Apple TV 5

Apple TV 4K: specificaties, functies, aanbiedingen en meer

De nieuwste Apple TV met 4K en HDR

De Apple TV 4K is de vijfde generatie Apple TV die voorzien is van 4K-resolutie en HDR. In dit artikel lees je alles over functies, prijs en beschikbaarheid van de Apple TV 4K, die in september 2017 aangekondigd is.

- Prijs vanaf €199,-

Apple heeft in september 2017 de Apple TV 4K (ook wel Apple TV 5) aangekondigd. Deze Apple TV 4K is de opvolger van de vierde generatie Apple TV en biedt zoals de naam al doet vermoeden ondersteuning voor 4K-content. In dit artikel lees je alles over de Apple TV 4K.

Apple TV 4K: alles wat je moet weten

De Apple TV 4K is de vijfde generatie Apple TV. Dit model is qua uiterlijk identiek aan de vierde generatie Apple TV en draait ook op tvOS. Dat betekent dat je apps kunt installeren en de Apple TV 4K kunt bedienen met de Siri Remote. De grootste vernieuwing in de Apple TV 4K is de ondersteuning voor 4K, HDR en Dolby Vision. Apple heeft z’n voorganger daarom de naam Apple TV HD gegeven, om het onderscheid duidelijker te maken.


Apple TV 4K in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Apple TV 4K:

 • De aankondiging was op 12 september 2017 tijdens een speciaal event.
 • Beschikbaar sinds 22 september 2017 in Nederland en België.
 • Twee versies met 32GB of 64GB opslag.
 • Prijs: vanaf €199 voor het instapmodel.
 • Ondersteuning voor 4K-resoluties, HDR10 en Dolby Vision via HDMI 2.0.
 • Krachtige A10X Fusion-chip zodat alles soepel draait.
 • Voorzien van tvOS 11 en App Store.
 • Geschikt voor streaming via bijvoorbeeld Netflix en YouTube of je eigen content via AirPlay.
 • Gigabit Ethernet-aansluiting voor snelle internetverbinding.
 • Gebruiken als HomeKit-hub, zodat je op afstand accessoires kunt bedienen.

Apple TV 4K aankondiging

De Apple TV 4K werd aangekondigd tijdens het najaarsevenement 2017 in het Steve Jobs Theater. Na twee jaar komt Apple met een nieuw model van de Apple TV, deze keer met ondersteuning voor 4K. Dat is meteen ook de grootste vernieuwing: de vijfde generatie Apple TV biedt ondersteuning voor hoge resolutie 4K-beelden en betere kleuren dankzij de ondersteuning voor HDR en Dolby Vision. 4K zorgt ervoor dat er vier keer meer pixels getoond worden ten opzichte van de normale HD-resolutie. HDR komt vooral van pas bij hele felle of juist hele donkere kleuren. Dankzij HDR zie je meer details in donkere plaatjes, terwijl hele lichte beelden niet te fel worden.

Apple TV 4K review

In onze Apple TV 4K review lees je ons eindoordeel van deze Apple TV. Hieronder vind je de conclusie van deze review.

De Apple TV 4K is een prima opvolger van de vierde generatie Apple TV met ondersteuning voor HDR- en 4K-beelden. Het is ook een logische stap: al sinds de derde generatie Apple TV was 1080p de hoogst mogelijke resolutie en nu er steeds meer content in 4K en HDR beschikbaar is, kan Apple niet achterblijven. De Apple TV 4K is voor de Apple TV 4 wat de derde generatie voor de Apple TV 2 was: een kleine upgrade op het gebied van beeldkwaliteit. Los van het betere beeld, zijn er namelijk geen extra functies bijgekomen. Er zijn helaas geen specifieke verbeteringen voor tvOS 11 op de Apple TV 4K. Wel is de Siri Remote aangepast, maar deze kun je eventueel ook los kopen voor de vierde generatie Apple TV voor €69. De betere chip wordt vooral gebruikt voor het weergeven van 4K-beelden en het is jammer dat je daar tijdens het gebruik van de Apple TV verder weinig van merkt. Wel levert de Apple TV 4K de beste streaming-ervaring.

Apple TV 4K specs

De Apple TV 4K is voorzien van de A10X Fusion-chip, dezelfde chip als in de nieuwste iPad Pro-modellen. Ook heeft het nieuwe model 3GB RAM, zodat de 4K-beelden goed verwerkt kunnen worden. Het voordeel van de extra krachtige specificaties is dat je ook alle zelf opgenomen 4K-beelden, bijvoorbeeld met je iPhone of iPad, op je televisie kunt kijken. De enige voorwaarde is natuurlijk wel dat je televisie geschikt moet zijn voor 4K en HDR. 4K wordt bij huidige televisies vaak ook wel Ultra HD genoemd.

Apple TV 4K met TV-app.

De Apple TV 4K is voorzien van 802.11ac Wi-Fi met MIMO en ondersteunt de gelijktijdige dual band (2,4 GHz en 5 GHz). Ook is hij uitgerust met Bluetooth 5.0, wat een groter bereik heeft dan Bluetooth 4.0. Dit komt vooral van pas bij HomeKit-accessoires die met de Apple TV via Bluetooth communiceren. De audio-uitvoer die ondersteund wordt geldt tot Dolby Digital Plus 7.1 surround sound.

Apple TV 4K aansluitingen

De Apple TV 4K heeft de volgende aansluitingen:

 • HDMI 2.0a
 • Gigabit Ethernet
 • IR-ontvanger

De USB-C-aanlsuiting uit de vierde generatie Apple TV is dus verdwenen. Op de vierde generatie werd deze aansluiting gebruikt voor service, maar ook voor bijvoorbeeld het maken van screenshots en het installeren van apps buiten de App Store om.

Apple TV 4K met vernieuwde Siri Remote.

Inhoud van de Apple TV 4K verpakking

Als je de Apple TV 4K aanschaft, vind je het volgende in de verpakking:

 • Apple TV 4K
 • Siri Remote
 • Netsnoer
 • Documentatie
 • Lightning-naar-USB-kabel

Om van start te gaan heb je minimaal een televisie met HDMI-aansluiting nodig. Ook moet je zelf zorgen voor een HDMI-kabel. Wil je gebruikmaken van 4K-content, dan moet de HDMI-kabel HDMI 2.0 ondersteunen.

Apple TV 4K functies: 4K-content bekijken

Om content in 4K te kunnen bekijken, moeten aanbieders wel de juiste content doorsturen. Films in de iTunes Store zijn ook te koop in 4K-resoluties, voor dezelfde prijs als de HD-versies. Je bestaande iTunes-films worden gratis geüpgraded naar de 4K-versies. Ook Netflix biedt 4K-content op de Apple TV 4K, zoals ze dat nu ook al doen via de Netflix-apps op sommige smart-tv’s. Ontwikkelaars van video-apps moeten hun apps bijwerken om volop gebruik te maken van de 4K-resolutie van de Apple TV 4K.

Apple TV 4K HDR vogel.

De Apple TV 4K heeft daarnaast alle functies die je ook in de vierde generatie Apple TV vindt. Dat betekent dat je dus apps kunt downloaden uit de App Store, waaronder veel games en handige video-apps. De Apple TV 4K werkt ook met AirPlay, zodat je alle content van je iPhone, iPad of Mac draadloos naar je televisie kunt streamen. De Apple TV 4K werkt ook samen met HomeKit. Om HomeKit-accessoires buitenshuis te bedienen, is het nodig om een Apple TV of iPad als woninghub in te stellen. Met deze Apple TV 4K kan dat, al werkt dit ook met de vierde generatie Apple TV.

De Apple TV 4K zal standaard draaien op tvOS 11, de update die vanaf 19 september 2017 ook voor de Apple TV 4 beschikbaar komt.

Vernieuwde Siri Remote voor Apple TV 4K

De Apple TV 4K wordt geleverd met een vernieuwde versie van de Siri Remote. Deze Siri Remote heeft een aangepaste menuknop, want deze is nu voorzien van een witte ring. Hierdoor kun je beter herkennen of je de Siri Remote niet verkeerd om vast houdt. De Siri Remote is in alle andere opzichten identiek en heeft dezelfde knoppen, waaronder volumeknoppen om het geluid van je televisie aan te passen. De Siri Remote is ook los verkrijgbaar en werkt ook met de vierde generatie Apple TV.

Apple TV 4K met nieuwe Remote.

Apple TV 4K prijs en beschikbaarheid

De Apple TV 4K is te bestellen sinds 15 september 2017 en is in de winkel verkrijgbaar vanaf 22 september 2017. Het nieuwe model heeft een adviesprijs van €199 en is beschikbaar vanaf 32GB aan opslagruimte. Apple biedt daarnaast nog een duurdere versie aan met 64GB opslag voor €219. De huidige vierde generatie Apple TV blijft in het assortiment behouden, maar gaat wel in prijs zakken. De vierde generatie Apple TV is beschikbaar vanaf €159, enkel met 32GB opslagruimte.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!