Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken zetten we de modellen voor je op een rij. Moet je nou de Apple Watch Series 4 of Series 3 hebben? En hoe zit het met de Apple Watch Series 1? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Prijs vanaf €299,-

De Apple Watch is er in allerlei soorten en maten, maar welk Apple Watch kun je nu het beste kopen? In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken we de specificaties van alle beschikbare modellen zoals de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 3 en geven we je advies welke Apple Watch je het beste kunt kiezen.

Apple Watch Series-modellen.

Apple Watch vergelijken: Series 4, 3 of 1?

Momenteel kun je bij Apple twee verschillende Apple Watch-generaties vinden:

De Apple Watch Series 1 en de Apple Watch Series 2 zitten niet meer in het assortiment, maar zijn nog wel her en der bij winkeliers voor een lagere prijs te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de nu beschikbare modellen bij Apple.

Bekijk grafiek Apple Watch line-up najaar 2018.

Apple Watch vergelijken: specificaties

In onderstaande tabel vind je een uitgebreider overzicht van de belangrijkste specificaties van de Apple Watch-modellen. De prijzen bovenin de tabel geven de huidige adviesprijzen of oorspronkelijke lanceringsprijzen weer bij modellen die niet meer door Apple verkocht worden.

Bekijk grafiek Verschillen Apple Watch Series 4, Series 3, Series 2, Series 1 en de originele Apple Watch.

Vergelijking Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 3

De Apple Watch Series 4 is in september 2018 uitgebracht. Voor het eerst sinds het bestaan van de Apple Watch heeft Apple het design vernieuwd. Het scherm is minimaal 30% groter, zonder het horloge veel groter te maken. Het scherm bij de Series 4 loopt namelijk tot de randen, zoals ook het geval is bij de iPhone X. Apple hoeft daarom de kast niet heel veel groter te maken. Daarnaast heeft de Apple Watch Series 4 andere rondingen bij de hoeken. De Apple Watch oogt daarom wat ronder, zonder dat het écht een rond horloge is. Ook is de Series 4 iets platter. De bestaande en nieuwe bandjes zijn bij alle modellen te gebruiken. De Digital Crown klikt deze keer mee, dankzij voelbare feedback.

De Apple Watch Series 4 heeft ook betere sensoren dan het vorige model. Zo zijn de gyroscoop en de versnellingsmeter verbeterd, zodat de Series 4 kan herkennen als je valt. De speaker is ook 50% luider en er zit een tweede generatie optische hartslagsensor en een nieuwe elektrische hartslagsensor in. Daarmee is onder andere de ECG-functie beschikbaar. De Apple Watch Series 4 kan daarmee zien in welk ritme je hart klopt. Helaas is de ECG-functie niet in Nederland beschikbaar.

Andere verschillen zijn de overstap naar Bluetooth 5.0, de snellere S4 64-bits dual-coreprocessor en extra opslagruimte. Alle modellen hebben nu standaard 16GB opslagruimte voor muziek en apps. Goed om te weten: de Apple Watch Series 4 en Series 3 zijn in Nederland alleen verkrijgbaar met een aluminium behuizing. Wil je een roestvrij stalen kast, dan kun je het beste op zoek gaan naar (tweedehands) exemplaren van de Series 2. Je zou ook het duurdere 4G-model in roestvrij staal uit het buitenland kunnen halen, waarbij je de 4G-functie niet gebruikt. Maar dit is een vrij prijzige oplossing.

Infograaf Modulair-wijzerplaat op de Apple Watch Series 4

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 3:

 • De Apple Watch Series 4 heeft een groter scherm en komt in twee nieuwe maten: 40mm en 44mm.
 • De Apple Watch Series 4 heeft verbeterde sensoren voor valdetectie.
 • De Apple Watch Series 4 heeft nieuwe en verbeterde hartslagsensoren.
 • De Series 4 is twee keer zo snel en heeft een 50% luidere speaker dan het vorige model.

Vergelijking Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 2

De Apple Watch Series 3 verscheen in september 2017. Het is de opvolger van de Series 2 uit 2016. De belangrijkste vernieuwing in de Apple Watch Series 3 is de eigen 4G-verbinding, maar dat geldt enkel en alleen voor het speciaal verkrijgbare 4G-model. De Apple Watch Series 3 met 4G wordt niet in Nederland verkocht en het heeft ook weinig zin om dit model te importeren, omdat de 4G-functie niet in Nederland te gebruiken is. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Maar wat is dan het grootste verschil tussen de Apple Watch Series 3 zonder 4G en de Apple Watch Series 2? Het belangrijkste verschil tussen deze twee modellen is de snellere S3-chip in de Apple Watch Series 3. Hierdoor starten apps sneller op en bovendien kan Siri voor het eerst praten, waardoor je daadwerkelijk een gesproken antwoord terugkrijgt en niet meer alleen geschreven tekst op het scherm. Verder is de Apple Watch Series 3 ook voorzien van een nieuwe barometrische hoogtemeter, waardoor hoogteverschillen tijdens workouts en traplopen beter gemeten kunnen worden. Dit komt vooral van pas bij het sporten.

Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 2:

 • De Apple Watch Series 3 heeft een snellere S3-chip, de Series 2 een S2 dual-coreprocessor.
 • De Apple Watch Series 3 heeft een ingebouwde barometrische hoogtemeter, de Series 2 niet.
 • Siri kan praten in de Apple Watch Series 3. Op de Apple Watch Series 2 (en ouder) zie je alleen geschreven tekst.

Apple Watch Series 1.

Vergelijking Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 1

De Apple Watch Series 1 komt uit 2016. Veruit het grootste en belangrijkste verschil is dat de Apple Watch Series 1 geen GPS-chip heeft. De Apple Watch Series 1 kan je locatie dus niet ophalen zonder dat er een gekoppelde iPhone in de buurt is. Hierdoor is de Apple Watch Series 1 wat minder geschikt om mee te sporten.

Los van het ontbreken van de GPS-chip in de Apple Watch Series 1, is het model nagenoeg hetzelfde als de Apple Watch Series 2. De ingebouwde processor is even snel en ook de ingebouwde sensoren zijn hetzelfde. Let er wel op dat de Apple Watch Series 1 alleen met een aluminium kast uitgebracht is.

Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 3 en Series 1:

 • De Apple Watch Series 3 heeft een GPS-chip voor het bijhouden van je locatie, de Series 1 heeft dat niet.
 • De Apple Watch Series 3 heeft een snellere S3-chip, de Series 1 een S1P dual-coreprocessor (met dezelfde snelheid als de Series 2).
 • De Apple Watch Series 3 heeft een helderder scherm dan de Series 1, waardoor hij beter geschikt is voor buiten.
 • De Apple Watch Series 3 is geschikt voor zwemmen, de Series 1 is spatwaterdicht.
 • De Apple Watch Series 3 is er ook in een speciale Apple Watch Nike+-uitvoering.

Keuzehulp Apple Watch vergelijken

Nu je weet wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de Apple Watch Series 4, 3, 2 en 1, heb je wellicht een beter idee welke Apple Watch het beste bij je past. Heb je nog geen keuze kunnen maken, dan geven we je hieronder nog een duwtje in de goede richting.

Ga de Apple Watch Series 4 kopen als…

 • … je de allernieuwste Apple Watch wil hebben.
 • … je de snelste Apple Watch wil hebben met de beste speaker.
 • … je een groter scherm wil.
 • … je de nieuwe hartslagfuncties wil (zodra ze in Nederland beschikbaar zijn).
 • … je bang bent om te vallen. De valdetectie kan dan hulpdiensten waarschuwen.

Ga de Apple Watch Series 3 kopen als..

 • … je de goedkoopste Apple Watch wil die nog bij Apple verkrijgbaar is.
 • … je een kleiner scherm wil.

Ga de Apple Watch Series 2 kopen als…

 • … je per se een roestvrij stalen of keramieken Apple Watch wil, zonder te hoeven importeren.
 • … je een goedkopere Apple Watch met GPS wil.

Let op dat de voorraad van dit model erg schaars is, omdat deze al een tijdje uit het assortiment is.

Ga de Apple Watch Series 1 kopen als…

 • … je de Apple Watch niet gebruikt om te sporten, maar slechts als horloge en voor notificaties, apps en het versturen van berichten.

Let op dat de voorraad van dit model schaars is, omdat deze net uit het assortiment gehaald is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!