Mac Mini 2018 bovenkant

Mac mini 2018: dit is er nieuw, functies, specs en meer

Mac mini 2018 is compleet vernieuwd en nu verkrijgbaar in de kleur spacegrijs. Lees alles over de nieuwe processors, sneller geheugen en Thunderbolt 3. Is de Mac mini 2018 iets voor jou? Je leest alles erover op deze pagina.

Mac mini 2018

Apple heeft in het najaar van 2018 een compleet vernieuwde Mac mini uitgebracht. Deze compacte Mac wordt geleverd zonder toetsenbord en scherm, net als zijn voorgangers. Hij is veel krachtiger geworden en is daarom meer dan ooit gericht op professionele gebruikers. In Nederland en België is de Mac mini 2018 per direct verkrijgbaar vanaf €899.

Mac mini 2018 in het kort

Dit zijn de belangrijkste Mac mini 2018 eigenschappen:

 • Nieuwe kleur spacegrijs, zelfde afmetingen en design als de vorige.
 • Nieuwe 8e generatie Intel-processoren in 4-core en 6-core
 • Sneller werkgeheugen tot 64GB RAM
 • Thunderbolt 3 (USB-C), HDMI 2.0 en optioneel 10Gb Ethernet
 • Supersnelle flashopslag tot 2 terabyte
 • Prijs vanaf 899 euro

Mac mini 2018 prijs en verkrijgbaarheid

De Mac mini 2018 was verkrijgbaar bij Apple en diverse winkeliers. Je kon kiezen uit modellen met i3, i5 of i7 processor.

Dit waren de modellen en prijzen van de Mac mini 2018:

Basismodel:

 • 3,6‑GHz quad‑core Intel Core i3-processor
 • 128 GB opslag (PCI-e SSD)
 • 8 GB 2666‑MHz DDR4‑geheugen
 • Intel UHD Graphics 630
 • €899,00

Uitgebreidere model:

 • 3,0‑GHz 6‑core Intel Core i5-processor met Turbo Boost tot 4,1 GHz
 • 256 GB opslag (PCI-e SSD)
 • 8 GB 2666‑MHz DDR4‑geheugen
 • Intel UHD Graphics 630
 • € 1.249,00

Ondertussen is de Mac mini 2020 verkrijgbaar, waarvan je de prijzen hieronder ziet:

Mac desktop roundup

Design van de Mac mini 2018

De Mac mini heeft hetzelfde vertrouwde design, maar in een nieuw kleurtje: spacegrijs. Apple wil met de spacegrijze kleur benadrukken dat deze computer vooral voor professionele gebruikers is bedoeld. De afmetingen zijn hetzelfde gebleven en dat is een bewuste keuze, want deze kleine Mac wordt veel gebruikt in datacenters en moest daarom in bestaande serverracks passen. De donkere kleur doet meer dan ooit denken aan een Apple TV. De behuizing is gemaakt van aluminium.

Mac mini 2018 serverrack

Mac mini 2018: poorten en aansluitingen

De mac mini is voorzien van:

 • Vier Thunderbolt 3-poorten (USB-C)
 • Twee USB 3-poorten (USB-A)
 • HDMI 2.0 poort
 • 3,5mm koptelefoonaansluiting
 • Ethernet-aansluiting (10 Gb)

Mac mini poorten

De Mac mini heeft net als zijn voorganger zes standaard datapoorten, maar in plaats van twee Thunderbolt 2-poorten vind je op het nieuwe model maar liefst vier Thunderbolt 3-poorten. USB-C biedt daarbij een aantal voordelen, zoals snellere dataoverdracht (tot 40 Gb/s via Thunderbolt 3) en de mogelijkheid om meer vermogen te leveren. Ook maakt het niet uit hoe je de kabel erin steekt; het werkt op twee manieren. Wil je meer grafische power, dan kun je een eGPU aansluiten.

Qua beeldschermen kun je aansluiten:

 • Eén 5K-display
 • Twee 4K-displays en een HDMI-display

De HDMI-poort heeft een upgrade gekregen naar 2.0. Verdwenen zijn het SD-geheugenkaartslot en de infrarood-ontvanger.

Mac mini 2018 displays

Specificaties van de Mac mini 2018

De vernieuwde Mac mini is voorzien van veel betere technische specificaties. Het is nu mogelijk om een Mac mini met 4 of 6 cores aan te schaffen, met maximaal 64GB RAM (werkgeheugen) en tot maximaal 2 terabyte opslag.

Apple heeft gekozen voor de 8e generatie Intel-processor (Coffee Lake, de vorige was voorzien van Intel Hasswell-chip). Het gaat om een Intel Core i5 of i7 met maximaal zes kernen. Daarmee heb je tot 5x snellere systeemprestaties en tot 60% snellere graphics. De GPU is geïntegreerd, namelijk UHD Graphics 630. Als je wilt kun je een eGPU aansluiten voor nog betere grafische prestaties. De CPU heeft een Turbo Boost tot 4,66GHz, maar dit is alleen het geval als je voor de upgrade kiest.

Apple heeft de koeling herontworpen, waardoor de Mac mini een nieuwe thermische architectuur heeft. Een grotere ventilator, grotere openingen en een aangepaste stroomvoorziening zorgen ervoor dat de Mac mini langer koel blijft. De luchtstroom is verdubbeld.

Koeling Mac mini 2018

Wat het werkgeheugen betreft: de Mac mini bevat sneller 2666-MHz DDR4 SO-DIMM-geheugen en is daardoor sneller dan ooit. Standaard krijg je 8GB RAM (voorheen 4GB), maar je kunt dit upgraden tot 64GB. Uit de Mac mini 2018 teardown blijkt dat uitbreiden van de hoeveelheid RAM gemakkelijk te doen is.

Je krijgt standaard 128GB of 256GB SSD-opslag, dat je kunt uitbreiden tot 2 terabyte. Dit biedt een 4x zo hoge leessnelheid van maar liefst 3,5 GB/s. Voorheen bood Apple een Fusion Drive met een combinatie mva flashbeuegen en een harddisk. Nu is het volledig SSD-gebaseerd. De opslag is dankzij PCI zo’n vijf keer sneller.

Mac mini voorkant

De Apple T2 Security Chip zorgt voor encryptie on the fly. Ook zorgt het voor verbeterde beveiliging tijdens het opstartproces. Ook kan de T2 je HEVC-video’s transcoderen met een snelheid die 30x hoger ligt dan voorheen.

Mac mini 2018 binnenkant

De Mac mini is gemaakt van 100 procent gerecycled aluminium, met dezelfde sterkte en duurzaamheid als eerdere Apple-producten. Er zit ook meer gerecycled plastic in dan ooit. De carbon footprint van de Mac mini is daardoor met bijna 50 procent gereduceerd.

Mac mini desktop spacegrijs

Mac mini 2018 kopen

De Mac mini is per direct verkrijgbaar op Apple.com en ligt vanaf €899 in de winkel.

Mac Mini 2018

Waarom een Mac mini voor pro’s?

De Mac mini kreeg voor het laatst in oktober 2014 een update, maar is nog steeds populair omdat het de goedkoopste desktop Mac is die Apple verkoopt. De compacte mini was voorheen gericht op ontwikkelaars en studenten die een Mac nodig hebben voor hun werk of studie. Bij de 2018-versie richt Apple zich nog sterker op professionals.

Een Mac mini voor professonals klinkt misschien vreemd, maar het is begrijpelijk als je naar de huidige groep gebruikers kijkt. Toen de Mac mini op de markt kwam was het bedoeld als budgetcomputer, vooral voor consumenten. In die periode hadden veel mensen nog een Windows-pc op hun bureau staan en een Mac mini was dan handig voor erbij. Mensen konden hun bestaande beeldscherm, toetsenbord en muis gebruiken en het kleine kastje nam weinig ruimte in. Op die manier hoopte Apple mensen te verleiden om voor een paar honderd euro eens een Mac te proberen.

Mac mini server

Tegenwoordig speelt dit veel minder. Veel mensen die ooit met een Mac mini zijn begonnen, zijn ondertussen overgestapt naar een MacBook, die ze zowel thuis als onderweg gebruiken. Als je een desktop-pc hebt is dat vooral voor zakelijk gebruik. De Mac mini wordt nog wel gebruikt als (internet)server: hij is klein, goedkoop en fluisterstil.

Algemene informatie over de Mac mini vind je op onze overzichtpagina:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!