Tim Cook op WWDC 2022

WWDC: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie

Lees alles over de World Wide Developers Conference (WWDC). Tijdens Apple's grote ontwikkelaarsconferentie in juni worden elk jaar de nieuwste softwareversies en producten aangekondigd. Die zijn niet alleen interessant voor ontwikkelaars, maar ook voor gebruikers.

Apple’s eigen events en perspresentaties zijn voor veel Apple-fans altijd een hoogtepunt, maar er is er eentje in het bijzonder die veel interesse op wekt: de WWDC. De WWDC wordt elk jaar gehouden en staat voor World Wide Developers Conference. Maar wat kondigt Apple hier doorgaans aan en wat betekent dit voor jou?

Wat is WWDC?

WWDC is de World Wide Developers Conference van Apple, een conferentie die Apple elk jaar in juni organiseert. Tijdens WWDC krijgen we nieuwe versies van de software te zien en vaak zijn er ook aankondigingen van andere producten, zoals nieuwe MacBooks. De WWDC is vooral bedoeld voor ontwikkelaars van apps, waar zij leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van iOS, macOS en meer. Tot 2020 werd de WWDC altijd als grote conferentie georganiseerd, waarbij ontwikkelaars van over de hele wereld naar de VS vliegen om dit bij te wonen. Ontwikkelaars leren in sessies over de nieuwste Apple-ontwikkelingen, kunnen met elkaar ideeën uitwisselen en krijgen de kans om Apple-engineers te spreken.

WWDC 2022 Memoji met Tim Cook.

Sinds 2020 wordt de WWDC grotendeels digitaal gehouden. Ontwikkelaars kunnen alles in online sessies volgen en de presentatie is niet meer voor een groot live publiek, maar is van tevoren opgenomen en wordt gelivestreamd via onder andere YouTube.

De WWDC duurt altijd de gehele week en is meestal in de eerste week van juni. Voor veel Apple-fans is de WWDC daarom één van de belangrijkste weken van het jaar.

Tim Cook op WWDC 2022

De eerstvolgende WWDC 2023 vindt plaats in de week van 5 juni en is net als voorgaande jaren een digitaal event, met vooraf opgenomen video’s.

WWDC keynote

De WWDC-keynote is ook voor niet-ontwikkelaars interessant. Je krijgt hier namelijk alle details over de nieuwe versies van iOS, iPadOS macOS, watchOS en tvOS te zien. Soms zijn er ook aankondigingen voor nieuwe MacBooks, Mac-desktops en meer. Soms zijn er grote verrassingen en introductie van compleet nieuwe producten. In 2017 kondigde Apple bijvoorbeeld de HomePod aan en in 2023 wordt Apple’s mixed reality-headset verwacht.

Apple WWDC 2019

WWDC workshops

Maar de WWDC is ook vooral een leer- en ontmoetingsbijeenkomst voor ontwikkelaars. Vóór 2020 reisden duizenden Apple-ontwikkelaars af naar WWDC om elkaar te ontmoeten, workshops te volgen en rechtstreeks met Apple-engineers te praten. Sinds 2020 gebeurt dit digitaal. Het is nog steeds mogelijk om ervaringen uit te wisselen en vragen voor te leggen aan Apple-engineers, maar de ontwikkelaars moeten zich digitaal aanmelden om mee te doen aan een online videochat.

De WWDC workshops zijn online te volgen en zijn toegankelijk voor iedereen. Via de Apple Developer-app kun je alle video’s afspelen en later nog eens terugkijken. Rechtstreeks vragen stellen aan Apple-medewerkers kan alleen als je geregistreerd developer bent.

WWDC tickets

Voorheen was het nodig om WWDC tickets te kopen, om bij het fysieke event aanwezig te kunnen zijn. Omdat er altijd meer belangstelling was dan plaatsen, organiseerde Apple een verloting. Ontwikkelaars konden zich aanmelden voor een ticket en hoorden enkele dagen later of ze een ticket à $1500 konden aanschaffen.

Jaarlijks waren er ook tientallen tickets voor scholieren en studenten. Deze jonge talenten kregen hun ticket en hotel vergoed.

WWDC 2016 Scholarship studenten

Overige activiteiten rondom WWDC

Naast de keynote en sessies voor ontwikkelaars, organiseert Apple nog meer rondom de WWDC. Ieder jaar worden de winnaars van de Apple Design Awards uitgereikt. Dat is een prijs voor apps die uitblinken in diverse categorieën, zoals interactie, visueel en graphics en innovatie.

Ieder jaar is er ook de Swift Student Challenge, waarin studenten aangemoedigd worden om met de app Swift Playgrounds te coderen. Swift is Apple’s eigen codetaal voor apps en met Swift Playgrounds leren kinderen en studenten spelenderwijs coderen. Winnaars van de Swift Student Challenge ontvangen speciale goodies (zoals shirts en truien), een speciale pin set, een set AirPods en een jaarabonnement op het Apple Developer Program. Op Apple’s pagina lees je er meer over.

WWDC Swift Students Challenge

Voorgaande WWDC’s per jaar

Hieronder zie je meer informatie over de WWDC per jaar: