App Store op iPhone X

Apple stopt met App Store-affiliateprogramma

Kleine nieuwssites in gevaar
Apple stopt in oktober met commissie voor iOS- en Mac-apps. De reden is nogal omstreden: het bedrijf vindt de eigen appbesprekingen goed genoeg en ziet geen toegevoegde waarde in onafhankelijke nieuwssites over apps.

Apple benadrukt regelmatig hoeveel nieuwe banen er gecreëerd zijn dankzij de App Store en hoeveel miljoenen er zijn uitgekeerd. Maar tegelijk zijn er ook genoeg voorbeelden van mensen die hun inkomstenbron door Apple opeens zien wegvallen. “Ik had nooit gedacht dat het Apple zou zijn, die uiteindelijk TouchArcode kapot zou maken”, zo verzucht Eli Hodapp, een van de grootste iOS-gamesites. “Het voelt echt alsof Apple wil dat we niet meer bestaan”. Ook andere unieke sites zoals MacStories en The App Factor, zien een belangrijke inkomstenbron wegvallen en kunnen mogelijk in hun voortbestaan bedreigd worden. Zij zullen nu op zoek moeten naar agressievere verdienmodellen, of een extra baan.


‘Alles geprobeerd’
Het voorbeeld van TouchArcade laat zien dat de website werkelijk alles al heeft geprobeerd. Na de opkomst van het freemium-model viel al een deel van de inkomsten weg. De site probeerde het op te vangen met donaties via Patreon. Dat liep aanvankelijk goed, maar geleidelijk liepen de donaties terug. Apple verlaagde de vergoedingen van 7% naar 2,5%, waardoor de inkomsten nog verder zakten. De mensen achter TouchArcade besloten zuiniger aan te doen: ze bezochten minder vaak evenementen en beurzen en namen afscheid van freelancers. Om het verlies aan inkomsten goed te maken gingen ze meer Amazon-koopjes promoten op de site. Dat leek een goed idee: bezoekers konden ongemerkt een bijdrage leveren aan de site door op Amazon te shoppen – iets wat Amerikanen toch al massaal doen.

“De oude betrouwbare inkomstenbron tijdens al deze gebeurtenissen, was altijd het App Store Affiliatie-programma”, vertelt Hodapp in een blogposting. Alle apps die mensen kochten door op een linkje op TouchArcade te klikken leverde een klein bedrag op. Het stelde niet veel voor (nog geen dubbeltje per transactie) maar als 200 mensen een game aanschaffen levert dat toch weer 20 euro op. Daar kun je geen freelancer voor betalen, maar het is vaak genoeg om een website in de lucht te houden. De kleine bedragen die dergelijke sites verdienen stellen weinig voor als je bedenkt dat Apple afgelopen kwartaal $53,3 miljard omzet en $11,5 miljard winst draaide.

De maatregel heeft ook gevolgen voor koopjessites zoals AppShopper: zonder inkomsten is het niet rendabel meer om een zoekmachine te onderhouden die constant prijswijzigingen in de gaten houdt. Hoofdredacteur Marianne Schultz is dan ook teleurgesteld:

Gevolgen voor iCulture
De maatregel treft ook onze eigen site. Ook iCulture verdient een leuk zakcentje aan de verwijzingen naar de App Store. Niet alleen via onze app reviews of andere app-besprekingen, maar ook vanuit de dagelijkse iCulture Deals-rubriek of de Tijdelijk gratis op zondag, maar ook de meer sporadische afprijzingen als Black Friday.
Uitgever Jean-Paul Horn zegt hierover:

Wij moeten nu goed gaan kijken of de rubrieken iCulture Deals en Tijdelijk gratis in deze vorm nog kunnen blijven bestaan. Daarvoor zijn we deels ook schatplichtig aan het geweldige werk wat sites als AppShopper en anderen al doen, om prijswijzigingen in kaart te brengen. Als dat verdwijnt wordt het voor ons veel lastig om de juiste info voor onze rubrieken uit te zoeken en het is ook niet rendabel om zelf een koopjes-engine laten bouwen die geen inkomsten oplevert. Het kost dagelijks al vrij veel tijd om apps voor de rubriek te selecteren, en als daar niets meer tegenover staat in de vorm van een affiliatevergoeding is dat tijd die we wellicht liever dan op een andere manier beter kunnen inzetten. iCulture is zeker niet alleen afhankelijk van de App Store, maar het is wel degelijk een belangrijk deel van onze inkomsten.

Of luister het interview dat Jean-Paul had met @BNRTech.

Uiteraard zullen we wel gewoon verhalen over mooie apps blijven schrijven. Maar dat deden we toch al, ongeacht of er inkomsten tegenover zouden staan.

Positieve verhalen
Bij het 10-jarige bestaan van de App Store schreven we dat vernieuwde layout met Vandaag-verhalen eigenlijk best leuk is om te lezen. Maar we waarschuwden ook dat het in feite marketing met een roze bril is: Apple zal nooit vertellen hoe moeilijk het was om een game te ontwikkelen, maar vooral mensen in de spotlight zetten waarmee het verrassend goed gaat. Dat geeft natuurlijk maar een eenzijdig beeld.

In een blogpost op de Affiliate Program Resources-webpagina legt Apple uit dat vanaf 1 oktober uitgevers geen affiliatevergoeding meer krijgen van App Store-downloads, zowel voor de Mac als voor iOS. Andere soorten content zoals muziek, films, boeken en tv-titels zullen nog wel in aanmerking komen van vergoeding. Volgens Apple hebben de vernieuwde App Stores ervoor gezorgd dat mensen nu genoeg apps kunnen ontdekken. Het is daarom niet meer nodig dat externe sites nog langer apps bespreken. Uit cijfers van Apple blijkt dat een feature-verhaal in de App Store ontwikkelaars tot wel 800% meer downloads oplevert. Maar dat geldt uiteraard alleen voor apps die aandacht krijgen van Apple.

Apple schrijft:

With the launch of the new App Store on both iOS and macOS and their increased methods of app discovery, we will be removing apps from the affiliate program. Starting on October 1st, 2018, commissions for iOS and Mac apps and in-app content will be removed from the program.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 02 augustus: Reactie uitgever Jean-Paul toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 augustus 2018 om 11:54
Onderwerp
Categorie
Apps
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.