16-inch MacBook Pro

MacBook kopen: de koopgids voor de aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Prijs vanaf €1.199,-

Je wilt een MacBook kopen? Een slimme keuze, want MacBooks zijn een genot om mee te werken en behouden lang hun waarde. Het mooie design en de prestaties zorgen ervoor, dat steeds meer mensen een MacBook kopen. In dit artikel lees je welke verschillende MacBook modellen er zijn en wat de verschillen zijn. Heb je weinig geld, dan is een tweedehands MacBook bovendien een prima manier om kennis te maken met de laptops van Apple. Je krijgt ook het advies welk model het beste bij jou past.

MacBook Pro met typende handen

Nieuwste MacBook kopen

De drie meest recente modellen zijn de 16-inch MacBook Pro, de 13-inch MacBook Air en de 13-inch MacBook Pro.

Mocht je de 16-inch MacBook Pro willen kopen, dan kun je terecht bij Apple en bij je lokale winkel, zoals Amac en bij online winkels zoals Bol.com.

Ook de 13-inch MacBook Air is nieuw en is verkrijgbaar bij Apple en bij online winkels zoals Bol.com en YourMacStore.

Instapmodel met twee poorten:

Upgrademodel met vier poorten:

De 13-inch MacBook Pro is in mei 2020 aangekondigd en heeft een beter toetsenbord. Ook zitten er betere speakers en microfoon in. Het duurdere model met vier Thunderbolt-poorten heeft bovendien een nieuwe 10e generatie Intel-chip en komt standaard met 16GB RAM en 512GB opslag. Dit zijn de prijzen:

MacBook kopen: er is keuze genoeg!

Er zijn in 2020 twee modellen van de MacBook verkrijgbaar:

Hieronder bespreken we elk model afzonderlijk. Heb je al een MacBook, maar is niet duidelijk welk type dat is? Kijk dan ons overzicht Welke MacBook heb ik?

MacBook Pro kopen (2006 – heden)

De MacBook Pro is de krachtpatser in het assortiment. Dit is de krachtigste laptop met de beste specificaties, die geschikt is voor zware toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan foto- en videobewerkingen en zware kantoortoepassingen.

De MacBook Pro is bedoeld voor de veeleisende gebruikers. Alle MacBook Pro-modellen hebben een Retina-scherm met hoge resolutie, ideaal voor grafische toepassingen. Sommige modellen zijn uitgerust met de aanraakgevoelige Touch Bar en USB-C-aansluitingen. Qua batterijduur zit je goed met de MacBook Pro. In 2019 verschenen er meerdere nieuwe modellen van de MacBook Pro, met de 16-inch als meest recente grote model. In voorjaar 2020 is ook de kleinere 13-inch versie vernieuwd.

Alle modellen hebben nu een Touch Bar en eind 2019 is de 15-inch versie opgevolgd door de 16-inch MacBook Pro. Deze heeft standaard een Intel Core-processor van de 9e generatie (tot 8-core). Bij de 13-inch versie heb je sinds voorjaar 2020 minimaal een 1,4-GHz quad-core-processor van de 8e generatie. Het model zonder Touch Bar is niet meer in het assortiment.

MacBook Pro 2018

MacBook Pro prijzen

De MacBook Pro is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, vanaf €1.499.

  • MacBook Pro 13 inch met Touch Bar (2020): vanaf €1.499
  • MacBook Pro 16 inch met Touch Bar (2019): vanaf €2.699
  • MacBook Pro 15 inch met Touch Bar (2019): uitlopend model, niet meer bij Apple verkrijgbaar (nog wel aanbiedingen bij andere winkelketens)

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Pro, inclusief voor de 15-inch versie:

13-inch MacBook Pro instapmodel met twee poorten:

13-inch MacBook Pro upgrademodel met vier poorten:

MacBook Air kopen (2008 – heden)

De MacBook Air is bedoeld voor mensen die een lichtgewicht, compacte laptop zoeken die niet zo heel krachtig hoeft te zijn. De MacBook Air is ideaal voor mensen die veel onderweg zijn en toch productief willen blijven. Hij is vooral geschikt voor mensen die willen e-mailen en internetten. Voor videobewerking en andere zware toepassingen is de MacBook Air minder geschikt.

De MacBook Air 2020 is het nieuwste model en beschikt onder andere over Touch ID en een Retina-scherm met True Tone. Deze heeft voor het eerst een quad-core Intel-processor voor extra prestaties.

MacBook Air prijzen

De MacBook Air is sinds 2008 verkrijgbaar en is in het voorjaar van 2020 nog vernieuwd. Dit model heeft een prijs vanaf €1.199.

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Air:

MacBook (2015 – 2019)

De MacBook was ooit de dunste notebook in het assortiment van Apple. Sinds 2019 is Apple echter gestopt met de productie, omdat de prijs/kwaliteitverhouding wat ongunstig was geworden. Sindsdien kun je kiezen uit de Air voor consumenten en de Pro voor professonials.

Met een gewicht van 900 gram is de 12-inch MacBook een lichtgewicht. Dit model heeft een 12-inch retinascherm en het eerste generatie vlindertoetsenbord. Opvallend is dat deze MacBook slechts één USB-C-aansluiting heeft, waardoor er geen andere poorten aan de zijkant aanwezig zijn. Je kunt aparte adapters kopen als je meer apparaten wilt aansluiten. In 2016 verscheen er een vernieuwd model met interne verbeteringen, die er aan de buitenkant hetzelfde uitziet. In 2017 verscheen er wederom een update met Kaby Lake-processor. Apple heeft in juli 2019 de 12-inch MacBook uit het assortiment verwijderd.

MacBook Gold & Space Grey

MacBook prijzen

De 12-inch MacBook is sinds juli 2019 niet meer bij Apple beschikbaar. Een beter alternatief is de MacBook Air, die ook licht in gewicht is en ook nog een lager prijskaartje heeft. Wil je weten wat de prijzen bij Apple waren, dan vind je hieronder een overzicht van de adviesprijzen:

Bij andere winkelketens is deze MacBook vaak nog wel te vinden, al zijn de prijzen daarvan in verhouding met de nieuwe MacBook Air erg ongunstig:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!