Dit is Mac Studio: de nieuwste desktopcomputer van Apple

Apple heeft de Mac Studio voorgesteld, een nieuwe desktop Mac voor de veeleisende gebruiker. De Mac Studio draait op Apple Silicon, maar wat maakt deze nieuwe computer verder zo bijzonder?

Prijs (vanaf €2.329,-)

Mac Studio: wat is het?

De Mac Studio is een nieuw type desktopcomputer voor mensen die de Mac mini te licht en de Mac Pro te zwaar vinden voor hun taken. Deze computer is bedoeld voor professionals die veel performance nodig hebben en willen overstappen naar Apple Silicon. Mac Studio vervangt de high-end Mac mini met Intel die nog in het assortiment zat.

Mac Studio in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

Mac Studio

Prijs Mac Studio

De Mac Studio is vanaf €2.329 verkrijgbaar. Aanvullende maatwerk-varianten zijn samen te stellen op de website van Apple.

Op termijn verwachten we lagere prijzen bij de volgende winkels:

Je kunt deze computer combineren met Apple’s nieuwe display voor de Mac, het Studio Display. Deze is verkrijgbaar vanaf €1.799,-. Ook hier kun je extra’s kiezen zoals nano-textuur glas en andere stands.

De duurste configuratie van de Mac Studio kost maar liefst €9.229,-. Wil je daar een Mac Studio Display bij met nanotextuur en een in hoogte verstelbare standaard bij, dan tel je er €2.489,- bij op en kom je uit op €11.718,-!

Er zijn ook enkele zwarte accessoires die je er los bij kunt kopen in de kleur zwart:

Design Mac Studio

De belangrijkste eigenschappen van het design:

 • Compleet nieuw design en nieuwe vormfactor
 • Aluminium behuizing in zilver met gaatjespatroon aan de onderkant
 • Krachtig en toch compact, gemakkelijk mee te nemen
 • Lengte en breedte: 19,7 x 19,7 cm
 • Hoogte 9,5 cm
 • Gewicht: 2,7 kg (M1 Max) en 3,6 kb (M1 Ultra)

De kast is gemaakt uit één blok aluminium van nog geen 10 cm hoog. Hij neemt daardoor heel weinig ruimte in op je bureau. Op het eerste gezicht ziet deze computer eruit als twee op elkaar gestapelde Mac mini’s. De basis van 19,7 x 19,7 cm is hetzelfde gebleven, maar hij is een stuk hoger. Toch past hij nog steeds onder het scherm.

Apple heeft een innovatief koelsysteem ontwikkeld, met tweezijdige ventilatoren en meer dan 4.000 gaatjes aan de onderkant, zodat de lucht langs de interne componenten kan worden gezogen, naar de achterkant. Deze computer blijft daardoor stil, ook bij zware taken. Apple belooft dat de geluidsoverlast van de fans minimaal blijft.

Mac Studio specs en functies

De nadruk bij de Mac Studio ligt op performance. Apple prijs het aan als een ‘superkrachtcentrale’ voor als je iets krachtigers zoekt dan de iMac. Om dit nog eens extra te benadrukken heeft Apple de 27-inch iMac uit het assortiment gehaald en er lijkt voorlopig geen opvolger te komen.

Je kunt kiezen uit twee modellen, maar uiteraard kun je ook zelf iets op maat configureren:

Mac Studio met Apple M1 Max-chip

 • 10‑core CPU met 8 performance-cores en 2 efficiency-cores
 • 24‑core GPU
 • 16‑core Neural Engine
 • 400 GB/s geheugen­bandbreedte
 • Prijs: €2.329,- bij Apple

Mac Studio met Apple M1 Ultra-chip

 • 20‑core CPU met 16 performance-cores en 4 efficiency-cores
 • 48-core GPU
 • 32‑core Neural Engine
 • 800 GB/s geheugen­bandbreedte
 • Prijs: €4.629,- bij Apple

Mac Studio klinkt indrukwekkend qua performance. Apple belooft voor de Mac Studio met M1 Max:

 • Tot 2,5x snellere CPU dan de snelste 27-inch iMac met 10-core processor.
 • Tot 50 procent snellere CPU dan Mac Pro met 16-core Xeon-processor.
 • Tot 3,4x snellere grafische prestaties dan de 27-inch iMac, en ruim 3x sneller dan Mac Pro met zijn populairste videokaart.
 • Tot 7,5x sneller dan de 27-inch iMac en tot 3,7x sneller dan een 16-core Mac Pro bij het transcoderen van video.

En bij de Mac Studio met M1 Ultra is dit nog iets spectaculairder:

 • Tot 3,8x snellere CPU dan de snelste 27-inch iMac met 10-core processor.
 • Tot 90 procent snellere CPU dan Mac Pro met 16-core Xeon-processor.
 • Tot 60 procent snellere CPU dan 28-core Mac Pro.
 • Tot 4,5x snellere grafische prestaties dan de 27-inch iMac en tot 80 procent sneller dan de snelste Mac-videokaart die op dit moment verkrijgbaar is.
 • Tot 12x sneller dan de 27-inch iMac en tot 5,6x sneller dan een 28-core Mac Pro bij het transcoderen van video.

De M1 Ultra-chip beschikt beschikt over een nieuwe UltraFusion-architectuur, die twee M1 Max-chips met elkaar verbindt. Dit levert een systeem met 114 miljard transistors op, het hoogste aantal ooit bij een personal computer. Omdat hiervoor extra koeling nodig is, is het M1 Ultra-model wel een stuk zwaarder.

Mac Studio achterkant

Er zit 64 GB centraal geheugen in systemen met M1 Max en tot 128 GB centraal geheugen in systemen met M1 Ultra. Uit de Mac Studio teardowns is gebleken dat er twee extra SSD-slots in zitten om het geheugen achteraf uit te breiden. iFixit is erin geslaagd om de SSD-modules tussen twee Mac Studio-exemplaren uit te wisselen, maar upgraden is nog niet gelukt. Apple heeft dit geblokkeerd in de software.

Mac Studio aansluitingen

Dit zijn de Mac Studio aansluitingen:

 • 6 USB-C Thunderbolt 4-poorten
 • HDMI, SD-kaartslot, 2x USB-A, koptelefoonaansluiting

Er zitten heel veel poorten aan de achterkant, waaronder vier Thunderbolt 4-poorten om displays en randapparatuur op aan te sluiten, een 10 Gb Ethernet-poort, twee USB-A-poorten, een HDMI-poort en een koptelefoonaansluiting. Ook wifi 6 en Bluetooth 5.0 zijn ingebouwd.

Aan de voorkant vind je ook aansluitingen: twee USB-C-poorten, met ondersteuning voor USB 3 met 10 Gb/s bij M1 Max en Thunderbolt 4 met 40 Gb/s bij M1 Ultra. Aan de voorkant zit ook een sleuf voor een SD-kaart, om foto’s en video makkelijk te importeren.

Je kunt op Mac Studio meerdere schermen aansluiten, namelijk tot vier Pro Display XDR-schermen en ook nog een 4K TV.

Mac Studio specs

Voordelen van Mac Studio

Het voordeel van een dergelijke computer is dat hij compact is en gemakkelijk mee te nemen is. Omdat er is gekozen voor Apple Silicon kan de behuizing toch heel beperkt blijven qua afmetingen, zodat hij in een tas past.

Net als de Mac mini kan hij ook dienst doen als extra computer. Ben je Windows-gebruiker maar heb je ook regelmatig macOS nodig (bijvoorbeeld omdat je ontwikkelaar bent), dan kun je je bestaande beeldscherm, toetsenbord en muis inpluggen om deze Mac te gebruiken. Dat was bij de Mac mini ook al mogelijk. De Mac Studio is echter gericht op een professioneler publiek, dus het zal zeker geen ‘computer voor erbij’ worden. Met dit nieuwe model lijkt Apple de tijd te willen overbruggen tot er Apple Silicon-modellen van de Mac Pro en de iMac Pro uitkomen.

Mac Studio onderkant

De Mac Studio wordt net als de Mac mini geleverd zonder beeldscherm. Je zou voor een van de LG UltraFine-schermen kunnen kiezen die in samenwerking met Apple zijn ontwikkeld, maar Apple biedt ook zelf een extern scherm aan: naast het Pro Display XDR is er nu ook het Apple Studio Display.

Bekijk ook

Alles over het Apple Studio Display voor de Mac

Apple heeft een geheel nieuw beeldscherm op de markt gebracht: het Apple Studio Display. Het is bedoeld om in combinatie met je Mac te gebruiken, met name de Mac Studio. Het nieuwe Studio Display biedt een strak design in een groot 27-inch beeldoppervlak.

Mac Studio in Apple’s line-up

Er is altijd een vrij grote kloof geweest tussen de Mac mini en de Mac Pro, zowel wat prijs als prestaties betreft. De Mac Studio past daar precies tussenin. Wat de all-in-one betreft lijkt Apple te kiezen voor één formaat 24-inch iMac. Het 27-inch formaat is van de markt gehaald. Eerder gebeurde dat al met de professionele iMac Pro.

Apple’s line-up voor de desktop ziet er in 2022 dan zo uit:

 • Mac mini M1 (instapmodel, kan later dit jaar of volgend jaar een M2-chip krijgen)
 • 24-inch iMac M1 (instapmodel, kan later dit jaar of volgend jaar een M2-chip krijgen)
 • Mac Studio (deze pagina)
 • Mac Pro met Intel (blijft in het assortiment, overstap naar Apple Silicon volgt later)

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2022
Device
Mac Studio