Apple WWDC-publiek

WWDC: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie

Lees alles over de World Wide Developers Conference (WWDC). Tijdens Apple's grote ontwikkelaarsconferentie in juni worden elk jaar de nieuwste softwareversies en producten aangekondigd. Die zijn niet alleen interessant voor ontwikkelaars, maar ook voor gebruikers.

Wat is WWDC?

WWDC is de World Wide Developers Conference van Apple, een conferentie die Apple elk jaar in juni organiseert. Tijdens WWDC krijgen we nieuwe versies van de software te zien en vaak zijn er ook aankondigingen van andere producten, zoals nieuwe MacBooks.


De eerstvolgende WWDC 2022 vindt plaats in de week van 6 juni en is net als voorgaande jaren een digitaal event, met vooraf opgenomen video’s.

WWDC keynote

De WWDC-keynote is ook voor niet-ontwikkelaars interessant. Je krijgt hier namelijk alle details over de nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS en tvOS te zien. Soms zijn er ook aankondigingen voor nieuwe iPads, MacBooks, iMacs en meer. In 2017 kondigde Apple bijvoorbeeld de HomePod aan, een speaker die later dat jaar in december beschikbaar kwam.

Apple WWDC 2019

WWDC workshops

Maar de WWDC is ook vooral een leer- en ontmoetingsbijeenkomst voor ontwikkelaars. Vóór 2020 reisden duizenden Apple-ontwikkelaars af naar WWDC om elkaar te ontmoeten, workshops te volgen en rechtstreeks met Apple-engineers te praten. Sinds 2020 gebeurt dit digitaal. Het is nog steeds mogelijk om ervaringen uit te wisselen en vragen voor te leggen aan Apple-engineers, maar de ontwikkelaars moeten zich digitaal aanmelden om mee te doen aan een online videochat.

De WWDC workshops zijn online te volgen en zijn toegankelijk voor iedereen. Via de Apple Developer-app kun je alle video’s afspelen en later nog eens terugkijken. Rechtstreeks vragen stellen aan Apple-medewerkers kan alleen als je geregistreerd developer bent.

WWDC tickets

Voorheen was het nodig om WWDC tickets te kopen, om bij het fysieke event aanwezig te kunnen zijn. Omdat er altijd meer belangstelling was dan plaatsen, organiseerde Apple een verloting. Ontwikkelaars konden zich aanmelden voor een ticket en hoorden enkele dagen later of ze een ticket à $1500 konden aanschaffen.

Jaarlijks waren er ook tientallen tickets voor scholieren en studenten. Deze jonge talenten kregen hun ticket en hotel vergoed.

WWDC 2016 Scholarship studenten

Voorgaande WWDC’s per jaar

Hieronder zie je meer informatie over de WWDC per jaar:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!