Apple Watch ECG functie

Apple heeft 50 artsen in dienst, gericht op serieuze ziekten

Apple heeft inmiddel zo'n 50 artsen in dienst genomen om te werken aan gezondheidsfuncties. De nadruk ligt daarbij op serieuze gezondheidsproblemen en niet op bezorgde 'hypochonders'.

50 artsen werkzaam bij Apple

Bij de aankondiging van de ECG-functie van de Apple Watch hoorden we her en der wat kritiek dat Apple gezonde mensen met medische functies laat experimenteren. Dat zou alleen maar leiden tot bezorgdheid over de gezondheid, zonder dat er een arts in de buurt is om de data te interpreteren of om de patiënt gerust te stellen. Gezonde mensen zouden de indruk kunnen krijgen dat ze iets mankeert, waardoor ze bij het minste of geringste bij de huisarts langsgaan. Maar dat is helemaal niet de doelgroep waar Apple zich op richt, zo blijkt uit nieuwe informatie. Apple heeft zo’n 50 medisch specialisten en artsen in dienst, die werkzaam zijn in verschillende gezondheidsteams. Ze richten zich op serieuze medische aandoeningen, niet op bezorgde hypochonders.


Dat er zoveel artsen in dienst zijn laat zien hoe serieus Apple het onderwerp neemt. CNBC vertelt dat Apple bezig is om gezondheidstechnologie in de Apple Watch, iPhone en iPad in te bouwen. Het feit dat er zoveel artsen bij betrokken zijn, moet ervoor zorgen dat artsen uit de beroepspraktijk over de streep worden getrokken. Zij zijn vaak kritisch als het om gezondheidstechnologie voor de massa gaat. Bij de aankondiging van de ECG-functie maakte Apple daarom een speciale webpagina, gericht op veelvoorkomende vragen van artsen. De angst voor nieuwe technologie heeft soms te maken met conservatisme, maar ook met de angst voor aansprakelijkheid en het feit dat ze geen tijd hebben om alle nieuwe technologie zelf te beoordelen.

Apple 50 artsen

Geheime projecten
De artsen zijn niet alleen ingehuurd om Apple een beter imago te geven. Sterker nog: ze werken vaak in alle stilte aan geheime projecten, zonder dat ze op conferenties en andere evenementen langsgaan om erover te vertellen. Zo werkt kinderarts Rajiv Kumar al zeven jaar bij Apple aan projecten. Andere namen zijn cardioloog Alexis Beatty en orthopedisch chirurg Sharat Kusuma. Laatstgenoemde werkt samen met medisch instrumentmaker Zimmer Biomet om te onderzoeken hoe je sneller kunt herstellen van knie- en heupoperaties. Anderen werken aan medische dossiers of wellness-programma’s voor medewerkers. De meeste van hen, waaronder huisarts Michael Evans en anesthesioloog Mike O’Reilly, werken echter in het ‘Special Projects’-team, waar geheime nieuwe producten worden ontwikkeld. CNBC achterhaalde 20 artsen via LinkedIn en ontdekte via bronnen dat in totaal zo’n 50 artsen aan het werk zijn bij Apple. In totaal heeft Apple 130.000 medewerkers wereldwijd.

Welke plannen Apple heeft blijkt onder andere uit de patenten die ze indienen. Die hebben te maken met ECG-functies en activiteitenringen, maar er doken ook patenten op voor een soort fitnessarmband en een functie waarbij de Apple Watch je waarschuwt als je te lang in de UV-stralen van de zon zit.

Eerder deze week bracht Apple twee filmpjes naar buiten, waarin de nieuwe hartfuncties van de Apple Watch Series 4 centraal staan:


Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.