watchOS logo

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Alles over watchOS

watchOS is de software die de Apple Watch aanstuurt. In dit overzicht lees je alles over de eigenschappen van dit besturingssysteem, de versies die inmiddels zijn verschenen en welke functies erin zitten. Ook lees je alles over verwachte releases. De meest recente versie is watchOS 8, maar we kijken alweer uit naar de opvolger daarvan, watchOS 9.

watchOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS:

 • Besturingssysteem van de Apple Watch, het slimme horloge van Apple.
 • Voor het eerst verschenen op 24 april 2015.
 • Meest recente versie is watchOS 8.
 • Eerstvolgende versie is watchOS 9, dat verwacht wordt in najaar 2022.

Wat is watchOS?

watchOS is te vergelijken met iOS op een iPhone: het is de systeemsoftware die alle basisfuncties aanstuurt. watchOS werd voor het eerst onthuld in het najaar van 2014, samen met Apple’s eerste smartwatch. Beide kwamen in april 2015 beschikbaar. Het besturingssysteem werkt alleen op de Apple Watch, niet op andere slimme horloges. Jaarlijks komen er nieuwe updates uit, die dan ook weer nieuwe functies bevatten. Het accent is gaandeweg verschoven van mode naar sport, gezondheid en fitness.

Het besturingssysteem voor de Apple Watch is ontwikkeld door Apple en is ontstaan vanuit iOS. Sommige functies zijn dan ook hetzelfde of sluiten op elkaar aan, zoals notificaties. Toch zijn er ook verschillen. Het besturingssysteem voor de Apple Watch heeft enkele unieke functies, zoals een klok met wijzerplaten die je naar eigen wensen kunt aanpassen en een Activiteit-app die meet hoeveel je beweegt.

watchos-3-wijzerplaten

Welke watchOS-versies zijn er?

De volgende versies van watchOS zijn verschenen, elk met een eigen opvolgend nummer:

 • watchOS 9: verwacht in najaar 2022, functies nog niet bekend.
 • watchOS 8: met onder andere Focus en vernieuwde Foto’s-app.
 • watchOS 7: verscheen in september 2020, met onder andere slaapfuncties, handen wassen en wijzerplaten delen.
 • watchOS 6: verschijnt in september 2019, heeft een App Store, nieuwe wijzerplaten, Activiteitstrends, Cyclus- en Geluid-app.
 • watchOS 5: verscheen in september 2018, heeft nieuwe sportfuncties, een Walkie Talkie-app, betere notificaties en een nieuwe Podcasts-app.
 • watchOS 4: verscheen in september 2017, heeft nieuwe wijzerplaten, meer sportfuncties, zaklamp, de vernieuwde dock en meer.
 • watchOS 3: verscheen in september 2016, met nadruk op betere performance, nieuwe wijzerplaten en een dock.
 • watchOS 2: verscheen in september 2015, bevatte ondersteuning voor native apps. Ook werden wijzerplaten veel interactiever.
 • watchOS 1: eerste versie, standaard meegeleverd op de eerste Apple Watch. Deze bevatte nog veel beperkingen.

Of je je Apple Watch kunt updaten naar de nieuwste versie hangt af van het model:

Device Introductie Originele versie Max versie
Apple Watch Series 7 2021 8 8
Apple Watch Series 6 2020 7
Apple Watch Series 5 2019 6
Apple Watch Series 4 2018 5
Apple Watch Series 3 2017 4
Apple Watch Series 2 2016 3 6
Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 0 2014 1 4

Tabel via iOSref.com

Wat zijn de functies van watchOS?

De Apple Watch heeft twee belangrijke schermen: de wijzerplaat en het startscherm voor de apps. Dit startscherm ziet eruit als een honingraatpatroon. Als je wilt kun je ze de appiconen extra groot weergeven. Sinds watchOS 4 is er daarnaast een lijstweergave voor apps.

Apple Watch grote iconen

Je kunt in- en uitzoomen op de apps met de Digital Crown, de ronde draaiknop aan de zijkant van de horlogekast. Ook kun je rondbladeren door je vinger over het scherm te vegen. Met de platte zijknop open je je favoriete of meest recente apps. Deze vind je in de Apple Watch Dock. Dit geldt vanaf watchOS 3, terwijl je met deze knop bij eerdere versies een vriendenlijst opende. Behalve met de knoppen kun je de Apple Watch ook bedienen met Force Touch, door extra hard op het scherm te drukken.

De Apple Watch is standaard voorzien van een aantal apps van Apple zelf, zoals de Wekker-app, de Activiteit-app waarmee je bewegingen bijhoudt en de Workout-app voor tijdens het sporten. Op de Apple Watch kan je ook apps van derden gebruiken. In watchOS 1 stonden deze maar gedeeltelijk op de Apple Watch geïnstalleerd. Je moest ze draadloos vanaf de iPhone inladen. Dit zorgde voor vertraging. Sinds watchOS 2 is dit opgelost.

In de loop der jaren zijn er veel verschillende functies bijgekomen. In elk afzonderlijk artikel over de verschillende versies lees je meer over specifieke functies die beschikbaar gekomen zijn op de Apple Watch.

watchOS 9 – najaar 2022 (verwacht)

watchOS 9 is de eerstvolgende update voor de Apple Watch. De eerste functies zullen bekend worden gemaakt tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2022 in juni. Er zijn nog weinig geruchten over aanstaande functies, dus het is een kwestie van afwachten wat Apple voor ons in petto heeft. Lees alles over watchOS 9 voor meer info.

watchOS 8 – september 2021

In deze update vind je een vernieuwde Foto’s-app, nieuwe wijzerplaten met portretfoto’s en functies om je beter te concentreren, genaamd Focus. Je vindt Focus ook terug op al je andere apparaten. Verder is je smart home makkelijker te bedienen en kom je tot rust met de nieuwe mindfulness-functies. Lees alles over watchOS 8 voor meer info.

watchOS 7 – september 2020

In deze update vind je slaapfuncties, handenwassen en ondersteuning voor dansworkouts. Voor de oudere modellen heeft Apple de functie batterijconditie toegevoegd en om te voorkomen dat je batterij snel slijt is er nu geoptimaliseerd opladen. Ook bevat watchOS 7 nieuwe wijzerplaten, die je kunt delen met anderen. Er zitten nieuwe kaartfuncties in en diverse andere kleine verbeteringen voor bestaande apps. Lees alles over watchOS 7 voor meer info.

watchOS 6 – september 2019

Deze update bevat een aantal nieuwe apps, waaronder de Cyclus-app voor het bijhouden van je menstruatie, de Geluid-app voor het meten van geluidsoverlast en de Activiteitstrends voor het bijhouden van de progressie van je workouts. Ook zitten er nieuwe wijzerplaten in en is Siri verbeterd. Je kunt nu met Siri op de Apple Watch het internet afstruinen om antwoord te krijgen op allerlei vragen. Lees alles over watchOS 6 voor meer info.

watchOS 5 – september 2018

Deze update bevat nieuwe sportfuncties: zo kun je wedstrijden organiseren, waarbij je in zeven dagen zoveel mogelijk moet bewegen. De Workout-app kreeg er ook twee nieuwe sporten bij: yoga en hiken. Met de nieuwe Walkie Talkie-app blijf je in contact met je vrienden en dankzij de nieuwe Podcasts-app kun je luisteren naar miljoenen radioshows. De Apple Watch kreeg in watchOS 5 nieuwe wijzerplaten en verbeterde notificaties. Lees onze watchOS 5 informatiepagina voor meer info.

watchOS 4 – september 2017

watchOS 4 bracht een aantal handige vernieuwingen en verbeteringen. De belangrijkste nieuwe functies waren de nieuwe wijzerplaten. Zo zijn er nu Toy Story wijzerplaten op de Apple Watch en is er ook een aparte Siri-wijzerplaat. Daarnaast zijn er twee standaardapps opnieuw ontworpen: de Muziek-app en de Workout-app. Ook is de Apple Watch Dock opnieuw ingedeeld en zijn er nog een aantal andere functies toegevoegd. Lees onze watchOS 4 informatiepagina voor meer info.

watchOS 3 – september 2016

watchOS 3 verscheen in 2016 en zorgde er voor dat apps sneller werden. Dat werd onder andere mogelijk door de komst van de Apple Watch Dock, waarmee je sneller je favoriete apps kan openen. In versie 3 werden de Snelle blikken vervangen door het Apple Watch bedieningspaneel, waarmee je enkele functies kunt in- of uitschakelen. Lees onze watchOS 3 informatiepagina voor meer info.

watchOS 2 – september 2015

watchOS 2 verscheen een half jaar na de introductie van de Apple Watch en zorgde ervoor dat apps native op de Apple Watch te gebruiken zijn. Dat wil zeggen dat je de apps ook zonder een iPhone in de buurt kan gebruiken, mits de app dit ondersteunt. Ook introduceerde Apple nieuwe wijzerplaten en kwam er een Nachtklokmodus, waarmee je de Apple Watch kunt gebruiken als nachtlampje. Lees onze watchOS 2 informatiepagina voor meer info.

watchOS 1 – 24 april 2015

Apple introduceerde watchOS 1.0 op de eerste Apple Watch. Het is de software die alles aanstuurt op het horloge, zoals de apps, wijzerplaten, de Snelle Blik-functie (inmiddels gesneuveld) en Digital Touch. Met versie 1 zette Apple de standaard neer voor alle basisfuncties die op de Apple Watch worden gebruikt. In eerste instantie was het besturingssysteem nog niet in het Nederlands te gebruiken. Pas met ingang van 1.0.1 een aantal weken voor de Nederlandse introductie kreeg de Apple Watch ook ondersteuning voor Nederlands. Ook Siri kon dankzij deze update Nederlands spreken en ook VoiceOver is sindsdien in het Nederlands te gebruiken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022
Software
watchOS