Siri uitleg

Siri: het complete overzicht van Apple’s spraakassistent

Met Siri geef je spraakopdrachten aan de iPhone, iPad en andere apparaten. Siri spreekt Nederlands, kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken, apparaten bedienen en zelfs grapjes maken. Wat kun je er nog meer mee? Dat lees je in deze Siri-uitleg!

Siri is de spraakassistent van Apple, die te gebruiken is op allerlei apparaten. Siri werkt in het Nederlands en Vlaams (Belgisch Nederlands). De assistent kan afspraken plannen, informatie opvragen, apparaten bedienen en nog veel meer. Op deze pagina lees je alles over Siri: welke Siri-functies er zijn, hoe je de assistent kunt gebruiken en op welke apparaten het werkt.

Wat is Siri?

De spraakassistent Siri helpt je bij het uitvoeren van eenvoudige taken zoals weerbericht opvragen, plannen van afspraken en apps starten. Je kunt ook kennisvragen stellen in natuurlijke taal, zoals: “Wie was president van Frankrijk in 1991?”. Siri haalt de informatie meestal van Wikipedia. Daarnaast kun je met Siri allerlei apparaten in huis met HomeKit aansturen. Verderop leggen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Siri op iPhone

Siri: Nederlands en andere talen

Siri is beschikbaar meerdere talen, waaronder Nederlands, Vlaams (oftewel Belgisch Nederlands voor de puristen), Engels, Duits, Frans en Spaans. Sommige talen zijn in meerdere varianten beschikbaar zoals Amerikaans en Brits Engels.

Op welke toestellen werkt Siri?

Siri werkt op de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV, maar niet op elk model. Dit zijn de geschikte toestellen:

HomePod Siri vragen stellen

Nederlandse Siri-opdrachten

Siri is in Nederland op allerlei manieren te gebruiken. Vraag bijvoorbeeld naar ‘pizza in Amsterdam’ en Siri toont pizzarestaurants in Amsterdam. Siri kan ook sportuitslagen in Nederland voorlezen. Siri is vooral handig voor activiteiten die veel schermtikken vereisen. “Maak me wakker om 8 uur” gaat sneller dan het handmatig instellen van de wekker.

“Wat is de hoofdstad van Bolivia?” achterhaal je ook snel met Siri. Je hoeft geen commando’s uit je hoofd te leren, want je kunt je vraag op meerdere manieren stellen. In plaats van vragen naar het weerbericht kun je bijvoorbeeld vragen of je een trui, paraplu of zonnebrand nodig hebt.

Veelgebruikte Siri-opdrachten

Hieronder zie je een lijstje met de meest gebruikte Siri-opdrachten voor e-mail, notities, restaurants zoeken, muziek afspelen en meer. Siri kan intelligent omgaan met opdrachten, dus als je hebt ingesteld dat je broer Peter heet, kun je zeggen: “Zeg tegen mijn broer dat ik later ben” om zonder te typen een berichtje te sturen.

Siri op iPhone

Andere nuttige Siri-functies

Er zijn nog veel meer nuttige Siri-functies, waarbij vooral Hé Siri van pas zal komen. Ook kun je Siri stil houden, zinnen en woorden laten vertalen en Siri gebruiken met WhatsApp. Hieronder zie je een greep uit de mogelijkheden:

Leuke Siri-functies

Siri is niet alleen bedoeld voor serieuze toepassingen. Je kunt het ook gebruiken om grappige vragen te stellen, voetbaluitslagen op te vragen of in combinatie met diensten als Netflix en Apple Music. Hieronder vind je een lijstje met andere leuke toepassingen:

HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

Siri op andere apparaten: Mac, Apple TV, Apple Watch, HomePod

Siri werkt ook op de Apple Watch. Op de Apple Watch kun je Siri gebruiken om bijvoorbeeld snel een timer te starten, een app te openen of om vragen te stellen. Naast de Apple Watch werkt Apple’s slimme spraakassistent ook met de nieuwste Apple TV’s. Met de speciale Siri Remote kun je opdrachten geven om door de schermen te navigeren.

Siri op de Apple Watch.

Hieronder vind je een aantal tips voor Mac, Apple Watch en Apple TV:

Problemen met Siri oplossen

Heb je problemen met Siri? Wellicht helpen deze tips:

CarPlay: Siri gebruiken in de auto

CarPlay maakt het mogelijk om Siri ook tijdens het autorijden te gebruiken. Je kunt je iPhone koppelen met het entertainmentsysteem in de auto, waarna je met Siri opdracht kunt geven om telefoongesprekken te voeren, tekstberichten te dicteren, te navigeren en muziek af te spelen. Dankzij Hé Siri kun je Siri handsfree gebruiken in de auto, zodat je veiliger autorijdt en geen risico loopt op een bekeuring.

Ford SYNC 3 et CarPlay in Mustang

CarPlay is beschikbaar in veel verschillende modellen auto’s, maar ook in zogenaamde aftermarket systemen van Pioneer en Alpine. In onze CarPlay-uitleg lees je meer over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay.

https://www.iculture.nl/dossiers/carplay/

HomeKit: Siri gebruiken in huis

Met HomeKit kun je allerlei apparaten in huis op afstand aansturen en daarin speelt Siri ook een belangrijke rol. Elk apparaat dat met HomeKit werkt is met Siri te bedienen. Je kunt bijvoorbeeld met spraakopdrachten vragen om de verwarming lager te zetten of de lampen uit te doen. Je kunt daarvoor scenes instellen, bijvoorbeeeld ‘Ik ga naar bed’. Siri zorgt er dan voor dat de verlichting uit gaat, de deuren op slot gaan en de verwarming lager wordt gezet. Je kunt HomeKit-apparaten via je Apple Watch, iPhone, iPad en HomePod bedienen. Om HomeKit-accessoires buitenshuis te gebruiken, is wel een HomeKit-hub nodig. Je kunt hiervoor een Apple TV, iPad of de HomePod gebruiken.

Bekijk ook

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

Terugblik: Siri in het Nederlands

Sinds iOS 8.3 werkt Siri in het Nederlands. Deze update verscheen in april 2015. Een maand later kwam Siri op de Apple Watch beschikbaar in het Nederlands. Vlamingen kunnen sinds iOS 9 gebruik maken van Siri in het Belgisch Nederlands. Op de Apple TV duurde het tot juni 2016 om Siri in het Nederlands te kunnen gebruiken.

Hieronder leggen we in een video uit hoe Siri in het Nederlands werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Voordat Siri beschikbaar kwam in het Nederlands en Vlaams was het in iOS 8 al mogelijk om Nederlandse teksten te dicteren. Dit werkte redelijk goed. Ook was er vroeger de mogelijkheid om Stembediening op de iPhone te gebruiken, een primitieve vorm van Siri. Tegenwoordig is Stembediening terug als toegankelijkheidfunctie voor mensen die het scherm niet kunnen bedienen met hun handen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2022
Onderwerp

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri