Apple Campus 2, het dak wordt erop getakeld

Apple Park, het nieuwe ‘ruimteschip’ hoofdkantoor van Apple

Apple werkt hard aan Apple Park in Cupertino (voorheen Apple Campus 2), de nieuwe hoofdlocatie van Apple. Wat weten we allemaal over dit bouwwerk en hoe is het tot stand gekomen? Je leest alles in deze gids.

Apple Park gebouw met bomen.
Er wordt al jaren aan gewerkt: Apple’s nieuwe hoofdkantoor in Cupertino. Dit nieuwe Apple Park (voorheen: Apple Campus 2 “Spaceship”) is in 2017 klaar. In deze gids lees je alles over het bouwwerk in Cupertino, hoe het tot stand is gekomen en welke voorzieningen er allemaal aanwezig zijn. Daarnaast kun je het bouwproces van Apple Park ook vanuit de lucht bekijken dankzij verschillende dronevideo’s.


Apple Campus 2, het dak van het auditorium wordt erop getakeld

Apple wordt er als bedrijf niet kleiner op en dus is er behoefte aan een nieuwe, grotere werkplaats. Om meer dan 14.000 werknemers kwijt te kunnen, wordt het Apple Park momenteel gebouwd en gaat in april 2017 open. Het gebouw staat op een stuk land waar vroeger de campus van Hewlett Packard stond.

Bekijk ook

Apple Campus 2 krijgt bezoekerscentrum, café en observatiedek

Apple gaat een groot bezoekerscentrum met winkel en observatiedek neerzetten bij het nieuwe hoofdkwartier Apple Campus 2 in Cupertino. Zo gaat het eruit zien.

Apple Campus 2, de dakconstuctie van het auditorium

Ontwerp van Apple Park

Als je een foto van het bouwwerk bekijkt, snap je direct waar de bijnaam ‘Spaceship’ campus vandaan komt. Het gebouw is in feite een gigantische cirkel, met in het midden een grote open tuin. Om ervoor te zorgen dat werknemers ook als ze binnen zijn van de natuur kunnen genieten, zijn er overal enorme glazen wanden te vinden, zodat je altijd de buitenlucht kunt zien.

De Apple Campus 2 in aanbouw.

Het ronde design moet er voor zorgen dat mensen eerder met elkaar in contact komen en ideeën uitwisselen. Daarom zijn er veel open ruimtes met zitplaatsen aanwezig, in plaats van afgesloten kantoortjes.

Steve Jobs heeft een grote rol gespeeld in het maken van de bouwplannen van Apple Park. Voor zijn overlijden zette hij zich bijvoorbeeld in om de bouwplannen goed te laten keuren door de gemeente Cupertino.

Bekijk ook

Bijzonder: nieuwe video van Apple Campus 2 met commentaar van Steve Jobs

Een nieuwe drone-video laat de voortgang van Apple Campus 2 zien, het nieuwe hoofdkantoor van Apple. Bijzonder is dat Steve Jobs persoonlijk commentaar geeft.

Architectenbureau Foster + Partners bouwt Apple Park

Apple werkt samen met architectenbureau Foster + Partners om het bouwwerk uit de grond te stampen. Zij werkten eerder onder meer aan het Wembley Stadion, de Millenium Bridge in Londen en diverse kenmerkende Apple Stores. Volgens Norman Foster is de campus geïnspireerd door London Square, een groot park dat omringd wordt door huizen. Apple Park begon overigens niet als ‘ruimteschip’. Het idee van een groot gebouw met een park was er altijd al en daar is volgens Foster het idee van de cirkel uit voortgekomen.

Apple Campus 2, gouden gloed over het dak

Steve Jobs Theater

Een groot gedeelte van Apple Park kunnen we niet eens zien, omdat deze volledig onder de grond gebouwd is. Daar zijn bijvoorbeeld alle parkeerplaatsen verstopt, zodat deze het zicht op de natuur niet belemmeren. Ook is er een ondergronds auditorium aanwezig genaamd Steve Jobs Theater met genoeg plaatsen voor 1000 mensen. Hierdoor kan Apple de bekende keynote-presentaties gewoon ‘vanuit huis’ houden en hoeven ze geen specifieke locaties meer af te huren.

Apple Park Steve Jobs Theater.

Voorzieningen op Apple Park

Natuurlijk moet er gewerkt worden in en rondom Apple Park, maar er zijn ook allerlei andere voorzieningen aanwezig. Zo is er een welness centrum aanwezig met een enorm fitnesscentrum ter waarde van 75 miljoen dollar. Hier kunnen de Apple-medewerkers terecht om te sporten. Ook is er een bezoekerscentrum met observatiedek voor ‘Apple-toeristen’. Er is ook een Apple Store waar je als bezoeker terecht kunt.

Bekijk ook

Apple Campus 2 krijgt bezoekerscentrum, café en observatiedek

Apple gaat een groot bezoekerscentrum met winkel en observatiedek neerzetten bij het nieuwe hoofdkwartier Apple Campus 2 in Cupertino. Zo gaat het eruit zien.

Rondom de Campus zijn lange paden aangelegd om op te fietsen of hardlopen. Niet zo gek dus dat er duizend fietsen bij Apple Park aanwezig zijn die de werknemers kunnen gebruiken om van punt A naar B te komen.

Het grote ronde ontwerp moet gesprekken tussen medewerkers aanmoedigen.

Op de onderste verdieping van de campus is een grote kantine te vinden, met genoeg plaatsen voor 2100 medewerkers en daarbij is het terras nog niet eens meegeteld.

Het auditorium dat naast de Campus 2 geplaatst wordt.

Apple Park is erg energiezuinig

Als je naar de grote hoeveelheid groen kijkt in de conceptafbeeldingen van Apple Park, zal het je niet verbazen dat Apple zo energiezuinig mogelijk wil zijn met het nieuwe kantoor.

In totaal zijn er 9.000 bomen rondom de Campus te vinden. Deze krijgen dagelijks water via een watersysteem dat volledig gebruik maakt van gerecycled water. Dit water vindt waarschijnlijk ook zijn weg naar koeltorens. Er zijn ook speciale bomen die goed tegen de droogte kunnen, zodat ze overleven in de soms droge periodes in Californië. Apple heeft zelfs zoveel bomen geplant, dat het voor een tekort zorgde in de omgeving.

Zo moet de Apple Campus 2 er uit komen te zien.

De volledige Campus draait op 100% duurzame energie, onder meer afkomstig van zonnepanelen. Mocht er op bepaalde momenten meer energie nodig zijn, dan koopt Apple duurzame energie van het stadsnetwerk. Ook bij het ventilatiesysteem is aan duurzaamheid gedacht. Om optimaal gebruik te maken van de weerssituatie in Cupertino is het ventilatiesysteem zo afgestemd dat het hoofdgebouw driekwart van het jaar zonder extra airco of verwarming kan.

Van Apple Campus 2 naar Apple Park

Sinds de bouw van van het nieuwe hoofdkantoor stond het gebouw bekend als de Apple Campus 2, met als bijnaam Spaceship vanwege het ontwerp van het gebouw. In februari maakte Apple de definitieve naam van het complex bekend. Vanwege de grote omvang en omdat het meer is dan alleen een hoofdgebouw, is voor de overkoepelende naam Apple Park gekozen. Ook werd bekendgemaakt dat het auditorium de naam Steve Jobs Theater krijgt, ter herinnering van één van de oprichters van Apple.

Bekijk ook

Apple Park met Steve Jobs Theater is de nieuwe naam van Apple Campus 2

Apple heeft het nieuwe kantoor Apple Campus 2 omgetoverd tot Apple Park. De nieuwe locatie zal in april geopend worden, waarna de werknemers hun intrede maken. Ook is er een Steve Jobs Theater.

Opening Apple Park

Apple Park opent in april 2017 haar deuren, maar dan zal nog niet alles klaar zijn om in gebruik te worden genomen. De hele verhuizing van het oude hoofdkantoor naar Apple Park zal ruim zes maanden duren. Op het moment dat de eerste werknemers hun plek innemen in Apple Park, zal nog niet alles af zijn. Het Steve Jobs Theater gaat bijvoorbeeld pas in het najaar van 2017 open.

Dronevideo’s van de Apple Campus 2

De afgelopen jaren zijn er verschillende video’s verschenen die het bouwen van de Campus 2 vastleggen met een drone. Door met de kleine apparaatjes boven het terrein te vliegen, krijg een indruk van de immense schaal van het project. Hieronder hebben we verschillende dronevideo’s voor je geselecteerd.

Januari 2015:

Mei 2015:

Oktober 2015:

Februari 2016:

Februari 2017:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!