iOS 13 en iPadOS 13

iPadOS: alles over het besturingssysteem voor de iPad

iPadOS is het platform waarop de iPad draait. Het is afgeleid van iOS en bevat allerlei aanpassingen, speciaal voor de iPad. De eerste versie iPadOS 13 verscheen in 2019 en daarna zijn elk jaar weer nieuwe versies verschenen.

iPadOS is het besturingssysteem van de iPad. Het is een uitgebreidere variant van iOS, met extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld multitasking op de iPad en Split Screen.

iPadOS versies

Tot nu toe zijn de volgende versies van iPadOS verschenen:

Eerdere iPads draaien gewoon op iOS en bieden daarmee ook voldoende mogelijkheden. Het is vooral een kwestie dat Apple in iPadOS meer mogelijkheden heeft om functies voor de iPad verder uit te werken, zonder rekening te hoeven houden met het kleinere scherm van de iPhone.

iPadOS geschikte toestellen

Zoals gezegd was iPadOS 13 de allereerste versie van iPadOS, gevolgd door iPadOS 14.

De volgende iPads zijn hiervoor geschikt:

Mogelijk vallen er bij iPadOS 15 modellen af.

Weet je niet welke iPad je hebt, kijk dan eens in ons overzicht met iPad-modellen.

Waarom iPadOS? Een apart besturingssysteem voor iPad

Bij de introductie van de iPad Pro’s in 2017 en 2018 werd regelmatig geklaagd dat iOS eigenlijk niet meer goed aansloot op de behoeften van mensen die de iPad als laptopvervanger willen gebruiken. Zo heeft iOS geen ondersteuning voor muisbediening en is het oorspronkelijk ontworpen voor kleine mobiele apparaten.

Met de introductie van iPadOS in 2019 maakte Apple duidelijk dat de iPad niet langer een grote iPhone is, maar een zelfstandig platform waar eigen functies voor ontwikkeld zullen worden. Deze zijn wat beter afgestemd op het grotere scherm.

Leren programmeren op een iPad.

Apple heeft iPadOS zelf laten uitlekken. De nieuwe naam dook als eerste op in de gebruikersvoorwaarden van Apple’s developerpogramma:

Apple Software” means Apple SDKs, iOS, watchOS, tvOS, iPadOS, and/or macOS, the Provisioning Profiles, FPS SDK, FPS Deployment Package, and any other software that Apple provides to You under the Program, including any Updates thereto (if any) that may be provided to You by Apple under the Program.

iPadOS functies

Kenmerkend voor iPadOS is dat het beginscherm flink onder handen is genomen. Er staan veel meer iconen op het beginscherm en met een veeg naar rechts kun je bovendien een rij widgets in beeld krijgen. Voor de multitasking-gebaren bevat iPadOS allerlei opties. Zo kun je makkelijker tekst verslepen en wisselen tussen nieuwe apps en meer apps tegelijk gebruiken.

Wat betreft Safari zijn er allerlei verbeteringen voor de iPad doorgevoerd. Browsen voelt veel meer aan als de desktopversie. Websites worden automatisch in de desktopweergave geopend en er is een downloadmanager als je bestanden downloadt via een website.

Voor het schrijven van tekst heeft Apple allerlei aanpassingen gedaan. Zo is het een stuk makkelijker om de selectiecursor te verslepen, tekst te selecteren, tekst te kopiëren en weer te plakken. Je hoeft niet meer twee keer te tikken en hoeft ook niet meer te friemelen met een vergrootglas. Daarnaast bevat iPadOS 14 verbeteringen voor handgeschreven notities op het scherm en handschriftherkenning in meerdere talen, waaronder Engels en Chinees.

Voor de Apple Pencil zijn er in iPadOS ook diverse verbeteringen doorgevoerd. De vertraging is verlaagd van 20ms naar slechts 9ms. Dit heeft als resultaat dat tekenen nog nauwkeuriger gaat. Voor het maken van aantekeningen is er een nieuwe toolbar met nieuwe mogelijkheden om aantekeningen te maken met de Pencil. Deze toolbar is ook beschikbaar voor apps van derden, zodat deze er in alle apps hetzelfde uit ziet.

iPadOS wijziging

Een grote verbetering was de muis- en trackpadbesturing, die in iOS 13.4 werd toegevoegd. Aanvankelijk was dit alleen een functie voor mensen met een beperking, maar Apple heeft het sindsdien voor iedereen beschikbaar gemaakt zodat je nog gemakkelijker je iPad kunt gebruiken als laptopvervanger.

Bekijk ook

Zo kun je de iPad met een muis of trackpad bedienen

Met een muis of trackpad kun je je iPad nog makkelijker bedienen. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt. Iedereen met een geschikte iPad (vanaf iOS 13) kan er gebruik van kan maken. Handig!

Lees ook:

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021