iPad 2018 met tekening met Apple Pencil.

In deze uitgebreide iPad 2018 review lees je over onze ervaringen met Apple's goedkoopste nieuwe iPad. Hoe goed werkt de Apple Pencil, is deze iPad echt sneller? En voor wie is dit de ideale tablet? We hebben het uitgebreid voor je getest!

iPad 2018 review Prijs (vanaf €359,-)

Een instapper voor iedereen
Zoek je een tablet met grotendeels dezelfde functies als de iPad Pro, maar voor een veel lagere prijs, dan is deze 9,7-inch iPad wat je zoekt. Op het eerste gezicht zul je nauwelijks verschil zien met de 9,7-inch iPad van vorig jaar. De twee belangrijkste verschillen zitten namelijk aan de binnenkant: de ondersteuning voor de Apple Pencil en een snellere processor.

Dat lijken wat weinig vernieuwingen, maar eigenlijk zijn we dat bij Apple wel gewend bij budgetmodellen: dezelfde technologie, maar net iets slimmer en goedkoper verpakt. Apple neemt er zelf een behoorlijk risico mee, want het instapmodel is nu een serieus alternatief geworden voor de iPad Pro.

De iPad 2018 is de goedkoopste iPad in het assortiment van Apple. Voor (passief) consumeren was dit 9,7-inch instapmodel altijd al geschikt. Denk daarbij aan het kijken van video’s, het lezen van e-mail, internetten en spelletjes. Maar is het nieuwe model ook geschikt om dingen te creëren, zoals tekeningen en digitale boeken? Apple wekt de indruk dat het kan en in deze iPad 2018 review gaan we erachter komen of dat ook zo is.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag, foto’s: Itske Eertink

Introductie
Vorig jaar koos Apple voor een nieuwe strategie: een goedkoop instapmodel en daarnaast een veel duurder topmodel, de iPad Pro. Die strategie had succes, want voor het eerst sinds 2013 groeide de verkoop van iPads weer. Kan Apple die groei vasthouden met de 2018-versie van de iPad?

iPad 2018 review: iPad op een stenen vloer

In deze review kijken we naar de 128GB iPad 2018 met Wi-Fi en 4G, in combinatie met de Apple Pencil. We hadden in deze review ook graag de Logitech Crayon meegenomen, maar die is nog niet leverbaar en het leek ons niet verstandig om erop te wachten. Bovendien is de Crayon maar voor een beperkte doelgroep verkrijgbaar en daarom voor de meeste consumenten geen optie.

Design

  • Afmetingen: 240 x 169,5 x 7,5mm
  • Gewicht 469 gram
  • Nieuwe goudkleur
  • Design is exact gelijk aan iPad 2017

Bijzonder is dat deze nieuwe iPad qua gewicht en afmetingen gelijk is aan de eerste iPad Air uit oktober 2013. De Air 2 was iets dunner en lichter, maar daarna is Apple teruggegaan naar de originele waarden. Dat heeft als voordeel dat vrijwel alle hoesjes passen. De volumeknoppen en speakergaatjes zijn iets verschoven, maar dat leverde bij de meeste cases die we gecheckt hebben geen problemen op. Mocht je toch een nieuw iPad-hoesje nodig hebben, dan is de keuze enorm.

De grootste vernieuwing aan de buitenkant is de nieuwe tint goud, die meer neigt naar roségoud. Ook bij de iPhone 8 en Apple Watch 3 werd deze nieuwe kleur toegevoegd aan het assortiment, zodat je alle spullen in dezelfde kleur op elkaar kunt afstemmen (mocht je dat willen).

In de huidige vorm is de iPad prettig om vast te houden. De tablet is licht van gewicht en goed draagbaar, maar dat wist je waarschijnlijk al want sinds de iPad Air is er op dit punt niet veel gewijzigd.

iPad 2018 review: iPad met kindertekening

Dat het design hetzelfde is gebleven betekent wel dat je nog steeds schermranden hebt. Vergeleken met de 10,5 Pro lijken de randen wat breed, maar dat vinden we niet storend. Ook de thuisknop met Touch ID (eerste generatie) is nog steeds aanwezig, net als de 8-megapixel camera en de 1,2-megapixel frontcamera. Deze iPad heeft nog geen Face ID en ook de Smart Connector ontbreekt. Dat laatste is wel jammer, want voor scholen en studenten zou een magnetisch toetsenbord ideaal zijn. Nu ben je alsnog aangewezen op Bluetooth-koppelingen.

Op foto’s ziet de 2018 iPad er dan ook identiek uit als het model van vorig jaar, die op zijn beurt niet zoveel verschilde van de iPad Air uit 2013. Dit is het klassieke iPad-design met aluminium behuizing. Het was mooi geweest als Apple de iPad een paar millimeter dunner had kunnen maken, maar echt nodig vinden we dat niet. Gezien de prijs kun je moeilijk gaan klagen dat Apple veel meer vernieuwingen had moeten doorvoeren.

Scherm

  • 9,7-inch scherm met Retina-resolutie 1536 x 2048
  • Niet-gelamineerd scherm
  • Geen ProMotion, Wide Color en True Tone

Elke standaard 9,7-inch iPad behalve de Air 2 beschikte over een niet-gelamineerd scherm, dus op dat front verandert er niets. Alleen bij de Pro-modellen krijg je extra’s zoals ProMotion, Wide Color en True Tone. Als je vanaf een ouder model naar deze 2018 iPad overstapt zul je er dus niet op vooruit of achteruit gaan. Dat heeft overigens ook voordelen: reparatie van je iPad-scherm is relatief goedkoper. iPads zoals deze zullen intensief worden gebruikt in gezinnen en op scholen, waardoor de kans op schermbreuk altijd aanwezig is. Het zou wat jammer zijn als je dan honderden euro’s moet betalen voor de reparatie, terwijl je voor hetzelfde geld een nieuwe koopt. Het grootste nadeel is dat de content op een niet-gelamineerd scherm wat verder weg lijkt, waardoor je wat minder wordt meegezogen in een spelletje. Het scherm reageert net zo snel op aanraking, het ziet er alleen wat holler uit en het geeft tijdens het tekenen wat meer een ‘plastic-achtig’ gevoel.

iPad 2018 review: iPad op tafel met schoolbord

Apple heeft voor het scherm dezelfde twee Broadcom BCM15900B0 controller-chips voor het touchscreen gebruikt die ook in de iPad Pro te vinden waren.

Dat Apple geen extra’s zoals Wide Color heeft ingebouwd hadden we ook wel verwacht. Deze standaard iPad zal zelden door professionele fotografen en grafisch ontwerpers worden gebruikt en voor gewone gebruikers is extreme correctheid van kleur helemaal niet nodig. Dat de Pro honderden euro’s duurder is geeft Apple de mogelijkheid om veel meer extra opties in te bouwen.

Tijdens het testen merkten we dat het scherm van deze iPad prima af te lezen is en dat kleuren goed uit de verf komen. Je mist dan misschien True Tone en andere extra’s, maar dat wil niet zeggen dat het scherm slecht is. Als je op de details let zie je nog wel punten voor verbetering. Het ontbreken van antireflectie-coating zorgt dat je sneller een spiegeling van jezelf ziet, als je naar het scherm kijkt. De nadelen vallen vooral op als je een Pro gewend bent. Er zit bijvoorbeeld een iets bredere spleet tussen het scherm en de bovenste glaslaag dan we van de Pro gewend zijn. En door het ontbreken van ProMotion gaat scrollen door een webpagina iets minder vloeiend dan op een Pro.

Omdat de doelgroep van de iPad 2018 bestaat uit mensen die voorheen een oudere iPad hadden (en geen Pro) zijn al deze punten eigenlijk geen bezwaar. Neem bijvoorbeeld de verversingsgraad: alleen op de nieuwste Pro’s heb je een refresh rate van 120Hz, elke eerdere iPhone en iPad zit op 60Hz. Bij een budgetmodel hadden we geen andere specs verwacht. Voor een iPad die maar de helft kost is het een logische keuze. Ook is het logisch dat Apple alleen de standaardmaat van 9,7-inch aanbiedt, een formaat dat voor een brede groep gebruikers perfect is. Wie iets anders wil kan terecht bij de Pro of de mini.

Apple Pencil support

  • Dezelfde Pencil uit 2015
  • Scherm voelt wat hol tijdens het schrijven
  • Pencil toegankelijker geworden voor breder publiek

De zesde generatie iPad uit 2018 is de eerste standaard iPad die met de Apple Pencil werkt. Alleen dat kan voor veel mensen al een reden zijn om over te stappen. Voorheen had je er een honderden euro’s duurdere iPad Pro voor nodig. Nu ik al een jaar of twee gebruik maak van de Pencil heb ik gemerkt hoe handig het kan zijn om notities te maken. Ik heb vaak geen schrijfblok of pen (meer) bij de hand, terwijl je voor een berekening of schetsje toch vaak even iets wil opschrijven. Je hoeft echt geen artiest of grafisch designer te zijn om dit handig te vinden. De pen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. OK, het opladen ziet er misschien wat gek uit, maar ik steek liever de Pencil even in de Lightning-poort dan dat ik eerst een adapter moet zoeken. Voor notities reageert de Pencil snel genoeg en het is handig dat je harder kunt drukken om lijnen dikker te maken.

iPad 2018 review: iPad met tekstverwerking

De schrijfervaring op de iPad 2018 is vergelijkbaar met de eerste iPad Pro’s, die nog niet beschikten over een ProMotion-scherm. Het enige verschil is dat het glas van de iPad 2018 anders aanvoelt. Door het niet-gelamineerde glas voelt het meer aan alsof je op plastic zit te schrijven. Het geeft ook een iets holler geluid als je met de pen op het scherm tikt.

Toch reageert de pen relatief snel, zeker als je een gewone stylus zoals die van Adonit gewend bent. Tekenen lukt in bijna elke app en nu iWork en de Office-apps (eindelijk!) zijn aangepast voor de Pencil is het gebruik van een stylus nog interessanter geworden. En dat geldt niet alleen voor mensen met een creatief beroep. Ook als je kantoorwerk doet kan de Pencil best handig zijn, bijvoorbeeld voor aantekeningen maken in rapporten en op formulieren. We probeerden de nieuwe annotatie-functie in Pages, die ervoor zorgt dat aantekeningen altijd op dezelfde plek blijven, ook als je tekst toevoegt.

https://www.youtube.com/watch?v=nAUejtG_T4U

Toch is er wat de Pencil zelf betreft eigenlijk niet zoveel veranderd: het is nog steeds dezelfde gladde plastic Pencil uit 2015, die wegrolt van je bureau. Het huidige design is niet erg geschikt voor kinderen, die het dopje en de penpunt gemakkelijk kunnen inslikken of kwijtraken. De Logitech Crayon is een mooi alternatief, maar die wordt voorlopig alleen aan het onderwijs verkocht en is niet drukgevoelig.

Voor de iPad 2018 is Pencil-ondersteuning de grootste verbetering, samen met de snellere chip. Hou er wel rekening mee dat je goedkope iPad €99 duurder wordt omdat je de pen los moet aanschaffen. Sommige andere tabletfabrikanten leveren een gratis pen mee, Apple niet.

Processor en andere hardware

  • A10-processor
  • 2GB werkgeheugen
  • Eerste generatie Touch ID
  • Keuze uit 32GB of 128GB opslag

Processor

Als we kijken naar de interne hardware, dan draait alles om de A10-processor. Die is nog geen twee jaar oud en is perfect voor hedendaagse apps. Met vier kernen (twee voor performance en twee voor simpele taken) kan deze processor ook de wat zwaardere taken aan. Uit de benchmarks die we met Geekbench draaiden bleek dat deze processor bij single core-processen niet eens zoveel verschilt met de nieuwste iPhones en iPad Pro’s. De single core-score van 3526 ligt vlakbij de 3904 van de 10,5″ iPad Pro. Bij de multi core-scores is het verschil wel iets groter: de nieuwere apparaten halen scores rond de negen- tot tienduizend terwijl de iPad 2018 op 6011 punten blijft steken, iets boven de iPhone 7-familie die op dezelfde processor is gebaseerd.

iPad 2018 benchmarks Geekbench

Vergeleken met vorig jaar is de processor er meetbaar op vooruit gegaan: toen registreerden we in onze iPad 2017 review een multi core-score van 4453 en dan is 6011 een hele verbetering. Deze nieuwe iPad presteert zelfs beter dan de eerste twee Pro’s.

Maar even afgezien van de cijfers: het gaat er ook om dat de iPad in het dagelijks gebruik snel aanvoelt en daarmee zit het wel goed. We probeerden diverse apps op deze nieuwe iPad en merkten dat alles net ietsje sneller gaat dan bij het model van vorig jaar. Reken op zo’n 20 tot 40 procent betere performance. De A10 Fusion-processor kan helaas niet alle snelle en langzame kernen tegelijk gebruiken (de A11 Bionic kan dat wel), maar dat zal bij de meeste toepassingen die je op deze iPad gebruikt niet te merken zijn. Alles reageert even vlot en soepel, ook als je wat complexere augmented reality-toepassingen probeert, waarvoor veel rekenwerk nodig is.

Werkgeheugen

Dat Apple opnieuw heeft gekozen voor 2GB RAM is niet verrassend; het zit namelijk ook in de iPhone 7 en iPhone 8. Al hadden we vanwege iPad-multitasking natuurlijk liever meer gezien. Bij de iPad Pro’s (met 4GB RAM) kun je drie apps naast elkaar gebruiken (combinatie van Split View en Slide Over), bij deze nieuwe iPad gaat het om ‘slechts’ twee apps tegelijk. Het lijkt ons niet meteen een dealbreaker. Je zou bij 2GB RAM wat vaker te maken kunnen krijgen met het opnieuw laden van pagina’s, maar daar hebben we weinig van gemerkt. Wat games betreft hebben we een aantal populaire titels geprobeerd en dat werkte allemaal moeiteloos.

iPad 2018 benchmarks Geekbench singlecore multicore

Opslag

Je kunt bij deze iPad kiezen uit 32GB en 128GB, wat op zich een vreemde keuze is nu de iPhones zijn overgestapt naar 64GB en 256GB. Bij een iPad die ook bedoeld is om dingen te creëren verwacht je wel wat meer opslag. Maar dat zou de iPad onnodig duur hebben gemaakt. Voor mensen die echt niet zoveel met hun iPad doen is 32GB genoeg. Anderen kunnen het beste voor 128GB opslag kiezen en zoveel mogelijk gebruik maken van online opslagruimte. De sprong van 32GB naar 128GB kost je 90 euro extra.

Verder kun je kiezen uit modellen met of zonder 4G. De toeslag die je hiervoor betaalt is gelukkig ook wat goedkoper geworden: in plaats van 160 euro betaal je nu 130 euro extra. Dat vinden we nog steeds prijzig, omdat je net zo goed gebruik kunt maken van de persoonlijke hotspot-functie van de iPhone. Zit je krap bij kas en moet je kiezen, dan zouden we eerder voor meer opslag kiezen dan voor een 4G-functie (die vaak ook weer extra geld kost vanwege de benodigde simkaart).

iPad 2018 review: iPad in de hand

Speakers

De iPad 2018 heeft twee speakers aan de onderkant. Wil je stereogeluid horen, dan zul je de tablet rechtop moeten houden in portretstand. Er was geen ruimte om vier grote speakerruimtes te maken, zoals op de Pro. De iPad splits het geluid in links en rechts, maar de speakergaatjes zitten zo dicht bij elkaar dat je niet echt een stereo-effect hoort. Kijk je graag video’s in landschapsformaat dan kun je het beste iets verder weg zitten, om te voorkomen dat het geluid van één kant lijkt te komen.

We luisterden naar de speakers door wat muziek, audioboeken en podcasts af te spelen. Op een afstand van drie meter konden we niet veel verschil in geluidskwaliteit horen tussen de 9,7-inch iPad 2018 en een 10,5-inch iPad Pro. Wel klinkt de Pro op maximaal volume veel luider.

Muziek luisteren kan ook via de 3,5mm koptelefoonaansluiting aan de bovenkant, waar op het eerste gezicht (of beter gezegd: gehoor) niets aan is veranderd.

iPad 2018 review: iPad met Beats

Verdere hardware

De Touch ID-knop in deze iPad is van de eerste generatie en reageert dus wat trager dan de tweede generatie die al sinds de iPhone 6s wordt gebruikt. Dat is jammer, maar ook hier geen dealbreaker. Je gebruikt Touch ID op een iPad veel minder vaak dan op een iPhone.

Aan de onderkant vind je een Lightning-poort om op te laden. Draadloos opladen zit er helaas niet in.

Wat er ook niet in zit is een Smart Connector. Dat zou ideaal zijn geweest om de iPad voor langere teksten te gebruiken. Je bent daardoor aangewezen op de bestaande Bluetooth-toetsenbordjes, want de speciale Logitech-hoes met magnetisch toetsenbord komt alleen beschikbaar voor scholen.

Camera

  • 8-megapixel camera 1080p
  • 1,2-megapixel frontcamera 720p
  • Nieuwe ISP voor automatisch optimale instellingen

De camera’s zijn identiek aan die in de iPad 2017. Om met een aantal positieve punten te beginnen: de camera steekt niet uit. Ook heeft Apple de nieuwste image signal processor (ISP) in gezet, waardoor je profiteert van betere witbalans, autofocus en ISO-instellingen. De camera kan dankzij deze extra chip objecten herkennen en de instellingen van de camera daar automatisch op afstemmen. Dit betekent dat een wintersportfoto andere instellingen krijgt dan een strandfoto, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.

iPad 2018 review: iPad met MacBook en Pencil

De 8-megapixel camera aan de achterkant is goed te gebruiken voor foto’s. Maar als je bedenkt dat Apple zoveel nadruk legde op het nieuwe lesprogramma ‘Everyone Can Create’, dan zou een iets betere camera wel passend zijn geweest. Wil je foto’s maken dan kun je daarvoor toch beter een iPhone pakken en op de iPad verder gaan om er iets creatiefs mee te doen. De kwaliteit van foto’s is dankzij de ISP ietsje beter dan die van de iPad Air 2 en 9,7-inch iPad van vorig jaar, maar een gewone gebruiker zal het verschil nauwelijks zien.

Filmen is mogelijk met maximaal 1080p, dus je kunt je schoolproject niet in 4K-kwaliteit schieten. De frontcamera is met 1,2-megapixel en 720p geschikt voor FaceTime maar het scheelt nogal wat met de 7-megapixel frontcamera die je in de Pro vindt. In onderstaande foto’s is het verschil te zien: de ene foto is gemaakt met de frontcamera van de 10,5″ iPad Pro met een bestandsgrootte van 1,6MB, terwijl de andere foto met de frontcamera van de iPad 2018 is gemaakt en 250kb groot is. Beide zijn gemaakt onder goede lichtomstandigheden buitenshuis, bij een bewolkte hemel.

Selfie gemaakt met frontcamera iPad 2018 250kb
Portretfoto gemaakt met frontcamera iPad 2018

Selfie gemaakt met frontcamera iPad Pro, 1.6MB
Portretfoto gemaakt met frontcamera iPad Pro

De foto van de Pro toont meer detail en die van de nieuwe iPad is wat fletser. Maar voor FaceTime-gebruik is dit nog prima te doen. Wil je portretfoto’s van jezelf maken die je vaker wilt gebruiken, dan levert deze iPad wat minder scherpe foto’s op. Maar daar is zo’n tablet ook eigenlijk niet voor bedoeld.

Batterij

  • Meer dan 10 uur batterijduur
  • Dezelfde 32,9 Wattuur batterij

Elke iPad heeft een batterijduur van 10 uur voor internetten via Wi-Fi. Meestal zijn die schattingen wat aan de voorzichtige kant en dat is ook bij deze iPad het geval. We haalden iets meer dan 11 uur op een volledige batterij bij continu licht gebruik, zoals internetten, e-mailen en af en toe een filmpje kijken. Zet je de schermverlichting nog iets lager dan kun je makkelijk van vroeg tot laat je iPad gebruiken (maar wie doet dat?). Er zijn op het gebied van iPad-batterijen eigenlijk weinig ontwikkelingen geweest, als je het vergelijkt met de iPhones, waar Apple heeft gekozen voor L-vormige cellen om zoveel mogelijk ruimte te benutten. Bij de iPad is dat niet nodig: die liggen toch meestal thuis op de bank en batterijduur is dan geen issue.

iPad 2018 review: iPad met kleurpotloden en kindertekening

iPad 2018: alternatieven

Zoek je een alternatief voor deze nieuwe iPad, kijk dan eens naar:

iPad 2017: De gelijkenissen tussen de 9,7-inch iPads van dit jaar en vorig jaar zijn enorm. Je zou daarom ook kunnen kijken naar koopjes voor het oude model. Het enige wat je mist zijn de Pencil-support en de snellere processor.

10,5″ iPad Pro: Beide iPads zijn geschikt voor de Apple Pencil, maar bij de Pro heb je nog wat extra’s zoals een beter scherm en een Smart Connector. Omdat de 10,5-inch Pro alweer wat langer op de markt is zou je koopjes kunnen vinden.

iPad mini 4: Vind je de 9,7-inch iPad toch iets te groot, dan zou de iPad mini 4 een optie kunnen zijn. Vooral als je een tablet zoekt om boeken te lezen. Het scherm is kleiner en scherper, maar kies alleen een mini als je echt het kleinere formaat nodig hebt. De mini heeft oudere componenten en is een stuk duurder dan het standaard 9,7-inch model.

Voor een uitgebreidere iPad vergelijking check je het beste onderstaand artikel.

Bekijk ook

iPad vergelijken: dit is jouw iPad-keuzehulp! Welke iPad past bij jou?

Welke iPad past bij jou: de grote iPad Pro 2022, de kleinere iPad mini 2021, de supersnelle iPad Air 2022, de nieuwste iPad 2022 of de standaard 10,2-inch iPad 2021? We vergelijken de iPads en zetten de verschillende modellen en afwegingen op een rijtje.

Android-tablets: Sta je ook open voor een tablet met Android, dan is er eigenlijk niet zoveel keuze. Misschien spreekt de Huawei MediaPad M3 Lite je aan (€349) of misschien spreekt de Samsung Galaxy Tab S2 je aan (€329). Beide zijn al wat ouder en voorzien van aangepaste software. De Galaxy Tab S3 zou een optie kunnen zijn maar valt met €599 waarschijnlijk buiten je budget; voor dat geld kun je bijna een iPad Pro kopen.

Je bent eigenlijk beter af met de Google Pixel C: die heeft de meest kale versie van Android en ziet er prima uit. Het scherm is prachtig en de bouwkwaliteit is goed. Google verlaagde de prijs een paar maanden geleden nog van €499 naar €299, maar helaas zijn de modellen nu uit het assortiment gehaald. Mocht je er nog eentje kunnen vinden, dan is de Pixel C wat ons betreft het beste Android-alternatief.

Score

8.8

iPad 2018

iPad 2018

359

Voordelen +

  • Goedkoopste iPad ooit, veel functies voor minder geld
  • Werkt met Apple Pencil
  • Snellere A10-processor
  • Extra korting voor studenten
  • Goed alternatief voor iPad Pro
  • iOS is het beste platform, met veel apps en lange tijd updates

Nadelen -

  • Geen coating op scherm
  • Geen Smart Connector voor toetsenborden
  • Extra accessoires maken het alsnog een dure laptopvervanger
  • Weinig echte vernieuwingen

Conclusie iPad 2018 review

De iPad 2018 laat zien waar Apple goed in is: bestaande componenten samenvoegen in een verbeterd apparaat. Met de snellere processor en ondersteuning voor de Apple Pencil is dit een goed alternatief geworden voor de veel duurdere iPad Pro. Dat je verder niet te veel vernieuwingen en geen compleet ander design krijgt, is te begrijpen. Apple wilde alles zo goedkoop mogelijk houden en de beoogde doelgroep van deze iPad zit ook niet op te veel verandering te wachten. Deze nieuwe tablet lijkt misschien niet zo spannend, maar als je alle vernieuwingen van de afgelopen jaren bij elkaar optelt is het een no-brainer voor mensen die nu nog een iPad Air 2 of ouder gebruiken. Je vindt voor deze prijs geen betere tablet en de toevoeging van Apple Pencil-ondersteuning is mooi meegenomen, of je het nu gebruikt of niet. Het maakt deze iPad in ieder geval veel geschikter om creatief bezig te gaan.

We hebben in deze review de iPad 2018 bekeken vanuit het perspectief van de consument, omdat dat het best aansluit bij de lezers van iCulture. Of de iPad goedkoop genoeg is voor scholen is het onderwerp waar mensen uit het onderwijs veel beter in thuis zijn. We betwijfelen of het toevoegen van Apple Pencil-ondersteuning genoeg is om schoolbesturen over de streep te trekken en de Chromebooks te vervangen door iPads. Uit reacties krijgen wij in ieder geval de indruk dat ze liever een nóg goedkopere iPad met een goed toetsenbord hadden gezien. Voor consumenten is de iPad 2018 echter een prima keuze. Vandaar ons hoge rapportcijfer.

iPad 2018 kopen of niet?

Is de iPad 2018 iets voor jou? Jazeker, maar alleen als je aan één van de volgende twee voorwaarden voldoet:

  • Je hebt nu een iPad Air of ouder en zoekt iets nieuws: ga voor de iPad 2018!
  • Of: je wilde altijd al de Pencil gebruiken maar vond de iPad Pro’s steeds te duur. Deze nieuwe iPad is wat je zoekt.

Heb je een iPad Pro van de eerste generatie, dan ga je er wat betreft de processor op vooruit.

Heb je een iPad Air 2, dan ligt het antwoord wat ingewikkelder. Als je de Air 2 voor lichte toepassingen gebruikt en geen behoefte hebt aan een Pencil, kun je dit model nog prima een tijdje gebruiken. Er zullen nog zeker een paar updates voor uitkomen. Ben je je Air 2 zat en ben je echt aan iets nieuws toe, dan is de iPad 2018 de beste tablet die je momenteel kunt kopen. Je krijgt iets minder functies dan op de Pro, maar je betaalt dan ook maar de helft.

De iPad 2018 is verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen:

  • 32GB opslag in zilver, spacegrijs of goud: €359
  • 128GB opslag in zilver, spacegrijs of goud: €449

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2018