watchOS logo

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Lees over de watchOS versies, functies, releasedata, nieuws en meer.

watchOS is de software die de Apple Watch aanstuurt. In dit overzicht lees je alles over de eigenschappen van watchOS, de versies die inmiddels zijn verschenen en welke functies erin zitten. Ook lees je alles over verwachte releases.

watchOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS:

 • Besturingssysteem van de Apple Watch, het slimme horloge van Apple.
 • Voor het eerst verschenen op 24 april 2015.
 • Meest recente versie is watchOS 3.
 • Eerstvolgende versie watchOS 4 staat gepland voor najaar 2017.

Wat is watchOS?

watchOS is te vergelijken met iOS op een iPhone of iPad. De software werd voor het eerst gedemonstreerd in het najaar van 2014, samen met Apple’s eerste smartwatch. Beide kwamen in april 2015 voor het eerst beschikbaar. watchOS werkt alleen op de Apple Watch, niet op andere slimme horloges.

watchOS is ontwikkeld door Apple en is ontstaan vanuit iOS. Sommige functies zijn dan ook hetzelfde of sluiten op elkaar aan, zoals notificaties. Toch zijn er ook verschillen. watchOS heeft eigen functies, zoals een klok met wijzerplaten die je naar eigen wensen kunt aanpassen en een Activiteit-app die meet hoeveel je beweegt.

watchos-3-wijzerplaten

watchOS-versies

Er zijn inmiddels vier versies van watchOS aangekondigd, waarvan drie versies al officieel zijn verschenen:

 • watchOS 1: eerste versie, standaard meegeleverd op de eerste Apple Watch. Deze bevatte nog veel beperkingen.
 • watchOS 2: verscheen op 21 september 2015, bevatte ondersteuning voor native apps. Ook werden wijzerplaten veel interactiever.
 • watchOS 3: verscheen op 13 september 2016, met nadruk op betere performance, nieuwe wijzerplaten en een dock.
 • watchOS 4: meer sportfuncties, zaklamp en vernieuwde dock.
Device Introductie Eerste watchOS Max watchOS
Apple Watch Series 3 2017 3 4
Apple Watch Series 2 2016
Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 0 2014 1

Tabel via iOSref.com

Startscherm Apple Watch

De Apple Watch heeft twee belangrijke schermen: de wijzerplaat en het startscherm voor de apps. Dit startscherm ziet eruit als een honingraatpatroon. Als je wilt kun je de appiconen extra groot weergeven. In watchOS 4 komt er een lijstweergave bij.

Apple Watch grote iconen

Je kunt in- en uitzoomen op de apps met de Digital Crown, de ronde draaiknop aan de zijkant van de horlogekast. Ook kun je rondbladeren door je vinger over het scherm te vegen. Met de platte zijknop kon je aanvankelijk een lijst met vrienden openen. Dit heette Digital Touch. Met een druk op de vriendenknop kon je berichten versturen, een contactpersoon bellen, of iemand tekeningen, tikjes of zelfs je hartslag toesturen.

Sinds watchOS 3 wordt de zijknop op een veel nuttiger manier gebruikt. In plaats van een lijst met vrienden verschijnt er een lijst met apps.

watchOS 1

Apple introduceerde watchOS 1.0 op de eerste Apple Watch. Het is de software die alles aanstuurt op het horloge, zoals de apps, wijzerplaten, de Snelle Blik-functie (inmiddels gesneuveld) en Digital Touch. Met watchOS 1 zette Apple de standaard neer voor alle basisfuncties die op de Apple Watch worden gebruikt. Een overzicht van softwarefuncties:

 • Wijzerplaten – Je kunt zelf een klokje voor de Apple Watch instellen en aanpassen. Je kunt met behulp van complicaties extra’s toevoegen aan de wijzerplaat, zoals bijvoorbeeld een agenda.
 • Standaardapps – De Apple Watch is standaard voorzien van een aantal apps van Apple zelf, zoals de Wekker-app, de Activiteit-app waarmee je bewegingen bijhoudt en de Workout-app voor tijdens het sporten.
 • Apps van derden – In watchOS 1 kon je wel apps gebruiken, maar deze stonden maar gedeeltelijk op de Apple Watch geïnstalleerd. Je moest ze draadloos vanaf de iPhone inladen. Dit zorgde voor vertraging. Sinds watchOS 2 is dit opgelost.
 • Force Touch – Behalve met de knoppen kun je de Apple Watch ook bedienen met Force Touch, door extra hard op het scherm te drukken.

watchOS 1.0.1 in het Nederlands

In mei 2015 bracht Apple watchOS 1.0.1 uit, met een belangrijke vernieuwing. watchOS bood voor het eerst ondersteuning voor de Nederlandse taal. Ook Siri kon dankzij deze update Nederlands spreken en ook VoiceOver is sindsdien in het Nederlands te gebruiken.

Verder bevatte watchOS 1.0.1 vooral bugfixes en kleine verbeteringen. Er werden nieuwe emoji toegevoegd en de activiteitenmeting en toegankelijkheid van apps werden verbeterd.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!