16-inch MacBook Pro

MacBook vergelijken → Jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de 13-inch Air tot de 16-inch Pro. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Prijs vanaf €1.249,-

Je ziet zo overal in koffietentjes: de MacBooks met hun opvallende Apple-logo. Ze zijn gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en makkelijk mee te nemen. Die zou je ook wel willen hebben! Ga je een MacBook kopen, dan is het verstandig om eerst goed te kijken welk model bij jou past. Daarom vind je in deze MacBook vergelijking alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te kunnen maken. In deze vergelijking nemen we de modellen mee die nu bij Apple beschikbaar zijn: de MacBook Air Retina en de MacBook Pro in 13- en 16-inch. Voor welke MacBook kies jij? Kiezen begint met vergelijken!

Hieronder lees je over:

Er zijn in totaal drie MacBook-modellen, elk in verschillende uitvoeringen. De drie modellen verschillen nogal van elkaar en dan hebben we het niet alleen over formaat en prijs. In deze keuzehulp MacBook vergelijken proberen we je te helpen met het vinden van de MacBook die het beste bij jou past.

MacBook vergelijken: Keuzehulp MacBook Pro en Air

De ene persoon wil het liefst een krachtige laptop, terwijl de ander een zo licht mogelijke wil. We zetten in deze MacBook vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rijtje, zodat je bij het kopen van je MacBook weet welk model het beste bij jou past.

Huidige MacBooks in de winkel

Als we de MacBooks vergelijken, dan zie je dat er in de winkel momenteel keuze is uit twee productlijnen:

Voorheen waren er nog twee andere modellen: de 15-inch MacBook Pro en de 12-inch MacBook. Het 12-inch model is sinds juli 2019 uit Apple’s assortiment. De 15-inch Pro is in november 2019 vervangen door de 16-inch. Beide versies zijn nog wel bij een aantal winkels verkrijgbaar, maar voor de meeste mensen zijn de MacBook Air en de 16-inch MacBook Pro de betere keuze voor respectievelijk de 12-inch en de 15-inch MacBooks.

MacBook vergelijken: Welke MacBook past bij mij?

Er is bij de MacBooks niet één model dat bij iedereen past. Het hangt er heel erg vanaf waar je de MacBook voor wilt gebruiken. Voor videobewerking en andere zware toepassingen adviseren we een MacBook Pro, maar bestaan je werkzaamheden vooral uit e-mailen en typen, dan ben je eigenlijk net zo goed af met een MacBook Air. Daarnaast speelt mee wat je budget is en of je de MacBook vaak zult meenemen. Mensen die dagelijks onderweg zijn en geen veeleisende toepassingen nodig hebben, komen eerder uit bij de MacBook Air Retina. Zit je wat krapper bij kas, dan is een tweedehands model of een oudere model een betere keuze.

Bij elk model is er nog volop keuze, bijvoorbeeld met meer opslag, meerdere kleuren en verschillende processoren. Als je wilt kun je kiezen voor extra opties zoals meer werkgeheugen. Deze modellen hebben wel vaak een langere levertijd omdat ze op maat moeten worden gemaakt.

Hieronder vergelijken we alle huidige MacBook-modellen die bij Apple verkrijgbaar zijn. We hebben de beschikbare specificaties op op een rijtje gezet, zodat je snel kan zien wat de opties zijn.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk de tabel via de directe link.

Hoe zit het met de 12-inch MacBook?

We hebben de 12-inch MacBook in deze vergelijking niet meegenomen, omdat deze niet meer in Apple’s assortiment zit. De 12-inch MacBook is in 2017 voor het laatst bijgewerkt, waardoor de specificaties achterlopen op die van de krachtigere en nieuwere MacBook Air Retina. Hoewel de 12-inch MacBook nog wel beschikbaar is bij andere verkooppunten, ligt de prijs doorgaans relatief hoog. Voor een 12-inch MacBook met 256GB opslag betaal je ongeveer €1.500, terwijl je voor datzelfde geldt een nieuwe en betere MacBook Air in huis haalt. In veel gevallen is de MacBook Air daarom de betere keuze, tenzij je een hele goede deal vindt (minder dan €1.000). We hebben de 12-inch MacBook daarom ook verder niet meer meegenomen in deze vergelijking.

MacBook vergelijken: wat is je budget?

De MacBooks verschillen nogal in aanschafprijs maar reken op minimaal 1.250 euro, oplopend tot meer dan 4.000 euro. Sommige mensen kopen meteen het duurste model MacBook Pro om voorbereid te zijn op de toekomst. Dit verschijnsel heet future proofing, maar dat is lang niet altijd de beste tactiek. Je mist daardoor vaak allerlei vernieuwingen, die opgeteld best interessant kunnen zijn. Ook moet je goed nadenken over upgrades zoals meer RAM of een grotere SSD. Het is lang niet bij alle modellen mogelijk om dit achteraf nog toe te voegen, dus kies de opties waarmee je meerdere jaren vooruit kan.

MacBook vergelijken en verschillen bekijken

Welke MacBook voor zakelijk gebruik?

Zoek je een goede MacBook voor zakelijke gebruik en ben je een creatieve professional of ontwikkelaar, dan raden we de MacBook Pro aan. Deze is geschikt voor zware toepassingen zoals 3D-design, fotografie, videobewerking en het gebruik van geavanceerde ontwikkeltools.

Welke MacBook voor studenten?
Heb je voor je studie een MacBook nodig, dan zal de Pro vaak iets boven je budget liggen. Voor de meeste studierichtingen kun je echter met een MacBook Air of een tweedehands model goed uit de voeten. Voor sommige studies kan echter een zwaardere laptop vereist zijn, bijvoorbeeld wanneer je complexe simulaties moet doorrekenen, dus raadpleeg je studiegids voordat je investeert in een nieuw model. In ons aparte artikel over de beste MacBook voor studenten, lees je wat de beste keuzes zijn.

MacBook met mobiele mobiele data

Je vraagt je misschien af hoe je toegang tot internet krijgt als je onderweg bent. Er zit geen simkaartslot in een MacBook, maar er zijn gelukkig diverse andere mogelijkheden. Thuis, op werk en op school zul je vaak gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk (Wi-Fi). Dat geldt ook voor veel werkplekken onderweg zoals in koffietentjes, wegrestaurants, hotels, universiteiten en conferentiecentra. Het komt nog maar zelden voor dat je hiervoor moet betalen. Maar het gebruiken van zo’n openbare hotspot kan wel risico’s met zich meebrengen.

Daarom is het een beter idee om gebruik te maken van de instant hotspot-functie van macOS. Je gebruikt dan de databundel van je iPhone en dat is veel veiliger. Hiervoor heb je uiteraard wel voldoende data nodig, dus neem een groter of onbeperkt iPhone-abonnement als je bang bent dat je steeds over je datalimiet gaat.

Welk MacBook schermformaat heb ik nodig?

Je hebt de keuze uit 13-inch en 16-inch, maar onderling zijn er nog wel verschillen die we in deze MacBook vergelijking graag voor je op een rijtje zetten. De verschillen hebben vooral betrekking op de schermtechniek.

MacBook vergelijken met verschillende schermen.

Heb je een groot scherm nodig, dan ben je eigenlijk altijd aangewezen op een MacBook Pro 16-inch (of de voorganger met 15-inch), want andere opties zijn er niet. Bij 13-inch heb je de meeste keuze. Twijfel je of dit tijdens lange werkdagen op kantoor te krap is, dan kun je altijd je MacBook aansluiten op een extern scherm.

MacBook vergelijken: welk model heeft het beste scherm?

Als je voor langere tijd achter je MacBook zit, is het wel prettig als het scherm van hoge kwaliteit is. In principe zijn alle schermen prima voor lang gebruik, maar er is wel duidelijk onderscheid tussen de resolutie van de schermen.

Alle huidige macBooks zijn voorzien van een Retina-scherm. Met zo’n scherm zien websites, apps en programma’s er mooier uit. Als je veel grafische toepassingen gebruikt, is een Retina-scherm erg prettig zijn. Maar ook als je aan het surfen bent, merk je dat het prettiger is voor je ogen.

De 16-inch MacBook Pro heeft de hoogste resolutie, maar als je kijkt naar het aantal pixels per inch, dan is dat bij de 13-inch MacBook Air en 13-inch MacBook Pro het hoogste. Dat komt voornamelijk door het kleinere schermformaat, waardoor de pixels dichter bij elkaar zitten.

MacBook Air familie.

Ben je op zoek naar het allerbeste scherm met de beste specificaties, dan moet je bij de nieuwste MacBook Pro zijn. De MacBook Pro is voorzien van de mooiste kleuren en de hoogste helderheid, wat goed van pas kan komen als je professioneel met kleuren bezig bent (bijvoorbeeld voor fotografie) en als je veel buiten werkt.

Alle recente MacBooks zijn voorzien van True Tone, zodat het scherm meekleurt met het omgevingslicht. Je kan dat het beste vergelijken met een velletje wit papier: buiten ziet het er geler uit dan bij kantoorlicht. True Tone vind je ook op de recente iPhones en iPads en geeft net wat meer rust aan je ogen. Het zorgt er uiteindelijk voor dat de kleuren altijd op de juiste manier weergegeven worden, of je nou onder een TL-buis zit te werken of op een zomerse dag buiten in de zon zit.

Welke heeft het beste toetsenbord?

Zowel de 13-inch MacBook Air als de 13-inch MacBook Pro hebben een derde generatie vlindertoetsenbord. Apple beloofde bij de introductie van dit toetsenbord dat deze stiller en stabieler is, maar desondanks is dit toetsenbord gevoeliger voor stof en kruimels. Deze toetsenborden vallen ook nog steeds binnen het reparatieprogramma van Apple. Mocht er dus iets defect gaan aan het toetsenbord, dan wordt dit kosteloos vervangen.

MacBook Pro 16-inch met Touch ID knop

De 16-inch MacBook Pro is momenteel het enige model met een nieuw Magic Keyboard met schaarmechanisme. Dit is hetzelfde mechanisme als bij de modellen van 2015 en ouder. Het toetsenbord is wat dikker en de button travel langer en is een stuk betrouwbaarder als het gaat om defecten. Ook typt dit toetsenbord stiller. Wat ons betreft is de 16-inch de beste keuze als het gaat om het toetsenbord. Begin 2020 verwachten we dat ook de andere modellen dit toetsenbord krijgen.

MacBook vergelijken: Hoeveel SSD-opslag heb ik nodig?

Een lastige vraag is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Hedendaagse MacBooks zijn voorzien van SSD-opslag, meestal 128GB of 256GB. Dit is relatief weinig als je het vergelijkt met de 1TB harddisks die je in de iMac vindt. Bij de 16-inch MacBook krijg je standaard 512GB SSD, dat je kunt upgraden naar 1TB of zelfs 8TB, maar daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten. De meeste mensen hebben zoveel opslag helemaal niet nodig. Veel bestanden die je niet continu nodig hebt kun je prima op een NAS of externe harde schijf opslaan.

Heb je minimaal 256GB nodig, dan valt de standaardversie van de MacBook Air af. Je kan er ook voor kiezen om deze uit te breiden voor ongeveer €250. Je behoudt dan dezelfde processor, maar je hebt dan wel meer opslag tot je beschikking. Als je ook de extra snelheid in de processor mee wil pakken, dan kan je ook kiezen voor de 13-inch MacBook Pro.

MacBook vergelijken: welke modellen hebben een Touch Bar en Touch ID?

Apple heeft inmiddels alle MacBook Pro-modellen uitgerust met een Touch Bar en Touch ID. De Touch Bar is een aanraakgevoelig langwerpig schermpje boven je toetsenbord. Deze aanraakgevoelige balk vervang de standaard functietoetsen. Je vindt de Touch Bar alleen op de 13-inch MacBook Pro en de 16-inch (en vroegere 15-inch) MacBook Pro. De MacBook Air heeft geen Touch Bar.

De modellen met Touch Bar zijn ook voorzien van een Touch ID-sensor. Hiermee kun je je MacBook Pro ontgrendelen met je eigen vingerafdruk, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. De Touch ID-sensor is ook te gebruiken bij externe apps, zoals wachtwoordbeheerders. Ook komt dit van pas voor het gebruik van Apple Pay.

Vlindertoetsenbord en Thunderbolt 3 poorten in MacBook Pro.

De Touch Bar en Touch ID-sensor zijn een leuke extra, maar je betaalt hier wel extra voor als je het vergelijkt met de MacBook Air. De goedkoopste MacBook Pro met Touch Bar kost zo’n €1500, terwijl de MacBook Air €1.249 kost. Naast de Touch Bar krijg je ook andere verbeteringen, zoals een iets beter scherm en betere processor. Het is de vraag of je de Touch Bar echt nodig hebt. De Touch Bar is dan ook zeker niet onmisbaar, want er zijn nog maar weinig apps die hier écht goed gebruik van maken. Het is dus vooral een leuke extra, dus het is niet echt een reden om voor een model met Touch Bar te kiezen. Andere aspecten zoals processor en schermkwaliteit zijn vaak belangrijker.

De MacBook Air is sinds 2018 wel voorzien van een Touch ID-sensor. Dat betekent dat je bij alle huidige modellen van de MacBook je vingerafdruk kan gebruiken om de MacBook te ontgrendelen, wachtwoorden in te voeren en Apple Pay te gebruiken.

Welke MacBook-kleuren zijn er?

Niet alle MacBooks zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar. Bij de MacBook Air heb je de meeste keuze:

Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de Apple Store de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien. Vooral spacegrijs wil nog wel eens per productlijn verschillen: soms is het vrij donker, dan weer wat lichter. Spacegrijs is de afgelopen tijd een populaire kleur geworden omdat het een mooi neutraal alternatief is voor de standaard zilverkleur, die mensen altijd gehad hebben.

MacBook-kleuren

MacBook vergelijken: welke moet ik hebben?

Nu we de verschillende specificaties en onderdelen op een rijtje gezet hebben, komt nu het belangrijkste moment: welke MacBook moet ik kiezen? Voor elk model is wel wat te zeggen, afhankelijk van wat je ermee doet. De conclusie van deze MacBook vergelijking is dan ook dat er voor iedereen een juiste MacBook is.

Ga de MacBook Air Retina kopen als…

 • …je de goedkoopste MacBook zoekt.
 • …je veel onderweg bent. Door het lichte gewicht neem je hem makkelijk met je mee.
 • …je de MacBook alleen gebruikt om mee te surfen, documenten tikken, e-mailen en Netflixen.
 • …je de langste batterijduur wil hebben. De MacBook Air gaat zo’n twee uur langer mee.
 • …je graag een goudkleurige MacBook wil.
 • …128GB voor jou genoeg is.

Ga de MacBook Pro 13-inch kopen als…

 • …je de kleinste krachtige MacBook zoekt.
 • …een goede en snelle middenklasser wil.
 • …een kleine MacBook zoekt met het beste scherm.
 • …je een professional bent en bezig bent (of wil gaan) met videobewerking, fotografie en dergelijke die vaak onderweg is.
 • …meer dan twee accessoires wil aansluiten zonder adapter (alleen het duurdere model met 4 ingangen).
 • …je vaak met een extern scherm werkt. Een groter 16- of 15-inch scherm is dan vaak niet nodig.

Ga de MacBook Pro 16-inch kopen als…

 • …je een MacBook met een groter scherm wil.
 • …je de krachtigste MacBook wil.
 • …je professional bent (bijvoorbeeld op het gebied van videobewerking en fotografie) en de grootste hoeveelheid opslag zoekt (maximaal 8TB tegen meerprijs).
 • …je een groot scherm nodig hebt en op veel plekken werkt waar je geen extern scherm aan kan sluiten.
 • …je veeleisende games wil spelen op de hoogste grafische instellingen.
 • …je 32GB of 64GB RAM nodig hebt voor allerlei zware toepassingen.

Ga de MacBook Pro 15-inch kopen als…

 • …je een goede deal vindt. Alleen voor een lagere prijs is dit model nog de moeite waard.
 • …je een groter scherm wil, maar de 16-inch te zwaar en te groot vindt.

We hopen dat we je ondertussen voldoende op weg hebben geholpen om vol vertrouwen jouw ideale MacBook te kopen, eentje die precies bij jou past. In onderstaand artikel vind je meer informatie over prijzen en specifieke uitvoeringen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!