Bedieningspaneel in iOS 11 met energiebesparing.

Israelisch bedrijf claimt beveiliging van elke iPhone te kunnen kraken

Cellebrite, een Israelisch bedrijf, heeft naar eigen zeggen de beveiliging van iOS 11 gekraakt. Hierdoor kan elke iPhone die momenteel beschikbaar is ontgrendeld worden, waarna de inhoud ervan bekeken kan worden door bijvoorbeeld de overheid.

De naam Cellebrite komt je wellicht bekend voor: de naam dook veelvuldig op rondom de zaak van de FBI en de iPhone 5c van een schutter uit San Bernardino. Het zou ditzelfde Cellebrite nu gelukt zijn om de beveiliging van iOS 11 te kraken. In de laatste maanden zijn vorderingen gemaakt om de beveiliging van iOS te omzeilen, waardoor elke iPhone en iPad ontgrendeld kan worden.

‘Beveiliging iOS 11 gekraakt’

Het Israelische bedrijf Cellebrite werkt met regelmaat samen met overheden om informatie te verkrijgen van iPhones van onder andere terroristen, zo ook de Amerikaanse overheid. De FBI schakelt daarom vaak het Israelische bedrijf in om gegevens van beveiligde smartphones te verkrijgen. Klanten van Cellebrite zouden nu op de hoogte gebracht worden dat het de engineers bij het Israelisch bedrijf gelukt is om de beveiliging van iOS 11 te omzeilen.

Het bedrijf zou de afgelopen maanden hebben gewerkt aan technieken om toegang te krijgen tot iOS 11 en de bijbehorende toestellen. Onder andere overheden zouden al door het bedrijf op de hoogte gebracht zijn van de ontdekkingen. In het Advanced Unlocking and Extraction Services-verslag meldt het bedrijf inderdaad dat de “beveiliging van de iPhone, iPad, iPad mini, iPad Pro en iPod touch gekraakt is, van iOS 5 tot iOS 11”. Een bron bij de forensische gemeenschap van de politie zou gezegd hebben dat Cellebrite een iPhone 8 kan ontgrendelen. Dit zou dan dus ook gelden voor de iPhone X, omdat de beveiliging in de nieuwste toestellen veelal identiek is.

Het is niet bekend welke technieken Cellebrite gebruikt om de beveiliging van iPhones te kraken. Om te voorkomen dat Apple er achter komt hoe het Cellebrite gelukt is om iOS te kraken, blijft de methode geheim. De handelingen worden in ieder geval uitgevoerd in het lab van Cellebrite zelf. Zo’n ontgrendeling kost de overheid ongeveer $1500 per toestel, meldt Forbes.

Waarschijnlijk zal Apple er door middel van updates alles aan doen om de beveiliging van iOS verder te verbeteren. Elcomsoft stelde eerder al dat iOS 11 de iPhone en iPad minder veilig maakt, vanwege de manier hoe backups opgeslagen worden. De methode van Cellebrite heeft waarschijnlijk te maken met de beveiliging op het toestel zelf, omdat er uiteindelijk toegang gekregen werd tot het fysieke toestel.

Als overheden de methode van Cellebrite gaan hanteren, dan betekent dat dus dat gegevens van iedere iPhone en iPad uit te lezen zijn. Het is afwachten hoe Apple reageert op deze onthulling. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2018, 20:23
Bron Bron Forbes
Categorie iOS
Onderwerpen beveiliging, ios 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.