beter idee.

Bekijk ook

Mac mini 2023 vs Mac mini 2020: de verschillen tussen de M2 (Pro) en M1-versie

Wat zijn de verschillen tussen de Mac mini 2023 vs Mac mini 2020? Zijn er nog meer veranderingen dan alleen de M2- vs de M1-chip? In deze Mac mini vergelijking kijken we naar de nieuwste M2- en M2 Pro-versies ten opzichte van de M1- en Intel-variant.

Daarnaast vind je bij enkele winkeliers nog de M1-variant uit 2020. Deze is wat minder krachtig qua grafische prestaties dan de M2-variant, maar is verder in veel opzichten vergelijkbaar. Maar kies hier alleen voor als je een goede aanbieding vindt, want de M2-versie heeft al een lagere adviesprijs dan oude adviesprijs van de M1-versie. Voor veel mensen zal de M2-variant daardoor een toekomstbestsendigere en financieel logischere keuze zijn. We hebben een aparte vergelijking tussen de Mac mini 2023 en Mac mini 2020, waarin we de specs naast elkaar gezet hebben.

Mac mini met M1 features

De Mac mini is een goedkope manier om naar Apple over te stappen en je bestaande randapparatuur te blijven gebruiken. Maar de mini wordt ook veel gebruikt voor zakelijke toepassingen, bijvoorbeeld als server. Thuis zou je de mini kunnen gebruiken als mediaserver. Meenemen naar een vriend is geen probleem, want je steekt de Mac mini zo in een rugtas.
Klik hier voor de Mac mini M1 2020
Klik hier voor de Mac mini Intel
De Mac mini is ook verkrijgbaar bij de volgende winkels:

Bekijk ook

Alles over de nieuwste Mac mini's met M2-chip voor 2023

De 2023-versie is de nieuwste generatie Mac mini, Apple's kleinste Mac. Deze is voorzien van Apple Silicon M2 of M2 Pro voor extra rekenkracht. Alles wat er verbeterd en vernieuwd is aan de Mac mini lees je hier!

Mac keuzehulp: Mac Studio

Vooral bedoeld voor: professionals uit de film- en foto-industrie of iedereen met een thuisstudio
De Mac Studio zit qua doelgroep tussen de Mac mini en de Mac Pro in. De nieuwe Mac Studio komt qua kracht in de buurt van de Mac Pro (en overtreft hem zelfs in de hoogste configuratie), maar ligt qua formaat meer in de buurt van de Mac mini. De Mac Studio bestaat uit een kleine vierkante doos, waar je zelf een scherm op aan moet sluiten. De Mac Studio is ongeveer even hoog als ruim twee op elkaar gestapelde Mac mini’s. De Mac Studio is alleen beschikbaar met Apple Silicon-chip, dus als je er Windows op wil draaien kun je beter voor een Intel Mac mini of Mac Pro kiezen.

Mac Studio specs

Je hebt qua chip de keuze tussen een versie met M1 Max- of M1 Ultra-chip. De M1 Max-versie biedt een 10-core CPU en 24-core GPU, gecombineerd met de 16-core Neural Engine. Er zit dan standaard 32GB centraal geheugen in, voorzien van 512GB SSD-opslag. Dit is uit te breiden naar respectievelijk 64GB RAM en 8TB SSD-opslag. Meer grafische kracht nodig, dan kan je ook kiezen voor de M1 Max met 32-core GPU.

De M1 Ultra-chip biedt standaard een 20-core CPU en 48-core GPU, met een 32-core Neural Engine. Je krijgt dan ook meteen 64GB RAM en 1TB opslag en is daarmee een echt werkpaard. Aan de voorkant heeft dit model ook twee Thunderbolt 4-poorten, in plaats van twee usb-c-poorten.

Apple M1 Max Apple M1 Ultra
Aantal CPU-cores 10 20
Performance-cores 8 16
Energiezuinige cores 2 4
Aantal GPU-cores 24 of 32 48 of 64
Neural Engine-cores 16 32
Maximaal centraal geheugen 64GB 128GB
Geheugenbandbreedte 400GB/s 800GB/s
ProRes accelerators 2 4
Externe schermen 4 6K-schermen + een 4K-scherm 4 6K-schermen + een 4K-scherm
Poorten Achterkant: 4 Thunderbolt 4-poorten, 2 usb-a-poorten, HDMI-poort, 10Gb Ethernet, mini-jack; Voorkant: 2 usb-c-poorten, sd-kaartslot Achterkant: 4 Thunderbolt 4-poorten, 2 usb-a-poorten, HDMI-poort, 10Gb Ethernet, mini-jack; Voorkant: 2 Thunderbolt 4-poorten, sd-kaartslot
De Mac Studio is ook verkrijgbaar bij de volgende winkels:

Bekijk ook

Dit is Mac Studio: de nieuwste desktopcomputer van Apple

Apple heeft de Mac Studio voorgesteld, een nieuwe desktop Mac voor de veeleisende gebruiker. De Mac Studio draait op Apple Silicon, maar wat maakt deze nieuwe computer verder zo bijzonder?

Mac keuzehulp: Mac Pro

Vooral bedoeld voor: echte pro’s, zakelijk gebruik, professionals uit de film- en foto-industrie
De Mac Pro is een klasse apart en is daarom niet te vergelijken met de andere Mac desktopcomputers. De Mac Pro is alleen bedoeld voor de echt professionele, veeleisende gebruikers. Dit is een workstation voor bijvoorbeeld audio- en videoprofessionals. Het huidige modulaire model stamt uit 2019 en is bijna helemaal zelf samen te stellen. Voor veruit de meeste gebruikers is dit model teveel van het goede: de Mac Pro is vooral gemaakt voor bedrijven en professionals die absolute topprestaties verwachten.

Mac Pro en XDR Display Pro

Apple heeft voor een heel speciaal ontwerp gekozen. Vanaf de zijkant ziet de Mac Pro eruit als een standaard kast, maar aan de voor- en bovenkant is een speciaal design toegepast die zorgt voor de koeling. De Mac Pro wordt wel eens gekscherend vergelijken met een kaasrasp. Een speciale sluiting aan de bovenkant zorgt ervoor dat je de kast makkelijk open kan schuiven en onderdelen kan vervangen.

Binnenin vind je een Intel Xeon W-processor, die het best tot z’n recht komt in toepassingen zoals 3D-rendering en professionele videobewerking voor film. Er is niet specifiek rekening gehouden met gamers. Er zitten diverse aansluitingen op en je kan ook kiezen voor een variant met wieltjes. Wil je echt los gaan, dan kan je daar ook nog het Pro Display XDR bij nemen. De Mac Pro heeft namelijk niet zijn eigen display, dus je moet zelf investeren in een mooi scherm voor deze krachtpatser.

Bekijk ook

Pro Display XDR: alles over Apple's scherm voor echte professionals

In dit artikel lees je alles over Apple's Pro Display XDR; een monitor voor echte professionals. Wat kun je ermee, en wat mag het kosten? Je leest het hier!

Hieronder zie je de prijzen voor deze Mac Pro met standaard 32GB RAM (uitbreidbaar):

Bekijk ook

Mac Pro 2023: dit verwachten we van Apple's professionele Mac

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Lees hier alles over de verschillende modellen: de huidige Mac Pro uit 2019 en de aanstaande Mac Pro van 2023. Alles over prijs, functies, beschikbaarheid en meer lees je hier!

Conclusie Mac desktop vergelijken: welke moet je kiezen?

Ben je na het vergelijken van de Mac klaar om er eentje te kiezen? De iMac is voor verreweg de meeste gebruikers de beste keuze. We vinden het 2021-model van de iMac het meeste waard voor zijn geld, maar als je liever een iets groter scherm wil dan kan je ook voor een Mac mini in combinatie met een eigen scherm kiezen. De M2 Mac mini is een mooi instapmodel die razendsnel is en ideaal is voor het standaardwerk.

Wil je toch liever een krachtigere Mac-desktop, dan zou je ook kunnen kiezen voor de M2 Pro Mac mini of de Mac Studio. De M2 Pro Mac mini heeft de voordelen van de meest compacte Mac, maar dan wel in een wat krachtigere uitvoering die van pas komt voor foto- en videobewerking. De Mac Studio is razendsnel en is vooral geschikt voor professionals voor foto- en videobewerking die veeleisender zijn qua GPU en CPU. Hij is betaalbaarder dan de Mac Pro, maar heeft op sommige vlakken vergelijkbare (of zelfs betere) prestaties. De Mac Studio is qua prestaties een beetje de opvolger van de 27-inch iMac. Je moet er dan nog wel zelf een scherm bij zoeken, maar er zijn zat mogelijkheden voor een goed extern scherm voor je Mac. Het voordeel is dat je het zelf zo groot kan maken als je zelf wil.

Echte professionals kunnen ook terecht bij de Mac Pro. Deze modellen zijn alleen voor mensen die het beste van het beste willen en veel professionele apps gebruiken voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking. Denk aan het monteren van films of het bewerken van professionele fotoshoots. De meeste gebruikers kunnen voor deze taken in lichtere vorm prima uit de voeten met de krachtigste Mac Studio of zelfs de uitgebreide Mac mini.

De Mac mini is er ook voor iedereen die nog twijfelt en voor de beste prijs een Mac wil proberen. Je moet nog je eigen scherm, muis en toetsenbord meebrengen, maar met de lagere instapprijs is het een toegankelijke optie als je toch eens en Mac wil gebruiken. De Mac mini wordt ook vaak gebruikt als server.

Ga voor de 24-inch iMac 2021 als je…

 • …een compacte alles-in-één iMac zoekt waarmee je kan surfen, foto’s en video’s kan bewerken en kantoorwerkzaamheden wil doen.
 • …graag een compacte iMac wil met een hoge resolutie display.
 • …wil profiteren van de snelheid van Apple’s M1-chip.
 • …een modern design wil. Met zeven kleuren is er voor iedereen wat te kiezen.

Ga voor de 27-inch iMac 5K als je…

 • …per se nog een Intel-Mac wil (zolang de voorraad strekt). Dit model heeft de meest recente Intel-specificaties van alle Macs.
 • …meer werkruimte wil en vaak met meerdere apps tegelijk werkt. Het 27-inch scherm van hoge resolutie biedt veel meer overzicht dan de 24-inch iMac.

Bekijk ook

Alles over de 24-inch iMac kopen: prijzen en de beste deals

Voor het eerst sinds 2012 heeft Apple een gloednieuwe iMac uitgebracht. De 24-inch iMac heeft een kleurrijk design, Apple Silicon-chip en een groter scherm. Dit moet je weten over de iMac, zoals specs, functies en prijzen.

Ga voor de Mac mini als je…

 • …al geïnvesteerd hebt in een goed display, muis en toetsenbord.
 • …de goedkoopste Mac uit het hele assortiment wil.
 • …voor de beste prijs een Apple Silicon-chip wil.
 • …een compacte Mac zoekt en regelmatig professionele taken doet (kies de M2 Pro-versie).
 • …ook nog veel op Windows werkt en makkelijk wil wisselen (alleen Intel-versie).

Bekijk ook

Alles over de nieuwste Mac mini's met M2-chip voor 2023

De 2023-versie is de nieuwste generatie Mac mini, Apple's kleinste Mac. Deze is voorzien van Apple Silicon M2 of M2 Pro voor extra rekenkracht. Alles wat er verbeterd en vernieuwd is aan de Mac mini lees je hier!

Ga voor de Mac Studio als je…

 • …al geïnvesteerd hebt in een goed display, muis en toetsenbord.
 • …een hele krachtige desktop-Mac zoekt voor een enigszins betaalbare prijs.
 • …professional bent en thuis een hele sterke Mac wil hebben voor foto- en videobewerking of audioproducties.
 • …de krachtigste Apple Silicon Mac zoekt.
 • …voorheen een extra krachtige 27-inch iMac of iMac Pro had. Je moet alleen nog wel een eigen scherm regelen.

Bekijk ook

Dit is Mac Studio: de nieuwste desktopcomputer van Apple

Apple heeft de Mac Studio voorgesteld, een nieuwe desktop Mac voor de veeleisende gebruiker. De Mac Studio draait op Apple Silicon, maar wat maakt deze nieuwe computer verder zo bijzonder?

Ga voor de Mac Pro als je…

 • …een echte professional bent en werkt in de film- of foto-industrie.
 • …een bedrijf bent waar hoge eisen gesteld worden.
 • …een modulaire Mac wil. Bij de Mac Pro kan je later nog bijna alles uitbreiden of aanpassen.
 • …echt verliefd bent op het design en geld voor jou geen issue is.
 • …niet zonder Intel kan.

Bekijk ook

Mac Pro 2023: dit verwachten we van Apple's professionele Mac

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Lees hier alles over de verschillende modellen: de huidige Mac Pro uit 2019 en de aanstaande Mac Pro van 2023. Alles over prijs, functies, beschikbaarheid en meer lees je hier!

Ben je na het vergelijken van de Mac desktops met deze keuzehulp van plan om een Mac te kopen? In ons overzicht vind je actuele prijzen en meer informatie.

Bekijk ook

Een desktop Mac kopen? Dit is ons koopadvies met prijzen en aanbiedingen

Wil je een Mac kopen? Bekijk in dit artikel alle informatie over de desktopmodellen van Apple, met actuele prijzen voor de Mac mini, iMac, Mac Studio en Mac Pro. We helpen je in dit artikel met koopadvies voor een Mac-desktopcomputer die bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2023