iOS 13 en iPadOS 13

iPadOS: dit is het nieuwe besturingssysteem voor de iPad

Apple heeft een speciale versie van iOS uitgebracht voor de iPad, met als naam iPadOS. Het besturingssysteem is speciaal ontwikkeld voor de iPad, met allerlei nieuwe functies. De eerste versie is iPadOS 13.

iPadOS is het nieuwe besturingssysteem speciaal bedoeld voor de iPad. Het is een uitgebreidere variant op iOS, met extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld multitasking en Split Screen. Apple wil zoveel extra functies toevoegen voor de iPad dat er een aparte afsplitsing van iOS is gemaakt. De plannen lekten eerder al uit via het developerportaal van Apple: daar werd iPadOS genoemd tussen de andere platformen iOS, tvOS, watchOS en macOS.

iPadOS 13 geschikte toestellen

Dit zijn de iPads die kunnen updaten naar iPadOS 13:

Dit betekent dat de iPad Air en de iPad mini 2 en 3 afvallen. Weet je niet welke iPad je hebt, kijk dan eens in ons overzicht met iPad-modellen.

iPadOS officieel: nieuw besturingssysteem voor iPad

Bij de introductie van de meest recente iPad Pro’s werd al regelmatig geklaagd dat iOS eigenlijk niet meer goed aansloot op de behoeften van mensen die de iPad als laptopvervanger willen gebruiken. Zo heeft iOS geen ondersteuning voor muisbediening en is het oorspronkelijk ontworpen voor kleine mobiele apparaten.

Met de introductie van iPadOS maakt Apple duidelijk dat de iPad niet langer een grote iPhone is, maar een zelfstandig platform waar eigen functies voor ontwikkeld worden. Deze zijn wat beter afgestemd op het grotere scherm.

Leren programmeren op een iPad.

De nieuwe naam dook als eerste op in de gebruikersvoorwaarden van Apple’s developerpogramma:

Apple Software” means Apple SDKs, iOS, watchOS, tvOS, iPadOS, and/or macOS, the Provisioning Profiles, FPS SDK, FPS Deployment Package, and any other software that Apple provides to You under the Program, including any Updates thereto (if any) that may be provided to You by Apple under the Program.

iPadOS 13 functies: dit is er nieuw

Allereerst is het beginscherm onder handen genomen. Er staan nu veel meer icoontjes op het beginscherm en met een veeg naar rechts combineer je de icoontjes met een weergave van je widgets. Voor de multitasking gebaren zijn er allerlei nieuwe opties. Zo kun je makkelijker tekst verslepen en wisselen tussen nieuwe apps en meer apps tegelijk gebruiken.

Wat betreft Safari zijn er allerlei verbeteringen op de iPad. Browsen voelt nu veel meer als de desktopversie. Websites worden automatisch in de desktopweergave geopend en er is een downloadmanager als je bestanden downloadt via een website.

Voor het schrijven van tekst heeft Apple allerlei verbeteringen doorgevoerd. Zo is het een stuk makkelijker om de selectiecursor te verslepen, tekst te selecteren, tekst te kopiëren en weer te plakken. Je hoeft niet meer twee keer te tikken en hoeft ook niet meer te friemelen met een vergrootglas.

Voor de Pencil zijn er ook verbeteringen. De vertraging op de nieuwste modellen is nu verlaagd van 20ms naar slechts 9ms. Dit heeft als resultaat dat tekenen nog nauwkeuriger gaat. Voor het maken van aantekeningen is er een nieuwe toolbar met nieuwe mogelijkheden om aantekeningen te maken met de Pencil. Deze toolbar is ook beschikbaar voor apps van derden, zodat deze er in alle apps hetzelfde uit ziet.

iPadOS wijziging

Lees ook:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!