Mac Pro en XDR Display Pro

Vernieuwde Mac Pro vanaf 10 december te bestellen

Gemaakt door speciaal team

De langverwachte Mac Pro zal vanaf 10 december 2019 te bestellen zijn, zo heeft Apple bekendgemaakt. Een speciaal Pro Workflow Team zorgt dat alle stappen uit de workflow van een video- of muziekprofessional precies aansluiten op wat de nieuwe machines kunnen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 8 december: De vernieuwde Mac Pro is vanaf 10 december te bestellen, heeft Apple laten weten. Het bedrijf heeft e-mails uitgestuurd naar geïnteresseerde klanten. Met de tekst “Het wachten is bijna voorbij” laat Apple weten dat de eerste bestellingen voor de professionele Mac en het bijbehorende Pro Display XDR vanaf 10 december kunnen worden geplaatst.

Mac Pro 10 december

Update 13 november: Apple gaat de vernieuwde Mac Pro in december 2019 op de markt brengen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Gelijktijdig zal ook de Pro Display XDR verkrijgbaar zijn, het bijbehorende beeldscherm. De nieuwe desktop voor pro’s zal in de VS worden gemaakt. Bij de aankondiging liet Apple weten dat de computer in het najaar van 2019 op de markt zou komen. Voor wie het exact bijhoudt: op 22 december begint officieel de winter.

Onlangs bleek uit een Instagram-filmpje dat producer Calvin Harris al een Mac Pro in zijn werkruimte heeft staan. Blijkbaar heeft Apple het apparaat al bij diverse influencers uitgezet om ervaringen te verzamelen en publiciteit te genereren.

Calvin Harris Mac Pro

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel uit april 2018, waarbij Apple al had laten weten dat de Mac Pro in 2019 op de markt komt.

Mac Pro in 2019

Het is alweer een jaar geleden dat Apple een nieuwe Mac Pro beloofde. Tijdens een bijeenkomst met de media vertelde Apple dat het huidige ‘prullenbak’-model niet erg praktisch bleek. Voor het nieuwe model wil Apple opnieuw beginnen met een compleet nieuw, modulair design. Nu is er meer informatie naar buiten gebracht over de stand van zaken.”We willen zo transparant mogelijk zijn en open communiceren met onze pro-community. We willen ze vertellen dat de Mac Pro een product voor 2019 wordt. Het is niet iets voor dit jaar” vertelde Tom Boger, Apple’s senior director of Mac hardware product marketing. Die openheid is volgens Apple nodig omdat grote bedrijven daar hun aankoopbeslissingen op moeten afstemmen. In het gesprek kwam ook naar voren hoe Apple wil zorgen dat de nieuwe Mac Pro gemakkelijker te upgraden is en beter aansluit bij de behoeften van zakelijke gebruikers.

In ieder geval weten we nu één ding zeker: de vernieuwde Mac Pro komt in 2019, iets wat eerder al werd gesuggereerd door Mark Gurman van Bloomberg. Deze keer horen we het echter uit de mond van Apple zelf. Apple wil met deze nieuwe aankondigingen duidelijk maken dat ze nog steeds oog voor professionele gebruikers hebben en ondertussen druk bezig zijn.

Pro Workflow Team

Er is een speciaal Pro Workflow Team onder leiding van John Ternus opgericht, dat nauw samenwerkt met de engineers. Dit moet ervoor zorgen dat hardware en software goed op elkaar wordt afgestemd en dat met de uiteenlopende behoeften van de professionele gebruikers rekening wordt gehouden. Bijzonder is dat Apple daarbij echte gebruikers inschakelt, om naar hun workflow te kijken. Dat is ongebruikelijk voor Apple, dat over het algemeen wars is van klantenpanels en participatie door gebruikers. Toch is het bij de Mac Pro anders: Apple haalde bijvoorbeeld een aantal videoprofessionals en andere experts in dienst, die betrokken zijn geweest bij grootschalige producties. Het gaat om gerenommeerde mensen op het gebied van visuele effecten, 3D-animatie en muziekproductie. Sommigen zijn nu in dienst bij Apple, anderen werken er op contractbasis.

Mac Pro

Apple’s marketingbaas Phil Schiller bevestigde ook dat er nog steeds wordt gewerkt aan een losstaande monitor. Het speciaal opgerichte Pro-team kijkt niet alleen naar workflows van gebruikers, maar ook naar de cultuur van Apple’s hardware-ontwikkeling en hoe het bedrijf beslissingen daarover maakt. “We zijn gegaan van het technisch realiseren van Macs en software naar het realiseren van een workflow en dat we daarvan echt alles begrijpen. Elke stap in het proces, waar de knelpunten zijn, waar we kunnen optimaliseren”, aldus Boger.

Het zou nooit Apple’s plan zijn geweest om de Mac Pro in 2018 uit te brengen, al gingen daar wel wat geruchten over. In 2017 gaf Apple aan dat de Mac Pro “niet dit jaar” op de markt zou komen en veel mensen hadden daaruit (onterecht) afgeleid dat het dan wel 2018 zou worden. Er is dus geen sprake van uitloop. Uit de nieuwe informatie blijkt echter niet hoe modulair de nieuwe Mac zal worden, maar Apple bevestigde wel dat het nog steeds het plan is om een modulair model te bouwen, dat je makkelijker kunt upgraden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 13 november: Apple heeft nu aangegeven dat de Mac Pro in december 2019 komt, nog net voor het einde van het jaar. Geen nieuwe informatie. Artikel daarom bijgewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.