apple pay hand

Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, beveiliging en toestellen waarop Apple Pay werkt.

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple, die nog niet in Nederland en België beschikbaar is. In dit overzicht lees je alles over Apple Pay: hoe het werkt, welke iPhones er geschikt voor zijn en wanneer je het kunt gebruiken.

Apple Pay Italië

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Wat is Apple Pay?

Apple Pay is de betaaldienst die Apple beschikbaar stelt op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Met Apple Pay kun je contactloos betalen met je iPhone en Apple Watch bij geschikte pinautomaten in winkels, parkeergarages en andere plekken. De betaaloplossing werkt met creditcards en debitcards, al is de beschikbaarheid afhankelijk van de banken. Je koppelt Apple Pay dus gewoon aan je bestaande bankgegevens, zodat het geld gewoon van je eigen rekening af gaat.

Om Apple Pay te kunnen gebruiken, moet de dienst wel beschikbaar zijn in jouw land. Apple Pay is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland en België, maar wel in ruim 20 andere landen. Heb je een creditcard uit een van de reeds ondersteunde landen, dan kun je er soms wel mee betalen, bijvoorbeeld bij de Nederlandse vestigingen van Starbucks.

In het Verenigd Koninkrijk en in Japan kun je Apple Pay ook gebruik en in het openbaar vervoer.

Apple Pay op iPad en Mac

Je kunt Apple Pay ook gebruiken op de iPad en de Mac, maar alleen in apps en via websites in Safari. Je kunt de iPad dus niet gebruiken in een fysieke winkel om hiermee te betalen, ook niet als er mobiel internet op de iPad aanwezig is. Webwinkel kunnen Apple Pay ondersteunen als een soort alternatief voor iDEAL, PayPal en andere betaalmethodes.

Apple Pay: geschikte apparaten

Apple Pay maakt gebruik van drie technologieën: NFC, de Touch ID-vingerafdruksensor in de nieuwste iPhones en een nieuwe Secure Element-chip in de nieuwste Apple-apparaten. Je hebt één van de volgende toestellen nodig:

*Om Apple Pay met oudere toestellen te gebruiken, is een Apple Watch vereist.

Apple Pay is ook beschikbaar op de iPad, maar dan alleen binnen apps en via het web in Safari. Je hebt daar de volgende iPads voor nodig:

Om Apple’s betaaldienst te gebruiken via Safari op de Mac, heb je het volgende nodig:

 • MacBook Pro met Touch Bar
 • Mac uit 2012 of later in combinatie met een Apple Pay-geschikte iPhone of Apple Watch

In totaal kun je maximaal acht kaarten van geschikte banken aan je Apple Pay-account toevoegen.

Apple Pay in Nederland

Apple Pay is voorlopig niet officieel beschikbaar in Nederland, al gaan er wel voortdurend geruchten dat banken zoals ING al bezig zouden zijn met testen. Concrete bewijzen zijn er niet. De Rabobank lijkt van alle Nederlandse banken het minst enthousiast; deze bank waarschuwde ooit aan dat ze voor Apple Pay extra kosten in rekening wilden brengen.

Zo kun je Apple Pay nu al gebruiken

Wil je nu al gebruik maken van Apple Pay, dan kan dat. Je hebt hiervoor de app van de Britse creditcardaanbieder Boon nodig. Je krijgt een eenmalig tegoed van £5, dat je zelf kunt aanvullen en dat je kunt gebruiken bij Nederlandse winkels en restaurants zoals Starbucks, Smullers en Subway. De complete uitleg vind je hier.

Boon-app al gebruiken met Apple Pay in Nederland

Apple Pay en Nederlandse banken

Nederlandse banken hebben meermaals aangegeven dat ze wel geïnteresseerd zijn in Apple Pay. ING noemde Apple Pay al een keer als betalingsmethode op de website en denkt dat Apple’s betaaldienst een positieve ontwikkeling is voor Nederlandse bankgebruikers.

Eind oktober 2015 leek het heel even dat de betaaldienst in Nederland zou verschijnen, omdat er opeens Apple Pay-icoontjes bij vestigingen van McDonalds en Marqt te zien waren. Dit bleek echter loos alarm.

In Nederland is betaalaanbieder Adyen van plan om Apple’s betaaldienst snel te gaan ondersteunen. Deze partij werkt al met een groot aantal betaalsystemen. Voor retailers is het handig dat betaalaanbieders ermee aan de slag gaan: elke winkelier die een NFC-pinautomaat van Adyen heeft staan, kan dan ook meteen Apple’s betaalmethode ondersteunen.

Apple Pay in België

In België is Apple Pay al meermaals ‘bevestigd’ door lokale banken en creditcardmaatschappijen, maar steeds bleek het om een misverstand te gaan.

apple pay afrekenen winkel

Apple Pay Cash

Maar stel dat Apple inderdaad buiten de banken om een eigen betaalsysteem introduceert in de vorm van Apple Pay Cash. Wat kun je daar dan mee? Apple Pay Cash is een betaaldienst in iMessage, waarmee je betalingen kunt doen tussen vrienden. Je kan dus geld ontvangen en overmaken, bijvoorbeeld na een etentje. Het zou in iOS 11 gelanceerd worden, maar Apple stelde het uit. Het lijkt er nu op dat het deel uitmaakt van iOS 11.1, al is de functie nog niet te vinden in de beta’s van iOS 11.1.

Apple Pay onderlinge betalingen via iMessage

Apple Pay Cash is eigenlijk onderdeel van Apple Pay, het mobiele betaalsysteem dat je in winkels kunt gebruiken, maar het zit alleen in iMessage. Al het geld dat je ontvangt komt terecht op een virtuele betaalkaart, de Apple Pay Cash-kaart. Deze is te vinden in Wallet (voorheen Passbook).

Apple Pay Cash iPhone

Apple kan de dienst lanceren zonder dat het in de fysieke winkels hoeft te worden aangeboden. Je doet een betaling door in de nieuwe app drawer in iMessage op het Apple Pay-symbooltje te tikken. Daarna tik je de hoeveelheid in en geef je aan of je geld wilt overmaken of een betaalverzoek sturen. Nadat je de persoon hebt gekozen geef je toestemming.

De ontvanger krijgt een linkje met het betaalverzoek en geeft met Touch ID goedkeuring voor de transactie. Het geld dat je ontvangt gaat naar je Apple Pay Cash-kaart, een virtuele kaart waarbij Apple samenwerkt met Green Dot, een financieel bedrijf. Als je geld betaalt wordt dat afgeboekt van je debit- of creditcard, afhankelijk van het type kaart in je Wallet. Het tegoed in Apple Pay Cash kun je weer gebruiken om geld aan anderen te betalen. Je kunt het ook laten overboeken naar je bankrekening. Overboeken met een creditcard kost 3%, bij gebruik van een debitcard is het gratis.

Apple Pay in de VS

Apple Pay is sinds 20 oktober 2014 beschikbaar in de Verenigde Staten, gelijktijdig met iOS 8. De betaalmethode bleek meteen een enorm succes: broodjeswinkel Panera meldde dat Apple’s betaalmethode goed is voor 80% van alle contactloze betalingen. Bij supermarkt Whole Foods steeg het aantal contactloze betalingen met 400 procent sinds Apple Pay werd ingevoerd. CEO Tim Cook noemde 2015 het ‘jaar van Apple Pay’. Het aantal deelnemende banken en financiële instituten steeg in minder dan drie maanden van 500 naar 750.

apple-pay-uk

Apple Pay in Europa

Apple Pay is sinds 14 juli 2015 in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Er doen honderdduizenden winkels mee. Grote afwezige was in eerste instantie Barclays Bank, die een eigen NFC-armbandje voor betalingen heeft ontwikkeld. Later sloot Barclays zich toch aan bij Apple Pay. Banken die meedoen zijn onder andere American Express, First Direct, HSBC, Lloyds Bank, Nationwide, NatWest, Royal Bank of Scotland, Santander en Ulster Bank. Volgens een tipgever van iCulture is het via Lloyds Bank vrij eenvoudig om een rekening te openen als je tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk verblijft en Apple’s betaalmethode wilt gebruiken.

Apple Pay betalingen

Apple Pay is in 2016 verder uitgebreid in Europa, waaronder naar Frankrijk, Ierland en Spanje. Een mogelijk struikelblok is dat Apple Pay buiten de VS maar moeizaam geaccepteerd wordt. Dat heeft te maken met technische obstakels en met desinteresse bij consumenten.

Apple Pay in andere landen

Naast de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, is Apple Pay in nog veel meer landen beschikbaar. In totaal gaat het om onderstaande landen waar Apple’s betaaldienst officieel beschikbaar is:

 • Verenigde Staten
 • Verenigd Koninkrijk
 • Canada
 • Australië
 • China
 • Singapore
 • Zwitserland
 • Frankrijk
 • Hong Kong
 • Rusland
 • Nieuw Zeeland
 • Japan
 • Spanje
 • Ierland
 • Taiwan
 • Italië

Welke landen in 2017 aan de beurt zijn, is nog niet bekend. Apple heeft wel al de nodige voorbereidingen getroffen voor Duitsland en Italië, door de supportpagina’s te vertalen.

Apple Pay gebruiken met een Apple Watch.

Beschikbaarheid Apple Pay en partners

Apple Pay is sinds oktober 2014 in de Verenigde Staten beschikbaar, bij 220.000 winkelbedrijven. Partners die sinds de komst van Apple Pay meedoen zijn onder andere McDonald’s, Subway, Staples, Nike en Walgreens. Ook drogisterijketen Duane Reade en warenhuizen Bloomingdales en Macy’s waren meteen van de partij. Apple heeft een Apple Pay API beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars, zodat ze de dienst in hun apps kunnen inbouwen.

partners apple pay 2

partners apple pay

Wat betaalaanbieders betreft werkt Apple samen met de creditcardmaatschappijen American Express, MasterCard en VISA. Ook banken als Citi, Bank of America, Capital one, Wells Fargo en Chase doen mee als partners. Met regelmaat worden er meer nieuwe Amerikaanse banken toegevoegd.

freedom card apple pay

Werkwijze Apple Pay

Een betaling werkt als volgt:

 1. Houd de iPhone bij een betaalterminal, net zoals je nu al met contactloze betaalpassen en de OV-chipkaart gewend bent.
 2. Vaak zal je iPhone automatisch de Apple Pay-kaart tevoorschijn halen. Werkt dit niet, dan kun je twee keer op de thuisknop drukken vanaf een vergrendeld scherm.
 3. Tegelijk houd je je vinger op de Touch ID-sensor.
 4. De betaling is meteen geregeld en je hoort een toon en voelt een trilling ter bevestiging.

Apple Pay op een Apple Watch.Je kunt ook betalingen verrichten met je Apple Watch. Dit doe je door je horloge bij de betaalterminal te houden. Verschijnt de kaart niet automatisch, dan druk je twee keer kort achter elkaar op de grote zijknop van je Apple Watch. Vervolgens hoor je een korte bevestigingstoon als de betaling geslaagd is.

Verschil Apple Pay en contactloze betaalpas

Er zijn een paar verschillen tussen Apple Pay en contactloze betaalpassen die ING, ABN AMRO en andere Nederlandse banken beschikbaar stellen aan hun klanten. Het belangrijkste verschil is de wijze waarop het betaalsysteem is beveiligd. Bij bankpasjes heb je bij uitgaven tot 25 euro geen aanvullende identificatie nodig. Als iemand jouw bankpasje op straat vindt, kan hij dus meerdere kleine aankopen doen bij verschillende winkels. Bij Apple Pay heb je altijd Touch ID nodig om goedkeuring te geven voor de aankoop, ook bij kleinere bedragen. Het systeem is dus veiliger.

Beveiliging Apple Pay

Apple heeft de betaalmethode op meerdere manieren beveiligd. De creditcardnummers worden alleen bewaard in een beveiligd gedeelte op de chip van je iPhone, het Secure Element. Als een iPhone ooit wordt gestolen kun je via Zoek mijn iPhone alle betalingen blokkeren. De dief kan er toch al niets mee, want hij heeft geen geschikte vingerafdruk voor Touch ID. Bij de Apple Watch is constant huidcontact nodig om betalingen te kunnen uitvoeren.

apple pay betalingen apps

Apple legt niet vast wat gebruikers kopen en ziet ook niet hoeveel geld je uitgeeft. De winkeliers ziet ook niet de naam, het creditcardnummer of de beveiligingscode. De kans op fraude in restaurants en winkels verkleint daardoor.

Samenwerking met Wallet

Apple Pay werkt samen met de creditcard die je al op je iTunes-account hebt geregistreerd. Via de Wallet-app (voorheen: Passbook) kun je extra creditcards of pinpassen toevoegen, door simpelweg een foto te maken. De gegevens worden dan automatisch ingevuld.

apple pay passbook betalingen

Apple Pay vs. Samsung Pay

Samsung heeft een concurrerende betaaldienst die sinds de zomer 2015 beschikbaar is: Samsung Pay. Samsung Pay werkt op een soortgelijke manier, maar er zijn ook verschillen tussen Apple Pay en Samsung Pay. Verder heeft Google een betaaldienst met de naam Google Pay.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!