Apple Watch Serie 8 met watchOS 9

watchOS 11: de Apple Watch-update in 2024

watchOS 11 wordt de elfde grote software-update voor de Apple Watch. Wat kunnen verwachten van watchOS 11 qua functies, releasedatum en geschikte devices? We zetten alles wat je moet weten over watchOS 11 voor de Apple Watch op een rijtje!

Apple heeft bij watchOS 10 behoorlijk uitgepakt met nieuwe functies en een redesign van meerdere apps. Kunnen we dat bij watchOS 11 ook weer verwachten? We praten je bij over de verwachte vernieuwingen, releasedatum en wat je verder nog wilt weten over watchOS 11.

watchOS 11 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS 11 in het kort:

  • Nieuwe grote 2024-update voor de Apple Watch
  • Standaard voorgeïnstalleerd op de (vermoedelijke) Apple Watch Series X
  • Aankondiging verwacht in juni 2024 tijdens WWDC
  • Eerste beta’s in de zomer van 2024
  • Officiële release naar verwachting in september 2024

Geschikte toestellen voor watchOS 11

Apple staat erom bekend lang ondersteuning te bieden voor devices, ook voor de Apple Watch. Er vallen dit jaar waarschijnlijk geen modellen af en dat betekent dat de volgende Apple Watch-modellen geschikt zijn voor watchOS 10:

Er is een gerucht dat de Apple Watch Series 4 afvalt, maar dit is nog niet zeker.

Bekijk ook

Gerucht: 'Dit zijn de geschikte Apple Watches voor watchOS 11'

Welke Apple Watches zijn straks geschikt voor watchOS 11? Volgens een nieuw gerucht gaat een momenteel nog veelgebruikt model dit jaar afvallen bij watchOS 11: de Apple Watch Series 4.

watchOS 11 release en beta’s

Apple zal tijdens WWDC 2024 de nieuwste versie van watchOS aankondigen. We weten dan ook meteen welke functies in watchOS 11 zijn toegevoegd. In juni 2024 zal meteen na de aankondigingen ook de eerste beta van watchOS 11 te downloaden zijn. Deze is bedoeld voor ontwikkelaars, om te controleren of hun apps geschikt zijn voor de nieuwe firmware. In de zomer volgt dan de publieke beta voor mensen die alvast de nieuwe functies willen proberen.

De officiële release wordt verwacht in september 2024, tegelijk met de updates voor andere devices zoals iOS 18 en iPadOS 18.

watchOS 11 functies

Omdat watchOS 11 nog niet officieel is aangekondigd is er ook nog niets officieel bekend over aanstaande functies. Maar we hebben wel een wensenlijstje van verbeteringen die Apple zou kunnen doorvoeren:

#1 Herstelfunctie voor sporters

Apple heeft gaandeweg steeds meer functies voor sporters toegevoegd. In watchOS 9 kreeg je meer detailleerde stats voor hardlopers en in watchOS 10 volgde hetzelfde voor fietsers. Maar terwijl sporthorloges van andere merken je kunnen vertellen of je weer fit genoeg bent voor een zware training, is dat bij de Apple Watch nog niet het geval. Op basis van stressfactoren zoals HRV is dat op zich wel te bepalen. Polar gebruikt hiervoor een orthostatische test: de registraties van je hartslag en hartslagvariabiliteit worden gebruikt bij het bepalen van jouw balans tussen training en herstel.

#2 Topografische kaarten voor Europa

Apple introduceerde in 2023 topografische kaarten voor de VS. Dit maakt het horloge geschikter om buiten de verharde paden aan de wandel te gaan. Je ziet beter waar een diepe kloof of een steile bergwand is. Helaas werkt dit alleen in de VS. Het zou mooi zijn als we ook in Europa de Alpen kunnen beklimmen met topografische kaarten.

Bekijk ook

Al geprobeerd? Dit zijn de topografische kaarten in watchOS 10

Vanaf watchOS 10 kun je op de Apple Watch topografische kaarten raadplegen in de VS. Dit werkt ook als je je Apple Watch op Nederlands hebt ingesteld en op vakantie gaat in de VS. Je krijgt hoogteverschillen te zien in bergachtige gebieden - ideaal voor wandelaars. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

#3 Apple Watch-app voor iPad, Mac of Android

De Apple Watch is misschien wel de beste smartwatch die er is. Als hij eenmaal is ingesteld werkt hij vrijwel zelfstandig, zeker als je een Apple Watch 4G neemt. De Apple Watch kan veel doen zoals apps downloaden, online en offline muziek streamen, bellen, het weer bekijken, je agenda bijhouden en dergelijke. Toch heb je voor de eerste ingebruikname een iPhone nodig. Apple heeft een wat onhandige manier gevonden om dit te omzeilen: met Gezinsconfiguratie voor Apple Watch kun je een Apple Watch voor een familielid instellen, bijvoorbeeld een kind. Maar hierbij ben je afhankelijk van een andere persoon en bovendien werkt het niet in Nederland.

Het zou handig zijn als de Apple Watch ook in te stellen is met een app op de iPad, Mac of Android, zonder dat je de hulp van een familielid nodig hebt. Het zou nog mooier zijn als de Apple Watch volledig autonoom wordt en zonder extra apparaat in te stellen is. Maar dat gaat voor Apple misschien een stap te ver.

Kevin Lynch tijdens WWDC 2017

#4 Slimmere fitnessdoelen

De Apple Watch werkt met een systeem van drie activiteitenringen om te meten of je wel genoeg beweegt. Dit systeem is niet voor iedereen geschikt en kan zelfs ongezond zijn. Dat geldt ook voor de maandelijkse persoonlijke uitdagingen die je krijgt. Als je de ene maand op vakantie bent geweest en elke dag 10 kilometer hebt gelopen, vindt Apple dat je de volgende maand moet proberen 12 kilometer per dag te lopen. Terwijl je misschien wel wat rustiger aan moet doen om te herstellen. Ook absurde uitdagingen om meer dan 90 minuten per dag te sporten of meer dan 1000 calorieën per dag te verbranden, zijn niet altijd goed voor jou als gebruiker. Het wordt te veel bepaald door algoritmes die niet slim zijn. Ben je een dag ziek? Jammer dan, je moet toch 90 minuten sporten. Het zou prettig zijn als Apple je keuze geeft uit meerdere uitdagingen en je de mogelijkheid geeft om een pauzedag of pauzeperiode in te voeren voor mensen die zich opgebrand voelen. Ook zou het handig zijn als Apple rekening houdt met de doelen die je voor ogen hebt, bijvoorbeeld afvallen of op gewicht blijven. Er wordt nu simpelweg vanuit gegaan dat meer sporten beter is.

#5 Betere slaaptracking

Het meten van slaap wordt veel gedaan met de Apple Watch. watchOS biedt echter maar een beperkt aantal functies. Je kunt zien hoe lang je geslapen hebt en of dit voldoet aan het vooraf ingestelde slaapschema, maar diepgaande analyses van je slaapgedrag of aanbevelingen hoe je beter kunt slapen krijg je niet. Ook worden dutjes overdag niet ondersteund, omdat deze buiten het ingestelde slaapschama vallen. De Apple Watch Series 9 heeft een snellere chip met verbeterde sensoren, waardoor deze (dataintensieve?) metingen toch mogelijk moeten zijn.

Wishful thinking: wijzerplaten van derden

Er zijn van die dingen die je elk jaar wel zou kunnen wensen, maar waarvan je weet dat ze toch nooit komen. Een goed voorbeeld zijn meerdere gebruikersaccounts in iPadOS: daar wordt al vanaf het begin om gevraagd, maar Apple begint er niet aan. Iets soortgelijks geldt voor wijzerplaten van derden. Apple-topman Kevin Lynch heeft wel eens uitgelegd waarom dat nooit zal gebeuren. De wijzerplaat wordt gezien als het beginscherm van de watchOS en Apple wil niet dat anderen daar invloed op hebben. Als er een watchOS-update uitkomt kan zo’n third party-wijzerplaat niet meer goed werken of crashen. Apple vindt dat te riskant.

Bekijk ook

De Apple Watch krijgt nooit third party-wijzerplaten: dit is waarom

De Apple Watch verscheen al in 2015 en sindsdien is het nog nooit mogelijk geweest om wijzerplaten van derden te gebruiken. En het gaat ook nooit gebeuren, zo blijkt uit een interview met Apple-topman Kevin Lynch.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024
Software
watchOS 11