Apple Champs Elysees

Apple Champs Elysees nu geopend: iCulture was erbij!

Dit weekend vierde Apple de opening van de grootste en meest bijzondere Apple Store in Parijs: die aan de Champs Elysees. Wij waren aanwezig om te opening mee te maken en alvast het indrukwekkende gebouw te bekijken.

Apple Champs-Elysees is een plaatje

Op de eerste dag kwamen er al duizenden bezoekers af op de nieuwe Store, die uit meerdere verdiepingen en ‘appartementen’ is opgebouwd. Voor liefhebbers van Apple Stores is dit dan ook iets heel bijzonders. De eerste bezoekers kregen een pakje ansichtkaarten met illustraties van Parijse kunstenaars en een sticker.

Apple Champs Elysees tafel

Apple heeft op de bovenverdiepingen kamers met verschillende thema’s ingericht, die eruit zien als appartementen, met bijvoorbeeld een grote spiegel boven de open haard en comfortabele stoelen in de ’tv-kamer’. Je kunt dan ook gemakkelijk elkaar kwijtraken in dit grote gebouw, dat uit allerlei kamertjes en hoekjes bestaat.


Toen we rond 9:30 uur poolshoogte kwamen nemen bij de Apple Store stond er al een aardig rijtje mensen, zoals in onze Instagram Story en live-uitzending te zien is. Rond het openingsuur was de rij gegroeid tot honderden mensen, waaronder enkele fans die de hele wereld afreizen om bij grote openingen aanwezig te zijn.

Apple Store Champs-Élysées met groene wand
De groene wand krijgt regenwater van het dak.

Apple Store Champs-Élysées demo's
In aparte kamertjes kun je demo’s bekijken.

Apple Store Champs-Élysées appartement
Dit ‘appartement’ is gericht op Apple TV en smart home.

Apple Store Champs-Élysées bovenaanzicht
Natuurlijk zijn er ook gewone verkoopruimtes met de bekende houten tafels.

Apple Champs Elysees bewaking
De bovenverdiepingen zijn niet toegankelijk; daar zitten kantoren.

Aan Frankrijks duurste winkelstraat valt de nieuwe Apple Store meteen op. Het is een ruim hoekpand dat vroeger als advocatenkantoor is gebruikt, met daarboven appartementen. Op de benedenverdieping waren normale winkels gevestigd. Apple heeft dit allemaal samengevoegd en heeft met een jarenlang durende renovatie gezorgd dat alles perfect bij elkaar past.

Wil je er zelf naartoe, dan is 114 Avenue des Champs-Élysées het adres. De buitenkant van het gebouw uit 1893 ziet er nog net zo uit als aan het begin van de vorige eeuw, maar Apple heeft aan de binnenkant wel wat aanpassingen gedaan.

De Samsung flagship-store iets verderop ziet er aan de buitenkant ook mooi uit, maar als je naar binnen kijkt is het verschil meteen duidelijk: bij Apple heeft alles de consequente, strakke stijl. Bij dit pand was dit nog wel een uitdaging, vanwege de onregelmatige vormen en hoekjes.

Apple Champs Elysees

Het spectaculaire middelpunt van de Store is het Forum, dat van een ongebruikte en verwaarloosde binnenplaats is omgetoverd tot een plek waar dagelijks Today at Apple-sessies gegeven zullen worden, over onderwerpen als fotografie, muziek, programmeren en design. Rondom de 8K-videomuur staan bomen. Bovenin zit een constructie met spiegels die het zonlicht reflecteert en omzet naar energie. Ook wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor de watervoorziening van de planten.

Apple Champs Elysees

Bij binnenkomst word je door een indrukwekkende gang meteen naar het Forum geleid, maar je kunt ook afslaan om in een van de zijruimtes te gaan kijken. Welke producten waar zijn uitgestald is in het begin even zoeken, omdat er zoveel verschillende ruimtes en gangetjes zijn.

Apple Champs Elysees kind met iPad

Apple heeft nauw met architect Foster + Partners samengewerkt bij deze Store, net zoals eerder gebeurde bij de andere historische panden zoals het recent heropende Apple Regent Street. Net als in Londen heeft Apple boven de Store kantoren voor werknemers. In de Store werken 330 medewerkers van 15 verschillende nationaliteiten.

Apple Champs Elysees, klant past Apple Watch

Niet alleen het Forum is bijzonder bij deze Apple Store, ook de bovenverdiepingen hebben iets wat je niet in andere Apple Stores ziet. Er zijn gangetjes met parketvloeren en nissen. Als je met meerdere mensen op bezoek gaat kun je elkaar gemakkelijk kwijtraken, zoals ons ook gebeurde tijdens de opening. Dat elke ruimte propvol met mensen was, hielp daarbij ook niet mee. Wel probeerde Apple de bezoekersstromen zo goed mogelijk in banen te leiden door niet iedereen tegelijk binnen te laten.

Apple Champs Elysees trap

Aan de rechterkant van de Store vind je een trap met houtsnijwerk, die naar de bovenverdiepingen leidt. Daar vind je de verschillende ‘Experience Rooms’ rondom bepaalde thema’s, bijvoorbeeld smart home en ‘connected’ speelgoed voor kleine en grote kinderen.

Apple Champs Elysees

Dit is een van de weinige Apple Stores waar je lekker in een fauteuil kunt gaan zitten, om bijvoorbeeld te bladeren door een designboek. Aan de muren hangen zwartwit-foto’s van Franse steden, gemaakt door fotograaf Axel Morin. Er is zelfs een speciale ruimte voor Apple Watch Hermès horlogebandjes, die je normaal niet zomaar kunt bekijken. In Parijs zijn ze echter allemaal uitgestald en kun je ze ook even vasthouden. Het is een van de weinige plekken waar je de complete Hermès-collectie in elke kleur en uitvoering uitgestald kunt zien.

Check onze Instagram Story voor livebeelden van de opening!

Apple organiseerde vorige week donderdag een media-preview, uitsluitend voor de Franse media. Hieronder kun je een filmpje zien, die een goede indruk geeft van de verschillende ruimtes:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.