MacBook Pro met Touch Bar

MacBook vergelijken → Jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Welke MacBook past bij jou: de vederlichte 12-inch, de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Prijs vanaf €1.099,-

Je ziet zo overal in koffietentjes: de MacBooks met hun opvallende Apple-logo. Ze zijn gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Die zou je ook wel willen hebben! Ga je een MacBook kopen, dan is het verstandig om eerst goed te kijken welk model bij jou past. Daarom vind je in deze MacBook vergelijking alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken. Kies je voor de superlichte 12-inch MacBook of voor de krachtige MacBook Pro? Kiezen begint met vergelijken!

Hieronder lees je over:

Er zijn in totaal drie MacBook-modellen, elk in verschillende uitvoeringen. De drie modellen verschillen nogal van elkaar en dan hebben we het niet alleen over formaat en prijs. In deze keuzehulp MacBook vergelijken proberen we je te helpen met het vinden van de MacBook die het beste bij jou past.

MacBook Pro vergelijken: wat zijn de verschillen tussen de 2018 en 2017 versies?

De MacBook Pro 2018 verschilt op een aantal punten in vergelijking met de vorige MacBook Pro uit 2017. De processor is krachtiger, er is een optie voor meer werkgeheugen en Apple heeft True Tone toegevoegd. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste specificaties van de twee modellen uit 2018 en 2017 naast elkaar gezet, zowel van de 15-inch als de 13-inch versie. De groen gemarkeerde eigenschappen laten de verbeteringen zien.

Bekijk grafiek Vergelijking MacBook Pro 2018 en MacBook Pro 2017.

MacBook vergelijken: Keuzehulp MacBook, Pro en Air

De ene persoon wil het liefst een krachtige laptop, terwijl de ander een zo licht mogelijke wil. We zetten in deze MacBook vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat je bij het kopen van je MacBook weet welk model het beste bij jou past.

Huidige MacBooks in de winkel

Als we de MacBooks vergelijken, dan zie je dat er in de winkel momenteel keuze is uit grofweg drie productlijnen:

MacBook vergelijken: Welke MacBook past bij mij?

Er is bij de MacBooks niet één model dat bij iedereen past. Het hangt er heel erg vanaf waar je de MacBook voor wilt gebruiken. Voor videobewerking en andere zware toepassingen adviseren we een MacBook Pro, maar bestaan je werkzaamheden vooral uit e-mailen en typen, dan ben je eigenlijk net zo goed af met een MacBook of MacBook Air. Daarnaast speelt mee wat je budget is en of je de MacBook vaak zult meenemen. Mensen die dagelijks onderweg zijn en geen veeleisende toepassingen nodig hebben, zullen misschien wat meer geld uitgeven voor de lichte 12-inch MacBook. Zit je wat krapper bij kas, dan is een tweedehands model of een MacBook Air een betere keuze.

Bij elk model is er nog volop keuze, bijvoorbeeld met of zonder Touch Bar, meerdere kleuren en verschillende processoren. Als je wilt kun je kiezen voor extra opties zoals een snellere processor en meer opslag. Deze modellen hebben wel vaak een langere levertijd omdat ze op maat moeten worden gemaakt.

MacBook vergelijken: wat is je budget?

De MacBooks verschillen nogal in aanschafprijs maar reken op minimaal 1.100 euro, oplopend tot meer dan 4.000 euro. Sommige mensen kopen meteen het duurste model MacBook Pro om voorbereid te zijn op de toekomst. Dit verschijnsel heet future proofing, maar dat is lang niet altijd de beste tactiek. Je mist daardoor vaak allerlei vernieuwingen zoals het Retina-scherm of de Touch Bar, die opgeteld best interessant kunnen zijn. Ook moet je goed nadenken over upgrades zoals meer RAM of een grotere SSD. Het is lang niet bij alle modellen mogelijk om dit achteraf nog toe te voegen, dus kies de opties waarmee je meerdere jaren vooruit kan.

MacBook vergelijken en verschillen bekijken

Welke MacBook voor zakelijk gebruik?

Zoek je een goede MacBook voor zakelijke gebruik en ben je een creatieve professional of ontwikkelaar, dan raden we de MacBook Pro aan. Deze is geschikt voor zware toepassingen zoals 3D-design, fotografie, videobewerking en het gebruik van geavanceerde ontwikkeltools.

Welke MacBook voor studenten?

Heb je voor je studie een MacBook nodig, dan zal de Pro vaak iets boven je budget liggen. Voor de meeste studierichtingen kun je echter met een 12-inch MacBook, MacBook Air of een tweedehands model goed uit de voeten. Voor sommige studies kan echter een zwaardere laptop vereist zijn, bijvoorbeeld wanneer je complexe simulaties moet doorrekenen, dus raadpleeg je studiegids voordat je investeert in een nieuw model.

MacBook met mobiele mobiele data

Je vraagt je misschien af hoe je toegang tot internet krijgt als je onderweg bent. Er zit geen simkaartslot in een MacBook, maar er zijn gelukkig diverse andere mogelijkheden. Thuis, op werk en op school zul je vaak gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk (Wi-Fi). Dat geldt ook voor veel werkplekken onderweg zoals in koffietentjes, wegrestaurants, hotels, universiteiten en conferentiecentra. Het komt nog maar zelden voor dat je hiervoor moet betalen. Maar het gebruiken van zo’n openbare hotspot kan wel risico’s met zich meebrengen.

Daarom is het een beter idee om gebruik te maken van de instant hotspot-functie van macOS. Je gebruikt dan de databundel van je iPhone en dat is veel veiliger. Hiervoor heb je uiteraard wel voldoende data nodig, dus neem een groter of onbeperkt iPhone-abonnement als je bang bent dat je steeds over je datalimiet gaat.

Welk MacBook schermformaat heb ik nodig?

Je hebt de keuze uit 12-inch, 13-inch en 15-inch, maar onderling zijn er nog wel verschillen die we in deze MacBook vergelijking graag voor je op een rijtje zetten. Zo biedt de 12-inch dankzij de smalle schermranden relatief veel schermoppervlak in een zo compact mogelijke behuizing. Bij de MacBook Air is de schermomlijsting zilverkleurig, waardoor de rand rondom breder lijkt dan de zwarte schermrand van de MacBook Pro.

MacBook schermformaten

Heb je een groot scherm nodig, dan ben je eigenlijk altijd aangewezen op een MacBook Pro mét TouchBar, want andere opties zijn er niet. Bij 13-inch heb je de meeste keuze. Twijfel je of dit tijdens lange werkdagen op kantoor te krap is, dan kun je altijd je MacBook aansluiten op een extern scherm.

MacBook vergelijken: welk model heeft het beste scherm?

Als je voor langere tijd achter je MacBook zit, is het wel prettig als het scherm van hoge kwaliteit is. In principe zijn alle schermen prima voor lang gebruik, maar er is wel duidelijk onderscheid tussen de resolutie van de schermen.

De MacBook Air is het enige model zonder Retina-scherm. Alle andere MacBook-modellen hebben een hoge resolutie scherm. Met een Retina-scherm zien websites, apps en programma’s er mooier uit. Als je veel grafische toepassingen gebruikt, kan een Retina-scherm erg prettig zijn. Als je alleen tekst wil verwerken, dan is een Retina-scherm van minder toegevoegde waarde en kun je ook met de MacBook Air prima uit de voeten.

Wil je per se een Retina-scherm, dan kom je dus automatisch terecht bij de 12-inch MacBook of MacBook Pro. De 15-inch MacBook Pro heeft de hoogste resolutie, maar als je kijkt naar het aantal pixels per inch, dan is dat bij de 12-inch MacBook en 13-inch MacBook Pro het hoogste. Dat komt voornamelijk door het kleinere schermformaat, waardoor de pixels dichter bij elkaar zitten.

Ben je op zoek naar het allerbeste scherm met de beste specificaties, dan moet je bij de nieuwste MacBook Pro zijn. De MacBook Pro 2018 is voorzien van True Tone, zodat het scherm meekleurt met het omgevingslicht. Je kan dat het beste vergelijken met een velletje wit papier: buiten ziet het er geler uit dan bij kantoorlicht. True Tone vind je ook op de iPhone 8, iPhone X en iPad Pro en geeft net wat meer rust aan je ogen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat de kleuren altijd op de juiste manier weergegeven worden, of je nou onder een TL-buis zit te werken of op een zomerse dag buiten in de zon zit.

MacBook vergelijken: Hoeveel SSD-opslag heb ik nodig?

Een lastige vraag is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Hedendaagse MacBooks zijn voorzien van SSD-opslag, meestal 128GB of 256GB. Dit is relatief weinig als je het vergelijkt met de 1TB harddisks die je in de iMac vindt. Bij de 15-inch MacBook krijg je standaard 256GB SSD, dat je kunt upgraden naar 1TB of 2TB, maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. De meeste mensen hebben zoveel opslag helemaal niet nodig. Veel bestanden die je niet continu nodig hebt kun je prima op een NAS of externe harde schijf opslaan.

MacBook vergelijken: welke modellen hebben een Touch Bar en Touch ID?

Apple heeft bepaalde MacBook Pro-modellen uitgerust met een Touch Bar en Touch ID. De Touch Bar is een aanraakgevoelig langwerpig schermpje boven je toetsenbord. Deze aanraakgevoelige balk vervang de standaard functietoetsen. Je vindt de Touch Bar alleen op de duurdere 13-inch MacBook Pro en de 15-inch MacBook Pro. Van de 13-inch MacBook Pro zijn ook modellen zonder Touch Bar verkrijgbaar.

De modellen met Touch Bar zijn ook voorzien van een Touch ID-sensor. Hiermee kun je je MacBook Pro ontgrendelen met je eigen vingerafdruk, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. De Touch ID-sensor is ook te gebruiken bij externe apps, zoals wachtwoordbeheerders.

De Touch Bar en Touch ID-sensor zijn een leuke extra, maar je betaalt hier wel extra voor. Een 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar kost bijvoorbeeld zo’n €1500, terwijl het model met Touch Bar en betere specificaties €2000 kost. Het is de vraag of je dit echt nodig hebt. De Touch Bar is dan ook zeker niet onmisbaar, want er zijn nog maar weinig apps die hier écht goed gebruik van maken.

De 12-inch MacBook en de MacBook Air hebben geen Touch Bar en Touch ID. Bij die modellen heb je dus wat dit betreft geen keuze.

Welke MacBook-kleuren zijn er?

Zoals je al op bovenstaande afbeelding kon zien zijn niet alle MacBooks in dezelfde kleuren verkrijgbaar. Bij de 12-inch MacBook heb je de meeste keuze, bij de Air de minste keuze:

Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de Apple Store de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien. Vooral spacegrijs wil nog wel eens per productlijn verschillen: soms is het vrij donker, dan weer wat lichter. Spacegrijs is de afgelopen tijd een populaire kleur geworden omdat het een mooi neutraal alternatief is voor de standaard zilverkleur, die mensen altijd gehad hebben.

MacBook-kleuren

Ook goed om op te letten: alleen de Air heeft een zilverkleurige omlijsting rondom het scherm.

We hopen dat we je ondertussen voldoende op weg hebben geholpen om vol vertrouwen jouw ideale MacBook te kopen, eentje die precies bij jou past. In onderstaand artikel vind je meer informatie over prijzen en specifieke uitvoeringen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!