Apple oktober event keynote 2018 feitjes

14 minder bekende feiten van Apple’s oktober-event

Apple kondigde tijdens het iPad-event 2018 heel wat aan, maar er zijn ook wat kleine wetenswaardigheden die niet op het podium werden verteld of die zó snel voorbij kwamen, dat je ze misschien hebt gemist. Daarom een round-up van de interessantste feiten en weetjes die je wellicht nog niet kende.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

MacBook 12-inch kleuren

#1 Nieuwe kleur goud voor 12-inch MacBook
Er werd gisteren met geen woord gesproken over de 12-inch MacBook, maar toch is er iets veranderd: Apple heeft de kleur aangepast. De kleuren goud en roségoud hebben moeten plaatsmaken voor één kleur die er tussenin zit. Voorheen kon je kiezen uit spacegrijs, zilver, goud en roségoud, nu uit drie kleuren.

Hieronder kun je zien wat de verschillen zijn. De prijs is wel hetzelfde gebleven: een niet zo mooi afgeronde €1.497,91.

Goudkleur MacBook


#2 Honderd miljoen actieve Mac-gebruikers
Er zijn nu 100 miljoen Macs in gebruik, dankzij een groot percentage overstappers. Dit werd aangekondigd aan het begin van het ‘There’s More in the Making’-evenement in New York. Op het podium was een video te zien waarin de creatieve Mac-gebruiker centraal stond. Ook kwamen er een paar bekende artiesten voorbij. “Meer dan de helft van de Mac-kopers zijn nieuw”, aldus Tim Cook. Het gaat om 51 procent. In China is het zelfs 76 procent. In totaal zijn er meer dan 1 miljard Apple-apparaten in gebruik (cijfers uit januari 2016); een groot deel daarvan zijn iPhones en iPads.

#3 Vierhonderd miljoen iPads verkocht
Apple CEO Tim Cook kondigde tijdens het event ook aan dat er nu meer dan 400 miljoen iPads zijn verkocht. Afgelopen jaar werden er meer iPads verkocht (44,2 miljoen) dan van de notebooks van alle grote fabrikanten. Daarmee wilde Cook maar eens benadrukken dat het ooit voorspelde post-pc-tijdperk nu echt is aangebroken. “Het is niet alleen de meest populaire tablet, maar ook de meest populaire computer ter wereld.”

#4 Zestig nieuwe Today at Apple-sessies
De kans is aanwezig dat je even bent uitgezoomd toen Angela Ahrendts op het podium verscheen. Wij in ieder geval wel. We zaten immers te wachten op nieuwe hardware, niet op nieuwe schilder- en tekenlessen. Toch is het goed om nog even te noemen dat er in het komende jaar 60 nieuwe workshops voor Today at Apple bij komen, gericht op video, muziek en programmeren. De 505 Apple Stores wereldwijd organiseren ook wandelingen en labs, waarbij gebruik wordt gemaakt van AR en Siri Shortcuts. Een voorbeeld is een tekenworkshop waarin je leert boomhutten te tekenen. Ook gaat Apple je de principes van architectuur leren in samenwerking met partner Foster + Partners, het bedrijf dat veel nieuwe Apple Stores ontwerpt. Sinds het nieuwe Today at Apple-Programma van start ging zijn er meer dan 18.000 sessies per week georganiseerd.

#5 Meer Apple Stores met ‘hangplekken’
Ook vertelde Angela Ahrendts dat er jaarlijks dan 70 Apple Stores zullen worden voorzien van een ‘forum’. Oftewel een plek voor bijeenkomsten met zitjes en een grote videomuur. Bij de Apple Store Amsterdam zien we dat nog wel gebeuren, maar in Haarlem en Den Haag is er nauwelijks ruimte voor. Update 29 november: inmiddels heeft Apple Den Haag wél zo’n videowall. Brussel was de eerste Europese Apple Store met een gigantische videomuur met zitjes.

urBeats geel

#6 Nieuwe urBeats-kleurtjes voor bij je iPhone XR
Apple heeft nieuwe versies van de urBeats uitgebracht, in de kleuren van de iPhone XR. Je kunt kiezen uit blauw, geel, koraal en grijs. Ze zijn voorzien van Lightning-aansluiting. Rood en wit zijn niet te krijgen, zwart wel. Ze kosten 65 euro bij Apple.

#7 Nieuwe GPU voor MacBook Pro
Op het podium werd niets gezegd over nieuwe MacBook Pro’s, maar Apple heeft wel wat nieuwe opties toegevoegd. In een persbericht kondigde het bedrijf aan dat er een vernieuwde MacBook Pro met Radeon Pro Vega graphics aan zit te komen. Die biedt tot 60 procent snellere grafische performance, vooral gericht op 3D-ontwerpen en videobewerken. Het is alleen beschikbaar op het topmodel 15-inch MacBook Pro. Prijzen zijn nog niet bekend, maar de releasedatum wel: 14 november. Je zou ook een externe GPU kunnen gebruiken; waarbij ook Vega wordt ondersteund. De 15-inch MacBook Pro is vanaf €2799 te koop.

#8 Nieuwe externe GPU van Blackmagic Design
Naast de nieuwe Mac mini en MacBook Air heeft Blackmagic Design ook een externe GPU aangekondigd. Er zit een snellere Radeon RX Vega 64 in met 8GB HBM2-geheugen. Het is geschikt voor elke Mac met Thunderbolt 3-aansluiting. Met een gewicht van 4,5 kilo stopt je deze eGPU niet zomaar in je rugtas. Verdere specs: twee Thunderbolt 3-poorten, vier USB 3-poorten, een HDMI 2.0-poort, een DisplayPort 1.4 en 85 Watt vermogen. Verkrijgbaar voor €1359 in de winkel.

#9 De nieuwe iPad Pro kan je iPhone opladen
Ook altijd handig bij een bijna-lege batterij: de nieuwe iPad Pro 2018 kan je iPhone opladen, al heb je er wel een speciaal kabeltje voor nodig. De iPad Pro wordt daarmee een soort batterypack. Je sluit de iPhone aan op de USB-C-poort van de iPad en kunt even bijladen. Het geldt alleen voor kleinere apparaten, dus je kunt er geen MacBook mee opladen. De benodigde kabel ligt voor 25 euro in de winkel.

#10 Vorige generatie MacBook Air nog steeds te koop
Vind je de nieuwe MacBook Air helemaal niks, dan kun je ook nog kiezen voor het vorige model. Die ligt in de winkel voor 1097 euro. Je krijgt dan uiteraard wel het model zonder Touch ID, maar met twee USB 3-poorten, een Thunderbolt 2-poort, een koptelefoonaansluiting en een SD-kaartslot. De nieuwe MacBook Air biedt twee USB-C-poorten en een Retina-scherm. Plus nog wat andere verbeteringen, zoals meer kleuren: spacegrijs, zilver en goud.

#11 Apple Pencils niet uitwisselbaar
De nieuwe Apple Pencil 2 is niet geschikt voor oudere iPads. En omgekeerd is de eerste generatie Apple Pencil ook niet geschikt voor de nieuwere modellen. Wil je dus met de nieuwe 11- en 12,9-inch iPad Pro aan de slag, dan zul je dus ook de Apple Pencil 2 met platte zijkant moeten hebben. Die is een tikje duurder dan z’n voorganger: 135 euro. Ook leuk om te weten: je kunt het nieuwe exemplaar laten graveren met je naam of een boodschap, zodat er nooit meer verwarring ontstaat welke Pencil van jou is. Gelukkig houdt Apple de oude versie nog wel gewoon in het assortiment voor 99 euro.

#12 Apple verkoopt nu USB-C-adapter voor koptelefoon
De nieuwe iPad Pro heeft geen koptelefoonaansluiting en ook geen Lightning-poort. In plaats daarvan heeft Apple gekozen voor USB-C. Dat kan problemen opleveren voor mensen die veel met muziek en video bezig zijn en afhankelijk zijn van (hoogwaardige) bekabelde oordopjes. Gelukkig is er een oplossing, al gaat het je wel geld kosten: je kunt voor 10 euro een USB-C-adapter voor je oordopjes kopen, die zowel geschikt is voor je nieuwe iPad Pro als voor je MacBook met USB-C.

#13 Nieuwe MacBook Air bevat Amber Lake-chip
Apple geeft tijdens presentaties zelden technische details, maar gelukkig komt die info achteraf wel beschikbaar. De MacBook Air blijkt een Amber Lake-chip te bevatten, om precies te zijn een Core i5-8210Y Amber Lake Y processor. Die is afgesteld op 7 Watt, niet 5 Watt. Zelf geeft Apple aan dat het gaat om een 1.6GHz dual-core Intel Core i5 processor met Turbo Boost tot 3,6GHz. Dit is een configuratie die niet terug te vinden was in Intel’s documentatie van de 8e generatie chips. Inmiddels heeft Intel dat rechtgezet en de informatie op de website aangepast.

#14 Meer info over de A12X-chip in de iPad Pro
Ook over de A12X Bionic in de iPad Pro’s is inmiddels bekend. Deze heeft 8 CPU-kernen, die 90% betere multicore performance leveren, in vergelijking met zijn voorganger. De A12X Bionic is zelfs nog iets krachtiger dan de A12 Bionic die nog maar een paar weken geleden werd aangekondigd voor de iPhone 2018 line-up.

Hij is gebouwd op een 7-nanometerproces, maar is fysiek groter. “Geen enkele tablet, laptop of zelfs een desktop heeft zo’n sprong voorwaarts gemaakt”, vertelde John Ternus op het podium. Hij is vice president hardware engineering bij Apple. De chip heeft 10 miljard transistors en beschikt over een 8-core CPU en een 7-core GPU. De CPU heeft vier kernen gericht op performance en vier voor efficiency. Bij de A12 was het een 6-core CPU en een 4-core GPU.

Apple A12 Bionic

De single core CPU-performance ging 35 procent omhoog vergeleken met de iPad Pro van vorig jaar. Al die extra power is vooral te danken aan een nieuwe performance-controller die ervoor zorgt dat de chip alle processorkernen gelijktijdig kan gebruiken.

Een complete samenvatting van het event kun je vinden in onze iPad event 2018-special en voor meer details kun je natuurlijk terecht op de pagina’s over alle aankondigingen:

Bekijk ook

Samenvatting iPad oktober-event 2018: dit zijn alle aankondigingen!

Wat is er tijdens Apple's najaarsevent 2018 aangekondigd? In deze round-up vind je alle belangrijke aankondigingen, van de iPad Pro tot de nieuwe Macs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.