iOS 13 en iPadOS 13

iPadOS: alles over het besturingssysteem voor de iPad

iPadOS is het platform waarop de iPad draait. Het is afgeleid van iOS en bevat allerlei aanpassingen, speciaal voor de iPad. De eerste versie iPadOS 13 verscheen in 2019 en daarna zijn elk jaar weer nieuwe versies verschenen.

iPadOS is het besturingssysteem van de iPad. Het is een uitgebreidere variant van iOS, met extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld multitasking op de iPad en Split Screen.

iPadOS versies

Tot nu toe zijn de volgende versies van iPadOS verschenen:

Eerdere iPads draaien op iOS en bieden daarmee ook voldoende mogelijkheden. Het is vooral een kwestie dat Apple in iPadOS meer mogelijkheden heeft om functies voor de iPad verder uit te werken, zonder rekening te hoeven houden met het kleinere scherm van de iPhone.

iPadOS geschikte toestellen

iPadOS draait op alle recente iPads. Welke versie je kunt installeren is afhankelijk van jouw iPad-model. Weet je niet welke iPad je hebt, kijk dan eens in ons overzicht met iPad-modellen.

De meest recente update iPadOS 17 is beschikbaar voor deze modellen:

Heb je een oudere iPad, dan kun je vaak nog wel iOS 16 of iOS 15 installeren. Check ons iOS- en iPadOS- versieoverzicht om te kijken of jij kunt updaten.

Bekijk ook

iOS update overzicht: welke versie kan ik op mijn iPhone of iPad installeren?

Kan ik mijn iPhone of iPad nog updaten? Check ons overzicht voor de meest recente iOS-versie die je op jouw Apple-toestel kunt installeren.

Waarom iPadOS? Een apart besturingssysteem voor iPad

Aanvankelijk draaide de iPad op iOS en was de software op iPhone en iPad identiek. Bij de introductie van de iPad Pro voor professionals werd echter regelmatig geklaagd dat iOS eigenlijk niet meer goed aansloot op de behoeften van mensen die de iPad als laptopvervanger willen gebruiken. Zo heeft iOS geen ondersteuning voor muisbediening en is het vooral ontworpen voor kleine mobiele apparaten.

Met de introductie van iPadOS in 2019 maakte Apple duidelijk dat de iPad niet langer een grote iPhone is, maar een zelfstandig platform waar eigen functies voor ontwikkeld zullen worden. Deze zijn wat beter afgestemd op het grotere scherm.

Leren programmeren op een iPad.

iPadOS functies

Kenmerkend voor iPadOS is dat alles met je vingers bediend kan worden, maar dat je ook gebruik kunt maken van een toetsenbord, trackpad of muis. Met de komst van iPadOS is het beginscherm flink onder handen genomen. Er staan veel meer iconen op het beginscherm en met een veeg naar rechts kun je bovendien een rij widgets in beeld krijgen. Die widgets zijn sinds iPadOS 17 ook op het beginscherm te zetten. Voor de multitasking-gebaren bevat iPadOS allerlei opties. Zo kun je makkelijker tekst verslepen en wisselen tussen nieuwe apps en meer apps tegelijk gebruiken.

Webcam van externe camera gebruiken met iPad en iPadOS 17

Wat betreft Safari zijn er in de loop van de jaren allerlei verbeteringen voor de iPad doorgevoerd. Browsen voelt veel meer aan als de desktopversie. Websites worden automatisch in de desktopweergave geopend en er is een downloadmanager als je bestanden downloadt via een website.

Voor het schrijven van tekst heeft Apple allerlei aanpassingen gedaan. Zo is het een stuk makkelijker om de selectiecursor te verslepen, tekst te selecteren, tekst te kopiëren en weer te plakken. Je hoeft niet meer twee keer te tikken en hoeft ook niet meer te friemelen met een vergrootglas. Daarnaast bevat iPadOS 14 verbeteringen voor handgeschreven notities op het scherm en handschriftherkenning in meerdere talen.

Voor de Apple Pencil zijn er in iPadOS ook diverse verbeteringen doorgevoerd. De vertraging is verlaagd van 20ms naar slechts 9ms. Dit heeft als resultaat dat tekenen nog nauwkeuriger gaat. Voor het maken van aantekeningen is er een nieuwe toolbar met nieuwe mogelijkheden om aantekeningen te maken met de Pencil. Deze toolbar is ook beschikbaar voor apps van derden, zodat deze er in alle apps hetzelfde uit ziet.

Een grote verbetering was de muis- en trackpadbesturing, die in iOS 13.4 werd toegevoegd. Aanvankelijk was dit alleen een functie voor mensen met een beperking, maar Apple heeft het sindsdien voor iedereen beschikbaar gemaakt zodat je nog gemakkelijker je iPad kunt gebruiken als laptopvervanger.

Bekijk ook

Zo kun je de iPad met een muis of trackpad bedienen

Met een muis of trackpad kun je je iPad nog makkelijker bedienen. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt. Iedereen met een geschikte iPad (vanaf iOS 13) kan er gebruik van kan maken. Handig!

Lees ook:

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2023