watchOS logo

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Alles over watchOS

watchOS is de software die de Apple Watch aanstuurt. In dit overzicht lees je alles over de eigenschappen van dit besturingssysteem, de versies die inmiddels zijn verschenen en welke functies erin zitten. Ook lees je alles over verwachte releases. De meest recente versie is watchOS 10, terwijl we alweer uitkijken naar geruchten over de opvolger daarvan, watchOS 11.

watchOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS:

 • Besturingssysteem van de Apple Watch, het slimme horloge van Apple.
 • Voor het eerst verschenen op 24 april 2015.
 • Meest recente versie is watchOS 10.
 • Eerstvolgende versie is watchOS 11, dat verwacht wordt in najaar 2024.

Wat is watchOS?

watchOS is te vergelijken met iOS op een iPhone: het is de systeemsoftware die alle basisfuncties aanstuurt. watchOS werd voor het eerst onthuld in het najaar van 2014, samen met Apple’s eerste smartwatch. Beide kwamen in april 2015 beschikbaar. Het besturingssysteem werkt alleen op de Apple Watch, niet op andere slimme horloges. Jaarlijks komen er nieuwe updates uit, die dan ook weer nieuwe functies bevatten. Het accent is gaandeweg verschoven van mode naar sport, gezondheid en fitness.

Het besturingssysteem voor de Apple Watch is ontwikkeld door Apple en is ontstaan vanuit iOS. Sommige functies zijn dan ook hetzelfde of sluiten op elkaar aan, zoals notificaties. Toch zijn er ook verschillen. Het besturingssysteem voor de Apple Watch heeft enkele unieke functies, zoals een klok met wijzerplaten die je naar eigen wensen kunt aanpassen en een Activiteit-app die meet hoeveel je beweegt.

watchOS 10

Welke watchOS-versies zijn er?

De volgende versies van watchOS zijn verschenen, elk met een eigen opvolgend nummer:

 • watchOS 10: verschenen in september 2023, met onder andere widgets en slimme stapel, vernieuwde Weer-app en nieuwe statistieken voor fietsen en wandelen.
 • watchOS 9: verschenen in september 2022, met onder andere nieuwe sportfuncties, verbeterde meldingen en nieuwe en verbeterde apps.
 • watchOS 8: met onder andere Focus en vernieuwde Foto’s-app.
 • watchOS 7: verscheen in september 2020, met onder andere slaapfuncties, handen wassen en wijzerplaten delen.
 • watchOS 6: verschijnt in september 2019, heeft een App Store, nieuwe wijzerplaten, Activiteitstrends, Cyclus- en Geluid-app.
 • watchOS 5: verscheen in september 2018, heeft nieuwe sportfuncties, een Walkie Talkie-app, betere notificaties en een nieuwe Podcasts-app.
 • watchOS 4: verscheen in september 2017, heeft nieuwe wijzerplaten, meer sportfuncties, zaklamp, de vernieuwde dock en meer.
 • watchOS 3: verscheen in september 2016, met nadruk op betere performance, nieuwe wijzerplaten en een dock.
 • watchOS 2: verscheen in september 2015, bevatte ondersteuning voor native apps. Ook werden wijzerplaten veel interactiever.
 • watchOS 1: eerste versie, standaard meegeleverd op de eerste Apple Watch. Deze bevatte nog veel beperkingen.

Of je je Apple Watch kunt updaten naar de nieuwste versie hangt af van het model:

Device Introductie Originele versie Max versie
Apple Watch Series 9 2023 10 10
Apple Watch Ultra 2
Apple Watch Series 8 2022 9
Apple Watch Ultra
Apple Watch SE (2022)
Apple Watch Series 7 2021 8
Apple Watch Series 6 2020 7
Apple Watch SE 2020
Apple Watch Series 5 2019 6
Apple Watch Series 4 2018 5
Apple Watch Series 3 2017 4 8
Apple Watch Series 2 2016 3 6
Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 0 2014 1 4

Tabel via iOSref.com

Wat zijn de functies van watchOS?

De Apple Watch heeft twee belangrijke schermen: de wijzerplaat en het startscherm voor de apps. Dit startscherm ziet eruit als een honingraatpatroon. Als je wilt kun je ze de appiconen extra groot weergeven. Sinds watchOS 4 is er daarnaast een lijstweergave voor apps.

Apple Watch grote iconen

Je kunt in- en uitzoomen op de apps met de Digital Crown, de ronde draaiknop aan de zijkant van de horlogekast. Ook kun je rondbladeren door je vinger over het scherm te vegen. Met de platte zijknop open je je favoriete of meest recente apps. Deze vind je in de Apple Watch Dock. Dit geldt vanaf watchOS 3, terwijl je met deze knop bij eerdere versies een vriendenlijst opende. Behalve met de knoppen kun je de Apple Watch ook bedienen met Force Touch, door extra hard op het scherm te drukken.

De Apple Watch is standaard voorzien van een aantal apps van Apple zelf, zoals de Wekker-app, de Activiteit-app waarmee je bewegingen bijhoudt en de Workout-app voor tijdens het sporten. Op de Apple Watch kan je ook apps van derden gebruiken. In watchOS 1 stonden deze maar gedeeltelijk op de Apple Watch geïnstalleerd. Je moest ze draadloos vanaf de iPhone inladen. Dit zorgde voor vertraging. Sinds watchOS 2 is dit opgelost.

In de loop der jaren zijn er veel verschillende functies bijgekomen. In elk afzonderlijk artikel over de verschillende versies lees je meer over specifieke functies die beschikbaar gekomen zijn op de Apple Watch.

watchOS 10 – verschenen in september 2023

watchOS 10 is de nieuwste update voor de Apple Watch. De interface is compleet vernieuwd, waardoor sommige standaardfuncties nu iets zijn gewijzigd. Zo zijn er op de Apple Watch widgets toegevoegd, die je snel in beeld kunt krijgen door de wijzerplaat omhoog te vegen. Deze widgets worden getoond in een slimme stapel, die zich aanpast aan de situatie. Ook is de Weer-app vernieuwd en zijn diverse standaardapps onderhanden genomen. Het beginscherm met apps is ook anders. En voor sportievelingen zijn er nieuwe fiets- en wandelfuncties. Lees er meer over in onze round-up van watchOS 10 functies!

Bekijk ook

watchOS 10 staat voor je klaar: het is tijd!

watchOS 10, de jubileum-update voor de Apple Watch, is nu te downloaden. Het is misschien wel de grootste update voor de Apple Watch ooit. Lees hier alles over de functies en verbeteringen en al het andere dat je moet weten, terwijl je watchOS 10 aan het downloaden bent.

watchOS 9 – september 2022

watchOS 9 is de update voor de Apple Watch uit 2022. De belangrijkste nieuwe functies hebben betrekking op sport en gezondheid. De Workout-app krijgt allerlei verbeteringen, waaronder meer statistieken voor hardlopers (waaronder hardloopvermogen), hartslagzones, meer informatie over metingen en meer. Ook is de Slaap-app verbeterd, is er een nieuwe Medicijnen-app en krijgen de meldingen een nieuw ontwerp. Lees alles over watchOS 9 voor meer info.

Bekijk ook

watchOS 9: alles over deze grote Apple Watch-update, boordevol praktische functies!

watchOS 9 is de grote update voor de Apple Watch is voor iedereen te downloaden. Benieuwd welke functies erin zitten? Wij laten het je zien!

watchOS 8 – september 2021

In deze update vind je een vernieuwde Foto’s-app, nieuwe wijzerplaten met portretfoto’s en functies om je beter te concentreren, genaamd Focus. Je vindt Focus ook terug op al je andere apparaten. Verder is je smart home makkelijker te bedienen en kom je tot rust met de nieuwe mindfulness-functies. Lees alles over watchOS 8 voor meer info.

Bekijk ook

Alles over watchOS 8: de grote Apple Watch-update van 2021

Lees hier alles wat je moet weten over watchOS 8. Deze software-update voor de Apple Watch verscheen in 2023 en bevat talloze verbeteringen en nieuwe functies. Dit moet je weten over watchOS 8!

watchOS 7 – september 2020

In deze update vind je slaapfuncties, handenwassen en ondersteuning voor dansworkouts. Voor de oudere modellen heeft Apple de functie batterijconditie toegevoegd en om te voorkomen dat je batterij snel slijt is er nu geoptimaliseerd opladen. Ook bevat watchOS 7 nieuwe wijzerplaten, die je kunt delen met anderen. Er zitten nieuwe kaartfuncties in en diverse andere kleine verbeteringen voor bestaande apps. Lees alles over watchOS 7 voor meer info.

Bekijk ook

watchOS 7: alles over de Apple Watch-update van 2020

watchOS 7 voor de Apple Watch is de grote update van 2020 en is voor alle recente modellen te downloaden. Deze update brengt nieuwe gezondheidsfuncties, wijzerplaten en andere verbeteringen naar de Apple Watch. Lees hier wat er nieuw is!

watchOS 6 – september 2019

Deze update bevat een aantal nieuwe apps, waaronder de Cyclus-app voor het bijhouden van je menstruatie, de Geluid-app voor het meten van geluidsoverlast en de Activiteitstrends voor het bijhouden van de progressie van je workouts. Ook zitten er nieuwe wijzerplaten in en is Siri verbeterd. Je kunt nu met Siri op de Apple Watch het internet afstruinen om antwoord te krijgen op allerlei vragen. Lees alles over watchOS 6 voor meer info.

Bekijk ook

Alles over watchOS 6: functies, vernieuwingen en geschikte Apple Watch-modellen

Alles over watchOS 6, de grote update voor de Apple Watch uit 2019. Welke vernieuwingen zitten er in watchOS 6, welke Apple Watch-modellen zijn geschikt en wat zijn de verdere functies?

watchOS 5 – september 2018

Deze update bevat nieuwe sportfuncties: zo kun je wedstrijden organiseren, waarbij je in zeven dagen zoveel mogelijk moet bewegen. De Workout-app kreeg er ook twee nieuwe sporten bij: yoga en hiken. Met de nieuwe Walkie Talkie-app blijf je in contact met je vrienden en dankzij de nieuwe Podcasts-app kun je luisteren naar miljoenen radioshows. De Apple Watch kreeg in watchOS 5 nieuwe wijzerplaten en verbeterde notificaties. Lees onze watchOS 5 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

watchOS 5 voor de Apple Watch: alles over functies, releasedatum en meer

Alles over watchOS 5 voor de Apple Watch: lees alles over de vernieuwingen, functies en meer. Op welke Apple Watch-modellen kun je watchOS 5 installeren en wat zijn de belangrijkste functies? Je leest het hier!

watchOS 4 – september 2017

watchOS 4 bracht een aantal handige vernieuwingen en verbeteringen. De belangrijkste nieuwe functies waren de nieuwe wijzerplaten. Zo zijn er nu Toy Story wijzerplaten op de Apple Watch en is er ook een aparte Siri-wijzerplaat. Daarnaast zijn er twee standaardapps opnieuw ontworpen: de Muziek-app en de Workout-app. Ook is de Apple Watch Dock opnieuw ingedeeld en zijn er nog een aantal andere functies toegevoegd. Lees onze watchOS 4 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

watchOS 4 voor de Apple Watch: alles over functies, versies en meer

Lees hier alles over watchOS 4 voor de Apple Watch: de nieuwe functies, geschikte Apple Watch-modellen, versies en hoe je watchOS 4 kunt downloaden en installeren. In één keer weet je alles!

watchOS 3 – september 2016

watchOS 3 verscheen in 2016 en zorgde er voor dat apps sneller werden. Dat werd onder andere mogelijk door de komst van de Apple Watch Dock, waarmee je sneller je favoriete apps kan openen. In versie 3 werden de Snelle blikken vervangen door het Apple Watch bedieningspaneel, waarmee je enkele functies kunt in- of uitschakelen. Lees onze watchOS 3 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

watchOS 3: alles over de vernieuwingen, functies en meer

Ontdek alle nieuwe functies in watchOS 3, de software-update voor de Apple Watch die in 2016 verscheen. Lees over nieuws, release, versies en meer.

watchOS 2 – september 2015

watchOS 2 verscheen een half jaar na de introductie van de Apple Watch en zorgde ervoor dat apps native op de Apple Watch te gebruiken zijn. Dat wil zeggen dat je de apps ook zonder een iPhone in de buurt kan gebruiken, mits de app dit ondersteunt. Ook introduceerde Apple nieuwe wijzerplaten en kwam er een Nachtklokmodus, waarmee je de Apple Watch kunt gebruiken als nachtlampje. Lees onze watchOS 2 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

watchOS 2: het complete overzicht

Ontdek alle nieuwe functies in watchOS 2, de software-update voor de Apple Watch die in 2015 verscheen. Lees over nieuws, release, versies en meer.

watchOS 1 – 24 april 2015

Apple introduceerde watchOS 1.0 op de eerste Apple Watch. Het is de software die alles aanstuurt op het horloge, zoals de apps, wijzerplaten, de Snelle Blik-functie (inmiddels gesneuveld) en Digital Touch. Met versie 1 zette Apple de standaard neer voor alle basisfuncties die op de Apple Watch worden gebruikt. In eerste instantie was het besturingssysteem nog niet in het Nederlands te gebruiken. Pas met ingang van 1.0.1 een aantal weken voor de Nederlandse introductie kreeg de Apple Watch ook ondersteuning voor Nederlands. Ook Siri kon dankzij deze update Nederlands spreken en ook VoiceOver is sindsdien in het Nederlands te gebruiken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2023
Software
watchOS