Everyone can Create

Zo gaat Apple in 2018 het onderwijs veroveren: Schoolwerk voor leraren, nieuwe iPad en meer

Apple wil met een charme-offensief zorgen dat scholen massaal de hard- en software van Apple gaan gebruiken. Met korting, meer iCloud-opslag en andere voordeeltjes wil het bedrijf zorgen dat het aantrekkelijk wordt om voor Apple te kiezen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple deed vandaag een hoop kleine aankondigingen. Met een nieuwe iPad, een iWork-update en extra korting voor studenten willen ze proberen om de markt terug te veroveren van Google en Microsoft. Dit gaan ze op 3 manieren proberen.


#1 200GB iCloud opslag
Studenten krijgen niet de gebruikelijke 5GB opslag voor iCloud, maar zelfs 200GB. Die opslag is nodig om al je huiswerk, opdrachten en projecten te kunnen opslaan. We hadden eigenlijk gehoopt dat Apple ook de standaard opslag van 5GB voor iedereen iets zou verhogen, bijvoorbeeld naar 15GB. Overigens is 200GB alleen beschikbaar als je op een school zit die meedoet aan Apple’s onderwijsprogramma.

Everyone Can Create

#2 Korting op de iPad
Als niet-student voel je je na vanavond misschien een beetje bedrogen. Terwijl de nieuwe iPad 2018 voor normale gebruikers voor $329 in de winkel ligt, krijgen studenten en scholieren een extra korting: zij betalen maar $299. De korting op de Apple Pencil geldt voor iedereen, want de prijs daarvan is omlaag gegaan naar €99.

Everyone can Create

#3 Everyone can Create
Apple heeft met Swift Playgrounds volop ingezet op leren programmeren, maar niet iedereen heeft een technische knobbel. Vandaar dat er nu ook een lesprogramma komt dat wat meer gericht is op creatieve toepassingen. Everyone can Create is een variant op het bekende Everyone can Code-programma, met gratis lesmateriaal en gidsen om tekenen, muziek, filmmaken en fotografie op een interactieve manier te geven. Je kunt bijvoorbeeld de camera van de iPad gebruiken om te leren over fractals. Ook kun je vanaf dit voorjaar creatieve workshops in de Apple Store volgen.

Everyone Can Create

#4 Goedkopere stylus voor notities
Studenten krijgen de mogelijkheid om een speciale pen van Logitech te gebruiken. Het bedrijf kondigde vanavond de Logitech Crayon aan, een speciale tekenpen die maar $49 kost. Dat is de helft van de prijs die Apple voor de eigen Pencil rekent. Bijkomend voordeel is dat ‘ie tegen een stootje kan. Wel biedt deze stylus iets minder mogelijkheden; zo is hij niet drukgevoelig.

https://www.iculture.nl/nieuws/logitech-lanceert-betaalbare-stylus-voor-de-ipad-crayon/

Everyone Can Create

#5 Persoonlijk leerplan met de Schoolwerk-app
Schoolwerk (in het Engels: Schoolwork) is een nieuwe app waarmee docenten opdrachten kunnen toewijzen, kunnen zien wat de voortgang van studenten is en handouts kunnen voorbereiden. Deze kunnen verwijzen naar PDF’s, documenten en weblinkjes. Docenten kunnen makkelijk een bepaalde taak aan een student toewijzen en het werkt ook samen met onderwijsapps zoals Nearpod, Tynker en Kahoot.

Apple Schoolwerk-app

#6 Classroom is een onderwijsassistent in een app
Met Classroom kunnen docenten de iPads van studenten beheren en studenten door de lessen leiden. Nieuw is dat de app nu ook op de Mac beschikbaar is. De docent kan apps starten, boeken openen en webpagina’s aanwijzen, die op het scherm van de student verschijnen. De betaversie van de Classroom-app komt in juni beschikbaar, net voordat de scholen hun deuren sluiten.

Classroom-app

#7 Zelf studieboeken maken met iWork
Met iWork wordt het zelf mogelijk om boeken te maken, zonder dat je daarvoor iBooks Author nodig hebt. De vernieuwde Pages-app biedt die mogelijkheid. In onderstaand artikel lees je er meer over.

Bekijk ook

Met vernieuwde iWork-apps kun je zelf boeken maken

Apple heeft nieuwe versies van iWork aangekondigd, die samenwerken met Apple Pencil. Het bijzondere is dat je met Pages nu digitale boeken kunt maken. Voorheen had je daarvoor iBooks Author op de Mac nodig.

#8 Betere opleiding voor docenten
Het bij sommige docenten is dat ze soms minder kaas hebben gegeten van digitale technologie dan hun leerlingen. Hiervoor heeft Apple het lesprogramma Apple Teacher opgezet. Daarmee kunnen docenten online lessen volgen, waardoor ze beter kunnen omgaan met Apple-producten.

#9 Speciale kinderfuncties in Garageband en Clips
Apple’s GarageBand- en Clips-apps krijgen een update, gericht op scholieren. In Garageband vind je voortaan geluiden die zijn afgestemd op kinderen, waaronder dierengeluiden. Clips krijgt filters die wat meer op kinderen zijn gericht. Je kunt de apps vanaf dinsdag updaten.

#10 Betere integratie met ClassKit
Het was van tevoren al uitgelekt: Apple gaat ClassKit beschikbaar stellen aan ontwikkelaars, zodat ze makkelijker apps voor het onderwijs kunnen maken. Het werkt samen met allerlei apps, zoals Garageband, iWork en de programmeertaal Swift. Ook werkt het samen met de hierboven genoemde Schoolwerk-app en het zal beschikbaar komen in iOS 11.4. Met ClassKit kunnen docenten leeractiviteiten ontdekken in apps, zodat ze studenten meteen naar het juiste scherm kunnen doorsturen (met een deeplink). Ook kunnen ze veilig de voortgang bijhouden. Docenten kunnen persoonlijke instructies geven aan studenten.

Wil je meepraten over deze aankondiging? In ons Praat mee-artikel over het onderwijs-event kun je met andere iCulture-lezers discussiëren over deze en andere aankondigingen.

Bekijk ook

Video → Samenvatting Apple's onderwijs-event 2018: dit is er aangekondigd!

Wat heeft Apple tijdens het onderwijs-event 2018 aangekondigd? We hebben alle aankondigingen voor je op een rijtje gezet, van de nieuwe iPad tot nieuwe programma's en apps voor scholen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.