iOS 12 performance en prestaties

iOS 12 performance: je iPhone wordt sneller dan ooit

Apple belooft dat iOS 12 je performance beter maakt, ook op oudere toestellen. Maar we geloven het natuurlijk pas als er echte cijfers zijn. Uit metingen blijkt dat je er echt op vooruit gaat en dat de prestaties met iOS 12 sterk verbeterd zijn.

iOS 12 performance

Vooral op oudere toestellen zou je in iOS 12 performance-verbeteringen moeten merken. Ars Technica ging met een serie oude toestellen aan de slag: een iPhone 5s, iPhone 6 Plus en een iPad mini 2. Allemaal voorzien van iOS 11.4.1, de laatste grote update voordat iOS 12 verscheen. Door het opstarten van allerlei apps zoals de Camera-app, Mail, Berichten, Kaarten en Safari probeerden ze een indruk te krijgen van de performance vóór iOS 12. Vervolgens voerden ze dezelfde metingen uit met iOS 12.


Op een iPhone 5s bleek iOS 12 minstens 10 procent sneller. Het gaat hier om milliseconden, maar toch zul je tijdens het gebruik van je toestel wel iets ervan merken. Ook voor de iPhone 6 Plus was er bij veel handelingen een 10 tot 15 procent performanceverbetering. Dit toestel start bovendien een paar seconden sneller op na een herstart.

iPhone 5s met iOS 12 performance

Bij de iPad mini 2 is het een ander verhaal. Dit toestel is hardwarematig toch wel een beetje aan het einde van z’n Latijn. Er zijn snelheidsverbeteringen tussen de 7 en 14 procent haalbaar als je iOS 12 installeert, maar er is te merken dat de hardware het eigenlijk niet meer goed aan kan. Toch fijn dat Apple er nog voor gezorgd heeft dat mensen met een iPad mini 2 kunnen updaten, al zul je minder merken van de performanceverbeteringen. De iPad mini 2 liet van de drie genoemde toestellen dan ook de minste toename in prestaties zien op iOS 12.

Voor de iPhone 5s had Ars Technica ook nog wat testresultaten liggen van iOS 10.3.3 en iOS 11. Daaruit blijkt dat iOS 12 er inderdaad voor zorgt dat je performance flink vooruit gaat. De conclusie is dan ook dat iOS 12 ervoor zorgt dat je qua performance weer op het niveau zit van iOS 10. Zit je nog steeds op een oudere iOS-versie omdat je tot nu toe bang was om te updaten, dan is dit het moment.

iOS 12 performance

Toen toestellen zoals de iPhone 5s werden gemaakt kon nog geen rekening worden gehouden met functies die we nu in iOS 12 erbij krijgen. Het is dan ook knap dat Apple erin is geslaagd om toch weer verbeteringen door te voeren. Hierdoor kun je je oudere toestel langer blijven gebruiken en belandt ‘ie niet op de vuilnishoop. De genoemde cijfers gaan alleen over het opstarten van apps en het navigeren door iOS. Heb je apps en games die al eerder niet goed werkten omdat ze al jarenlang geen update meer hebben gekregen, dan gaat iOS 12 daar niet op magische wijze iets aan veranderen. Apple kan met een software-update niet opeens zorgen dat de hardware in je toestel opeens veel krachtiger wordt.

Alle andere metingen kun je bij Ars Technica bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.