apple pay hand

Apple Pay: het complete overzicht van Apple’s betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple, die op dit moment nog niet officieel in Nederland en België beschikbaar is. In dit overzicht lees je alles over Apple Pay: hoe het werkt, welke iPhones compatibel zijn en wanneer je het kunt gebruiken.

Italië

Wat is Apple Pay?

Apple Pay is de betaaldienst die Apple beschikbaar stelt op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Met Apple Pay kun je contactloos betalen met je iPhone en Apple Watch bij geschikte pinautomaten in winkels, parkeergarages en andere plekken. De betaaloplossing werkt met creditcards en debitcards, al is de beschikbaarheid afhankelijk van de banken. Je koppelt Apple Pay dus gewoon aan je bestaande bankgegevens, zodat het geld gewoon van je eigen rekening af gaat.

Om Apple Pay te kunnen gebruiken, moet de dienst wel beschikbaar zijn in jouw land. Apple Pay is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland en België, maar wel in ruim 20 andere landen. Heb je een creditcard uit een van de reeds ondersteunde landen, dan kun je er soms wel mee betalen, bijvoorbeeld bij de Nederlandse vestigingen van Starbucks.

In het Verenigd Koninkrijk en in Japan kun je de betaalmethode ook gebruiken in het openbaar vervoer.

Wat zijn de Apple Pay geschikte toestellen?

Apple Pay maakt gebruik van drie technologieën: NFC, de Touch ID-vingerafdruksensor of Face ID-gezichtsherkenning en een Secure Element-chip in de ondersteunende Apple-apparaten. Je hebt één van de volgende toestellen nodig:

*Om Apple Pay met oudere toestellen te gebruiken, is een Apple Watch vereist.

Apple Pay is ook beschikbaar op de iPad, maar dan alleen binnen apps en via het web in Safari. Je hebt daar de volgende iPads voor nodig:

Om Apple Pay op de Mac te gebruiken, heb je het volgende nodig:

 • MacBook Pro met Touch Bar
 • Mac uit 2012 of later in combinatie met een Apple Pay-geschikte iPhone of Apple Watch

In totaal kun je maximaal acht kaarten van geschikte banken aan je Apple Pay-account toevoegen.

Werkt Apple Pay in Nederland?

Apple Pay was in Nederland kort te gebruiken dankzij bunq. De nieuwe Nederlandse bank had een omweg bedacht via hun Europese licentie, maar die mogelijkheid lijkt geblokkeerd door een grote Amerikaanse technologiereus…

Formeel is Nederlandse Apple Pay nog niet aangekondigd door Apple, maar via bunq werkte dit tijdelijk wel (zie volgende paragraaf). Verder zijn er voortdurend geruchten dat banken zoals ING al bezig zouden zijn met testen. Concrete bewijzen zijn er niet. De Rabobank lijkt van alle Nederlandse banken het minst enthousiast; deze bank waarschuwde ooit dat ze voor Apple Pay extra kosten in rekening wilden brengen.

Hoe gebruik ik Apple Pay met bunq in Nederland?

Er is dus nog geen officiële Nederlandse ondersteuning voor Apple Pay. Wil je nu al gebruik maken van Apple Pay, dan kon dat kortstondig dankzij bunq. Je gebruikt daarvoor een Maestro-pas. De Nederlandse aanbieder bunq biedt sinds maart 2018 alleen Apple Pay aan in Italië en Spanje. Aanvankelijk werkte dit ook in Nederland.

Update 21 maart: bunq heeft deze mogelijkheid om Apple Pay toe te voegen uitgeschakeld voor Nederlandse gebruikers, mogelijk door interventie van een grote Amerikaanse technologiereus… De knop om Apple Pay toe te voegen is in de bunq-app verdwenen. Mocht je het al ingesteld hebben, dan kun je het blijven gebruiken.

Om Apple Pay nu al in Nederland te gebruiken, heb je het volgende nodig:

 • Een geschikte iPhone (zie geschikte toestellen)
 • Een bunq Premium-abonnement (€7,99 per maand)
 • De meest recente versie van de bunq-app.

Om Apple Pay vervolgens in te stellen, doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > Taal en regio.
 2. Kies vervolgens voor Italië of Spanje. Je iPhone wordt opnieuw opgestart.
 3. Ga naar de bunq-app en kies voor het onderdeel Passen.

Apple Pay met bunq instellen.

 1. Tik op  Pay Probeer het nu!.
 2. De app checkt of je bunq Premium hebt. Heb je dit nog niet, dan kun je dit nu afsluiten met een proefperiode van een maand.
 3. Doorloop de stappen en voeg de kaart toe aan de Wallet-app.
 4. Pas je regio-instellingen weer aan naar Nederlands via Instellingen > Algemeen > Taal en regio.

Afronden van Apple Pay bij bunq.

Als alles goed is, is de bunq-kaart nu toegevoegd op je iPhone. Heb je ook een Apple Watch, dan wordt hij ook daar nog toegevoegd.

bunq gebruikt in Nederland de Maestro-kaart voor Apple Pay. Dat betekent dat je overal waar je contactloos met je pinpas kan betalen, Apple Pay in combinatie met bunq ook werkt. In onze FAQ Apple Pay bunq Nederland lees je meer over hoe bunq met Apple Pay werkt.

Apple Pay en Nederlandse banken

Nederlandse banken hebben meermaals aangegeven dat ze wel geïnteresseerd zijn in Apple Pay. ING noemde Apple Pay al een keer als betalingsmethode op de website en denkt dat Apple’s betaaldienst een positieve ontwikkeling is voor Nederlandse bankgebruikers.

Eind oktober 2015 leek het heel even dat de betaaldienst in Nederland zou verschijnen, omdat er opeens Apple Pay-icoontjes bij vestigingen van McDonalds en Marqt te zien waren. Dit bleek echter loos alarm.

In Nederland zijn betaalaanbieder CCV en Adyen van plan om Apple’s betaaldienst snel te gaan ondersteunen. De nieuwste generatie betaalautomaten van CCV zijn softwaretechnisch al geschikt voor Apple Pay. “Zodra Apple de betaalmethode open zet voor de Nederlandse consument kunnen veel van onze klanten Apple Pay in hun zaak accepteren”, aldus Richard Kerkhoff van CCV Nederland. Adyen werkt ook al samen met een groot aantal betaalsystemen.

Voor retailers is het handig dat betaalaanbieders er nu alvast mee aan de slag gaan: elke winkelier die een NFC-pinautomaat heeft, kan ook meteen Apple’s betaalmethode ondersteunen. In feite zijn veel pinautomaten in Nederland al geschikt. Buitenlandse Apple Pay-gebruikers kunnen daarom op veel plekken al in Nederland contactloos betalen. Dat geldt ook voor Nederlanders die via de ‘boon- of bunq-route’ nu al gebruik kunnen maken van Apple Pay.

Werkt Apple Pay in België?

In België is Apple Pay al meermaals ‘bevestigd’ door lokale banken en creditcardmaatschappijen, maar steeds bleek het om een misverstand te gaan. Vooralsnog is Apple Pay dus niet beschikbaar in België, omdat er nog geen Belgische banken meedoen.

Apple Pay afrekenen in de winkel

Hoe werkt Apple Pay in de VS?

Apple Pay is sinds 20 oktober 2014 beschikbaar in de Verenigde Staten, gelijktijdig met iOS 8. De betaalmethode bleek meteen een enorm succes: broodjeswinkel Panera meldde dat Apple’s betaalmethode goed is voor 80% van alle contactloze betalingen. Bij supermarkt Whole Foods steeg het aantal contactloze betalingen met 400 procent sinds de betaalmethode werd ingevoerd. CEO Tim Cook noemde 2015 het ‘jaar van Apple Pay’. Het aantal deelnemende banken en financiële instituten steeg in minder dan drie maanden van 500 naar 750. In de afgelopen jaren worden er geregeld nieuwe banken en instanties toegevoegd aan de lijst met ondersteunde aanbieders.

 Pay in het Verenigd Koninkrijk

Waar werkt Apple Pay in Europa?

Apple Pay is sinds 14 juli 2015 in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Er doen honderdduizenden winkels mee. Grote afwezige was in eerste instantie Barclays Bank, die een eigen NFC-armbandje voor betalingen heeft ontwikkeld. Later sloot Barclays zich toch aan. Banken die meedoen zijn onder andere American Express, First Direct, HSBC, Lloyds Bank, Nationwide, NatWest, Royal Bank of Scotland, Santander en Ulster Bank. Volgens een tipgever van iCulture is het via Lloyds Bank vrij eenvoudig om een rekening te openen als je tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk verblijft en Apple’s betaalmethode wilt gebruiken.

 Pay betalingen

Apple Pay is in 2016 en 2017 verder uitgebreid in Europa, waaronder naar Frankrijk, Ierland, Spanje en Scandinavië. Een opvallende afwezige is Duitsland. Er gaan al lange tijd geruchten dat de dienst ook naar Duitsland komt, maar daar is tot op heden nog geen sprake van.

In welke landen werkt Apple Pay?

Naast de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, is Apple Pay in nog veel meer landen beschikbaar:

 • Verenigde Staten
 • Verenigd Koninkrijk
 • Canada
 • Australië
 • China
 • Singapore
 • Zwitserland
 • Frankrijk
 • Hong Kong
 • Rusland
 • Nieuw Zeeland
 • Japan
 • Spanje
 • Ierland
 • Isle of Man

 • Taiwan
 • Italië
 • Denemarken
 • Finland
 • Guernsey
 • Jersey
 • Monaco
 • San Marino
 • Zweden
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Brazilië
 • Oekraïne
 • Polen
 • Noorwegen

Bekijk grafiek  Pay ondersteuning Europa.

Welke landen in 2018 aan de beurt zijn, is nog niet bekend. Apple heeft wel al de nodige voorbereidingen getroffen voor Duitsland, door de supportpagina’s te vertalen.

Apple Pay gebruiken met een Apple Watch.

Welke Apple Pay partners zijn er?

Apple Pay is sinds oktober 2014 in de Verenigde Staten beschikbaar, bij 220.000 winkelbedrijven. Partners die sinds de komst van Apple Pay meedoen zijn onder andere McDonald’s, Subway, Staples, Nike en Walgreens. Ook drogisterijketen Duane Reade en warenhuizen Bloomingdales en Macy’s waren meteen van de partij. Apple heeft een Apple Pay API beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars, zodat ze de dienst in hun apps kunnen inbouwen. In de jaren daarna zijn er nog veel meer partners aangesloten.

Apple Pay partners

Apple Pay partners

Wat betaalaanbieders betreft werkt Apple samen met de creditcardmaatschappijen American Express, MasterCard en VISA. Ook banken als Citi, Bank of America, Capital one, Wells Fargo en Chase doen mee als partners. Met regelmaat worden er meer nieuwe Amerikaanse banken toegevoegd.

Freedom Card

Wat is Apple Pay Cash?

Apple Pay Cash is een betaaldienst in iMessage, waarmee je betalingen kunt doen tussen vrienden. Je kan dus geld ontvangen en overmaken, bijvoorbeeld na een etentje. Het zou in iOS 11 gelanceerd worden, maar Apple stelde het uit. Apple introduceerde Apple Pay Cash uiteindelijk in iOS 11.2, al werkt het nog alleen in de Verenigde Staten.

Apple Pay Cash in iMessage

Apple Pay Cash werkt op dit moment alleen in iMessage. Al het geld dat je ontvangt komt terecht op een virtuele betaalkaart, de Apple Pay Cash-kaart. Deze is te vinden in Wallet (voorheen Passbook). Je doet een betaling door in de app drawer in iMessage op het Apple Pay-symbooltje te tikken. Daarna tik je de hoeveelheid in en geef je aan of je geld wilt overmaken of een betaalverzoek sturen. Nadat je de persoon hebt gekozen geef je toestemming.

De ontvanger krijgt een linkje met het betaalverzoek en geeft met Touch ID of Face ID goedkeuring voor de transactie. Het geld dat je ontvangt gaat naar je Apple Pay Cash-kaart, een virtuele kaart waarvoor Apple samenwerkt met Green Dot, een financieel bedrijf. Als je geld betaalt, wordt dat afgeboekt van je debit- of creditcard, afhankelijk van het type kaart in je Wallet. Het tegoed kun je weer gebruiken om geld aan anderen te betalen. Je kunt het ook laten overboeken naar je bankrekening. Overboeken met een creditcard kost 3%, bij gebruik van een debitcard is het gratis.

 Pay Cash

Het voordeel van Apple Pay Cash is dat de dienst geactiveerd kan worden zonder dat de bovenliggende dienst (Apple Pay zelf) eerst in fysieke winkels hoeft te worden aangeboden.

Hoe werkt Apple Pay?

Een betaling werkt als volgt:

 1. Houd de iPhone bij een betaalterminal, net zoals je nu al met contactloze betaalpassen en de OV-chipkaart gewend bent.
 2. Vaak zal je iPhone automatisch de Apple Pay-kaart tevoorschijn halen. Werkt dit niet, dan kun je twee keer op de thuisknop drukken vanaf een vergrendeld scherm.
 3. Tegelijk houd je je vinger op de Touch ID-sensor.
 4. De betaling is meteen geregeld en je hoort een toon en voelt een trilling ter bevestiging.

Op de iPhone X is het proces iets anders:

 1. Druk twee keer achter elkaar op de zijknop van de iPhone X.
 2. Scan je gezicht met Face ID.
 3. Hou de iPhone bij de betaalterminal om de betaling af te ronden.
 4. Ter bevestiging hoor je een toon en voel je een trilling.

Gebruik je Apple Pay met de Apple Watch, dan werkt het als volgt:
Apple Pay op een Apple Watch.

 1. Draai de Apple Watch met het scherm naar de betaalterminal. Meestal verschijnt automatisch je ingestelde Apple Pay-kaart in beeld. Verschijnt deze niet automatisch, druk dan twee keer achter elkaar op de zijknop.
 2. Hou je Apple Watch tegen de betaalterminal totdat de betaling geslaagd is.
 3. Ter bevestiging hoor je een toon en voel je een trilling.

Hoe werkt Apple Pay op iPad en Mac?

Je kunt Apple Pay ook gebruiken op de iPad en de Mac, maar alleen in apps en via websites in Safari. Je kunt de iPad dus niet gebruiken in een fysieke winkel om hiermee te betalen, ook niet als er mobiel internet op de iPad aanwezig is. Webwinkels kunnen Apple Pay ondersteunen als een soort alternatief voor iDEAL, PayPal en andere betaalmethodes. Je bevestigt een Apple Pay betaling op de iPad dan met Touch ID. Op de MacBook Pro gebruik je ook de Touch ID-vingerafdrukscanner in de Touch Bar. Heb je dit niet, dan heb je een geschikte iPhone of Apple Watch nodig om je betaling te bevestigen.

Wat is het verschil tussen Apple Pay en contactloze betaalpas?

Er zijn een paar verschillen tussen Apple Pay en contactloze betaalpassen die ING, ABN AMRO en andere Nederlandse banken beschikbaar stellen aan hun klanten. Het belangrijkste verschil is de wijze waarop het betaalsysteem is beveiligd. Bij bankpasjes heb je bij uitgaven tot 25 euro geen aanvullende identificatie nodig. Als iemand jouw bankpasje op straat vindt, kan hij dus meerdere kleine aankopen doen bij verschillende winkels. Bij Apple Pay heb je altijd extra bevestiging nodig om goedkeuring te geven voor de aankoop, ook bij kleinere bedragen. Het systeem is dus veiliger.

Hoe sterk is de Apple Pay beveiliging?

Apple heeft de betaalmethode op meerdere manieren beveiligd. De creditcardnummers worden alleen bewaard in een beveiligd gedeelte op de chip van je iPhone, het Secure Element. Als een iPhone ooit wordt gestolen kun je via Zoek mijn iPhone alle betalingen blokkeren. De dief kan er toch al niets mee, want hij heeft geen geschikte vingerafdruk voor Touch ID of zijn gezicht wordt niet herkend met Face ID. Bij de Apple Watch is constant huidcontact nodig om betalingen te kunnen uitvoeren.

Betalingen in apps

Apple legt niet vast wat gebruikers kopen en ziet ook niet hoeveel geld je uitgeeft. De winkeliers zien ook niet de naam, het creditcardnummer of de beveiligingscode. De kans op fraude in restaurants en winkels verkleint daardoor.

Hoe werkt de samenwerking tussen Apple Pay en Wallet?

Apple Pay werkt samen met de creditcard die je al op je iTunes-account hebt geregistreerd. Via de Wallet-app (voorheen: Passbook) kun je extra creditcards of pinpassen toevoegen, door simpelweg een foto te maken. De gegevens worden dan automatisch ingevuld.

Passbook betalingen

Al je Apple Pay kaarten staan dus opgeslagen in de Wallet-app, in een apart deel boven al je andere Wallet-kaarten en pasjes. Je kunt kiezen welke Apple Pay-kaart standaard ingesteld wordt, zodat deze automatisch bij een betaling gebruikt wordt. In de Wallet-app kun je altijd voor een andere kaart kiezen om een betaling mee te doen.

Apple Pay vs. Samsung Pay

Samsung heeft een concurrerende betaaldienst die sinds de zomer 2015 beschikbaar is: Samsung Pay. Samsung Pay werkt op een soortgelijke manier, maar er zijn ook verschillen tussen Apple Pay en Samsung Pay. Verder heeft Google een betaaldienst met de naam Google Pay. Google Pay is een combinatie van Android Pay en Google Wallet.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 20 juni: Bijgewerkt met de nieuwst Europese landen en een handige kaart van Europa.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!