Apple Store Amsterdam ingang algemene foto

Apple Stores in Nederland

In Nederland zijn drie Apple Stores: Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Lees hier alles over de Nederlandse Apple Stores en in welke steden mogelijk nieuwe winkels zijn gepland.

Apple Stores in Nederland

De allereerste Apple Store in Nederland werd geopend in Amsterdam. Daarna volgden Haarlem en Den Haag. Op deze pagina lees je meer over de reeds geopende Apple Stores in Nederland en in welke steden toekomstige Apple Stores kunnen worden verwacht. Hoe zit het bijvoorbeeld met al die vacatures van Apple in Venray? In een apart artikel lees je meer over Apple Stores in België.

Reeds geopende Apple Stores in Nederland

Toekomstige Apple Stores in Nederland

Er zijn op dit moment geen nieuwe locaties voor de Apple Stores bekend.

Apple Store Amsterdam

Apple Amsterdam werd geopend op 3 maart 2012 en was daarmee de eerste Apple Store in Nederland. Het is met een oppervlak van 2500m2 bovendien de grootste. In 2019 werd deze winkel ingrijpend verbouwd en werd er onder andere een Video Wall met bomen toegevoegd. Meer over Apple Amsterdam lees je op een afzonderlijke pagina.

Apple Store Haarlem

De Apple Store in Haarlem is sinds 7 december 2013 een feit: toen werden de deuren geopend van deze iets kleinere Apple Store in de Grote Houtstraat in Haarlem.

Ondanks het feit dat dit geen flagship store is kun je er toch terecht voor alle Apple-producten en -diensten, zoals accessoires kopen, workshops volgen en reparaties laten uitvoeren.

Je leest er meer over op onze pagina over Apple Haarlem.

Apple Store in Den Haag

den-haag-28De Apple Store in Den Haag is geopend op 9 augustus 2014 en is gevestigd in de Haagse Passage, op dezelfde plaats waar boekhandel Verwijs zat. Ook de naastgelegen panden (voorheen schoenenwinkel Ecco en een damesmodezaak) werden bij het pand getrokken, waardoor één grote Apple Store ontstond met een mooi atrium.

In december 2012 doken de eerste geruchten op over een Apple Store in Den Haag. De verbouwing heeft bijna twee jaar geduurd, vermoedelijk omdat er tussentijdse problemen waren met de vergunningen voor de verbouwing. Niet iedereen was blij met de komst van de Apple Store: de winkeliers wilden liever meer diversiteit van winkels, in plaats van het dominante en veeleisende Apple. Ook was er ophef over de jaarlijkse kerstboom en verschenen er protestteksten op de zwarte schutting.

Apple Store Den Haag

Vacatures voor de Apple Store Den Haag verschenen voor het eerst in april 2013 op de vacaturesite van Apple. In november 2013 zette Apple een nieuwe stap in de zoektocht naar personeel: sollicitanten werden uitgenodigd voor een zogeheten hiring event.

Lees ook: Opening Apple Store Den Haag: iCulture was erbij!

Apple Store in Venray?

Regelmatig krijgen we tips van lezers, die hebben ontdekt dat er een Apple Store in Venray komt. In het vacatureoverzicht staan namelijk regelmatig dat er personeel voor Venray wordt gezocht. Hoe zit dat? Heeft Apple een pareltje in Limburg ontdekt? Helaas, het gaat slechts om een distributiecentrum van Apple dat wordt beheerd wordt door een externe partij, Flex Logistics. Hetzelfde bedrijf verzorgt vanuit Venray de distributie voor HP. In juni 2014 werd bekend dat het distributiecentrum in Venray zou gaan sluiten.

Apple Store op andere locaties

Apple lijkt geen plannen te hebben om nog meer Apple Stores in Nederland te openen. Dat geldt overigens ook voor België, waar na de opening van Apple Brussel geen nieuwe ontwikkelingen meer zijn geweest. Momenteel is Apple vooral druk met het verbouwen van bestaande Apple Stores om ze te voorzien van het nieuwe interieur, dat in 2015 debuteerde in Brussel. We krijgen soms tips over mogelijke winkels in Zwolle en Utrecht, maar die geruchten kunnen vrijwel nooit worden onderbouwd met sluitend bewijs.

iCulture ontdekte al een paar keer de locatie van nieuwe Apple Stores. We baseerden ons daarbij op informatie die bij de gemeente opvraagbaar is, zoals bouwvergunningen. Maar ook op de vacaturepagina van Apple zijn soms aanwijzingen te vinden, zoals we ontdekten bij de Apple Store Den Haag (zie afbeelding hieronder).

vacatures-den-haag

Verschil Apple Store en APR (Apple Premium Resellers)

Het is al lange tijd mogelijk om Apple-producten in Nederland te kopen bij Apple Premium Resellers (APR’s) en bij gewone Apple-resellers. Ook vind je Apple-verkooppunten in andere winkels, zoals bij MediaMarkt. Ze zijn door het hele land gevestigd.

Het verschil is dat Apple Stores door Apple zelf worden beheerd, terwijl APR’s zelfstandige bedrijven zijn die tegen betaling en na het volgen van de juiste trainingen een logo aan de gevel mogen hangen.

Amac Flagship Store

De APR’s moeten aan strenge voorwaarden van Apple voldoen om de producten te mogen verkopen. Voorbeelden van Nederlandse APR’s zijn Amac, iVizi en Xando. De APR’s hanteren dezelfde prijzen als de Apple Store zelf. Is er bij jou geen Apple Store in de buurt en wil je toch hetzelfde niveau van service, dan kun je het beste naar een APR gaan. Wel heeft de Apple Store eerder en meer voorraad bij nieuwe producten, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe iPhone of iPad op de markt is gekomen. De APR’s krijgen vaak wat later deze producten op voorraad.

De Apple Store is dus een officiële winkel van Apple. Je kunt er terecht voor service en reparaties, om de producten te proberen op de demo-tafels en om workshops te volgen. Niet alles is uitgestald in de winkel. Voor sommige producten moet je een medewerker vragen, die het vervolgens uit het magazijn laat halen.

Wil je meer weten over Apple Stores? Lees dan onze uitleg!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!