iMacs 2017

Mac computers vergelijken: welke past bij jou? Jouw desktop-Mac keuzehulp!

In onze Mac-keuzehulp lees je over de verschillende modellen. Welke desktop Mac past bij jou: de iMac (Pro), Mac Pro of Mac mini? Hoe presteren ze in de vergelijking en voor wie zijn ze bedoeld?

Prijs vanaf €899,-

Ben je op zoek naar een nieuwe Mac, dan helpen we je op deze pagina op weg. Je hebt de keuze uit verschillende Mac-modellen in prijsklassen die variëren van ene paar honderd euro tot meer dan twintigduizend euro. Met deze Mac keuzehulp weet je precies wat het beste bij jou past. Wil je liever een MacBook kopen? Dan hebben we daarvoor een apart overzicht ‘MacBook vergelijken‘.

Mac keuzehulp: dit zijn de modellen en verschillen

Zoek je een desktop Mac, dan biedt Apple voldoende keuze. Het meest bekend is de iMac, een alles-in-een model waarbij alle technologie is ingebouwd achter het beeldscherm. Daarnaast kun je kiezen voor de Mac Pro en Mac mini, waarbij je zelf voor je muis, toetsenbord en beeldscherm moet zorgen. Dit biedt wat meer flexibiliteit, terwijl de iMac vooral gemak biedt. Met deze Mac keuzehulp helpen we je op weg en kijken we naar de verschillen.

Hieronder lees je over de volgende Mac-modellen:

Zoek je een draagbare Mac, bekijk dan ons MacBook-overzicht of de pagina MacBook kopen.

Mac keuzehulp: iMac

Apple’s iMac is een superplatte alles-in-een computer voor op je bureau. Je kunt kiezen uit modellen met 21,5-inch en 27-inch scherm. Daarnaast heb je allerlei mogelijkheden om bepaalde onderdelen te upgraden. In juni 2017 verscheen de nieuwste versie met Kaby Lake-processor, snellere SSD en verbeterd scherm.

iMac 2017

Bij de iMac zitten de processor, grafische kaart en andere onderdelen achter het beeldscherm verwerkt. Daardoor heb je een vrij compacte desktopcomputer en hoef je geen computerkast op of onder je bureau te zetten. De iMac wordt geleverd met een Magic Keyboard en Magic Mouse 2, die beide via Bluetooth worden gekoppeld. Eventueel kun je de muis vervangen door een Magic Trackpad 2.

Je kunt kiezen uit twee formaten en drie modellen. Het uiterlijk is sinds 2012 ongewijzigd gebleven. De iMac heeft een unibody behuizing van aluminium dat aan de randen 5mm dun is. Alle aan sluitingen zitten aan de achterkant. Bij de 27-inch modellen is er aan de achterkant een klepje om toegang te krijgen tot het werkgeheugen (RAM).

iMac achterkant

De 21,5-inch iMac met standaard resolutie kan een goede optie zijn als je een betaalbare Mac zoekt. Dit is een instapmodel, ideaal voor niet-grafische toepassingen zoals teksten schrijven, e-mailen en ander bureauwerk. Zoek je de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de 21,5-inch 4K Retina iMac waarschijnlijk de beste keuze, vooral als je de hele dag op je Mac werkt. Kies wel de juiste hoeveelheid RAM, omdat dit later moeilijk te upgraden is.

Werk je in een grafisch beroep en heb je snelheid en performance nodig, dan is de 27-inch 5K Retina iMac een betere keuze. Je kunt deze upgraden met meer werkgeheugen, een betere processor en een grotere SSD. Ideaal voor mensen die veel met foto’s, video’s en ontwerptekeningen werken.

Overweeg je het topmodel van de iMac, dan zou je ook de iMac Pro kunnen overwegen.

Bekijken

Mac keuzehulp: iMac Pro

De iMac Pro is een gloednieuwe desktopcomputer voor professionals. Dit is Apple’s paradepaardje als het gaat om een compacte alles-in-een desktop. De iMac Pro is alleen verkrijgbaar in spacegrijs en kost minimaal 5.000 euro.

iMac Pro-scherm met verschillende kleuren.

De iMac Pro is gericht op professionele gebruikers die snelheid en performance zoeken. Er zit een nieuw koelsysteem in, een 5K-scherm van hoge kwaliteit en standaard 1TB SSD. De eerste modellen zijn voorzien van 8 tot 10 kernen, terwijl je in de loop van 2018 kunt kiezen voor modellen met 14 tot 18 kernen.

De iMac Pro ziet eruit als een standaard iMac, maar onderscheidt zich door de spacegrijze kleur en een vernieuwde interne koeling, waardoor 80 procent meer koelcapaciteit wordt bereikt. Mede daarom is een groter ventilatierooster aan de achterkant aanwezig. Ook bij dit model vind je alle aansluitingen aan de achterkant.

iMac Pro interne componenten

Overweeg je de iMac Pro, dan zou je ook de Mac Pro kunnen overwegen. Uit de eerste iMac Pro-reviews blijkt dat het apparaat de verwachtingen omtrent snelheid en performance ruimschoots overtreft. Verdere eigenschappen zijn vier Thunderbolt 3-poorten waarmee je twee RAID-arrays en twee 5K-schermen tegelijk kunt aansturen. Ook zit er een 10Gb Ethernet-verbinding op een speakers van hoge kwaliteit.

Bekijken

Mac keuzehulp: Mac Pro

De Mac Pro is alleen bedoeld voor de echt professionele, veeleisende gebruikers. Dit is een workstation voor bijvoorbeeld audio- en videoprofessionals. Het huidige cilindervormige model uit 2013 is enigszins gedateerd, maar Apple heeft beloofd dat er aan een nieuwe Mac Pro wordt gewerkt. Deze zal in de loop van 2018 op de markt komen en is modulair, waardoor het systeem gemakkelijker te upgraden is.

Hoe de nieuwe Mac Pro eruit komt te zien is nog niet bekend, maar we verwachten dat het zal afwijken van het huidige ‘prullenbak’-design. De Mac Pro kost meer dan 3.000 euro en is gericht op een relatief klein publiek: mensen die bezig zijn met videobewerking, grafisch design en muziek en daarbij hoge eisen stellen.

Voor de meeste creatieve professionals zal de iMac Pro echter volstaan en die is eind 2017 compleet vernieuwd.

Mac Pro bovenkant

Gezien de performance van de Mac Pro is het opvallend dat het huidige model zo klein is: hij is slechts 25cm hoog. De vorm is afgeleid van een vliegtuigmotor, zodat warme lucht goed kan wegstromen. Binnenin vind je een Intel Xenon-processor, die het best tot z’n recht komt in toepassingen zoals 3D-rendering en professionele videobewerking voor film. Er is niet specifiek rekening gehouden met gamers.

De huidige Mac Pro is aan de binnenkant niet zo makkelijk uitbreidbaar, maar aan de buitenkant wel: er zitten diverse poorten op, waaronder zes Thunderbolt 2-poorten waarmee je tot drie 4K-schermen kunt aansturen.

Bekijken

Mac keuzehulp: Mac mini

De Mac mini is een simpele Mac, die opvallend veelzijdig is. Je kunt de mini gebruiken voor thuis, huiswerk of zakelijk gebruik, mits je geen zware foto- en videobewerking en andere grafische toepassingen wilt gaan doen.

De Mac mini is de goedkoopste Mac in het assortiment, omdat je zelf voor je muis, toetsenbord en beeldscherm moet zorgen. De meest recente versie dateert uit 2014 en het is daarom beter om dit model niet meer nieuw in de winkel te kopen. Wel zou je een Mac mini tweedehands kunnen aanschaffen ‘voor erbij’. Deze kleine mini is erg flexibel en is ideaal als je vaak tussen Windows en macOS moet wisselen. Qua specificaties is het model vergelijkbaar met een MacBook Pro uit 2015, dus dat is krachtig genoeg voor de meeste toepassingen.

Apple Mac mini

Via de vier USB 3-poorten en Thunderbolt 2-poort kun je allerlei randapparaten aansluiten. Er zijn drie modellen (vanaf €569), die allemaal uitbreidbaar zijn met meer geheugen en opslag. In de twee duurste modellen kun je bovendien een snellere processor kiezen, maar dan gaat de prijs wel omhoog. Je kunt er zelfs twee beeldschermen op aansluiten. Zoek je een krachtiger oplossing, dan is de iMac een beter idee.

De Mac mini is een goedkope manier om naar Apple over te stappen en je bestaande randapparatuur te blijven gebruiken. Maar de mini wordt ook veel gebruikt voor zakelijke toepassingen, bijvoorbeeld als server. Thuis zou je de mini kunnen gebruiken als mediaserver. Meenemen naar een vriend is geen probleem, want je steekt de Mac mini zo in een rugtas.

Bekijken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!