iPad line-up van 2021 vanaf de voorkant.

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Prijs (vanaf €439,-)

De iPad is al jarenlang de beste tablet die je in de winkel kunt vinden, dus de keuze óf je een iPad wilt hebben, is niet zo moeilijk. Maar daarna begint de iPad vergelijking pas echt: er zijn talloze modellen en welke past dan het best bij jou? Haal je de meest uitgebreide en geavanceerde iPad Pro 2022 in huis, heb je liever een krachtige middenklasse iPad Air 2022, de compacte iPad mini 2021 of de standaard iPad 2022? En als je de voordeligste iPad wil, is er ook nog de iPad 2021. De vijf modellen verschillen nogal van elkaar en dan hebben we het niet alleen over design, formaat en prijs. Ook de technische specs van de iPads lopen sterk uiteen, bijvoorbeeld de eigenschappen van het scherm of de camera. In deze keuzehulp iPad vergelijken proberen we je te helpen met het kiezen van de iPad die het beste bij jou past.

iPad vergelijken: Keuzehulp iPad, Air, Pro en mini

De ene persoon heeft liever een kleine iPad mini in de binnenzak, terwijl de ander graag een grote iPad Pro op de koffietafel heeft liggen. We zetten in deze iPad vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rij, zodat je bij het kopen van je iPad weet welk model je moet hebben.

Bekijk ook

Dit zijn de beste Black Friday-aanbiedingen voor iPads

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Welke iPads zijn er momenteel?

Als we de iPad vergelijken, dan zie je dat je momenteel kunt kiezen uit vijf modellijnen:

 • iPad Pro 2022: het duurste model, vooral gericht op professionals en creatieve beroepen
 • iPad Air 2022: de middenklasse iPad met veel kracht
 • iPad mini 2021: een speciaal model voor mensen die een kleine tablet zoeken
 • iPad 2022: de modernere standaard-iPad
 • iPad 2021: het voordeligste standaardmodel voor iedereen

Bij webshops zijn ook nog enkele oudere modellen beschikbaar, zoals de iPad Pro 2021, iPad Air 2020 en iPad 2020. In deze vergelijking hebben we vooral de nieuwste modellen meegenomen.

iPad vergelijken: Welke iPad past bij mij?

In het kort bespreken we eerst de belangrijkste eigenschappen van de actuele modellen en de belangrijkste redenen waarom je voor dit model zou moeten kiezen.

iPad 2021

Het vergelijken van de iPad is geen eenvoudige klus. Voor veel mensen zal de standaard 10,2-inch iPad het meest geschikt zijn. Dit model biedt eigenlijk alle mogelijkheden die je in een tablet zoekt, voor een sympathieke prijs. Met deze iPad kun je nog jarenlang vooruit. De huidige 10,2-inch iPad verscheen in september 2021 en werkt met de Apple Pencil. De iPad 2021 is de opvolger van het model uit 2020, met als grootste verschil de snellere chip en Neural Engine, betere camera aan de voorkant en de dubbele opslag. Kies dit model als je zo voordelig mogelijk uit wil zijn en een snelle iPad zoekt voor filmpjes kijken, spelletjes spelen en tekstverwerken.


iPad 2022

Een stapje hoger vinden we de nieuwste iPad 2022. Deze is vergelijkbaar met zijn voorganger qua doelgroep, maar heeft wel een nieuwer design met platte zijkanten, geen thuisknop meer en een groter 10,9-inch display. Het scherm zelf is wel van dezelfde kwaliteit. Er zit een iets snellere A14-chip in, waardoor je er mogelijk wat langer mee kan doen. Hij is beschikbaar in vier vrolijke kleuren. Kies dit model vooral als je een goede tablet zoekt, maar een wat strakker design wil en wil profiteren van een groter scherm.
iPad Air 2022

Wil je graag meer met je iPad doen, dan is er ook de iPad Air. De iPad Air 2022 is net zo groot als de iPad 2022, maar heeft een aantal voordelen. Zo is deze veel krachtiger en is het scherm beter en werkt hij met de Apple Pencil 2. Deze iPad Air 2022 is bedoeld voor mensen die meer pro-functies zoeken, maar die niet meteen de hoofdprijs willen betalen. De iPad Air 2022 is dan ook goedkoper dan de Pro-modellen.Dit zijn de actuele prijzen voor het model uit 2020, dat iets minder krachtig is maar nagenoeg hetzelfde design heeft.

iPad Air 2020 aanbiedingeniPad Pro 2022

Bij de iPad Pro 2022 kun je kiezen tussen twee formaten, namelijk 12,9-inch en 11-inch. Dit model is vooral voor mensen die hun iPad als laptopvervanger willen gebruiken of een creatief beroep hebben. Denk aan een tekenaar of iemand die veel met foto- en videbewerking doet. Met de betere camera kun je mooie foto’s maken en deze meteen bewerken. Ook toont het scherm mooiere kleuren op de 12,9-inch versie en is de helderheid hoger. Heb je een beperkt budget, dan zou je ook nog de iPad Pro’s van de vorige generatie kunnen overwegen. Die voldoen uitstekend voor toepassingen waar je een groot scherm voor nodig hebt.


Op zoek naar een aanbieding? Check dan hieronder het model van vorig jaar.

iPad Pro 2021 aanbiedingen
iPad mini 2021

Tenslotte is er nog de iPad mini. Je zou misschien denken dat dit de goedkoopste iPad is, maar dat is niet het geval. Deze kleine iPad is speciaal bedoeld voor mensen die een heel erg compacte tablet zoeken. De nieuwste iPad mini 2021 is op de iPad Pro en iPad Air na de krachtigste iPad in het assortiment en heeft ook een nieuw design. Het is dan ook de beste compacte tablet die je zult vinden.
iPad lineup 2022

Lees ook:

Wat zijn de iPad specificaties?
Ben je benieuwd naar een iPad vergelijking van de iPad-specificaties? Dan vind je hieronder een uitgebreide iPad vergelijkingstabel. In ons artikel iPad-specificaties lees je nog veel meer over de specs.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Wat zijn de verschillen tussen de iPad Pro's onderling?

De iPad Pro 2022 komt wederom in twee formaten, 11- en 12,9-inch. Maar behalve het schermformaat, zijn er nog meer verschillen. De 12,9-inch iPad Pro heeft niet alleen het grootste scherm, maar ook het beste scherm. Apple maakt voor het eerst gebruik van mini-LED. Dit zorgt met name voor een hogere helderheid. Een ander verschil zit hem in de afmetingen, gewicht en de prijs. De iPad Pro 12,9-inch is iets dikker en ook een stukje groter. Hij is daarom ook zwaarder. Het prijs verschil is fors: de 11-inch iPad Pro 2022 kost €1.069,-, maar de 12,9-inch versie kost je maar liefst €1.469,-. Een prijsverschil van maar liefst €400,-!

iPad Pro 2022 met Magic Keyboard

Naast de verschillen zijn er ook nog tal van overeenkomsten. Je vindt in beide 2022-uitvoeringen dezelfde supersnelle M2-chip, de ultrawijde TrueDepth-camera voor Center Stage, een Thunderbolt/USB-4-poort en tot 2TB opslag.

Ben je benieuwd hoeveel het 2022-model verschilt met het model van vorig jaar? Lees dan ons artikel met de verschillen tussen de iPad Pro 2022 vs iPad Pro 2021.

Bekijk ook

iPad Pro 2022 vs iPad Pro 2021: 5 redenen waarom je beter voor het model van vorig jaar kan kiezen

De iPad Pro 2022 en iPad Pro 2021 lijken heel erg op elkaar. Sterker nog: de verschillen zijn zo klein dat we vinden dat de iPad Pro 2021 de veel betere keuze is. Wij laten je zien waarom.

Wat is het verschil tussen de iPad Pro en iPad Air?

Als je op zoek bent naar iets krachtigers dan de standaard iPad, kom je uit bij de iPad Pro 2022 (of iPad Pro 2021) en de iPad Air 2022. De iPad Pro is het echte topmodel voor professionals, terwijl de iPad Air 2022 een stevige middenklasser is. Het grootste verschil is dat de iPad Pro 2022 beschikbaar is in twee modellen: 11- en 12,9-inch. Zoek je de grootste iPad waar je veel op wil werken of wil gebruiken als laptopvervanger, dan kom je automatisch uit bij dit model. De iPad Air 2022 is er alleen in 10,9-inch.

iPad Air 2022 paars

Beide modellen hebben een strak design met dunne schermranden. De bediening werkt met veegbewegingen, want er zit geen thuisknop op. De iPad Pro ontgrendelen doe je met Face ID, terwijl alle andere modellen nog Touch ID hebben. In de iPad Air 2022 vinden we de Touch ID-sensor op de powerknop, aan de zijkant van het apparaat. Voor fotografen is de iPad Pro 2022 of iPad Pro 2021 de beste keuze, omdat daar de meest geavanceerde camera's in zitten. De iPad Air 2022 maakt ook goede foto's, maar de mogelijkheden zijn lang niet zo uitgebreid. Bovendien heeft de 12,9-inch iPad Pro 2022 en 2021 een mini-LED display, voor een hogere helderheid. Dat is ideaal voor het kijken van video's en foto- en videobewerking. De iPad Pro 2022 heeft de nieuwste M2-chip voor betere prestaties. Zowel de iPad Pro 2021 als de nieuwste iPad Air hebben een M1-chip. Alle modellen zijn dus echte krachtpatsers.

iPad Pro Magic Keyboard

Zoek je een iPad die je wil gebruiken ter aanvulling van een laptop, om teksten mee te schrijven, te Netflixen en te surfen, dan is de iPad Air 2022 een prima keuze. Zoek je een echte laptopvervanger, wil je er professioneel op werken en ben je veel met fotografie bezig, dan is de iPad Pro 2022 of 2021 de betere optie. Zeker in combinatie met het Magic Keyboard voor de iPad met ingebouwde trackpad heb je bijna geen laptop meer nodig. Dit toetsenbord werkt ook met de iPad Air 2022, maar met de meer geavanceerde functies vinden we de iPad Pro een betere laptopvervanger.

Lees ook:

Wat is het verschil tussen de iPad 2022 en iPad 2021?

Als je een standaardformaat iPad wil, dan kun je het beste kiezen voor de iPad 2021. Dit model heeft een traditionele bediening met thuisknop, terwijl de iPad 2022 wat groter is en geen knop onderaan meer heeft. Het design van de iPad 2022 is inmiddels de standaard, maar voor de fans van het traditionele ontwerp (of die minder willen betalen) is er nog de versie met oude ontwerp. Het verschil zit ook vooral in de prijs en in de functies. De iPad 2022 heeft meer functies en een groter scherm, maar deze heb je misschien helemaal niet nodig. De belangrijkste verschillen zijn de snellere chip, het grotere scherm en het design. Ook heeft dit model ondersteuning voor betere accessoires, zoals de het Magic Keyboard Folio. Maar beide modellen werken wel met de eerste generatie Apple Pencil. Voor de meeste mensen die gewoon een iPad zoeken om mee te surfen en Netflix te kijken, is de iPad 2021 meer dan genoeg.

iPad 2021 met Smart Keyboard

Wat is het verschil tussen de iPad 2022 en Air 2022?
Naast de nieuwste iPad Air 2022, zou je ook nog de iPad 2022 kunnen overwegen. Dit model lijkt veel op de iPad Air, maar heeft een minder goed scherm, werkt niet met de Apple Pencil 2 (maar met de eerste generatie) en heeft een A14-chip in plaats van een M1-chip. Daarentegen heeft dit model wel een frontcamera aan de lange zijkant, een primieur bij de iPad. Dat is handiger tijdens het videobellen, als je de iPad vaak horizontaal gebruikt.

Wat is het verschil tussen de iPad mini 2021 en iPad mini 2019?
Tussen de twee meest recente iPad mini's zitten veel verschillen. Allereerst heeft de nieuwe iPad mini 2021 een nieuw design. In plaats van een traditioneel ontwerp met thuisknop, is het een moderner design met platte zijkanten onder thuisknop. De Touch ID-sensor zit in de powerknop en het scherm is ook een stukje groter geworden. Maar aan de afmetingen van de iPad mini zelf is weinig veranderd, waardoor hij nog steeds mini is in vergelijking met de andere modellen. Ook zit er een veel snellere chip in en is de frontcamera vernieuwd met een betere lens en ondersteuning voor Center Stage. De iPad mini 2021 (iPad mini 6) is verreweg het betere model, maar is daardoor ook wel een stuk duurder. Het is eigenlijk het kleinere broertje van de huidige iPad Air 2022. Lees ook onze vergelijking tussen de iPad mini 2021 vs iPad mini 2019.

Bekijk ook

iPad mini 2021 vs. iPad mini 2019: dit zijn de verschillen

We vergelijken de nieuwste iPad mini 6 met de iPad mini 5. Wil je een iPad mini 2021 kopen en vraag je je af wat de verschillen met z'n voorganger zijn? Check dan in dit artikel de vergelijking tussen de iPad mini van 2019 en de iPad mini 6 uit 2021.

iPad vergelijken: Hoeveel wil je betalen?

De prijzen van de iPad-modellen lopen sterk uiteen, zeker als je de oudere modellen meeneemt in je overweging. Het goedkoopste model is verkrijgbaar voor iets meer dan €380 terwijl je voor de iPad Pro minimaal €900 kwijt bent. Bedenk je daarom goed wat je budget is en hoeveel je wilt besteden. Heb je al die functies van die duurdere iPad echt nodig of heb je voldoende aan een goedkoper model? Het zou zonde zijn als je uiteindelijk teveel betaalt voor functies die je toch niet gaat gebruiken. Misschien is een refurbished iPad iets voor jou. In ons aparte koopartikel lees je alles over iPad kopen, prijzen, aanbiedingen en meer.

Wil je een iPad kopen, dan gelden deze prijzen:

Bekijk ook

Dit zijn de beste Black Friday-aanbiedingen voor iPads

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Welke iPad vergelijken voor zakelijk gebruik?

Zoek je een iPad voor zakelijk gebruik, dan is de keuze duidelijk: kies het Pro-model. Voor professioneel gebruik en grafische taken zoals fotografie en videobewerking is de Pro een must. Niet alleen vanwege de opslagruimte en de krachtige processor, die vergelijkbaar is met een laptop, maar ook vanwege de betere kleurweergave op het scherm. Deze iPad heeft het meest geavanceerde scherm, met een snelle reactietijd en een de meest realistische kleuren. Ook vind je hier de beste camera's. Ideaal als je designer of fotograaf bent en zeker wilt weten dat de kleuren kloppen.

Bekijk ook

iPad Pro 2022: de nieuwste generatie iPad Pro

De iPad Pro 2022 is de nieuwste iPad voor professionals. Er zit een nieuwe chip in voor betere prestaties en ook wat nieuwe functies. Lees er hier alles over!

Zakelijke gebruikers die minder met fotografie doen, kunnen ook terecht bij de iPad Air 2022 of de oudere iPad Pro 2021. Deze zijn een stuk goedkoper en is daardoor voordeliger als je meerdere iPads in het bedrijfsleven nodig hebt. Ook handig is dat de iPad Air samenwerkt met de Apple Pencil 2, waardoor je niet per se een Pro-model in huis hoeft te halen om er geavanceerd mee te kunnen tekenen.

Welke iPad voor kinderen en gezinnen?

Ben je van plan de iPad vooral thuis te gebruiken, dan is een handzaam formaat vaak wat minder belangrijk. In zo'n geval is de standaard 10,2-inch iPad de beste oplossing omdat het een betaalbaar model is, geschikt voor een grote groep gebruikers. Omdat kinderen graag games spelen en video's kijken is een scherm van normaal formaat wel een aanrader. Met de iPad 2021 kunnen kinderen ook tekenen op het scherm dankzij de Apple Pencil. Heb je iets meer te besteden? Dan is de iPad 2022 een goed alternatief. Al kun je voor nog een beetje geld extra dan ook de overstap overwegen naar de iPad Air 2022.

Welke iPad voor ouderen?

We hebben een apart artikel over het kiezen van een iPad voor ouderen, bijvoorbeeld voor opa of oma. Het ligt er maar net aan welke eisen de oudere gebruiker stelt. Gaat het voornamelijk om FaceTimen met de kleinkinderen, dan is vrijwel elke iPad geschikt. Let bij het vergelijken van de iPad-specs vooral op de kwaliteit van de frontcamera. In dat geval is de iPad 2021 een stuk beter dan de voorganger. Voor simpele toepassingen zou je de iPad 2020 kunnen overwegen. Zoeken opa en oma vooral een vervanger voor de computer waar ze iets langer en meer mee willen doen, dan is de iPad 2021 (of als je meer geld uit wil geven de iPad 2022) een betere keuze.

Bekijk ook

Zo kies je de beste iPad voor ouderen

De iPad is ideaal voor ouderen, zoals opa's en oma's of ouders op leeftijd. In deze gids leggen we uit hoe je de beste iPad voor senioren kiest en hoe je zorgt dat ouderen het leuk vinden om een iPad te gebruiken.

Welke iPad heeft het beste scherm?

Alle iPads zijn voorzien van een hoge resolutie Retina-display. Welke het beste scherm voor jou is, is afhankelijk van wat je ermee wil doen. Als je alleen wil internetten, boeken wil lezen en af en toe een spelletje wil spelen, voldoet het scherm van de instap-iPad. Ben je professional en ben je vaak bezig met video- en fotobewerking, dan is het ProMotion-scherm van de iPad Pro een betere keuze. De 12,9-inch iPad Pro heeft ook nog mini-LED, waardoor zwarttinten mooier uit komen en kleuren van het scherm spatten.

 • iPad Pro: Liquid Retina ProMotion-scherm, ideaal voor grafische toepassingen. Het 12,9-inch display is van mini-LED en heeft mooiere kleuren en dieper zwart en is ideaal voor films en video.
 • iPad Air en iPad mini: Liquid Retina-display, met hoge resolutie en dunnere schermranden. Ook is het scherm gelamineerd, waardoor hij prettiger afleest.
 • iPad 2022: Liquid Retina-display, maar niet gelamineerd en zonder anti-reflectiecoating. Genoeg voor basic iPad-taken, zoals internetten en spelletjes spelen. Minder geschikt voor buiten. Wil je veel gaan lezen, kies dan een stapje beter, zoals de iPad Air.
 • Instap iPad (ouder design): Zelfde specs als iPad 2022, maar dan in gewone Retina-vorm.

Heb ik een iPad met mobiele data nodig?

Als je een iPad koopt, heb je de keuze uit modellen met of zonder mobiele data. De zogenaamde Cellular-modellen met 4G (en zelfs 5G) zijn flink duurder dan de modellen met alleen wifi, maar hebben verder vrijwel dezelfde iPad-specs. Aan de zijkant zit een simkaartslot, zodat je onderweg gebruik kunt maken van het mobiele datanetwerk. Hierdoor heb je altijd internet op je iPad, zelfs als je buiten de deur zonder wifi zit.

Voor veel mensen is een model met mobiele data echter niet nodig, omdat je ook de internetverbinding van je iPhone kunt delen via de persoonlijke hotspot. Eén ding om rekening mee te houden: alleen de modellen met mobiele data hebben een ingebouwde GPS-ontvanger en zijn dus geschikt om mee te navigeren in de auto.

iPad Pro intern

Welk formaat iPad heb ik nodig?

Zoek je een iPad op zakformaat, dan is de keuze duidelijk: je hebt een iPad mini nodig. Deze heeft een 8,3-inch scherm en is zo klein dat hij misschien zelfs in de achterzak van je spijkerbroek of in de binnenzak van een jasje past. Zoek je een iPad om vooral ebooks te lezen, dan kan de mini een prettig formaat zijn, vergelijkbaar met de meeste e-readers. Handig voor op vakantie of om in je tas te stoppen voor aantekeningen onderweg.

Wil je een zo groot mogelijke iPad, dan weet je waarschijnlijk ook al welke iPad je moet hebben: het model van 12,9-inch. Daar tussenin zitten de formaten 10,2-, 10,9- en 11-inch, die het meest geschikt zijn als je de iPad vooral thuis wilt gebruiken. Neem het formaat zeker mee in je iPad-vergelijking. Maar de formaten die horen bij deze schermen, liggen allemaal erg dicht bij elkaar. Kijk dus ook naar de kwaliteit van het scherm, zoals we eerder omschreven. Er zijn ook nog 7,9- en 10,5-inch modellen in omloop, maar die modellen worden langzaamaan uitgefaseerd.

Welk formaat je ook kiest: alle iPad-apps werken op elk model, mits je over de juiste iPadOS-versie (voorheen iOS) beschikt. Apps passen zich automatisch aan de grotere en kleinere schermen aan. Dus of je een app nu installeert op een iPad mini of iPad Pro, ze zullen allebei gewoon werken. Wel kan een app wat meer functies hebben op bepaalde iPads. Denk bijvoorbeeld aan apps die met Touch ID of GPS werken.

Hidden Folks op de iPad samen spelen.

iPad vergelijken: Hoeveel iPad-opslag heb ik nodig?

Een belangrijke vraag bij het kiezen van een iPad is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Het begint bij 64GB en loopt op tot 2TB. Hoeveel je opslag je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van het beoogde gebruik. Ben je van plan om maar een paar apps te downloaden en gaat het vooral om internetten, dan moet de versie met 64GB opslagruimte voldoende zijn. Ben je van plan om games te spelen, foto's en video's op de iPad te bewerken of ben je grafisch ontwerper, dan zul je behoefte hebben aan meer opslagruimte en is 256GB of zelfs 512GB aan te raden. Als je de iPad echt als laptoptvervanger wil gebruiken, altijd alles offline bij je wil hebben, er veel op gaat werken en duizenden foto's en video's bewaart en wil bewerken, is 1TB of 2TB een optie. Ook wat betreft dit onderwerp hebben we een handige gids, waarbij je voor elke iPad opslagcapaciteit kunt lezen wat je ermee kan doen. Zo kun je ook daarop eenvoudig de iPad vergelijken.

Bekijk ook

Hoeveel iPad-opslag nodig: kies de opslagruimte die bij jou past!

Wil je een iPad, maar twijfel je nog over de hoeveelheid opslagcapaciteit? Deze gids helpt je bij de keuze tussen 64GB, 128GB, 256GB, 512GB of zelfs 1TB of 2TB, afhankelijk van het model. We leggen uit welke capaciteiten er verkrijgbaar zijn en welke het best bij jouw situatie past.

Vrouw met iPad mini in keuken

Welke iPad-kleuren zijn er?

Bijna alle recente modellen zijn verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs en zilver (of het gelijkwaardige sterrenlicht). Bij de iPad Air is er meer keuze: het 2022-model is er ook in roze, blauw en paars. En bij de iPad mini 2021 kan je ook kiezen uit paars en roze, naast sterrenlicht en spacegrijs. De meest verrassende keuze vind je bij de iPad 2022: zilver, roze, blauw en geel. Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de winkel de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien.

iPad 2022 vs iPad Air 2022 in een waaiervorm

Tegenwoordig hebben alle iPads een zwart frontje (de rand rondom het scherm). Zelfs de zilveren instap-iPad heeft een zwarte voorkant gekregen, in tegenstelling tot vroegere oudere modellen. Daar hoef je bij het kiezen van de kleur dus geen rekening mee te houden.

Is de standaard iPad voldoende voor mij?

Misschien ben je er na het lezen van bovenstaande nog steeds niet helemaal uit of je nu de 10,2-inch standaard iPad moet hebben of een van de speciale modellen: de extra krachtige Pro, de middenklasse Air, de kleinere mini of de iets duurdere 10,9-inch iPad 2022.

De iPad 2021 is één van de modellen met een 10,2-inch scherm. Het is de goedkoopste iPad die nog bij een aantal winkels verkrijgbaar is en is een echt instapmodel. Er zitten geen Pro-functies of ingewikkelde technieken in, waardoor deze goedkopere iPad ideaal is om mee te internetten, mailen en af en toe een filmpje kijken. Als je dit model vergelijkt met de iPad Air, dan zijn er behoorlijk wat verschillen. Het scherm van de iPad Air is veel geavanceerder en ook de chip is een stuk beter, met ondersteuning voor meer softwarefuncties. Het scherm van de iPad Air is in de buitenlucht makkelijker te lezen, omdat er minder spiegeling optreedt. Bovendien is het scherm van de gewone iPad niet volledig gelamineerd en zit er niet de nieuwste processor in. Maar dat zal voor de meeste gebruikers niet de belangrijkste afweging zijn: ze zoeken gewoon een goede en betrouwbare iPad.

De iPad 2021 gebruikt wel een snelle chip en een nieuwe frontcamera dan de voorganger. Het 2021-model gaat dus nog jaren mee. Dit model is sneller en toekomstbestendiger dan de iPad 2020, waardoor Apple aankomende software-updates langer op het 2021-model uit zal brengen. De komende vier jaar krijgen beide modellen in ieder geval nog dezelfde updates. De iPad 2022 is wat toekomstbestendiger, maar je moet vooral voor dit model kiezen vanwege het ontwerp en het grotere display of als je graag gebruik wil maken van het Magic Keyboard Folio.

iPad 2022 vs iPad 2021

De 10,2-inch iPad 2021 is dan ook vooral bedoeld voor mensen die hun huidige iPad waar ze jaren mee gedaan hebben willen vervangen en toe zijn aan iets nieuws. Deze iPad heeft alle basisfuncties die je van een iPad mag verwachten. Hoef je geen betere camera of beter scherm, dan is dit een goede keuze. Je hebt een prima iPad tot je beschikking, die nog jarenlang meegaat. Bovendien vinden we deze iPad erg geschikt voor jonge kinderen. Besluit je op een later moment toch de Apple Pencil te kopen, dan kun je deze ook gewoon bij de iPad 2021 gebruiken. Ook voor het onderwijs is dit een uitstekende keuze, omdat je in het klaslokaal toch geen functies zoals een ledflitser nodig hebt en ingewikkelde AR-functies gaat gebruiken. In onze aparte gids over iPad kopen lees je meer over de mogelijkheden.

iPad vergelijken: welke moet ik hebben?

Nu je de belangrijkste verschillen tussen de modellen weet, is het moment om een iPad te kiezen. Bedenkt goed wat je met je iPad wil doen en wat je budget is. De conclusie van deze iPad vergelijken is als volgt:

Ga de iPad Pro 2022 kopen als je...

 • ...een professionele gebruiker bent. Met dit model kan je alles doen wat je hartje begeert.
 • ...prijs voor jou niet uitmaakt en je graag het nieuwste van het nieuwste wil.
 • ...het beste display wilt. De 12,9-inch versie heeft een geavanceerder mini-LED display.
 • ...veel offline wil bewaren. Met 1TB of zelfs 2TB neem je al je documenten, video's en audiobestanden met je mee.
 • ...je fotograaf bent of veel augmented reality-apps gebruikt.
 • ...de meest geavanceerde Apple Pencil wil met de beste functies.

Bekijk ook

iPad Pro 2022: de nieuwste generatie iPad Pro

De iPad Pro 2022 is de nieuwste iPad voor professionals. Er zit een nieuwe chip in voor betere prestaties en ook wat nieuwe functies. Lees er hier alles over!

Ga de iPad Air 2022 kopen als je...

 • ...de iPad meer wil gebruiken dan alleen een beetje surfen en filmpjes kijken. Met deze middenklasse iPad kan je ook geavanceerde taken doen.
 • ...iets meer te besteden hebt. Deze iPad Air gaat langer mee dan de standaard 10,9-inch iPad 2022 en heeft een beter scherm.
 • ...het moderne design wil, zonder dat je €900,- wil betalen.
 • ...graag het Magic Keyboard wil gebruiken op een niet-Pro model.
 • ...de iPad buiten wil gebruiken. Het scherm is beter dan van de standaard iPad.

Deze redenen gelden grotendeels ook voor de iPad Air 2020. Hou er wel rekening mee dat daar een minder goede frontcamera op zit (belangrijk voor FaceTime) en dat de chip wat minder krachtig is.

Bekijk ook

iPad Air 2022 kopen: alles over de nieuwste iPad Air

De iPad Air 2022 is het nieuwste model van de lichtgewicht iPad. Dit is de vijfde generatie, voorzien van een 10,9-inch scherm en een behuizing in verschillende kleuren. Lees hier alle details, specs, prijs en meer over de nieuwe iPad Air 2022 en waar je de iPad Air 5 kan bestellen.

Ga de iPad 2022 kopen als je...

 • ...veel videobelt. De locatie van de frontcamera is dan net wat beter.
 • ...een zo voordelig mogelijke middenklasse iPad wil. Dit model kost nog geen €600.
 • ...een modern ontwerp wil en bijvoorbeeld een iPad 2018 gebruikt hebt en toe bent aan iets nieuws.

Bekijk ook

iPad 2022 kopen: de kleurrijke standaard iPad van dit moment

De iPad 2022 is het nieuwste model in de standaard iPad line-up. Apple heeft dit model op meerdere punten vernieuwd. Wat er allemaal nieuw is, lees je op deze pagina.

Ga de iPad 2021 kopen als je...

 • ...de iPad alleen gebruikt voor internetten en filmpjes kijken.
 • ...een goedkopere iPad wil. Dit budgetmodel kost zo'n €400.
 • ...student bent. Dit model is ideaal voor aantekeningen en het typen van teksten.
 • ...het traditionele ontwerp stiekem toch mooier of handiger vindt, bijvoorbeeld dankzij de thuisknop.

Bekijk ook

Waarom de iPad 2021 nog steeds een goed idee is

De iPad 2021 is de negende generatie iPad en brengt een aantal verbeteringen aan de camera en de chip. Ook nu is de iPad 2021 nog een prima keuze, aangezien dit instapmodel een stuk goedkoper is dan de iPad 2022. Alles wat je moet weten over dit model lees je hier.

Ga de iPad mini 2021 kopen als je...

 • ...de iPad vaak met je meemeent. Door het handzame formaat past hij makkelijk in elke tas.
 • ...de lichtste iPad zoekt. Door het formaat en gewicht is hij ideaal met één hand te bedienen.
 • ...veel tekent en de beste Apple Pencil wil gebruiken met de kleinste iPad.
 • ...graag een roze of paarse iPad wil.

Bekijk ook

Alles over de iPad mini 2021: Apple's kleinste tablet met nieuw design

De iPad mini 2021 is de zesde generatie van de kleinste tablet van Apple. Het is de opvolger van de iPad mini uit 2019. Er zijn genoeg redenen om voor het 2021-model te kiezen, bijvoorbeeld vanwege het nieuwe design. Hier lees je wat er verbeterd is bij de iPad mini 2021!

Verschillen iPad en Samsung Galaxy-tablet

Twijfel je tussen een iPad en een Samsung-tablet, zoals een Samsung Galaxy Note of Tab? Dan zijn dit de belangrijkste verschillen:

 • Een iPad is veiliger, omdat Apple streng controleert welke apps worden toegelaten.
 • Een iPad is altijd up-to-date omdat nieuwe iPadOS-versies meteen te installeren zijn.
 • Een iPad is meestal sneller, omdat Apple de hard- en software op elkaar afstemt en optimaliseert. Bij Samsung-tablets kan dat niet omdat de software door Google wordt gemaakt.
 • Samsung voegt vaak extra software toe van partners, dat door gebruikers niet altijd als prettig wordt ervaren. Apple doet dit niet en levert een 'schone' versie van iPadOS zonder allerlei rotzooi.
 • Door de verschillende versies van Android treden er soms problemen op bij Samsung-tablets en kan het lang duren voordat er een software-update voor jouw tablet beschikbaar is.
 • Bij een Samsung-tablet heb je meer mogelijkheden om zelf te bepalen wat je op je tablet installeert en met het systeem te 'rommelen'. Apple biedt je die mogelijkheid niet.

Verschillen iPad en Android-tablets

De meeste voor- en nadelen die je hierboven leest over Samsung-tablets gelden ook voor de meeste Android-tablets. In het kort komt het erop neer dat je met Android meer vrijheid hebt en dat de tablets vaak goedkoper zijn. Ook heb je keuze uit heel veel merken. Nadeel is dat Android minder veilig is en dat je nooit zeker weet of er nog updates uitkomen voor jouw model. Vooral bij goedkope Android-tablets speelt dit probleem.

Misschien nog wel een groter probleem van Android is dat grote fabrikanten nauwelijks nieuwe tablets meer maken. Vooral de bekende merken zijn afgehaakt, waardoor je voor een A-merk tablet nog vrijwel alleen bij Apple en Samsung terecht kunt.

Verschillen iPad en e-readers

Sommige mensen gebruiken de iPad om boeken te lezen. Er zijn grote verschillen tussen iPads en e-readers:

 • E-readers zijn vaak voorzien van een E-Ink-scherm. Daardoor zijn ze in fel zonlicht goed te lezen, maar in het donker is het scherm moeilijk af te lezen waardoor je een bureaulampje nodig hebt. Een E-Ink-scherm is vergelijkbaar met een papieren boek.
 • Dankzij het E-Ink-scherm hebben e-readers een veel langere batterijduur van meerdere weken. Een iPad moet je toch wel eenmaal per week opladen.
 • Een iPad is veelzijdiger: je kunt er allerlei apps op installeren, gebruiken om video's te kijken en foto's te maken én te bekijken. Bij een e-reader kan dat meestal niet.

Het belangrijkste verschil is dat de e-reader een gespecialiseerd apparaat voor één toepassing is (boeken lezen), terwijl een iPad voor veel meer toepassingen geschikt is.

Mis je nog zaken in deze keuzehulp iPad vergelijken? Laat het ons dan weten via de link onderaan dit artikel.

Bekijk ook

Dit zijn de beste Black Friday-aanbiedingen voor iPads

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.