15-inch MacBook Air kleuren

MacBook vergelijken: jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Van specs tot modellen

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de nieuwste 16- en 14-inch MacBook Pro tot de veelzijdige 13- en 15-inch MacBook Air. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Prijs (vanaf €1.219,-)

De huidige MacBook-lineup bestaat uit veel verschillende modellen. Zoek je een nieuwe MacBook, maar weet je niet welke je moet hebben? Ga je een MacBook kopen, dan is het verstandig om eerst goed te kijken welk model bij jou past. Daarom vind je in deze MacBook vergelijking alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken. In deze vergelijking nemen we de modellen mee die nu bij Apple beschikbaar zijn: de MacBook Air M1 en M2 (in 13- en 15-inch) én de 14- en 16-inch MacBook Pro 2023. Voor welke MacBook kies jij? Kiezen begint met vergelijken!

Hieronder lees je over:


Er zijn in totaal zes MacBook-modellen, elk in verschillende uitvoeringen. De zes modellen verschillen nogal van elkaar en dan hebben we het niet alleen over formaat en prijs. In deze keuzehulp MacBook vergelijken proberen we je te helpen met het vinden van de MacBook die het beste bij jou past.

MacBook vergelijken: Keuzehulp MacBook Pro en Air

De ene persoon wil het liefst een krachtige laptop, terwijl de ander op zoek is naar een lichtgewicht. We zetten in deze MacBook vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat je bij het kopen van je MacBook weet welk model het beste bij jou past.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Huidige MacBooks in de winkel

Als we de MacBooks vergelijken, dan zie je dat er in de winkel momenteel keuze is uit twee productlijnen:

Bij de MacBook Air is dit onderscheid te maken:

 • 13-inch M1 MacBook Air (vanaf €1.219,-): het goedkoopste model, met een wat ouder design uit 2018.
 • 13-inch M2 MacBook Air (vanaf €1.299,-): het nieuwste model met het meest moderne uiterlijk, de snelste chip en de beste specificaties.
 • 15-inch M2 MacBook Air (vanaf €1.599,-): gelijk aan het 13-inch M2-model, maar dan met groter 15-inch display.

Het M1-model komt uit eind 2020 en is gebaseerd op het Intel-model uit begin 2020, maar dan met Apple Silicon-chip. Het design stamt echter al uit 2018. De M2-variant in 13-inch verscheen in juli 2022, terwijl de 15-inch verscheen in juni 2023. Beide modellen presteren even goed, maar de grotere versie heeft dus een groter scherm. Er zijn ook nog wat andere verschillen tussen de 13- en 15-inch MacBook Air M2.

Bekijk ook

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de 15- en 13-inch MacBook Air met M2-chip

Welke verschillen tussen de 15-inch vs 13-inch MacBook Air zijn er? Dat de één groter is dan de ander mag geen verrassing zijn, maar zijn er binnenin nog meer verschillen? We zetten ze op een rijtje.

Bij de MacBook Pro-modellen is ook nog een onderscheid te maken:

 • 14-inch M3 MacBook Pro (vanaf €2.029,-): de voordeligste MacBook Pro met M3-chip en een modern design
 • 14-inch M3 Pro/Max MacBook Pro (vanaf €2.549,-): het kleinste formaat van de krachtigste en meest veelzijdige MacBook
 • 16-inch M3 Pro/Max MacBook Pro (vanaf €3.049,-): de grootste MacBook uit de line-up, met de beste specs

Alle 14- en 16-inch modellen komen uit 2023. Maar vergis je niet: Apple heeft in 2023 twee keer nieuwe MacBook Pro’s uitgebracht: in januari 2023 de M2 Pro/Max-modellen en in november de M3 Pro/Max-uitvoeringen. Deze modellen verschillen van elkaar, maar er zijn ook heel veel overeenkomsten. In ons artikel lees je de verschillen tussen de M3 MacBook Pro en M2 MacBook Pro.

M2 MacBook Air vs M1 MacBook Air vergelijking

MacBook vergelijken: Welke MacBook past bij mij?

Er is bij de MacBooks niet één model dat bij iedereen past. Het hangt er heel erg vanaf waar je de MacBook voor wilt gebruiken. Voor videobewerking, 3D-rendering, augmented reality-ontwikkeling en andere zware toepassingen voor adviseren we een MacBook Pro, maar bestaan je werkzaamheden vooral uit af en toe een foto- of video bewerken, internetten, e-mailen en typen, dan ben je eigenlijk net zo goed af met een MacBook Air. Daarnaast speelt mee wat je budget is en of je de MacBook vaak zult meenemen. Mensen die dagelijks onderweg zijn en geen veeleisende toepassingen nodig hebben, komen eerder uit bij de MacBook Air. Zit je wat krapper bij kas, dan is een tweedehands model of een ouder model een betere keuze.

Bij elk model is er nog volop keuze, bijvoorbeeld met meer opslag, meerdere kleuren en verschillende processoren. Als je wilt kun je kiezen voor extra opties zoals meer werkgeheugen. Deze modellen hebben wel vaak een langere levertijd omdat ze op maat moeten worden gemaakt. Het voordeel is wel dat je met een MacBook met meer werkgeheugen iets langer kan doen.

Bekijk ook

Welke MacBook-upgrade is het meest nuttig: GPU, RAM of SSD?

Bij het kopen van een MacBook heb je de keuze uit diverse upgrades. Kies je dan voor een betere CPU/GPU, meer SSD-opslag of meer RAM? We bespreken het aan de hand van de MacBook Air en MacBook Pro.

Hieronder vergelijken we alle huidige MacBook-modellen die bij Apple verkrijgbaar zijn. We hebben de beschikbare specificaties op een rijtje gezet, zodat je snel kan zien wat de opties zijn.

Bekijk deze tabel via de directe link.

Of toon de vergelijkingstabel ↓

Apple MacBook Pro 2021 in 14-inch en 16-inch


MacBook Pro 14- en 16-inch


MacBook Air vergelijken: 13- en 15-inch


MacBook Air 13- en 15-inch

Lees ook onze aparte vergelijkingen

Hoe zit het met de vorige MacBook-modellen?

Voor deze vergelijking hebben we een aantal modellen niet meer meegenomen, omdat deze niet meer in Apple’s assortiment zitten en daarom uitlopende modellen zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de 13-inch MacBook Pro met M1/M2-chip en 2021 M1/M2 Pro/Max MacBook Pro-modellen. De 13-inch M1/M2 versie is bijvoorbeeld veel minder populair en in onze ogen geen verstandige keuze meer. Hoewel je soms nog wat interessante deals vindt, vinden we de MacBook Air of bijvoorbeeld de 14-inch MacBook Pro M3 een betere keuze.

Bij de M2 MacBook Pro-modellen vinden we ten opzichte van de M1-versie vooral een betere chip, snellere wifi, een nieuwere Bluetooth-versie en een betere hdmi-poort. We hebben een aparte vergelijking gemaakt tussen de M2 MacBook Pro vs M1 MacBook Pro, waarin je alle verschillen op een rijtje vindt. Dat geldt ook voor de verschillen tussen de M3 MacBook Pro vs M2 MacBook Pro, beide uit 2023. Die extra verbeteringen van het nieuwere model heb je misschien helemaal niet nodig, waardoor je soms beter voor een goede deal van het vorige model kan gaan.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen de MacBook Pro M3- en M2-modellen

De verschillen tussen de nieuwe M3 Pro/Max MacBook Pro en de M2 Pro/Max MacBook Pro: op welke punten verschillen de 2023-modellen van elkaar? In deze vergelijking lees je of je beter voor de deal kan gaan of het nieuwste model uit 2023 kan kiezen.

MacBook vergelijken: wat is je budget?

De MacBooks verschillen nogal in aanschafprijs maar reken op minimaal €1.200,-, oplopend tot meer dan €4.000,-. Sommige mensen kopen meteen het duurste model MacBook Pro om voorbereid te zijn op de toekomst. Dit verschijnsel heet future proofing, maar dat is lang niet altijd de beste tactiek. Je mist daardoor vaak allerlei vernieuwingen, die opgeteld best interessant kunnen zijn. Ook moet je goed nadenken over upgrades zoals meer RAM of een grotere SSD. Het is niet mogelijk om dit achteraf nog toe te voegen, dus kies de opties waarmee je meerdere jaren vooruit kan.

Vrouw met 2021 MacBook Pro in hotelkamer met gitaar

MacBook Air vs MacBook Pro: welke past bij jou?

De hoofdvraag bij het kiezen van een nieuwe MacBook is misschien wel of je moet kiezen voor een MacBook Air of MacBook Pro. Jaren geleden was de keuze makkelijk: zocht je een MacBook voor internetten, documenten maken en af en toe wat basis fotobewerking? Kies dan de MacBook Air. Ben je voor je werk bezig met foto- en videobewerking en wil je een toekomstbestendigere MacBook? Kies dan de MacBook Pro. Maar anno 2023 is dat advies wat verschoven. De MacBooks zijn inmiddels zo krachtig en veelzijdig geworden, dat veel gebruikers die voorheen standaard een MacBook Pro kozen, nu prima uit de voeten kunnen met een MacBook Air.

De huidige MacBook Air M2 is dankzij deze Apple Silicon-chip razendsnel en ook goed geschikt voor foto- en videobewerking. We adviseren daarom nog alleen om te kiezen voor een MacBook Pro als je voor je werk dagelijks te maken krijgt met hele zware toepassingen, zoals 3D-rendering, app- en game-ontwikkeling, professionele foto- en videobewerking en als je het beste display wilt. Designers zullen vaker voor een MacBook Pro kiezen, vanwege de meer geavanceerde grafische chip. Ook is de MacBook Pro een betere keuze als je veel met externe schermen werkt of juist langdurig op de batterij werkt. Maar studenten, redacteuren en journalisten of tekstschrijvers kunnen prima uit de voeten met de MacBook Air.

Voor de meeste mensen vinden we de MacBook Air daarom de betere keuze. Je hebt daarbij sinds 2023 ook nog de keuze tussen de 13- en 15-inch variant, waarbij het merkbare verschil alleen zit in het schermformaat en de speakers. Werk je vaak alleen op de MacBook zonder extern scherm en gebruik je regelmatig meerdere apps en vensters tegelijkertijd, dan kan de extra schermruimte van de 15-inch goed van pas komen. Maar als je slechts een paar apps of programma’s tegelijk open hebt of regelmatig verbonden bent met een extern display, dan kun je met de 13-inch ook prima uit de voeten.

Bekijk ook

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de 15- en 13-inch MacBook Air met M2-chip

Welke verschillen tussen de 15-inch vs 13-inch MacBook Air zijn er? Dat de één groter is dan de ander mag geen verrassing zijn, maar zijn er binnenin nog meer verschillen? We zetten ze op een rijtje.

Intel vs Apple Silicon: welke moet je hebben?

Apple’s nieuwste MacBooks hebben een nieuwe chip die door Apple zelf ontworpen is: de M2-, M1- of de M2 Pro/Max-chip. Er zijn allerlei voordelen voor de M-chips, zoals betere prestaties en langere batterijduur. In het begin waren er ook nog wat nadelen, want nog niet alle apps waren geoptimaliseerd. Dat is inmiddels zo goed als opgelost: alle apps die je kent en nodig hebt, werken ook op een Apple Silicon Mac (en soms vaak veel beter). Je kunt helaas nog niet zo gemakkelijk bepaalde virtualisatiesoftware zoals Parallels en Boot Camp gebruiken, om Windows op je Mac te draaien.

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1-, M2- en M3-chip en hun varianten.

Anno 2023 speelt de vraag niet echt meer of je voor Intel of Apple Silicon moet gaan. Dat komt ook omdat Apple geen Intel MacBooks meer verkoopt en dat dat nu geen slimme investering meer is. Bovendien functioneren Apple Silicon Macs vaak een stuk beter dan vroegere Intel Macs. Intel-versies vinden we voor niemand meer aanraders, ook omdat deze minder toekomstbestendig zijn. Alleen als je echt specifiek op zoek bent naar een Intel-functie, is zo’n model nog het overwegen waard als je die nog bij andere winkels vindt. Of je blijft gewoon je huidige Intel Mac gebruiken. Maar waarschijnlijk heb je nu dan ook nog wel een Intel MacBook en adviseren we om je aankoop nog even uit te stellen en over een jaar of twee jaar een Apple Silicon-versie aan te schaffen, als er al weer meer mogelijkheden zijn.

Heb je specifieke eisen en ben je erg afhankelijk van bepaalde software, zoals programma’s van Adobe, dan kun je in sommige gevallen beter kiezen voor de Intel-versies. Hoewel ook Adobe haar apps al heeft aangepast, missen er soms wat mogelijkheden op Apple Silicon-modellen. Lees ook ons artikel over de Intel vs Apple Silicon Macs.

Bekijk ook

Mac met Intel of Apple Silicon: welke moet je kiezen?

Apple verkoopt zelf geen Macs met Intel meer. De overstap naar Apple Silicon-chips is afgerond. Wel kan je bij externe partijen nog een Intel Mac kopen. Sta je voor de keuze welke van de twee je moet kiezen, dan helpen we je op weg met dit artikel!

M3, M2 of M1: welke is het beste?

De M3-chip is de allernieuwste in de serie. Ten opzichte van de M2 zijn de verschillen niet zo heel groot, maar ten opzichte van de M1 zijn de prestaties wel een stuk beter. Afhankelijk van je taken, zijn de prestaties van de M3 ten opzichte van de M1 volgens Apple tot 17,7x beter. M2-chip zit daar dan precies weer tussenin. Apple heeft de M2 op een aantal punten verbeterd, waardoor deze betere specificaties heeft dan de M1. De benchmarks van de M2-chip laten zien dat de nieuwere versie zo’n 18% sneller is. Je kunt bij de MacBook Air nog kiezen tussen de M2- en de M1-chip, maar daarbij spelen ook andere overwegingen mee. De M2-versie heeft namelijk veel meer verschillen dan alleen de chip, zoals het design, betere camera en grotere scherm. Bij de MacBook Pro’s kun je alleen nog kiezen voor de M3-varianten.

Bekijk ook

Huiveringwekkend snel: dit is de M3-chip

Apple heeft de M3 onthuld, de snelste Apple Silicon-chip tot nu toe. Ontdek de specs en wat er nieuw is aan de M3-chip.

Laat je overigens niet in de maling nemen door de naamgeving van Apple’s chips. Hoewel de M3 doet vermoeden dat deze beter is dan de eerdere M2 Pro of M2 Max, is dat niet het geval. De M2 Pro- en M2 Max-chips zijn wat MacBooks betreft nog steeds een stuk sneller, vooral qua grafische prestaties. Ook kunnen deze veel meer werkgeheugen krijgen en heeft het als grote voordeel dat je twee externe schermen op deze modellen kan aansluiten. Bij de M3 (en ook de M2 en M1) is dit maar maximaal één extern display.

M3 Pro vs M3 Max: welke moet je hebben?

Als je kiest voor de MacBook Pro 2023, moet je ook nog een keuze maken voor een bepaalde chip. Je kan dan kiezen tussen de M3 Pro of M3 Max-chip, Apple’s meest geavanceerde en snelste chips van dit moment. Er zijn allerlei verschillen tussen de M3 Pro vs M3 Max. Voor de meeste gebruikers zal de M3 Pro meer dan voldoende zijn, maar als je echt professioneel bezig wil gaan en veel werkt met 3D-animaties, augmented reality en foto- en videobewerking op het hoogste niveau, kan de extra krachtige GPU van de M3 Max-chip goed van pas komen. Je leest er meer over in onze vergelijking met specs van alle M3-varianten.

Apple Silicon M3 Series overzicht

Welke MacBook voor zakelijk gebruik?

Zoek je een goede MacBook voor zakelijke gebruik en ben je een creatieve professional of ontwikkelaar, dan raden we de MacBook Pro aan, bij voorkeur de nieuwste 2023-modellen met M3 Pro of M3 Max-chip. Deze zijn geschikt voor zware toepassingen zoals 3D-design, fotografie, videobewerking en het gebruik van geavanceerde ontwikkeltools. Wil je wel de kwaliteiten van de MacBook Pro, maar wil je toch niet teveel geld uitgeven, kies dan voor de MacBook Air met M2-chip. Met het 15-inch model zit je qua formaat tussen de 14- en 16-inch MacBook Pro in.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max

Alles wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max van eind 2023. Het zijn de nieuwste drie modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Wat zijn de prijzen, specs en andere functies?

Welke MacBook voor studenten?

Heb je voor je studie een MacBook nodig, dan zal de Pro vaak iets boven je budget liggen. Voor de meeste studierichtingen kun je echter met een MacBook Air of een tweedehands model goed uit de voeten. Voor sommige studies kan echter een zwaardere laptop vereist zijn, bijvoorbeeld wanneer je complexe simulaties moet doorrekenen, dus raadpleeg je studiegids voordat je investeert in een nieuw model. In ons aparte artikel over de beste MacBook voor studenten, lees je wat de beste keuzes zijn.

Voor de meeste studenten vinden we de MacBook Air M2 de beste keuze. Wil je nog minder uitgeven, kies dan de M1 MacBook Air.

Bekijk ook

De beste MacBook voor studenten: deze past bij jouw studie

De MacBook is verreweg de meest geliefde laptop onder Nederlandse studenten. Maar welke MacBook past bij jou? Met deze gids helpen we je op weg om de beste MacBook voor je studie te kiezen.

Welk MacBook schermformaat heb ik nodig?

Je hebt de keuze uit 13-, 15-, 14- en 16-inch, maar onderling zijn er nog wel verschillen die we in deze MacBook vergelijking graag voor je op een rijtje zetten. De verschillen hebben vooral betrekking op de schermtechniek.

MacBook Air vs MacBook Pro 14-inch vs MacBook Pro 16-inch: formaten MacBooks vergelijken

Heb je een groot scherm nodig, dan ben je aangewezen op de 15-inch MacBook Air of de MacBook Pro 16-inch, want andere opties zijn er niet. De 14-inch is een mooie tussenmaat, voor als het 13-inch model toch net te krap is. We raden dit aan als je vaak uitsluitend op de MacBook werkt, maar toch ook een MacBook zoekt die je makkelijk mee kan nemen. Bij 13-inch heb je de meeste keuze. De M1 MacBook Air heeft een 13,3-inch scherm, terwijl de M2 MacBook Air een iets groter 13,6-inch display heeft. Twijfel je of dit tijdens lange werkdagen op kantoor te krap is, dan kun je altijd je MacBook aansluiten op een extern scherm.

 • 13,3-inch: M1 MacBook Air, de kleinste MacBooks in het assortiment.
 • 13,6-inch: M2 MacBook Air, voor de meeste gebruikers het beste formaat.
 • 14,2-inch: M3/M3 Pro/M3 Max MacBook Pro, een mooie tussenmaat voor iedereen die toch een MacBook Pro wil, maar de 16-inch te groot en te zwaar vindt.
 • 15,3-inch: M2 MacBook Air, vooral als je extra schermruimte nodig hebt en weinig met een extern scherm werkt.
 • 16,2-inch: M2 Pro/Max MacBook Pro, ideaal voor als je bijna altijd uitsluitend op de MacBook werkt en veel verschillende apps en programma’s tegelijk gebruikt.

MacBook vergelijken: welk model heeft het beste scherm?

Als je voor langere tijd achter je MacBook zit, is het wel prettig als het scherm van hoge kwaliteit is. In principe zijn alle schermen prima voor lang gebruik, maar er is wel duidelijk onderscheid tussen de resolutie van de schermen.

Alle huidige MacBooks zijn voorzien van een Retina-scherm. Met zo’n scherm zien websites, apps en programma’s er mooier uit. Als je veel grafische toepassingen gebruikt, is een Retina-scherm erg prettig. Ook als je aan het surfen bent, merk je dat het prettiger is voor je ogen.

De 14- en 16-inch MacBook Pro hebben de hoogste resolutie. Dat komt ook omdat de schermen een stuk groter zijn en er extra ruimte is dankzij de dunnere schermranden. Het display loopt bijna helemaal tot de rand van de behuizing, met uitzondering van de notch waar de camera in zit. Doordat de randen rondom de notch zo klein zijn, kan de menubalk een stukje hoger gezet worden. Dit geeft je meer schermruimte voor je programma’s en apps. Onthoud wel dat in de schermvullende weergave, de MacBook automatisch een zwarte rand naast de notch zet.

MacBook Pro notch

De M2 MacBook Air heeft ook een notch en dunnere schermranden, vergelijkbaar met de MacBook Pro uit 2021 en 2023. Maar het grote verschil is dat de MacBook Pro-modellen mini-LED hebben, terwijl de MacBook Air gewoon nog LCD heeft. mini-LED heeft diverse voordelen, zoals dieper zwart, mooiere en fellere kleuren en ondersteuning voor HDR.

Ben je op zoek naar het allerbeste scherm met de beste specificaties, dan moet je bij de 2023 MacBook Pro zijn (zowel 14- als 16-inch). De MacBook Pro is voorzien van de mooiste kleuren en de hoogste helderheid, wat goed van pas kan komen als je professioneel met kleuren bezig bent (bijvoorbeeld voor fotografie) en als je veel buiten werkt. Ook de toevoeging van ProMotion tot 120Hz is een meerwaarde, waardoor alles er vloeiender uit ziet. En dankzij de mini-LED techniek zien zwarttinten er beter uit.

Alle recente MacBooks zijn voorzien van True Tone, zodat het scherm meekleurt met het omgevingslicht. Je kan dat het beste vergelijken met een velletje wit papier: buiten ziet het er geler uit dan bij kantoorlicht. True Tone vind je ook op de recente iPhones en iPads en geeft net wat meer rust aan je ogen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat de kleuren altijd op de juiste manier weergegeven worden, of je nou onder een TL-buis zit te werken of op een zomerse dag buiten in de zon zit.

De winnaar voor het beste scherm: 14- en 16-inch MacBook Pro

Bekijk ook

True Tone-display: zo werkt Apple's schermtechniek voor betere kleuren

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de kleuren op het scherm er altijd goed uitzien, omdat dit aangepast wordt aan omgevingslicht. Op welke toestellen is True Tone beschikbaar en hoe werkt het precies?

Welke heeft het beste toetsenbord?

Alle huidige modellen hebben nagenoeg hetzelfde toetsenbord. Eind 2019 stapte Apple bij de 16-inch MacBook Pro over naar het Magic Keyboard met schaarmechanisme. In het voorjaar van 2020 zijn de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro overgestapt naar ditzelfde toetsenbord. Er is dus geen model meer op de markt met het geplaagde vlindertoetsenbord.

Apple beloofde bij de introductie van het oudere vlindertoetsenbord in 2016 dat deze stiller en stabieler is, maar uiteindelijk is gebleken dat dit toetsenbord gevoeliger was voor stof en kruimels. Daardoor hebben gebruikers met dit model meer dan normaal last van vastzittende of toetsen of knoppen die helemaal niet meer reageren. Alle MacBooks die tussen 2016 en midden 2019 uitgebracht zijn, hebben zo’n vlindertoetsenbord. Alle modellen vanaf najaar 2019 hebben het Magic Keyboard-toetsenbord.

MacBook Air 2022 M2 toetsenbord in middernacht.

Het Magic Keyboard met schaarmechanisme is hetzelfde mechanisme als bij de modellen van 2015 en ouder. Het toetsenbord is wat dikker, de button travel langer en is een stuk betrouwbaarder als het gaat om defecten. Ook typt dit toetsenbord stiller. Er zit ook op alle modellen een fysieke Escape-toets en de pijltjestoetsen staan in een omgekeerde T, zodat je ze makkelijk op de tast kan bedienen. Wat ons betreft zijn deze modellen de beste keuze als het gaat om het toetsenbord.

Het voordeel van de MacBook Pro-modellen vanaf 2021 is dat er ook weer fysieke functietoetsen op zitten. Deze hebben bovendien hetzelfde formaat als de overige toetsen en zijn dus niet platter zoals vroeger en in de M1 MacBook Air het geval is. De M2 MacBook Air heeft ook hetzelfde toetsenbord als de MacBook Pro’s uit 2021 en nieuwer.

De winnaar met het beste toetsenbord: 14- en 16-inch MacBook Pro en M2 MacBook Air (op de voet gevolgd door de overige modellen)

Let op de juiste toetsenbordindeling

Puntje om rekening mee te houden voor lezers die over de grens shoppen of graag online winkelen: controleer bij een MacBook altijd goed welke indeling het toetsenbord heeft. In Nederland gebruiken wij over het algemeen de QWERTY-indeling, terwijl onze Belgische lezers vaker AZERTY-gebruiken zoals dat in Franstalige landen gebruikelijk is. Duitsland en Engeland kennen ook een eigen toetsenbordindeling en er zijn (veel) meer landen met een (voor ons) afwijkende layout. Ook heeft een Amerikaans model een iets andere indeling, met een kleinere Enter-toets en een grotere linker Shift-knop. Even goed informeren voorkomt spijt later.

MacBook vergelijken: Hoeveel SSD-opslag heb ik nodig?

Een lastige vraag is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Hedendaagse MacBooks zijn voorzien van SSD-opslag, allemaal met minimaal 256GB. Dit is relatief weinig als je het vergelijkt met de 1TB SSD’s die je in de iMac vindt. Bij de duurdere 13-inch en de basis 14- en 16-inch MacBook krijg je standaard 512GB SSD, dat je kunt upgraden naar 4TB of zelfs 8TB, maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. De meeste mensen hebben zoveel opslag helemaal niet nodig. Veel bestanden die je niet continu nodig hebt kun je prima op een NAS of externe harde schijf opslaan.

MacBook Air 13-inch vs 15-inch met M2-chip

Heb je minimaal 256GB nodig, dan kan je kiezen uit alle modellen. Uitbreiden naar 512GB kan de moeite waard zijn, helemaal als je vaak reist, met veel grote bestanden werkt en niet altijd een internetverbinding hebt. Een upgrade naar 512GB kost je meestal zo’n €250,-. Of dit het waard is, is voor iedereen verschillend. Uit onze ervaring is 256GB op zich voldoende, al geeft 512GB net wat meer ademruimte. Hou er ook rekening mee dat de instapmodellen van MacBook Air en MacBook Pro met 256GB opslag een langzamere lees- en schrijfsnelheid hebben. Voor gewone gebruikers zal dit verschil niet echt merkbaar zijn, maar professionals hechten hier misschien wel meer waarde aan. In dat geval is een upgrade ook de moeite waard.

Werk je nagenoeg alleen maar online en bewerk je nooit grote foto- of videobestanden, dan is 256GB sowieso genoeg. Ben je altijd onderweg, werk je professioneel met veel grote bestanden en wil je altijd alles offline bij je hebben, dan kom je al snel uit bij de modellen van 512GB of meer.

Bij de MacBook-modellen heb je veel keus als het gaat om opslagcapaciteit:

 • 256GB (MacBook Air, 13-inch MacBook Pro)
 • 512GB (MacBook Air, alle MacBook Pro-modellen)
 • 1TB (MacBook Air, alle MacBook Pro-modellen)
 • 2TB (MacBook Air, alle MacBook Pro-modellen)
 • 4TB (14- en 16-inch MacBook Pro)
 • 8TB (14- en 16-inch MacBook Pro)
MacBook Air 2022 met Dolby Atmos

Hoeveel MacBook geheugen heb ik nodig?

Bij de meeste modellen kan je kiezen uit 8GB, 16GB of 24GB RAM. Bij de duurdere 14- en 16-inch MacBook Pro’s begint het bij 18GB en loopt dit tot maar liefst 128GB, maar je betaalt hier wel een flinke prijs voor. Het voordeel is wel dat de duurdere 14-inch en 16-inch model standaard met 18GB geleverd worden.

Maar hoeveel heb je nou nodig? Ga je alleen surfen, Netflixen, documenten maken en schoolwerk doen, dan is 8GB meestal wel voldoende. Ook voor wat simpele foto- en videobewerking kan 8GB voldoende zijn. Wil je meer geavanceerde programma’s tegelijk draaien of een toekomstbestendigere beslissing maken, dan is 16GB aan te raden. De extra geheugen merk je vooral als je meerdere zware programma’s tegelijk wil gebruiken. Denk aan Photoshop en Final Cut Pro tegelijkertijd of als je heel veel browservensters tegelijk gebruikt (vooral met Chrome). 24GB, 36GB, 48GB, 64GB, 96GB of zelfs 128GB is voor de meeste mensen te veel van het goede, dus kies dit alleen als je professioneel video- of fotobewerker bent en de laptop zakelijk gebruikt.

Lees ook ons artikel over hoeveel werkgeheugen jouw MacBook nodig heeft.

Bekijk ook

Hoeveel RAM heeft jouw MacBook nodig? Je kunt het makkelijk checken

Heb je nu wel of niet genoeg aan 8GB RAM? En is een upgrade naar 16GB RAM dan zinvol? Je kunt dit gemakkelijk achterhalen door naar de geheugendruk van je huidige Mac te kijken.

MacBook vergelijken: welke modellen hebben een Touch Bar en Touch ID?

Apple heeft momenteel nog geen MacBooks meer met een Touch Bar. De Touch Bar was een aanraakgevoelig langwerpig schermpje boven je toetsenbord. Deze aanraakgevoelige balk vervangt de standaard functietoetsen. Het laatste model met de Touch Bar was de 13-inch MacBook Pro uit 2022. Alle recente modellen hebben gewoon fysieke functietoetsen. Op de M1 MacBook Air zijn ze smaller dan op de M2 MacBook Air en de 14- en 16-inch MacBook Pro.

Alle modellen zijn wel voorzien van een Touch ID-sensor. Hiermee kun je je MacBook ontgrendelen met je eigen vingerafdruk, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. De Touch ID-sensor is ook te gebruiken bij externe apps, zoals wachtwoordbeheerders. Ook komt dit van pas voor het gebruik van Apple Pay. De Touch Bar is dus niet vereist als je Touch ID in je MacBook wil.

13-inch MacBook Pro 2020 toetsenbord

De Touch Bar in de voormalige 13-inch MacBook Pro is een leuke extra, maar we vinden het geen reden om voor dit model te kiezen. De Touch Bar was een leuk idee, maar is nooit echt van de grond gekomen. Dat is dan ook de reden dat Apple er volledig afscheid van genomen heeft en het gaat ook niet meer terugkomen.

Welke MacBook-kleuren zijn er?

Niet alle MacBooks zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar. Bij de MacBook Air heb je de meeste keuze:

 • MacBook Air: spacegrijs, zilver, goud (M1), sterrenlicht (M2) en middernacht (M2)
 • MacBook Pro: spacezwart (M3 Pro/Max), spacegrijs (M3) en zilver
Apple MacBook Pro in Space Black

Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de Apple Store de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien. Vooral spacegrijs wil nog wel eens per productlijn verschillen: soms is het vrij donker, dan weer wat lichter. Spacegrijs is de afgelopen tijd een populaire kleur geworden omdat het een mooi neutraal alternatief is voor de standaard zilverkleur, die mensen altijd gehad hebben. Maar op dit moment vind je dit alleen nog bij de MacBook Air en de gewone m3 MacBook Pro.

Persoonlijk vinden we de nieuwe middernacht kleur bij de M2 MacBook Air en de spacezwarte M3 Pro/Max MacBook Pro erg mooi. Dit zullen voor veel mensen dan ook erg aansprekende kleuren zijn. Het komt het dichts in de buurt van zwart, al zit er bij middernacht een diepblauwe gloed overheen. De middernacht kleur bleek wel een magneet voor vingerafdrukken te zijn, dus hou daar rekening mee als je daar gevoelig voor bent. Bij de spacezwarte MacBook Pro heeft Apple dit wat verbeterd, zodat vingerafdrukken minder prominent zijn. En een leuk detail: bij de recente MacBook-modellen krijg je ook een bijpassende MagSafe-kabel die hoort bij je gekozen MacBook-kleur.

MacBook Air 2022 met MagSafe.

MacBook met mobiele mobiele data

Je vraagt je misschien af hoe je toegang tot internet krijgt als je onderweg bent. Er zit geen simkaartslot in een MacBook, maar er zijn gelukkig diverse andere mogelijkheden. Thuis, op werk en op school zul je vaak gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk (wifi). Dat geldt ook voor veel werkplekken onderweg zoals in koffietentjes, wegrestaurants, hotels, universiteiten en conferentiecentra. Het komt nog maar zelden voor dat je hiervoor moet betalen. Maar het gebruiken van zo’n openbare hotspot kan wel risico’s met zich meebrengen.

Daarom is het een beter idee om gebruik te maken van de instant hotspot-functie van macOS. Je gebruikt dan de databundel van je iPhone en dat is veel veiliger. Hiervoor heb je uiteraard wel voldoende data nodig, dus neem een groter of onbeperkt iPhone-abonnement als je bang bent dat je steeds over je datalimiet gaat.

Conclusie MacBook vergelijken: welke moet ik hebben?

Nu we de verschillende specificaties en onderdelen op een rijtje gezet hebben, komt nu het belangrijkste moment: welke MacBook moet ik kiezen? Voor elk model is wel wat te zeggen, afhankelijk van wat je ermee doet. De conclusie van deze MacBook vergelijking is dan ook dat er voor iedereen een geschikte MacBook is.

Ga de MacBook Air M2 13-inch kopen als…

 • …je één van de snelste en nieuwste MacBook zoekt, in het meest compacte formaat.
 • …je vooral gebruikmaakt van standaardapps of de populairste apps zoals Chrome, Office en meer (met af en toe wat foto- of videobewerking).
 • …je het nieuwe design voor een niet al te hoge prijs wil.
 • …je een MacBook zonder ventilatie wil. Deze is dus lekker stil.
 • …je graag een hele nieuwe kleur wil.

Prijzen 13-inch MacBook Air 2022 met M2-chip

Ga de MacBook Air M2 15-inch kopen als…

 • …je één van de snelste en nieuwste MacBook zoekt, met het grootste scherm.
 • …je voorheen een 15-inch MacBook Pro had en niet over wil naar een kleiner of groter scherm.
 • …je vooral gebruikmaakt van standaardapps of de populairste apps zoals Chrome, Office en meer (met af en toe wat foto- of videobewerking).
 • …je het nieuwe design voor een niet al te hoge prijs wil.
 • …je een MacBook zonder ventilatie wil. Deze is dus lekker stil.
 • …je graag een hele nieuwe kleur wil.
 • …je de beste speakers in een MacBook Air zoekt.

Prijzen 15-inch MacBook Air 2023 met M2-chip

Ga de MacBook Air M1 kopen als…

 • …je een snelle MacBook voor de laagste prijs zoekt.
 • …je vooral gebruikmaakt van standaardapps of de populairste apps zoals Chrome, Office en meer.
 • …je niet teveel geld wil uitgeven aan een nieuwe MacBook.
 • …je een MacBook zonder ventilatie wil. Deze is dus lekker stil.
 • …je de langste accuduur voor de laagste prijs zoekt.
 • …je genoegen neemt met het oudere design en geen MagSafe nodig hebt.

Bekijk ook

Alles over de MacBook Air, verkrijgbaar in 13-inch en 15-inch

MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte laptop. Hij is er in twee modellen: de 13-inch MacBook Air uit 2022 en de 15-inch MacBook Air uit 2023. Daarnaast zijn er ook nog eerdere modellen verkrijgbaar. Alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken lees je hier!

Ga de 14-inch MacBook M3 kopen als…

 • …je professional bent die alleen de populairste apps gebruikt.
 • …je het nieuwste design voor de laagste prijs wil.
 • …je de MacBook met de aller langste accuduur wil.
 • …8GB RAM voor jou genoeg is. Heb je wel 16GB nodig, dan kan je beter voor de M3 Pro-variant gaan.
 • …je per se een spacegrijze MacBook Pro wil.

Prijzen 14-inch MacBook Pro M3 (eind 2023)

Ga de 14-inch M3 Pro/Max MacBook Pro kopen als…

 • …je de snelste MacBook in een zo compact mogelijk jasje wil.
 • …je veel op verschillende werkplekken werkt. Het kleinere formaat kan dan een stuk praktischer zijn.
 • …je een echte krachtpatser zoekt en dagelijks werkt met 3D-rendering, foto- en videobewerking en andere geavanceerde toepassingen. Dit is momenteel de snelste MacBook die er verkrijgbaar is.
 • …een 11-core CPU en 14-core GPU voor jou genoeg zijn. Deze configuratie vind je alleen op het kleinere model.
 • …je veel met sd-kaarten werkt en gebruikmaakt van hdmi.
 • …je graag spacezwart wil.

Prijzen 14-inch MacBook Pro M3 Pro/Max (eind 2023)

Ga de 16-inch MacBook Pro kopen als…

 • …je voor je werk een groter scherm nodig hebt. Dat is handig als je meerdere apps tegelijk gebruikt.
 • …je een echte krachtpatser zoekt en dagelijks werkt met 3D-rendering, foto- en videobewerking en andere geavanceerde toepassingen. Dit is momenteel de snelste MacBook die er verkrijgbaar is.
 • …je de langste accuduur wil. Met tot 22 uur gebruiksduur kun je helemaal los gaan.
 • …je veel op dezelfde plek werkt. Draagbaarheid is voor jou niet zo belangrijk.
 • …je graag de nieuwste 140W oplader wil (hoewel je deze ook gewoon los kan kopen).
 • …je veel met sd-kaarten werkt en gebruikmaakt van hdmi.
 • …je graag spacezwart wil.
 • …geld voor jou geen rol speelt.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max

Alles wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max van eind 2023. Het zijn de nieuwste drie modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Wat zijn de prijzen, specs en andere functies?

We hopen dat we je ondertussen voldoende op weg hebben geholpen om vol vertrouwen jouw ideale MacBook te kopen, eentje die precies bij jou past. In ons aparte koopartikel vind je meer informatie over prijzen en specifieke uitvoeringen.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2023