mac-studio

Dit is de Mac Studio 2023: Apple’s desktopcomputer is nog krachtiger

Apple heeft de Mac Studio vernieuwd. Deze desktop Mac voor de veeleisende gebruiker is voorzien van een M2 Max- of M2 Ultra-chip. Qua uiterlijk is er niet veel veranderd, maar binnenin draait de Mac Studio op de meest krachtige Apple Silicon-chip tot nu toe. Wat er verder nog is vernieuwd? Dat lees je hier!

Prijs (vanaf €2.329,-)

Mac Studio 2023: dit is er nieuw

De Mac Studio is een middenklasse desktopcomputer voor mensen die de Mac mini te licht en de Mac Pro te zwaar vinden voor hun taken. Deze computer is bedoeld voor professionals die veel performance nodig hebben. De Mac Studio 2023 vervangt de eerder verschenen Mac Studio uit 2022.

Mac Studio 2023 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

 • Vernieuwde desktopcomputer voor veeleisende gebruikers
 • Eerste generatie aangekondigd in maart 2022, in juni 2023 vernieuwd met snellere chip
 • Voorzien van M2 Max- en M2 Ultra-chip
 • Tot 192GB RAM
 • Zit qua specs tussen de Mac mini en Mac Pro in
 • Je moet zelf zorgen voor een beeldscherm, toetsenbord en muis
 • Prijs vanaf €2.429,-
 • Te combineren met Apple Studio Display (vanaf €1.779,-)

Heb je zin gekregen om er eentje in huis te halen? Dit zijn de prijzen van de Mac Studio 2023!

Mac Studio 2023 kopen

Check ook deze winkels, waar de Mac Studio te bestellen is:

Bekijk ook

Mac Studio 2023 prijzen: nieuwe desktop Mac vanaf nu verkrijgbaar

Hoeveel kost de nieuwe Mac Studio? In dit artikel zetten we de prijzen van de Mac Studio 2023 voor je op een rij. Lees de prijs van het instapmodel, maar ook wat de prijs is van het duurste model.
Mac Studio 2023

Eerder waren er al een paar geruchten over de Mac Studio 2023. Apple was bezig met het testen van versies met de M2 Max-chip (die we eerder al zagen in de MacBook Pro’s van begin 2023) en de nog niet eerder verschenen M2 Ultra-chip. Mark Gurman van Bloomberg voorspelde dat Apple “meerdere nieuwe Macs” zou onthullen tijdens WWDC en de M2 Mac Studio is één daarvan. Eén van de aanwijzingen was de codenaam J475, die opvallend goed aansloot op de codenaam van de reeds verschenen modellen, J375. Dit gerucht blijkt nu inderdaad te kloppen.

De M2 Ultra-chip biedt 4x meer performance dan een Intel-gebaseerde Mac. Hij is voorzien van 24 CPU-kernen en 60 GPU-kernen, waarmee 192 gigabyte aan centraal geheugen kan worden ondersteund. Je kunt tot zes Pro Display XDR-schermen aansluiten, waarmee meer dan 1 miljoen pixels kunnen worden aangestuurd. De M2 Max daarentegen is vrijwel hetzelfde als wat je al in de 16-inch MacBook Pro kon bestellen, voorzien van maximaal 12 CPU-kernen, 3 GPU-kernen en 96GB centraal geheugen.

Prijs Mac Studio

De Mac Studio 2023 vanaf €2.429 verkrijgbaar bij Apple en is daarmee €100,- duurder geworden dan het vorige model. Aanvullende maatwerk-varianten zijn samen te stellen op de website van Apple. Hij is sinds juni 2023 verkrijgbaar via Apple en daarna ook bij diverse winkels.

Je kunt deze computer combineren met Apple’s speciale display voor de Mac, het Studio Display. Deze is verkrijgbaar vanaf €1.799,-. Ook hier kun je extra’s kiezen zoals nano-textuur glas en andere stands.

Er zijn ook enkele zwarte accessoires die je er los bij kunt kopen in de kleur zwart:

Design Mac Studio

De belangrijkste eigenschappen van het design:

 • Aluminium behuizing in zilver met gaatjespatroon aan de onderkant
 • Lijkt op een uit de kluiten gewassen Mac mini
 • Krachtig en toch compact, gemakkelijk mee te nemen
 • Lengte en breedte: 19,7 x 19,7 cm
 • Hoogte 9,5 cm
 • Gewicht: ca. 3 kilo

De kast is gemaakt uit één blok aluminium van nog geen 10 cm hoog. Hij neemt daardoor heel weinig ruimte in op je bureau. Op het eerste gezicht ziet deze computer eruit als twee op elkaar gestapelde Mac mini’s. De basis van 19,7 x 19,7 cm is hetzelfde gebleven, zodat hij nog steeds goed onder een beeldscherm past.

Apple heeft voor de Mac Studio een innovatief koelsysteem ontwikkeld, met tweezijdige ventilatoren en meer dan 4.000 gaatjes aan de onderkant, zodat de lucht langs de interne componenten kan worden gezogen naar de achterkant. Ook bij deze tweede generatie is dit weer het geval. Apple belooft dat de geluidsoverlast van de fans minimaal blijft.

Mac Studio specs en functies

De nadruk bij de Mac Studio ligt op performance, voor als je iets krachtigers zoekt dan de iMac.

Je kunt kiezen uit twee modellen, maar uiteraard kun je ook zelf iets op maat configureren:

Mac Studio 2023 met scherm

De M2 Ultra-chip beschikt beschikt over een UltraFusion-architectuur, die twee M2 Max-chips met elkaar verbindt. Dit levert een systeem met miljarden transistors op, waar extra koeling voor nodig is. Vandaar dat het M2 Ultra-model een stuk zwaarder is.

Mac Studio aansluitingen

Dit zijn de Mac Studio aansluitingen:

 • 6 USB-C Thunderbolt 4-poorten
 • HDMI, SD-kaartslot, 2x USB-A, koptelefoonaansluiting

Er zitten heel veel poorten aan de achterkant, waaronder vier Thunderbolt 4-poorten om displays en randapparatuur op aan te sluiten, een 10 Gb Ethernet-poort, twee USB-A-poorten, een HDMI-poort en een koptelefoonaansluiting. Ook wifi 6 en Bluetooth 5.0 zijn ingebouwd.

Aan de voorkant vind je ook aansluitingen: twee USB-C-poorten, met ondersteuning voor USB 3 met 10 Gb/s bij M1 Max en Thunderbolt 4 met 40 Gb/s bij M1 Ultra. Aan de voorkant zit ook een sleuf voor een SD-kaart, om foto’s en video makkelijk te importeren.

Je kunt op Mac Studio meerdere schermen aansluiten, namelijk tot vier Pro Display XDR-schermen en ook nog een 4K TV.

Voordelen van Mac Studio

Het voordeel van een dergelijke computer is dat hij compact is en gemakkelijk mee te nemen is. Omdat er is gekozen voor Apple Silicon kan de behuizing toch heel beperkt blijven qua afmetingen, zodat hij in een tas past.

Net als de Mac mini kan hij ook dienst doen als extra computer. Ben je Windows-gebruiker maar heb je ook regelmatig macOS nodig (bijvoorbeeld omdat je ontwikkelaar bent), dan kun je je bestaande beeldscherm, toetsenbord en muis inpluggen om deze Mac te gebruiken. Dat was bij de Mac mini ook al mogelijk. De Mac Studio is echter gericht op een professioneler publiek, dus het zal zeker geen ‘computer voor erbij’ worden. Met dit nieuwe model lijkt Apple de tijd te willen overbruggen tot er Apple Silicon-modellen van de Mac Pro en de iMac Pro uitkomen.

De Mac Studio wordt net als de Mac mini geleverd zonder beeldscherm. Je zou voor een van de LG UltraFine-schermen kunnen kiezen die in samenwerking met Apple zijn ontwikkeld, maar Apple biedt ook zelf een extern scherm aan: naast het Pro Display XDR is er nu ook het Apple Studio Display.

Bekijk ook

Alles over het Apple Studio Display voor de Mac

Apple heeft een eigen extern beeldscherm: het Apple Studio Display. Het is bedoeld om in combinatie met je Mac te gebruiken, met name de Mac Studio. Het Studio Display biedt een strak design in een groot 27-inch beeldoppervlak en is een stuk goedkoper dan het Pro Display XDR.

Mac Studio in Apple’s line-up

Er is altijd een vrij grote kloof geweest tussen de Mac mini en de Mac Pro, zowel wat prijs als prestaties betreft. De Mac Studio past daar precies tussenin en is een middenklasse-model waarbij je zelf voor een beeldscherm en toetsenbord zorgt. Wat all-in-one betreft is er momenteel alleen nog de 24-inch iMac.

Apple’s line-up voor de desktop ziet er in 2024 verder als volgt uit:

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024
Device
Mac Studio