iPad line-up van 2021 vanaf de voorkant.

iPad vergelijken → Jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2021, de kleinere iPad mini 2021, de middenklasse iPad Air 2020 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Prijs vanaf €388,50

De iPad is al jarenlang de beste tablet die je in de winkel kunt vinden, dus de keuze óf je een iPad wilt hebben, is niet zo moeilijk. Maar daarna begint de iPad vergelijking pas echt: er zijn talloze modellen en welke past dan het best bij jou? Haal je de meest uitgebreide en gloednieuwe iPad Pro 2021 in huis, heb je liever een middenklasse iPad Air 2020, de compacte iPad mini 2021 of de standaard iPad 2021 van 10,2-inch? De vier modellen verschillen nogal van elkaar en dan hebben we het niet alleen over formaat en prijs. Ook de technische specs van de iPads lopen sterk uiteen, bijvoorbeeld de eigenschappen van het scherm of de camera. In deze keuzehulp iPad vergelijken proberen we je te helpen met het kiezen van de iPad die het beste bij jou past.

iPad vergelijken: Keuzehulp iPad, Air, Pro en mini

De ene persoon heeft liever een kleine iPad mini in de binnenzak, terwijl de ander graag een grote iPad Pro op de koffietafel heeft liggen. We zetten in deze iPad vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rij, zodat je bij het kopen van je iPad weet welk model je moet hebben.

Welke iPads zijn er momenteel?

Als we de iPad vergelijken, dan zie je dat je momenteel kunt kiezen uit vier modellijnen:

 • iPad Pro 2021: het duurste model, vooral gericht op professionals en creatieve beroepen
 • iPad Air 2020: de middenklasse iPad met veel kracht
 • iPad 2021: het standaardmodel voor iedereen
 • iPad mini 2021: een speciaal model voor mensen die een kleine tablet zoeken

Bij webshops zijn ook nog enkele oudere modellen beschikbaar, zoals de iPad Pro 2020, iPad Air 2020 en iPad 2019. In deze vergelijking hebben we vooral de nieuwste modellen meegenomen.

iPad vergelijken: Welke iPad past bij mij?

Het vergelijken van de iPad is geen eenvoudige klus. Voor de meeste mensen zal de standaard 10,2-inch iPad het meest geschikt zijn. Dit model biedt eigenlijk alle mogelijkheden die je in een tablet zoekt, voor een sympathieke prijs. Met deze iPad kun je nog jarenlang vooruit. De huidige 10,2-inch iPad verscheen in september 2021 en werkt met de Apple Pencil. De iPad 2021 is de opvolger van het model uit 2020, met als grootste verschil de snellere chip en Neural Engine, betere camera aan de voorkant en de dubbele opslag. Je bent dus met de iPad 2021 beter uit dan met de iPad 2020, al vind je voor het oudere model nog wel wat aanbiedingen.

Ter vergelijking vind je hieronder nog de prijzen van het oudere model.

iPad 2020 aanbiedingen

Wil je graag meer met je iPad doen, dan is er ook de iPad Air. De iPad Air 2020 is groter dan de iPad 2021 en heeft een aantal voordelen. Zo is deze veel krachtiger en is het scherm beter en met een compleet nieuw design. Deze iPad Air 2020 is bedoeld voor mensen die meer pro-functies zoeken, maar die niet meteen de hoofdprijs willen betalen. De iPad Air 2020 is dan ook goedkoper dan de Pro-modellen.

Dit zijn de actuele prijzen voor het model uit 2019, dat een meer traditioneel design heeft.

iPad Air 2019 aanbiedingen


Bij de iPad Pro 2021 kun je kiezen tussen twee formaten, namelijk 12,9-inch en 11-inch. Heb je een beperkt budget, dan zou je ook nog de iPad Pro’s van de vorige generatie kunnen overwegen. Die voldoen uitstekend voor toepassingen waar je een groot scherm voor nodig hebt.

Op zoek naar een aanbieding? Check dan hieronder het model van vorig jaar.

iPad Pro 2020 aanbiedingen

Tenslotte is er nog de iPad mini. Je zou misschien denken dat dit de goedkoopste iPad is, maar dat is niet het geval. Deze kleine iPad is speciaal bedoeld voor mensen die een heel erg compacte tablet zoeken. De nieuwste iPad mini 2021 is op de iPad Pro na de krachtigste iPad in het assortiment en heeft ook een nieuw design. Het is dan ook de beste compacte tablet die je zult vinden.

Liever een goedkopere mini? Dan kan je ook nog terecht bij de iPad mini 2019, waar je hieronder enkele aanbiedingen van vindt.

iPad mini 2019 aanbiedingen

iPad line-up van 2021 modellen schuin.

Lees ook:

Wat zijn de iPad specificaties?
Ben je benieuwd naar een iPad vergelijking van de iPad-specificaties? Dan vind je hieronder een uitgebreide iPad vergelijkingstabel. In ons artikel iPad-specificaties lees je nog veel meer over de specs.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Wat zijn de verschillen tussen de iPad Pro's onderling?

De iPad Pro 2021 komt wederom in twee formaten, 11- en 12,9-inch. Maar behalve het schermformaat, zijn er nog meer verschillen. De 12,9-inch iPad Pro heeft niet alleen het grootste scherm, maar ook het beste scherm. Apple maakt voor het eerst gebruik van mini-LED. Dit zorgt met name voor een hogere helderheid. Een ander verschil zit hem in de afmetingen, gewicht en de prijs. De iPad Pro 12,9-inch is iets dikker en ook een stukje groter. Hij is daarom ook zwaarder. Het prijs verschil is fors: de 11-inch iPad Pro 2021 kost €899,-, maar de 12,9-inch versie kost je maar liefst €1.219,-. Een prijsverschil van maar liefst €320,-!

iPad Pro 2021 formaten

Naast de verschillen zijn er ook nog tal van overeenkomsten. Je vindt in beide 2021-uitvoeringen dezelfde supersnelle M1-chip, de ultrawijde TrueDepth-camera voor Center Stage, een Thunderbolt/USB-4-poort en tot 2TB opslag.

Ben je benieuwd hoeveel het 2021-model verschilt met het model van vorig jaar? Lees dan ons artikel met de verschillen tussen de iPad Pro 2021 vs iPad Pro 2020.

Wat is het verschil tussen de iPad Pro 2021 en iPad Air 2020?

Als je op zoek bent naar iets krachtigers dan de standaard iPad, kom je uit bij de iPad Pro 2021 en de iPad Air 2020. De iPad Pro is het echte topmodel voor professionals, terwijl de iPad Air 2020 een stevige middenklasser is. Het grootste verschil is dat de iPad Pro 2021 beschikbaar is in twee modellen: 11- en 12,9-inch. Zoek je de grootste iPad waar je veel op wil werken of wil gebruiken als laptopvervanger, dan kom je automatisch uit bij dit model. De iPad Air 2020 is er alleen in 10,9-inch.

iPad Air 4 met kleuren

Beide modellen hebben een strak design met dunne schermranden. De bediening werkt met veegbewegingen, want er zit geen thuisknop op. De iPad Pro ontgrendelen doe je met Face ID, terwijl alle andere modellen nog Touch ID hebben. In de iPad Air 2020 vinden we de Touch ID-sensor op de powerknop, aan de zijkant van het apparaat. Voor fotografen is de iPad Pro 2021 de beste keuze, omdat daar de meest geavanceerde camera's in zitten. De iPad Air 2020 maakt ook goede foto's, maar de mogelijkheden zijn lang niet zo uitgebreid. Bovendien heeft de 12,9-inch iPad Pro 2021 een mini-LED display, voor een hogere helderheid. Dat is ideaal voor het kijken van video's en foto- en videobewerking. En met de M1-chip is hij net zo krachtig als de recente MacBooks. De iPad Pro 2021 is dus een echte krachtpatser.

iPad Pro Magic Keyboard

Zoek je een iPad die je wil gebruiken ter aanvulling van een laptop, om teksten mee te schrijven, te Netflixen en te surfen, dan is de iPad Air 2020 een prima keuze. Zoek je een echte laptopvervanger, wil je er professioneel op werken en ben je veel met fotografie bezig, dan is de iPad Pro 2021 de betere keuze. Zeker in combinatie met het Magic Keyboard voor de iPad met ingebouwde trackpad heb je bijna geen laptop meer nodig. Dit toetsenbord werkt ook met de iPad Air 2020, maar met de meer geavanceerde functies vinden we de iPad Pro 2021 een betere laptopvervanger.

Wat is het verschil tussen de iPad 2021 en iPad 2020?

De nieuwste iPad 2021 is de opvolger van de iPad 2020. Het grootste verschil zit hem in de chip. Het nieuwste model heeft een snellere A13-chip, waardoor de iPad langer ondersteund wordt en je er dus ook langer plezier van hebt. In de iPad 2020 vind je de oudere A12-chip. Ook is de frontcamera flink verbeterd (van 1,2-megapixel naar 12-megapixel, met ondersteuning voor Center Stage), zit er twee keer zoveel opslag in en heeft het scherm nu True Tone. Alle andere aspecten zijn nagenoeg onveranderd gebleven. Het scherm is hetzelfde formaat en is ook nog steeds niet gelamineerd. Ook vind je op beide ondersteuning voor de Apple Pencil en het Smart Keyboard. Het maakt wat dat betreft dus niet uit voor welke iPad je kiest.

iPad 2021 met Smart Keyboard

Wat is het verschil tussen de iPad 2021 en Air 2020?
Als je een standaardformaat iPad wil, dan kun je het beste kiezen voor de iPad 2021. Dit model heeft een traditionele bediening met thuisknop, terwijl de iPad Air 2020 wat groter is en geen knop onderaan meer heeft. Het hele nieuwe design van de iPad Air 2020 wordt op den duur de standaard, maar voor de instap-iPad is Apple nog niet zover. Het verschil zit ook vooral in de prijs en in de functies. De iPad Air 2020 heeft veel meer geavanceerde functies, maar deze heb je misschien helemaal niet nodig. De belangrijkste verschillen zijn de snellere chip, het betere en grotere scherm en het design. Ook heeft dit model ondersteuning voor betere accessoires, zoals de Apple Pencil 2. Voor de meeste mensen die gewoon een iPad zoeken om mee te surfen en Netflix te kijken, is de iPad 2021 genoeg.

Je zou ook nog kunnen kiezen voor de goedkopere iPad 2020, die nog wel bij enkele winkeliers beschikbaar is.

Wat is het verschil tussen de iPad mini 2021 en iPad mini 2019?
Tussen de twee meest recente iPad mini's zitten veel verschillen. Allereerst heeft de nieuwe iPad mini 2021 een nieuw design. In plaats van een traditioneel ontwerp met thuisknop, is het een moderner design met platte zijkanten onder thuisknop. De Touch ID-sensor zit in de powerknop en het scherm is ook een stukje groter geworden. Maar aan de afmetingen van de iPad mini zelf is weinig veranderd, waardoor hij nog steeds mini is in vergelijking met de andere modellen. Ook zit er een veel snellere chip in en is de frontcamera vernieuwd met een betere lens en ondersteuning voor Center Stage. De iPad mini 2021 (iPad mini 6) is verreweg het betere model, maar is daardoor ook wel een stuk duurder. Het is eigenlijk het kleinere broertje van de huidige iPad Air 2020, maar dan met nog iets betere specs. Lees ook onze vergelijking tussen de iPad mini 2021 vs iPad mini 2019.

iPad vergelijken: Hoeveel wil je betalen?

De prijzen van de iPad-modellen lopen sterk uiteen, zeker als je de oudere modellen meeneemt in je overweging. Het goedkoopste model is verkrijgbaar voor iets meer dan €380 terwijl je voor de iPad Pro minimaal €900 kwijt bent. Bedenk je daarom goed wat je budget is en hoeveel je wilt besteden. Heb je al die functies van die duurdere iPad echt nodig of heb je voldoende aan een goedkoper model? Het zou zonde zijn als je uiteindelijk teveel betaalt voor functies die je toch niet gaat gebruiken. Misschien is een refurbished iPad iets voor jou. In ons aparte koopartikel lees je alles over iPad kopen, prijzen, aanbiedingen en meer.

Wil je een iPad kopen, dan gelden deze prijzen:

Welke iPad vergelijken voor zakelijk gebruik?

Zoek je een iPad voor zakelijk gebruik, dan is de keuze duidelijk: kies het Pro-model. Voor professioneel gebruik en grafische taken zoals fotografie en videobewerking is de Pro een must. Niet alleen vanwege de opslagruimte en de krachtige processor, die vergelijkbaar is met een laptop, maar ook vanwege de betere kleurweergave op het scherm. Deze iPad heeft het meest geavanceerde scherm, met een snelle reactietijd en een de meest realistische kleuren. Ook vind je hier de beste camera's. Ideaal als je designer of fotograaf bent en zeker wilt weten dat de kleuren kloppen.

Zakelijke gebruikers die minder met fotografie doen, kunnen ook terecht bij de iPad Air 2020 of de iPad Pro 2020 van vorig jaar. Deze zijn een stuk goedkoper en is daardoor voordeliger als je meerdere iPads in het bedrijfsleven nodig hebt. Ook handig is dat de iPad Air samenwerkt met de Apple Pencil 2, waardoor je niet per se een Pro-model in huis hoeft te halen om er geavanceerd mee te kunnen tekenen.

Welke iPad voor kinderen en gezinnen?

Ben je van plan de iPad vooral thuis te gebruiken, dan is een handzaam formaat vaak wat minder belangrijk. In zo'n geval is de standaard 10,2-inch iPad de beste oplossing omdat het een betaalbaar model is, geschikt voor een grote groep gebruikers. Omdat kinderen graag games spelen en video's kijken is een scherm van normaal formaat wel een aanrader. Met de iPad 2021 kunnen kinderen ook tekenen op het scherm dankzij de Apple Pencil. Met dit betaalbare model kun je nog jaren vooruit. Liever zo goedkoop mogelijk uit zijn? Dan kunnen kinderen ook prima uit de voeten met de iPad 2020.

Welke iPad voor ouderen?

We hebben een apart artikel over het kiezen van een iPad voor ouderen, bijvoorbeeld voor opa of oma. Het ligt er maar net aan welke eisen de oudere gebruiker stelt. Gaat het voornamelijk om FaceTimen met de kleinkinderen, dan is vrijwel elke iPad geschikt. Let bij het vergelijken van de iPad-specs vooral op de kwaliteit van de frontcamera. In dat geval is de iPad 2021 een stuk beter dan de voorganger. Voor simpele toepassingen zou je de iPad 2020 kunnen overwegen. Zoeken opa en oma vooral een vervanger voor de computer waar ze iets langer en meer mee willen doen, dan is de iPad 2021 (of als je meer geld uit wil geven de iPad Air 2021) een betere keuze. Vinden ze de prijs te hoog, dan zou je ook voor de iPad 2019 kunnen kiezen, want ook die werkt met de Apple Pencil.

Heb ik een iPad met mobiele data nodig?

Als je een iPad koopt, heb je de keuze uit modellen met of zonder mobiele data. De zogenaamde Cellular-modellen met 4G (en zelfs 5G) zijn flink duurder dan de modellen met alleen wifi, maar hebben verder vrijwel dezelfde iPad-specs. Aan de zijkant zit een simkaartslot, zodat je onderweg gebruik kunt maken van het mobiele datanetwerk. Hierdoor heb je altijd internet op je iPad, zelfs als je buiten de deur zonder wifi zit.

Voor veel mensen is een model met mobiele data echter niet nodig, omdat je ook de internetverbinding van je iPhone kunt delen via de persoonlijke hotspot. Eén ding om rekening mee te houden: alleen de modellen met mobiele data hebben een ingebouwde GPS-ontvanger en zijn dus geschikt om mee te navigeren in de auto.

iPad Pro intern

Welk formaat iPad heb ik nodig?

Zoek je een iPad op zakformaat, dan is de keuze duidelijk: je hebt een iPad mini nodig. Deze heeft een 8,3-inch scherm en is zo klein dat hij misschien zelfs in de achterzak van je spijkerbroek of in de binnenzak van een jasje past. Zoek je een iPad om vooral ebooks te lezen, dan kan de mini een prettig formaat zijn, vergelijkbaar met de meeste e-readers.

Wil je een zo groot mogelijke iPad, dan weet je waarschijnlijk ook al welke iPad je moet hebben: het model van 12,9-inch. Daar tussenin zitten de formaten 10,2-, 10,9- en 11-inch, die het meest geschikt zijn als je de iPad vooral thuis wilt gebruiken. Neem het formaat zeker mee in je iPad-vergelijking. Er zijn ook nog 7,9- en 10,5-inch modellen in omloop, maar die modellen worden langzaamaan uitgefaseerd.

Welk formaat je ook kiest: alle iPad-apps werken op elk model, mits je over de juiste iPadOS-versie (voorheen iOS) beschikt. Apps passen zich automatisch aan de grotere en kleinere schermen aan. Dus of je een app nu installeert op een iPad mini of iPad Pro, ze zullen allebei gewoon werken. Wel kan een app wat meer functies hebben op bepaalde iPads. Denk bijvoorbeeld aan apps die met Touch ID of GPS werken.

Hidden Folks op de iPad samen spelen.

iPad vergelijken: Hoeveel iPad-opslag heb ik nodig?

Een belangrijke vraag bij het kiezen van een iPad is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Het begint bij 64GB en loopt op tot 2TB. Hoeveel je opslag je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van het beoogde gebruik. Ben je van plan om maar een paar apps te downloaden en gaat het vooral om internetten, dan moet de versie met 64GB opslagruimte voldoende zijn. Ben je van plan om games te spelen, foto's en video's op de iPad te bewerken of ben je grafisch ontwerper, dan zul je behoefte hebben aan meer opslagruimte en is 256GB of zelfs 512GB aan te raden. Als je de iPad echt als laptoptvervanger wil gebruiken, altijd alles offline bij je wil hebben, er veel op gaat werken en duizenden foto's en video's bewaart en wil bewerken, is 1TB of 2TB een optie. Ook wat betreft dit onderwerp hebben we een handige gids, waarbij je voor elke iPad opslagcapaciteit kunt lezen wat je ermee kan doen. Zo kun je ook daarop eenvoudig de iPad vergelijken.

Vrouw met iPad mini in keuken

Welke iPad-kleuren zijn er?

Bijna alle recente modellen zijn verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs en zilver. Bij de iPad Air 2020 zijn er drie nieuwe kleuren: roségoud, groen en hemelsblauw. En bij de iPad mini 2021 kan je ook kiezen uit paars, roze en het nieuwe sterrenlicht. Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de winkel de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien.

iPad Air 2020 vs iPad Pro 2020.

Tegenwoordig hebben alle iPads een zwart frontje (de rand rondom het scherm). Zelfs de zilveren instap-iPad heeft een zwarte voorkant gekregen, in tegenstelling tot vroegere oudere modellen. Daar hoef je bij het kiezen van de kleur dus geen rekening mee te houden.

Is de standaard iPad voldoende voor mij?

Misschien ben je er na het lezen van bovenstaande nog steeds niet helemaal uit of je nu de 10,2-inch standaard iPad moet hebben of een van de speciale modellen: de extra krachtige Pro, de middenklasse Air of de kleinere mini.

De iPad 2020 is één van de modellen met een 10,2-inch scherm. Het is de goedkoopste iPad die nog bij een aantal winkels verkrijgbaar is en is een echt instapmodel. Dit model is opgevolgd door de iPad 2021. Voor beide modellen geldt nagenoeg hetzelfde advies. Er zitten geen Pro-functies of ingewikkelde technieken in, waardoor deze goedkopere iPads ideaal zijn om mee te internetten, mailen en af en toe een filmpje kijken. Als je deze modellen vergelijkt met de iPad Pro, dan zijn er behoorlijk wat verschillen. De camera van de iPad Pro is veel geavanceerder en ook het scherm is een stuk beter, onder andere door de antireflectiecoating. Dit zorgt ervoor dat het scherm in de buitenlucht makkelijker te lezen is, omdat er minder spiegeling optreedt. Bovendien is het scherm van de gewone iPad niet volledig gelamineerd en zit er niet de nieuwste processor in. Maar dat zal voor de meeste gebruikers niet de belangrijkste afweging zijn: ze zoeken gewoon een goede en betrouwbare iPad.

De iPad 2021 gebruikt wel een snelle chip en een nieuwe frontcamera. Het 2021-model gaat dus nog jaren mee. Dit model is sneller en toekomstbestendiger dan de iPad 2020, waardoor Apple aankomende software-updates langer op het 2021-model uit zal brengen. De komende drie jaar krijgen beide modellen in ieder geval nog dezelfde updates.

iPad 2018 gebruiken.

De 10,2-inch iPad 2021 is dan ook vooral bedoeld voor mensen die hun huidige iPad willen vervangen en toe zijn aan iets nieuws. Deze iPad heeft alle basisfuncties die je van een iPad mag verwachten. Hoef je geen betere camera of beter scherm, dan is dit een goede keuze. Je hebt een prima iPad tot je beschikking, die nog jarenlang meegaat. Besluit je op een later moment toch de Apple Pencil te kopen, dan kun je deze ook gewoon bij de iPad 2021 gebruiken. Ook voor het onderwijs is dit een uitstekende keuze, omdat je in het klaslokaal toch geen functies zoals een ledflitser nodig hebt en ingewikkelde AR-functies gaat gebruiken. In onze aparte gids over iPad kopen lees je meer over de mogelijkheden.

iPad vergelijken: welke moet ik hebben?

Nu je de belangrijkste verschillen tussen de modellen weet, is het moment om een iPad te kiezen. Bedenkt goed wat je met je iPad wil doen en wat je budget is. De conclusie van deze iPad vergelijken is als volgt:

Ga de iPad Pro 2021 kopen als je...

 • ...een professionele gebruiker bent. Met dit model kan je alles doen wat je hartje begeert.
 • ...prijs voor jou niet uitmaakt en je graag het nieuwste van het nieuwste wil.
 • ...het beste display wilt. De 12,9-inch versie heeft een geavanceerder mini-LED display.
 • ...veel offline wil bewaren. Met 1TB of zelfs 2TB neem je al je documenten, video's en audiobestanden met je mee.
 • ...je fotograaf bent of veel augmented reality-apps gebruikt.
 • ...de meest geavanceerde Apple Pencil wil.

Ga de iPad Air 2020 kopen als je...

 • ...de iPad meer wil gebruiken dan alleen een beetje surfen en filmpjes kijken. Met deze middenklasse iPad kan je ook geavanceerde taken doen.
 • ...iets meer te besteden hebt. Deze iPad Air gaat langer mee dan de standaard 10,2-inch iPad.
 • ...het nieuwste design wil, zonder dat je €900,- wil betalen.
 • ...graag het Magic Keyboard wil gebruiken op een niet-Pro model.
 • ...de iPad buiten wil gebruiken. Het scherm is beter dan van de standaard iPad.

Ga de iPad 2021 kopen als je...

 • ...de iPad alleen gebruikt voor internetten en filmpjes kijken.
 • ...een goedkopere iPad wil. Dit budgetmodel kost nog geen €400.
 • ...student bent. Dit model is ideaal voor aantekeningen en het typen van teksten.
 • ...de iPad veel wil gebruiken voor videobellen.

Ga de iPad 2020 kopen als je...

 • ...de aller goedkoopste iPad wil. Dit budgetmodel kost iets meer dan €300 (maar wees snel, want de voorraad van dit model raakt op!).
 • ...geen snellere chip of meer opslag wil. Prijs is voor jou het allerbelangrijkste.

Ga de iPad mini 2021 kopen als je...

 • ...de iPad vaak met je meemeent. Door het handzame formaat past hij makkelijk in elke tas.
 • ...de lichtste iPad zoekt. Door het formaat en gewicht is hij ideaal met één hand te bedienen.
 • ...veel tekent en de beste Apple Pencil wil gebruiken met de kleinste iPad.
 • ...graag een roze of paarse iPad wil.

Verschillen iPad en Samsung Galaxy-tablet

Twijfel je tussen een iPad en een Samsung-tablet, zoals een Samsung Galaxy Note of Tab? Dan zijn dit de belangrijkste verschillen:

 • Een iPad is veiliger, omdat Apple streng controleert welke apps worden toegelaten.
 • Een iPad is altijd up-to-date omdat nieuwe iPadOS-versies meteen te installeren zijn.
 • Een iPad is meestal sneller, omdat Apple de hard- en software op elkaar afstemt en optimaliseert. Bij Samsung-tablets kan dat niet omdat de software door Google wordt gemaakt.
 • Samsung voegt vaak extra software toe van partners, dat door gebruikers niet altijd als prettig wordt ervaren. Apple doet dit niet en levert een 'schone' versie van iPadOS zonder allerlei rotzooi.
 • Door de verschillende versies van Android treden er soms problemen op bij Samsung-tablets en kan het lang duren voordat er een software-update voor jouw tablet beschikbaar is.
 • Bij een Samsung-tablet heb je meer mogelijkheden om zelf te bepalen wat je op je tablet installeert en met het systeem te 'rommelen'. Apple biedt je die mogelijkheid niet.

Verschillen iPad en Android-tablets

De meeste voor- en nadelen die je hierboven leest over Samsung-tablets gelden ook voor de meeste Android-tablets. In het kort komt het erop neer dat je met Android meer vrijheid hebt en dat de tablets vaak goedkoper zijn. Ook heb je keuze uit heel veel merken. Nadeel is dat Android minder veilig is en dat je nooit zeker weet of er nog updates uitkomen voor jouw model. Vooral bij goedkope Android-tablets speelt dit probleem.

Misschien nog wel een groter probleem van Android is dat grote fabrikanten nauwelijks nieuwe tablets meer maken. Vooral de bekende merken zijn afgehaakt, waardoor je voor een A-merk tablet nog vrijwel alleen bij Apple en Samsung terecht kunt.

Verschillen iPad en e-readers

Sommige mensen gebruiken de iPad om boeken te lezen. Er zijn grote verschillen tussen iPads en e-readers:

 • E-readers zijn vaak voorzien van een E-Ink-scherm. Daardoor zijn ze in fel zonlicht goed te lezen, maar in het donker is het scherm moeilijk af te lezen waardoor je een bureaulampje nodig hebt. Een E-Ink-scherm is vergelijkbaar met een papieren boek.
 • Dankzij het E-Ink-scherm hebben e-readers een veel langere batterijduur van meerdere weken. Een iPad moet je toch wel eenmaal per week opladen.
 • Een iPad is veelzijdiger: je kunt er allerlei apps op installeren, gebruiken om video's te kijken en foto's te maken én te bekijken. Bij een e-reader kan dat meestal niet.

Het belangrijkste verschil is dat de e-reader een gespecialiseerd apparaat voor één toepassing is (boeken lezen), terwijl een iPad voor veel meer toepassingen geschikt is.

Mis je nog zaken in deze keuzehulp iPad vergelijken? Laat het ons dan weten via de link onderaan dit artikel.

https://www.iculture.nl/ipad/kopen/