iPhone X waterbestendigheid

iPhone X: het complete overzicht met specs en meer

‘We’re calling it the iPhone X’

De Apple iPhone X is het toptoestel van 2017. Deze iPhone heeft als belangrijkste vernieuwingen een vrijwel randloos scherm met Face ID gezichtsherkenning. Het is bovendien Apple's eerste toestel met OLED-scherm.

iPhone X review

iPhone X: alles wat je moet weten

De iPhone X (’10’) is het jubileumtoestel van Apple, dat verscheen bij het 10-jarige bestaan van de iPhone. Dit toestel heeft een revolutionair nieuw design, met tal van vernieuwingen. Zo zit er voor het eerst een OLED-scherm in, dat tot aan de randen doorloopt. Ook is dit het eerste toestel zonder thuisknop. Voor het ontgrendelen van je iPhone gebruik je voortaan gezichtsherkenning. Apple gebruikt hiervoor de term Face ID. In dit artikel lees je alles over de iPhone X functies, specs, prijzen en beschikbaarheid.

iPhone X in het kort

De iPhone X is hét toptoestel van 2017, waar Apple alles voor uit de kast getrokken heeft. Er zitten veel vernieuwingen in, zoals Face ID gezichtsherkenning, een compleet nieuw OLED-scherm en verbeterde camera’s. Het is ook de eerste iPhone zonder thuisknop aan de voorkant, waardoor je het toestel op een heel andere manier bedient.

Dit zijn de belangrijkste iPhone X eigenschappen:

  • Aankondiging op 12 september 2017
  • Nieuw 5,8-inch OLED-scherm met randloos design
  • Geen thuisknop meer, bediening met veegbewegingen
  • Face ID gezichtsherkenning als belangrijkste vernieuwing
  • Draadloos opladen met een los verkrijgbare lader
  • De X staat voor 10, vanwege het 10-jarige jubileum van de iPhone
  • Oorspronkelijke adviesprijs was vanaf €1.159,
Eerste indruk iPhone X

We hebben meerdere vergelijkingen gemaakt met andere toestellen:

iPhone X prijs

Dit zijn de historische adviesprijzen van Apple voor de iPhone X.

  • 64GB iPhone X in zilver of spacegrijs: €1.159,-
  • 256GB iPhone X in zilver of spacegrijs: €1.329,-

Inmiddels is dit toestel niet meer verkrijgbaar bij Apple of andere retailers. Je kunt nog wel een refurbished iPhone X op de kop tikken bij aanbieders zoals Rebuy. We raden alleen aan om een iPhone X te kopen als je verzamelaar bent. Als dagelijks toestel is de iPhone X inmiddels te sterk verouderd. Je krijgt ook geen updates meer. Er zijn betere refurbished iPhones te vinden, als je op zoek bent naar een wat ouder exemplaar.

Bekijk ons overzicht van nieuwe iPhones om te kijken welke recente modellen wel een aanrader zijn als je van plan bent een iPhone te kopen.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Design en uiterlijk iPhone X

Wat opvalt is dat Apple bij de iPhone X een andere weg is ingeslagen dan bij de eerdere modellen. De schermranden zijn veel smaller, er is geen thuisknop meer en geen Touch ID. Bovenin het scherm is een duidelijke inkeping te zien, waarin allerlei sensoren zijn verwerkt.

iPhone X lancering in Sydney

Voor- en achterkant zijn gemaakt van glas en wat de kleuren betreft heb je dit jaar minder keuze: spacegrijs en zilver. Ook is er minder keuze uit opslag: 64GB en 256GB.

Er komt slechts één schermformaat van 5,8-inch met een resolutie van 2436 x 1125 pixels. Apple spreekt over een Super Retina Display, dat zowel HDR10 als Dolby Vision ondersteunt. De pixeldichtheid is 458ppi, wat niet eerder is vertoond in een iPhone. Dit maakt het Super Retina Display het scherpste display op een iOS-toestel ooit.

iPhone X zijkant

In plaats van de thuisknop komen er andere vingerbewegingen om het toestel te bedienen. Onderin is een dun streepje te zien, als aanwijzing voor het bedienen van allerlei functies. Om een app af te sluiten, veeg je vanaf dit streepje helemaal omhoog. Om de appkiezer te openen, veeg je vanaf de onderkant tot halverwege het scherm. Je veegt vanaf rechtsboven omlaag om het Bedieningspaneel te openen.

De zijknop zal een andere rol krijgen. Deze knop is extra groot en op meerdere manieren te gebruiken.

Camera van de iPhone X

Bijzonder is dat er net als bij de iPhone 7 Plus weer twee 12-megapixel camera’s aanwezig zijn, maar dat ze verticaal zijn geplaatst. Beide zijn voorzien van optische beeldstabilisatie. Deze camera is nodig voor augmented reality, een van de vernieuwingen waarmee Apple dit jaar flink wil uitpakken. Eerder dit jaar kwam ARKit beschikbaar, waarmee ontwikkelaars alvast leuke AR-toepassingen konden maken.

De camera aan de achterkant heeft een quad-LED True Tone-flitser voor natuurlijke effecten. En dankzij de zero shutter-lag is er geen vertraging als je een actiefoto maakt.

Portretten met de frontcamera

Met de iPhone X frontcamera heb je de portretfunctie ook beschikbaar en voor de camera aan de achterkant geldt ook dat je Portret Lighting beschikbaar is, dus verschillende varianten van belichting, speciaal bedoeld voor portretten.

Face ID en gezichtsherkenning

De frontcamera van de nieuwe iPhone is nodig voor gezichtsherkenning. Met Face ID gezichtsherkenning heb je geen pincode meer nodig en je hoeft je vinger ook niet op de scanner te leggen. Met speciale 3D-sensoren en infraroodbundels kan Apple je gezicht in kaart brengen, waardoor het systeem lastiger te foppen is. Een foto van een persoon gaat bijvoorbeeld niet werken.

Apple werkte samen met masker-makers in Hollywood om te proberen het systeem om te tuin te leiden. De kans dat dit lukt is 1 op de 1 miljoen (ter vergelijking: bij Touch ID is dit 1 op 50.000). Data van je gezicht wordt opgeslagen in de goed beveiligde Secure Eclave en de data is alleen op het device zelf te vinden.

iPhone X front

Face ID werkt ook met Apple Pay en apps, zoals Snapchat (zie hieronder). Verder gebruikt Apple de gezichtsherkenning voor Animoji, de geanimeerde emoji die meebewegen met je gezicht. Deze Animoji gebruik je in iMessage. Op basis van je gezichtsuitdrukking, veranderen de emoji’s ook van expressie. Animoji werken bij een aantal emoji, waaronder de hond, het aapje, de robot en de drol.

Lees onze tip: Zo stel je Face ID in op de iPhone.

Bekijk ook

Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat

Met Face ID gezichtsherkenning kun je eenvoudig de iPhone of iPad ontgrendelen. In deze tip lees je hoe je Face ID instelt, hoe je het voor apps activeert en wat de mogelijkheden zijn.

Technische functies van de iPhone X

De A11 Bionic-processor in de iPhone X is dezelfde krachtige chip als in de iPhone 8. Het gaat om een hexacore processor met 2 snelle en 4 energiezuinige kernen. Er zit 3GB RAM in en wat opslag betreft kun je kiezen uit 64GB en 256GB.

Apple heeft de batterijduur van de iPhone X verlengd met 2 uur extra ten opzichte van de iPhone 7.

iPhone X lader

Opladen kun je bij de iPhone X doen met draadloos opladen. In plaats van het aansluiten van een Lightning-kabel laad je je iPhone op door deze op een inductielader te leggen. Dit werkt net als de Apple Watch. Het werkt ook met third party-opladers van IKEA, Belkin en meer. Uiteraard kun je de iPhone X ook gewoon met een Lightning-kabel opladen.

iPhone X review van iCulture

In onze uitgebreide iPhone X review lees je over onze ervaringen met dit nieuwe toestel. Dit is onze conclusie:

De iPhone X is een ambitieuze stap vooruit voor Apple. Elke nieuwe generatie iPhone is ‘de beste die tot nu toe gemaakt is’, maar de afgelopen jaren betekende dat vooral dat er voorzichtige stapjes vooruit werden gemaakt. Met de iPhone X neemt Apple opeens een reuzensprong. Ze overdrijven niet door te zeggen dat hiermee de volgende tien jaar wordt ingeluid. Dit toestel voelt verrassend nieuw en functies zoals Face ID werken opmerkelijk goed, zonder dat er veel klachten optreden. Het kostte ons weinig moeite om te wennen aan de nieuwe bediening tijdens het dagelijkse gebruik.

Het grote, bijna randloze scherm is prachtig, de glazen behuizing met stalen rand oogt meer ‘premium’ dan ooit en de gezichtsherkenning maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk. Apple mag dan niet de eerste zijn met sommige functies, maar ze laten hiermee opnieuw zien dat gehaast dingen invoeren om de eerste te zijn niet altijd de beste strategie is. De iPhone X is een plezier om te gebruiken en voelt allerminst als een beta-product.

Bekijk ook

iPhone X review: hoe goed werkt Face ID en is de hoge prijs terecht?

In onze iPhone X review lees je uitgebreid onze ervaringen met Apple's nieuwste toptoestel. Werkt Face ID goed genoeg en is de X zijn prjis waard?

Daarnaast hebben we een video gemaakt van over onze eerste indrukken, waarbij we hebben gefilmd in de Apple Store Amsterdam.

Conclusie iPhone X eerste indruk:

De iPhone X heeft genoeg mooie functies en vernieuwingen om er blij van te worden. Als we het prijskaartje van 1159 euro even vergeten is dit de beste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt. Het voelt futuristisch aan en de iPhone X zit vol met slimme designkeuzes. Maak je intensief gebruik van je iPhone en probeer je graag het allernieuwste, dan zul je er geen moeite mee hebben om snel aan de nieuwe bediening te wennen. Toch is geen enkele van die nieuwe functies echt noodzakelijk. Er zullen dan ook genoeg mensen zijn waarvoor de iPhone 8 eigenlijk prima is. Vooral de iPhone 8 Plus beschikt over veel functies die de iPhone X ook heeft.

Zoals aangegeven is de iPhone X niet meer aan te raden, omdat het toestel geen updates meer krijgt. En omdat dit toestel maar korte tijd (één jaar) op de markt is geweest, zijn er ook weinig tweedehands modellen in omloop. Ben je toe aan een nieuwe iPhone, neem dan liever een model van de afgelopen twee, drie jaar.

Bekijk ook

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?