HomePod vs HomePod mini.

Alles over de grote HomePod 2023: functies, verbeteringen en meer voor de tweede generatie

De tweede generatie HomePod geldt als grotere tegenhanger van de HomePod mini. De nieuwe HomePod 2023 is de opvolger van het eerste model uit 2018 en biedt een beter scherm, snellere chip en meer. Op deze pagina lees je alles over de HomePod.

HomePod review Prijs (vanaf €349,-)

Na het stoppen van de eerste HomePod in 2021 bestaat de HomePod-lijn alleen nog maar uit de kleinere HomePod mini. Maar wat moet de HomePod mini zonder een grotere versie, moet Apple gedacht hebben. Gelukkig is er nu weer een nieuwe grotere HomePod, waardoor je in totaal kan kiezen uit twee modellen: de bestaande HomePod mini uit 2020 en deze nieuwe grotere HomePod uit 2023. Welke functies heeft de HomePod 2 en wat is de prijs? Op deze pagina lees je er alles over.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

HomePod 2023 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de HomePod 2023, ook wel de HomePod 2 genoemd:

 • Grotere HomePod, als opvolger van het eerste model uit 2018
 • Draait op nieuwere S7-chip, voorzien van U1-chip en Thread
 • Slimme wifi-speaker voor luisteren van muziek en bedienen van smart home
 • Geschikt voor lossless audio en Dolby Atmos (met Apple Music)
 • Werkt met AirPlay 2
 • Vijf bundelvormende tweeters (waren er zeven in eerste generatie)
 • Vier microfoons voor afstemmen geluid en horen van spraakopdrachten (waren er zes in eerste generatie)
 • Cilindervormig design met stoffen buitenkant
 • Beschikbaar in twee kleuren: wit en middernacht
 • Voorzien van vernieuwd display met touchscreen bovenop voor bediening en Siri-interacties
 • Ook te gebruiken als speaker voor Apple TV en televisie (via ARC op de Apple TV 2021 of nieuwer)
 • Mogelijkheid tot koppelen als stereopaar (alleen met andere HomePod 2e generatie)
 • Ingebouwde Siri-assistent voor bedienen van smart home, algemene kennisvragen, instellen van timers en doen van persoonlijke verzoeken zoals bellen, berichten versturen en meer
 • Ingebouwde temperatuur- en luchtvochtigheidssensor
 • Beschikbaar sinds 3 februari, ook in Nederland en België
 • Prijs: €349,-

Kleuren Apple HomePod 2023

Wat is een HomePod?

HomePod is een muziekspeaker met Siri-functies, die via wifi in verbinding staat met internet. De speaker is geschikt voor HomeKit en werkt samen met al je andere Apple-apparaten. Apple legt vooral de nadruk op geluidskwaliteit, met onder andere virtuele surround-sound en krachtige onderdelen. Dat de HomePod Siri ondersteunt heeft als voordeel dat je geen scherm nodig hebt om opdrachten te geven. Alles werkt met je stem, al kun je hem ook deels bedienen door op het schermpje bovenop te tikken. De HomePod mini is kleiner model die ook een stuk goedkoper is en vooral bedoeld is voor andere kamers in huis, zoals de slaapkamer.

Bekijk ook

HomePod mini: alles over functies, specs en meer van de kleinere HomePod

De HomePod mini is de kleinere en goedkopere versie van de HomePod. Hij is er sinds najaar 2021 ook in de kleuren blauw, oranje en geel. Hoe ziet het design van de HomePod mini eruit, wat zijn de functies en, misschien nog veel belangrijker, wanneer komt hij naar Nederland?

Design HomePod 2

De nieuwe HomePod van 2023 heeft een aangepast ontwerp, dat wel veel weg heeft van de eerste grote HomePod. Het is een cilindervormige speaker met een stoffen buitenkant. Er zitten verder geen fysieke knoppen op en aan de achterkant vind je alleen de stroomkabel, die deze keer ook los te halen is. Je kan kiezen uit twee kleuren, wit en het nieuwe middernacht, zodat de HomePod past bij je interieur. Bovenop zit het display, dat deze keer meer tussen het gaas verwerkt zit in plaats van er bovenop ligt zoals bij de eerste generatie HomePod. Qua ontwerp past hij ook bij de kleinere HomePod mini, hoewel die in meer vrolijke kleuren beschikbaar is.

De HomePod is 16,8 centimeter hoog en 14,2 centimeter breed en is daarmee relatief compact, al is hij natuurlijk niet zo klein als de HomePod mini. Met een gewicht van 2,3 kilo is hij wel vrij zwaar, vanwege de onderdelen die in de speaker zitten.

Functies HomePod 2023

Apple presenteert de HomePod als een uitstekende draadloze speaker voor het afspelen van muziek, vergelijkbaar met Sonos. Bovendien zitten er dankzij Siri slimme functies in en kun je er HomeKit-accessoires mee bedienen. De HomePod fungeert ook als woninghub voor thuis, zodat je apparaten via HomeKit kunt bedienen als je niet thuis bent. Met ‘Hé Siri‘ kun je de speaker activeren en allerlei vragen stellen.

De nieuwe HomePod 2023 heeft een nieuwere chip, namelijk de S7-chip uit de Apple Watch Series 7. Deze is sneller en krachtiger dan de A8-chip uit de eerste generatie HomePod. Dat Apple kiest voor een chip van de Apple Watch, klinkt misschien wat gek. Maar de HomePod mini had ook al een chip uit de S-serie, namelijk de S5 van de Apple Watch Series 5. Deze is meer dan krachtig genoeg om muziek af te spelen, je spraakopdrachten te verwerken en meer.

Apple HomePod 2023 tweede generatie

De speaker maakt verbinding met wifi voor het afspelen van muziek. Hij heeft, net als de vorige HomePods, standaard ondersteuning voor Apple Music en werkt ook samen met bijvoorbeeld Deezer. Gebruik je Spotify, dan moet je nog altijd via AirPlay de muziek van je iPhone naar de HomePod sturen. Spotify heeft namelijk nog geen ondersteuning voor de HomePod ingebouwd.

De grote HomePod 2 heeft meer en betere speakeronderdelen dan de HomePod mini, waardoor het geluid volgens Apple ook voller en mooier klinkt. Er zitten vijf bundelvormende tweeters in en dat is wel twee minder dan in de eerste HomePod uit 2018. Het geluidsprofiel van de tweede generatie HomePod komt overeen met die van het eerste model, maar als je de twee generaties naast elkaar zet hoor je wel degelijk een verschil. Maar het geluid van de HomePod is hoe dan ook erg goed. Ook werkt de speaker met lossless audio en Dolby Atmos, allebei met Apple Music.

Binnenkant HomePod 2023

De nieuwe HomePod 2 heeft ook een U1-chip, die we al kennen van de HomePod mini. Daarmee is Handoff, waarmee je de muziek over kan zetten van je iPhone naar de HomePod, een stuk nauwkeuriger en sneller. Je kunt de HomePod 2 ook weer als stereopaar instellen, maar dit kan alleen in combinatie met een andere HomePod 2. Je kunt de HomePod 2023 dus niet als stereopaar koppelen aan een eerste generatie HomePod of HomePod mini.

HomePod 2 en HomeKit

Behalve voor muziekbediening kun je ook algemene vragen stellen, berichten sturen, je agenda raadplegen en meer. De HomePod herkent de stemmen van gebruikers in huis, zodat iedereen vanaf zijn of haar eigen account berichten kan sturen, de agenda kan opvragen en meer. Je gebruikt de HomePod 2 ook als hub voor je HomeKit-smart home en dankzij ondersteuning voor Thread kun je ook met Thread-accessoires verbinding maken. Je smart home-accessoires bedienen kun je ook met Siri op de HomePod doen. Daarnaast kan de HomePod 2 de temperatuur en luchtvochtigheid in huis meten. De temperatuur- en luchtvochtigheid van de kamer waarin de HomePod staat wordt daarmee zichtbaar in de Woning-app, zonder dat je nog andere sensoren nodig hebt. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken voor automatiseringen, zoals het inschakelen van de luchtbevochtiger of het sluiten van gordijnen.

De nieuwe HomePod en HomePod mini krijgen ook een functie genaamd Geluidsherkenning. De speakers herkennen het geluid van een alarmerende rook- of koolmonoxidemelder en sturen vervolgens een melding naar je iPhone. Op die manier kun je dus gewaarschuwd worden voor gevaar door rook of koolmonoxide. De functie is vergelijkbaar met de geluidsherkenning op de iPhone.

HomePod 2023 Handoff

Je kan de Apple-speaker ook gebruiken als standaardspeaker voor je Apple TV 4K. Met ondersteuning voor ruimtelijke audio creeer je daarmee een surroundsound-opstelling, zeker als je een stereopaar van de speakers koppelt met de Apple TV. Het is niet mogelijk om meer dan twee speakers aan een Apple TV te koppelen. Dankzij ARC kun je de Apple-speaker ook gebruiken als speaker voor al het andere dat je kijkt via je televisie, zoals je tv-kastje, spelcomputer en andere aangesloten apparaten. Je televisie moet daarvoor wel ARC of eARC ondersteunen en je hebt de Apple TV 4K uit 2021 of nieuwer nodig.

Bediening HomePod speaker

Bovenop de speaker zit een vernieuwd display, waarmee je de HomePod kan bedienen. Het schermpje is aanraakgevoelig en door te tikken kun je muziek afspelen, pauzeren of naar het volgende of vorige nummer gaan. Het aanpassen van het volume kan ook. Al deze taken kun je ook met je stem doen dankzij de ingebouwde Siri. De animaties op het display zijn verbeterd, zodat je beter ziet dat Siri reageert. Net als op de huidige HomePod mini kun je Siri gebruiken in het Nederlands, Engels en andere talen.

Het HomePod-display ondersteunt meerdere tikbewegingen:

 • Eenmaal tikken voor afspelen/pauzeren
 • Tweemaal tikken voor volgend nummer
 • Driemaal tikken voor vorige nummer
 • Ingedrukt houden om Siri te activeren

HomePod 2023 display

HomePod audiokwaliteit

De HomePod schittert vooral door de hoge geluidskwaliteit. Apple legt dan ook sterk de nadruk op de HomePod als kwalitatief goede speaker voor thuis. Met zogenaamde ‘spatial awareness’ wordt de audio afgestemd op de eigenschappen van de ruimte. HomePod scant de kamer en past de instellingen van de woofer en tweeters daarop aan, voor een zo goed mogelijk geluid. Je kunt het volume bovendien flink opvoeren, zonder dat er vervorming optreedt. Met virtuele surround-sound probeert Apple de indruk te wekken dat de muziek 360 graden rondom klinkt. Er is ook ondersteuning voor Dolby Atmos.

Als je twee HomePods in één kamer zet, gaan ze automatisch met elkaar samenwerken. De HomePod kan alle bekende audioformaten afspelen, zoals AAC, MP3, Apple Lossless en FLAC. Met AirPlay 2 kun je meerdere speakers bedienen vanaf één iPhone. AirPlay 2 is ook beschikbaar op speakers van Bose, Bang & Olufsen, Libratone, Bowers & Wilkins, Beats en andere fabrikanten.

HomePod privacy en encryptie

Apple heeft bij HomePod extra maatregelen genomen om te zorgen dat je zoekopdrachten goed beveiligd zijn, zodat je privacy gewaarborgd blijft. Pas wanneer je ‘Hé Siri’ zegt gaat de speaker luisteren naar wat je zegt en wordt informatie versleuteld naar de Apple-servers gestuurd. Daarbij wordt een anonieme identifier meegestuurd, zodat Apple weet naar welke HomePod het antwoord teruggestuurd moet worden. Uit deze identifier is niet af te lezen welk Apple ID of welke persoon de vraag heeft gesteld, zodat je privacy gewaarborgd blijft. De stemherkenning wordt alleen lokaal uitgevoerd, doordat je stemprofiel van Siri van je iPhone gebruikt wordt.

HomePod 2023 zwart wit

HomePod specs

Dit zijn de specificaties van de HomePod (tweede generatie):

 • Afmetingen: 16,8 x 14,2 centimeter
 • Gewicht: 2,3 kilo
 • S7- en U1-chip
 • 4-inch woofer
 • 5 tweeters onderin, die gericht geluid bundelen
 • 4 microfoons
 • Ruimtedetectie
 • Ondersteuning ruimtelijke audio en Dolby Atmos
 • Werkt met Apple Music en AirPlay 2
 • Ingebouwde Siri-functies
 • Werkt samen met iPhone 8 en nieuwer, voorzien van minimaal iOS 16.3
 • Europese adviesprijs: €349,-
 • Wi-Fi 802.11n
 • Bluetooth 5.0
 • Werkt met Thread
 • Ondersteuning voor HomeKit
 • Koppelen van meerdere HomePods tot stereopaar en multiroom-speakersysteem
 • Aanraakgevoelige bovenkant voor de bediening
 • Data-encryptie voor extra privacy

Eerste generatie HomePod

De huidige HomePod uit 2023 is de tweede generatie van het grote standaardmodel. In 2018 bracht Apple de eerste generatie HomePod uit. Deze draaide nog op een A8-chip en had een kleiner display en had nog geen ondersteuning voor functies als Thread en het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid in de kamer. Ook verscheen hij in wit en spacegrijs (in plaats van middernacht). De eerste generatie HomePod is nooit officieel in Nederland en België uitgebracht, maar verscheen in de loop der jaren wel in een aantal Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk. In 2021 besloot Apple de eerste generatie HomePod uit het assortiment te halen, waardoor alleen de kleine HomePod mini over bleef. Deze werd in maart 2022 voor het eerst officieel in Nederland uitgebracht, met Nederlandse Siri. Toen Apple in januari 2023 de tweede generatie HomePod aankondigde, verscheen die ook meteen in Nederland en België.

HomePod stereo.

Wil je weten wat de verschillen tussen de HomePod-modellen zijn? In onze HomePod vergelijking lees je het allemaal.

Prijs en releasedatum HomePod 2023

De nieuwe HomePod is sinds 3 februari in Nederland en België verkrijgbaar. De speaker is beschikbaar voor een prijs van €349,-. De eerste generatie HomePod had in Europa €329,- als laagste adviesprijs, waardoor de nieuwe versie dus iets duurder is.

Wil je een andere HomePod kopen? Lees dan ons artikel met prijzen en winkels voor de HomePod mini.

Bekijk ook

Nieuwe HomePod vanaf nu te koop: alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de nieuwe HomePod kopen? Op deze pagina lees je alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod en HomePod mini zijn officieel in Nederland te koop en hier vind je de beste deals. Waar is de HomePod het goedkoopst? We geven antwoord op al je vragen!