WWDC: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie
De keynotes van Apple zijn altijd een hoogtepunt, maar er is eentje die er in het bijzonder bovenuit springt: WWDC. De World Wide Developers Conference in juni is bedoeld voor ontwikkelaars, maar ook voor gewone gebruikers valt er genoeg te beleven. Wat kondigt Apple doorgaans aan en wat kunnen we tijdens de eerstvolgende editie verwachten? Dat lees je hier!
Alles over WWDC
Begin juni komen ontwikkelaars van over de hele wereld bij elkaar om de nieuwe software te bespreken en workshops bij te wonen. Ontwikkelaars kunnen rechtstreeks in contact komen met Apple-engineers om hun programmeerproblemen voor te leggen. Daarnaast is een keynote, waar de nieuwe softwarefuncties worden aangekondigd. Het gaat om de nieuwste versies van iOS, iPadOS macOS, watchOS, tvOS en visionOS. Apple vertelt welke functies er later in het najaar zullen worden uitgebracht en een deel van de functies is alvast te testen in de beta’s die gedurende de zomer verschijnen voor ontwikkelaars en publieke testers.
Wat er tijdens de meest recente WWDC is aangekondigd lees je in onze samenvatting van de WWDC 2024.
Datum WWDC
WWDC vindt elk jaar plaats in juni. In 2024 vond het evenement plaats van 10 t/m 14 juni en dat is een gebruikelijke periode. Op de maandag vindt om 19:00 uur Nederlandse tijd traditiegetrouw de keynote plaats, waar de grote aankondigingen worden gedaan. De rest van de week zijn er sessies en workshops voor ontwikkelaars. Deze zijn zowel online als te plekke te volgen.
Net als elk jaren is WWDC online te volgen. Wereldwijd kun je meekijken met de livestream van het Apple-event. Daarnaast nodigt Apple ontwikkelaars en andere genodigden uit om naar Apple Park te komen. De media is alleen welkom op de keynote, terwijl ontwikkelaars de rest van de week workshops kunnen volgen. Deze workshops kun je ook bekijken in de Apple Developer-app en op YouTube.
Locatie WWDC
WWDC vindt de afgelopen jaren steeds plaats op Apple Park in Cupertino, het hoofdkantoor van Apple. Ontwikkelaars kunnen meedoen aan een loting om bij WWDC aanwezig te zijn. Worden ze ingeloot, dan kunnen ze voor ca. 1.500 euro een ticket kopen. Andere uitgaven zoals de vliegreis en het verblijf zijn ook op eigen kosten. Daarnaast nodigt Apple elk jaar media, influencers en andere genodigden uit om bij de keynote aanwezig te zijn. Sie niet wordt uitgenodigd kan de WWDC-sessies volgen via de Apple Developer-website en de bijbehorende app. Hierin is een apart tabblad voor WWDC aanwezig, waar je alle video’s en presentaties vindt zodra ze beschikbaar zijn.
Wat kunnen we op WWDC verwachten?
Tijdens WWDC doet Apple altijd de volgende aankondigingen:
- iOS voor de iPhone
- iPadOS voor de iPad
- tvOS voor de Apple TV
- watchOS voor de Apple Watch
- macOS voor de Mac
- visionOS voor de Vision Pro
- Eventueel: nieuwe functies op het gebied van CarPlay, HomeKit en dergelijke
- Soms aankondiging van nieuwe hardware
Apple maakt tijdens de WWDC bekend welke belangrijke nieuwe softwarefuncties in het najaar beschikbaar zullen komen en aan welke grote plannen wordt gewerkt. De beta’s van de verschillende platformen komen nog tijdens WWDC beschikbaar, zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. Op iCulture kun je meteen al na de aankondiging lezen over de verschillende vernieuwingen. We installeren de beta’s op onze testtoestellen en laten weten hoe goed de nieuwe functies werken.
Apple organiseert ook elk jaar een Swift Student Challenge tijdens WWDC. Studenten kunnen zich hiervoor aanmelden en hun beste project met Swift Playgrounds laten zien. Je maakt dan kans op speciale goodies, zoals een WWDC-jack of speldjes. Ook word je kosteloos lid van het Apple Developer Program en krijg je een gratis toegangsticket voor WWDC. De inschrijving hiervoor sluit meestal halverwege april, voorafgaand aan WWDC.
Hoe kan ik WWDC meebeleven?
De keynote van WWDC kun je volgen via de Apple-livestream, zodat je ook als gewone gebruiker niets hoeft te missen. Wil je live aanwezig zijn, dan zijn er drie mogelijkheden:
- aanmelden voor de loting voor ontwikkelaars
- hopen dat je als media wordt uitgenodigd door Apple
- aanmelden als student voor de Swift Student Challenge
Er zijn weinig loopholes om via slinkse wegen een ticket te bemachtigen als je niet tot een van de genoemde doelgroepen behoort.
Maar niet getreurd: je kunt alles online meebeleven. iCulture is daarvoor de beste plek, want we zullen alle informatie die relevant is voor Apple-gebruikers in overzichtelijke artikelen voor je presenteren. Denk aan het laatste nieuws, maar ook praktische tips voor de nieuwste softwareversies, uitlegartikelen met wat de verbeteringen voor jou betekenen en vergelijkingen van nieuwe producten. De hele week (en de maanden daarna) pluizen we alles door, dus er is gedurende de zomermaanden weer genoeg te lezen.
Apple bespreekt de nieuwe functies uitgebreid in online workshops. Deze zijn voor gewone gebruikers vaak wat minder interessant, maar zijn vooral op de technische aspecten gericht. Je kunt ze bekijken via de Apple Developer-app.
Overige activiteiten rondom WWDC
Naast de keynote en sessies voor ontwikkelaars, organiseert Apple nog meer rondom de WWDC. Ieder jaar worden de winnaars van de Apple Design Awards uitgereikt. Dat is een prijs voor apps die uitblinken in diverse categorieën, zoals interactie, visueel en graphics en innovatie.
Ieder jaar is er ook de Swift Student Challenge, waarin studenten aangemoedigd worden om met de app Swift Playgrounds iets moois te maken. Swift is Apple’s eigen programmeertaal voor apps en met Swift Playgrounds leren kinderen en studenten spelenderwijs apps bouwen. Winnaars van de Swift Student Challenge ontvangen speciale goodies (zoals shirts en truien), een speciale pin set, een set AirPods en een jaarabonnement op het Apple Developer Program. Op Apple’s pagina lees je er meer over.
Voorgaande WWDC’s per jaar
Hieronder zie je meer informatie over de WWDC per jaar:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!