iMac 2021 kleuren

Alles over de 24-inch iMac kopen: prijzen en de beste deals

Voor het eerst sinds 2012 heeft Apple een gloednieuwe iMac uitgebracht. De 24-inch iMac heeft een kleurrijk design, Apple Silicon-chip en een groter scherm. Dit moet je weten over de iMac, zoals specs, functies en prijzen.

Prijs (vanaf €1.569,-)

De iMac is Apple’s meest bekende desktopcomputer en is al jaren een begrip. Het is een alles-in-één computer, waarbij alle onderdelen in het scherm ingebouwd zitten. Het meest actuele model is de 24-inch iMac, die in april 2021 werd aangekondigd. Deze heeft een gloednieuw ontwerp, snellere Apple-chip en verbeterd display. Alles over de specs, ontwerp, functies en meer lees je hier.

Twee eerdere modellen van de iMac (21,5-inch en 27-inch) zijn niet meer verkrijgbaar, maar zijn soms nog wel bij andere retailers te vinden.

iMac in 2023

Apple werkt mogelijk aan een nieuwe iMac 2023 met M2-chip. Dit is de opvolger van de 24-inch iMac 2021 die we hieronder bespreken. We verwachten een iets verbeterde camera met Center Stage in dit model, zodat je beter in beeld bent tijdens het videobellen. De aankondiging zal waarschijnlijk in de tweede helft van 2023 plaatsvinden. Check ons geruchtenoverzicht iMac in 2022 voor meer info.

Er waren geruchten over een grotere iMac, maar die lijkt er voorlopig niet te komen. De 27-inch iMac is alweer een tijd geleden uit de winkels gehaald en Apple lijkt geen opvolger te hebben gepland. In plaats daarvan zou je de Mac Studio met als extern beeldscherm het Apple Studio Display kunnen kopen.

iMac in het kort

Dit moet je weten over de huidige iMac:

 • Beschikbaar in 24-inch formaat
 • Computer zit verwerkt achter het scherm
 • Voorzien van Apple M1-chip (24-inch)
 • Snelle SSD’s voor het opslaan van je bestanden.
 • Voorzien van USB-C-poorten die Thunderbolt ondersteunen.
 • Beschikbaar vanaf €1.579,-

iMac 2021 kleuren

iMac prijzen: dit kost de desktop-Mac

Afhankelijk van het model betaal je zo’n €1.449,- tot meer dan €2.500,- voor deze desktop-Mac. De prijzen van de iMac verschillen per uitvoering, die je zelf kan samenstellen.

Hou er rekening mee dat dit de standaard adviesprijzen zijn. Voor upgrades zoals meer opslag, extra accessoires en software, betaal je een toeslag. Het eindbedrag kan daardoor hoger uitvallen.

Prijzen iMac 2021 (24-inch)

Apple heeft in januari 2023 de prijzen van deze modellen verhoogd. Tussen haakjes zie je de vorige prijs:

Opslag GPU Prijs
256GB 7-core GPU €1.569,- (was €1.449,-)
256GB 8-core GPU €1.799,- (was €1.669,-)
512GB 8-core GPU €2.029,- (was €1.899,-)

Check de prijzen bij deze winkels:

Hieronder zie je de prijzen van de 24-inch iMac 2021 bij andere winkels. Zoals je ziet kun je zelfs bij het instapmodel al makkelijk 100 euro besparen door goed op koopjes te letten:

Bekijk hier de prijzen voor de 24-inch iMac 8-core GPU

24-inch iMac 2021 met 8-core GPU

Bekijk hier de prijzen voor de 27-inch iMac 2020 (oud model)

27-inch iMac 2020 prijzen

Bekijk hier de prijzen voor de 21,5-inch iMac 2020 (oud model)

21,5-inch iMac 2020 adviesprijzenNieuw: 24-inch iMac met nieuw design, nieuwe specs en groter scherm

Op 20 april 2021 kondigde Apple voor het eerst in negen jaar een compleet vernieuwde Mac aan met een radicaal nieuw design. Spring hieronder naar de verschillende onderdelen om meer te lezen over deze computer.

iMac 2021 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe iMac:

 • Aangekondigd in april 2021
 • Opvolger van de 21,5-inch iMac
 • Gloednieuw design, geïnspireerd op het Pro Display XDR
 • Keuze uit zeven kleuren
 • Nieuw, groter 23,5-inch display
 • Voorzien van nieuwe Apple Silicon-chip
 • Prijs vanaf €1.569,- (sommige kleuren zijn vanaf €1.799,- bij hogere configuratie)

iMac 2021 kleuren

Design van de 2021 iMac: plat en kleurrijk

Het ontwerp is wat het eerste wat opvalt: de nieuwe alles-in-één Mac heeft een vierkanter ontwerp, met dunnere schermranden. De bekende ‘kin’ onderaan het scherm is behouden gebleven, maar dan wel in dezelfde kleur als de rest van de iMac en zonder Apple-logo. De achterkant van de nieuwe iMac is in tegenstelling tot de vorige modellen niet meer bol, maar volledig vlak. Het ontwerp heeft daardoor ook wat weg van het Pro Display XDR, Apple’s high-end scherm.

De nieuwe iMac komt bovendien in meerdere kleuren. Apple grijpt daarmee terug naar de vroegere iMac G3, die ook in meerdere kleuren beschikbaar kwam. In totaal zijn het zeven kleuren: geel, blauw, paars, groen, oranje, roze en zilver. Een leuk detail is dat de stroomkabel, muis en het toetsenbord allemaal dezelfde accentkleur dragen als de iMac. Dit maakt het interessant om de computer echt goed te verwerken in je interieur.

iMac 2021 kleuren

Functies iMac 2021

De nieuwe iMac heeft allereerst een gloednieuwe chip, namelijk een Apple Silicon M1-chip. Het is voor het eerst dat Apple een eigen ontworpen chip in de iMac zet. In najaar 2020 bracht Apple al de Mac mini met M1-chip uit en nu krijgt de iMac dus diezelfde behandeling. De nieuwe processor in de iMac zorgt voor snellere prestaties dan in de vorige Intel-versies. Ook heeft de chip minder actieve koeling nodig en is de iMac daarmee stiller tijdens het gebruiken.

Apple heeft ook een groter scherm in de iMac 2021 gestopt. Apple noemt het 24-inch, maar het scherm is nu 23,5-inch. Ook heeft de iMac nu True Tone voor een prettigere weergave van wittinten. De antireflectiecoating zorgt ervoor dat het scherm minder reflecteert, maar er is geen scherm met nanotextuur verkrijgbaar. Boven het scherm is een camera ingebouwd, helaas zonder Face ID gezichtsherkenning. De camera heeft een 1080p HD-resolutie. Ook is de sensor groter, voor betere weergave bij weinig licht. De M1-chip zorgt ook voor een beter resultaat in het verwerken van beelden.

Bekijk ook

True Tone-display: zo werkt Apple's schermtechniek voor betere kleuren

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de kleuren op het scherm er altijd goed uitzien, omdat dit aangepast wordt aan omgevingslicht. Op welke toestellen is True Tone beschikbaar en hoe werkt het precies?

Er zit een nieuwe stroomaansluiting aan, die magnetisch aan de achterkant te bevestigen is. De gevlochten kabel loopt naar een stroomadapter, die je op de grond kan leggen. Daar kan je ook een ethernetkabel in steken, waarbij de verbinding via de stroomkabel gaat.

Aan de achterkant zitten vier poorten: twee maal USB-C en twee maal Thunderbolt/USB-4. Op het instapmodel vind je alleen twee keer de Thunderbolt/USB-4-aansluiting. Dat betekent dat de standaard USB-A-poorten verdwenen zijn. De koptelefoonaansluiting is verplaatst naar de zijkant, omdat het scherm te dun is om de poort in de achterkant te doen.

Bekijk ook

11 feitjes en ontdekkingen van de nieuwe iMac die je moet weten voordat je hem in huis haalt

De iMac 2021 biedt heel veel verbeteringen en nieuwe functies, maar er is ook een aantal ontdekkingen die je misschien gemist hebt. Deze 11 ontdekkingen van de nieuwe iMac 2021 zijn wel de moeite waard.

iMac zakelijke gebruiker

Nieuwe accessoires voor de iMac

Bij de nieuwe iMac hoort ook een nieuw los Magic Keyboard. Sommige toetsen zijn opnieuw ontworpen en er zit een Touch ID-knop op (standaard bij het middenmodel, als upgrade voor het basismodel). De Touch ID-vingerafdrukscanner wordt draadloos naar de iMac verzonden, zodat je eenvoudig Apple Pay-aankopen kan doen. Het is de eerste keer dat Apple een vrijstaand apparaat met Touch ID uitbrengt.

iMac 2021 Touch ID toetsenbord

Naast een nieuw toetsenbord brengt Apple ook een nieuw Magic Trackpad en Magic Mouse uit. Qua functionaliteit zijn die onveranderd, maar beide accessoires worden wel in dezelfde kleur als de iMac verkocht. Ook is de vorm van de Magic Trackpad iets aangepast om in lijn te zijn met het nieuwe Magic Keyboard.

Mocht je je afvragen of de 2021 iMac ook met een VESA-montageadapter komt, dan hebben we goed nieuws! Zonder een meerprijs kun je ook dit nieuwe model met een dun ontwerp kopen met een VESA-montageadapter. Je krijgt er dan geen voetstuk bij, want je gaat hem immers ophangen aan de muur of aan een verstelbare arm. Over prijzen en beschikbaarheid van dit model lees je meer verderop.

Specificaties van de iMac 2021

Dit zijn de belangrijkste specificaties van de nieuwe desktopcomputer van Apple:

 • Scherm: 23,5-inch Retina display
 • 4,5K-resolutie van 4480 x 2520, 218ppi
 • Brede kleurweergave (P3), True Tone en 500 nits helderheid
 • 8-core Apple M1-chip, met 7- of 8-core GPU
 • 8GB centraal geheugen, uit te breiden naar 16GB
 • 16-core Neural Engine
 • SSD vanaf 256GB, uit te breiden naar 2TB
 • 1080p FaceTime HD-camera met M1-beeldsignaalprocessor
 • Ondersteuning voor één extern display met een resolutie tot 6K bij 60Hz
 • Hifi-systeem met 6 speakers en force-canceling woofers
 • Breed stereogeluid, ondersteuning voor ruimtelijke audio en Dolby Atmos
 • Drie bundelvormige microfoons van studiokwaliteit
 • Ondersteuning voor Hé Siri
 • Twee Thunderbolt/USB 4-poorten, twee USB-3 poorten (op duurder model)
 • Wifi 6 en Bluetooth 5.0
 • Afmetingen: Scherm is 11,5mm dik, 54,7cm breed. Totale computer is 46,1cm hoog.
 • Gewicht: 4,46/4,48kg

Prijs en beschikbaarheid iMac 2021

De nieuwe iMac ligt sinds mei 2021 in de winkel in vier kleuren (blauw, groen, rood, zilver). Apple rekende aanvankelijk een vanafprijs van €1.449,- maar verhoogde in januari 2023 de prijs naar €1.569,-. Er zijn nog drie extra kleuren (geel, oranje, paars) die alleen in de duurdere uitvoering vanaf €1799,- (voorheen €1.669,-) te krijgen zijn. Het duurdere model wordt standaard geleverd met het Touch ID-toetsenbord en heeft ook een 8-core GPU en opties tot meer opslag (tot 2TB).

Review 24-inch iMac 2021

We hebben de 24-inch iMac uitgebreid getest en in onze review vertellen we er alles over. Dit is onze conclusie:

De 24-inch iMac van 2021 is op vrijwel elk punt verbeterd ten opzichte van het 21,5-inch exemplaar van voorheen. De prestaties zijn met sprongen vooruit gegaan, het scherm is beter en groter, de webcam levert betere beelden en het uiterlijk is na jaren eindelijk vernieuwd. Over de geweldige prestaties zijn we al niet meer verbaasd. De M1-chip en het nieuwe uiterlijk zal voor veel mensen de reden zijn om deze iMac te kopen. De iMac was de afgelopen jaren een ingedut product geworden met weinig echte vernieuwingen. De M1 iMac geeft je genoeg redenen om nu de overstap te maken. Zijn het niet de vrolijke kleuren of de snelle prestaties, dan is het wel het grotere en betere 24-inch scherm.

Lees verder in onze iMac 2021 review!

Bekijk ook

Apple iMac M1 review (2021): Hallo, daar ben ik weer!

We hebben de M1 iMac uitgebreid getest en in deze review vertellen we over onze ervaringen. Wordt dit jouw nieuwe desktopcomputer, of kun je beter toch even verder kijken? Onze iMac 2021 review geeft daarop het antwoord!

Op onze speciale pagina lees je de meest recente informatie over het kopen van de 2021 iMac.

Bekijk ook

Een desktop Mac kopen? Dit is ons koopadvies met prijzen en aanbiedingen

Wil je een Mac kopen? Bekijk in dit artikel alle informatie over de desktopmodellen van Apple, met actuele prijzen voor de Mac mini, iMac, Mac Studio en Mac Pro. We helpen je in dit artikel met koopadvies voor een Mac-desktopcomputer die bij jou past.

27-inch iMac: niet meer verkrijgbaar

Apple verkocht eerder ook een grotere uitvoering van de iMac, met een scherm van 27-inch en een Intel-chip. Deze was optioneel met nanotextuur-glas verkrijgbaar. Apple verkocht de 27-inch lange tijd naast de 24-inch versie, maar sinds maart 2022 wordt de 27-inch versie niet meer bij Apple verkocht. Je kunt deze nog mondjesmaat bij retailers aantreffen, maar Apple verkoopt ‘m zelf niet meer.

Dit waren de belangrijkste specs van de 27-inch iMac:

 • 27-inch 5K Retina-scherm
 • Intel 6-cores i5 op 3,1 GHz (upgraden tot Intel 8-core i7 op 3,8 GHz)
 • 8GB RAM (upgraden tot 128GB)
 • 256GB SSD (upgraden tot 8TB)
 • AMD Radeon Pro 5300 met 4GB RAM
 • Biedt traditionele poorten

2020 iMac 27-inch

Apple raadt nu aan om de Mac Studio te kopen, een losse computer die eruit ziet als een stapel Mac mini’s. Je kunt hier een extern beeldscherm naar eigen keus bij aanschaffen. Het basismodel had een adviesprijs vanaf €1.999, maar de prijs kan oplopen tot bijna €10.000 afhankelijk van je configuratie. Hieronder zie je bij welke winkels de 27-inch iMac nog verkrijgbaar is, zolang de voorraad strekt.

21,5-inch iMac: kleinste iMac ook uitgefaseerd

De 21,5-inch iMac was vroeger een prima keuze, maar sinds de komst van de 24-inch iMac is hij uit het assortiment gehaald. Hij was trouwens al behoorlijk verouderd want het 2020-model was eigenlijk nog gebaseerd op een eerder model uit 2017. We raden niet aan om dit model nog te kopen, ook al hebben sommige winkeliers ‘m nog in het assortiment. Wil je een goedkope iMac, dan kun je beter een tweedehands of refurbished 24-inch iMac met M1-chip aanschaffen, want die is toekomstbestendiger.

iMac retinascherm

Weet je al wat je wil, of twijfel je nog? Bekijk onze round-up van Mac-modellen of blader meteen naar de pagina over een Mac kopen.

Bekijk ook

Een desktop Mac kopen? Dit is ons koopadvies met prijzen en aanbiedingen

Wil je een Mac kopen? Bekijk in dit artikel alle informatie over de desktopmodellen van Apple, met actuele prijzen voor de Mac mini, iMac, Mac Studio en Mac Pro. We helpen je in dit artikel met koopadvies voor een Mac-desktopcomputer die bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2023
Devices
iMac, Mac