ios11 logo

iOS 11 downloaden en installeren: dit zijn alle nieuwe functies

iOS 11 is nu beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Lees hier hoe je iOS 11 kunt installeren en waar je rekening mee moet houden.

iOS 11 is de huidige nieuwe versie van iOS voor de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 11 verscheen voor het publiek op 19 september 2017. Omdat het hier om een grote update gaat zijn er veel kleine en grote details veranderd. Zo is er een nieuwe Bestanden-app en Dock, een vernieuwde App Store en natuurlijke Siri-stemmen. In dit overzicht lees je er alles over.

iOS 11 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 11:

 • De iOS versie van 2017.
 • Aangekondigd op 5 juni tijdens WWDC.
 • Verscheen op 19 september voor iPhone 5s en nieuwer.
 • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus.
 • Er verschenen meerdere beta’s en in de loop van 2017-2018 zullen er ook meerdere updates verschijnen.
 • iOS 11 is niet geschikt voor de iPhone 5 en iPhone 5c; deze toestellen vallen dus af.

iOS 11 op de iPad Pro met dock en appkiezer.

iOS 11 geschikte toestellen

In iOS 11 gaat Apple niet langer toestellen met een 32-bit processor ondersteunen. Ook voor apps geldt dat 32-bit niet langer wordt ondersteund, waardoor veel verouderde apps uit de App Store zullen verdwijnen. Deze apps zijn al meerdere jaren niet bijgewerkt.

Alleen de onderstaande iPhones en iPads zijn geschikt voor iOS 11:

iOS 11 geschikte iPhones, iPad en iPod touch.

iOS 11 functies

Dit zijn de vernieuwingen in iOS 11:

 1. Bestanden-app voor het beheren van je documenten.
 2. Nieuwe Dock op de iPad, dat intelligent wordt gevuld.
 3. Multitasking met vier apps tegelijk op de iPad.
 4. Drag & Drop op de iPad kan teksten, foto’s en meer verslepen.
 5. Nieuwe Apple Pencil-functies voor foto’s en notities.
 6. QuickType-toetsenbord verbeterd, zodat je minder hoeft te wisselen.
 7. Augmented Reality in iOS 11 dankzij ARKit.
 8. Live Photos: nieuwe functies zoals herhalen en stuiteren.
 9. Camera in iOS 11 krijgt ruimtebesparende foto- en videoformaten
 10. Vernieuwde App Store met dagelijks nieuwe tips.
 11. iMessage krijgt een nieuwe app-lade.
 12. Siri wordt natuurlijker en veelzijdiger
 13. Apple Music laat zien waar je vrienden naar luisteren.
 14. AirPlay 2 zorgt dat je een multiroom-systeem kunt bouwen.
 15. Bedieningspaneel in iOS 11 naar eigen voorkeur inrichten.
 16. Niet Storen tijdens het autorijden.
 17. Apple Kaarten krijgt plattegronden van luchthavens en rijstrook-aanduiding.
 18. HomeKit wordt in iOS 11 minder streng geregeld.
 19. Nog meer iOS 11 functies.

#1 Bestanden-app in iOS 11

De nieuwe Bestanden-app brengt al je bestanden bij elkaar. Je kunt op één plek bestanden zoeken, bekijken en ordenen, waarbij je recente bestanden makkelijk terug te vinden zijn. Deze nieuwe app lijkt op de iCloud Drive-app, maar biedt ook de mogelijkheid om bestanden lokaal (offline) op te slaan. De Bestanden-app werkt samen met externe opslagdiensten zoals Box en Dropbox.

Bestanden app in iOS 11

#2 Nieuwe Dock op de iPad in iOS 11

Met het nieuwe Dock heb je sneller toegang tot apps die je op de iPad gebruikt. Je hoeft alleen maar te swipen om een andere app te openen. Alle favoriete apps staan erin, veel meer dan voorheen. Het Dock past zich aan op basis van je activiteiten. Je krijgt bijvoorbeeld recent geopende apps te zien, of apps waar je op de iPhone of Mac mee bezig was.

Dock op de iPad in iOS 11

#3 Multitasking in iOS 11

Multitasking wordt in iOS 11 nog makkelijker, vooral op de iPad. Je kunt vanuit het In iOS 11 is multitasken nog makkelijker en intuïtiever. Je kunt vier apps tegelijk op het scherm bekijken. Ook kun je rechtstreeks vanuit het Dock een tweede app openen, waarna beide apps actief blijven in Split View en Slide Over. De appkiezer (App Switcher) is ook vernieuwd en toont meer apps tegelijkertijd.

#4 Drag & Drop op de iPad

Met Drag & Drop kun je teksten, foto’s en bestanden van de ene app naar de andere slepen. Bijna alles wat je op het scherm ziet kun je verslepen. Dit werkt het beste in de multitasking-weergave op de iPad.

Pencil: Safari tekenen

#5 Meer functies voor Apple Pencil in iOS 11

In iOS 11 krijgt de Apple Pencil meer te doen, bijvoorbeeld met een snellere reactietijd, makkelijker handgeschreven teksten maken en teksten markeren op websites. Met functies als Direct markeren, Direct noteren en Direct invoegen kun je prettiger werken met je Apple Pencil. En met de ingebouwde documentscanner in de Notities-app kun je formulieren meteen scannen en ondertekenen met je Pencil.

QuickType iOS 11

#6 QuickType-toetsenbord in iOS 11

Het QuickType-toetsenbord in iOS 11 is vernieuwd. Je vindt nu alle letters, cijfers, symbolen en leestekens allemaal op hetzelfde toetsenbord, zonder dat je hoeft te switchen. Daardoor kun je met een snelle beweging selecteren wat je zoekt. Er is nog geen voorspellende QuickType-woordfunctie voor het Nederlands beschikbaar. Het QuickType-toetsenbord is de algemene naam voor het toetsenbord in iOS, maar de Nederlandse woordaanvulfunctie is er nog (steeds) niet.

Augmented Reality in iOS 11

#7 Augmented Reality in iOS 11 dankzij ARKit

In iOS 11 worden veel mooiere augmented reality-toepassingen mogelijk. Apple introduceert in iOS 11 ARKit, waarmee ontwikkelaars AR-apps kunnen bouwen voor iPhone en iPad. Deze apps en games leggen een extra digitale laag over de werkelijkheid, waardoor je objecten in beeld ziet, die er in werkelijkheid niet zijn. Dit biedt spectaculaire ervaringen, waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstaat.

#8 Live Photos in iOS 11: herhalen en stuiteren

Live Photos worden in iOS 11 creatiever en leuker. Je kunt Live Photo’s omzetten naar een video die zichzelf blijft herhalen. Je kunt ook Live Photo’s achterstevoren afspelen of een langere belichting meegeven. Bij bewegende autolichten en op de kermis ontstaat zo een bijzonder effect met lichtstrepen. Verder kun je Live Photos bewerken.

#9 Camera: nieuw foto- en videoformaat

Foto’s en video’s nemen nog maar de helft van de normale opslagruimte in beslag, dankzij de overstap naar HEIF en HEVC, twee nieuwe bestandsformaten. Deze bieden een betere compressie terwijl de kwaliteit hetzelfde blijft. Apple heeft in iOS 11 ook nieuwe filters opgenomen en portretfoto’s laten natuurgetrouwer de huidtinten zien.

#10 Vernieuwde App Store in iOS 11

De App Store heeft in iOS 11 een nieuw uiterlijk gekregen, zodat je makkelijker nieuwe apps en games kunt ontdekken. Er komt een nieuw tabblad Vandaag, met dagelijks appnieuwtjes, tips en uitgelichte apps. Ook krijgen Games een eigen onderdeel binnen de App Store en er zijn interviews, applijsten en een App van de dag. De Podcasts-app in iOS 11 krijgt trouwens ook een opknapbeurt, met hetzelfde Apple Music-achtige uiterlijk.

#11 iMessage krijgt een nieuwe app-lade

In iMessage vind je een nieuwe app-laden, waarmee je makkelijker emoji, stickers en games kunt delen met je vrienden. Alle nieuwe functies in iMessage in iOS 11 hebben we samengevat in onderstaand artikel.

#12 Siri wordt natuurlijker en veelzijdiger

Apple gaat Siri in iOS 11 voorzien van een nieuwe natuurlijke stem, waarbij je de keuze hebt uit een man of vrouw. Dankzij zelflerende software kan Siri je met meer taken helpen, zoals bij het vertalen van zinnen naar het Chinees, Spaans, Frans, Duits of Italiaans. Ook kan Siri je nu muzieknummers aanbevelen, op basis van je persoonlijke smaak.

Apple Music profiel in iOS 11.

#13 Apple Music: luisteren waar je vrienden naar luisteren

In iOS 11 kun je in Apple Music zien welke muzieknummers je vrienden beluisteren. Je kunt mensen volgen in Apple Music en kijken welke gedeelde afspeellijsten jij en je vrienden hebben. Ook kun je vaak beluisterde albums en radiozenders makkelijker terugvinden.

#14 AirPlay 2 voor multiroom-systemen

Met AirPlay 2 heb je meer mogelijkheden om muziek te streamen in huis. Je hebt meer controle over je stereosysteem en alle speakers in huis. Per kamer kun je het volume anders instellen. In ons artikel over AirPlay 2 leggen we het allemaal uit.

#15 Nieuwe Bedieningspaneel in iOS 11 is flexibeler

In iOS 11 kun je het Bedieningspaneel zelf instellen. Je geeft aan welke functies er in het Bedieningspaneel moeten staan, bijvoorbeeld de Woning-app en de Dictafoon-app. Deze functie heeft bovendien een nieuw uiterlijk gekregen. Met 3D Touch krijg je nog meer opties te zien.

Niet storen tijdens autorijden

#16 Niet Storen tijdens het autorijden

De iPhone kan nu automatisch detecteren als je achter het stuur zit. Heb je de speciale Niet Storen-functie voor autorijden geactiveerd, dan zal het scherm op zwart gaan, zodat je niet wordt afgeleid. Iedereen die jou probeert te bereiken kun je automatisch laten weten dat je aan het rijden bent en niet gestoord mag worden.

Apple Kaarten in IOS 11

#17 Apple Kaarten krijgt plattegronden en rijstroken

Apple Kaarten laat in iOS 11 ook plattegronden van winkelcentra en luchthavens zien, met aanduiding van de restaurants en andere voorzieningen die er te vinden zijn. Ook krijg je tijdens het navigeren nu tijdig een melding dat je moet voorsorteren, zodat je nooit meer een afslag mist. Ook zie je wat de snelheidslimiet is.

#18 HomeKit wordt in iOS 11 minder streng

In iOS 11 gaat Apple de regels voor HomeKit-accessoires versoepelen. Er is niet langer een speciale hardware-chip nodig, omdat de goedkeuring ook met software kan worden geregeld. Iedereen kan voortaan met HomeKit-accessoires gaan knutselen voor thuisgebruik. Alleen als je producten op de markt wilt brengen heb je nog steeds goedkeuring van Apple nodig. Bovendien werkt HomeKit nu met sprinklers en kranen.

Nog meer iOS 11 functies

Deze en nog veel meer functies hebben we besproken in onderstaande twee artikelen, waar je nog veel meer details vindt over de vernieuwingen in iOS 11.

iOS 11 over-the-air installeren

Heb je een geschikt toestel, dan verschijnt er vanzelf een melding op je scherm dat iOS 11 beschikbaar is. Mocht dit niet geval zijn, dan kun je onderstaande stappen doorlopen om iOS 11 handmatig te installeren.

 1. Open de Instellingen op je iDevice.
 2. Tik op Algemeen > Software-update.
 3. Volg de stappen op het scherm om de update te installeren.

Is er geen update te zien, maar is je toestel wel geschikt? Dan moet je helaas nog even geduld hebben, of proberen via iTunes te installeren. Ga je updaten vanuit een (publieke) beta of de GM-versie? Dan vind je verder in dit artikel meer info. Voor alle anderen: zorg dat je aan dit stappenplan houdt en dan gaat alles van een leien dakje!

iOS 11 via iTunes installeren

Het is ook mogelijk om iOS 11 via iTunes te installeren. Omdat je hiervoor minder vrije ruimte op je iDevice nodig hebt, kan dit een handig alternatief zijn voor mensen met een iPhone met weinig opslagruimte. Volg onderstaande stappen als je iOS via iTunes wilt installeren:

 1. Zorg ervoor dat je iDevice met een kabel verbonden is met je computer.
 2. Open iTunes en selecteer je iDevice door op het icoontje te klikken.
 3. Als je het tabblad Overzicht in beeld hebt kun je op de knop Zoek naar update klikken.
 4. Doe vervolgens de stappen op het scherm om iOS 11 via iTunes op je iDevice te installeren.

iOS 11 iCulture final.

iOS 11 versies

De volgende iOS 11 updates zijn inmiddels verschenen:

 • iOS 11: 19 september 2017, eerste versie met de hierboven genoemde functies.
 • iOS 11.0.1: 26 september 2017, kleine foutjes opgelost, waaronder e-mailprobleem voor Microsoft-gebruikers.
 • iOS 11.0.2: 3 oktober 2017: kleine foutjes opgelost, waaronder krakende oorspeaker bij iPhone 8 Plus.
 • iOS 11.0.3: 11 oktober 2017: kleine foutjes opgelost, waaronder haptische feedback en audio.
 • iOS 11.1: 31 oktober 2017: meer dan 70 nieuwe emoji’s en 3D Touch appkiezer.
 • iOS 11.1.1: 9 november 2017: lost fouten met autocorrectie en Siri op.
 • iOS 11.1.2: 16 november 2017: oplossing voor schermproblemen bij wisselende temperaturen op iPhone X.
 • iOS 11.2: 2 december 2017: oplossing voor Rekenmachine-bug, sneller draadloos opladen en meer.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!