Apple Maps kaarten en gebouwen vernieuwd.

Alles moet anders: Apple Kaarten gaat op de schop

Alle het oude kaartmateriaal van Apple Maps kan de prullenbak in, want Apple is bezig om de kaartendienst compleet opnieuw te bouwen met eigen data. Dat vertelde topman Eddy Cue in een interview.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 30 juni: Het Nederlandse bedrijf TomTom blijft dataleverancier voor Apple Kaarten. Dat vertelde Apple aan persbureau Reuters. De aandelen van TomTom zakten 5% in nadat het nieuws over de nieuwe Apple Maps bekend werd, maar herstelden zich later weer. Apple wil niet zeggen hoe de kaarten van TomTom in de toekomst gebruikt worden, in vergelijking met nu.

Apple start opnieuw met Apple Kaarten

Apple Kaarten maakte in 2012 een wat rommelige start, waardoor Tim Cook gedwongen werd om excuses aan te bieden. Sindsdien is Apple bezig om met lapmiddelen de kaartendienst beter te maken. Maar helemaal soepel gaat het niet en Apple blijkt zich daar ook van bewust. Er zijn grondiger maatregelen nodig en dat gaat gebeuren. Apple Kaarten wordt de komende tijd compleet nieuw gebouwd, door gebruik te maken van eigen data.


Apple schakelt daarbij de (geanonimiseerde) data in van miljoenen iPhones die in gebruik zijn, aangevuld met data van eigen auto’s die volgepakt met sensoren en camera’s de weg op gaan. Echt snel zal de uitrol niet gaan, want in de eerstvolgende iOS 12 beta zal er alleen dekking zijn voor San Francisco en de Bay Area. Dit najaar is het noorden van Californië afgedekt en daarna volgen meer regio’s. Volgens jaar zullen steeds meer delen van de VS worden toegevoegd. Dat klinkt alsof de rest van de wereld nog een paar jaar geduld moet hebben.

Apple Maps huidig vs nieuw in 2018.

Al vier jaar bezig
Apple blijkt al vier jaar bezig met het verzamelen van data voor deze compleet vernieuwde Apple Kaarten. Het doel is om uiteindelijk niet meer afhankelijk te zijn van data van derde partijen. “Sinds we het zes jaar geleden introduceerden – en we zullen alle problemen die we daarbij hadden niet nog eens herhalen – hebben we veel geïnvesteerd om de kaarten op het juiste niveau te krijgen”, aldus Eddy Cue. Ondanks alle verbeteringen zoals het toevoegen van locaties en het bijwerken van het kaartmateriaal is er best ruimte voor verbetering. “We willen dit naar het volgende niveau tillen”, zei Cue in een interview met Techcrunch. “We willen hopelijk de beste kaartenapp ter wereld maken. We bouwen alle kaartdata van de grond af opnieuw op.” Daarbij maakt Apple onder andere gebruik van drones, zo bleek al uit een eerder bericht.

Apple Maps kaarten en gebouwen vernieuwd.

De nieuwe versie van Apple Kaarten zal volgende week al te bekijken zijn, maar zoals gezegd alleen in de Bay Area rondom San Francisco. Het zal naadloos samenwerken met de huidige versie van Apple Kaarten. De kwaliteit moet daarbij meteen merkbaar zijn: betere straatweergave, meer informatie voor voetgangers, betere plattegronden van honkbal- en basketbalvelden en dergelijke. De vormen van gebouwen zullen vaker kloppen en groene gebieden zijn ook daadwerkelijk bedekt met gras en bomen. Het moet meer gaan lijken op de werkelijke wereld.

Apple Maps metingen via iPad.

Ook de zoekfunctie zal worden verbeterd, zodat je relevantere resultaten te zien krijgt. Overigens heeft Google op dat punt ook net een sprong vooruit gemaakt door de verkennen-functie in Google Maps te verbeteren. Navigeren voor wandelaars wordt beter en je krijgt meer info te zien over parkeerplaatsen. Wat je niet te zien krijgt is een compleet nieuw design in de app. Het gaat vooral om de kaarten en de kaartinfo. Dat zou ook onlogisch zijn, want als je in gebieden met en zonder de vernieuwde kaarten zou gaan navigeren zou opeens de indeling van de app veranderen.

Of Apple Kaarten ook beter wordt dan Google Maps is zeer de vraag. Maar Apple zet in ieder geval alles op alles. “Ik denk niet dat iemand zoveel werk erin steekt als wij nu doen”, zegt Cue. Apple heeft ervoor gekozen om dat de afgelopen jaren in alle stilte te doen, maar nu mag het nieuws naar buiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2018, 8:31
Bron Bron Techcrunch
Categorie Diensten
Onderwerpen apple kaarten, apple maps
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.