Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
AR/VR headset

visionOS: alles over Apple’s nieuwe software voor augmented en virtual reality

Alles over visionOS, het besturingssysteem voor Apple's mixed reality-headset. Lees meer over de functies, het ontwerp, de mogelijkheden, apps, beschikbaarheid en meer.

visionOS: Apple’s nieuwste besturingssysteem

Apple heeft visionOS onthuld tijdens WWDC 2023. Deze software is speciaal bedoeld om augmented reality- en virtual reality-ervaringen mogelijk te maken, voor de nieuwe Apple Vision Pro-headset.

visionOS in het kort

Dit zijn de eigenschappen van visionOS:

 • Besturingssysteem voor mixed reality (augmented reality en virtual reality)
 • Aangekondigd op WWDC 2023
 • Officiële naam visionOS, staat voor vision Operating System (besturingssysteem)
 • Het brein achter Apple’s aankomende mixed reality-headset, Apple Vision Pro
 • Bedien vensters in een ruimtelijke omgeving
 • Voorzien van allerlei standaardapps, zoals Safari, Berichten, Foto’s, FaceTime, Muziek, Apple TV, Notities en meer
 • Je bedient visionOS met hand- en ooggebaren

Wat is visionOS?

visionOS is de naam van het besturingssysteem waarop de aanstaande AR- en VR-brillen en -headsets van Apple gaan draaien. De eerste headset is tegelijkertijd aangekondigd: Apple Vision Pro, dat augmented en virtual reality combineert. De eerste headset zal relatief groot en duur zijn en alleen bedoeld voor heel specifieke doelgroepen. De headset verschijnt begin 2024 in de VS.

visionOS interface

In 2017 noemde Bloomberg voor het eerst het bestaan van rOS. Toen zou nog de interne codenaam ‘Oak’ worden gehanteerd. Destijds werd nog verwacht dat de eerste augmented reality-bril al in 2020 zou verschijnen, maar onder invloed van diverse factoren is dat niet gebeurd. Er zijn geruchten geweest over andere namen, zoals xrOS or realityOS, maar uiteindelijk heeft Apple dus voor de naam visionOS gekozen.

visionOS past dus in het rijtje van iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Het heeft overeenkomstige apps en functies, al werkt de bediening wel heel anders dan bij toestellen met een (aanraak)scherm. Apple brengt van visionOS ook betaversies uit en het besturingssysteem zal (als de headset eenmaal verschenen is) ook regelmatig software-updates krijgen met nieuwe functies.

Functies visionOS besturingssysteem van Apple

visionOS heeft veel verschillende functies, waarmee je de headset optimaal mee benut. Dit zijn de belangrijkste functies van het besturingssysteem:

Basis van visionOS: apps en meer

Het beginscherm van visionOS bestaat uit ronde icoontjes van de apps die je al kent. Denk aan Safari, Foto’s, Muziek, Apple TV, Notities, Berichten en Pages, Numbers en Keynote. Met hand- en oogbewegingen selecteer je apps. Als de hand- en oogtracking niet goed werkt, kun je dit kalibreren door vier keer op de bovenste knop te drukken. Je kunt meerdere apps naast elkaar gebruiken en van apps ook meerdere vensters gebruiken. Eenmaal een app geopend, verschijnt deze in augmented reality in je zicht. Open je een tweede app, dan wordt deze ernaast geplaatst. Op deze manier kun je links en rechts kijken om tussen apps te wisselen. De vensters zweven dus als het ware voor je gezicht. De interface is helemaal aangepast aan aan de bediening, zodat knoppen en appfuncties met hand- en oogbewegingen te bedienen zijn.

visionOS interface

Het besturingssysteem heeft ook een ingebouwd virtueel toestenbord en ondersteunt dicteren voor het invoeren van tekst. Siri speelt ook en rol in het besturingssysteem, bijvoorbeeld voor het afsluiten of openen van apps. Nagenoeg alle standaardapps die je kent van je iPhone vind je ook in de headset en Apple werkt ook samen met Disney voor het geschikt maken van de Disney+ app voor het besturingssysteem.

Alle apps van derden die je kent van de iPhone en iPad, zijn ook gewoon beschikbaar in visionOS. Daarmee komen er meteen miljoenen apps beschikbaar voor Apple’s besturingssysteem. De apps kunnen aangepast worden om gebruik te maken van specifieke functies van visionOS, zoals een 3D-weergave. Er komt ook een aparte App Store voor visionOS, waarmee je nieuwe apps kan downloaden en ontdekken.

Het bedienen van virtuele schermen in de ruimte wordt ook wel spatial computing genoemd. In onze uitleg lees je er meer over.

Bekijk ook

Alles over spatial computing: een interface in de ruimte

Wat is spatial computing en wat doet Apple ermee? Op deze pagina leggen we uit wat spatial computing is, wat we van Apple kunnen verwachten en in hoeverre Apple hiermee succesvol kan zijn.

Environments in visionOS

visionOS heeft ook een ingebouwde Environments-functie. Daarmee kun je jezelf onderdompelen in een virtuele wereld, zoals een uitgestrekt natuurgebied. Je kunt zelf met de Digital Crown bepalen hoe meeslepend de omgeving getoond wordt: als onderdeel van je echte omgeving (augmented reality) of dat het je eigen omgeving overneemt (virtual reality). Beschikbare Environments zijn:

 • Haleakala
 • Yosemite
 • Sky
 • Spring Light
 • Joshua Tree
 • Lake Vrangla
 • Mount Hood
 • Summer Light
 • Fall Light
 • The Moon
 • Beach
 • White Sands
 • Winter Light

Vision Pro Environments

FaceTime in visionOS

FaceTime is ook een belangrijke functie in visionOS. Het besturingssysteem maakt van jouw gezicht (dankzij de camera’s van de Vision Pro-headset) een realistische 3D-versie. Deze wordt dan getoond aan andere FaceTime-deelnemers in het gesprek. Dit wordt ook wel je 3D Peresona genoemd. Dit dient ter vervanging van het gewone FaceTime-beeld, omdat de camera van de headset tijdens het gebruik jou echte gezicht niet kan zien. De andere FaceTime-deelnemers zie je zwevend in je blikveld. In een groepsgesprek kun je tot negen personen vastzetten in beeld. De overige deelnemers (tot maximaal 32 totaal) kun je wel horen maar niet zien. Je kunt wel wisselen welke deelnemers je wil zien.

Digital Persona in Vision Pro headset

Tijdens een FaceTime-gesprek in visionOS kun je ook de Environments-functie gebruiken. Je kunt dit zelfs delen met andere gesprekspartners die de Vision Pro gebruiken tijdens het FaceTime-gesprek.

Video’s en games in visionOS

visionOS ondersteunt ook apps met video’s en games. Zoals we eerder al noemden, werkt Disney aan een versie van de Disney+ app voor visionOS. Daarmee kan je een gigantisch virtueel display laten weergeven, zodat je helemaal meegezogen wordt in de film of serie. Er komen zelfs 3D-films beschikbaar en Apple heeft ook films en series opgenomen in 180 graden en 8K-resolutie. Dit noemt Apple de Apple Immersive Videos.

Daarnaast werkt visionOS ook met games. Op die manier kun je games ook op heel groot virtueel scherm spelen. Je gebruikt daarvoor traditionele gamecontrollers, bijvoorbeeld die van de PlayStation of Nintendo Switch. Apple Arcade-games zijn speelbaar met visionOS.

Games spelen met Vision Pro

Optic ID

Optic ID is de verificatiemethode van visionOS en is een soort tegenhanger van Touch ID en Face ID. De Vision Pro-headset scant je iris, zodat visionOS weet dat jij de eigenaar bent en de headset kan gebruiken. Het kan ook gebruikt worden voor het doen van aankopen (zoals apps), waarbij je soms twee keer op de bovenste knop moet drukken. Dit is vergelijkbaar met hoe het bij Face ID werkt.

Bekijk ook

Optic ID: een nieuwe manier om jou te herkennen

Na Touch ID en Face ID heeft Apple een nieuwe manier voor authenticatie op basis van lichamelijke kenmerken. Optic ID werkt met een irisscanner.

visionOS toetsenbord

Het besturingssysteem heeft ook een virtueel toetsenbord. Daarmee kun je als het ware typen in de lucht. Via de headset zie je de virtuele knoppen, met daarvoor je eigen vingers. Dit is een tweede manier om tekst in te voeren, want je kunt ook gebruikmaken van de dicteerfunctie en Siri. Het virtuele toetsenbord heeft een iets ander ontwerp dan je van andere Apple-besturingssystemen gewend bent. De knoppen zijn rond (om te voorkomen dat je een verkeerde toets indrukt) en is qua formaat wel iets kleiner dan een standaard Mac-toetsenbord. Er worden ook woordsuggesties getoond.

Virtueel toetsenbord in visionOS

Toegankelijkheid in visionOS

Je bedient visionOS dus voornamelijk met handen en ogen, maar er is ook gedacht aan mensen met een beperking. Er is een Pointer Control om iets aan te wijzen. Dit is een virtueel stokje waarmee je knoppen en andere interface-elementen als het ware kan aanwijzen. Als je geen handen hebt of ben je niet in staat om deze te gebruiken, dan kan je ook een extra menu gebruiken om te scrollen, tikken en meer. Dit gebruik je door ernaar te kijken. Apple noemt dit ook wel Dwell Control.

visionOS Pointer Control

Wil je meer weten over de technische achtergrond van visionOS en wat ontwikkelaars nodig hebben om apps ervoor te kunnen maken, dan lees je hier bij Apple meer.

visionOS zelf testen

Ondanks dat de benodigde headset nog niet beschikbaar is, is visionOS wel al te testen en kunnen ontwikkelaars er apps voor maken. Je gebruikt visionOS dan via een Mac, zodat je alvast een indruk krijgt van hoe de vensters eruit zien en hoe ze werken. Het is natuurlijk niet hetzelfde als hoe het daadwerkelijk werkt op de Vision Pro zelf, maar het geeft wel een goede indruk van de mogelijkheden.

Bekijk ook

Vision Pro-software nu te testen op je eigen Mac

Apple's Vision Pro verschijnt pas volgend jaar, maar wie nu al benieuwd is naar de software kan het testen op de Mac. Apple heeft namelijk de SDK uitgebracht voor de Vision Pro en daarmee kun je een indruk krijgen hoe het besturingsyssteem visionOS en de verschillende apps en instellingen eruit zien. Je hebt er wel een Mac met behoorlijk wat vrije schijfruimte voor nodig.

Beschikbaarheid visionOS

visionOS is momenteel als beta beschikbaar voor ontwikkelaars en testers, zoals eerder gezegd via de Mac. De definitieve versie van het besturingssysteem verschijnt begin 2024, zodra de Vision Pro-headset in de VS verkrijgbaar is. De headset is standaard voorzien van het besturingssysteem.

visionOS: software voor headset

Een bril of headset is het volgende grote product dat Apple sinds de Apple Watch (2015) heeft aangekondigd. De eerste versie is een high-end mixed reality-headset dat aanvankelijk nog een niche-product zal zijn. Dat komt onder andere door de hoge prijs en de beperkte beschikbaarheid. Het wordt dus nog geen mainstream product, al zijn de mogelijkheden wel spectaculair te noemen. Meer over de reeds aangekondigde mixed reality-headset van Apple lees je op onze aparte pagina.

Bekijk ook

Apple Vision Pro officieel onthuld: hij kost 3499 dollar

Apple heeft voor het eerst meer laten zien van de mixed reality-bril waaraan jarenlang is gewerkt. Apple Vision Pro is het begin van een nieuw tijdperk van 'spatial computing'. Al zal het nog wel even duren voordat jij 'm op je hoofd kunt zetten. Alles wat je moet weten, lees je hier!

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
visionOS