magic mouse

Apple Magic Mouse: alles over Apple’s draadloze muis voor de Mac

Apple maakt een eigen muis onder de naam Apple Magic Mouse. In 2015 verscheen de huidige versie. Deze Magic Mouse 2 is verkrijgbaar in wit met zilver en in deze gids lees je over alle functies, eigenschappen, prijzen en meer.

Prijs (vanaf €80,-)

Wat is een Magic Mouse?

De Apple Magic Mouse is een draadloze muis die via Bluetooth in verbinding staat met je computer. Dit kan een Mac zijn, maar ook een iPhone, iPad of computer van een ander merk. De eerste generatie Magic Mouse werkte nog op twee AA-batterijen, terwijl het huidige model een oplaadbare batterij is. Kenmerkend voor de Magic Mouse is dat er geen knoppen aanwezig zijn, omdat het oppervlak aanraakgevoelig is. Je kunt dus gewoon rechtsklikken, dankzij ingebouwde sensoren. In deze round-up hebben we alles op een rijtje gezet wat je wilt weten over de Magic Mouse.

Magic Mouse 2 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

 • Draadloze muis voor Mac, iPad en andere computers
 • Verbinding via Bluetooth
 • Oplaadbare batterij
 • Lightning-aansluiting voor opladen aan de onderkant
 • Standaard verkrijgbaar in wit/zilver
 • Ook verkrijgbaar in andere kleuren, o.a. geleverd bij de iMac 2021
 • Prijs vanaf €85 bij Apple

Wat kost een Magic Mouse?

De Magic Mouse 2 is er standaard in twee kleuren:

 • Wit: 85 euro
 • Spacegrijs: 99 euro (niet meer bij Apple verkrijgbaar)

Bij andere winkels kun je soms iets goedkoper terecht waarbij je ongeveer een tientje kunt besparen.

Update april 2021: De Magic Mouse is nu ook beschikbaar in zes nieuwe kleuren. Naast de gebruikelijke kleuren zilver en spacegrijs kun je ook de Magic Mouse in de volgende speciale kleuren aantreffen:

 • Blauw
 • Groen
 • Roze
 • Geel
 • Oranje
 • Paars

Deze krijg je geleverd als je de iMac 2021 koopt in een van de genoemde kleuren. Ze zijn niet los verkrijgbaar.

iMac 2021 Magic Mouse

Magic Mouse generaties

Vroeger leverde Apple de Mighty Mouse mee bij elke iMac: een muis met een minuscuul bolletje (trackpoint). Dit was echter gevoelig voor vuil en niet zo gemakkelijk te bedienen.

De Magic Mouse verscheen in oktober 2009. Apple liet de trackpoint helemaal achterwege en maakte het oppervlak van de muis aanraakgevoelig. Je kon vanaf dat moment bedienen met klikken en veegbewegingen. De eerste Magic Mouse werkte op twee AA-batterijen.

In 2015 verscheen de nieuwste versie, de Magic Mouse 2. Deze heeft een automatische Bluetooth-koppeling en klinkt iets anders. Ook hoef je geen losse AA-batterijen meer te gebruiken, want je laadt de muis op via een Lightning-aansluiting aan de onderkant. Daarvoor moet de muis wel op z’n rug liggen.

Magic Mouse onderkant

Magic Mouse design en uiterlijk

De Magic Mouse 2 heeft een onderstel van zilverkleurig aluminium en een bovenkant van witte kunststof. Aan de buitenkant is d muis nauwelijks veranderd. Wel zijn binnenin de componenten sterk verbeterd: er zit een oplaadbare batterij in en de constructie is zodanig gemaakt, dat er precies het juiste geluidje klinkt, wanneer je met de muis over de tafel beweegt. Ontwerpers bij Apple zijn maanden bezig geweest om dit precies goed te krijgen. Hiervoor moesten de onderkant en de gewichtsverdeling van de muis worden aangepast.

De nieuwe Magic Mouse 2 heeft volgens Apple een lichtere en tegelijk steviger constructie. Ook glijdt de muis makkelijker over de tafel, dankzij het werk van Apple’s Input Design Lab. Er zitten minder bewegende delen in de muis; zo is er geen batterijklepje meer. Eén ding ontbreekt nog wel. De muis kan weliswaar Multi-Touch herkennen, maar heeft geen Force Touch. Het Magic Trackpad heeft dat wel.

Magic Mouse 2, Magic Trackpad 2 en Magic Keyboard

Magic Mouse 2 review

We hebben de Magic Mouse 2 gereviewd toen deze in 2015 verscheen. Dit is de conclusie van onze review:

Qua functies en uiterlijk is de Magic Mouse 2 nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Wel is het gebruiksgemak verbeterd: je hoeft niet meer te klooien met lege batterijen. Wekelijks even aansluiten op de lader is voldoende om ongestoord te kunnen werken. Hou je van strak design, dan is de Magic Mouse 2 een juweeltje op je bureau: onopvallend, strak, hij krijgt geen zichtbare slijtageplekken en hij verkleurt niet. Ondanks de hoge prijs is het op zich een goede investering, want je kunt met zo’n muis makkelijk een jaar of tien vooruit.

Andere Magic-accessoires
Apple verkoopt ook een Magic Keyboard en een Magic Trackpad.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2022