Mac Mini 2018 bovenkant

Mac mini 2018: alles over functies, specs en meer

Mac mini 2018 is een compleet vernieuwde mini-computer, die te herkennen is aan de kleur spacegrijs. Vernieuwingen zijn de snellere processor, meer geheugen en de toevoeging van Thunderbolt 3. Je leest alles over de Mac mini 2018 op deze pagina.

Prijs (vanaf €899,-)

Mac mini 2018

Apple bracht in het najaar van 2018 een compleet vernieuwde Mac mini uit. Deze compacte Mac wordt geleverd zonder toetsenbord en scherm, net als zijn voorgangers. Hij is veel krachtiger geworden en is daarom meer dan ooit gericht op professionele gebruikers. Apple hanteerde een adviesprijs van €899.

Inmiddels is de Mac mini 2018 opgevolgd door een nieuwer model, de Mac mini M1 uit 2020. Deze heeft de nieuwe Apple Silicon-chip aan boord, als vervanger van Intel. We raden aan om dit nieuwere model te kopen, tenzij performance minder belangrijk is.

Mac mini 2018 in het kort

Dit zijn de belangrijkste Mac mini 2018 eigenschappen:

 • Nieuwe kleur spacegrijs, zelfde afmetingen en design als de vorige.
 • Nieuwe 8e generatie Intel-processoren in 4-core en 6-core
 • Sneller werkgeheugen tot 64GB RAM
 • Thunderbolt 3 (USB-C), HDMI 2.0 en optioneel 10Gb Ethernet
 • Supersnelle flashopslag tot 2 terabyte
 • Prijs vanaf 899 euro

Mac mini 2018 prijs en verkrijgbaarheid

De Mac mini 2018 was verkrijgbaar bij Apple en diverse winkeliers. Je kon kiezen uit modellen met i3, i5 of i7 processor.

Dit waren de modellen en prijzen van de Mac mini 2018:

Basismodel:

 • 3,6‑GHz quad‑core Intel Core i3-processor
 • 128 GB opslag (PCI-e SSD)
 • 8 GB 2666‑MHz DDR4‑geheugen
 • Intel UHD Graphics 630
 • €899,00

Uitgebreidere model:

 • 3,0‑GHz 6‑core Intel Core i5-processor met Turbo Boost tot 4,1 GHz
 • 256 GB opslag (PCI-e SSD)
 • 8 GB 2666‑MHz DDR4‑geheugen
 • Intel UHD Graphics 630
 • € 1.249,00

De 2018-versie van de Mac mini is niet meer overal verkrijgbaar. Je zult bij de meeste winkels een nieuwere versie aantreffen, namelijk de Mac mini 2020 met Intel-processor, waarvan je de prijzen hieronder ziet. Daarnaast verscheen in het najaar van 2020 een Mac mini met M1-processor.

Mac desktop roundup

Design van de Mac mini 2018

De Mac mini heeft hetzelfde vertrouwde design, maar in een nieuw kleurtje: spacegrijs. Apple wil met de spacegrijze kleur benadrukken dat deze computer vooral voor professionele gebruikers is bedoeld. De afmetingen zijn hetzelfde gebleven en dat is een bewuste keuze, want deze kleine Mac wordt veel gebruikt in datacenters en moest daarom in bestaande serverracks passen. De donkere kleur doet meer dan ooit denken aan een Apple TV. De behuizing is gemaakt van aluminium.

Mac mini 2018 serverrack

Mac mini 2018: poorten en aansluitingen

Deze mini is voorzien van:

 • Vier Thunderbolt 3-poorten (USB-C)
 • Twee USB 3-poorten (USB-A)
 • HDMI 2.0 poort
 • 3,5mm koptelefoonaansluiting
 • Ethernet-aansluiting (10 Gb)

Mac mini poorten

De Mac mini heeft net als zijn voorganger zes standaard datapoorten, maar in plaats van twee Thunderbolt 2-poorten vind je op het nieuwe model maar liefst vier Thunderbolt 3-poorten. USB-C biedt daarbij een aantal voordelen, zoals snellere dataoverdracht (tot 40 Gb/s via Thunderbolt 3) en de mogelijkheid om meer vermogen te leveren. Ook maakt het niet uit hoe je de kabel erin steekt; het werkt op twee manieren. Wil je meer grafische power, dan kun je een eGPU aansluiten.

Qua beeldschermen kun je aansluiten:

 • Eén 5K-display
 • Twee 4K-displays en een HDMI-display

De HDMI-poort heeft een upgrade gekregen naar 2.0. Verdwenen zijn het SD-geheugenkaartslot en de infrarood-ontvanger.

Mac mini 2018 displays

Specificaties van de Mac mini 2018

Deze Mac mini is voorzien van veel betere technische specificaties. Het is nu mogelijk om een uitvoering met 4 of 6 cores aan te schaffen, met maximaal 64GB RAM (werkgeheugen) en tot maximaal 2 terabyte opslag.

Apple heeft gekozen voor de 8e generatie Intel-processor (Coffee Lake, de vorige was voorzien van Intel Hasswell-chip). Het gaat om een Intel Core i5 of i7 met maximaal zes kernen. Daarmee heb je tot 5x snellere systeemprestaties en tot 60% snellere graphics. De GPU is geïntegreerd, namelijk UHD Graphics 630. Als je wilt kun je een eGPU aansluiten voor nog betere grafische prestaties. De CPU heeft een Turbo Boost tot 4,66GHz, maar dit is alleen het geval als je voor de upgrade kiest.

Apple heeft de koeling herontworpen, waardoor de Mac mini een nieuwe thermische architectuur heeft. Een grotere ventilator, grotere openingen en een aangepaste stroomvoorziening zorgen ervoor dat de Mac mini langer koel blijft. De luchtstroom is verdubbeld.

Koeling Mac mini 2018

Wat het werkgeheugen betreft: de Mac mini bevat sneller 2666-MHz DDR4 SO-DIMM-geheugen en is daardoor sneller dan ooit. Standaard krijg je 8GB RAM (voorheen 4GB), maar je kunt dit upgraden tot 64GB. Uit de Mac mini 2018 teardown blijkt dat uitbreiden van de hoeveelheid RAM gemakkelijk te doen is.

Je krijgt standaard 128GB of 256GB SSD-opslag, dat je kunt uitbreiden tot 2 terabyte. Dit biedt een 4x zo hoge leessnelheid van maar liefst 3,5 GB/s. Voorheen bood Apple een Fusion Drive met een combinatie mva flashgeheugen en een harddisk. Nu is het volledig SSD-gebaseerd. De opslag is dankzij PCI zo’n vijf keer sneller.

Mac mini voorkant

De Apple T2 Security Chip zorgt voor encryptie on the fly. Ook zorgt het voor verbeterde beveiliging tijdens het opstartproces. Ook kan de T2 je HEVC-video’s transcoderen met een snelheid die 30x hoger ligt dan voorheen.

Mac mini 2018 binnenkant

De Mac mini is gemaakt van 100 procent gerecycled aluminium, met dezelfde sterkte en duurzaamheid als eerdere Apple-producten. Er zit ook meer gerecycled plastic in dan ooit. De carbon footprint van het apparaat is daardoor met bijna 50 procent gereduceerd.

Mac mini desktop spacegrijs

Waarom een Mac mini voor pro’s?

De Mac mini krijgt met lange tussenpozen een wat grotere update. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2014 en in 2018. Apple houdt de mini in het assortiment als de kleinste Mac en als een betaalbare manier om naar een Mac over te stappen.

Tegelijk is het apparaat populair voor ontwikkelaars en studenen die een Mac nodig hebben voor hun werk of studie. Sinds de 2018-versie richt Apple zich echter sterk op professionals.

Mac Mini 2018

Een Mac mini voor professonals klinkt misschien vreemd, maar het is begrijpelijk als je naar de huidige groep gebruikers kijkt. Toen de Mac mini op de markt kwam was het bedoeld als budgetcomputer, vooral voor consumenten. In die periode hadden veel mensen nog een Windows-pc op hun bureau staan en een Mac mini was dan handig voor erbij. Mensen konden hun bestaande beeldscherm, toetsenbord en muis gebruiken en het kleine kastje nam weinig ruimte in. Op die manier hoopte Apple mensen te verleiden om voor een paar honderd euro een Mac te proberen.

Mac mini server

Tegenwoordig speelt dit veel minder. Veel mensen die ooit met een Mac mini zijn begonnen, zijn ondertussen overgestapt naar een MacBook, die ze zowel thuis als onderweg gebruiken. Als je een desktop-pc hebt is dat vooral voor zakelijk gebruik. De Mac mini wordt nog wel gebruikt als (internet)server: hij is klein, goedkoop en fluisterstil.

Algemene informatie over de Mac mini vind je op onze overzichtpagina, waar je ook meer leest over het nieuwste model:

Bekijk ook

Alles over de nieuwste Mac mini's met M2-chip voor 2023

De 2023-versie is de nieuwste generatie Mac mini, Apple's kleinste Mac. Deze is voorzien van Apple Silicon M2 of M2 Pro voor extra rekenkracht. Alles wat er verbeterd en vernieuwd is aan de Mac mini lees je hier!

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2021
Device
Mac mini