MacBook Pro M2 2022

MacBook vergelijken → Jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Van specs tot modellen

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de nieuwste 13-inch Air tot de 16-inch Pro. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Prijs (vanaf €1.219,-)

De huidige MacBook-lineup bestaat uit veel verschillende modellen. Zoek je een nieuwe MacBook, maar weet je niet welke je moet hebben? Ga je een MacBook kopen, dan is het verstandig om eerst goed te kijken welk model bij jou past. Daarom vind je in deze MacBook vergelijking alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken. In deze vergelijking nemen we de modellen mee die nu bij Apple beschikbaar zijn: de MacBook Air M1 én M2, de MacBook Pro M2 in 13-inch én de 14- en 16-inch MacBook Pro 2021. Voor welke MacBook kies jij? Kiezen begint met vergelijken!

Hieronder lees je over:


Er zijn in totaal vijf MacBook-modellen, elk in verschillende uitvoeringen. De vijf modellen verschillen nogal van elkaar en dan hebben we het niet alleen over formaat en prijs. In deze keuzehulp MacBook vergelijken proberen we je te helpen met het vinden van de MacBook die het beste bij jou past.

MacBook vergelijken: Keuzehulp MacBook Pro en Air

De ene persoon wil het liefst een krachtige laptop, terwijl de ander op zoek is naar een lichtgewicht. We zetten in deze MacBook vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat je bij het kopen van je MacBook weet welk model het beste bij jou past.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Huidige MacBooks in de winkel

Als we de MacBooks vergelijken, dan zie je dat er in de winkel momenteel keuze is uit twee productlijnen:

Bij de MacBook Pro-modellen is ook nog een onderscheid te maken: de 13-inch met M2-chip en de 14- en 16-inch met M1 Pro/Max-chip. De 13-inch MacBook Pro komt uit 2022, terwijl de 14- en 16-inch versies uit 2021 komen. Maar vergis je niet: de 13-inch uit 2022 heeft een veel ouder design en heeft ook minder goede specs dan de M1 Pro/Max-versies uit 2021. Ook belangrijk om rekening mee te houden, is dat Apple in een overgangsfase zit van Intel-MacBooks naar MacBooks met eigen Apple Silicon-chips. Hoewel Apple zelf geen Intel-modellen van de MacBook meer verkoopt, vind je die nog wel online bij andere winkels. In ons artikel Intel vs Apple Silicon lees je over de voor- en nadelen.

M2 MacBook Air vs M1 MacBook Air vergelijking

MacBook vergelijken: Welke MacBook past bij mij?

Er is bij de MacBooks niet één model dat bij iedereen past. Het hangt er heel erg vanaf waar je de MacBook voor wilt gebruiken. Voor videobewerking en andere zware toepassingen voor dagelijks gebruik adviseren we een MacBook Pro, maar bestaan je werkzaamheden vooral uit e-mailen en typen, dan ben je eigenlijk net zo goed af met een MacBook Air. Daarnaast speelt mee wat je budget is en of je de MacBook vaak zult meenemen. Mensen die dagelijks onderweg zijn en geen veeleisende toepassingen nodig hebben, komen eerder uit bij de MacBook Air. Zit je wat krapper bij kas, dan is een tweedehands model of een oudere model een betere keuze.

Bij elk model is er nog volop keuze, bijvoorbeeld met meer opslag, meerdere kleuren en verschillende processoren. Als je wilt kun je kiezen voor extra opties zoals meer werkgeheugen. Deze modellen hebben wel vaak een langere levertijd omdat ze op maat moeten worden gemaakt.

Hieronder vergelijken we alle huidige MacBook-modellen die bij Apple verkrijgbaar zijn. We hebben de beschikbare specificaties op op een rijtje gezet, zodat je snel kan zien wat de opties zijn.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Lees ook onze aparte vergelijkingen:

Apple MacBook Pro 2021 in 14-inch en 16-inch

Hoe zit het met de vorige MacBook-modellen?

Voor deze vergelijking hebben we een aantal modellen niet meer meegenomen, omdat deze niet meer in Apple's assortiment zitten en daarom uitlopende modellen zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de 13-inch MacBook Pro met M1 en de 13-inch Intel MacBook Pro. De 13-inch M1 versie is bijvoorbeeld nagenoeg gelijk aan de nieuwere M2-versie (op de chip na). Hoewel je soms nog wat interessante deals vindt, vinden we de nieuwere versie een veel betere keuze.

MacBook vergelijken: wat is je budget?

De MacBooks verschillen nogal in aanschafprijs maar reken op minimaal 1.200 euro, oplopend tot meer dan 4.000 euro. Sommige mensen kopen meteen het duurste model MacBook Pro om voorbereid te zijn op de toekomst. Dit verschijnsel heet future proofing, maar dat is lang niet altijd de beste tactiek. Je mist daardoor vaak allerlei vernieuwingen, die opgeteld best interessant kunnen zijn. Ook moet je goed nadenken over upgrades zoals meer RAM of een grotere SSD. Het is niet mogelijk om dit achteraf nog toe te voegen, dus kies de opties waarmee je meerdere jaren vooruit kan.

Vrouw met 2021 MacBook Pro in hotelkamer met gitaar

Intel vs M1: welke moet je hebben?

Apple's nieuwste MacBooks hebben een nieuwe chip die door Apple zelf ontworpen is: de M2-, M1- of de M1 Pro/Max-chip. Er zijn allerlei voordelen voor de M-chips, zoals betere prestaties en langere batterijduur. Maar er zijn ook zeker nadelen, want nog niet alle apps zijn geoptimaliseerd. Ook kun je nog niet zo gemakkelijk bepaalde virtualisatiesoftware zoals Parallels en Boot Camp gebruiken, om Windows op je Mac te draaien.

Bekijk ook

Apple Silicon M1: voordelen en nadelen van de nieuwe chip

Apple's november 2020-event ging zo snel, dat het voorbij was voordat je er erg in had. Apple noemde vooral pluspunten van de nieuwe M1-chip, maar er zijn ook wat nadelen en beperkingen. Die zetten we in dit artikel op een rijtje.

Welke voor jou het beste is, is erg afhankelijk van welke apps je gebruikt en wat je met je MacBook doet. Zoek je een supersnelle MacBook die het lekker lang volhoudt en gebruik je vooral de standaardapps of andere populaire apps zoals Office, dan kan je met de nieuwe Apple Silicon-MacBooks prima uit de voeten. Heb je specifieke eisen en ben je erg afhankelijk van bepaalde software, zoals programma's van Adobe, dan kun je soms beter kiezen voor de Intel-versies. Hoewel ook Adobe haar apps al heeft aangepast, missen er soms wat mogelijkheden op Apple Silicon-modellen. Lees ook ons artikel over de Intel vs Apple Silicon Macs.

Bekijk ook

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Apple verkoopt naast de nieuwe Apple Silicon Macs ook nog Macs met Intel-processor. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel.

Anno 2022 vinden we eigenlijk dat voor verreweg de de meeste mensen de Apple Silicon-versies de beste keuze zijn. Intel-versies vinden we voor niemand meer aanraders, ook omdat deze minder toekomstbestendig zijn. Alleen als je echt specifiek op zoek bent naar een Intel-functie, is zo'n model nog het overwegen waard. Maar waarschijnlijk heb je nu dan ook nog wel een Intel MacBook en adviseren we om je aankoop nog even uit te stellen en over een jaar of twee jaar een Apple Silicon-versie aan te schaffen, als er al weer meer mogelijkheden zijn.

M2 of M1: welke is het beste?

De M2-chip is een stuk nieuwer dan de M1. Apple heeft de M2 op een aantal punten verbeterd, waardoor deze veel betere specificaties heeft. De benchmarks van de M2-chip laten zien dat de nieuwere versie zo'n 18% sneller is. Je kunt bij de MacBook Air nog kiezen tussen de M2- en de M1-chip, maar daarbij spelen ook andere overwegingen mee. De M2-versie heeft namelijk veel meer verschillen dan alleen de chip, zoals het design, betere camera en grotere scherm.

Bekijk ook

Alles over de Apple M2-chip: dit zijn de voor- en nadelen

Apple heeft in juni 2022 de M2-chip aangekondigd, een nieuwe Apple Silicon-chip voor Mac en iPad. De M2-chip biedt nog betere performance. Lees hier in welke devices je de M2-chip vindt en wat de unieke eigenschappen zijn.

Laat je overigens niet in de maling nemen door de naamgeving van Apple's chips. Hoewel de M2 doet vermoeden dat deze beter is dan de M1 Pro of M1 Max, is dat niet het geval. De M1 Pro- en M1 Max-chips zijn wat MacBooks betreft nog steeds een stuk sneller, vooral qua grafische prestaties. Ook kunnen deze veel meer werkgeheugen krijgen en heeft het als grote voordeel dat je twee externe schermen op deze modellen kan aansluiten. Bij de M2 (en ook de M1) is dit maar maximaal één extern display.

M1 Pro vs M1 Max: welke moet je hebben?

Als je kiest voor de MacBook Pro 2021, moet je ook nog een keuze maken voor een bepaalde chip. Je kan dan kiezen tussen de M1 Pro of M1 Max-chip, Apple's meest geavanceerde en snelste chips van dit moment. Er zijn allerlei verschillen tussen de M1 Pro vs M1 Max. Voor de meeste gebruikers zal de M1 Pro meer dan voldoende zijn, maar als je echt professioneel bezig wil gaan en veel werkt met 3D-animaties, augmented reality en foto- en videobewerking op het hoogste niveau, kan de extra krachtige GPU van de M1 Max-chip goed van pas komen. Je leest er meer over in onze vergelijking tussen de M1 Pro vs M1 Max.

Bekijk ook

M1 Pro vs M1 Max: welke nieuwe chip moet je kiezen? Dit zijn de 5 belangrijkste verschillen

Wil je een nieuwe MacBook Pro, maar twijfel je tussen een M1 Pro of M1 Max chip? We zetten in dit artikel de belangrijkste verschillen op een rij en geven advies welke het beste bij jou past.

Welke MacBook voor zakelijk gebruik?

Zoek je een goede MacBook voor zakelijke gebruik en ben je een creatieve professional of ontwikkelaar, dan raden we de MacBook Pro aan, bij voorkeur de nieuwste 2021-modellen met M1 Pro of M1 Max-chip. Deze zijn geschikt voor zware toepassingen zoals 3D-design, fotografie, videobewerking en het gebruik van geavanceerde ontwikkeltools. Wil je wel de kwaliteiten van de MacBook Pro, maar wil je toch niet teveel geld uitgeven, kies dan voor de 13-inch MacBook Air met M2-chip.

Bekijk ook

Alles over de MacBook Pro: modellen, prijzen en meer

Ben je op zoek naar de MacBook Pro? Er is nu in 2022 nog meer keuze als je op zoek bent naar een nieuwe MacBook Pro. Naast de high-end 2021-modellen is er nu ook een 2022-model met M2-chip. Je leest hier alles over de nieuwe MacBook Pro 2022 en de modellen van vorig jaar.

Welke MacBook voor studenten?

Heb je voor je studie een MacBook nodig, dan zal de Pro vaak iets boven je budget liggen. Voor de meeste studierichtingen kun je echter met een MacBook Air of een tweedehands model goed uit de voeten. Voor sommige studies kan echter een zwaardere laptop vereist zijn, bijvoorbeeld wanneer je complexe simulaties moet doorrekenen, dus raadpleeg je studiegids voordat je investeert in een nieuw model. In ons aparte artikel over de beste MacBook voor studenten, lees je wat de beste keuzes zijn.

Voor prijsbewuste studenten vinden we de MacBook Air M1 de beste keuze. Wil je iets meer uitgeven, kies dan de M2 13-inch MacBook Air.

Bekijk ook

De beste MacBook voor studenten: deze past bij jouw studie

De MacBook is verreweg de meest geliefde laptop onder Nederlandse studenten. Maar welke MacBook past bij jou? Met deze gids helpen we je op weg om de beste MacBook voor je studie te kiezen.

Welk MacBook schermformaat heb ik nodig?

Je hebt de keuze uit 13, 14- en 16-inch, maar onderling zijn er nog wel verschillen die we in deze MacBook vergelijking graag voor je op een rijtje zetten. De verschillen hebben vooral betrekking op de schermtechniek.

Formaten MacBook modellen vergelijken.

Heb je een groot scherm nodig, dan ben je eigenlijk altijd aangewezen op een MacBook Pro 16-inch, want andere opties zijn er niet. De 14-inch is een mooie tussenmaat, voor als het 13-inch model toch net te krap is. We raden dit aan als je vaak uitsluitend op de MacBook werkt, maar toch ook een MacBook zoekt die je makkelijk mee kan nemen. Bij 13-inch heb je de meeste keuze. De M1 MacBook Air en M2 MacBook Pro hebben een 13,3-inch scherm, terwijl de M2 MacBook Air een iets groter 13,6-inch display heeft. Twijfel je of dit tijdens lange werkdagen op kantoor te krap is, dan kun je altijd je MacBook aansluiten op een extern scherm.

 • 13,3-inch: M1 MacBook Air, M2 MacBook Pro
 • 13,6-inch: M2 MacBook Air
 • 14,2-inch: M1 Pro/Max MacBook Pro
 • 16,2-inch: M1 Pro/Max MacBook Pro

MacBook vergelijken: welk model heeft het beste scherm?

Als je voor langere tijd achter je MacBook zit, is het wel prettig als het scherm van hoge kwaliteit is. In principe zijn alle schermen prima voor lang gebruik, maar er is wel duidelijk onderscheid tussen de resolutie van de schermen.

Alle huidige MacBooks zijn voorzien van een Retina-scherm. Met zo'n scherm zien websites, apps en programma's er mooier uit. Als je veel grafische toepassingen gebruikt, is een Retina-scherm erg prettig zijn. Maar ook als je aan het surfen bent, merk je dat het prettiger is voor je ogen.

De 14- en 16-inch MacBook Pro hebben de hoogste resolutie. Dat komt ook omdat de schermen een stuk groter zijn en er extra ruimte is dankzij de dunnere schermranden. Het display loopt bijna helemaal tot de rand van de behuizing, met uitzondering van de notch waar de camera in zit. Doordat de randen rondom de notch zo klein zijn, kan de menubalk een stukje hoger gezet worden. Dit geeft je meer schermruimte voor je programma's en apps. Onthoud wel dat in de schermvullende weergave, de MacBook automatisch een zwarte rand naast de notch zet.

MacBook Pro notch

De M2 MacBook Air uit 2022 heeft ook een notch en dunnere schermranden, vergelijkbaar met de MacBook Pro uit 2021. Maar het grote verschil is dat de MacBook Pro-modellen mini-LED hebben, terwijl de MacBook Air gewoon nog LCD heeft.

Ben je op zoek naar het allerbeste scherm met de beste specificaties, dan moet je bij de 2021 MacBook Pro zijn (zowel 14- als 16-inch). De MacBook Pro is voorzien van de mooiste kleuren en de hoogste helderheid, wat goed van pas kan komen als je professioneel met kleuren bezig bent (bijvoorbeeld voor fotografie) en als je veel buiten werkt. Ook de toevoeging van ProMotion tot 120Hz is een meerwaarde, waardoor alles er vloeiender uit ziet. En dankzij de mini-LED techniek zien zwarttinten er beter uit.

Alle recente MacBooks zijn voorzien van True Tone, zodat het scherm meekleurt met het omgevingslicht. Je kan dat het beste vergelijken met een velletje wit papier: buiten ziet het er geler uit dan bij kantoorlicht. True Tone vind je ook op de recente iPhones en iPads en geeft net wat meer rust aan je ogen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat de kleuren altijd op de juiste manier weergegeven worden, of je nou onder een TL-buis zit te werken of op een zomerse dag buiten in de zon zit.

Bekijk ook

True Tone-display: zo werkt Apple's schermtechniek voor betere kleuren

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de kleuren op het scherm er altijd goed uitzien, omdat dit aangepast wordt aan omgevingslicht. Op welke toestellen is True Tone beschikbaar en hoe werkt het precies?

De winnaar: 14- en 16-inch MacBook Pro

Welke heeft het beste toetsenbord?

Alle huidige modellen hebben nagenoeg hetzelfde toetsenbord. Eind 2019 stapte Apple bij de 16-inch MacBook Pro over naar het Magic Keyboard met schaarmechanisme. In het voorjaar van 2020 zijn de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro overgestapt naar ditzelfde toetsenbord. Er is dus geen model meer op de markt met het geplaagde vlindertoetsenbord.

Apple beloofde bij de introductie van het vlindertoetsenbord dat deze stiller en stabieler is, maar uiteindelijk is gebleken dat dit toetsenbord gevoeliger was voor stof en kruimels. Daardoor hebben meer gebruikers dan normaal last van vastzittende of toetsen of knoppen die helemaal niet meer reageren. Deze toetsenborden vallen dan ook nog steeds binnen het reparatieprogramma van Apple. Mocht er dus iets defect gaan aan het toetsenbord, dan wordt dit kosteloos vervangen. Alle MacBooks die tussen 2016 en midden 2019 uitgebracht zijn, hebben zo'n vlindertoetsenbord. Alle modellen vanaf najaar 2019 hebben het nieuwe Magic Keyboard-toetsenbord.

MacBook Air 2022 M2 toetsenbord in middernacht.

Het Magic Keyboard met schaarmechanisme is hetzelfde mechanisme als bij de modellen van 2015 en ouder. Het toetsenbord is wat dikker, de button travel langer en is een stuk betrouwbaarder als het gaat om defecten. Ook typt dit toetsenbord stiller. Er zit ook op alle modellen een fysieke Escape-toets en de pijltjestoetsen staan in een omgekeerde T, zodat je ze makkelijk op de tast kan bedienen. Wat ons betreft zijn deze modellen de beste keuze als het gaat om het toetsenbord.

Het voordeel van de 2021-modellen van de MacBook Pro is dat er ook weer fysieke functietoetsen op zitten. Deze hebben bovendien hetzelfde formaat als de overige toetsen en zijn dus niet platter zoals vroeger en in de M1 MacBook Air het geval is. De M2 MacBook Air heeft ook hetzelfde toetsenbord als de MacBook Pro's uit 2021.

De winnaar: 14- en 16-inch MacBook Pro en M2 MacBook Air (op de voet gevolgd door de overige modellen)

Let op de juiste toetsenbordindeling

Puntje om rekening mee te houden voor lezers die over de grens shoppen of graag online winkelen: controleer bij een MacBook altijd goed welke indeling het toetsenbord heeft. In Nederland gebruiken wij over het algemeen de QWERTY-indeling, terwijl onze Belgische lezers vaker AZERTY-gebruiken zoals dat in Franstalige landen gebruikelijk is. Duitsland en Engeland kennen ook een eigen toetsenbordindeling en er zijn (veel) meer landen met een (voor ons) afwijkende layout. Ook heeft een Amerikaans model een iets andere indeling, met een kleinere Enter-toets en een grotere linker Shift-knop. Even goed informeren voorkomt spijt later.

MacBook vergelijken: Hoeveel SSD-opslag heb ik nodig?

Een lastige vraag is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Hedendaagse MacBooks zijn voorzien van SSD-opslag, allemaal met minimaal 256GB. Dit is relatief weinig als je het vergelijkt met de 1TB SSD's die je in de iMac vindt. Bij de duurdere 13-inch en de basis 16-inch MacBook krijg je standaard 512GB SSD, dat je kunt upgraden naar 4TB of zelfs 8TB, maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. De meeste mensen hebben zoveel opslag helemaal niet nodig. Veel bestanden die je niet continu nodig hebt kun je prima op een NAS of externe harde schijf opslaan.

Heb je minimaal 256GB nodig, dan kan je kiezen uit alle modellen. Uitbreiden naar 512GB kan de moeite waard zijn, helemaal als je vaak reist, met veel grote bestanden werkt en niet altijd een internetverbinding hebt. Een upgrade naar 512GB kost je meestal zo'n €250,-. Of dit het waard is, is voor iedereen verschillend. Uit onze ervaring is 256GB op zich voldoende, al geeft 512GB net wat meer ademruimte.

Werk je nagenoeg alleen maar online en bewerk je nooit grote foto- of videobestanden, dan is 256GB sowieso genoeg. Ben je altijd onderweg, werk je professioneel met veel grote bestanden en wil je altijd alles offline bij je hebben, dan kom je al snel uit bij de modellen van 512GB of meer.

Bij de MacBook-modellen heb je veel keus als het gaat om opslagcapaciteit:

 • 256GB (MacBook Air, 13-inch MacBook Pro)
 • 512GB (MacBook Air, alle MacBook Pro-modellen
 • 1TB (MacBook Air, alle MacBook Pro-modellen
 • 2TB (MacBook Air, alle MacBook Pro-modellen
 • 4TB (14- en 16-inch MacBook Pro)
 • 8TB (14- en 16-inch MacBook Pro)

MacBook Air 2022 met Dolby Atmos

Hoeveel MacBook geheugen heb ik nodig?

Bij de meeste modellen kan je kiezen uit 8GB, 16GB of 24GB RAM. Bij de 14-inch MacBook Pro kun je dit uitbreiden naar 32GB en zelfs tot 64GB, maar je betaalt hier wel een flinke prijs voor. Het voordeel is wel dat de duurdere 14-inch en 16-inch model standaard met 16GB geleverd worden.

Maar hoeveel heb je nou nodig? Ga je alleen surfen, Netflixen, documenten maken en schoolwerk doen, dan is 8GB meestal wel voldoende. Ook voor wat simpele foto- en videobewerking kan 8GB voldoende zijn. Wil je meer geavanceerde programma's tegelijk draaien of een toekomstbestendigere beslissing maken, dan is 16GB aan te raden. De extra geheugen merk je vooral als je meerdere zware programma's tegelijk wil gebruiken. Denk aan Photoshop en Final Cut Pro tegelijkertijd. 24GB, 32GB of 64GB is voor de meeste mensen te veel van het goede, dus kies dit alleen als je professioneel video- of fotobewerker bent en de laptop zakelijk gebruikt. De Apple M1-versies zijn er alleen met 8GB en 16GB, terwijl je bij de M1 Pro en M1 Max kan gaan voor 32GB of 64GB. Bij de M2-varianten kan je ook nog 24GB kiezen.

MacBook vergelijken: welke modellen hebben een Touch Bar en Touch ID?

Apple heeft momenteel nog maar één MacBook Pro-model uitgerust met een Touch Bar. De Touch Bar is een aanraakgevoelig langwerpig schermpje boven je toetsenbord. Deze aanraakgevoelige balk vervangt de standaard functietoetsen. Je vindt de Touch Bar alleen op de 13-inch MacBook Pro uit 2020 en 2022 en oudere Intel MacBook Pro-modellen. De MacBook Air en de 2021 MacBook Pro-modellen hebben geen Touch Bar. In plaats daarvan vind je er een reeks fysieke functietoetsen. Op de M1 MacBook Air zijn ze smaller dan op de M2 MacBook Air en de 14- en 16-inch MacBook Pro.

Alle modellen zijn ook voorzien van een Touch ID-sensor. Hiermee kun je je MacBook ontgrendelen met je eigen vingerafdruk, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. De Touch ID-sensor is ook te gebruiken bij externe apps, zoals wachtwoordbeheerders. Ook komt dit van pas voor het gebruik van Apple Pay.

13-inch MacBook Pro 2020 toetsenbord

De Touch Bar in de 13-inch MacBook Pro is een leuke extra, maar je betaalt hier wel extra voor als je het vergelijkt met de MacBook Air. De goedkoopste MacBook Pro met Touch Bar kost zo'n €1600, terwijl de MacBook Air er vanaf €1.219 is. Naast de Touch Bar krijg je ook andere verbeteringen, zoals een betere microfoon en speakers. Het is de vraag of je de Touch Bar echt nodig hebt. De Touch Bar is dan ook zeker niet onmisbaar, want er zijn nog maar weinig apps die hier écht goed gebruik van maken. Het is dus vooral een leuke extra, dus het is niet echt een reden om voor een model met Touch Bar te kiezen. Andere aspecten zoals processor en schermkwaliteit zijn veel belangrijker. Bovendien is Apple aan het afbouwen met de Touch Bar. Het zit niet meer in de nieuwste modellen en zal in de toekomst ook verdwijnen uit de 13-inch MacBook Pro.

Welke MacBook-kleuren zijn er?

Niet alle MacBooks zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar. Bij de MacBook Air heb je de meeste keuze:

 • MacBook Air: spacegrijs, zilver, goud (M1), sterrenlicht (M2) en middernacht (M2)
 • MacBook Pro: spacegrijs en zilver

Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de Apple Store de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien. Vooral spacegrijs wil nog wel eens per productlijn verschillen: soms is het vrij donker, dan weer wat lichter. Spacegrijs is de afgelopen tijd een populaire kleur geworden omdat het een mooi neutraal alternatief is voor de standaard zilverkleur, die mensen altijd gehad hebben.

Persoonlijk vinden we de nieuwe middernacht kleur bij de M2 MacBook Air erg mooi. Dit zal voor veel mensen dan ook een erg aansprekende kleur zijn. Het komt het dichts in de buurt van zwart, al zit er een diepblauwe gloed overheen.

MacBook Air 2022 met MagSafe.

MacBook met mobiele mobiele data

Je vraagt je misschien af hoe je toegang tot internet krijgt als je onderweg bent. Er zit geen simkaartslot in een MacBook, maar er zijn gelukkig diverse andere mogelijkheden. Thuis, op werk en op school zul je vaak gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk (wifi). Dat geldt ook voor veel werkplekken onderweg zoals in koffietentjes, wegrestaurants, hotels, universiteiten en conferentiecentra. Het komt nog maar zelden voor dat je hiervoor moet betalen. Maar het gebruiken van zo'n openbare hotspot kan wel risico's met zich meebrengen.

Daarom is het een beter idee om gebruik te maken van de instant hotspot-functie van macOS. Je gebruikt dan de databundel van je iPhone en dat is veel veiliger. Hiervoor heb je uiteraard wel voldoende data nodig, dus neem een groter of onbeperkt iPhone-abonnement als je bang bent dat je steeds over je datalimiet gaat.

Conclusie MacBook vergelijken: welke moet ik hebben?

Nu we de verschillende specificaties en onderdelen op een rijtje gezet hebben, komt nu het belangrijkste moment: welke MacBook moet ik kiezen? Voor elk model is wel wat te zeggen, afhankelijk van wat je ermee doet. De conclusie van deze MacBook vergelijking is dan ook dat er voor iedereen een juiste MacBook is.

Ga de MacBook Air M2 kopen als...

 • ...je één van de snelste en nieuwste MacBook zoekt.
 • ...je vooral gebruikmaakt van standaardapps of de populairste apps zoals Chrome, Office en meer (met af en toe wat foto- of videobewerking).
 • ...je het nieuwe design voor een niet al te hoge prijs wil.
 • ...je een MacBook zonder ventilatie wil. Deze is dus lekker stil.
 • ...je graag een hele nieuwe kleur wil.

Bekijk ook

MacBook Air M2 nu officieel te koop - en dit zijn de prijzen

Het is zover: de verkoop van de nieuwe MacBook Air 2022 is nu officieel begonnen! Dit model is voorzien van M2-chip, heeft een nieuw design en is verkrijgbaar in de nieuwe kleuren middernacht en sterrenlicht. Welke modellen zijn er om uit te kiezen en wat zijn de prijzen? Dat vertellen we hier!

Ga de MacBook Air M1 kopen als...

 • ...je een snelle MacBook voor de laagste prijs zoekt.
 • ...je vooral gebruikmaakt van standaardapps of de populairste apps zoals Chrome, Office en meer.
 • ...je niet teveel geld wil uitgeven aan een nieuwe MacBook.
 • ...je een MacBook zonder ventilatie wil. Deze is dus lekker stil.
 • ...je de langste accuduur voor de laagste prijs zoekt.

Bekijk ook

Dit is de MacBook Air: de beste laptop voor je dagelijkse werk

De MacBook Air is de laptop voor iedereen. Apple verkoopt op dit moment twee modellen: de nieuwe M2 MacBook Air uit 2022 en de nog steeds populaire M1 MacBook Air uit 2020. Welke van de twee past bij jou? In dit overzicht stellen we beide modellen aan je voor.

Ga de 13-inch MacBook M2 kopen als...

 • ...je professional bent die alleen de populairste apps gebruikt.
 • ...je dol bent op dit oudere design.
 • ...je de MacBook met de aller langste accuduur wil.

Ga de 14-inch MacBook Pro kopen als...

 • ...je de snelste MacBook in een zo compact mogelijk jasje wil.
 • ...je veel op verschillende werkplekken werkt. Het kleinere formaat kan dan een stuk praktischer zijn.
 • ...je een echte krachtpatser zoekt en dagelijks werkt met 3D-rendering, foto- en videobewerking en andere geavanceerde toepassingen. Dit is momenteel de snelste MacBook die er verkrijgbaar is.
 • ...je veelzijdiger wil snelladen. Met de 14-inch versie kan dat met zowel MagSafe 3 als Thunderbolt 4.
 • ...een 8-core CPU en 14-core GPU voor jou genoeg zijn. Deze configuratie vind je alleen op het kleinere model.
 • ...je veel met sd-kaarten werkt en gebruikmaakt van hdmi.

Ga de 16-inch MacBook Pro kopen als...

 • ...je voor je werk een groter scherm nodig hebt. Dat is handig als je meerdere apps tegelijk gebruikt.
 • ...je een echte krachtpatser zoekt en dagelijks werkt met 3D-rendering, foto- en videobewerking en andere geavanceerde toepassingen. Dit is momenteel de snelste MacBook die er verkrijgbaar is.
 • ...je de langste accuduur wil.
 • ...je veel op dezelfde plek werkt. Draagbaarheid is voor jou niet zo belangrijk.
 • ...je graag de nieuwste 140W oplader wil (hoewel je deze ook gewoon los kan kopen).
 • ...je veel met sd-kaarten werkt en gebruikmaakt van hdmi.

Bekijk ook

Alles over de MacBook Pro: modellen, prijzen en meer

Ben je op zoek naar de MacBook Pro? Er is nu in 2022 nog meer keuze als je op zoek bent naar een nieuwe MacBook Pro. Naast de high-end 2021-modellen is er nu ook een 2022-model met M2-chip. Je leest hier alles over de nieuwe MacBook Pro 2022 en de modellen van vorig jaar.

We hopen dat we je ondertussen voldoende op weg hebben geholpen om vol vertrouwen jouw ideale MacBook te kopen, eentje die precies bij jou past. In onderstaand artikel vind je meer informatie over prijzen en specifieke uitvoeringen.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2022