iPhone 15 line-up met kleuren

iPhone 15 nu verkrijgbaar: dit is er nieuw

Apple heeft de iPhone 15 aangekondigd als nieuwe iPhone van 2023. De iPhone 15 heeft een verbeterd scherm, usb-c en een vernieuwde camera met 2x zoom.

iPhone 15 review

Alles over de standaard iPhone 15

Na maanden van speculatie is er eindelijk duidelijkheid nu Apple de iPhone 15 heeft aangekondigd. De iPhone 15 is het nieuwe standaardmodel en de directe opvolger van de iPhone 14. Veel van de geruchten bleken uiteindelijk waar te zijn en op deze pagina lees je wat de iPhone 15 allemaal te bieden heeft. Alles over de functies, specs, prijs en meer lees je hier.


Dit artikel gaat over de standaard iPhone 15. Wil je meer weten over de andere modellen, zoals de iPhone 15 Pro, dan lees je daar in onze andere artikelen meer over:

iPhone 15 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 15 in het kort:

  • Nieuw standaardmodel van 2023, opvolger van de gewone iPhone 14
  • Voorzien van 6,1-inch OLED-display
  • Dynamic Island in plaats van notch
  • Snellere A16-chip, dezelfde als in de iPhone 14 Pro
  • Verbeterde camera: 48-megapixel groothoeklens
  • Usb-c in plaats van Lightning
  • Behuizing van aluminium met matglazen achterkant
  • Beschikbaar in meerdere kleuren, waaronder zwart, blauw, geel, groen en roze
  • Verkrijgbaar vanaf 22 september 2023
  • Prijs vanaf €969,- bij Apple en vanaf €876,- bij providers
iPhone 15 kleuren line-up

Beste deals iPhone 15 met abonnement

Bij deze aanbieders kun je iPhone 15 abonnementen afsluiten:
Vodafone | Odido | KPN | Belsimpel | Mobiel.nl

Daarnaast kun je voor een losse iPhone 15 bij deze winkels terecht:
Amazon | Bol.com | Coolblue | Belsimpel | Mobiel.nl | MediaMarkt

Prijzen iPhone 15 los toestel

Design iPhone 15: dit is er nieuw

De iPhone 15 heeft een gewijzigd ontwerp gekregen. Hij vertoont nog steeds veel overeenkomsten met zijn voorganger, maar heeft nu dezelfde matglazen achterkant die je eerder alleen op de Pro-modellen vond. De iPhone 15 heeft een behuizing van aluminium, met vlakke zijkanten. Wel is de rand iets aangepast, waardoor hij iets ronder is dan bij voorgaande modellen. Meer over het iPhone 15 design lees je in een apart artikel.

De kleuren lopen mooi over van de rand naar de behuizing. Je kan qua iPhone 15 kleuren kiezen uit zwart, blauw, roze, geel en groen. Apple heeft ook meer gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder 100% gerecycled kobalt voor de iPhone 15-batterij.

iPhone 15 cameradetail

iPhone 15 scherm

Het scherm van de iPhone 15 heeft een maximale helderheid van 2000 nits en dat is bijna twee keer zoveel als bij de iPhone 14 (1200 nits). Het scherm heeft een formaat van 6,1-inch, terwijl de Plus-variant weer een schermformaat van 6,7-inch heeft. Voor het eerst komt ook het Dynamic Island naar de iPhone 15, in plaats van de notch. Deze functie maakte vorig jaar zijn intrede bij de iPhone 14 Pro-modellen.

iPhone 15 camera: nu 48-megapixel

Voor het eerst krijgt de iPhone 15 ook een 48-megapixel groothoekcamera. Deze functie kwam vorig jaar voor het eerst naar de iPhone 14 Pro, maar is nu dus ook te vinden op de standaardmodellen. Er is een 2x-zoomfunctie toegevoegd die een telefoto-effect geeft, zonder dat er een derde fysieke telefotolens aanwezig is. Ook heeft Apple de portretfunctie van de iPhone 15 camera verder verbeterd.

Chip en batterijduur in iPhone 15

De A16-chip met 5-core GPU die vorig jaar al in de iPhone 14 Pro zat, vind je nu ook in de iPhone 15. Apple belooft nog steeds een “all-day battery life”, zonder daarbij exact te zijn over hoe lang dat dan is. Inmiddels weten we meer over de iPhone 15 batterijduur: die is hetzelfde gebleven in vergelijking met vorig jaar en de capaciteit ligt 1% tot 2% hoger. Maar dit resulteert dus niet in een veel langere gebruiksduur. Wat de iPhone 15-chip betreft maakt Apple gebruik van de A16 Bionic van vorig jaar, terwijl de iPhone 15 Pro wél een nieuwe chip heeft gekregen: de A17 Pro.

iPhone 15 camera overzicht

Wat de iPhone 15 opslag betreft kun je kiezen uit 128GB, 256GB of 512GB. Uit onze poll blijkt dat veel mensen voor 128GB of 256GB hebben gekozen, terwijl er voor de 512GB-opslag wat minder interesse is.

Qua draadloze verbindingen zijn er ook verbeteringen. De nieuwe ultra wideband-chip van de tweede generatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker je vrienden kan vinden (als ze ook een iPhone 15 hebben), vergelijkbaar met het nauwkeurig zoeken van een AirTag. Apple zegt verder dat de kwaliteit bij telefoongesprekken via 5G verbeterd is.

Er komt een functie voor autopech, genaamd Roadside Assistance via Satellite. Deze functie helpt je weer op weg als je met pech langs de kant van de weg staat. Het is een aanvulling op de bestaande satellietfunctie voor noodmeldingen. De functie voor autopech komt voorlopig alleen beschikbaar in de VS in samenwerking met AAA, de lokale variant van de ANWB.

iPhone 15 overzicht

iPhone 15 ook met usb-c

Zoals verwacht heeft Apple de iPhone 15 met usb-c poort uitgebracht en is de Lightning-aansluiting verdwenen. Dit betekent dat je dezelfde kabel kan gebruiken voor je iPhone, iPad en MacBook. De usb-c poort maakt het ook mogelijk om AirPods met je iPhone op te laden en je kunt zelfs een extern scherm op de iPhone aansluiten, zonder dat je een dongle of adapter nodig hebt. Daarnaast is er ook nog gewoon MagSafe beschikbaar, zoals op de voorgaande modellen.

Prijs en verkrijgbaarheid iPhone 15

De iPhone 15 is sinds september verkrijgbaar. In Nederland geldt een prijs vanaf €969,- voor het model met 128GB. Lees ook onze artikelen over de prijzen van de iPhone 15-serie, de iPhone 15 met abonnement of de iPhone 15 als los toestel.

Bekijk ook

Dit zijn de Nederlandse prijzen van de iPhone 15-serie

De Nederlandse prijzen van de iPhone 15-serie zijn bekend. En er is goed nieuws: de iPhone 15-serie is goedkoper geworden! Lees hier alles over de exacte prijzen van de iPhone 15, iPhone 15 Pro en de andere modellen.

Dit is de huidige iPhone line-up: