Apple Watch Series 3 met water.

Apple Watch vergelijken: welke Apple Watch past het beste bij jou?

Er zijn allerlei Apple Watch-modellen te koop, maar moet je nou de Apple Watch Series 3 of Series 1 hebben? En hoe zit het met de Apple Watch Series 2? In deze Apple Watch keuzehulp helpen we je op weg.

Prijs vanaf €269,-

De Apple Watch is er in allerlei soorten en maten, maar welk Apple Watch kun je nu het beste kopen? In deze keuzehulp Apple Watch vergelijken we de specificaties van alle beschikbare modellen zoals de Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 1 en geven we je advies welke Apple Watch je het beste kunt kiezen.

Apple Watch Series 3 bandjes

Apple Watch vergelijken: Series 3, 2 of 1?

Momenteel kun je bij Apple twee verschillende Apple Watch-generaties vinden:

De Apple Watch Series 2 zit niet meer in het assortiment, maar is nog wel her en der bij winkeliers voor een lagere prijs te vinden. Als je op zoek bent naar een kort en bondig overzicht van het Apple Watch-assortiment bij Apple, dan vind je hieronder meer informatie.

In onderstaande tabel vind je een uitgebreider overzicht van de belangrijkste specificaties van de Apple Watch-modellen. De prijzen bovenin de tabel geven de huidige adviesprijzen of oorspronkelijke lanceringsprijzen weer bij modellen die niet meer door Apple verkocht worden.

Bekijk grafiek Verschillen Apple Watch, Series 1, Series 2 en Series 3.

Vergelijking Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 2

De Apple Watch Series 3 is de nieuwste smartwatch die Apple in september 2017 uitgebracht heeft. Het is de opvolger van de Series 2 uit 2016. De belangrijkste vernieuwing in de Apple Watch Series 3 is de eigen 4G-verbinding, maar dat geldt enkel en alleen voor het speciaal verkrijgbare 4G-model. De Apple Watch Series 3 met 4G wordt voorlopig niet in Nederland verkocht en het heeft ook weinig zin om dit model nu te importeren, omdat de 4G-functie niet in Nederland te gebruiken is. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Maar wat is dan het grootste verschil tussen de Apple Watch Series 3 zonder 4G en de Apple Watch Series 2? Het belangrijkste verschil tussen deze twee modellen is de snellere S3-chip in de Apple Watch Series 3. Hierdoor starten apps sneller op en bovendien kan Siri voor het eerst praten, waardoor je daadwerkelijk een gesproken antwoord terugkrijgt en niet meer alleen geschreven tekst op het scherm. Verder is de Apple Watch Series 3 ook voorzien van een nieuwe barometrische hoogtemeter, waardoor hoogteverschillen tijdens workouts en traplopen beter gemeten kunnen worden. Dit komt vooral van pas bij het sporten.

Goed om te weten: de Apple Watch Series 3 is in Nederland alleen verkrijgbaar met een aluminium behuizing. Wil je een roestvrij stalen kast, dan kun je het beste op zoek gaan naar (tweedehands) exemplaren van de Series 2. Je zou ook het duurdere 4G-model in roestvrij staal uit het buitenland kunnen halen, waarbij je de 4G-functie niet gebruikt. Maar dit is een vrij prijzige oplossing.

Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 2:

 • De Apple Watch Series 3 heeft een snellere S3-chip, de Series 2 een S2 dual-coreprocessor.
 • De Apple Watch Series 3 heeft een ingebouwde barometrische hoogtemeter, de Series 2 niet.
 • Siri kan praten in de Apple Watch Series 3. Op de Apple Watch Series 2 (en ouder) zie je alleen geschreven tekst.

Apple Watch Series 1.

Vergelijking Apple Watch Series 3 en Apple Watch Series 1

De Apple Watch Series 1 wordt nog wel door Apple verkocht. Ten opzichte van 2016 heeft dit model in 2017 een piepkleine verbetering gekregen: Bluetooth is van 4.0 naar 4.2 gegaan. Ook in de Apple Watch Series 3 vind je een Bluetooth 4.2-verbinding, dus daar zit het verschil niet. Veruit het grootste en belangrijkste verschil is dat de Apple Watch Series 1 geen GPS-chip heeft. De Apple Watch Series 1 kan je locatie dus niet ophalen zonder dat er een gekoppelde iPhone in de buurt is. Hierdoor is de Apple Watch Series 1 wat minder geschikt om mee te sporten.

Los van het ontbreken van de GPS-chip in de Apple Watch Series 1, is het model nagenoeg hetzelfde als de Apple Watch Series 2. De ingebouwde processor is even snel en ook de ingebouwde sensoren zijn hetzelfde. Let er wel op dat de Apple Watch Series 1 alleen met een aluminium kast te koop is.

Dit zijn in het kort de belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch Series 3 en Series 1:

 • De Apple Watch Series 3 heeft een GPS-chip voor het bijhouden van je locatie, de Series 1 heeft dat niet.
 • De Apple Watch Series 3 heeft een snellere S3-chip, de Series 1 een S1P dual-coreprocessor (met dezelfde snelheid als de Series 2).
 • De Apple Watch Series 3 heeft een helderder scherm dan de Series 1, waardoor hij beter geschikt is voor buiten.
 • De Apple Watch Series 3 is geschikt voor zwemmen, de Series 1 is spatwaterdicht.
 • De Apple Watch Series 3 is er ook in een speciale Apple Watch Nike+-uitvoering.

Keuzehulp Apple Watch Series 3, 2 en 1

Nu je weet wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de Apple Watch Series 3, 2 en 1, heb je wellicht een beter idee welke Apple Watch het beste bij je past. Heb je nog geen keuze kunnen maken, dan geven we je hieronder nog een duwtje in de goede richting.

Ga de Apple Watch Series 3 kopen als..

 • … je de allernieuwste Apple Watch wil hebben.
 • … je de snelste Apple Watch wil hebben.
 • … je veel gaat sporten met hoogteverschillen of actief zwemt.
 • … je Siri veel gebruikt en graag audio-feedback wil.

Ga de Apple Watch Series 2 kopen als…

 • … je per se een roestvrij stalen of keramieken Apple Watch met GPS wil, zonder te hoeven importeren.
 • … je een goedkopere Apple Watch met GPS wil (maar de voorraden raken gaandeweg wel op).

Ga de Apple Watch Series 1 kopen als…

 • … je de Apple Watch niet gebruikt om te sporten, maar slechts als horloge en voor notificaties, apps en het versturen van berichten.
 • … je de allergoedkoopste Apple Watch wil.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!