iPhone XS abonnement kopen

Nu aangekondigd: iPhone XS → de 5,8″ iPhone met OLED-scherm

Alles over vernieuwingen, specs en meer

Het is officieel! De iPhone XS is aangekondigd door Apple. Dit nieuwe toestel met 5,8-inch OLED-scherm ligt vanaf dit najaar in de winkel. Hier lees je alles wat je moet weten!

Apple heeft de iPhone XS en de iPhone XS Max officieel aangekondigd. De iPhone XS is gebaseerd op de bestaande iPhone X, maar biedt een aantal vernieuwingen. Hieronder lopen we de belangrijkste verbeteringen met je langs.

Dit zijn de Nederlandse iPhone XS prijzen:

 • iPhone XS 64GB : €1159,-
 • iPhone XS 256GB: €1329,-
 • iPhone XS 512GB: €1559,-

Dit zijn de Nederlandse iPhone XS Max prijzen:

 • iPhone XS Max : 64GB: €1259,-
 • iPhone XS Max: 256GB: €1429,-
 • iPhone XS Max: 512GB: €1659,-

Wil je iPhone Event 2018 nog eens terugzien? Bekijk onze samenvatting iPhone Event 2018.

iPhone XS design

De iPhone XS heeft hetzelfde uiterlijk als de iPhone X en is verkrijgbaar in de gebruikelijke kleuren spacegrijs en zilver. Daarnaast komt er een nieuwe goudkleur. Alle uitvoeringen zijn voorzien van een stalen rand rondom het scherm in dezelfde kleur. Het kleinste model met 5,8-inch scherm is qua formaat vergelijkbaar met de bestaande iPhone X. Daarnaast gaat Apple een grotere uitvoering met 6,5-inch scherm uitbrengen die de naam iPhone XS Max krijgt. Voor mensen die de afgelopen tijd de geruchten rondom de nieuwe iPhones hebben gevolgd zal dit geen verrassing zijn, want er waren vooraf al veel details gelekt.

iPhone X specs

De iPhone XS is voorzien van een TrueDepth-camera aan de voorkant en een dubbele camera aan de achterkant. De iPhone XS heeft geen Touch ID-knop onderaan het scherm, maar maakt gebruik van Face ID om het toestel te ontgrendelen. Onderop vind je ook de Lightning-aansluiting en de speakergaatjes. Andere details zoals de notch en de plaatsing van de knoppen zijn vergelijkbaar met de X. De grootste verbeteringen zitten dan ook binnenin. De rating is nu IP68, zodat het nog waterbestendiger is.

Het 5,8″ scherm heeft de volgende specificaties:

 • 5,8″ Super Retina OLED
 • 2436 x 1125 pixels
 • 2,7 miljoen pixels
 • 458 ppi
 • Ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10

Het scherm heeft een 60 procent grotere dynamic range voor kleuren dan het iPhone X scherm.

Het 6,5″ scherm heeft de volgende specificaties:

 • 6,5″ Super Retina OLED
 • 2688 x 1242 pixels
 • 3,3 miljoen pixels
 • 458 ppi
 • Ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10

Het formaat van de behuizing is hetzelfde als de iPhone 8 Plus, maar met een groter scherm. 3D Touch wordt nog steeds ondersteund.

Apple heeft gezorgd voor een breder stereogeluid.

Bovenin zit uiteraard de notch met alle technologie voor de TrueDepth-camera. Dankzij betere algoritmes kan de Face ID-camera je gezicht sneller herkennen.

De nieuwe A12 Bionic-chip heeft een 4-core GPU en 6-core CPU (3 snelle en 3 energiezuinige). Al deze cores kunnen tegelijk actief zijn. De A12 Bionic heeft 6,9 miljard transistors en het is bovendien de eerste 7-nanometerchip. De GPU van de A12 is 50 procent sneller dan de A11. Bij de A11 kon je 600 miljard berekeningen per seconde doen; de A12 is dat 5 biljoen berekeningen per seconde!

De snelheid is gigantisch, maar wat kun je ermee? Dat legde Apple op het podium niet echt uit. Het kwam niet veel verder dan: apps starten sneller en het zoeken naar foto’s gaat sneller. Maar waren daar dan klachten over?

Om de snelheid te demonstreren toonde gamestudio Bethesda een nieuwe Elder Scrolls Blades-game.

De iPhone XS krijg aan de achterkant twee 12-megapixel camera’s en een verbeterde True Tone-flitser. De bovenste camera (f/1.8) heeft een wide-angle lens en een nieuwe sensor. Onderin zit een telefotocamera (f/2.4) met 2x optische zoom. Beide werken met optische beeldstabilisatie.

Bij de frontcamera gaat het om 7 megapixel (f/2.2) met een snellere sensor. De camera kan dankzij de A12-processor slimmere dingen doen, zoals het herkennen van rode ogen. Bij elke foto worden een biljoen bewerkingen uitgevoerd. Nieuw is Smart HDR, waarbij details worden benadrukt.

De portretmodus wordt beter op de iPhone XS. Je kunt nu de scherptediepte instellen door verschillende aperture-instellingen te simuleren.

Apple spreekt van een “nieuw tijdperk van fotografie”. Ook op het gebied van video is iets verbeterd, want je kunt nu stereogeluid opnemen.

De batterijduur is met 30 minuten langer op de iPhones Xs en 1,5 uur op de Xs Max.

De iPhone XS en Xs Max werken met dualsim. Daarvoor heeft Apple een nieuwe techniek bedacht, namelijk DSDS: dual SIM dual standby. Eén ervan is een eSIM. Providers moeten dit wel ondersteunen. In de presentatie waren T-Mobile en Vodafone en enkele andere aanbieders te zien, maar dat wil niet zeggen dat het ook in Nederland gaat werken.

iPhone XS prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone XS zal vanaf $999 verkrijgbaar zijn in de VS. De pre-order begint op vrijdag 14 september en de eerste toestellen worden geleverd op vrijdag 21 september.

Dit zijn de Nederlandse iPhone XS prijzen:

 • iPhone XS 64GB : €1159,-
 • iPhone XS 256GB: €1329,-
 • iPhone XS 512GB: €1559,-

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!