Apple Store Amsterdam ingang algemene foto

Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Den Haag en Haarlem

De eerste Apple Store in Nederland werd geopend in Amsterdam. Daarna volgden Haarlem en Den Haag. Lees in ons dossier alles over deze Nederlandse Apple Stores en in welke steden toekomstige Apple Stores gepland zijn.

Apple Store Amsterdam, buitenaanzicht Leidseplein

In Nederland zijn inmiddels drie officiële Apple Stores aanwezig: Amsterdam, Haarlem en Den Haag. iCulture ontdekte al een paar keer vroegtijdig de locatie van nieuwe Apple Stores. In dit dossier lees je meer over de reeds geopende Apple Store in Nederland en in welke steden toekomstige Apple Stores worden verwacht. Hoe zit het bijvoorbeeld met al die vacatures van Apple in Venray? In een apart artikel lees je meer over Apple Stores in België.

Reeds geopende Apple Stores in Nederland

Toekomstige Apple Stores in Nederland

Er zijn op dit moment geen nieuwe locaties voor de Apple Stores bekend.

Apple Store Amsterdam

apple store amsterdamApple opende op zaterdag 3 maart 2012 de eerste Nederlandse Apple Store in Amsterdam. De eerste 4.500 klanten kregen een gratis oranje t-shirt van Apple.

De Amsterdamse Apple Store is de eerste officiële Apple Store van Nederland, met een vloeroppervlak van ca. 2500 m2. Je kunt er Apple-producten kopen, bij de Genius Bar reparaties laten uitvoeren of workshops volgen. De winkel is gevestigd aan het Leidseplein, een druk uitgaansgebied in Amsterdam. Je kunt er zeven dagen per week terecht. Voorafgaand aan de opening werd het gebouw grondig verbouwd, waardoor het meer dan een jaar duurde voordat de winkel eindelijk openging. Op de etages boven de winkel is het hoofdkantoor van Apple Benelux gevestigd, waar alle Apple-activiteiten voor Nederland, België en Luxemburg worden gecoördineerd.

Apple Store icon

Apple Store Haarlem

Apple Store Haarlem voorkant overdagOp zaterdag 7 december 2013 werden de deuren geopend van de Apple Store in Haarlem. Nog geen maand na de officiële opening was deze Apple Store al doelwit van een ramkraak. Criminelen ramden met een auto de pui, die fors beschadigd raakte. De dieven wisten alleen enkele demo-iPads mee te nemen.

De winkel in Haarlem is de tweede Apple Store in Nederland en is geen flagship store, maar een eenvoudige winkel in een drukbezochte winkelstraat in hartje Haarlem. Je kunt aan de Grote Houtstraat 99 toch alle Apple-diensten verwachten, zoals kopen van accessoires, workshops volgen en reparaties laten uitvoeren aan de Genius Bar.

Net als bij de meeste Apple Stores was er een interessante voorgeschiedenis. In februari 2013 verschenen er op de Apple-website vacatures voor een mogelijke Apple Store in Haarlem. iCulture schreef al in februari 2013 dat de Apple Store in Haarlem zou worden gevestigd aan de Grote Houtstraat 99, wat achteraf bleek te kloppen. Apple Premium Reseller iCentre zei graag te willen vertrekken uit Haarlem om een directe concurrentiestrijd met Apple te ontlopen. Later vertelden vertrouwelijke bronnen aan iCulture dat de Apple Store nog voor de kerst zou openen. Apple bevestigde later dat de winkelopening voor 7 december gepland stond. Kort voordat de winkel werd onthuld wisten we foto’s van het interieur te bemachtigen.

Apple Store in Den Haag

den-haag-28De Apple Store in Den Haag is geopend op 9 augustus 2014. De nieuwe Apple Store is gevestigd in de Haagse Passage, op dezelfde plaats waar boekhandel Verwijs zat. Ook de naastgelegen panden (voorheen schoenenwinkel Ecco en een damesmodezaak) werden bij het pand getrokken, waardoor één grote Apple Store ontstond.

In december 2012 doken de eerste geruchten op over een Apple Store in Den Haag. De verbouwing heeft bijna twee jaar geduurd, vermoedelijk omdat er tussentijdse problemen waren met de vergunningen voor de verbouwing. Niet iedereen was blij met de komst van de Apple Store: de winkeliers wilden liever meer diversiteit van winkels, in plaats van het dominante Apple. Ook was er ophef over de jaarlijkse kerstboom en verschenen er protestteksten op de zwarte schutting.

Apple-Store-Den-Haag8-iCulture

Vacatures voor de Apple Store Den Haag verschenen voor het eerst in april 2013 op de vacaturesite van Apple. In november 2013 zette Apple een nieuwe stap in de zoektocht naar personeel: sollicitanten werden uitgenodigd voor een zogeheten hiring event.

Lees ook: Opening Apple Store Den Haag: iCulture was erbij!

Apple Store in Utrecht of Gelderland

Volgens de nieuwste geruchten is Apple van plan om de vierde Apple Store in Midden-Nederland te vestigen. Er wordt gesproken over de provincies Utrecht of Gelderland. Er zijn gesprekken geweest met meerdere vastgoedbedrijven, waarbij een adviseur van Apple meerdere locaties heeft bekeken. Met één locatie-eigenaar zou inmiddels een overeenkomst zijn gesloten. De plannen bevinden zich nog in een vroeg stadium. Anonieme bronnen van iCulture vermoeden al langer dat er een Apple Store in Utrecht zal worden geopend, maar tot nu toe was er onvoldoende bewijs. In 2013 werd korte tijd gedacht dat de locatie was gevonden, maar dat bleek een hoax. Utrecht lijkt wel de meest logische locatie in de regio, aangezien Apple meestal kiest voor locaties met een hoge bevolkingsdichtheid. Utrecht ligt bovendien erg centraal.

Apple Store in Venray?

Regelmatig krijgen we tips van lezers, die hebben ontdekt dat er een Apple Store in Venray komt. In het vacatureoverzicht van Apple is Venray standaard aanwezig. Hoe zit dat? Komt er echt een Apple Store in Venray? Helaas, het gaat slechts om een distributiecentrum van Apple dat wordt beheerd door Flex Logistics. Hetzelfde bedrijf verzorgt vanuit Venray de distributie voor HP. In juni 2014 werd bekend dat het distributiecentrum in Venray gaat sluiten.

Apple Store op andere locaties

Wij vermoeden dat het niet zal blijven bij Apple Stores in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Waar Apple zich nog meer zal vestigen is alleen nog de vraag. Wij kregen tips over mogelijke Apple-winkels in Zwolle en Utrecht, maar die informatie kon niet voldoende worden onderbouwd om het als nieuws naar buiten te brengen.

iCulture ontdekte al een paar keer de locatie van nieuwe Apple Stores. We baseerden ons daarbij op informatie die bij de gemeente opvraagbaar is, zoals bouwvergunningen. Maar ook op de vacaturepagina van Apple zijn vaak aanwijzingen te vinden, zoals we ontdekten bij de Apple Store Den Haag (zie afbeelding hieronder).

vacatures-den-haag

Wat is een Apple Store? Verschil met APR (Apple Premium Resellers)

Apple StoreHet is al lange tijd mogelijk om Apple-producten in Nederland te kopen bij Apple Premium Resellers (APR’s) en bij gewone Apple-resellers. De APR’s moeten aan strenge voorwaarden van Apple voldoen om de producten te mogen verkopen. Voorbeelden van Nederlandse APR’s zijn AMac, iVizi en Xando.

De Apple Store is een winkel die door Apple zelf wordt beheerd. In iedere Apple-winkel is een Genius Bar aanwezig, waar klanten naartoe kunnen als ze problemen hebben met Apple-producten. De Apple Store in Amsterdam is qua vloeroppervlak veel groter, maar heeft niet noodzakelijk meer producten op voorraad. In de Amsterdamse Apple Store wordt een groot deel van het vloeroppervlak gebruik voor demo-tafels en klantenservice. De hoek waar je accessoires kunt kopen is relatief klein. Van een prijsverschil is ook geen sprake: De Apple Store en APR’s rekenen dezelfde prijzen voor producten. Wel heeft de Apple Store eerder en meer voorraad bij nieuwe producten, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe iPhone of iPad op de markt is gekomen.

Genius Bar

Genius BarIedere Apple Store heeft een Genius Bar, waar je geholpen kunt worden bij problemen met Apple-producten. Achter deze bar staat een medewerker (de Genius) die speciaal is opgeleid om te helpen met vragen. Er staan barkrukken waar je als klant op kunt gaan zitten.

In de Apple Store kun je niet alleen terecht met technische problemen, maar je kunt er de eerste weken na aanschaf van een nieuwe Mac ook terecht voor praktische vragen, zoals hulp bij het maken van een foto-album of het monteren van een filmpje.

Online Apple Store

De Apple Store in Amsterdam is de eerste officiële Nederlandse Apple-winkel, maar het is al een tijdje mogelijk om online producten te kopen via de website van Apple. In deze online winkel betaal je dezelfde prijs als in de Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag.

Wat vooraf ging: eerste Apple Store in Nederland

Het heeft ons meerdere jaren bezig gehouden: komt er wel of niet een Apple Store in het oude Hirschgebouw aan het Leidseplein? Geruchten wezen constant op bouwactiviteiten, maar de gefluisterde openingsdata gingen ongemerkt voorbij. Ondertussen werd er in het Hirschgebouw dagelijks geklust achter hoge zwarte panelen. Op dinsdag 14 februari 2012 bleek de winkel een feit te zijn: Apple verwijderde de zwarte panelen. Op de winkelruiten waren grote oranje stickers geplakt met de mededeling dat de winkel “binnenkort” open zou gaan. Hoe de winkel eruit zou zien bleek op woensdag 29 februari, toen de stickers van de winkel gingen. Het interieur van de Apple Store Amsterdam was vanaf dat moment voor het eerst te bewonderen.

Apple Store in Amsterdam: de geruchten

Apple Store geruchtenIn 2010 doken de eerste geruchten over een Apple Store in Nederland op. Apple zou van plan zijn om het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam te betrekken. Daarnaast werd er ook alvast gezocht voor personeel. Volgens diverse betrouwbare bronnen moest de winkel ergens in 2011 zijn deuren openen. Een datum die achteraf niet haalbaar bleek te zijn: in 2011 bleek er nog geen bouwvergunning te zijn verkregen.

De beheerder van het Hirschgebouw begon in 2011 met onderhoud aan het pand. Hierbij werd de onderste verdieping, waar voorheen een filiaal van ABN Amro en een galerie waren gevestigd, volledig afgedekt met zwarte panelen. Het werd een stuk lastiger om een kijkje te nemen in het pand. Binnenin werd druk aan de toekomstige Apple Store gewerkt.

De Amsterdamse monumentencommissie maakte in april 2011 bezwaar tegen de bouw van de Apple Store. Reden hiervoor was het historische karakter van het Hirschgebouw: in dit monumentale pand mag je niet zomaar een muur wegbreken om een glazen trap te kunnen maken. Stadsdeel Centrum besloot echter om dit advies te negeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018

Apple Store

Lees alles over de Apple Store: waar vind je Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store