iPad Pro 2017 familie

iPad vergelijken → Jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Bijgewerkt met de nieuwe iPad 2018!

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro, de kleinere iPad mini of de standaard 9,7-inch iPad 2018? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Prijs vanaf €359,-

De iPad is al jarenlang de beste tablet die je in de winkel kunt vinden, dus de keuze óf je een iPad wilt hebben, is niet zo moeilijk. Maar daarna begint de iPad vergelijking pas echt: er zijn talloze modellen en welke past dan het best bij jou? Haal je de meest uitgebreide iPad Pro in huis, heb je liever een compacte iPad mini of de gewone iPad 9,7-inch? De drie modellen verschillen nogal van elkaar, en dan hebben we het niet alleen over formaat en prijs. Ook de technische specs van de iPads lopen sterk uiteen, bijvoorbeeld de eigenschappen van het scherm of de camera. In deze keuzehulp iPad vergelijken proberen we je te helpen met het kiezen van de iPad die het beste bij jou past.

iPad vergelijken: Keuzehulp iPad, Pro en mini

De ene persoon heeft liever een kleine iPad mini in de binnenzak, terwijl de ander graag een grote iPad Pro op de koffietafel heeft liggen. We zetten in deze iPad vergelijking daarom alle voor- en nadelen op een rij, zodat je bij het kopen van je iPad weet welk model je moet hebben.

Hieronder lees je over:

Welke iPads zijn er momenteel?

Als we de iPad vergelijken, dan zie je dat je momenteel kunt kiezen uit drie modellijnen:

 • iPad Pro: het duurste model, vooral gericht op professionals en creatieve beroepen
 • iPad 2018: het standaardmodel voor iedereen
 • iPad mini: een speciaal model voor mensen die een kleine tablet zoeken

iPad vergelijken: Welke iPad past bij mij?

Voor de meeste mensen zal de standaard 9,7-inch iPad het meest geschikt zijn. Dit model biedt eigenlijk alle mogelijkheden die je in een tablet zoekt, voor een sympathieke prijs. Twijfel je tussen deze iPad en eerdere modellen, dan is het op zich een goed idee om voor dit gloednieuwe model te kiezen want daarmee kun je nog jarenlang vooruit. De huidige 9,7-inch iPad verscheen in 2018 en werkt met de Apple Pencil. De iPad 2018 is de opvolger van de 9,7-inch iPad 2017, met als grootste verschil dus de Apple Pencil-ondersteuning, de lagere prijs en de snellere chip. Je bent dus met de iPad 2018 altijd beter uit dan met de iPad 2017.

Wil je graag meer met je iPad doen, dan kun je niet om de iPad Pro heen. Er is nog keuze genoeg, want je kunt kiezen uit twee formaten (10,5-inch en 12,9-inch). Heb je een beperkt budget, dan zou je ook nog de iPad Pro’s van de vorige generatie kunnen overwegen. Die voldoen uitstekend voor toepassingen waar je een groot scherm voor nodig hebt.

Tenslotte is er nog de iPad mini. Je zou misschien denken dat dit de goedkoopste iPad is, maar dat is niet het geval. Deze kleine iPad is speciaal bedoeld voor mensen die een heel erg compacte tablet zoeken. Dit model krijgt weinig vernieuwingen meer, omdat voor veel mensen de 5,5-inch modellen van de iPhone groot genoeg zijn.

iPad vergelijken

Wat zijn de iPad specificaties?
Ben je benieuwd naar een iPad vergelijking van de iPad-specificaties? Dan vind je hieronder een uitgebreide iPad vergelijkingstabel. In ons artikel iPad-specificaties lees je nog veel meer over de specs.

Toon de iPad-specificaties (klik om te openen)

Wat is het verschil tussen de iPad 2018 en iPad 2017?

De iPad 2018 is de opvolger van de in maart 2017 verschenen iPad 2017. Beide iPads hebben bijna dezelfde functies, maar verschillen wel op een aantal punten. Het belangrijkste verschil is dat de iPad 2018 samenwerkt met de Apple Pencil, terwijl dat bij het vorige model niet het geval is. Het is geen vereiste om de Apple Pencil te gebruiken, maar als je op een later moment besluit om deze erbij te kopen, dan kan dat met de iPad 2018. Bovendien is de nieuwste 9,7-inch iPad een stukje sneller dan het vorige model. Is de prijs voor jou de doorslaggevende factor, dan hoef je ook niet te twijfelen. De adviesprijs van de iPad 2018 is €50 goedkoper dan het vorige model.

Toon de iPad 9,7-inch specificaties (klik om te openen)

Overige specificaties, zoals het scherm, geluid en andere functies zijn identiek tussen de twee modellen. Tenzij je de iPad 2017 voor een flink lagere prijs ergens op de kop kunt tikken, is er geen reden om voor dit model te kiezen omdat de opvolger op alle fronten beter of hetzelfde is. Goed om te weten is dat de iPad 2018 nog niet beschikt over een Smart Connector, tweede generatie Touch ID en ProMotion-scherm.

iPad vergelijken: Hoeveel wil je betalen?

De prijzen van de iPad-modellen lopen sterk uiteen, zeker als je de oudere modellen meeneemt in je overweging. Het goedkoopste model is verkrijgbaar voor iets meer dan €350 terwijl je voor de duurste iPad Pro meer dan €900 kwijt bent. Bedenk je daarom goed wat je budget is en hoeveel je wilt besteden. Heb je al die functies van die duurdere iPad echt nodig, of heb je voldoende aan een goedkoper model? Het zou zonde zijn als je uiteindelijk teveel betaalt voor functies die je toch niet gaat gebruiken. Misschien is een refurbished iPad iets voor jou. In onderstaand artikel lees je alles over iPad kopen, prijzen, aanbiedingen en meer.

iPad vergelijking: iPad Pro zakelijke notities

Welke iPad vergelijken voor zakelijk gebruik?

Zoek je een iPad voor zakelijk gebruik, dan is de keuze duidelijk: kies het Pro-model. Voor professioneel gebruik en grafische taken zoals fotografie en videobewerking is de Pro een must. Niet alleen vanwege de opslagruimte en de krachtige processor, die vergelijkbaar is met een laptop, maar ook vanwege de betere kleurweergave op het scherm. Deze iPad heeft het meest geavanceerde scherm, met een snelle reactietijd en een de meest realistische kleuren. Ideaal als je designer of fotograaf bent en zeker wilt weten dat de kleuren kloppen.

Zakelijke gebruikers die minder met fotografie doen, kunnen ook terecht bij de iPad 2018. Deze is een stuk goedkoper en is daardoor voordeliger als je meerdere iPads in het bedrijfsleven nodig hebt. Ook handig is dat deze iPad samenwerkt met de Apple Pencil, waardoor je niet per se een Pro-model in huis hoeft te halen om ermee te kunnen tekenen.

Welke iPad voor kinderen en gezinnen?

Ben je van plan de iPad vooral thuis te gebruiken, dan is een handzaam formaat vaak wat minder belangrijk. In zo’n geval is de standaard 9,7-inch iPad de beste oplossing omdat het een betaalbaar model is, geschikt voor een grote groep gebruikers. Omdat kinderen graag games spelen en video’s kijken is een scherm van normaal formaat wel een aanrader. Met de iPad 2018 kunnen kinderen ook tekenen op het scherm dankzij de Apple Pencil. Met dit betaalbare model kun je nog jaren vooruit.

Welke iPad voor ouderen?

We hebben een apart artikel over het kiezen van een iPad voor ouderen, bijvoorbeeld voor opa of oma. Het ligt er maar net aan welke eisen de oudere gebruiker stelt. Gaat het voornamelijk om FaceTimen met de kleinkinderen, dan is vrijwel elke iPad geschikt. Let bij het vergelijken van de iPad-specs vooral op de kwaliteit van de frontcamera. Voor simpele toepassingen zou je ook een iPad Air 2 kunnen overwegen. Zoeken opa en oma vooral een vervanger voor de computer of willen ze ermee gaan schilderen, dan is de iPad Pro een betere keuze. Vinden ze de prijs te hoog, dan zou je ook voor de iPad 2018 kunnen kiezen, want ook die werkt met de Apple Pencil.

Heb ik een iPad met mobiele data nodig?

Als je een iPad koopt, heb je de keuze uit modellen met of zonder mobiele data. De zogenaamde Cellular-modellen met 3G en 4G zijn flink duurder dan de modellen met alleen Wi-Fi, maar hebben verder vrijwel dezelfde iPad-specs. Aan de zijkant zit een simkaartslot, zodat je onderweg gebruik kunt maken van het mobiele datanetwerk. Hierdoor heb je altijd internet op je iPad, zelfs als je buiten de deur zonder Wi-Fi zit.

Voor veel mensen is een model met 3G/4G-data echter niet nodig, omdat je ook de internetverbinding van je iPhone kunt delen via de persoonlijke hotspot. Eén ding om rekening mee te houden: alleen de modellen met 3G/4G hebben een ingebouwde GPS-ontvanger en zijn dus geschikt om mee te navigeren in de auto.

iPad Pro intern

Welk formaat iPad heb ik nodig?

Zoek je een iPad op zakformaat, dan is de keuze duidelijk: je hebt een iPad mini nodig. Deze heeft een 7,9 inch scherm en is zo klein dat hij in de achterzak van je spijkerbroek of in de binnenzak van een jasje past. Zoek je een iPad om vooral ebooks te lezen, dan kan de mini een prettig formaat zijn, vergelijkbaar met de meeste e-readers.

Wil je een zo groot mogelijke iPad, dan weet je waarschijnlijk ook al welke iPad je moet hebben: het model van 12,9 inch. Daar tussenin zitten de formaten 9,7 en 10,5 inch, die het meest geschikt zijn als je de iPad vooral thuis wilt gebruiken. Neem het formaat zeker mee in je iPad-vergelijking.

Welk formaat je ook kiest: alle iPad-apps werken op elk model, mits je over de juiste iOS-versie beschikt. Apps passen zich automatisch aan de grotere en kleinere schermen aan. Dus of je een app nu installeert op een iPad mini of iPad Pro, ze zullen allebei gewoon werken. Wel kan een app wat meer functies hebben op bepaalde iPads. Denk bijvoorbeeld aan apps die met Touch ID of GPS werken.

Hidden Folks op de iPad samen spelen.

iPad vergelijken: Hoeveel iPad-opslag heb ik nodig?

Een belangrijke vraag bij het kiezen van een iPad is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Het begint bij 32GB en loopt op tot 512GB. Hoeveel je opslag je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van het beoogde gebruik. Ben je van plan om maar een paar apps te downloaden en gaat het vooral om internetten, dan moet de versie met 32GB opslagruimte voldoende zijn. Ben je van plan om games te spelen, foto’s en video’s op de iPad te bewerken of ben je grafisch ontwerper, dan zul je behoefte hebben aan meer opslagruimte en is 256GB of zelfs 512GB aan te raden. Ook wat betreft dit onderwerp hebben we een handige gids, waarbij je voor elke iPad opslagcapaciteit kunt lezen wat je ermee kan doen. Zo kun je ook daarop eenvoudig de iPad vergelijken.

iPad tekenen

Welke iPad-kleuren zijn er?

Alleen de iPad Pro 10,5-inch is verkrijgbaar in roségoud, alle andere modellen zijn alleen verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en goud. Welke kleur je het mooist vindt is sterk afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt het beste in de Apple Store de verschillende kleuren vergelijken, zodat je een goede indruk hebt hoe de kleuren er onder wisselende lichtinval uit zien. De iPad 2018 is de enige iPad die in een nieuwe gouden kleur beschikbaar is, die ligt tussen het standaard goud en roségoud in.

iPad Pro kleuren

Ga je de iPad vaak ‘s avonds gebruiken om bijvoorbeeld films te kijken, dan kan een zwart frontje rustiger zijn voor je ogen. Voor gebruik overdag en bij het lezen van documenten is een wit frontje misschien wat prettiger, net wat je zelf het fijnst vindt.

iPad Pro 2017 familie

Is de standaard iPad voldoende voor mij?

Misschien ben je er na het lezen van bovenstaande nog steeds niet helemaal uit of je nu de 9,7-inch standaard iPad moet hebben, of een van de speciale modellen: de extra krachtige Pro of de kleinere mini.

De 9,7-inch iPad is het enige model met een 9,7-inch scherm. Het is de goedkoopste iPad in het huidige assortiment en is een echt instapmodel. Geen Pro-functies of ingewikkelde technieken, waardoor deze goedkopere iPad ideaal is om mee te internetten, mailen en af en toe een filmpje kijken. Als je dit model vergelijkt met de iPad Pro, dan zijn er behoorlijk wat verschillen. De camera van de iPad Pro is veel geavanceerder en ook het scherm is een stuk beter, onder andere door de antireflectiecoating. Dit zorgt ervoor dat het scherm in de buitenlucht makkelijker te lezen is, omdat er minder spiegeling optreedt. Bovendien is het scherm van de gewone iPad niet volledig gelamineerd en zit er niet de nieuwste processor in. Maar dat zal voor de meeste gebruikers niet de belangrijkste afweging zijn: ze zoeken gewoon een goede en betrouwbare iPad.

iPad 2018 gebruiken.

De 9,7-inch iPad 2018 is dan ook vooral bedoeld voor mensen die hun huidige iPad willen vervangen en toe zijn aan iets nieuws. Deze iPad heeft alle basisfuncties die je van een iPad mag verwachten. Heb je geen betere camera of Smart Keyboard nodig, dan is dit een goede keuze. Je hebt een prima iPad tot je beschikking, die nog jarenlang meegaat. Besluit je op een later moment toch de Apple Pencil te kopen, dan kun je deze ook gewoon bij de iPad 2018 gebruiken. Ook voor het onderwijs is dit een uitstekende keuze, omdat je in het klaslokaal toch geen functies zoals een ledflitser nodig hebt en ook geen selfies gaat maken. In onze aparte gids over iPad kopen lees je meer over de mogelijkheden.

Verschillen iPad en Samsung Galaxy-tablet

Twijfel je tussen een iPad en een Samsung-tablet, zoals een Samsung Galaxy Note of Tab? Dan zijn dit de belangrijkste verschillen:

 • Een iPad is veiliger, omdat Apple streng controleert welke apps worden toegelaten.
 • Een iPad is altijd up-to-date omdat nieuwe iOS-versies meteen te installeren zijn.
 • Een iPad is meestal sneller, omdat Apple de hard- en software op elkaar afstemt en optimaliseert. Bij Samsung-tablets kan dat niet omdat de software door Google wordt gemaakt.
 • Samsung voegt vaak extra software toe van partners, dat door gebruikers niet altijd als prettig wordt ervaren. Apple doet dit niet en levert een ‘schone’ versie van iOS zonder allerlei rotzooi.
 • Door de verschillende versies van Android treden er soms problemen op bij Samsung-tablets en kan het lang duren voordat er een software-update voor jouw tablet beschikbaar is.
 • Bij een Samsung-tablet heb je meer mogelijkheden om zelf te bepalen wat je op je tablet installeert en met het systeem te ‘rommelen’. Apple biedt je die mogelijkheid niet.

Verschillen iPad en Android-tablets

De meeste voor- en nadelen die je hierboven leest over Samsung-tablets gelden ook voor de meeste Android-tablets. In het kort komt het erop neer dat je met Android meer vrijheid hebt en dat de tablets vaak goedkoper zijn. Ook heb je keuze uit heel veel merken. Nadeel is dat Android minder veilig is en dat je nooit zeker weet of er nog updates uitkomen voor jouw model. Vooral bij goedkope Android-tablets speelt dit probleem.

Misschien nog wel een groter probleem van Android is dat grote fabrikanten nauwelijks nieuwe tablets meer maken. Vooral de bekende merken zijn afgehaakt, waardoor je voor een A-merk tablet nog vrijwel alleen bij Apple en Samsung terecht kunt.

Verschillen iPad en e-readers

Sommige mensen gebruiken de iPad om boeken te lezen. Er zijn grote verschillen tussen iPads en e-readers:

 • E-readers zijn vaak voorzien van een E-Ink-scherm. Daardoor zijn ze in fel zonlicht goed te lezen, maar in het donker is het scherm moeilijk af te lezen waardoor je een bureaulampje nodig hebt. Een E-Ink-scherm is vergelijkbaar met een papieren boek.
 • Dankzij het E-Ink-scherm hebben e-readers een veel langere batterijduur van meerdere weken. Een iPad moet je toch wel eenmaal per week opladen.
 • Een iPad is veelzijdiger: je kunt er allerlei apps op installeren, gebruiken om video’s te kijken en foto’s te maken én te bekijken. Bij een e-reader kan dat meestal niet.

Het belangrijkste verschil is dat de e-reader een gespecialiseerd apparaat voor één toepassing is (boeken lezen), terwijl een iPad voor veel meer toepassingen geschikt is.

Mis je nog zaken in deze keuzehulp iPad vergelijken? Laat het ons dan weten via de link onderaan dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!