Apple Park, het ‘ruimteschip’ hoofdkantoor van Apple

Apple heeft in april 2017 een nieuw hoofdkantoor in gebruik genomen: Apple Park in Cupertino. Wat weten we allemaal over dit bouwwerk en hoe is het tot stand gekomen? Je leest het in deze gids!

Tussen 1993 en 2017 was het Apple-hoofdkantoor gevestigd op het bekende adres: 1 Infinite Loop in Cupertino. Maar door de groei van het aantal medewerkers was een nieuw kantoor nodig. De Britse architect Norman Foster kreeg de opdracht om een cirkelvormig gebouw te ontwerpen, in nauwe samenspraak met Steve Jobs en Jony Ive. Foster + Partners werkte eerder aan het Wembley Stadion, de Millenium Bridge in Londen en diverse kenmerkende Apple Stores. Door de ronde vorm heeft het gebouwd de bijnaam ‘spaceship’ gekregen. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Apple Park in het kort

Dit zijn de feiten:

  • Start bouw in 2013/2014
  • In gebruik genomen in april 2017
  • Adres: 1 Apple Park Way in Cupertino
  • Ontworpen door Norman Foster van architectenbureau Foster + Partners
  • Cirkelvormig met een omtrek van ongeveer 1 mijl (1,6 km)
  • Bouwkosten ca. 5 miljard dollar
  • Vier verdiepingen, zonnepanelen op het dak
  • Ca. 260.000 vierkante meter
  • Biedt ruimte aan meer dan 12.000 medewerkers
  • Omringd door 71 hectare parkachtig gebied
  • Bestaat uit hoofdgebouw, vrijstaand auditorium (Steve Jobs Theater), fitnesscentrum, bezoekerscentrum, R&D-gebouwen en diverse parkeerplaatsen
Lisa Jackson op Apple Park
Apple’s Lisa Jackson op het dak van Apple Park.

Het gebouw staat op een stuk grond waar zich vroeger de campus van Hewlett Packard bevond. Steve Jobs wilde dat de campus er meer uit zag als een natuurgebied en niet als een kantorencomplex. Daarom is 80 procent van het stuk grond beplant met groen, met name bomen en planten die goed tegen de droogte kunnen. In het midden van de cirkel is een grote kunstmatige vijver aanwezig. Ook is er een podium met regenboog te vinden, waar regelmatig optredens worden gegeven.

Bouw van Apple Park

In april 2006 kondigde Apple CEO Steve Jobs aan dat er negen stukken land in Cupertino waren aangeschaft voor de aanleg van een nieuw hoofdkwartier, Apple Campus 2. Het idee voor het nieuwe hoofdkwartier was bedacht door Jobs zelf en toenmalig hoofddesigner Jony Ive. Ive werkte vijf jaar nauw samen met architect Norman Foster om het gebouw tot het kleinste detail te ontwerpen, van de toiletpotten tot de knopjes van de lift. In deze periode was Ive minder betrokken bij het hardware-design van Apple-producten. De dagelijkse leiding over de designafdelingen was op dat moment al grotendeels overgenomen door Evans Hankey (hardware) en Alan Dye (software). Zij werden na het vertrek van Ive verantwoordelijk voor het design van hard- en software.

Apple Park gebouw met bomen.

In juni 2011 presenteerde Steve Jobs de plannen aan het gemeentebestuur van Cupertino. Hij zou de start van de bouw echter niet meer meemaken, want hij overleed een paar maanden later in oktober 2011. Apple’s bouwplannen werden in 2013 goedgekeurd en kort daarna begon het sloopwerk om de stukken grond geschikt te maken voor het bouwproject. De bouw liep vertraging op: het had in 2015 al klaar moeten zijn, maar pas in april 2017 betrokken de eerste medewerkers hun nieuwe werkplek, terwijl de bouwactiviteiten nog in volle gang waren. Op 12 september 2017 vond het eerste evenement plaats in het Steve Jobs Theater.

Click here to display content from share.newsroom.apple

Ontwerp van Apple Park

Als je een foto van het bouwwerk bekijkt, snap je direct waar de bijnaam ‘Spaceship’ campus vandaan komt. Het gebouw is in feite een gigantische cirkel, met in het midden een grote open tuin. Om ervoor te zorgen dat werknemers ook als ze binnen zijn van de natuur kunnen genieten, zijn er overal enorme glazen wanden te vinden, zodat je altijd de buitenlucht kunt zien.

Het ronde design moet er voor zorgen dat mensen eerder met elkaar in contact komen en ideeën uitwisselen. Daarom zijn er veel open ruimtes met zitplaatsen aanwezig, in plaats van afgesloten kantoortjes.

Apple Park begon overigens niet als ‘ruimteschip’. Het idee van een groot gebouw met een park was er altijd al en daar is volgens Foster het idee van de cirkel uit voortgekomen. Molgens de architect kwam de inspiratie niet uit de ruimte, maar is het gebaseerd op London Square, een groot park omringd door huizen.

Apple Park Steve Jobs Theater.

Steve Jobs Theater

Een groot gedeelte van Apple Park kunnen we niet eens zien, omdat deze volledig onder de grond gebouwd is. Daar zijn bijvoorbeeld alle parkeerplaatsen verstopt, zodat deze het zicht op de natuur niet belemmeren. Ook is er een ondergronds auditorium aanwezig genaamd Steve Jobs Theater met genoeg plaatsen voor 1000 mensen. Hierdoor kan Apple de bekende keynote-presentaties gewoon ‘vanuit huis’ houden en hoeven ze geen specifieke locaties meer af te huren.

Apple Steve Jobs Theater

Voorzieningen op Apple Park

Natuurlijk moet er gewerkt worden in en rondom Apple Park, maar er zijn ook allerlei andere voorzieningen aanwezig. Zo is er een welness centrum aanwezig met een enorm fitnesscentrum ter waarde van 75 miljoen dollar. Hier kunnen de Apple-medewerkers terecht om te sporten. Ook is er een bezoekerscentrum met observatiedek voor ‘Apple-toeristen’. Er is ook een Apple Store waar je als bezoeker terecht kunt.

Bekijk ook

Apple Campus 2 krijgt bezoekerscentrum, café en observatiedek

Apple gaat een groot bezoekerscentrum met winkel en observatiedek neerzetten bij het nieuwe hoofdkwartier Apple Campus 2 in Cupertino. Zo gaat het eruit zien.

Rondom de Campus zijn lange paden aangelegd om op te fietsen of hardlopen. Niet zo gek dus dat er duizend fietsen bij Apple Park aanwezig zijn die de werknemers kunnen gebruiken om van punt A naar B te komen.

Het grote ronde ontwerp moet gesprekken tussen medewerkers aanmoedigen.

Op de onderste verdieping van de campus is een grote kantine te vinden, met genoeg plaatsen voor 2100 medewerkers en daarbij is het terras nog niet eens meegeteld.

Apple Park is erg energiezuinig

Als je naar de grote hoeveelheid groen kijkt in de conceptafbeeldingen van Apple Park, zal het je niet verbazen dat Apple zo energiezuinig mogelijk wil zijn met het nieuwe kantoor.

In totaal zijn er 9.000 bomen rondom de Campus te vinden. Deze krijgen dagelijks water via een watersysteem dat volledig gebruik maakt van gerecycled water. Dit water vindt waarschijnlijk ook zijn weg naar koeltorens. Er zijn ook speciale bomen die goed tegen de droogte kunnen, zodat ze overleven in de soms droge periodes in Californië. Apple heeft zelfs zoveel bomen geplant, dat het voor een tekort zorgde in de omgeving.

Zo moet de Apple Campus 2 er uit komen te zien.

De volledige Campus draait op 100% duurzame energie, onder meer afkomstig van zonnepanelen. Mocht er op bepaalde momenten meer energie nodig zijn, dan koopt Apple duurzame energie van het stadsnetwerk. Ook bij het ventilatiesysteem is aan duurzaamheid gedacht. Om optimaal gebruik te maken van de weerssituatie in Cupertino is het ventilatiesysteem zo afgestemd dat het hoofdgebouw driekwart van het jaar zonder extra airco of verwarming kan.

Dronevideo’s van Apple Park

De afgelopen jaren zijn er verschillende video’s verschenen die het bouwen van de Campus 2 vastleggen met een drone. Door met de kleine apparaatjes boven het terrein te vliegen, krijg een indruk van de immense schaal van het project. Hieronder hebben we verschillende dronevideo’s voor je geselecteerd.

Januari 2015:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Mei 2015:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Oktober 2015:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Februari 2016:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Februari 2017:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.