HomePod vs HomePod mini.

HomePod: specificaties, functies, deals en meer voor Apple’s slimme speaker

Wat kun je allemaal met de HomePod, Apple's spraakgestuurde Siri-speaker voor thuis? Omdat de HomePod Siri ondersteunt heb je geen scherm nodig en kun je spraakopdrachten geven. Maar wat kun je er nog meer mee? Lees hier alles over de HomePod specs, functies, releasedatum, prijs en meer.

HomePod review Prijs (vanaf €109,-)

Alles over de HomePod

De HomePod is Apple’s slimme speaker voor thuis. Er zijn twee modellen:

 • HomePod (deze pagina): het normale formaat uit 2018
 • HomePod mini: het kleinere formaat uit 2020, waar we een aparte pagina over hebben

Hieronder lees je over:


Wat kun je allemaal doen met de HomePod speaker en hoe zit het met functies, releasedatum, design en specs? In dit overzicht zetten we alle informatie rondom de HomePod op een rijtje. Je kunt de huidige HomePod kopen in een beperkt aantal landen, of bij handelaren in Nederland en België die er vaak een wat hogere prijs voor vragen. Je leest er alles over op onze pagina HomePod kopen.

Wil je eerst weten wat wij van de HomePod vinden, dan lees je meer in onze HomePod review en in onze HomePod mini review.

Bekijk ook

HomePod mini kopen in Nederland? Alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de Apple HomePod mini kopen? Lees hier alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod mini is officieel in Nederland te koop. Waar moet je rekening mee houden, waar is de HomePod het goedkoopst en hoe kun je de HomePod kopen in Nederland, België of het buitenland? We geven antwoord op al je vragen!

HomePod speaker wit

Lees ook:

Wat is HomePod?

HomePod is een speaker met Siri-functies, die via wifi in verbinding staat met internet. De speaker is geschikt voor HomeKit en werkt samen met al je andere Apple-apparaten. Apple legt vooral de nadruk op geluidskwaliteit, met onder andere virtuele surround-sound. Het standaard model HomePod-speaker is zo’n 18 cm hoog en draait op een A8-processor. Dat de HomePod Siri ondersteunt heeft als voordeel dat je geen scherm nodig hebt om opdrachten te geven. Alles werkt met je stem. De HomePod mini is een iets nieuwer model, dat kleiner van formaat en ook iets goedkoper is.

HomePod Apple Music

HomePod releasedatum

De HomePod is sinds februari 2018 beschikbaar in de VS, Verenigd Koninkrijk en Australië en sinds juni 2018 in Duitsland, Frankrijk en Canada. Over België en Nederland is nog niets bekendgemaakt. Lees meer over de HomePod kopen in het buitenland als je meer wilt weten.

Apple kondigde de HomePod in juni 2017 aan tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie. Volgens geruchten werd er op dat moment al twee jaar aan gewerkt en werd de speaker inmiddels thuis bij Apple-medewerkers getest. De naam van de speaker was zorgvuldig geheim gehouden; vandaar dat de HomePod ‘Siri-speaker’ werd genoemd in de begindagen.

Waarom maakt Apple de HomePod Siri speaker?

Smart home-toepassingen worden steeds populairder en daarbij hoor je regelmatig twee namen: Amazon Echo en Google Home. Deze speakers kunnen opdrachten uitvoeren en muziek afspelen. Apple wil met HomePod inspelen op deze ontwikkelingen. Door via de HomePod Siri spraakopdrachten te geven kun je bijvoorbeeld bepaalde muziek afspelen of informatie opvragen. Ook kun je dankzij de ondersteuning voor HomeKit lampen en andere apparaten bedienen met de HomePod.

HomePod specs

Dit zijn de belangrijkste specs voor de HomePod Siri-speaker:

 • Verkrijgbaar sinds februari 2018 in VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Sinds juni 2018 in Duitsland, Frankrijk en Canada. Lees meer over HomePod kopen in diverse landen
 • Hoogte “bijna 7-inch”, oftewel 17,78 centimeter
 • A8 chip, vergelijkbaar met die in de iPhone 6
 • 4-inch woofer bovenin
 • 7 tweeters onderin, die gericht geluid bundelen
 • 6 microfoons
 • Ingebouwde Siri-functies
 • Werkt samen met iPhone 5s en nieuwer, voorzien van minimaal iOS 11.2.5
 • Europese adviesprijs: 329 euro

Apple HomePod specs

 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac met MIMO
 • Ondersteuning voor HomeKit
 • Ondersteuning voor AirPlay 2
 • Koppelen van meerdere HomePods tot stereopaar en multiroom-speakersysteem
 • Aanraakgevoelige bovenkant voor de bediening
 • Data-encryptie voor extra privacy

HomePod design

De HomePod is zo’n 18 cm hoog en is verkrijgbaar in twee kleuren: wit en spacegrijs, dat er eerder uitziet als zwart. De speaker is rondom voorzien van mesh, een soort gaas. Bovenop is een kleurrijk golfeffect zichtbaar als je met de HomePod Siri activeert, wat vooral bedoeld is om te laten zien dat de speaker reageert. Je kunt er dus geen teksten op aflezen.

Je kunt de speaker ook met de aanraakgevoelige bovenkant bedienen, voor functies als afspelen, pauzeren en volume aanpassen. In een eerder verschenen patent beschrijft Apple een cilindervormige ‘Siri speaker’, waarbij de componenten rondom een centrale kern zijn aangebracht, net als bij de Mac Pro.

HomePod Siri-interactie

HomePod: functies van de Siri speaker

Apple presenteert de HomePod als een uitstekende draadloze speaker, vergelijkbaar met Sonos. Bovendien zitten er dankzij Siri slimme functies in en kun je er HomeKit-accessoires mee bedienen. De HomePod fungeert ook als woninghub voor thuis, zodat je apparaten via HomeKit kunt bedienen als je niet thuis bent. Voorheen had je hiervoor een iPad of Apple TV nodig.

Met ‘Hé Siri‘ kun je de speaker activeren en allerlei vragen stellen. Aanvankelijk waren deze vragen beperkt tot de volgende categorieën:

HomePod-functies

Sinds iOS 11.4 is het ook mogelijk om aan Siri vragen over je agenda te stellen. Je kan dan dus vragen wanneer je eerstvolgende afspraak is of je voegt een afspraak toe.

Zo kun je bijvoorbeeld timers en herinneringen instellen, HomeKit-accessoires bedienen en berichten sturen. Het is voor ontwikkelaars van apps die met SiriKit werken ook mogelijk om apps voor de HomePod te ontwikkelen. Zo kun je via de HomePod berichten versturen via WhatsApp en je takenlijst beheren met de Things-app.

Het instellen van de HomePod is net zo simpel als bij de AirPods: je houdt de iPhone bij de speaker en je kunt vrijwel meteen beginnen met muziek afspelen. Dit wijst erop dat Apple een soort W1-chip heeft ingebouwd, net als bij de AirPods en enkele Beats-modellen. Er zit ook Bluetooth 5.0 in.

HomePod staand zwart

HomePod-bediening

Je bedient de HomePod Siri speaker met je stem, maar je kunt ook gebruikmaken van de aanraakgevoelige bovenkant. Bovenop tikken geeft je de mogelijkheid om de HomePod te pauzeren, te spelen, een liedje over te slaan of het geluidsvolume aan te passen. Door aan te raken en vast te houden kun je een Siri-opdracht geven. De ledlampjes aan de bovenkant maken duidelijk dat Siri actief is.

De HomePod ondersteunt drie tikbewegingen:

 • Eenmaal tikken voor Play/Pauze (je krijgt dan ook volumeknoppen te zien)
 • Tweemaal tikken voor volgend nummer
 • Driemaal tikken voor vorige nummer

HomePod bediening

Multiroom-functie en stereo

Sinds iOS 11.4 is het mogelijk om de multiroom-functie te gebruiken. Dankzij AirPlay 2 kun je via je iPhone muziek streamen naar zowel je HomePod als Apple TV. Dit gaat dan tegelijkertijd, zodat de muziek helemaal synchroon loopt. Je kan ook via Siri vragen om muziek op meerdere AirPlay 2-speakers af te spelen.

Het is ook mogelijk om meerdere HomePods aan elkaar te koppelen in een stereo-opstelling. Hierdoor wordt het geluid in de kamer afgestemd op de locatie van de twee HomePods. Je hebt hiervoor minimaal iOS 11.4 nodig.

Bekijk ook

Zo maak je een HomePod (mini) stereopaar

Twee HomePods of HomePod mini's kunnen met elkaar samen een stereopaar vormen. Hierdoor kun je genieten van stereogeluid, bijvoorbeeld als je op de bank zit en graag naar muziek luistert.

HomePod audiokwaliteit

De HomePod schittert vooral door de hoge geluidskwaliteit. Apple legt dan ook sterk de nadruk op de HomePod als kwalitatief goede speaker voor thuis. Met zogenaamde ‘spatial awareness’ wordt de audio afgestemd op de eigenschappen van de ruimte. HomePod scant de kamer en past de instellingen van de woofer en tweeters daarop aan, voor een zo goed mogelijk geluid. Je kunt het volume bovendien flink opvoeren, zonder dat er vervorming optreedt. Met virtuele surround-sound probeert Apple de indruk te wekken dat de muziek 360 graden rondom klinkt.

Als je twee HomePods in één kamer zet, gaan ze automatisch met elkaar samenwerken. De HomePod kan alle bekende audioformaten afspelen, zoals AAC, MP3, Apple Lossless en FLAC.

Met AirPlay 2 kun je meerdere speakers bedienen vanaf één iPhone. AirPlay 2 komt ook beschikbaar op speakers van Bose, Bang & Olufsen, Libratone, Bowers & Wilkins, Beats en andere fabrikanten.

Apple HomePod sensoren

De HomePod bevat volgens Apple ook een Musicologist, een muziekkenner. Het helpt om goede muzieknummers via Apple Music te vinden. Je kunt zeggen: “Hé Siri, ik vind dit nummer leuk” om te zorgen dat HomePod je muzieksmaak leert kennen. Daarbij wordt een match gemaakt met honderden genres en stemmingen en tienduizenden afspeellijsten. Je kunt met Siri ook ingewikkelder vragen aan HomePod stellen, zoals “Hé Siri, wie is de drummer van dit nummer”. Verder kun je met stemcommando’s afspeellijsten samenstellen.

HomePod en Spotify

De HomePod werkt alleen samen met Apple Music, iTunes Match en eigengezochte nummers uit de iTunes Store. Apple beweert dat de speaker zodanig is ontworpen dat het nauw samenwerkt met Apple Music. Voor abonnees heeft HomePod toegang tot de volledige collectie van Apple Music, zodat de speaker je smaak leert kennen en passende aanbevelingen kan geven. Een dergelijke integratie met Spotify, Deezer en andere muziekdiensten komt er hoogstwaarschijnlijk niet, al kun je wel Spotify-muziek afspelen vanaf je iPhone. Je kunt de HomePod met Spotify gebruiken, maar dit werkt dan dus wel via AirPlay.

Bekijk ook

HomePod en Spotify: dit kun je ermee

De HomePod werkt vooral samen met Apple Music en iTunes, maar je kan de speaker ook gebruiken voor het afspelen van muziek via Spotify. Wat kun je allemaal doen met Spotify op de HomePod? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

HomePod privacy en encryptie

Apple heeft bij HomePod extra maatregelen genomen om te zorgen dat je zoekopdrachten goed beveiligd zijn, zodat je privacy gewaarborgd blijft. Pas wanneer je ‘Hé Siri’ zegt gaat de speaker luisteren naar wat je zegt en wordt informatie versleuteld naar de Apple-servers gestuurd. Daarbij wordt een anonieme identifier meegestuurd, zodat Apple weet naar welke HomePod het antwoord teruggestuurd moet worden. Uit deze identifier is niet af te lezen welk Apple ID of welke persoon de vraag heeft gesteld, zodat je privacy gewaarborgd blijft.

HomePod closeup van speaker

Waarom HomePod en geen Siri Speaker, Siri Home Hub of Apple Home?

Apple’s speaker voor thuis heet HomePod, een naam die meteen duidelijk maakt dat dit een ‘iPod voor thuis’ is. Lange tijd was onbekend hoe de speaker zou gaan heten, vandaar dat werd gesproken over ‘Siri Speaker’ of ‘Siri Smart Speaker’. Ook ‘Apple Home’ of ‘Siri Home’ waren kanshebbers, maar Apple koos voor een naam die teruggrijpt op de naamgeving van de iPod.

Bekijk ook

HomePod mini kopen in Nederland? Alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de Apple HomePod mini kopen? Lees hier alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod mini is officieel in Nederland te koop. Waar moet je rekening mee houden, waar is de HomePod het goedkoopst en hoe kun je de HomePod kopen in Nederland, België of het buitenland? We geven antwoord op al je vragen!