Apple Watch Series 5

Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken zetten we de modellen voor je op een rij. Moet je nou de Apple Watch Series 5 of Series 3 hebben? En hoe zit het met de Apple Watch Series 4? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Prijs vanaf €229,-

De Apple Watch is er in allerlei soorten en maten, maar welk Apple Watch kun je nu het beste kopen? In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken we de specificaties van alle beschikbare modellen zoals de Apple Watch Series 5 en Apple Watch Series 3 en geven we je advies welke Apple Watch je het beste kunt kiezen.

Vergelijking Apple Watch: welke Apple Watch kiezen?

Momenteel kun je bij Apple twee verschillende Apple Watch-generaties vinden:

De Apple Watch Series 1, Apple Watch Series 2 en Apple Watch Series 4 zitten niet meer in het assortiment, maar zijn nog wel her en der bij winkeliers voor een lagere prijs te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de nu beschikbare modellen bij Apple.

Bij de Apple Watch Series 5 kun je dankzij Apple Watch Studio zelf je bandje kiezen. Er zijn dus allerlei configuraties mogelijk, waardoor er geen standaard sets meer bij Apple beschikbaar zijn. Bij andere winkels geldt dit nog wel. Daar kan je kiezen uit spacegrijs aluminium met zwart sportbandje, zilver aluminium met wit bandje en goud aluminium met roze sportbandje.

Apple Watch vergelijken: specificaties

In onderstaande tabel vind je een uitgebreider overzicht van de belangrijkste specificaties van de Apple Watch-modellen. Deze tabel helpt je met het vergelijken van de Apple Watch. De prijzen bovenin de tabel geven de huidige adviesprijzen of oorspronkelijke lanceringsprijzen weer bij modellen die niet meer door Apple verkocht worden.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Vergelijking Apple Watch Series 5 en Apple Watch Series 4

De Apple Watch Series 5 is het nieuwste model uit september 2019. Als je deze naast de Apple Watch Series 4 legt, zie je nauwelijks een verschil. Het scherm, de behuizing en de formaten zijn exact hetzelfde als de vernieuwde Series 4 uit 2018. De vernieuwing zit hem vooral aan de binnenkant: het nieuwe always-on scherm, het kompas en de extra opslagruimte.

De Apple Watch Series 5 is het eerste model met een scherm dat altijd aan staat. Als je niet naar het scherm kijkt, gaat deze naar een energiezuinige stand. Je kan dan nog steeds de tijd aflezen, maar het scherm wordt wel gedimd. Dit komt van pas als je druk aan het sporten bent en het scherm niet aanspringt als je je pols draait. Apple gebruikt hiervoor een nieuwe techniek in het scherm, dat ervoor zorgt dat de refresh-rate niet mer 60Hz maar slechts 1Hz is. Het scherm wordt dan één keer per seconde ververst. Complicaties staan in een soort slaapstand, maar alles is wel direct af te lezen. De wijzerplaat past zich zo aan, dat deze zo weinig mogelijk energie verbruikt.

Apple Watch Series 5 modellen.

Verder zit er een ingebouwd kompas in, waarmee je direct kan navigeren vanaf je horloge. In Apple Kaarten zie je duidelijker welke kant je op moet lopen en met de Kompas-app bekijk je allerlei nuttige extra informatie, zoals hoogtegraad en breedtegraad. Apple heeft ook de opslagruimte een boost gegeven van 16GB naar 32GB, waardoor je dus meer muziek, podcasts, ebooks en apps op kan slaan en overal met je mee kan nemen.

Andere functies zoals de ECG, de klikbare Digital Crown, het meer ronde design en de kleuren van de kast zijn ongewijzigd gebleven. Wel is er een nieuwe titanium versie en is keramiek weer terug, maar deze materialen zijn alleen beschikbaar voor de 4G-uitvoeringen. Deze zijn momenteel nog niet in Nederland beschikbaar.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 5 en Apple Watch Series 4:

 • De Apple Watch Series 5 heeft een always-on scherm: het scherm staat altijd aan, ook als je er niet naar kijkt.
 • Apple Watch Series 5 heeft een ingebouwd kompas, die aangeeft in welke richting je kijkt.
 • Apple Watch Series 5 heeft 32GB opslagruimte, in plaats van 16GB.

Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 3 vergeleken

De Apple Watch Series 4 is in september 2018 uitgebracht. Voor het eerst sinds het bestaan van de Apple Watch heeft Apple het design vernieuwd. Het scherm is minimaal 30% groter, zonder het horloge veel groter te maken. Het scherm bij de Series 4 loopt namelijk tot de randen, zoals ook het geval is bij de iPhone X. Apple hoeft daarom de kast niet heel veel groter te maken. Daarnaast heeft de Apple Watch Series 4 andere rondingen bij de hoeken. De Apple Watch oogt daarom wat ronder, zonder dat het écht een rond horloge is. Ook is de Series 4 iets platter. De bestaande en nieuwe bandjes zijn bij alle modellen te gebruiken. De Digital Crown klikt deze keer mee, dankzij voelbare feedback.

De Apple Watch Series 4 heeft ook betere sensoren dan het vorige model. Zo zijn de gyroscoop en de versnellingsmeter verbeterd, zodat de Series 4 kan herkennen als je valt. De speaker is ook 50% luider en er zit een tweede generatie optische hartslagsensor en een nieuwe elektrische hartslagsensor in. Daarmee is onder andere de ECG-functie beschikbaar. De Apple Watch Series 4 kan daarmee zien in welk ritme je hart klopt. Meer over het maken van een Apple Watch ECG lees je in onze tip.

Andere verschillen zijn de overstap naar Bluetooth 5.0, de snellere S4 64-bits dual-coreprocessor en extra opslagruimte. Alle modellen hebben nu standaard 16GB opslagruimte voor muziek en apps. Goed om te weten: de Apple Watch Series 4 en Series 3 zijn in Nederland alleen verkrijgbaar met een aluminium behuizing. Wil je een roestvrij stalen kast, dan kun je het beste op zoek gaan naar (tweedehands) exemplaren van de Series 2. Je zou ook het duurdere 4G-model in roestvrij staal uit het buitenland kunnen halen, waarbij je de 4G-functie niet gebruikt. Maar dit is een vrij prijzige oplossing.

Infograaf Modulair-wijzerplaat op de Apple Watch Series 4

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 3:

 • De Apple Watch Series 4 heeft een groter scherm en komt in twee nieuwe maten: 40mm en 44mm.
 • De Apple Watch Series 4 heeft verbeterde sensoren voor valdetectie.
 • De Apple Watch Series 4 heeft nieuwe en verbeterde hartslagsensoren.
 • De Series 4 is twee keer zo snel en heeft een 50% luidere speaker dan het vorige model.

Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 2 naast elkaar

De Apple Watch Series 3 verscheen in september 2017. Het is de opvolger van de Series 2 uit 2016. De belangrijkste vernieuwing in de Apple Watch Series 3 is de eigen 4G-verbinding, maar dat geldt enkel en alleen voor het speciaal verkrijgbare 4G-model. Deze is nooit in Nederland verschenen en is inmiddels ook niet meer in het buitenland te koop.

Maar wat is dan het grootste verschil tussen de Apple Watch Series 3 zonder 4G en de Apple Watch Series 2? Het belangrijkste verschil tussen deze twee modellen is de snellere S3-chip in de Apple Watch Series 3. Hierdoor starten apps sneller op en bovendien kan Siri voor het eerst praten, waardoor je daadwerkelijk een gesproken antwoord terugkrijgt en niet meer alleen geschreven tekst op het scherm. Verder is de Apple Watch Series 3 ook voorzien van een nieuwe barometrische hoogtemeter, waardoor hoogteverschillen tijdens workouts en traplopen beter gemeten kunnen worden. Dit komt vooral van pas bij het sporten.

Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 2:

 • De Apple Watch Series 3 heeft een snellere S3-chip, de Series 2 een S2 dual-coreprocessor.
 • De Apple Watch Series 3 heeft een ingebouwde barometrische hoogtemeter, de Series 2 niet.
 • Siri kan praten in de Apple Watch Series 3. Op de Apple Watch Series 2 (en ouder) zie je alleen geschreven tekst.

Apple Watch Series 1.

Verschillen Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 1

De Apple Watch Series 1 komt uit 2016. Veruit het grootste en belangrijkste verschil is dat de Apple Watch Series 1 geen GPS-chip heeft. De Apple Watch Series 1 kan je locatie dus niet ophalen zonder dat er een gekoppelde iPhone in de buurt is. Hierdoor is de Apple Watch Series 1 wat minder geschikt om mee te sporten.

Los van het ontbreken van de GPS-chip in de Apple Watch Series 1, is het model nagenoeg hetzelfde als de Apple Watch Series 2. De ingebouwde processor is even snel en ook de ingebouwde sensoren zijn hetzelfde. Let er wel op dat de Apple Watch Series 1 alleen met een aluminium kast uitgebracht is.

Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 3 en Series 1:

 • De Apple Watch Series 3 heeft een GPS-chip voor het bijhouden van je locatie, de Series 1 heeft dat niet.
 • De Apple Watch Series 3 heeft een snellere S3-chip, de Series 1 een S1P dual-coreprocessor (met dezelfde snelheid als de Series 2).
 • De Apple Watch Series 3 heeft een helderder scherm dan de Series 1, waardoor hij beter geschikt is voor buiten.
 • De Apple Watch Series 3 is geschikt voor zwemmen, de Series 1 is spatwaterdicht.
 • De Apple Watch Series 3 is er ook in een speciale Apple Watch Nike+-uitvoering.

Verschillen oudere modellen

Het heeft verder geen zin om de oudere Apple Watch te vergelijken, omdat deze modellen niet meer verkrijgbaar zijn of weinig van elkaar verschillen. De originele Apple Watch is al sinds 2016 niet meer verkrijgbaar en de software wordt voor dit model inmiddels ook niet meer geüpdatet. Wil je toch een goedkopere Apple Watch, dan kun je beter kijken naar de Series 3. Deze heeft nagenoeg hetzelfde design als de originele modellen, maar dan met een flink aantal verbeteringen.

Vergelijk de Apple Watch met onze keuzehulp

Nu je weet wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de Apple Watch Series 5, 4, 3, 2 en 1, heb je wellicht een beter idee welke Apple Watch het beste bij je past. Wil je in het kort de Apple Watch vergelijken die helpen bij je keuze, dan geven we je hieronder nog een duwtje in de goede richting.

Ga de Apple Watch Series 5 kopen als…

 • …je de allernieuwste Apple Watch wil hebben.
 • …je de snelste Apple Watch wil hebben met meer opslag.
 • …je graag met je Apple Watch navigeert en er op uit trekt (bijvoorbeeld in de natuur).
 • …je de snelste Apple Watch wil hebben met de beste speaker.
 • …je een groter scherm wil.
 • …je de nieuwe hartslagfuncties wil.
 • …je bang bent om te vallen. De valdetectie kan dan hulpdiensten waarschuwen.

Ga de Apple Watch Series 4 kopen als…

 • …een always-on scherm voor jou niet hoeft.
 • …je een goede deal vindt. Dit model is niet meer bij Apple verkrijgbaar.

Ga de Apple Watch Series 3 kopen als..

 • …je de goedkoopste Apple Watch wil die nog bij Apple verkrijgbaar is.
 • …je een kleiner scherm wil.
 • …je geen ECG wil maken en geen valdetectie hoeft.
 • …je alleen meldingen wil ontvangen, activiteiten en workouts bij wil houden en muziek wil luisteren.

Ga de Apple Watch Series 2 kopen als…

 • …je per se een roestvrij stalen of keramieken Apple Watch wil, zonder te hoeven importeren.

Let op dat de voorraad van dit model erg schaars is, omdat deze al een tijdje uit het assortiment is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!