iMac met High Sierra

iMac: het complete overzicht

Lees alles over de iMac, de bekende desktopcomputer van Apple. Bekijk de iMac prijzen en aanbiedingen, vergelijk de modellen en lees over functies en specs.

Prijs vanaf €1.299,-

Apple’s iMac is de bekende desktopcomputer, waarbij alle componenten zijn ingebouwd achter het scherm. Je hebt daarmee een opgeruimd bureau en het ziet er bovendien stijlvol uit. De iMac is verkrijgbaar met 21,5-inch en 27-inch scherm, waarbij je met maatwerk allerlei aanpassingen kunt laten doen. Wil je een iMac kopen? Dan heb je keuze over diverse modellen en uitvoeringen. In dit overzicht lees je alles over de iMac prijzen, specs en meer.

iMac: alles wat je moet weten

In juni 2017 kondigde Apple een compleet vernieuwde iMac-lijn aan, met verbeterd scherm, nieuwe Kaby Lake-processoren, ondersteuning voor Thunderbolt 3 en snellere opslag. Alle modellen zijn voorzien van een 4K-scherm. Daarnaast werkt Apple aan een nieuwe iMac Pro, die eind 2017 in de winkel komt.

Het uiterlijk is al sinds 2012 hetzelfde, al zijn er wel verbeteringen doorgevoerd in het scherm. De iMacs 4K en 5K zijn volgens Apple voorzien van het beste Mac-scherm ooit. Met een helderheid van 500 nits zijn ze 43 procent helderder dan voorgaande modellen. Ook worden de kleuren mooier weergegeven.

iMac kopen

Binnenin vind je de 7e generatie Intel Kaby Lake-processoren die beter presteren, mede dankzij de AMD Radeon Pro-grafische kaarten, die geschikt zijn voor virtual reality-toepassingen. Alle 27-inch modellen en de duurdere 21,5-inch modellen zijn voorzien van Fusion Drive, zonder dat je daarvoor extra hoeft te betalen. Je hebt ook de mogelijkheid om te upgraden naar SSD’s, die 50 procent sneller zijn dan op de vorige generatie. Alleen in de goedkoopste 21,5-inch iMac vind je een traditionele harddisk. De maximale hoeveelheid RAM op alle modellen is verhoogd naar respectievelijk 32GB en 64GB.

Alle modellen zijn voorzien van twee USB-C poorten met Thunderbolt 3, vier tradionele USB-A poorten en extra’s zoals een SD-geheugenkaartslot, Gigabit Ethernet-poort en koptelefoonaansluiting. Stereospeakers, een FaceTime HD-camera en een microfoon zijn op alle modellen aanwezig.

iMac in het kort

De belangrijkste eigenschappen op een rijtje:

  • Voorzien van de nieuwste Kaby Lake-processors.
  • Snelle SSD’s voor het razendsnel opslaan van je bestanden.
  • Voorzien van aparte AMD grafische chip.
  • Voorzien van USB-C-poorten die Thunderbolt 3 ondersteunen.
  • Keuze uit 21,5- en 27-inch schermformaat in retina-resolutie.

iMac prijzen

Je kunt kiezen uit diverse uitvoeringen:

iMac design

De iMac heeft al jarenlang hetzelfde design: de slanke unibody behuizing van aluminium met een ultradun 5mm display. De zwarte schermen en de aluminium voet is ook nog steeds hetzelfde. Bij de modellen uit 2017 is het uiterlijk hetzelfde gebleven, waarbij alle aansluitingen aan de achterkant zitten. Daar vind je onder andere de stroomaansluiting en meerdere poorten. Op de modellen met 27-inch scherm zit er aan de achterkant een toegang tot RAM.

Alle uitvoeringen worden geleverd met een draadloos Magic Keyboard en een Magic Mouse 2. Optioneel kun je ook kiezen voor de Magic Trackpad 2. Daarnaast heeft Apple in 2017 een toetsenbord met nummerpad uitgebracht, die je met bijbetaling erbij geleverd kunt krijgen.

iMac design achterkant

21,5 inch iMac specs

Bij het 21,5 inch model kun je kiezen uit een instapmodel met tragere processor en een scherm in normale resolutie (geen retina). Er zijn ook twee duurdere modellen met snellere processor en een beter 4K-scherm. Het duurste model beschikken standaard over een 1TB Fusion Drive, terwijl je in de goedkopere modellen een normale harddisk vindt. Als je wilt kun je ze tegen betaling upgraden met betere specs, zoals SSD met een maximum van 2 terabyte.

Alle 21,5″ iMacs beschikken standaard over 8GB RAM, maar je kunt de duurdere modellen eventueel upgraden tot 32GB. Dit is twee keer zoveel dan op de vorige generatie.

Binnenin vind je de zevende generatie Intel Kaby Lake-processor, waarbij het goedkoopste model beschikt over een dual-core variant en de duurdere een quad-core heeft. De Turbo Boost heeft een maximum kloksnelheid van 3,8GHz.

Nieuw is dat Apple een Radeon Pro 555 en 560 grafische kaart heeft ingebouwd, met maximaal 4GB VRAM. Dit geldt alleen voor de 21,5″ modellen met 4K-scherm. Daarmee is het apparaat drie keer sneller dan voorgaande iMacs. Voor videobewerking presteren deze desktopcomputers 1,5 keer sneller en voor gaming 3 keer sneller. De modellen zonder 4K-scherm hebben een ingebouwde Intel Iris Plus Graphics 640 GPU, die 80 procent sneller is dan de voorgaande generatie. Videobewerking gaat hierop 1,8 keer sneller en gaming 1,7 keer sneller.

27 inch iMac specs

Alle 27-inch modellen zijn voorzien van 5K schermen, een Fusion Drive met 1 terabyte opslag en helaas maar 8GB RAM., dat je wel kunt upgraden tot maximaal 64GB. Je kunt ook snellere SSD toevoegen, dat 50 procent sneller is dan eerdere SSD’s. Hierbij kun je tot maximaal 2 terabyt uitbreiden. Er zitten twee Thunderbolt-3 poorten op voor het aansluiten van je accessoires.

Voor de processor heeft Apple gekozen voor de zevende generatie quad-core Intel Kaby Lake met Turbo Boost tot 4,2GHz. Dit presteert net iets beter dan de Skylake-processoren die Apple in de vorige generatie gebruikte. Het leidt uiteindelijk tot zo’n 15 procent betere prestaties voor multicore CPU-taken.

Wat de grafische kaart betreft heeft Apple gekozen voor AMD Radeon Pro met maximaal 8GB VRAM. Afhankelijk van het gekozen model krijg je typenummer 570, 575 of 580. De meest krachtige biedt 5,5 teraflops voor zware rekentaken. Apple belooft dat deze GPU’s 1,4 keer sneller zijn voor videobewerking en 1,5 keer sneller voor gaming, vergeleken met hun voorgangers.

Wil je virtual reality-toepassingen gaan maken, dan kun je het beste kiezen voor het duurste 27-inch model, die in staat is om 3D VR-content te maken en 360 graden-video’s te bewerken in Final Cut Pro.

iMac voordelen

  • Alles in één: computer en scherm zijn met elkaar geïntegreerd.
  • Opgeruimd bureau, omdat deze computer nauwelijks ruimte inneemt.
  • Superplat scherm.

iMac nadelen

  • Minder makkelijk te upgraden met nieuwe componenten dan rechthoekige computerkasten.
  • Gemaakt door Apple, dus relatief duur ten opzichte van andere desktopcomputers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!